Finanses

Apbalvos Starptautiskā Simulatīvās biržas spēles labākās Latvijas komandas

Ieva Mārtiņa [email protected], 04.01.2005

Jaunākais izdevums

7.janvārī tiks apbalvotas 10 komandas, kuras 2004.gada Starptautiskajā Simulatīvās biržas spēlē uzrādīja labākos rezultātus Latvijas komandu konkurencē. Konkurence bija ievērojama, jo šogad Latviju pārstāvēja 99 komandas. šogad uzvarētājkomanda saņems ne tikai tradicionālo ceļojumu kopā ar citu valstu uzvarētājiem, šogad uz Spāniju, bet arī iespēju turpināt savu izglītību Banku augstskolā. Latvijas komandu konkurencē uzvarējušas divas Āgenskalna valsts ģimnāzijas meitenes ar komandas nosaukumu Aim, savukārt kopējā Eiropas konkurencē spējušas iegūt 6.vietu, nopelnot 55,126 tūkstošiem eiro. Acīmredzot, šoreiz komandas nosaukums, kura tulkojums no angļu valodas ir mērķis, ir palīdzējis tikt pie uzvaras tik 99 komandu konkurencē. 1. Aim – Āgenskalna Valsts Ģimnāzija 2. Multimiljonāri – Druvas vidusskola 3. Rojnieki – Rojas vidusskola 4. Orgonoīdi – Tukuma rajona ģimnāzija 5. Citronz – Jēkabpils vidusskola 6. Wonders&co – Rīgas komercģimnāzija 7. 13 – Rīgas komercģimnāzija 8. Indigo – Valmieras 5.vidusskola 9. Eksperiments – Madonas valsts ģimnāzija 10. Ādažu vidusskola – Ādažu vidusskola Starptautiskā Simulatīvā biržas spēle šogad svinēja 5 gadu jubileju Latvijā, jo tieši tik ilgi Latvijas Krājbanka atbalsta un organizē šo iespēju Latvijas jauniešiem piedalīties spēlē. Šogad spēlē piedalījās komandas no septiņām Eiropas valstīm – Austrijas, Spānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Luksemburgas un Latvijas. Pirmo vietu visu komandu konkurencē ieguva viens no šīs spēles ilgstošiem līderiem valstu konkurencē – Vācija, kuras pārstāve – komanda Witches nopelnīja 65,381 tūkstoti eiro. Simulatīvā biržas spēle pirmoreiz tika uzsākta 1983. gadā, un kopš tā laika ir veiksmīgi attīstījusies, iegūstot arvien plašāku dalībnieku atsaucību. 2002. gadā notika pēc kārtas jau 20. spēle, kurā piedalījās komandas no daudzām Eiropas valstīm. Krājbanka Simulatīvās biržas koordināciju Latvijā uzsāka 2000.gadā, kad Latvija šajā spēlē piedalījās testa režīmā. Savukārt jau nākamajā gadā Latvijas komandas šajā spēlē iesaistījās jau kā pastāvīgs dalībnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba stresu izliek hokejā un izdzied korī

, 08.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv veica uzņēmumu aptauju, lai noskaidrotu, kādas sporta un kultūras aktivitātes tie organizē saviem darbiniekiem. Vairāki no aptaujātajiem uzņēmumiem motivē darbiniekus piedalīties ne vien ikgadējās sporta spēlēs vai dažkārt rīkotos atpūtas pasākumos, bet pat organizē uzņēmuma sporta komandas, korus, hobiju izstādes utml..

Antra Viļuma, RBSSKALS sabiedrisko attiecību speciāliste:

"RBSSKALS grupas uzņēmumu darbiniekiem tiek piedāvāts atbalstīt viņu iniciatīvu un idejas. Tās nav regulāras iknedēļas aktivitātes, bet gan dažādu ideju realizēšana. Vairākus gadus RBSSKALS komanda piedalījās AVE SOL rallijā, pagājušajā vasarā mūsu komanda piedalījās Streetbola čempionātā. Katru gadu ir citas aktivitātes, jo mēģinām nevis darbiniekus izklaidēt, bet atbalstīt viņu vajadzības, vēlmes un iniciatīvu. Dažkārt top projekti, kas ir pārsteigums citiem darbiniekiem un vadībai. Piemēram, uz uzņēmuma 15 gadu jubileju tika iestudēts muzikāls priekšnesums uz būvmateriāliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Latvijas hokeja izlase pirmo reizi kopš 2009.gada iekļūst pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

LETA, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas hokeja izlase otrdien nodrošināja vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, kur spēlēs pirmo reizi kopš 2009.gada.

