Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien apgrozībā nonākusi banknote ar uzlabotiem pretviltošanas elementiem, informē Latvijas Banka.

Vēl labāk nodrošinot eiro banknotes pret viltojumiem, tās pretviltošanas elementi ietver logu ar portretu hologrammas augšējā daļā, kas kļūst caurskatāms, aplūkojot banknoti pret gaismu. Logā no abām banknotes pusēm redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Šis portrets redzams arī ūdenszīmē blakus smaragdzaļam skaitlim, uz kura, pagrozot banknoti, saskatāms kustīgas gaismas efekts, kas pārvietojas augšup un lejup. Uz banknotes ir arī reljefs iespiedums cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Pat šajā digitālajā laikmetā skaidrā nauda joprojām ir vitāli svarīga mūsu tautsaimniecībai, teica ECB prezidents Mario Dragi (Mario Draghi).

ECB uzdevumā veiktais apsekojums par skaidrās naudas izmantošanu, kas tiks drīzumā publicēts, liecina, ka vairāk nekā trīs ceturtdaļas maksājumu eiro zonas tirdzniecības vietās veic skaidrā naudā. Darījumu vērtības izteiksmē tā ir vairāk nekā puse maksājumu.

Pilnīgi apsekojuma rezultāti būs pieejami 2017. gada vasarā.

50 eiro banknote ir visbiežāk izmantotā eiro banknote. Apgrozībā ir 9 miljardi šo banknošu, veidojot 46% no visām eiro banknotēm.

Pirmā izlaiduma 50 eiro banknotes joprojām būs likumīgs maksāšanas līdzeklis. Tās atradīsies apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un tiks pakāpeniski izņemtas no apgrozības.

Jauno 100 eiro un 200 eiro banknoti laidīs apgrozībā 2019. gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru