Finanses

Apple vērtība kopš aprīļa sarukusi par 72 miljardiem dolāru

Žanete Hāka, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Ceturtdienu tehnoloģijas kompānijas Apple akcijas cena noslēdza ar 2% kritumu, kas bija piektā diena pēc kārtas, kad vērtība samazinājās, liecina MarketWatch dati.

Tādējādi šis ir ilgākais akcijas cenas kritums kopš šā gada janvāra.

Trešdien uzņēmuma akcijas cena samazinājās par 2,5%, līdz ar to divās dienās vērtspapīrs zaudējis 4,5% no tā vērtības, kas ir lielākais divu dienu procentuālais kritums kopš pērnā gada septembra beigām.

Akcijas cena ceturtdienu noslēdza pie zemākās atzīmes kopš šā gada 9. februāra, savukārt kopš rekordaugstā līmeņa – 132,65 dolāru atzīmes sasniegšanas aprīlī tā vērtība zaudējusi 9,4% jeb 72,47 miljardus dolāru.

Patlaban cena atrodas par aptuveni 1,1% augstāk nekā 200 dienu vidējais mainīgais rādītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Apple akcijām būtu izdevies trīskāršot sākotnējo ieguldījumu

Jānis Šķupelis, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav nekāds jaunums tas, ka pēdējo gadu laikā, ieguldot ASV akcijās, varējis labi nopelnīt. Par vienu no šī tirgus izaugsmes simboliem var uzskatīt Apple akcijas veikumu.

Turklāt pagājušonedēļ tieši šī kompānija kļuva par pirmo Rietumvalstu publiski kotēto uzņēmumu, kura kapitalizācija pārlēca pāri gigantiskajai viena triljona ASV dolāru kapitalizācijas (akcijas cena reizināta ar akciju skaitu) latiņai. Kopš šā gada sākuma Apple akcijas vērtība Nasdaq biržā ir pieaugusi par 22,5%, bet 12 mēnešu skatījumā tie ir jau 35%. Savukārt piecu gadu skatījumā Apple akcijas cena ir augusi par 210%. Tas nozīmē, ka investoram, kas pirms pieciem gadiem būtu izlēmis pirkt minētā viedierīču ražotāja vērtspapīrus, savu sākotnējā ieguldījuma summu būtu izdevies vairāk nekā trīskāršot.

Vēl skaistāka šī aina izskatās ilgākā termiņā. Apple par publiski tirgotu akciju kompāniju kļuva 1980. gadā. Toreiz kompānijas akcija maksāja 22 ASV dolārus. Ja kāds investors toreiz būtu iegādājies šīs akcijas, tad viņš varētu priecāties par vairāk nekā 40 tūkst. procentu guvumu. Pašlaik redzams, ka Apple akcijas cena pārkāpusi pāri 200 ASV dolāru slieksnim, lai gan būtu jāņem vērā, ka Apple savā korporatīvajā vēsturē veikusi akciju splitus. Piemēram, 2014. gadā šī uzņēmuma akcija maksāja aptuveni 700 ASV dolārus, kur uzņēmuma vadība izlēma veikt akciju splitu ar attiecību 7 pret 1. Tas nozīmēja, ka šajā konkrētajā gadījumā kompānijas akcionārs agrākās vienas šīs kompānijas akcijas vietā saņēma septiņus šos vērtspapīrus. Attiecīgi ar septiņi tiks dalīta arī Apple agrākā akcijas cena (nekādas citas pārmaiņas, kas ietekmētu kompānijas darbību, veicot šo darbību, nav).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Biržu indeksi krītas pēc Apple prognozes saistībā ar Ķīnas ekonomiku

LETA--AFP, 04.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas biržu indeksi ceturtdien kritās pēc tam, kad kompānija «Apple» samazināja savu tirdzniecības apjoma prognozi un skaidroja to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

«Apple» trešdienas vakarā prognozēja, ka uzņēmuma tirdzniecības apjoms pagājušā oktobra-decembra ceturksnī būs krietni zemāks gan par kompānijas, gan analītiķu iepriekš izteiktajām prognozēm.

«Apple» tagad prognozē, ka tirdzniecības apjoms šajā periodā veidos 84 miljardus dolāru (73,7 miljardus eiro). «FactSet» aptaujātie analītiķi bija prognozējuši, ka pārdošanas apjoms pieaugs par 9% un sasniegs 91,3 miljardus dolāru.

Tirdzniecības apjoma kritums galvenokārt tika izskaidrots ar situāciju Ķīnā, kur palēninājusies ekonomikas izaugsme un «Apple» saskāries ar sīvu konkurenci, ko izrāda tādi iekšzemes ražotāji kā «Huawei» un «Xiaomi».

«Apple» arī atzina, ka patērētāji citos tirgos neiegādājas tik daudz jaunākās paaudzes «iPhone» modeļu, kā uzņēmums bija cerējis. Tas gan daļēji varētu būt skaidrojams ar šo tālruņu augsto cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple pasākums bija pilnībā paredzams, liecina Business Insider veiktā Volstrītas analītiķu aptauja.

Kaut arī Apple nāca klajā ar vairākiem interesantiem jaunumiem, neviens no tiem nebija tāds, par kuru jau iepriekš netika baumots. Tagad uzņēmums tikai oficiāli apstiprināja iepriekš izskanējušās baumas.

Bank of America Merill Lynch eksperti kompānijas akcijas cenas mērķi noteikuši 130 dolāru līmenī. Viņi norāda, ka, salīdzinot ar citiem gadiem, šogad Ķīna ir starp pirmajām 12 valstīm, uz kurām kompānija piegādās savus tālruņus, kas varētu palīdzēt rezultātu uzlabošanai.

Jeffries analītiķi cenas mērķi samazinājuši no 130 līdz 126 dolāriem. Eksperti uzsver, ka Apple pasākums notika saskaņā ar analītiķu prognozēm. Viņiem paticis Apple Watch, iPad un TV ierīču progress, taču iPhone 6S nav sasniedzis gaidas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk akciju tirgus analītiķu izsaka prognozes, ka tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcija sasniegs 180 dolārus, raksta CNBC.

Pamatojoties uz akcijas cenas grafika analīzi, Oppenheimer analītiķis Ari Valds uzsvēris, ka var gaidīt atbalsta līmeni vidējā termiņā pie 155 dolāru atzīmes, un prognozējams, ka, ņemot vērā iepriekš šajā gadā pieredzēto akcijas cenas spēju izlauzties tehniskajam atbalsta līmenim, tā pieaugs līdz 180 dolāriem.

Laika periodā no 2014.gada līdz 2017.gada sākumam Apple akcijas cena ir bijusi diapazonā no 90 līdz 135 dolāriem, tādējādi tā spēja pieaugt par 45 dolāriem. Eksperts uzskata, ka akcijas cena palielināsies par vēl 45 dolāriem no iepriekš sasniegtā 135 dolāru līmeņa, tādējādi sasniedzot 180 dolārus. Tas būtu pieaugums par 11%, salīdzinot ar šīs nedēļas cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz globālo pandēmiju, cenas vadošajos pasaules akciju tirgos pēdējo nedēļu laikā pieaugušas.

Par to, cik noturīgs varētu būt šis kāpums, pārliecība gan ne vienmēr ir tā pati lielākā. Neskatoties uz to, notiekošais liek domāt, ka pēc šīs krīzes pat vēl pārliecinošākas varētu kļūt jau tā gigantisko interneta un tehnoloģiju līderu pozīcijas.

Tieši šādu uzņēmumu vērtspapīri lielā mērā bijuši atbildīgi par kopējo tirgus cenu palielināšanos. Piemēram, tikai pieci uzņēmumi - "Microsoft", "Apple", "Amazon", "Alphabet" ("Google") un "Facebook" – šobrīd veido jau piekto daļu no kopējās ASV akciju tirgus "Standard & Poor's 500" indeksa vērtības (to veido 500 lielākās ASV publiski kotētās kompānijas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Cīņa par vērtīgākā uzņēmuma statusu saasinājusies

Jānis Šķupelis, 29.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ceļš atpakaļ uz pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni.

