Citas ziņas

Apspriež noteikumu projektu prostitūcijas ierobežošanai

, 18.10.2007

Jaunākais izdevums

Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas deputāti šodien, 18.oktobrī, izskatot Ministru kabineta noteikumu projektu Prostitūcijas ierobežošanas noteikumi, uzklausīja Iekšlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieku Dmitriju Trofimovu. Viņš iepazīstināja klātesošos ar šā dokumenta būtiskām atšķirībām no pašreiz spēkā esošajiem Ministru kabineta noteikumiem, kas regulē šo jomu, informēja Rīgas dome.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis D. Trofimovs atzina, ka Latvija nepieder ne to valstu grupai, kurās prostitūcija ir legalizēta, ne to, kurās, kā, piemēram, Zviedrijā, tā ir aizliegta. Pie mums prostitūcija ir atļauta, nosakot konkrētus ierobežojumus. Jaunajā noteikumu projektā paredzēts, ka persona ar prostitūciju var nodarboties vienīgi savā dzīvojamā telpā vai īrētā platībā. Papildu šai prasībai vienā no noteikumu projekta punktiem uzskaitītas vietas un nosacījumi, kādos seksuālo pakalpojumu piedāvāšana par maksu ir aizliegta.

Diskusijas izraisījās par personu, kuras nodarbojas ar prostitūciju, veselības pārbaudēm izvirzītajām prasībām. Pēc deputāta Modra Jaunupa (JL) domām, vajadzētu noteikt stingrākas veselības pārbaudes un tām jābūt biežākām par šobrīd noteikumu projektā paredzēto vienu reizi mēnesī. Savukārt D. Trofimovs darīja zināmu, ka sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kas iesaistījušies noteikumu projekta apspriešanā, iestājoties pret šādu veselības pārbaužu veikšanu, jo to ietvaros notiekošā personu reģistrācija varot tikt traktēta kā cilvēktiesību pārkāpums. Līdz galam neatbildēti ir arī jautājumi par pierādījumu bāzi seksuāla rakstura pakalpojumu sniegšanas pierādīšanai un to, vai šo noteikumu izpratnē viesnīcas tiek iekļautas dzīvojamo telpu kategorijā. Šīs problēmas aktualizēja Rīgas pašvaldības policijas vadība.

Deputāti vienojās, ka savus priekšlikumus iesniegs apkopšanai deputātam Andrejam Vilkam (LSDSP), kurš jau strādājis pie šo noteikumu tapšanas, Ministru kabineta izveidotās darba grupas sastāvā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz ielas, striptīza klubos, masāžas salonos, mājās pie klienta un tamlīdzīgi seksuālo pakalpojumu piedāvāšana, sniegšana un saņemšana turpmāk būs aizliegta. Ar pretenzijām pret prostitūcijas pakalpojumu sniegšanu daudzdzīvokļu mājā iedzīvotāji varēs vērsties Valsts vai pašvaldības policijā.

Ministru Kabinets šodien, 22.janvārī, atbalstījis Iekšlietu ministrijas izstrādātos grozījumus vairākos normatīvajos aktos, kuru mērķis ir stingrāk ierobežot prostitūciju, bargāk sodīt personas, kas to veicina, un seksuālo pakalpojumu pircējus, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Iekšlietu ministrija ir būtiski pārstrādājusi iepriekšējos MK noteikumus Prostitūcijas ierobežošanas noteikumi ar mērķi padarīt tos par efektīvu prostitūcijas kontroles mehānismu. Izmaiņas samazinās iesaistīšanos prostitūcijā, apgrūtinās seksuālo pakalpojumu pieejamību un līdzsvaros atbildības nastu starp klientu un seksuālo pakalpojumu sniedzēju, tā ierobežojot gan šo pakalpojumu piedāvājumu, gan pieprasījumu pēc tiem, informēja ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašvaldības policija pievērsusies prostitūtām

, 07.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības policija uzsākusi pastiprināti patrulēt vietās, kur uzturas personas, kas nodarbojas ar prostitūciju, informēja Rīgas dome. Tā kā pašvaldības policijas darbinieki nav operatīvās izziņas veicēji, viņi būs vizuālie kontrolētāji.

Šodien Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas deputāti uzklausīja Rīgas pašvaldības policijas (RPP) ziņojumu par pašvaldības policijas kompetenci Prostitūcijas ierobežošanas noteikumu prasību ievērošanas kontrolē.

Deputāti nolēma komitejas vārdā nosūtīt vēstuli Iekšlietu ministrijai ar aicinājumu aktīvi sadarboties ar RPP, nodrošinot šo noteikumu ievērošanas kontroli. Savukārt vēstule ar lūgumu izteikt šo noteikumu 4.1. punktu, kas nosaka vietas, kur personām aizliegts piedāvāt un sniegt seksuālos pakalpojumus par maksu, redakcijā: „ Ja tā atrodas tuvāk par 100 metriem no izglītības, kultūras un mākslas iestādēm, baznīcas vai kapiem” tiks nosūtīta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājam Jānim Šmitam un iekšlietu ministram Marekam Segliņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Viesnīcas cīņā pret prostitūciju veic pastiprinātu viesu kontroli

LETA, 07.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvairītos no prostitūcijas, viesnīcas veic pastiprinātu viesu kontroli. Viesnīcas Grand Palace Hotel pārstāvis Raivis Ņikitins paskaidroja, ka prostitūcijas problēma viesnīcās vienmēr ir bijusi aktuāla, jo ir ārzemju viesi, kas iecienījuši pēc atpūtas klubos savas vakara izklaidētājas aicināt līdzi uz viesnīcas numuriņiem, raksta nozare.lv.

«Aizliegt ienākt ar šādu viešņu mēs nevaram, tāpēc reģistrējam personu, ievadot pases datus, un pievēršam viešņai pastiprinātu uzmanību,» sacīja Ņikitins.

Cīņā ar prostitūcijas problēmu nozīmīgākais ir instruēt darbiniekus un likt viņiem kontrolēt un aizliegt šāda veida darbības. Ja darbinieki netiktu galā, tiktu piesaistīta apsardzes firma, sacīja Ņikitins.

Viesnīcas Radisson Blu pārstāve Aiga Lapiņa savukārt norādīja, ka visās viesnīcās ir drošības dienests, kas rūpējas par to, lai neienāktu nevēlamas personas. Vienlaikus viesnīcas ir publiska telpa un aizliegt ienākt mēs nevaram.

«Mūsu iekšējie drošības noteikumi nosaka, ka viesi un viņu viesi, kas ierodas pēc plkst.11, tiek reģistrēti,» sacīja Lapiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Spānijā aptur apjomīgu prostitūcijas tīklu

, 08.04.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas policija paziņojusi, ka tā atklājusi apjomīgu nelegālās prostitūcijas biznesu, kura organizētāji un vadītāji bijuši Krievijas pilsoņi. Policija arestējusi 76 personas, kuras uzturējušas šo biznesu, kā arī 400 sievietes, kuras tiek turētas aizdomās par nelegālu uzturēšanos Spānijā, ziņo BBC.

Aizturētās personas bija bāzējušās četrās Spānijas pilsētās - Leridā un Geronā (valsts ziemeļaustrumu daļā), kā arī Almerijā un Granadā (valsts dienvidu daļā).

Policija norādījusi, ka prostitūcijas biznesu organizējuši Krievijas un Spānijas pilsoņu pāri - gan precēti, gan tādi, kuri vienkārši dzīvoja kopā.

Nelegālās prostitūcijas ceļā nopelnītās naudas apjoms, kas ticis sūtīts uz Krieviju, pārsniedzis 2 miljonus eiro.

Pārskaitījumi tik veikti pa daļām, viena sūtījuma apjomam nepārsniedzot 3 000 eiro. Tas tika darīts, lai pārskaitījumi nepievērstu pārāk lielu uzmanību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijā efektīvi darbojas prostitūcijas pakalpojumu iegādāšanās aizliegums

Ritvars Bīders, 06.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijā esošais normatīvo aktu kopums, kurš paredz sodīt par intīmpakalpojumu iegādāšanos, nevis pārdošanu, ir darbojies tik veiksmīgi, ka uz pusi samazinājis prostitūciju uz ielām, ziņo Swedish Wire.

Prostitūcijas samazināšanās gan mazāk skārusi Stokholmu, salīdzinot ar Zviedriju kopumā, taču jebkurā gadījumā Stokholmā esošo ielas prostitūtu skaits samazinājies no 280 līdz aptuveni 180.

Zviedrija bija pirmā valsts pasaulē, kas ieviesa likumu, kurš aizliedz iegādāties prostitūcijas pakalpojumus. Tas gan, iespējams, atstājis sliktāku iespaidu uz kaimiņvalstīm, jo, kamēr prostitūcija uz ielām šī likuma iespaidā samazinājusies Zviedrijā – tā palielinājusies Norvēģijā un Dānijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reizniece-Ozola apsver iespēju pretendēt uz Eirogrupas prezidenta amatu

LETA, 06.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) apsver iespēju pretendēt uz Eiropas Savienības (ES) finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas prezidenta amatu, aģentūrai LETA apliecināja Reizniece-Ozola.

Šā gada oktobrī pašreizējais Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms paziņoja, ka 2018.gada janvārī atstās savu amatu.

Reizniece-Ozola sacīja, ka viņa iespēju kandidēt uz Eirogrupas prezidenta amatu pārrunājusi ar ES finanšu ministru padomes kolēģiem.

Vaicāta, vai finanšu ministre pretendēs uz šo amatu, Reizniece-Ozola piebilda, ka viņa šādu iespēju neizslēdz.

Neoficiāla informācija liecina, ka pretendenti uz Eiropadomes prezidenta amatu varētu būt zināmi šī mēneša beigās, savukārt prezidenta vēlēšanas varētu notikt decembrī.

Reiznieces-Ozolas vārds iepriekš izskanējis starptautiskajos medijos, kuros novērtēts Latvijas finanšu ministres darbs. Šā gada janvārī Lielbritānijas lietišķā laikraksta «Financial Times» banku jautājumiem veltītais žurnāls «The Banker» Reiznieci-Ozolu atzina par gada labāko finanšu ministri Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kuģa kursu nosaka kapteinis, nevis vējš

Miks Stūrītis, SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, 14.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektu vadība. Ar ko gan to varētu salīdzināt? Pavisam klišejiski – ar kuģa vadību. Bet šis salīdzinājums visoptimālāk parāda šī termina nozīmīgumu. Kāpēc tā? Tūlīt paskaidrošu.

Lai arī kāds būtu uzņēmuma darbības veids, tas nevar īstenot nekāda veida projektu, ja nav atbilstošas projektu vadības. Skaidri formulēti projektu vadības standarti nosaka to, cik veiksmīgi tiks īstenoti projekti. Savukārt veiksmīgi īstenoti projekti nosaka virzienu jeb kursu, kurā uzņēmums stūrē. Ja uzņēmumā nav izstrādāti projektu vadības standarti, var visai droši apgalvot, ka tas ir tas pats, kas būtu, ja uzņēmumam nebūtu vadības. Kuģis peldētu savā vaļā – kur vēji pūš, kur straumes nes. Varbūt kādreiz paveicas un aiznes pareizajā virzienā. Bet varbūt nē. Un visticamāk, ka nē. Ilgtermiņā šāda dreifēšana atklātos ūdeņos nekam neder.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Reuters fotogrāfs iemūžina attēlos prostitūcijas perēkļu reidus Ķīnā

Gunta Kursiša, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valdība policijai visā valstī pieteikusi sākt karu ar prostitūciju, azartspēlēm un narkotikām.

Tādējādi, piemēram, «grēku pilsētā» Donguaņā (Dongguan) šomēnes represijas pret prostitūciju rezultējušās ar tūkstoš cilvēku aizturēšanu, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Izmeklēšanas uzsāktas vairākās Ķīnas provincēs. Pagājušās nedēļas laikā policija aizvēra ciet 2410 prostitūcijas un azartspēļu perēkļus.

Tikmēr ziņu aģentūra Reuters sekojusi līdzi Ķīnas policijas gaitām prostitūcijas apkarošanā, reidos, kad tika slēgti bordeļi un nelegālās azartspēļu vietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Policija aizvērusi trīs ārzemnieku iecienītus bordeļus Rīgā

Dienas Bizness, 16.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā aizvērti seši bordeļi, no kuriem trīs daudzus gadus bija tūristu labi apmeklēti un reklāmas bukletos ārzemniekiem zināmi kā masāžas saloni.

Atsākoties intīmpakalpojumu tīkotāju vasaras tūrēm, Valsts policija uzsākusi aktīvu darbību, lai Rīga zaudētu lētās Eiropas seksa galvaspilsētas statusu, vēsta raidījums Nekā personīga.

Pēc policijas aktivitātēm, daudzi bordeļi mainījuši piedāvājumu un erotisko masāžu vietā piedāvā eksotisko.

Aizvērto bordeļu vidū ir masāžas saloni - Ladyland, Ecstacy, Eden un arī Adriana, par kuru policija saņēma apkārtējo iedzīvotāju sūdzības. Kopumā aizturēti deviņi cilvēki, un policija pieļauj, ka visus šos salonus vadījuši vieni un tie paši cilvēki.

Masāžas salona īpašniekiem policija arestējusi īpašumus 192 tūkstošu latu apmērā. Līdz šim viņi veiksmīgi bija izmantojuši likuma nepilnības un visus uzliktos administratīvos sodus pārsūdzēja tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sodīs bordeļu turētājus

, 18.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par bordeļa izveidošanu, uzturēšanu, vadīšanu un finansēšanu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 18. jūnijā, pirms pirmā lasījuma atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz sodu par bordeļa izveidošanu, uzturēšanu, vadīšanu un finansēšanu, Db.lv infomē Saeimas Preses dienests.

Likumprojekta autori norāda, ka pēdējos gados prostitūcija pārceļas no ielām uz dzīvokļiem, kas nereti tiek reklamēti kā vietas, kur tiek sniegti masāžas pakalpojumi. Policijas rīcībā ir informācija par kādu cilvēku, kas 2002. gadā bija noorganizējis 20 – 30 šāda veida dzīvokļu darbību. Līdz šim šādu personu, pierādot, ka tā gūst materiālu labumu no prostitūcijas, varēja sodīt par sutenerismu, bet ne par bordeļa izveidošanu un uzturēšanu. Patlaban bordeļus var uzturēt legāli, ja vien juridiski materiāls labums tiek gūts no telpu īres vai taksometra pakalpojumiem, nevis prostitūcijas, kas ir faktiskais peļņas avots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina izteikt viedokli par izstrādāto projektu mājdzīvnieku reģistrēšanai

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopība ministrija (ZM) aicina jebkuru iedzīvotāju iesaistīties sabiedriskajā apspriešanā par ZM izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība". Šie noteikumi jau nākamgad skars jebkuru suņa, kaķa vai kāda cita mājās vai dzīvoklī mītoša mīļdzīvnieka īpašnieku.

Noteikumu projekts ievietots ZM interneta mājas lapas www.zm.gov.lv sadaļā "Sabiedrības viedoklis". Jebkurš interesents tiek aicināts iepazīties ar šo dokumentu un izteikt savu viedokli, ierakstot to sadaļas lodziņā "Mans komentārs" vai arī līdz šā gada 8.oktobrim atsauksmi elektroniski nosūtot uz ZM oficiālo e-pasta adresi [email protected]. Tāpat iedzīvotāji savu attieksmi var paust atbildot uz ZM interneta mājas lapā ievietoto aktuālo jautājumu, atzīmējot kādu no piedāvātajām un savam viedoklim atbilstošākajām atbildēm.

Pēc iedzīvotāju iesūtīto viedokļu apkopošanas Zemkopības ministrija organizēs tikšanos - diskusiju, par kuras norises laiku un vietu tiks paziņots atsevišķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Izvērtē AS Latvijas Gāze izstrādātos dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumu projektus

Žanete Hāka, 24.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot darbu pie AS Latvijas Gāze izstrādāto dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumu projektu izvērtēšanas un pilnveidošanas, šodien Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pārstāvji tikās ar 10 tirgus dalībniekiem un institūcijām, kas regulatoram noteikumu projektu publiskās konsultācijas laikā sniedza savus ieteikumus noteikumu projektu pilnveidošanai, informē SPRK.

Tikšanās mērķis bija dot iespēju Baltijas valstu tirgus dalībniekiem un institūcijām sanākt kopā viedokļu apmaiņai klātienē. Uz sanāksmi bija ieradušies gan Latvijas, gan Lietuvas un Igaunijas pārstāvji no uzraugošām un regulējošām iestādēm – Lietuvas un Igaunijas regulatoriem, Latvijas Ekonomikas ministrijas un Konkurences padomes, kā arī komersantu pārstāvji: Litgas, Eesti Energia, Latvenergo, Klaipedos nafta, Lietuvos duju tiekimas, Latvijas nacionālā gāzes termināļa biedrības.

Tikšanās laikā noteikumu projektu autors – Latvijas Gāze – iepazīstināja klātesošos ar dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas tehnisko raksturojumu, kas ir SPRK iesniegtās noteikumu redakcijas pamatā, kā arī sniedza apkopojošu informāciju par jau šobrīd ar Igaunijas un Lietuvas komersantiem parakstītajiem līgumiem par dabasgāzes infrastruktūras izmantošanu. Tika uzsvērts, ka sagatavotie noteikumu projekti kalpos pārejas periodā līdz dabasgāzes tirgus atvēršanai 2017. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Regulators izsludina publisko konsultāciju par noteikumu projektu elektronisko sakaru nozarē

Žanete Hāka, 22.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai optimizētu procesu, kādā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) informē elektronisko sakaru komersantus par konstatēto atkārtoto vispārējās atļaujas noteikumu pārkāpumu un brīdina par sekām, kādas sagaidāmas, ja konstatētais atkārtotais vispārējās atļaujas noteikumu pārkāpums netiks novērsts, regulators ir sagatavojis lēmuma projektu Vispārējās atļaujas noteikumu pārkāpumu novēršanas noteikumi elektronisko sakaru nozarē.

Lai aicinātu komersantus izteikt viedokli un priekšlikumus par noteikumu projektu, regulators izsludina publisko konsultāciju. Priekšlikumus par noteikumu projektu elektronisko sakaru komersanti aicināti izteikt līdz 22. janvārim.

Noteikumu projektā ir paredzēts, ja elektronisko sakaru komersants nenovērš gada laikā izdarītu līdzīgu vispārējās atļaujas noteikumu pārkāpumu, SPRK nosūta vēstuli (nevis pieņem lēmumu), kurā norāda šo pārkāpumu, nosaka termiņu, līdz kuram ir jānovērš šis pārkāpums un brīdina elektronisko sakaru komersantu, ja tas nenovērsīs šo pārkāpumu, Regulators var elektronisko sakaru komersantam uz laiku līdz pieciem gadiem pārtraukt elektronisko sakaru komersanta darbību elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanā un elektronisko sakaru tīklu nodrošināšanā, atņemot elektronisko sakaru komersantam tiesības sniegt elektronisko sakaru pakalpojumus un nodrošināt elektronisko sakaru tīklu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Kultūras ministre par komandējumu: to naudu, ko ieguldīja mūsu ģimene, varējām notērēt daudz saprātīgāk

Dienas Bizness, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja Lato Lapsa šobrīd rosina pret Kultūras ministriju uzsākt kriminālprocesu, jābrīnās: tika nopirktas svētku laikā iespējami lētākās biļetes maršrutā Rīga–Frankfurte–Sidneja–Adelaida, mēs lidojām 23. decembrī, jo galapunktā vajadzēja nokļūt vajadzīgajā datumā, nevis tad, kad ministrei būtu ērtāk. Dzirdēju sev adresētus pārmetumus – tas esot bijis tūrisms. Nu kāds tūrisms?» intervijā laikrakstam Neatkarīgā, runājot par Austrālijas komandējuma skandālu, sacījusi kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

«Desmit dienas dzīvot vienā pilsētā, kur valda 40 grādu karstums – tā nav nekāda atpūta, un to naudu, ko ieguldīja mūsu ģimene, lai mēs varētu būt kopā Ziemsvētkos un Jaungadā, mēs varējām notērēt daudz saprātīgāk, teiksim, atpūšoties divas nedēļas kaut kur Latvijā,» viņa uzsvērusi.

