Enerģētika

Apstiprina pazeminātu siltumtarifu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija izskatījusi un apstiprinājusi uzņēmuma SIA Liepājas enerģija iesniegto priekšlikumu apkures tarifa izmaiņām, kas paredz, ka jau šajā apkures sezonā liepājniekiem apkures tarifs būs par 13 procentiem zemāks.

Db.lv jau rakstīja, ka Liepājas enerģija realizē ilgtermiņa siltumapgādes sistēmas rekonstrukciju, kas vērsta uz siltuma zudumu samazināšanu, kurināmā dažādošanu un siltuma avotu modernizāciju.

Pie pašreizējās gāzes cenas 230 lati par 1000 kubikmetriem apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ar dabasgāzes akcīzes nodokļa komponenti ir 46,06 lati par MWh, un tas ietver siltumenerģijas ražošanas tarifu 29,02 lati par MWh, pārvades un sadales tarifu 15,46 lati par MWh, kā arī tirdzniecības tarifu 0,97 lati par MWh. Līdzšinējais tarifs iedzīvotājiem bija 53,17 lati par MWh, tādējādi samazinājums pie pašreizējās dabasgāzes cenas veido 7,11 latus, informē Liepājas dome.

Lēmums par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātajiem Liepājas enerģijas jaunajiem tarifiem rīt, 5.oktobrī, tiks publicēts oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis, bet plānots, ka spēkā jaunie tarifi stāsies no 5.novembra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas enerģija audzējusi peļņu

Žanete Hāka, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā SIA Liepājas enerģija strādāja ar 20 miljonu eiro apgrozījumu, un peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 3,76 miljoni eiro, informē uzņēmuma pārstāvji.

SIA Liepājas enerģija 2012.gadā strādāja ar 896,8 tūkst. Ls peļņu.

Kā skaidro SIA Liepājas enerģija valdes loceklis Jānis Bērziņš, šāds rezultāts galvenokārt panākts pateicoties biomasas katlumājas darbības uzsākšanai pirms plānotā termiņa. Sasniegtie peļņas rādītāji ļauj izpildīt kredītsaistības, kuras Liepājas enerģija uzņēmusies, lai īstenotu attīstības projektus, kas saistīti ar kurināmā diversifikāciju. Būtisku pienesumu deva arī vairāku neizmantotu nekustamo īpašumu pārdošana izsolēs 2013. gada laikā.

SIA Liepājas enerģija dalībnieki nolēma apstiprināt uzņēmuma 2013. gada pārskatu un saskaņā ar Komerclikumu 35% no peļņas novirzīt siltumapgādes uzņēmuma efektivitātes palielināšanai, bet atlikušos 65% izmaksāt dividendēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājā un Salaspilī par siltumu būs jāmaksā mazāk

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi SIA Salaspils siltums un SIA Liepājas enerģija iesniegtos siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz siltumenerģijas cenu samazinājumu, informē SPRK.

SIA Liepājas enerģija iesniegtais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projekts paredz, ka siltumenerģijas gala tarifs pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 205 Ls/tūkst.nm3 tiek samazināts par 4,5%, salīdzinot ar spēkā esošo tarifu 44,68 Ls/MWh.

Apstiprinātais tarifu projekts paredz samazinājumu tādās pozīcijās kā pamatlīdzekļu nolietojums – samazinājums par 60 tūkstošiem latu, rentabilitāte – samazinājums no 9,98% uz 6,81%, kā rezultātā komersanta neto peļņa samazināta no 773,5 tūkstošiem latu uz 437 tūkstošiem latu.

SIA Liepājas enerģija tarifi ir diapazonā no 105 līdz 305 Ls/tūkst.nm3 , bez pievienotās vērtības nodokļa pie dabasgāzes diferencētajiem tirdzniecības gala tarifiem atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Apstiprinātie siltumenerģijas apgādes gala tarifi ietver siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifus. Piemēram, pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 205 Ls/tūkst.nm3 SIA Liepājas enerģija apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti ir 42,67 Ls/MWh, tajā ietilpstošais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 27,81 Ls/MWh, pārvades un sadales tarifs – 13,29 Ls/MWh, tirdzniecības tarifs – 0,96 Ls/MWh un dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente – 0,61 Ls/MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājas enerģijas peļņa pērn sarukusi; nopelnīti 2,6 miljoni eiro

Dienas Bizness, 08.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija dalībnieki 8. aprīlī, apstiprināja uzņēmuma 2014.gada pārskatu. Uzņēmums 2014.gadā turpinājis īstenot modernizācijas procesus, palielinājis atjaunojamā energoresursa izmantošanu līdz 65%, sasniedzot 19 miljonu eiro apgrozījumu un 2,6 miljonu eiro peļņu, informē uzņēmuma pārstāve Agija Tērauda.

