Jaunākais izdevums

Apple akciju vērtība sasniegusi 623 miljardus ASV dolāru, tādējādi tehnoloģiju milzis, neievērojot inflāciju, kļuvis par visu laiku vērtīgāko kompāniju. Iepriekšējais rekords piederēja Microsoft, kura akciju vērtība 1999. gadā bija sasniegusi 621 miljardus ASV dolāru, vēsta Reuters.

Apple akciju vērtība tradicionāli pieaug pirms kompānija nāk klajā ar jauniem produktiem, kas ir viens no nozares gaidītākajiem notikumiem. Izskanējusi informācija, ka Apple 12. septembrī plašāku sabiedrību gatavojas iepazīstināt ar jaunāko populārā iPhone viedtālruņu sērijas ierīci. Atsevišķi analītiķi norāda, ka kompānija varētu nākt klajā arī ar mazāku iPad planšetdatora versiju, lai tādējādi cīnītos ar Google un Amazon, kas pārdod lētākas ierīces.

Kopš gada sākuma Apple akciju vērtība pieaugusi par 65% un pirmdien sasniedza minēto rekordu. Aizvadītajā gadā Apple apsteidza Exxon Mobil un kļuva par pasaules vērtīgāko kompāniju. Tomēr, veicot korekciju ievērojot inflāciju, Microsoft joprojām saglabātu savas pozīcijas.

Db.lv jau vēstīja, ka ASV turpinās tiesas prāva starp Apple un Samsung. Abas kompānijas viena otru apsūdz patentu pārkāpšanā. Apple un Samsung tiesas zālēs visā pasaulē tikušās jau vairākkārt, tomēr ASV notiekošais tiesas process tiek uzskatīts par «gadsimta patentu prāvu», kurā kulminē abu gigantu līdzšinējās cīņas.

Samsung ir kļuvis par nopietnāko Apple konkurentu viedtālruņu un planšetdatoru jomās. Gadījumā, ja tiesa izlems par labu Apple – tas var dot pamatīgu triecienu Samsung finansēm, reputācijai un slēgt vienu no kompānijas svarīgākajiem tirgiem – ASV. Nelabvēlīga tiesas sprieduma gadījumā Samsung var nākties maksāt pat 2,5 miljardus ASV dolāru lielu kompensāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Cīņa par vērtīgākā uzņēmuma statusu saasinājusies

Jānis Šķupelis, 29.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ceļš atpakaļ uz pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni.

Lielākā investoru skepse pēdējā laikā saistījusies ar līdzšinējiem akciju cenu pieauguma līderiem. Šāda situācija nozīmējusi, ka no pasaules vērtīgākā uzņēmuma statusa uz brīdi bijis jāatvadās Apple. Vēl nesen izskatījās, ka tā kompānija, kas vissparīgāk min uz Apple papēžiem, ir Amazon.com, kas kļuva par otro publiski kotēto uzņēmumu (aiz Apple), kura vērtība sasniedza apaļo viena triljona ASV dolāru līmeni. Triljona klubiņš gan pagaidām bijusi grūta vieta, kur noturēties, un oktobra-novembra notikumi nozīmējuši, ka pamatīgāk cieš arī šī e-komercijas uzņēmuma akcija. Kā izrādījies – pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni, ja lūkojas uz kapitalizāciju, Apple nupat pagaidām gan vien uz brīdi atņēmis neviens cits kā Microsoft (abu šo kompāniju novērtējumi ir ļoti tuvu – pie 830 miljardiem ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Amazon, Apple, Alphabet un Microsoft sīvā cīņā par vērtīgākā uzņēmuma statusu

Jānis Šķupelis, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā saasinājusies cīņa par pasaulē vērtīgākā uzņēmuma statusu.

Vēl nosacīti nesen šķita, ka šis gods stabili piederēs Apple, kura kapitalizācija pārlēca pāri pat viena miljarda ASV dolāru atzīmei. Tiesa gan, drīz pēc tam nāca vispārējs akciju cenu samazināšanās vilnis, un bažas par spēju augt līdz tam ierastajos tempos smagāk iekrāvušas tieši Apple akcijai. Rezultātā Apple uz brīdī kapitalizācijas ziņā izdevās pārspēt Microsoft. Uz papēžiem šajā ziņā mina vēl arī Alphabet un Amazon. com, un tieši pēdējai šā gada sākumā izdevies nonākt vērtīgāko uzņēmumu topa augšgalā.