Kā rakstīts, stiprinot dzimtenes saites ar diasporu, kultūras ministre no Ziemassvētkiem līdz pat 5. janvārim atradās Austrālijā. Saistībā ar neoficiālo informāciju par veidu, kādā lidojumam uz Austrāliju un atpakaļ varētu būt iegādātas aviobiļetes Ž. Jaunzemei-Grendei un viņas dzīvesbiedram Antam Grendem, portāls Pietiek.com otrdien vērsās ar iesniegumu Valsts policijā. Policijai lūgts sākt kriminālprocesu, lai izvērtētu informāciju par iespējamu noziegumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Izstrādā jaunus dabas aizsardzības noteikumus meža apsaimniekošanā

Jānis Rancāns, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi jaunu Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas paredz vispārējās dabas aizsardzības prasības meža apsaimniekošanā, aprobežojumus aizsargjoslās ap purviem, bioloģiski nozīmīgo meža struktūras elementu noteikšanas un saglabāšanas nosacījumus, kā arī saimnieciskās darbības ierobežojumus dzīvnieku vairošanās sezonas laikā.

ZM izstrādātais MK noteikumu projekts Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā izsludināts valsts sekretāru sanāksmē. Ministrija norāda, ka ņemot vērā, ka viena no būtiskākajām vispārējām dabas aizsardzības prasībām meža apsaimniekošanā ir bioloģiskās daudzveidības aizsardzība, noteikumu projektā noteikts, ka, apsaimniekojot mežu, jāsaglabā bioloģiski vērtīgi meža struktūras elementi: mežaudzes ezeru un purvu salās, mežu puduri, mežaudzes ūdensteču un ūdenstilpju palienēs, ģeomorfoloģiskie veidojumi, skudru pūžņu kolonijas, avoti un avoksnāji, apaugums mikroieplakās, mežmalas un bioloģiski vērtīgās mežaudzes.

ZM izstrādātajā noteikumu projektā ir ietverti bioloģiski nozīmīgo meža struktūras elementu noteikšanas kritēriji un apsaimniekošanas nosacījumi. Tāpat bioloģiskās daudzveidības aizsardzības nolūkā noteikumu projektā ir ietverts nosacījums, ka aizliegts cirst un izvākt ekoloģiskos kokus, kas saglabāti saskaņā ar normatīviem aktiem par koku ciršanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakcinācijas pret Covid-19 projekta biroja darbībai novirza 641 800 eiro, piektdien pēc valdības ārkārtas sēdes mediju pārstāvjus informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ministrs sacīja, ka minētā summa tiks piešķirta no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Līdzekļi tiks novirzīti biroja darbinieku atalgojumam un pakalpojumiem.

"Mēs šobrīd īstenojam secīgu lēmumu ķēdi, kas izriet no mana priekšlikuma, kuru ir atbalstījuši kolēģi valdībā. Vienprātīgi atbalstījuši, ka šis vispārējs vakcinācijas brīvprātīgs projekts ir īstenojams kā augstākā līmeņa nacionālā mēroga projekts," klāstīja Pavļuts.

Birojs darbosies desmit cilvēku sastāvā, un pašlaik plānots, ka līgumi ar biroja darbiniekiem tiks slēgti uz projekta īstenošanas laiku - 12 mēnešiem. "Projekts kādam ir jāvada. Ir nepieciešami cilvēki, kas spēj augstā līmenī strādāt un koordinēt daudzas iesaistītās iestādes, speciālistus, piegādātājus, partnerus," uzskata politiķis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eksperts: Valdības noteikumi pret 
jauno Būvniecības likumu

Vilnis Birznieks,
būvniecības eksperts, 21.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada 1.februārī spēkā stājas jaunais Būvniecības likums, kas tapis asos strīdos un konfrontācijā starp tiem, kas vēlas Latvijas būvniecības nozari tuvināt citu Eiropas Savienības valstu praksei un attiecīgi nodrošinātu Latvijas būvnieku starptautisko konkurētspēju, un tiem, kas vecā likuma cementēto sistēmu izmanto, lai iegūtu sev stabilus ienākumus uz būvnieku un pasūtītāju rēķina.

Jaunais Būvniecības likums, protams, nav ideāls, taču visumā tas ir labs likums, kurā nav nekā lieka – un tajā nav neviena vārda par to, ka saglabājama pašreiz pastāvošā pārspīlētā, dārgā, birokrātiskā un diskriminējošā būvspeciālistu sertificēšanas sistēma. Pēc jaunā likuma pieņemšanas daudzi nopriecājās: re, beidzot arī Latvijā strādāsim civilizēti! Taču nekā!

Dīvainā kārtā izrādās, ka pat vislabāko likumu Latvijā, ja vien to vēlas, var deformēt un sagriezt kājām gaisā. Tieši tas pašlaik notiek ar jauno Būvniecības likumu, kuram – acīmredzami pēc sertificētāju un viņu sabiedroto piespēles – tiek «piekabināts» Ministru kabineta noteikumu projekts Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SPRK izsludina publisko konsultāciju par dabasgāzes pārvades sistēmas un pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumu projektiem

Dienas Bizness, 05.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) saņēmusi precizētus AS Latvijas Gāze izstrādātos noteikumu projektus - Akciju sabiedrības Latvijas Gāze dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi un Akciju sabiedrības Latvijas Gāze Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas noteikumi. Lai uzzinātu tirgus dalībnieku viedokli par sagatavotajiem noteikumu projektiem, SPRK padome izsludina publisko konsultāciju, aicinot izteikt savus komentārus un priekšlikumus līdz šī gada 4. martam, informē SPRK Komunikāciju nodaļas galvenā speciāliste Ieva Bethere.

AS Latvijas Gāze noteikumu projektus izstrādāja saistībā ar aizvadītajā gadā veiktajiem grozījumiem Enerģētikas likumā. Atbilstoši Enerģētikas likumam, regulators apstiprina dabasgāzes pārvades, sadales un uzglabāšanas, kā arī sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operatora izstrādātos sistēmas lietošanas noteikumus vai dabasgāzes krātuves lietošanas noteikumus, kuriem jābūt objektīvi pamatotiem, ekonomiski attaisnotiem, taisnīgiem, vienlīdzīgiem, atklātiem un pieejamiem visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri pieprasa pieeju attiecīgajai sistēmai. Vienlaikus, atbilstoši likumam, SPRK apstiprina sistēmas operatora izstrādātos balansēšanas aprēķinu noteikumus, kuriem jābūt pārskatāmiem un nediskriminējošiem attiecībā uz visiem balansēšanas pakalpojuma saņēmējiem, un garantiju pieprasīšanas kritērijus un kārtību, lai nodrošinātu maksājumus par balansēšanas pakalpojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pilnveido pasažieru pārvadājumu ar taksometriem jomas tiesisko regulējumu

Rūta Lapiņa, 02.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2.novembra Valsts sekretāru sanāksmē pieteikti divi jauni Satiksmes ministrijas izstrādāti noteikumu projekti, kas nosaka kārtību kādā veicami pasažieru komercpārvadājumu ar taksometru un prasības speciālās atļaujas jeb licences saņemšanai un par valsts nodevu par speciālās atļaujas izsniegšanu komercpārvadājumu veikšanai ar autotransportu, informē Satiksmes ministrijas (SM) Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna.

Grozījumi Autopārvadājuma likumā, kas stāsies spēkā 2018.gada 1.martā nosaka, ka licences pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem turpmāk izsniegs republikas pilsētas domes un plānošanas reģioni. Noteikts, ka plānošanas reģiona izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru republikas pilsētas teritorijā un otrādi – republikas pilsētas izsniegtā licence nedod tiesības veikt pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru pārējā plānošanas reģiona teritorijā.

Ministrijā skaidro, ka licence dod tiesības nogādāt pasažieri uz jebkuru citu vietu ārpus republikas pilsētas vai pārējās plānošanas reģiona teritorijas, kurā saņemta licence. Noteikumu projekts nosaka prasības plānošanas reģiona un republikas pilsētas speciālās atļaujas saņemšanai, kārtību, kādā veicami pasažieru pārvadājumi ar taksometru, taksometru radītā vides piesārņojuma ierobežojumus un siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu plānošanas reģionos, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam sniedzamās informācijas apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas tiks mazināti ierobežojumi sabiedriskās ēdināšanas vietās - pie galda iekštelpās varēs atrasties līdz četriem cilvēkiem, bet ārtelpās - līdz astoņiem cilvēkiem, turklāt apmeklētājiem nebūs jāievēro divu metru distance, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts "Epidemioloģiskās drošības pasākumi un pretepidēmijas pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai".

Līdz šim virkne pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai minēta Ministru kabineta rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", tomēr ārkārtējā situācija izbeigsies 9.jūnijā. Tāpēc VM izstrādātajā noteikumu projektā iekļauti epidemioloģiskās drošības pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

No noteikumu projekta izriet, ka arī pēc 9.jūnija sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos būs jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem, bet uz apmeklētājiem, kuri sēž pie viena galdiņa, neattieksies prasība ievērot divu metru distanci.

Vienlaikus spēkā būs nosacījums, ka pie viena galdiņa iekštelpās varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki. Ārā pie viena galdiņa varēs atrasties ne vairāk kā astoņi cilvēki, kas nav no vienas mājsaimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bez būtiskiem iebildumiem tālāk virza jauno veselības aprūpes organizēšanas kārtību

LETA, 27.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta komiteja pirmdien bez būtiskiem iebildumiem izskatīšanai valdībā nolēma virzīt noteikumu projektu «Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība», kas paredz veikt virkni būtisku izmaiņu.

Veselības ministrija (VM) skaidro, ka noteikumu projektā lielākoties saglabātas tiesību normas, kas noteiktas esošajā kārtībā. Vienlaikus ir veiktas vairākas būtiskas izmaiņas attiecībā uz noteiktu veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanu un finansēšanu.

Piemēram, ir paredzēts plašākam mediķu lokam piešķirt tiesības izrakstīt ambulatorai ārstēšanai paredzētās kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces, proti, turpmāk šādas tiesības paredzētas ne tikai ārstiem, bet arī ģimenes ārsta praksē nodarbinātiem ārsta palīgiem un māsām, ja šādas tiesības noteiktas starp Nacionālo veselības dienestu un ārstniecības iestādi noslēgtajā līgumā.

Noteikumi arī paredz ļaut internistu aizvietot ģimenes ārstam, neatliekamās medicīnas ārstam vai anesteziologam reanimatologam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Virza izskatīšanai Rīgas domē saistošos noteikumus par neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukšanu

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Rīgas domē saistošo noteikumu projektu "Noteikumi par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu izsaukšanu un cietušo (saslimušo) pārvešanu Rīgā".

Saistošo noteikumu projektā ir precizēti vairāki termini ("neatliekamā medicīniskā palīdzība" (NMP), "dzīvībai un veselībai kritisks stāvoklis", "neatliekamā pārvešana", dzīvībai un veselībai kritisks stāvoklis "pēc motīva", dzīvībai un veselībai kritisks stāvoklis "pēc rezultāta" u.c.).

Noteikumu projektā paredzēts, ka Rīgā ātrās medicīniskās palīdzības stacijas (RĀMPS) izbraukuma tālrunis no fiksētā tīkla ir 03, pa mobilajiem tālruņiem - 112. Noteikumu projektā teikts, ka ārstnieciska rakstura konsultācijas pa tālruni netiek sniegtas.

Lai nodrošinātu savlaicīgu NMP pakalpojumu sniegšanu, izsaucējam būs jāsniedz pēc iespējas precīzas un izsmeļošas atbildes uz ārstniecības personas - dispečera jautājumiem un jāsagaida NMP izbraukuma brigāde izsaukuma vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

MK nosaka slēpotāju trasēs uzstādīto cilvēku celšanai paredzēto pacēlāju tehnisko uzraudzības kārtību

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 14.augustā, Ministru kabineta sēdē akceptēja Ekonomikas ministrijas sagatavotos MK noteikumu projektus "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 7.novembra noteikumos Nr.384 "Noteikumi par bīstamajām iekārtām"" un "Trošu ceļu iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība".

Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 7.novembra noteikumos Nr.384 "Noteikumi par bīstamajām iekārtām" nepieciešami, lai būtu iespējams veikt slēpotāju trasēs uzstādīto cilvēku celšanai paredzēto pacēlāju tehnisko uzraudzību. Lai nodrošinātu visu cilvēku pārvadāšanai izmantojamo trošu ceļu iekārtu drošu, cilvēka dzīvībai, veselībai un videi nekaitīgu lietošanu, noteikumu projektā aizstātas trošu gaisa piekarceļu ar kabīni (vagonu) pasažieriem iekārtas ar cilvēku pārvadāšanai izmantojamām trošu ceļu iekārtām.

Ņemot vērā slēpotāju trasēs uzstādīto pacēlāju skaita pieaugumu pēdējos gados, lai nodrošinātu to atbilstošu tehnisko uzraudzību, paralēli šim MK noteikumu projektam Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi arī Ministru kabineta noteikumu projektu "Trošu ceļu iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība".

Komentāri

Pievienot komentāru