2014.gadā Liepājas enerģija turpināja īstenot investīciju un attīstības programmu, rekonstruējot 7 km Liepājas pilsētas siltumtrašu, bet, piesaistot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus, izbūvējot arī jaunu siltumtrasi 1,6 km garumā. Savienojot jauno trasi ar centralizētajiem siltumtīkliem, tika likvidētas divas nelielas gāzes katlu mājas, bet rekonstruētā posma klienti nodrošināti ar siltumenerģiju, kas iegūta no atjaunojamā energoresursa. Veiktie rekonstrukciju darbi ļāva ievērojami samazināt siltuma zudumus siltumtīklos - salīdzinot ar 2013.gadu par 5%. Tāpat Liepājas enerģija pērn par 61,5% palielinājusi atjaunojamā kurināmā - koksnes šķeldas - īpatsvaru siltumenerģijas ražošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājā plāno samazināt siltumenerģijas tarifu

Žanete Hāka, 10.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija uzsākusi siltumenerģijas tarifa pārskatīšanas procedūru, kuras rezultātā plānots kārtējo reizi samazināt siltumenerģijas tarifu Liepājā.

Plānots, ka samazinātais siltumenerģijas tarifs tiks apstiprināts 2015. gada otrajā pusē, informē uzņēmums.

Valstī spēkā esošā metodika siltumenerģijas tarifa apstiprināšanai ir visai ilgstoša un nosaka, ka vispirms jāapstiprina atsevišķi tarifi siltumenerģijai, kas tiek saražota koģenerācijas stacijās, un tikai pēc tam var tikt iesniegts apstiprināšanai siltumenerģijas tarifs lietotājiem – gala tarifs. SIA Liepājās enerģija siltumenerģiju koģenerācijas režīmā ražo gāzes koģenerācijas stacija Tukuma ielā 2a un biomasas koģenerācijas stacija Kaiju ielā 33. Šobrīd SIA Liepājas enerģija Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ir iesniegusi gāzes koģenerācijas stacijas siltumenerģijas tarifa projektu, kas ir pirmais solis, lai apstiprinātu gala tarifu patērētājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atklāta Baltijā lielākā organiskās eļļas tvaika biokoģenerācijas stacija

Vēsma Lēvalde, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā oficiāli sākusi strādāt Baltijas valstīs lielākā ORC biokoģenerācijas stacija, kas ražošanas procesā izmanto atjaunojamu vietējo resursu – šķeldu.

ORC jeb Renkina organiskais cikls nozīmē, ka iekārtā turbīnas griešanai tiek izmantots organiskās eļļas tvaiks. Līdz ar to iekārta darbojas ar ievērojami zemāku temperatūru un darba spiedienu, kā arī ar zemākiem apgriezieniem nekā tvaika turbīna – līdz ar to palielinās tās darba mūžs un būtiski samazinās ilgtermiņa ekspluatācijas izmaksas.

Projekts ir vērsts uz stabilu un ilgtermiņa attīstību ar mērķi samazināt siltumenerģijas tarifu, diversificēt kurināmā veidus un palielināt energoneatkarību, atklāšanā norādīja SIA Liepājas enerģija valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs.

Jaunā biokoģenerācijas stacija vienlaikus ražo siltumenerģiju (~ 60 tūkst. megavatstundas (MWh) gadā) un elektroenerģiju (~12 tūkst. MWh gadā). Saražoto siltumenerģiju izmanto pilsētas centralizētās siltumapgādes nodrošināšanai, bet elektroenerģija nonāk valsts energosistēmā. Patlaban ar šķeldu saražotās siltumenerģijas īpatsvars ir aptuveni 20% no uzņēmumā saražotās siltumenerģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Plāno samazināt siltumtarifu Liepājā

Vēsma Lēvalde, 24.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumapgādes tarifs Liepājā samazināsies šoziem par četriem procentiem, ja tarifa projektu apstiprinās Regulators.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija(SPRK) pieņēmusi izskatīšanai SIA Liepājas enerģija samazinātā siltumenerģijas tarifa projektu un šā gada 9. oktobrī Liepājā rīkos tarifa sabiedrisko apspriešanu. Tarifa samazinājums plānots divi lati uz vienu megavatstundu jeb 4%, un tas saistīts ar biomasas katlumājas nodošanu ekspluatācijā šā gada novembrī, informē SIA Liepājas enerģija valdes loceklis Jānis Bērziņš.