Izšķirošajā B apakšgrupas mačā par ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu Latvijas hokejisti ar rezultātu 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) uzvarēja pasaules čempionāta rīkotāju Dāniju.

Latvijas hokejisti B apakšgrupā ieņēma ceturto vietu un ceturtdaļfinālā ceturtdien tiksies ar A apakšgrupas uzvarētāju Zviedriju.

Vienīgos vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Andris Džeriņš.

Savukārt «sauso» uzvaru Latvijas izlases vārtos izcīnīja Elvis Merzļikins, kurš atvairīja visas 19 pretinieku mestās ripas.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākos sporta veidos komandas darbs patiešām ir izšķirošs, bet vai tas tā ir arī biznesā? Business Insider apgāž vispārpieņemtos priekšstatus par grupu efektivitāti un atklāj monētas otru pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Airsofts (straikbols) ir kaujas simulācijas spēle, kurā tiek izspēlēti dažādi stratēģiski un militāri scenāriji. Dalībnieki izmanto īstu ieroču replikas un plastmasas bumbiņas. Ar atbilstošu apģērbu un airsoft aksesuāriem aprīkots dalībnieks vizuāli var izskatīties pēc militārā darbinieka.

##Airsoft spēles norise

Airsoft izklaide ir daudzu azarta un militāru simulāciju fanu dzīvesveids. Tomēr jāteic, ka ir arī tādi, kas airsoft iecienījuši kā sava brīvā laika pavadīšanas iespēju, apmeklējot spēles neregulāri. Airsofts, piemēram, no peintbola atšķiras ar to, ka paši ieroči izkatās kā īstu ieroču replikas jeb kopijas, kā arī ar lodēm, ko šaut. Airsoftā izmantojas 6mm bumbiņas, kuru svars ir sākot no 0,20 gramiem. Trāpījums jūtams vairāk kā dzēliens. Savukārt peintbolā izmanto krāsu bumbiņas, kas atsitoties pret mērķi, izšķīst.

Airsofts Latvijā notiek vairākos veidos:

1. ar savu komandu individuāli rezervēta spēle speciāli tam paredzētos laukumos. Var izmantot savu vai nomas ekipējumu. Spēli iespējams rezervēt jums vēlamā laikā vienkārši kā izklaidi vai, piemēram, team building pasākumu ar kolēģiem;

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Simulatīvās Biržas spēles starpposmā Latvija ir 6. vietā

Inguna Šķepaste [email protected], 11.11.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās simulatīvās biržas spēles organizētājs un atbalstītājs Latvijā — Latvijas Krājbanka, šī gada spēles staprezultātus saņēma 9. novembrī, un tas nozīmē, ka spēle jau ir pāri pusei. Šogad spēlē piedalās komandas no septiņām Eiropas valstīm — Austrijas, Spānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Luksemburgas un Latvijas. Mūsu valsti spēlē pārstāv 99 komandas. Latvija spēlē piedalās jau piekto reizi, visos iepriekšējos gados uzrādot līdzvērtīgu konkurētspēju citām Eiropas valstu skolēnu komandām. Tādēļ jācer, ka arī šogad Latvijas skolu komandas spēs godam izturēt atlikušo spēles laiku, un vismaz viena no tām finišā būs Eiropas piecu labāko spēles dalībnieku vidū. Šobrīd, spēles starpposmā, pārējo spēles dalībvalstu konkurencē Latvijas labākā komanda — Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas — GangStar ieņem 6.vietu ar 52.8 tūkst. eiro lielu peļņu. Vēl tikai pirms pāris dienām labākie no Latvijas komandām bija Liepājas pilsētas 5.vidusskolas spēlētāji — komanda Zerox, un tas nozīmē, ka spēle ir ļoti dinamiska un rezultāti līdz spēles noslēgumam vēl var mainīties pāris minūšu laikā. Kopumā dalībvalstu konkurencē pirmajā vietā pašreiz atrodas Vācijas komanda ar 57.6 tūkst. eiro. Patlaban Latvijas konkurencē no 99 spēlei sevi pieteikušām komandām tikai pirmās 30 komandas ir nopelnījušas vairāk par starta pamatsummu — 50 tūkstošiem eiro. Spēles beigu rezultāti tiks paziņoti līdz Ziemassvētku brīvdienām, jo spēle oficiāli beigsies 14.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Vadība vēlas noorganizēt kādu komandas pasākumu vai treniņu, taču budžets šim nolūkam ir mazs»- saka ne viens vien uzņēmuma personāla līderis- «Mūsu uzņēmuma vadītāji izlemj darīt «kaut ko ar komandu» pašu spēkiem- galu galā visi taču ir pabijuši kādos komandu treniņos, kaut ko no tā noteikti saprot un spēj izdarīt.»

Tā bieži top «komandu dienas», ko vairāk varētu nosaukt par «burziņiem»- tā teikt- izbrauksim pie ezera vai jūras, papeldēsimies, pacepsim gaļiņu un būs jau labi! Komanda būs kopā, būs motivācija, būsim saliedētāki. Tikai nereti vadītāji ir neizpratnē- šī «komandas diena» pārvēršas par savdabīgu «nedienu», jo uz to gandrīz vai piespiedu kārtā ļaudis jādzen! Iemesls gan labi saprotams- īstenībā komandas jau nav, katrs strādā vairāk vai mazāk pats par sevi, izpildot savus darba uzdevumus, nedz sagaidot, nedz sniedzot citiem kolēģiem kādu jūtamu atbalstu. Kaut kādi kopējie, uzņēmuma mērķi - «Ne mana cūka, ne mana druva!». Neviens jau tā īsti šos mērķus nav ne skaidrojis, nedz darbinieka viedokli gribējis dzirdēt. Nav īstu komandas darba tradīciju, komandas darba kultūras, iespējams, nav tāda uzstādījuma arī no vadītāju puses. Tad kāda jēga kopā burzīties ar mazpazīstamiem cilvēkiem? Lieks laika, nervu un līdzekļu tēriņš. Tāpat visu laiku būs jāuzmanās, ka kaut kur kaut kā «neiekrīt» ar kādu neapdomīgu frāzi vai rīcību, tāpat par apģērbu, dzeramo un ēdamo jārūpējas. Tad vēl kaut kādas muļķīgas spēlītes gribēs lai spēlē. Pat kārtīgi «iemest» nevarēs. «Baigi man vajag!»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien nolēmu aizbraukt ciemos pie tēva. Uz jautājumu, kā tad viņam iet, saņēmu lakonisku atbildi: D****. Garlaicīgi. Futbola pa TV nav. Jopcik ar ārā! Čempi arī atcēla. Par olimpiādi gan vienalga, tur normāla futbola nav.

Covid-19 ir skāris un ietekmējis visas dzīves jomas. Arī sportu. Sporta industrija bija viena no stūrgalvīgākajām un ilgi nespēja pieņemt lēmumu par savu dīkstāvi. Bija mēģinājumi spēlēt pie tukšām tribīnēm, dezinficēt skatītāju vietas pirms sporta pasākumiem, noteikt atsevišķus reģionus, kurus vīruss skāris mazāk un tur aizvadīt spēles, taču jau no paša sākuma tas, ka sports varētu palikt vīrusa neskarts, izskatījās kā naiva cerība, kurai nebūs lemts piepildīties. Patiesībā sporta pasaule vēl aizvien nespēj sadzīvot ar šo notikumu pavērsienu, brīžiem ar pilnīgi nepamatotu optimismu spekulējot par čempionātu atsākšanās termiņiem un turnīru norises datumiem. Ja cilvēki vēl var mainīt savu ikdienas paradumu sportot, tad pats sports nevar atļauties apstāties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kapitāla tirgus Latvijā – trešajā desmitgadē, bet joprojām vājš. Vai ir alternatīvas?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 29.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no svarīgām finanšu tirgus sastāvdaļām ir likvīds un efektīvs kapitāla tirgus. Ieguldījumi akcijās un obligācijās ir ilgtermiņa ieguldījumi.

Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējās un ārvalstu investīcijas, uzkrājumu efektīvāku izmantošanu, dodot iespēju krājējiem vairāk nopelnīt, kas īpaši aktuāli zemo procentu likmju apstākļos. Savukārt uzņēmējiem tas dažādo aizņemšanās iespējas uzņēmuma attīstības finansēšanai.

Turklāt lēmumi par investīcijām vai, tieši pretēji, lēmumi par neinvestēšanu ietekmē ne vien pašreizējo tautsaimniecības stāvokli, bet arī summējas tautsaimniecības turpmākās attīstības perspektīvā.

Kāpēc kapitāla tirgus ir tik nozīmīgs:

  1. Uzņēmumi, emitējot vērtspapīrus kapitāla tirgū, piesaista ilgtermiņa finansējumu – gan vietējo, gan ārvalstu, kas dod iespēju uzņēmumiem attīstīties un pilnveidot ražošanu vai pakalpojumu sniegšanu, diversificējot investoru loku;
  2. Mājsaimniecības un uzņēmumi var novirzīt savus uzkrājumus kapitāla tirgus vērtspapīros, kas parasti piedāvā augstāku ienesīgumu nekā noguldījumi bankās;
  3. Kapitāla tirgus dod iespēju sekot dažādu vērtspapīru procentu likmēm, kas ļauj spriest par piedāvājuma un pieprasījuma attiecību finanšu tirgū, par tirgus dalībnieku gaidām par riskiem un ekonomikas attīstību, finansēšanas nosacījumiem;
  4. Ekonomikas izaugsmes modeļos izaugsme ilgtermiņā ir atkarīga no kapitāla lieluma, un kapitāla tirgum ir būtiska loma šī kapitāla piesaistē un izvietojumā tautsaimniecībā;
  5. Labi funkcionējošs kapitāla tirgus palīdz sadalīt kapitālu pa dažādām nozarēm, uzņēmumiem tā, lai tiktu iegūts maksimāls labums tautsaimniecībā, – tiek meklēts optimums no paredzamā vērtspapīru ienākuma un riska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu spīdeklis Kristaps Porziņģis no Ņujorkas «Knicks» komandas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Visu zvaigžņu spēles balsojumā netika labāko trijniekā starp Austrumu konferences garajiem spēlētājiem, taču viņam paliek cerība tikt iekļautam starp rezervistiem.

Austrumu konferences komandas starta pieciniekā no garajiem spēlētājiem iekļuva Klīvlendas «Cavaliers» zvaigzne Lebrons Džeimss, Milvoki «Bucks» grieķu talants Jannis Adetokunbo un Filadelfijas «76ers» līderis Žoels Embīds.

Porziņģis spēlētāju balsojumā bija trešais, saņemot 100 balsis, kamēr Embīds ar 94 balsīm bija ceturtais. Līdzjutēju balsojumā latvietis saņēma 1 116 769 balsu un bija ceturtais, kamēr Embīds ar 1 285 587 balsīm ieņēma trešo vietu. Tāpat arī mediju balsojumā Porziņģis bija ceturtais, kamēr Embīds ieņēma trešo vietu, latvietim tiekot pie 14 balsīm, bet kamerūnietim pie 66 balsīm.

Līdzjutēju balsojumam ir 50% nozīme, kamēr pa 25% dod spēlētāju un mediju pārstāvju izvēle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LATVIAN HAWKS AIZVADA DRAMATISKU PIRMO LĪGAS SPĒLI

, 18.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvian Hawks pirmā Īrijas hokeja līgas spēle, kas norisinājās sestdien, 15. septembrī ne tikai ievadīja līgas oficiālo atklāšanas pasākumu, bet arī kļuva par vienu no dramatiskākajam spēlēm komandas vēsturē. Latvian Hawks sīvā cīņā pret līgas spēcīgāko komandu Dundalk Bulls zaudēja ar rezultātu 13:6. Šī spēle ļaus izvērtēt komandas vājās puses, pie kurām ar dubultu motivāciju strādāt, lai novērstu tās nākošreiz. Komanda ir apņēmības pilna cīnīties par uzvaru nākamajās spēlēs.

Spēle jau no paša sākuma izvērtās spraiga, jo Dundalkas Bulls jau no pirmās minūtes uzsāka agresīvu uzbrukumu sēriju Latvian Hawks vārtiem, un pirmos divus spēles periodus latvieši pavadīja savā laukuma pusē spēlējot aizsardzībā. Rezultāts pēc pirmā puslaika 6:1, pēc otrā jau 11:2 Dundalk Bulls labā. Vārtus Latvian Hawks labā guva Viktors Serdjukovs spēles 5. minūtē un Aigars Brencis 34. minūtē.

Spēles trešajā periodā Latvian Hawks lauza spēles gaitu un sāka daudz aktīvāk spēlēt uzbrukumā gūstot četrus vārtus - 43 minūtē pēc Aigara Brenča piespēles vārtus gūst Viktors Serdjukovs, 49. minūtē pēc Serdjukova piespēles Brencis iemet nākamos vārtus. Arī piektos vārtus, nepilnas divas minūtes pirms spēles beigām, atkal gūst Serdjukovs un pēc pāris sekundēm no Roitmana piespēles Brencis iemet pēdējos vārtus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizraušanās ar galda spēlēm rosina izveidot savu spēli Cargomaster par Latvijai svarīgu nozari – tranzītu, ko iecerēts piedāvāt arī citu valstu spēļu entuziastiem

