Viedierīces

Apple iPhone ražotāja Pegatron peļņa pieviļ

Lelde Petrāne, 11.11.2013

Jaunākais izdevums

Pegatron Corporation, Taivānas uzņēmums, kas komplektē Apple iPhone 5C, paziņojis par zemāku peļņu nekā gaidīts, ziņo BBC.

Šādi rezultāti saistīti ar mazāku pieprasījumu pēc Apple lētākā viedtālruņa nekā bija lēsts.

Pegatron tīrā peļņa trešajā ceturksnī bijusi 2,48 miljardi Taivānas dolāru (84 miljoni ASV dolāru), kas ir nedaudz zem analītiķu prognozēm, taču vairāk nekā 1,35 miljardi Taivānas dolāru, kas tika nopelnīti atbilstošajā laika posmā iepriekšējā gadā.

Pegatron arī ražo klēpjdatorus Lenovo un Asustek Computer.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba apstākļi Apple piegādātāja Pegatron ražotnēs Ķīnā ir vēl sliktāki nekā skandalozajās Foxconn rūpnīcās, atklājusi organizācija China Labor Watch. Ražotnēm, kurās konstatēti pārkāpumi, Apple šogad palielinājusi pasūtījumu skaitu.

Organizācija atklājusi vismaz 86 gadījumus, kad pārkāpta darba likumdošana, tostarp 36 juridiskus un 50 ētiskus pārkāpumus. China Labor Watch konstatējusi atklājusi dažāda veida pārkāpumus – darbaspēka ļaunprātīga izmantošana, diskriminācija pieņemot darbā, sieviešu tiesību pārkāpumi, nepilngadīga darbaspēka izmantošana, darba līgumu pārkāpumi, nepietiekama darbinieku apmācība, pārmērīgas darba stundas, nepietiekams atalgojums, slikti darba un sadzīves apstākļi, vadības ļaunprātīga rīcība un vides piesārņošana.

Organizācija norāda, ka darba apstākļi Pegatron ražotnēs pārkāpj gan starptautisko un Ķīnas likumdošanu, gan arī pašas kompānijas Apple sociālās atbildības kodeksu. Lai gan Apple maijā pavēstīja, ka noslēgusi vienošanos ar 99% savu piegādātāju par 60 stundu darba nedēļu, kas gan ir Ķīnas likumdošanas pārkāpums, jo šajā valstī pastāv 49 stundu darba nedēļa, China Labor Watch pārbaudītajās rūpnīcās vidēji nedēļā darbinieki strādājuši 66 līdz 70 stundas. Rūpnīcu darbinieki strādājuši vidēji 11 stundas diennaktī un saņēmuši 1,5 ASV dolārus par stundu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas rūpnīcās, kurās tiek ražoti ASV tehnoloģiju giganta Apple produkti, attieksme pret strādniekiem ir slikta un viņiem jāstrādā 12 stundu maiņās, kuru laikā viņi iemieg noguruma dēļ, konstatēts Lielbritānijas raidsabiedrības BBC veiktā pētījumā.

BBC reportieri, kas iestājās darbā Taivānas firmas Pegatron Ķīnas rūpnīcās, uzzināja, ka tajās nodarbinātie bieži strādā vairāk nekā 60 stundas nedēļā un ka tiek pārkāpti standarti attiecībā uz identifikācijas kartēm, kopmītnēm, darba sanāksmēm un nepilngadīgiem strādājošiem.

BBC ziņoja, ka Apple dotie solījumi aizsargāt strādājošos pēc 2010.gada pašnāvību viļņa Taivānas elektronikas ražotājfirmas Foxconn Ķīnas uzņēmumos «ierasti tiek pārkāpti». Foxconn ir pasaulē lielākā elektronikas preču līgumražotāja, kas izgatavo tādas preces kā viedtālruņus iPhone, Dell datorus un Nokia telefonus.

Komentāri

Pievienot komentāru