Šā gada 4. septembrī SIA Liepājas enerģija dalībnieku sapulce nolēma atbalstīt siltumenerģijas tarifa samazināšanu Liepājā. Tas ir jau ceturtais siltumenerģijas tarifa samazinājums Liepājā pēdējo trīs gadu laikā, kas balstīts uz siltumapgādes ražošanas un piegādes sistēmas modernizāciju, jaunu, efektīvu siltuma avotu izbūvi un jaunu klientu piesaisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Izsludina iepirkumu par attālinātās mērījumu nolasīšanas sistēmas uzstādīšanu

Lelde Petrāne, 21.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gada nogalē SIA Liepājas enerģija uzsāka pilotprojektu par attālinātu siltuma un ūdens piebarošanas skaitītāju rādījumu nolasīšanu, kas ļauj informācijai sekot līdzi tiešsaistē. Izvērtējot sistēmas darbību un ieguvumus, uzņēmums izsludinājis iepirkuma procedūru par šādas sistēmas uzstādīšanu arī citos savos objektos, liecina medijiem sniegtā informācija.

Liepājas enerģija plāno, ka vēl 2015. gadā tiešsaistē būs iespējams sekot līdzi visu siltuma un ūdens piebarošanas skaitītāju rādījumiem un tehniskajai informācijai.

Šobrīd Liepājas enerģija attālinātai mērījumu nolasīšanai izmanto divu sadarbības partneru iekārtas, kopumā tiešsaistē sekojot līdzi 687 siltuma skaitītāju un 375 ūdens piebarošanas skaitītāju rādījumiem.

Attālināta rādījumu nolasīšana jeb telemetrija nodrošina datu atjaunošanu un tūlītēju pārraidi katras 15 minūtes – tas ļauj optimizēt resursus, kas patērēti manuālai objektu apsekošanai, efektīvāk pārvaldīt siltumenerģijas ražošanu, samazināt siltuma zudumus un nekavējoties apzināt radušās problēmas vai noplūdes klientu siltumtīklos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija šā gada februāra beigās izsludinātajā iepirkuma konkursā par skursteņa rekonstrukciju, kas atrodas gāzes koģenerācijas stacijas teritorijā, Tukuma ielā 2A, Liepājā, par uzvarētāju atzinusi AS UPB iesniegto piedāvājumu. Rekonstruējamais dūmenis ir pēdējais vecais mūrētais ķieģeļu skurstenis, kas palicis Liepājas enerģijas saimniecībā, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Iepirkuma konkursam kopā tika iesniegti divu pretendentu piedāvājumi; ievērojot likumdošanā noteikto kārtību, Liepājas enerģija par atbilstošāko konkursa nolikumam atzina AS UPB iesniegto piedāvājumu. Šobrīd uzsākta līguma slēgšanas procedūra par veicamajiem darbiem, bet aprīlī plānots noslēgt līgumu par darbu veikšanu.

Skursteņa rekonstrukcija ir iekļauta 2015.gada Liepājas enerģijas investīciju plānā; tā paredz uzņēmuma pēdējā novecojošā mūrētā dūmeņa demontāžu un jauna nerūsējoša tērauda skursteņa projektēšanu, izgatavošanu, piegādi un uzstādīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājā apkures tarifu šosezon plāno samazināt par 4%

Gunta Kursiša, 04.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumenerģijas ražošanas un piegādes uzņēmums Liepājas enerģija samazinās siltumenerģijas tarifu Liepājā par aptuveni 4%, trešdien tika nolemts kompānijas dalībnieku sapulcē.

Uzņēmuma vadībai uzdots tuvākajā laikā iesniegt siltumenerģijas tarifa projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Siltumenerģijas tarifu iespējams samazināt, pateicoties siltumapgādes ražošanas un piegādes sistēmas modernizācijai un jaunu siltumavotu izbūvei, kā arī jaunu klientu piesaistei, norāda uzņēmuma vadība.