«Latvijai svarīga ekonomikas attīstības sfēra ir tranzīts, gribējās šo tēmu iesaistīt spēlē, tāpēc ņēmu to par pamatu. Sākumā bija vairāki varianti – gribējām, piemēram, iesaistīt dzelzceļu, bet pēc vairākiem izstrādes variantiem palikām pie smagajām mašīnām. Ja cilvēkiem patiks šī spēle, varam paplašināt gan karti uz dažādām pusēm, gan ieviest jaunus transporta līdzekļus,» norāda Artūrs Jaunzems, galda spēles Cargomaster idejas autors un SIA BKU Group īpašnieks. Idejas līdzautore Liene Ziediņa piebilst, ka šobrīd šāds modelis – spēlei vēlāk iznāk papildinājumi – ir populārs. Tāds, piemēram, ir Katanai. «Tagad mums ir Eiropas karte, un, ja tiešām spēle cilvēkiem iepatiksies, ir iespēja izplesties pa citiem kontinentiem,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katru kalendāro gadu februāra pirmā svētdiena ir amerikāņu futbola finālspēles Super Bowl laiks. Šo pasaulē finansiāli ienesīgāko sporta un arī izklaides pasākumu svētdienas vakarā pie televizoru ekrāniem noskatās aptuveni 100 miljonu cilvēku, turklāt vidēji katrs sestais pēc tam pirmdien nespēj aiziet uz darbu.

Un tas ir saprotams – visu amerikāņu futbolu apvij milzīga jezga un Super Bowl ir sezonas kulminācija. Tas spēj aizraut pat pret sportu visvienaldzīgāko skatītāju. Šova mērogs un pompozitāte ir kā ekskluzīvs klubs, kur jebkuram ir iespēja būt piederīgam kaut vienu vakaru.

Jādomā, ne tikai manu sākotnējo interesi par šo sporta veidu lielā mērā ir ietekmējusi Holivuda. Ikviens zina kādu filmu, kur amerikāņu futbola treneri, visslavenāko Holivudas aktieru atveidoti, ar prātam neaptverami iedvesmojošu runu pilnībā maina spēles ritējumu un uzvar komanda, kuras spēlētāji jau bija atmetuši pēdējās cerības.

Man šīs filmas ir kā mūsdienu vesterni, kur kovbojus ar viskija pudeli rokās ir nomainījuši sportisti ar milzīgām alus reklāmām fonā. Tajās mēs varam aizrautīgi vērot viņu cīņu ar visdažādākajiem mūsdienu vilinājumiem un problēmām, ar kurām tad tiek vēl vairāk kairināta interese par šo sporta veidu. Tā ir neatņemama Amerikas popkultūras sastāvdaļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) izveidotā vērtēšanas komisija, kuras sastāvā darbojās uzņēmēju un zinātnes organizāciju kā arī valsts pārvaldes institūciju pārstāvji, pieņēmusi gala lēmumu par 7 975 000,00 eiro piešķiršanu zinātnisko atklājumu komercializēšanai, informē LIAA.

Finansējums tiek piešķirts ES līdzfinansētajā Tehnoloģiju pārneses programmā, lai veicinātu augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu radīšanu.

Finansējuma piešķiršanas mērķis ir veicināt tehnoloģiju pārneses procesu Latvijā un panākt, ka dažādu jomu zinātnisko pētījumu rezultāti tiek īstenoti kādā praktiski un komerciāli pielietojamā veidā. Tās var būt, piemēram, izstrādātas idejas jaunu vakcīnu un zāļu, jauna veida biodīzeļdegvielas, dažādu sensoru un virtuālās realitātes platformu radīšanā.

LIAA norāda, ka Latvijā regulāri tiek veikti dažādi zinātnes atklājumi, kuri potenciāli var radīt nozīmīgu pienesumu mūsu ekonomikai. Lielu daļu savu atklājumu mūsu zinātnieki jau agrīnā stadijā par salīdzinoši nelielu samaksu nodod tālākai izpētei ārvalstu zinātniskajiem institūtiem, vai arī jau sākotnēji strādā šo ārvalstu partneru uzdevumā. Tehnoloģiju pārneses programma ir iespēja piesaistīt finansējumu līdz 300 tūkstošiem eiro vienam projektam, lai pētniecības darbu līdz gala produktam vai produkta prototipam veiktu Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks unikālas stratēģiskās sacensības uzņēmumiem

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Latvijas vēsturē šo ceturtdien un piektdien 6. - 7. septembrī Kurzemes pusē notiks līdz šim nebijušas stratēģiskās sacensības S2 Latvijas vadošajiem uzņēmumiem. 30 uzņēmumu komandas lauzīs galvas par pareizo komandas rīcības stratēģiju, risinās šifrētas mīklas, pārvarēs šķēršļus, skries un pierādīs savu fizisko varēšanu.

Uzņēmumu stratēģiskās sacensības S2 piesaka mobilo sakaru operators Tele2, laikraksts Diena un aģentūra Nords Porter Novelli sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru Eži. Šogad sacensības notiek ar aktīvu Liepājas domes un vietējo uzņēmēju atbalstu. Katru no 30 uzņēmumiem, kas apliecinājuši savu dalību sacensībās pārstāves 5 darbinieku komanda.