Kā nekā – Amazon akcijas cena divu gadu laikā palēkusies teju par 120%.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums Apple gatavojas parādzīmju pārdošanai aptuveni 17 miljardu ASV dolāru apmērā, kas varētu būt otra lielākā korporatīvo obligāciju emisija vēsturē, raksta Financial Times.

Pagājušajā nedēļā pasaules vērtīgākā kompānija publicēja pirmā ceturkšņa datus, kas uzrādīja labākus rezultātus, nekā iepriekš gaidīts, un ziņoja, ka plāno palielināt akciju atpirkšanas apjomu no 60 miljardiem dolāru līdz 90 miljardiem dolāru, kas tiks finansēts no vietējā un starptautiskā tirgū pārdoto parādzīmju kapitāla.

Apple varētu savas obligācijas piedāvāt eirozonā, kur procentu likmes ir zemākas nekā ASV, tādējādi arī diversificējot Apple parādzīmju investoru portfeli.

Apple jau pirms gada pārdeva obligācijas 17 miljardu ASV dolāru apmērā, kas toreiz bija visu laiku lielākais parādzīmju apjoms pasaulē, un pieprasījums pēc tām sasniedza 50 miljardus dolāru. Šo apjomu pēc pieciem mēnešiem pārspēja ASV telekomunikāciju uzņēmums Verizon, kurš pārdeva parādzīmes 49 miljardu ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Facebook akcija bijusi viena no visveiksmīgākajām investīcijām

Arī septembrī savu uzvaras gājienu turpina Facebook akcija, kuras cena kopš gada sākuma ir palielinājusies jau par 44% – līdz 77,9 ASV dolāru atzīmei. Līdz ar akcijas cenas pieaugumu ievērojami palielinājusies arī kompānijas vērtība, kura pēc kapitalizācijas šonedēļ pirmo reizi pārsniegusi apaļo 200 miljardu ASV dolāru slieksni. Tādējādi Facebook šobrīd kļuvusi par 22. lielāko pasaules kompāniju aiz Verizon Communications, bet pirms Toyota Motor. Tāpat Facebook kļuvusi vērtīgāka nekā, piemēram, tāda slavena kompānija kā Coca-Cola.

Jāatgādina, ka Facebook 23. jūlijā atklāja – tā peļņa otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn vairāk nekā dubultojusies – līdz 791 miljonam ASV dolāru, bet apgrozījums audzis par 61% – līdz 2,91 miljardam ASV dolāru (Facebook apgrozījums analītiķu prognozes pārspēj jau deviņus ceturkšņus pēc kārtas). Sevišķi liela analītiķu sajūsma sekoja pēc tam, kad kompānija atklāja, ka šobrīd jau 62% no Facebook reklāmas ieņēmumiem veidojušas reklāmas mobilajās platformās (viedtālruņos, planšetdatoros), kur sākotnēji tika saredzēta potenciālā Facebook neveiksme (kā izrādījās, pesimistiskās aplēses nepiepildījās). Jāpiebilst, ka Facebook pastāvīgo lietotāju skaits aptver jau aptuveni piekto daļu pasaules iedzīvotāju. Tiek arī lēsts, ka šā gada kopējais Facebook apgrozījums būs 12,2 miljardi ASV dolāru. Rezultātā Facebook akcija kopš pieminētā 23. jūlija pieaugusi jau par 9,3, kamēr ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtības pieaugums šajā laika posmā ir bijis krietni vien lēzenāks – par 0,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules populārākā sociālā tīkla akciju cenas kāpums neapstājas

Pēc tam, kad pagājušonedēļ Facebook viegli spēja pārspēt Volstrītas analītiķu pirms tam izteiktās kompānijas šā gada otrā ceturkšņa peļņas un apgrozījuma prognozes, atsevišķi analītiķi ir pārliecināti, ka sociālā tīkla akcijas vērtība ir ceļā uz 100 ASV dolāru atzīmes iekarošanu.

Jāatgādina, ka Facebook atklāja, ka tā peļņa otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn vairāk nekā dubultojusies – līdz 791 miljonam ASV dolāru, bet apgrozījums audzis par 61% – līdz 2,91 miljardam ASV dolāru (Facebook apgrozījums analītiķu prognozes pārspēj jau deviņus ceturkšņus pēc kārtas). Reaģējot uz šādiem darbības rezultātiem, Facebook akcijas vērtība pagājušās nedēļas laikā palielinājās par 9% – līdz 75 ASV dolāru atzīmei. Jāpiebilst arī, ka Facebook akcija gada skatījumā ir bijusi viens no visveiksmīgākajiem ieguldījumiem – tās vērtība 12 mēnešu periodā ir pieaugusi par 123%. Savukārt kopš pagājušā gada sākuma Facebook akcijas vērtība ir palielinājusies jau par 176%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas cena sasniegusi rekordaugstu atzīmi, pārspējot 2012. gadā sasniegto līmeni, jo investoru uzmanība ir vērsta uz jaunajiem produktiem, piemēram, liela ekrāna iPhone un rokaspulkstenim līdzīgai ierīcei, kas atkal var palielināt uzņēmuma ienākumus, raksta Bloomberg.

Apple akcijas cena pakāpās par 1,4% līdz 100,53 dolāriem. Iepriekšējais rekords bija 100,3 dolāri un tas tika sasniegts 2012. gada 19. septembrī – tieši pirms iPhone 5 tirgošanas sākšanas. Šajā gadā akcijas cena ir augusi par 25%.

Kopš 2007. gada, kad tirgū debitēja pirmais Apple viedtālrunis, uzņēmuma akcijas cena vairāk nekā septiņkāršojās, taču gada laikā pēc iPhone 5 izlaišanas akcija zaudēja trešdaļu savas vērtības, jo tirgus dalībnieki bažījās, ka uzņēmumam sāk trūkt ideju bez tā līdzdibinātāja Stīva Džobsa dalības. Tomēr cenas virziens atkal mainījās, un analītiķi paredz rekordlielus pārdošanas apjomus jaunajam iPhone, kas tirgū tiks laists šā gada nogalē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sākam biznesu: Potenciālu redz privātajā biznesā tepat Latvijā

Anda Asere, 11.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Studējis mārketingu ārzemēs un guvis pieredzi dažādās pasaules valstīs, digitālās mārketinga aģentūras Market Me Good īpašnieks Helvijs Šmoteks lielāko potenciālu redz privātajā biznesā tepat Latvijā

Digitālā mārketinga kompānija Market Me Good pārsvarā nodarbojas ar satura radīšanu, blogu rakstīšanu, tekstus piemērojot tam, lai tos varētu ērti atrast meklēšanas rīkos. Kad cilvēki meklē risinājumus savām problēmām, viņi atrod uzņēmumu veidotos rakstus, un tādējādi Market Me Good saviem klientiem palīdz atrast potenciālos pircējus. «Pēc būtības tas nav nekas jauns, bet mārketinga aģentūras reti var prognozēt, kad ieguldītā nauda atgriezīsies. Mēs to cenšamies mainīt,» saka Helvijs. Vaicāts, kā to var apsolīt, viņš teic, ka uzņēmumam ir vairāki piemēri, kā veicies citiem tā klientiem, ir aptuveni paredzams, kādus ieņēmumus varētu atnest konkrēts raksts. Aģentūras mērķis ir palīdzēt labām idejām kļūt redzamām. Tās pakalpojumi ir aktuālāki tiem klientiem, kas piedāvā programmatūru kā pakalpojumu, kā arī e-veikaliem un arī citiem vietējiem uzņēmumiem. Šobrīd aģentūrai ir daži klienti Latvijā un arī pirmais sadarbības partneris ārzemēs. Helvijam ir plāns aktīvāk pievērsties tieši ārzemju klientu piesaistei.

Komentāri

Pievienot komentāru