Pēdējo trīs gadu laikā šis ir ceturtais tarifa samazinājums modernizācijas rezultātā, norāda SIA Liepājas enerģija vadība. 2010. un 2011. gadā ar Eiropas Savienības struktūrfonduatbalstu uzņēmums nomainīja lielāko daļu maģistrālo siltumtīklu, 2012. gadā nodeva ekspluatācijā jaunu ar šķeldu kurināmu biokoģenerācijas staciju, bet šoruden, pirms apkures sezonas, plāno pabeigt biomasas katlumāju ar jaudu 30MW apmērā. Šajā katlumājā kā kurināmo izmantos atjaunojamo, vietējo energoresursu šķeldu, kas «zaļās» enerģijas īpatsvaru uzņēmumā palielinās līdz 60%, stāsta uzņēmuma pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā siltumapgādes pakalpojumu jau izmanto 70 namu iedzīvotāji, kas ir aptuveni 7% no visiem SIA Liepājas enerģija klientiem, informē Liepājas enerģijas sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda.

Apkures sezona Liepājā uzsākta 10 daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, 26 privātmājās un 34 komercobjektos. Prognozēts, ka laikapstākļiem kļūstot vēsākiem, klientu skaits, kuri izvēlējušies uzsākt jauno apkures sezonu, mēreni pieaugs dienu no dienas.

Atgādināts, ka efektīvāk mājokļa apsildi uzsākt pakāpeniski. Uzņēmumā norāda - lai mājokļos būtu mājīgi un komfortabli jau šobrīd, kā arī siltumenerģija tiktu izmantota efektīvi, svarīgi pareizi ieregulēt ēku individuālos siltummezglus. Tie nodrošina iespēju automātiski uzsākt ēkas apsildi pie noteiktām ārgaisa temperatūrām, piemēram, temperatūrai sasniedzot +12 grādus; savukārt temperatūrai paaugstinoties, siltummezgla automātika atslēgs regulēšanas vārstu apkures sistēmai un siltumenerģija netiks patērēta. Pakāpeniska ēkas uzsildīšana nodrošinās ekonomisku siltumenerģijas patēriņu, jo, uzsākot apkures sezonu jau pie ļoti zemas ārgaisa temperatūras, siltumenerģijas patēriņš var būt daudzkārt augstāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Sadales tīkls: Jaunie tarifi paaugstinās energoietilpīgo uzņēmumu konkurētspēju

LETA, 20.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie elektroenerģijas sadales tarifi paaugstinās lielo ražojošo, energoietilpīgo uzņēmumu konkurētspēju, kuri elektrību izmanto efektīvi, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēdē sacīja sadales operatora AS "Sadales tīkls" valdes locekle Kristīne Sarkane.

Saskaņā ar "Sadales tīkla" sniegto informāciju ražojošiem uzņēmumiem, ar pieslēgumu vidsprieguma līnijai, 500 kilovatu (kW) pieslēguma jaudu un elektrības patēriņu 70 000 kilovatstundas (kWh), sadales tarifs no 1.jūlija samazināsies par 4%, salīdzinot ar esošo tarifu.

Uzņēmumam ar pieslēgumu zemsprieguma kopnēm, 400 ampēru jaudu un elektrības patēriņu 5000 kWh mēnesī, tarifs augs par 6%, bet nelieliem uzņēmumiem ar trīs fāžu, 40 ampēru pieslēgumu zemsprieguma līnijai, elektrības patēriņu 600 kWh mēnesī, tarifs augs par 2%.

Tāpat Sarkane informēja, ka lielākajai patērētāju grupai - dzīvokļiem ar patēriņu līdz 100 kWh mēnesī un vienas fāzes pieslēgumu sadales tarifs pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro. Šī ir lielākā patērētāju grupa ar 576 000 pieslēgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

15.novembrī Liepājā paredzēta SIA Liepājas enerģija jaunbūvētās biokoģenerācijas stacijas atklāšana.

Jaunā stacija ir pirmais nozīmīgais solis Liepājas siltumapgādē, lai diversificētu kurināmā veidus, izmantojot ražošanā atjaunojamu vietējo resursu – šķeldu. Tas deva iespēju ar inovatīvām tehnoloģijām modernizēt ražošanas procesu un jau no šā gada novembra par 13% samazināt siltumenerģijas gala tarifu patērētājiem, norāda SIA Liepājas enerģija.

Pie pašreizējās dabasgāzes cenas – 230 lati par 1000 kubikmetriem, siltumenerģijas gala tarifs ir samazināts par 13%, no 53,17 uz 46,06 Ls/MWh. Šis ir jau trešais siltumenerģijas tarifa samazinājums Liepājā pēdējo divu gadu laikā, kā arī lielākais SIA Liepājas enerģija vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas enerģija šķeldu sagādās 16 uzņēmumi

Gunta Kursiša, 06.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija laika posmā no 2014. gada jūnija līdz 2015. gada maijam šķeldu piegādās 16 uzņēmumi, liecina noslēgtā iepirkuma rezultāti.