Lielu un labi pazīstamu uzņēmumu vadītāji uz 2 dienām pametīs savus ērtos biroja krēslus un sakārtoto darba vidi, lai plecu pie pleca ar saviem kolēģiem dotos Liepājas apkārtnes mežos un pierādītu saviem konkurentiem, ka ir labāki stratēģi un komandas spēlētāji. S2 sacensībās uzņēmumi piedalīsies, lai gūtu uzvaru un veidotu labu reputāciju savam darba devējam un uzņēmuma zīmolam. Lai uzvarētu, katra uzņēmuma komandai vairāk par visu būs nepieciešama pārdomāta stratēģija, komandas vienotība un efektīva savstarpējā komunikācija. Komandas fiziskajai varēšanai un izturībai ir tikai otršķirīga loma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par mērķiem un mērķtiecību.

Pēdējā gada- pusotra laikā uzņēmumos ir notikušas būtiskas izmaiņas. Ir nomainījušies vadītāji dažādos vadības līmeņos, mainīti vadītāju darba pienākumi, funkcijas, samazināts darbinieku skaits, paplašināti vai mainīti darbinieku amata pienākumi, mainīts atalgojums un materiālās stimulēšanas sistēmas utt. Tāpat notikušas korekcijas uzņēmuma darbības virzienos, mārketingā, mainījies klientu loks un klientu prasības. Faktiski tikai salīdzinoši nesen ir beigušās būtiskākās no šīm izmaiņām daudzos uzņēmumos, tāpat arī valsts iestādēs. Neviens nevar garantēt, ka ekonomiskā situācija, politiskie lēmumi nodokļu un citās tautsaimniecības jomās neliks izdarīt vēl kādas būtiskas izmaiņas uzņēmējiem savā darbībā. Situācija ir mainījusies, taču darbs jāveic. Uzņēmums jāattīsta arī šajos apstākļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Parex Annual Forex Game līderi nopelnījuši 118 828 ASV dolāru

, 30.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēles Parex Annual Forex Game 20 līderi divu nedēļu laikā nopelnījuši 118 828 ASV dolāru, informēja Parex banka. Uzvarētāja nopelnītās naudas summas apjoms divu nedēļu laikā pārsniedza 296%.

Šodien, 30.oktobrī, viesnīcas Reval Hotel Latvia telpās notika ikgadējās spēles Parex Annual Forex Game 20 līderu apbalvošana.

Spēle risinājās laika posmā no šā gada 8.oktorba līdz 19.oktobrim. Tās dalībnieki pārbaudīja savas zināšanas un praktiskās iemaņas, veicot tirdzniecības darījumus starptautiskajā valūtu tirgū Forex. Katram spēles Parex 8th Annual Forex Game dalībniekam tika atvērts maržinālais konts ar nosacītiem naudas līdzekļiem 5000 ASV dolāru apmērā, kuru ietvaros spēles dalībnieks varēja veikt darījumus starptautiskajā valūtu tirgū Forex. Lai pretendētu uz balvu saņemšanu, spēles dalībniekam bija jāveic vismaz viens darījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Spēļu entuziasts Latvijā radījis jaunu spēli Deserted Animals

Gunta Kursiša, 10.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīta jauna spēle Deserted Animals (Noklīdušie zvēri), kuras radītāji cer finansiālu atbalstu projekta īstenošanai gūt ar «pūļa investīciju» jeb CrowdFunding palīdzību, savukārt, spēlei gūstot panākumus un ienākumus, tās veidotāji sola daļu līdzekļu novirzīt labdarībai – reālu noklīdušu dzīvnieku glābšanai.

Deserted Animals paredzēta diviem līdz astoņiem spēlētājiem un spēlējama 40 minūtes un ilgāk. Spēles aprakstā norādīts, ka tā piemērota ballītēm, spēļu vakariem un sacensību turnīriem. Saskaņā ar spēles izveidotāju teikto, Deserted Animals spēlētājos attīsta taktisko domāšanu, intuīciju, sabiedrisko izturēšanos, plānošanu, veiksmi, drosmi, maldināšanu, atmiņu, aprēķinus un nepadošanos.

Spēles galvenā mērķauditorija ir jaunieši, kas vecāki par divdesmit gadiem, tomēr tā ir arī vienkārši saprotama bērniem no 12 gadu vecuma un viņu vecākiem, stāsta spēles autors Reinis Butāns. Spēle paredzēta dažādās variācijās – to var pielāgot, atkarībā no spēlētāju vecuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ķīniešu uzmanību piesaista Latvijā veidota spēle Apple ierīcēm

Gunta Kursiša, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā tapusi jauna spēle Swipe Bo, kas paredzēta spēlēšanai iOS ierīcēs un kuras lejupielāžu skaits AppStore nepilnu divu mēnešu skaitā sasniedzis 35 tūkstošus, turklāt lielākā interese ir no Ķīnas spēļu faniem.