Lielākā investoru skepse pēdējā laikā saistījusies ar līdzšinējiem akciju cenu pieauguma līderiem. Šāda situācija nozīmējusi, ka no pasaules vērtīgākā uzņēmuma statusa uz brīdi bijis jāatvadās Apple. Vēl nesen izskatījās, ka tā kompānija, kas vissparīgāk min uz Apple papēžiem, ir Amazon.com, kas kļuva par otro publiski kotēto uzņēmumu (aiz Apple), kura vērtība sasniedza apaļo viena triljona ASV dolāru līmeni. Triljona klubiņš gan pagaidām bijusi grūta vieta, kur noturēties, un oktobra-novembra notikumi nozīmējuši, ka pamatīgāk cieš arī šī e-komercijas uzņēmuma akcija. Kā izrādījies – pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni, ja lūkojas uz kapitalizāciju, Apple nupat pagaidām gan vien uz brīdi atņēmis neviens cits kā Microsoft (abu šo kompāniju novērtējumi ir ļoti tuvu – pie 830 miljardiem ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pat uz ienākumu krituma fona Apple akcijas izskatās perspektīvas, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Jau kopš pagājušā gada vidus fortūna otru vaigu pagriezusi Apple akcionāriem. Šī uzņēmuma akcijas vērtība Nasdaq biržā ASV šobrīd atrodas pie 105,7 ASV dolāru atzīmes, kas ir gandrīz par 20% mazāk nekā pagājušā gada maijā. Rezultātā minētajā periodā Apple kapitalizācija sarukusi par 180 miljardiem ASV dolāru. Jāpiebilst, ka pirms tam Apple akciju cenas pieauguma ziņā varēja uzskatīt par vienu no pašiem veiksmīgākajiem vērtspapīriem – piecu gadu skatījumā šī uzņēmuma akcija joprojām var lepoties ar iespaidīgu cenas pieaugumu 130% apmērā.

Ne vienmēr gan šāda galvu reibinoša izaugsme var turpināties, un Apple akcija pašlaik, šķiet, kļuvusi par sava agrākā pieauguma upuri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple akcija pēc divu gadu pārtraukuma sasniedz rekordu, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple akcija pēc divu gadu pārtraukuma atkal spējusi aizsniegties līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam. Šī uzņēmuma akcijas vērtība šonedēļ palielinājusies līdz 133 ASV dolāru atzīmei, kur iepriekšējo reizi tā tik augstu bija 2015. gada vidū. Toreiz investoriem parādījās šaubas par Apple dominanci viedtālruņu tirgū un uzņēmuma spēju noturēt agrākos ieņēmumu pieauguma tempus.

Pēdējā laikā Apple akcijas cenai palielināties palīdzējuši labi iepriekšējā ceturkšņa uzņēmuma finanšu rezultāti, kuri atklāja, ka Apple ieņēmumi auguši par 3% līdz 78,4 miljardiem ASV dolāru, kas ir jauns rekords. Tāpat vairāki analītiķi piebilst, ka Apple, visticamāk, gūs labumu no Samsung nedienām ar šīs kompānijas Galaxy Note 7 viedtālruņiem (tos nācies atsaukt no tirgus).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kopējā akciju tirgus kāpums marta paņēmis atelpu, lai gan cenu pieauguma ziņā pauzi, šķiet, nedomā ņemt pasaules tehnoloģiju nozares milža – Apple – vērtspapīri, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Apple akcijas vērtība nupat spējusi aizsniegties līdz 143,8 ASV dolāru atzīmei, kas ir jauns vēsturiskais maksimums.

Marta laikā minētās kompānijas akcija līdz jaunam rekordam aizsniegusies piecas reizes, bet kopš šā gada sākuma Apple akcija savus iepriekšējos cenu rekordus ir spējusi pārspēt 11 reizes. Rezultātā tehnoloģiju uzņēmuma akcijas cena kopš šā gada sākuma ir pieaugusi jau par 24,16%.

Sevišķi strauji Apple akcija cena pieaugusi pēc tam, kad uzņēmums pirms diviem mēnešiem ziņoja par labiem iepriekšējā ceturkšņa finanšu rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ar Teslas akcijām šogad aizvien teju 100% peļņa

Jānis Šķupelis, 22.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pa īsteniem amerikāņu kalniņiem šogad līdz šim braukājusi ASV elektroauto ražotāja "Tesla" vērtība.

Straujš minētā uzņēmuma akcijas cenas kāpums ASV biržā aizsākās pagājušā gada oktobrī. Kopš tā brīža līdz šā gada februāra otrajai pusei "Tesla" akcijas cena bija palielinājusies gandrīz par 300%. Tiesa gan, tad atnāca globālās pandēmijas bažas, kas "Tesla" akcijai no saviem rekordiem līdz 19. martam lika sarukt par 60%.

Kopš tā brīža gan uzņēmuma akcijas cena atkal strauji aug, un tie investori, kas "Tesla" akcijas būtu iegādājušies šā gada sākuma, šobrīd tās varētu nopārdot ar 80% lielu peļņu. Jācer, ka šāds akciju sniegums priekšzīmi sniegs arī kopējam ASV akciju tirgum ilgtermiņā. Katrā ziņā pēdējās nedēļās lielākie pasaules fondu tirgi jau ir bijuši visai optimistiski. Galu galā viens no pamata pieņēmumiem, kādēļ nauda tiek plūdināta akciju virzienā, ir tas, ka šie tirgi ilgākā termiņā, neskatoties uz dažkārt asām īstermiņa vēdergraizēm, ir tendēti uz pieaugumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija "Apple" ceturtdien paziņoja, ka nolēmusi veikt akciju dalīšanu 4 pret 1.

Akcija līdz šim maksājusi virs 380 dolāriem, tādējādi investoriem atkal būs iespēja iegādāties uzņēmuma akciju par aptuveni 100 dolāriem, atkarībā no tā, cik tā maksās augusta beigās. Akcionāri tās saņems 24.augustā, bet tirdzniecība ar sadalītajām akcijām sāksies 31.augustā. Šāds lēmums nozīmē, ka akcionāri vienas akcijas vietā saņems trīs.

"Apple" līdzīgu soli spēris jau iepriekš, 2014.gadā, kad akcija tika sadalīta 7 pret 1. Toreiz tās cena bija virs 600 dolāriem, un pēc dalīšanas akcija maksāja aptuveni 92 dolārus. Kopumā "Apple" akcijas iepriekš dalījis jau četras reizes.

Eksperti skaidro, ka šāda dalīšana būtiski neietekmē akciju tirdzniecību, un šāds lēmums visvairāk ietekmē investoru iespējas iegādāties akcijas, jo tā kļūst pieejamāka plašākam ieguldītāju lokam, jo ir lētāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz ASV un Ķīnas panākto pirmā posma vienošanos, kas ietver arī vairāku tarifu atlikšanu, "Apple" akcijas cena piektdien pieauga par 1,3%.

Ja tarifi stātos spēkā, vairāku "Apple" ražoto produktu, tostarp, iPhone, cenas pieaugtu par 15%. Tāpat cenu pieaugums skartu "iPad" un "MacBook".

Kopumā šogad "Apple" cena ir pieaugusi par vairāk nekā 70%, sasniedzot vēsturiski augstāko atzīmi. Pirmdien uzņēmuma akcija maksā 274,52 dolārus.

Nesen gan uzņēmums zaudēja vērtīgākā līdera godu, jo to pārspēja nesenais biržas debitants "Saudi Aramco", kura kapitalizācija pārsniedza 2 triljonus dolāru. "Apple" kapitalizācija ir aptuveni 1,2 triljoni dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV biržu indeksi pirmdien kritās, bažām par pieprasījumu tehnoloģiju sektorā izvēršoties par plašāku atbrīvošanos no akcijām, un palētinājās arī Eiropas biržu akcijas, ko daļēji noteica satraukums par Itālijas lielo valsts parādu un Eiropas Savienības (ES) noteiktais termiņš Itālijas 2019.gada budžeta projekta pārskatīšanai.

Naftas cenas saruka 11.tirdzniecības dienu pēc kārtas, neraugoties uz Saūda Arābijas piedāvājumu ierobežot jēlnaftas ieguves apjomu.

Akciju tirdzniecība Ņujorkā sākās nelabvēlīgi, uzņēmuma «Apple» akcijas cenai sarūkot pēc svarīga detaļu piegādātāja paziņojuma, ka kāds no klientiem ir ievērojami samazinājis pasūtījumus, kas pastiprināja bažas par viedtālruņu «iPhone» pieprasījuma krišanos.

«Piegāžu ķēdes ekosistēma ap «Apple» sāk just pieprasījuma kritumu,» paziņoja «John Hancock» analītiķis Mets Miskins. «Globālajai izaugsmei kļūstot vājākai, tehnoloģiju kompānijas sāk pazemināt cenas.»

«Apple» akcijas cena saruka par vairāk nekā 5%, bet kritās arī citu uzņēmumu akciju cenas. Investīciju bankas «Goldman Sachs» akcija palētinājās par 7,5%, ietekmējot finanšu sektoru, savukārt «General Electric» akcijas cena noslēdza tirdzniecības sesiju zemākajā līmenī gandrīz 10 gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas "Apple" viedtālruņa "iPhone" faniem līdz jauna modeļa iegādei nāksies pagaidīt vienu mēnesi ilgāk, liecina informācija ārvalstu medijos.

Uzņēmums par vienu mēnesi pārcēlis savu ierasto rudens pasākumu, kas līdz šim tradicionāli notika septembra sākumā - līdz oktobra vidum.

Kompānijai nācies paziņot par šīm izmaiņām, jo pandēmijas dēļ kavējusies "iPhone 12" ražošana.

Tiek prognozēts, ka šoreiz "Apple" prezentēs četrus jaunus "iPhone" ar 5G funkciju, un tie būs pieejami, sākot no novembra.

Neskatoties uz pandēmiju, šogad "Apple" akcija uzrādījusi veiksmīgu sniegumu, kopš gada sākuma palielinoties par 26,5%, un jūnijā pat tā pieauga līdz rekordaugstam līmenim.

Uzņēmums 30.aprīlī paziņoja otrā fiskālā ceturkšņa (kas noslēdzās 28.martā) rādītājus. Kompānijas ienākumi sasniedza 58,3 miljardus ASV dolāru, kas ir par 1% vairāk nekā pirms gada. Pakalpojumu segmenta ienākumi sasniedza visu laiku augstāko rādītāju - 13,3 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Apple vērtība šogad sasniegs 824 miljardus dolāru

Žanete Hāka, 18.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrajā ceturksnī tehnoloģiju kompānijas Apple akcijas cena jau pieaugusi par 16% līdz jaunam rekordaugstam līmenim, taču analītiķi uzskata, ka tai ir potenciāls pieaugt vēl vairāk, raksta MarketWatch.

Pirmdien RBC Capital Markets eksperti paaugstinājuši kompānijas akcijas cenas prognozi no 155 līdz 157 dolāriem. Tādējādi viņi paredz, ka kompānijas vērtība no pašreizējiem 740 miljardiem dolāru pieaugs līdz 824 miljardiem dolāru. 4. aprīlī Apple akcija sasniedza jaunu vēsturiski augstāko līmeni – 144,77 dolārus.

RBC analītiķis Amits Darjanani paaugstināja otrā ceturkšņa IPhone tirdzniecības rezultātu prognozi, norādot, ka tendences uzrāda, ka patērētāji dod priekšrocību dārgākajiem Apple modeļiem, kas labi ietekmē vidējo pārdošanas cenu.

Arī Mizuho Securities paaugstinājusi prognozi līdz 150 dolāriem par akciju, paredzot labus pārdošanas ienākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV 20 gadu veiksmīgākā akcija saistīta ar enerģijas dzērienu ražošanu

Ilgākā termiņā vienas no pašām labākajām ieguldījumu iespējām sagādā akciju tirgus. Vēsture rāda, ka šie vērtspapīri ir tendēti uz cenu izaugsmi, un turklāt likviditāte lielākajos šajos tirgos ir ievērojama. Tas nozīmē, ka pirkt un pārdot vērtspapīrus var gandrīz katru dienu bez būtiskas to cenas ietekmēšanas.

Var arī atskatīties uz to, kuru lielo kompāniju akcijām iepriekšējo 20 gadu laikā klājies vislabāk. Pirmie prātā nāk pašreizējie tehnoloģiju milži, un patiesībā daudz melots arī nebūtu, ja teiktu, ka tieši to vērtspapīri pēdējos gados ir bijis simbols cenu palielināšanās stāstam. Piemēram, Amazon.com akcijas cena kopš šīs tūkstošgades sākuma ir palēkusies par 2,3 tūkst. procentiem (faktiski par visu šo pieaugumu atbildīgi ir tieši 10 iepriekšējie gadi). Savukārt Apple akcija kopš 2000. gada palēkusies vēl straujāk – par 5,3 tūkst. procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar agrākajiem uzvarētājiem vairs nepelnīsi; jābūt izvēlīgākiem.

Ja šā mēneša pirmajā trešdaļā sāka likties, ka pasaules lielākajos akciju tirgos cenas pēc ļoti neveiksmīgā oktobra tomēr ātri atgūsies, tad tagad šādas cerības, šķiet, pagaisušas. Kopš savām novembra virsotnēm ASV Standard & Poor’s 500 (S&P 500) akciju indeksa vērtība atkal ir sarukusi par 4,4%. Akciju vērtības zemāk ceļo arī Eiropā un Āzijā.Investoru uzmanība pievērsta ziņām, kas runā par labu pasaules ekonomikas izaugsmes bremzēšanās stāstam. Rezultātā straujāk tiek pārdotas vairāku agrāko uzvarētāju akcijas. Investori atbrīvojas no tā saucamās FAANG grupas (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google (Alphabet)) vērtspapīriem.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pircēji šogad iecienījuši Amazon akcijas, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pagājušajā gadā akciju investori varēja sev kost pirkstos un pārdzīvot, ka nav iegādājušies slavenā tehnoloģiju uzņēmuma Apple akcijas, bet šogad šādu slavu izpelnījušās citas kompānijas akcijas. Kopš šā gada sākuma par 67% Nasdaq biržā ASV ir pieaugusi e-komercijas giganta Amazon akcijas vērtība, kas ir viens no labākajiem sniegumiem šajā akciju tirgū. Jāpiebilst, ka ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība šajā pašā laika posmā ir sarukusi par 4,3%. Pēdējo gadu tirgus zvaigznei – Apple akcijai – šis gads pagaidām ir visai neizteiksmīgs – tās cena atrodas aptuveni turpat, kur pašās decembra beigās. Par S&P 500 kritumu šogad gan lielā mērā atbildīgas ir ASV energoresursu ieguves kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroblogošanas vietnes Twitter akcijas cena ceturtdien samazinājās par vairāk nekā 5%, liecina tirgus dati.

Kā raksta MarketWatch, akcijas rekomendāciju no turēt uz pārdot mainījusi kompānija Evercore ISI, kas veicināja tirgus dalībnieku kustību. No 665 kompānijām, par kurām analītiķi sniedz rekomendācijas, tikai 29 piemērots statuss pārdot.

Evercore analītiķis Kens Sena sacījis, ka prognozē cenas kritumu, neskatoties uz to, ka kompānija papildina pakalpojumu klāstu ar pārraižu iespējām kā metodi klientu piesaistīšanai. Analītiķis sacījis, ka citas sociālās vietnes jau šo iespēju izmanto.

K. Sena uzsver, ka saskata vairāk risku nekā priekšrocību, ņemot vērā kompānijas Snapchat plānus paplašināt pakalpojumu klāstu ar monetārajiem pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu akcijas, ko iecienījuši hedžfondi

Žanete Hāka, 25.02.2015

18. Charter Communications

Sektors: Kabeļtelevīzija un satelīti.
Hedžfondu skaits, kas ieguldījuši kompānijas akcijā: 27
Kopējais kapitalizācijas īpatsvars, kas pieder hedžfondiem: 36%

foto: Charter Communications

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Populārākais hedžfondu ieguldījums – gan ilgtermiņa, gan portfeļa īpatsvara ziņā, ir tehnoloģiju kompānijas Apple akcija, liecina Goldman Sachs veiktais pētījums.

Banka apkopojusi datus par 688 hedžfondiem, kuru pārziņā ir ieguldījumi 882 miljardu ASV dolāru vērtībā. Kā liecina pētījuma dati, hedžfondiem patīk gan farmācijas, gan tehnoloģiju kompāniju akcijas.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot akcijas, kas sarindotas pēc popularitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dažiem būs labums, ja bruņosies un pakaros

Jānis Šķupelis, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties kara iespējamībai Tuvajos Austrumos, šobrīd daudz tiek spriests par to, kā negatīvāks notikumu attīstības scenārijs varētu iespaidot dažādu aktīvu cenu.

Ne visiem šādos laikos gan klāsies slikti. Ja spriedze pieaug, tad labāki laiki var gaidīt tos Rietumvalstu uzņēmumus, kuru bizness saistīts ar ieroču un cita veida militārā aprīkojuma ražošanu. Pasaules ģeopolitika tradicionāli nekad nav pilnībā mierīga, un šobrīd, šķiet, drīzāk turpina plaukt labs fons tam, lai valstis turpinātu piedalīties krietni aktīvākā bruņošanās sacensībā.

Augošas ģeopolitiskās neskaidrības apstākļos militārie tēriņi mēdz palielināties, un eksperti lēš, ka šajā ziņā šis gads varētu nebūt izņēmums. Proti, ja zobenu asina un savus militāros budžetus audzē kaimiņš, tad loģisks solis mēdz būt tas, ka tev arī - gribi to vai ne - tas ir jādara. Katrā ziņā pēdējā laikā daudzas pasaules valdības dod visai skaidrus mājienus par militāro tēriņu palielināšanu. Turklāt lielā daļā gadījumu šāds process no plāniem pārgājis uz reāliem darbiem.Eksperti piebilst, ka lielas investīcijas var plūst militārajām vajadzībām pielāgotā mākslīgā intelekta izstrādē un arvien gudrāku dronu armijas radīšanā. Ir spekulācijas, ka ASV mēģinās panākt savas valsts tradicionālo tehnoloģiju līderu iesaistīšanos aizsardzības stiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnā sparā turpinās ASV kompāniju iepriekšējā ceturkšņa peļņas paziņošanas sezona. Sociālo mediju uzņēmums "Twitter" spējis iepriecināt savus investorus paziņojot, ka pirmo reizi vēsturē tā ienākumi ceturksnī pārsnieguši apaļa miljarda ASV dolāru atzīmi (pieaugums par 11%).

Sajūsma bija vērojama arī akciju tirgū, un pieejamā informācija liecina, ka "Twitter" akcijas cena šīs ceturtdienas tirdzniecības sesijas sākumā varētu tikt tirgota aptuveni par 8% dārgāk. Jāteic, ka "Twitter" akcija cena kopš pagājušā gada sākuma pieaugusi par 11% (neskaitot šīs ceturtdienas potenciālo veikumu).

Tas nav daudz, ja salīdzina gan ar kopējo ASV akciju tirgu, gan citiem tehnoloģiju milžiem. Piemēram, "Facebook" akcijas cena kopš pagājušā gada janvāra palielinājusies uz pusi (un kopējā ASV akciju tirgus - gandrīz par trešo daļu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visai veiksmīgi pēdējie mēneši izrādījušies investoriem, kas lēmuši iegādāties ASV tehnoloģiju jomas flagmaņa – Microsoft – vērtspapīrus, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šīs kompānijas akcijas vērtība gada laikā ir palielinājusies par 16% un aizsniegusies līdz jaunam vēsturiskajam maksimumam 60 ASV dolāru atzīmes tuvumā.

Iepriekšējo reizi tik augstu Microsoft akcijas vērtība bija pirms interneta akciju cenu burbuļa plīšanas 2000. gadu sākumā. Pēc tam uzņēmuma akcija gandrīz 13 gadus pēc kārtas stagnēja (lielu daļu no šī perioda tā atradās 25–30 ASV dolāru robežās) un investoriem sagādāja krietni mazāk pozitīvu emociju kā, piemēram, Apple vai Alphabet (Google) akcijas.

Visu rakstu Topā Microsoft lasiet 25. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Dzintarā neviens nav dzirdējis par zīmolvedību

Renāte Cāne, biznesa augstskolas Turība docētāja, 02.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija, kādā ir nonākusi AS Dzintars, nav pārsteigums. Faktiski būtu jābrīnās, ja uzņēmums, kurš nedarbojas pēc mūsdienu biznesa principiem, uzrādītu labus rezultātus.

Dzintars darbojas pēc principa - galvenais ir labs produkts, un tad jau noieta tirgus pats atradīsies. Taču, raugoties no uzņēmējdarbības un mārketinga viedokļa, jāatzīst, ka periods, kad galvenais bija produkts, bija pagājušā gadsimta sākums, kad valdīja uzskats, ka aizvien uzlabots produkts «pats sevi pārdos». Tātad AS Dzintars zināmā mērā dzīvo simts gadus senā pagātnē, kas turklāt vēl papildināta ar padomju laika lielummānijas paradumiem. Taču sen vairs nav tie laiki, kad patērētājs pirka vienkārši produktu, tagad pērkam stāstu, zīmolu un daudz ko citu - no uzņēmuma mājas lapas līdz veikala iekārtojumam un produkta kastītes noformējumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Protesti finanšu tirgus īsti neskar; topā pistoļu ražotāji

Jānis Šķupelis, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā brīža plašajiem protestiem ASV pagaidām nav bijusi izteikta ietekme uz vērtspapīru tirgiem kopumā. Tas liek domāt, ka finanšu tirgus dalībnieki šo postažu vērtē kā īslaicīgu parādību.

Lielāka ietekme gan vērojama vien atsevišķiem sektoriem, piemēram, šaujamieroču ražotājiem un pārdevējiem.

Turpina savu gaitu

Piemēram, finanšu ziņu portāls "Barron's" izceļ, ka ASV akciju tirgū īpaši lielāks svārstīgums nav novērots arī pēc vairākiem citiem mūsdienu vēsturē lielākiem nemieriem šajā valstī. "Tirgi uzskata, ka tas neturpināsies. Mēs šo visu kopš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu protestiem ASV esam redzējuši jau vairākkārt," spriež, piemēram, ASV finanšu uzņēmuma "Pantheon Macroeconomics" eksperti. "ASV ir sašķeltākā kāda tā bijusi daudzu gadu laikā, un tā ir traģēdija. Bet, aplūkojot finanšu tirgu, var apgalvot, ka tas ir atkarīgs no daudzu uzņēmumu likteņiem, kurus šīs demonstrācijas pilsētās tik ļoti neietekmēs," savukārt piebilst "JPMorgan Asset Management" vērtspapīru stratēģi.

Komentāri

Pievienot komentāru