«2014. gadā vairāk nekā 60% siltumenerģijas SIA Liepājas enerģija saražos izmantojot vietējo, atjaunojamo energoresursu šķeldu, līdz ar to uzņēmumam ikdienas nepieciešams noteikts kurināmā daudzums,» norādījuši uzņēmuma pārstāvji.

Vasaras mēnešos nepieciešamais kurināmā daudzums ir salīdzinoši neliels, bet ziemas mēnešos var sasniegt pat 50 tūkst. beramo kubikmetru šķeldas.

Enerģijas uzņēmuma paziņojumā pausts, ka 2013. gadā SIA Liepājas enerģija izmantojusi 1964 automašīnu kravas jeb 165 943 beramo kubikmetru šķeldas. Kurināmā iepirkuma apjoms 2014./2015. gadā būs aptuveni par 50% lielāks nekā pirms gada. Lai nodrošinātu abu siltumenerģijas avotu veiksmīgu darbību, uzņēmumam gadā nepieciešami 250 tūkstoši beramo kubikmetru šķeldas. Ar šādu daudzumu uzņēmums gadā aizvietos aptuveni 22 milj.nm3 importētās dabas gāzes apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Apsaimniekotāju parāda dēļ 11 nami Liepājā bez apkures

Vēsma Lēvalde, 26.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā apsaimniekotāja Remaks Namu serviss un Remaks Nami nolaidības un ļaunprātības dēļ 11 daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem apkures pieslēgšana ir apdraudēta.

Kopējā parāda summa šobrīd ir 117 374,64 Ls, informē siltumapgādes SIA Liepājas enerģija. Tā kā darbs ar apsaimniekotāju nav devis rezultātu, šobrīd turpinās abpusēji izdevīga risinājuma meklēšana ar namu iedzīvotāju pārstāvjiem.

Jau šā gada 1.jūnijā SIA Liepājas enerģija ar Remaks Namu serviss un Remaks Nami noslēdza vienošanos par parāda nomaksu, taču tā nav pildīta. Līdz šim parāda summa ir sarukusi vien nedaudz, norāda SIA Liepājas enerģija valdes loceklis Andris Štāls. Vasarā situāciju vēl vairāk sarežģīja fakts, ka iedzīvotāji apsaimniekotājam ir maksājuši, bet tas nav veicis norēķinus ar siltumenerģijas piegādātāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas enerģija izsludina kurināmās šķeldas iepirkumu

Gunta Kursiša, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apzinātu šķeldas piedāvājumu un cenu, Liepājas suiltumenerģijas uzņēmums SIA Liepājas enerģija izsludinājusi kārtējo kurināmās šķeldas iepirkuma procedūru.

Plānotais kurināmā piegādes laiks ir no 2014. gada jūnija līdz 2015. gada maijam, savukārt nepieciešamais apjoms ir aptuveni 250 tūkstoši beramo kubikmetru (m3 ) šķeldas.

Kopumā šķeldas iepirkuma apjoms 2014. gadā plānots par 70% lielāks kā gadu iepriekš. Uzņēmumam gadā būs nepieciešami 250 tūkstoši beramo m3 šķeldas, ziemas mēnešos maksimālais nepieciešamais šķeldas apjoms var sasniegt 50 tūkst. beramo m3. Ar šādu šķeldas daudzumu uzņēmums gadā aizvietos aptuveni 26 tūkst. tonnu nm3 importētās dabas gāzes apjoma, norādīts uzņēmuma paziņojumā.

2013. gadā SIA Liepājas enerģija izmantpoja 1964 automašīnu kravas jeb 165 943 beramo m3 šķeldas, dabas gāzes patēriņš samazināts par 33% jeb 10 199 tonnām nm3.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājā decembrī apkures rēķini būs par 36% zemāki

Gunta Kursiša, 10.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumenerģijas patēriņš, salīdzinot ar 2012. gada decembri, šogad ir samazinājies par 30%, savuklārt izrakstīto rēķinu summa ir sarukusi par 36%. Tas vistiešāk saistīts ar siltumenerģijas tarifa samazinājumu, pauda SIA Liepājas enerģija valdes loceklis Andris Štāls.

Pērn decembrī Liepājas enerģijas klienti izlietojuši 27 788 megavatstundas (MWh) siltumenerģijas, kas ir par 30 % (2012. gada decembris – 39 916 MWh) mazāk nekā gadu iepriekš, informē uzņēmuma pārstāvji.

Decembra rēķinus ietekmējis arī samazinātais siltumenerģijas tarifs, kas stājās spēkā 2013. gada 1. decembrī, kad SIA Liepājas enerģija siltumenerģijas tarifs bija 60,32 €/MWh bez PVN.

Aizvadītā gada decembra patēriņu ietekmēja arī 2013. gadā centralizētai siltumapgādei pieslēgtie jaunie objekti, kas nodrošināja papildus jaudu 414,2 MWh, kas ir 1,5% no visa siltumenerģijas patēriņa.

SIA Liepājas enerģija ir dibināta 2005. gadā un nodarbojas ar siltumenerģijas ražošanu, sadali, pārvadi un realizāciju Liepājas pilsētā, kā arī ar elektroenerģijas ražošanu un realizāciju. Uzņēmuma akcionāri ir a/s Latvenergo (51%), Liepājas pilsētas dome (39%) un SIA Jaunā fabrika (10%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šķeldu Liepājas enerģijai piegādās 12 uzņēmumi

Dienas Bizness, 14.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies iepirkums par kurināmās šķeldas piegādi SIA Liepājas enerģija laika posmā no 2015. gada jūnija līdz 2016. gada maijam. No 31 pretendenta iesniegtajiem piedāvājumiem, Liepājas enerģija ir izvēlējusies 12 atbilstošākos, noslēdzot līgumus ar sadarbības partneriem visam šķeldas piegādes periodam, informē uzņēmuma pārstāve Agija Tērauda.

Izvērtējot iesniegtos piedāvājums, tika ņemta vērā pretendenta pieredze, piedāvātā kurināmā kvalitāte un cena, pretendentra tehniskais nodrošinājums un šķeldas piegādes iespējas, kā arī tika vērtēta iepriekšējo gadu sadarbība. Kopumā kā atbilstošākie izvēlēti 12 šķeldas piegādes uzņēmumi, tostarp deviņi uzņēmumi, kas pakalpojumu sniedza arī iepriekšējā periodā. Šobrīd ar visiem šķeldas piegādātājiem ir noslēgti līgumi par atjaunojamā kurināmā nodrošināšanu Liepājas enerģijai no 2015. gada jūnija līdz 2016. gada maijam.

Kopējais 31 iepirkuma pretendenta piedāvātais šķeldas apjoms sasniedza nepilnus divus miljonus beramo kubikmetru, un tas vairakkārt pārsniedz apjomu, kas nepieciešams Liepājas enerģijai «zaļās» enerģijas ražošanai. Šķeldas patēriņa apjoms 2015./2016. gada sezonā plānots līdzīgs kā gadu iepriekš, t.i. 221 500 beramo kubikmetru šķeldas jeb aptuveni 2 750 automašīnu kravu, lai ar kurināmo nodrošinātu abu uzņēmuma siltumenerģijas avotu veiksmīgu darbību. Ikdienā patērētās šķeldas apjomu ietekmē gadalaiks un laika apstākļi, piemēram, vasaras mēnešos apjoms ir salīdzinoši neliels, bet ziemas mēnešos var sasniegt pat 40 000 beramo kubikmetru šķeldas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājas enerģijas šķeldas katlumājas kompleksā investēts teju miljons eiro

Db.lv, 20.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Liepājas enerģija” sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu “Steel pro” ir pabeigusi visus plānotos konteinera tipa katlumājas kompleksa montāžas darbus.

Turpmāk Karostas mikrorajonā siltuma ražošanai tiks izmantots videi draudzīgs kurināmais – koksnes šķelda (atjaunīgais dabas resurss). Energoresursu izmaksu straujā pieauguma rezultātā šāds solis bija ekonomiski izdevīgākais un ilgtspējīgākais, jo līdz šim Karostā kā kurināmais tika izmantota dabasgāze.

Kopējās projektā ieguldītās investīcijas ir nepilns viens miljons eiro.

Projekta ietvaros SIA “Elnetworks” veica elektromontāžas darbus un augstsprieguma kabeļu pārlikšanu, savukārt SIA “Kurzemes būvserviss“ – būvlaukuma sagatavošanas un teritorijas labiekārtošanas darbus.

Centralizētās siltumapgādes pakalpojumu jaunās katliekārtas nodrošinās 55 objektiem – 46 daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām (aptuveni 2611 dzīvokļi), bērnu dārzam "Pienenīte", Liepājas 3.pamatskolai, Liepājas Svētā Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrālei, veikaliem un ražošanas objektiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānotais cietums Liepājā pilsētai radīs apmēram 400 jaunas darba vietas, uz kurām varēs pretendēt atbilstošas izglītības un kvalifikācijas cilvēki, stāstīja Liepājas mērs Jānis Vilnītis (LRA).

Politiķis norādīja, ka cietumam būs nepieciešami ne tikai apsargi un uzraugi, bet arī psihologi, mediķi un citi speciālisti.

Vilnītis atzina, ka liepājnieki cietuma būvniecību vērtē dažādi, tomēr pārsvarā atbalstot ieceri, jo novērtējot gan potenciālo jaunu darbavietu radīšanu, gan līdzšinējā cietuma pārcelšanu no paša pilsētas centra uz attālāku rajonu.

«Jau tagad ir skaidrs, ka jaunais objekts kļūs par vienu no lielākajiem komunālo pakalpojumu lietotājiem pilsētā. Tas nozīmē, ka cietums izmantos gan uzņēmuma «Liepājas ūdens», gan «Liepājas enerģija» pakalpojumus, gan citus saimnieciska rakstura uzņēmumu pakalpojumus,» uzsvēra Vilnītis.

Jauna cietuma būvniecība nozīmēšot, ka dažādu cietuma uzturēšanai nepieciešamu pakalpojumu nodrošināšanā būs iespējas iesaistīties arī Liepājas uzņēmumiem - būs jānodrošina dažādi servisa pakalpojumi, piemēram, jaunajā cietuma kompleksā būs paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem, kuriem būs jānodrošina ēdināšana, piebilda mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ar Eiropas atbalstu Liepājā remontēs siltumtīklus

Vēsma Lēvalde, 11.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija izsludinājusi iepirkumu un parakstījusi līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru par ES Kohēzijas fonda atbalstu siltumtīklu rekonstrukcijai.

Projekta ietvaros plānots rekonstruēt četru posmu sadales tīklu aptuveni 2,1 km garumā. Projekta kopējās izmaksas ir 0,68 miljoni latu, bet ES Kohēzijas fonda atbalsts ir 40% no attiecināmajām izmaksām, informē SIA Liepājas enerģija valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs. Projekts ir kārtējais Liepājas siltumapgādes uzņēmuma attīstības programmas posms. Tas jārealizē deviņu mēnešu laikā, bet faktiski visus darbus ir jāpabeidz līdz apkures sezonas sākumam.

Db.lv rakstīja, ka SIA Liepājas enerģija ar ES Kohēzijas fonda atbalstu 2010. un 2011. gadā rekonstruēja maģistrālos siltumtīklus, ievērojami samazinot siltuma zudumus un palielinot ražošanas efektivitāti. Projekta kopējās investīcijas bija 7,5 milj. latu. Tāpat ar ES Kohēzijas fonda atbalstu SIA Liepājas enerģija būvē biokoģenerācijas staciju un katlumāju, kur kā kurināmo izmantos šķeldu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Liepājā būvēs šķeldas katlumāju

Jānis Rancāns, 31.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija parakstījusi līgumu ar a/s UPB par jaunas katlumājas būvniecību un līgumu ar a/s Swedbank par projekta finansēšanu. Jaunajā katlumājā siltumenerģijas ražošanai paredzēts izmantot vietējo kurināmo – šķeldu. Katlumājas jauda paredzēta 30 MW apmērā, bet ekspluatācijā jaunais siltuma avots tiks nodots 2013. gada oktobrī.

Projekts ir daļa no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekta Siltumavota rekonstrukciju Kaiju ielā 33, Liepājā, un tā kopējās attiecināmās izmaksas ir aptuveni 8,1 miljons latu. No tiem 50% ir ES līdzfinansējums. Projekta ietvaros paredzēta katlu mājas būvniecība, kurā tiks uzstādīti divi ar šķeldu kurināmi ūdens apkures katli, katrs ar jaudu 15 MW, komplektā ar visām nepieciešamajām palīgiekārtām, informē Liepājas enerģija.

SIA Liepājas enerģija valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs skaidro, ka projekts ir virzīts uz ilgtermiņa attīstību. «Mērķis nav tikai vietējā kurināmā izmantošana, galvenais, ka ar to tiks nodrošināts ilgtermiņa rezultāts – droša, stabila un konkurētspējīga siltumapgāde Liepājā,» sacīja A. Suškovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Pieci šķeldas piegādātāji iegūst noietu Liepājas siltumapgādē

Vēsma Lēvalde, 03.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija izsludinātajā konkursā par šķeldas piegādi jaunajai biokoģenerācijas stacijai pieteicās 21 uzņēmums, no kuriem atlasīti pieci labākie piedāvājumi.

Jaunās stacijas darba nodrošināšanai kopumā nepieciešami 110 tūkst. kubikmetru šķeldas gadā.

Lai arī Latvijai kā mežu lielvalstij tas nav liels daudzums, tā ir šķeldas realizācijas papildu iespēja vietējā tirgū, kas dod lielāku stabilitāti un drošību šķeldas ražotājiem realizācijas jomā, norāda viens no uzvarētājiem iepirkumā, SIA Sveaskog Baltfor tirdzniecības un loģistikas vadītājs Jānis Mazītis. Zinot, ka stacija ir moderns projekts, tā būs piemērota šķeldas izmantošanai visai plašā kvalitātes diapazonā, viņš lēš. Tā kā šķeldas iepirkšana plānota pēc tās enerģētiskās vērtības, nevis beramajiem kubikmetriem, paredzams, ka tas ļaus ražotājiem uzlabot piegādājamā materiāla kvalitāti, nezaudējot spēju piedāvāt konkurētspējīgu cenu, kas būs izdevīgi gan siltuma ražotājam, gan piegādātājam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Liepājas enerģija biokoģenerācijas stacijas kurtuvē pirmo reizi iedegta uguns. Katlam dots arī vārds - Brencis.

Tā ir daļa no stacijas būvniecības tehnoloģiskā procesa un tas nepieciešams, lai izžāvētu kurtuvi un varētu sagatavot staciju plānotajam biokoģenerācijas procesam – siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai, izmantojot šķeldas dedzināšanu un organisko Renkina ciklu (ORC), informē Liepājas enerģija.

Līdz ar topošās biokoģenerācijas stacijas kurtuves žāvēšanas procesa uzsākšanu var teikt, ka noslēgusies ir aktīvā būvniecība un mehāniskā montāža, norāda stacijas būvētājas, a/s UPB, projektu vadītājs Māris Dzirnieks.

Aptuveni divu nedēļu laikā pēc kurtuves žāvēšanas uzsākšanas plānots iedarbināt staciju un pārbaudīt funkcionālos parametrus. Augustā plānots jauno bikoģenerācijas staciju darbināt dažādos režīmos, mainot slodzes un gatavojot to gala pārbaudei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Apsaimniekotāji Liepājā par siltumu parādā pusmiljonu latu

Vēsma Lēvalde, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas namu apsaimniekotāju parāds siltumapgādes uzņēmumam Liepājas enerģija ir aptuveni pusmiljons latu.

Savukārt iedzīvotāju parādus apsaimniekotājam SIA Liepājas enerģija neapkopo, jo līgumus tā slēdz ar apsaimniekotāju. Viens no lielākajiem parādniekiem par siltumenerģiju ir SIA Remaks - aptuveni 120 tūkst. latu. Šā uzņēmuma apsaimniekošanā ir 15 mājas, informē Liepājas enerģija. Tiešī šā apsaimniekotāja namu iedzīvotājiem varētu būt problēmas saņemt siltumu šajā sezonā, pieļauj Liepājas enerģija.

Lielākais pašvaldības kapitāla namu apsaimniekotājs SIA LNA cīņai ar parādniekiem izveidojis īpašu parādu piedziņas nodaļu.

Līdz 12. oktobrim Liepājā apkure pieslēgta 93 objektiem, no tiem 25 ir bērnudārzi, 28 dzīvojamās mājas, pārējās dažādas juridiskās iestādes. 15.oktobrī plānots uzsākt apkuri skolās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Olainē samazināsies siltuma tarifs

Dienas Bizness, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir apstiprinājusi AS Olaines ūdens un siltums siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus un pie pašreizējās gāzes cenas siltuma tarifs ir par 11% mazāks, informē SPRK Komunikāciju nodaļas galvenā speciāliste Ieva Bethere.

Viņa skaidro – tā kā uzņēmums siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, līdz ar to saražotās siltumenerģijas tarifs ir noteikts tabulas veidā dabasgāzes tirdzniecības cenu diapazonam no 128,06 līdz 498,01 eiro par tūkstoti normālkubikmetru (EUR/tūkst.nm3) Tarifā nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.

Tādejādi pie esošās dabasgāzes tirdzniecības cenas 284,57 EUR/tūkst.nm3, apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti aprēķināts 60,24 EUR/MWh bez pievienotās vērtības nodokļa. Salīdzinot ar līdz šim piemēroto tarifu, jaunais siltumenerģijas tarifs pie esošās dabasgāzes cenas ir par 11% jeb 7,34 EUR/MWh mazāks.

Komentāri

Pievienot komentāru