Latvijā radītās spēles ideja ir palīdzēt spēles galvenajam varonim Bo sakrāt atslēgas, lai atvērtu portālu, kas aizved uz nākošo spēles līmeni. Pašlaik spēlē ir pieejami 80 līmeņi. Dažādos spēles līmeņos atrodami arī interaktīvi elementi: portāli, caur kuriem iespējams teleportēties no vienas vietas uz otru, un bīdāmi bloki, kuri palīdz atrast noslēptus spēles elementus. Savukārt, ja spēles līmenis tiks paveikts ar pēc iespējas mazāk gājieniem, spēlētājs tiek apbalvots ar attiecīgu kausu: zelta, sudraba vai bronzas. Ja spēles līmenis šķiet par grūtu, to ir iespējams arī izlaist.

Spēli, kuru izstrādājusi divu cilvēku komanda – mākslinieks Artūrs Cimmermans un programmētājs Vasilijs Siņicins –, lejuplādējama AppStore un to var spēlēt iPhone un iPad ierīcēs. iPhone versija ir bezmaksas, bet iPad versija nopērkama par 0,99 ASV dolāriem (aptuveni 50 santīmiem), Db.lv stāsta galvenais spēles idejas autors Guntis Pontags.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Porziņģis - pirmais Latvijas basketbolists, kurš piedalīsies NBA Visu zvaigžņu spēlē

LETA, 24.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#NBA Visu zvaigžņu spēle 18.februārī notiks Losandželosā.

Kristaps Porziņģis otrdien tika izraudzīts starp rezervistiem dalībai šī gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Visu zvaigžņu spēlē, tādējādi kļūs par pirmo Latvijas basketbolistu, kurš piedalīsies šāda mēroga mačā.

NBA Visu zvaigžņu spēle 18.februārī notiks Losandželosā.

Iepriekšējās divas sezonas Porziņģis piedalījās NBA Uzlecošo zvaigžņu spēlē, kur pārstāvēja Pasaules komandu. Tāpat Porziņģis pērnā gada februārī Ņūorleānā uzvarēja vienā no Visu zvaigžņu spēles meistarības konkursiem.

Kā vēstīts, Ņujorkas Knicks zvaigzne Porziņģis Visu zvaigžņu spēles balsojumā netika labāko trijniekā starp Austrumu konferences garajiem spēlētājiem, taču viņam bija lielas izredzes tikt iekļautam starp rezervistiem, kurus izvēlējās komandu galvenie treneri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržas dalībnieku apbalvošanas pasākumā The Baltic Market Awards pie balvām tika dalībnieki no visām trijām Baltijas valstīm.

Galveno balvu – par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs saņēma Latvijas uzņēmums SAF Tehnika, kurš saņēma arī balvu par labākajām investoru attiecībām Baltijas valstīs mazajiem uzņēmumiem un labākajām investoru attiecībām Rīgas Fondu biržā. Savukārt Latvijas uzņēmums Grindeks saņēma balvu par labākajām investoru attiecībām internetā.

Balvu par labāko gada pārskatu Baltijas valstīs saņēma Lietuvas uzņēmums VST, savukārt balvu par lielāko progresu gada laikā saņēma Igaunijas uzņēmums Eesti Ehitus.

Balvu par labākajām investoru attiecībām Tallinas Fondu biržā saņēma uzņēmums Baltika, bet par labākajām investoru attiecībām Viļņas Fondu biržā – TEO LT.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik lietderīgi ir tērēt naudu par komandas saliedēšanas treniņu?

Arta Biruma, SIA Eiro Personāls Vadošā konsultante, valdes locekle, 19.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā komandas saliedēšanas treniņi ir kļuvuši atkal pieprasīti.Galvenais to mērķis parasti ir uzlabot sadarbību starp komandas locekļiem vai starp dažādām struktūrvienībām.

Lielākoties minimālais iznākums šiem pasākumiem ir tāds, ka cilvēki viens otru labāk iepazīst ārpusdarba apstākļos,un tas mazina komunikācijas spriedzi darbā, taču – vai uzlabojas komandas sadarbība? Ja uzņēmumam ir svarīgs komandas darbs un sadarbība starp struktūrvienībām, tad ir vērts padomāt, ko paralēli komandas darbam vajag uzlabot organizācijā, lai sistēma stimulētu sadarbību, nevis individuālu darbu.

Ir vairākas uzņēmuma sistēmas sastāvdaļas, kas var atbalstīt komandas sadarbību.Lai noteiktu, vai jūsu uzņēmumā vairāk tiek atbalstīts komandas vai individuālais darbs, ir vērts atbildēt uz dažiem kontroljautājumiem:

1) Vai komandas mērķi ir svarīgāki par katra individuālajiem mērķiem?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Futbola spēļu sarunāšanas lietā aizturēti astoņi cilvēki

LETA, 24.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas izmeklētajā lietā par futbola spēļu rezultātu manipulāciju mantkārīgos nolūkos aizturēti astoņi cilvēki, piektdien preses konferencē pavēstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

«Aizturētas divas amatpersonas no kluba un divi spēlētāji, bet pārējie četri ir organizators un cilvēki, kuri viņus atbalstīja,» teica Grišins. «Šajā organizācijā bija izveidojies lomu sadalījums - gan uzpirktie cilvēki, gan tādi, kas atbalstīja finanšu plūsmas. Esam guvuši apstiprinājumu, ka nenomaksātie nodokļi varētu būt mērojami vairāku simtu tūkstošu eiro apmērā, līdz ar to varat iedomāties organizācijas apgrozījumu.»

Kā izteicās Grišins, apsūdzētajiem inkriminēta krāpšana lielā apjomā organizētā grupā un tiek izskatīti arī pierādījumi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Papildināts - FOTO: Latvijā radītā un Vācijā apbalvotā spēle Ice Cool tuvplānā

Lelde Petrāne, 18.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hamburgā, Vācijā pirms aptuveni mēneša tika paziņoti galda spēļu balvas Spiel des Jahres (Gada labākā spēle) ieguvēji bērnu spēļu kategorijā Kinderspiel des Jahres (Gada labākā spēle bērniem). Par gada labāko galda spēli bērniem tika atzīta Latvijā radītā galda spēle Ice Cool.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Spēles autori ir: Egils Grasmanis, Jānis Grunte, Edgars Zaķis un Reinis Butāns. Kopā šie četri Brain Games darboņi strādā ar pseidonīmu Brian Gomez, kas lasāms uz spēles kastes vāka. Savukārt, spēles ilustrators ir mākslinieks Reinis Pētersons.

Spēles būtība ir virzīt pa spēles laukumu pingvīnu figūriņas– spēlētāji var likt tām slīdēt, virpuļot, atsisties pret sienām un lēkt tām pāri. Spēlei ir laukuma izkārtojums 3D formātā, ko veido kastes, kas pēc spēles beigām sakārtojamas viena otrā un kopā veido kompaktu iepakojumu vienā kastē.

«Līdz balvas iegūšanai gada laikā bijām pārdevuši 100 000 Ice Cool eksemplāru vairāk nekā 40 valstīs. Kopš Ice Cool ieguva balvu, principā esam pārdevuši vēl 100 000 eksemplāru (ieskaitot priekšpasūtījumus uz rudens/ziemas sezonu). Ice Cool pamazām top par pasaules mēroga hītu. Pagājušajā nedēļā saņēmām vēl vienu ļoti nozīmīgu balvu ASV - Best Family Game no Dice Tower. Esam ļoti lepni par spēles starptautisko veiksmi,» biznesa portālam db.lv saka Egils Grasmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties gada gaidītākajiem svētkiem, lielākais interneta veikals Latvijā 220.lv, turpinot cīņu par labu cenu, pircējiem turpmāk piedāvās labākās cenas garantiju. Tā kā Ziemassvētkos ikvienam no mums aktuāls ir dāvanu jautājums – līdz ar to ieviešot labākās cenas garantiju šajā preču segmentā, interneta veikals 220.lv nodrošina to, ka šo preču cena būs labāka nekā lielākajiem 70 veikaliem Latvijā.

Labākās cenas garantiju mēs nodrošināsim ne tikai starp e-veikaliem, bet arī starp mazumtirdzniecības veikalu ķēdēm, piemēram, Maxima, K-senukai, Douglas u.c. Ja pircējs atradīs identisku preci lētāk – 220.lv kompensēs cenas starpību.

Laika gaitā Latvijas klienti bieži saskarās ar cenu pieaugumu, dažās preču grupās šis pieaugums ir ļoti labi jūtams. Jau no paša sākuma interneta veikals 220.lv akcentēja, ka iepirkties internetā ir izdevīgāk, nekā parastajos veikalos un tieši pirms Ziemassvētkiem ar labākās cenas garantijas palīdzību klientiem ir iespēja iegādāties tūsktošiem preču par labāko cenu tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru