Finanses

Apbalvoti Latvijas Bankas studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursa uzvarētāji

Žanete Hāka, 16.06.2016

Jaunākais izdevums

Šodien Latvijas Bankā tika apbalvoti 14. ikgadējā studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursa uzvarētāji, informē centrālā banka.

Konkursā 1. vieta netika piešķirta, bet 2. vietā ierindoti divi darbi – pētījums Baltic Tigers Facing the Middle-Income Trap? (Vai Baltijas tīģeriem draud vidējā ienākuma slazds?; autori – Ernests Bordāns, Madis Teinemaa), kā arī darbs Variation of monetary policy transmission over a financial cycle: analysis of the EU countries (Monetārās politikas transmisija atkarībā no finanšu cikla: ES valstu analīze; autori – Olena Kuzana, Anastasija Kažara).

Darbā Vai Baltijas tīģeriem draud vidējā ienākuma slazds? tiek pētīts vidējo ienākumu slazds, t.i., situācija, kad valsts atrodoties vidēja ienākuma valstu grupā, zaudē konkurētspēju, un nevar sekmīgi konkurēt ne ar zema ienākuma valstīm, ne ar augsta ienākuma valstīm. Autori secina, ka, lai gan Baltijas valstis pašlaik nav vidējo ienākumu slazdā, ir nepieciešamas strukturālās reformas, lai izvairītos no tā arī nākotnē.

Pētījumā Monetārās politikas transmisija atkarībā no finanšu cikla: ES valstu analīze tiek analizēta finanšu cikla ietekme uz centrālo banku politiku un monetāro transmisiju. Darbā secināts, ka finanšu krīzes periodos monetārā transmisija uzlabojas, turklāt šis efekts ir stiprāks valstīs ar attīstītu finanšu tirgu.

Pasākuma dalībniekus sveica Latvijas Bankas padomnieks, ekonomists Andris Strazds, kurš uzsvēra, ka šogad iesniegtie studentu pētījumi bija kvalitatīvi un pārsvarā ar ļoti praktisku ievirzi. Īpašs prieks redzēt, ka jaunieši domā par to, kā Baltijas valstīm neapstāties pie sasniegtā un attīstīties tālāk.

A.Strazds izteica cerību, ka daļa no šiem jauniešiem nākotnē kļūs par politikas veidotājiem un palīdzēs īstenot nepieciešamās reformas, lai Latvijas nākamās paaudzes laikā varētu kļūt par augsti attīstītu un turīgu valsti.

Godalgoto darbu autori saņēma naudas prēmijas un balvā – kolekcijas monētu Gadskārtu monēta.

Latvijas Banka 2015./2016. studiju gadā rīkoja jau 14. Latvijas augstskolu studentu un Latvijas ārvalstīs studējošo zinātnisko darbu konkursu. Tā mērķis – veicināt Latvijas un eiro zonas tautsaimniecības makroekonomisko problēmu apzināšanu un analīzi, iesaistot šajā darbā spējīgākos jaunos ekonomistus.

Šogad konkursā tika iesniegti 13 darbi – kas ir vairāk nekā pirms gada, turklāt ar katru gadu aug iesniegto darbu kvalitāte. Autori ir 20 studenti (dažiem darbiem ir 2 autori) no trīs Latvijas augstskolām. Iesniegtajos pētījumos aplūkotas aktuālas ekonomikas tēmas: valsts parāds un ekonomikas izaugsme; reālā konverģence un vidējā ienākuma slazds; monetārās politikas transmisija un inflācijas gaidas; iekšzemes kopprodukta īstermiņa prognozēšana; izglītības sistēmas efektivitāte u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Skolēni ar zinātniski pētnieciskajiem darbiem iziet Eiropā

Natālija Poriete, 25.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā notika ES jauno zinātnieku konkurss "European Union Contest for Young Scientists" (EUCYS). 150 dalībnieki no 39 valstīm prezentēja 100 zinātniski pētnieciskus darbus (ZPD), to starpā arī trīs no Latvijas. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija 19 augsti kvalificēti zinātnieki un inženieri.

Galvenās balvas, kur katra bija 7000 eiro vērtībā, ieguva darbi no Dānijas, Vācijas, Īrijas un ASV. Četras otras un četras trešās vietas balvas, attiecīgi, 5000 eiro un 3,500 eiro vērtībā saņēma projekti no Dienvidkorejas, Spānijas, Gruzijas, Somijas, Austrijas, Polijas, Šveices un Baltkrievijas. Populārākā zinātnes sfēra starp uzvarējušiem projektiem bija inženierzinātne. No katrās valsts EUCYS varēja piedalīties trīs projekti, kas tika izvirzīti ES konkursam caur nacionālo projektu atlasi. Projektu varēja pārstāvēt komanda no ne vairāk ka trim jauniem zinātniekiem vecumā no 14 līdz 20 gadiem.

«Bija jābūt veiksmīgai kombinācijai – īstais skolēns īstajā laikā, pareizais darba vadītājs ar atbilstošām iespējām un idejām, un skolēna iekšējā motivācija kaut ko sasniegt. Šeit atklājas izziņas gars – vai skolēns grib uzzināt par pētāmo problēmu kaut ko vairāk. Eiropas līmenī konkursam tiek izvirzīti tikai tie skolēni, kuri pētāmo problēmu ir «rakuši līdz saknēm». Te ir labākie skolēni no dažādām valstīm un universitāšu pasniedzēji ar viņiem var līdzvērtīgi runāt par viņu izstrādātām tēmām,» stāsta Liepājas universitātes pētnieks un Latvijas delegācijas EUCYS konkursa loceklis Uldis Žaimis, uzsverot, ka pēc viņa domām, tiem skolniekiem, kas grib izstrādāt savu darbu Eiropas līmenī, būtu vēlams uzreiz vērsties universitātēs, kur pētnieki var identificēt problēmas risinājumu ceļus un zinās aktuālas tendences pasaulē. Pie tam, aktuāla var būt jebkura zinātniski pētniecisko darbu tēma. Uldis Žaimis ir pārliecināts, ka galvenais, lai ZPD piedāvā labāku risinājumu, nekā bijis līdz šim, jo aktuālas izpētes tēmas ir arī labākiem Latvijas skolēnu darbiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca valdes locekļa amatu atstājusi Olga Pētersone, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Uzņēmuma valdē ietilpst tās priekšsēdētājs Nikolajs Jerohovs, Aleksandrs Popadins, Iļja Šestakovs, Grigorijs Kapustins.

Kompānijas darbības veids ir elektrisko vilcienu, pasažieru vagonu elektroiekārtu, elektromotoru, ģeneratoru un transformatoru ražošana, to remonts, rezerves daļu izgatavošana; zinātniski-pētnieciskais darbs, eksperimentālās izstrādnes; aparatūras, elektroiekārtu un ierīču projektēšana un izgatavošana, tērauda līdz 3000kg un vieglo metālu liešana no 5-40kg, metāla kalšana, štancēšana, locīšana, metināšana, vispārīgā mehāniskā metālapstrāde, virsmas pārklāšana; lūžņu otrreizējā apstrāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca samazinājusi dalību uzņēmumā RER-Termināls

Žanete Hāka, 27.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca dalība meitas uzņēmuma SIA RER-Termināls pamatkapitālā ir samazināta līdz 7,89%, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Otrs dalībnieks SIA «BSCT» papildus iegādājies 2500 SIA «RER-Termināls» pamatkapitāla daļas, kopumā tam pieder 10500 SIA »RER-Termināls» pamatkapitāla daļas, jeb 92,11 %.

AS Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca darbības veids ir elektrisko vilcienu, pasažieru vagonu elektroiekārtu, elektromotoru, ģeneratoru un transformatoru ražošana, to remonts, rezerves daļu izgatavošana; zinātniski-pētnieciskais darbs, eksperimentālās izstrādnes; aparatūras, elektroiekārtu un ierīču projektēšana un izgatavošana, tērauda līdz 3000kg un vieglo metālu liešana no 5-40kg, metāla kalšana, štancēšana, locīšana, metināšana, vispārīgā mehāniskā metālapstrāde, virsmas pārklāšana; lūžņu otrreizējā apstrāde.

Komentāri

Pievienot komentāru