Karjera

Aptauja: izvēloties darbam sievieti, svarīgs bērnu skaits, vīrieti - kvalifikācija

Dienas Bizness, 07.03.2013

Jaunākais izdevums

Eiropas Parlamenta februāra sākumā veiktajā pētījumā noskaidrots, ka vīriešu un sieviešu darbā ņemšanas kritēriji ir atšķirīgi

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot tēmu par dzimumu kā biznesa vidi ietekmējošu faktoru, skaidrojām, vai dzimums ietekmē algas lielumu. Tā kā atalgojums ir konfidenciāls jautājums, par to runā reti un bieži vien gadu garumā netiek pamanīta vai apzināti tiek ignorēta bīstama tendence – dziemžēl sieviešu darbam tiek piešķirta zemāka vērtība, nekā vīriešu darbam. Rezultātā sievietes saņem mazāku atalgojumu nekā vīrietis.

Tas ir biznesa vides skelets skapī jeb birojā, par ko izvairāmies runāt, bet statistika nepārprotami liecina - šobrīd Latvijā sieviešu alga ir par vidēji 17% zemāka nekā vīriešiem. No vienas puses tas saistīts ar faktu, ka sievietes vairāk nodarbinātas zemāk atalgotās nozarēs un ieņem zemākus amatus, bet no otras puses – vēl joprojām atalgojuma līmeni ietekmē arī stereotipi par vīrieti kā galveno pelnītāju, ģimenes galvu, kuram pienākas lielāks atalgojums un līdz ar to par līdzvērtīgas nozīmes darbu vīrietis saņem lielāku algu nekā kolēģe - sieviete.

Rezultātā sieviete labprātīgi divus mēnešus gadā faktiski strādā bez atalgojuma, ja salīdzinām viņas ienākumus ar vīrieša algu. Vienkāršojot situāciju, varētu teikt, ka daļa vainas jāuzņemas pašām sievietēm, jo viņas izvēlējušās zemāk apmaksātas profesijas, turas pie darbavietas, kur netiek novērtētas un necīnās par tiesībām saņemt adekvātu atalgojumu par padarīto. Tomēr būtiski apzināties, ka ieguvēju šajā situācijā nav, bet zaudētāji ir visas iesaistītās puses – gan pati darbiniece un viņas ģimene, gan darba devējs, uzņēmums un tā peļņas rādītāji, gan arī ekonomika kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

OECD: Ienākumu nevienlīdzības plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem sasniegusi rekordaugstu līmeni

LETA, 21.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevienlīdzība starp bagātajiem un nabadzīgajiem iedzīvotājiem vairumā pasaules attīstīto valstu šobrīd ir rekordaugstā līmenī, liecina Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojums.

OECD norāda, ka vairumā no 34 organizācijas dalībvalstīm plaisa starp bagātajiem un nabadzīgajiem ir lielākā pēdējo 30 gadu laikā, bagātākajiem 10% iedzīvotāju pelnot 9,6 reizes vairāk par nabadzīgākajiem 10% iedzīvotāju.

20.gadsimta 80.gados šis īpatsvars veidoja septiņi pret viens, vēsta organizācija.

OECD arī ziņo, ka turības plaisa ir pat vēl lielāka, 1% turīgāko iedzīvotāju 2012.gadā piederot 18%, bet 40% turīgo iedzīvotāju tikai 3% no mājsaimniecību bagātības.

Mēs esam sasnieguši augstāko punktu. Nevienlīdzība OECD valstīs ir augstākajā līmenī kopš brīža, kad tika sākta šādu datu apkopošana, vēsta organizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksu (DESI) Latvijas iedzīvotājiem ir ievērojami sliktākas digitālās prasmes nekā pārējā Eiropā. Šokējoši ir tas, ka tas attiecas arī uz jauniešiem vecuma grupā no 16 līdz 24 gadiem.

Digitālo prasmju indekss Latvijas jauniešiem (75%) ir nepieņemami zems salīdzinājumā ar Eiropas vidējo rādītāju – 80%. Nomācoši kļūst arī, palūkojoties uz mūsu Baltijas kaimiņvalstīm – Igauniju un Lietuvu –, kur šis rādītājs ir 93%.

Ja esam vienisprātis, ka digitālās prasmes, vismaz pamata līmenī, kļūst tikpat svarīgas kā lasītprasme un rēķināšanas prasme, tad Latviju sagaida sarežģīti laiki, kur ceturtdaļai jauniešu trūkst šo būtisko prasmju. Nākotnē šiem jaunajiem cilvēkiem būs teju neiespējami konkurēt darba tirgū un pilnībā realizēt savu potenciālu. Kā mēs nokļuvām šajā situācijā? Lai atrisinātu problēmu, vispirms jāizprot tās pamatcēloņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pētījums: Lielākā daļa ES iedzīvotāji izvēlas ceļot reģiona ietvaros

Žanete Hāka, 13.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūrisms ir bijis viens no Eiropas ekonomikas cietokšņiem krīzes laikā un paredzams, ka šajā gadā turpināsies pozitīvā tendence, paredz Eurobarometer jaunākais pētījums.

Tūrisma sektors ir bijis iekšzemes pieprasījuma virzītās izaugsmes dzinējspēks pagājušajā gadā, un arvien vairāk cilvēki izvēlas pavadīt brīvdienas ārpus savas valsts, bet tomēr izvēloties galamērķim ES valstis.

Pērn 38% Eiropas iedzīvotāju pavadīja savas ilgākās brīvdienas citā ES valstī, kas ir par pieciem procentpunktiem mazāk nekā 2012.gadā. 19% iedzīvotāju izceļoja ārpus ES, kas ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Tikai 11% Eiropas iedzīvotāju neplāno izceļot no valsts savas ekonomiskās situācijas dēļ. 4 no 10 eiropiešiem plāno pavadīt galvenās brīvdienas savā valstī. Trīs no 10 cilvēkiem plāno pavadīt brīvdienu ES, bet vairāk nekā 4 no 10 cilvēkiem paredzējuši vismaz vienā no saviem ceļojumiem braukt uz citu ES valsti. Ceturtdaļa plāno izceļot ārpus ES, bet 16% galvenās brīvdienas plāno ārpus ES.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Latvijas Volejbola federācijas valdes locekli, pludmales sporta centra Brazīlija īpašnieku Andri Blaku

Lelde Petrāne, 18.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Latvijas Volejbola federācijas valdes loceklis, pludmales sporta centra Brazīlija īpašnieks Andris Blaka.

Andris Blaka ir Jūrmalā augusta beigās notiekošā starptautiska mēroga turnīra pludmales volejbolā vīriešiem CEV Satellite Jūrmala idejas iniciators. Šāda mēroga turnīrs pēdējo piecu gadu laikā Baltijas valstīs nav noticis, tas ir iekļauts Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) 2014. gada oficiālajā pludmales volejbola kalendārā un starptautiskajā turnīru sistēmā ar iespēju sportistiem iegūt reitinga punktus.

Brazīlija ir izklaides un sporta centrs, kas piedāvā uzspēlēt pludmales volejbolu, neizbraucot no Rīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Lats kā «orientieris»

Ieva Strode, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” sociālo un politisko projektu direktore, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā liecina jaunākā DNB Latvijas barometra pētījuma rezultāti, gadu pēc eiro ieviešanas lielākā daļa iedzīvotāju kā «orientieri iepērkoties» vēl joprojām ir saglabājuši latus (20% aptaujāto norāda, ka to dara bieži, bet 46% - dažkārt). Tiesa, par to nav jābrīnās, jo arī daļa veikalu norāda cenas gan eiro, gan latos, kaut arī tas jau kādu laiku vairs nav jādara. Jāpiebilst, ka vidēji eirozonas valstīs 36% iedzīvotāji parasti pārrēķina eiro uz savas valsts iepriekšējo valūtu lielu pirkumu gadījumā, bet 21% to parasti dara arī ikdienišķu pirkumu gadījumos. Latvija uz citu eirozonas valstu fona ir pat zem vidējiem rādītājiem – tā liecina Eurobarometer dati 2014.gada oktobrī.

Tikmēr, atgriežoties pie Latvijas datiem jeb DNB Latvijas barometra pētījumā iegūtajiem rezultātiem, jāsecina, ka, izvērtējot valūtas maiņas ietekmi, kritisku vērtējumu gada beigās tomēr ir bijis vairāk nekā pozitīvu – to, ka nav būtisku zaudējumu, apgalvo 8%, bet nevienu ieguvumu nevar nosaukt 34%.

Raksturojot uzskatus par ieguvumiem no eiro ieviešanas, jāatzīmē, ka 2014.gada nogalē populārākie bijuši tie paši, kas gada sākumā, tūlīt pēc naudas reformas - lielākas ērtības un ietaupījumi uz konvertācijas izmaksu rēķina. Interesanti, ka trešais biežāk minētais ieguvums ir integrācija Eiropas Savienībā, ko gada beigās kā ieguvumu atzina biežāk. Jāpiebilst, ka 2014.gada nogalē tika novērota arī iedzīvotāju attieksmes uzlabošanās pret Eiropas Savienību – tā liecina SKDS veiktais pētījums 2014.gadā novembrī. Grūti spriest, vai tas kādam liek justies vairāk integrētam Eiropā, bet jāatzīmē, ka neviens vien iedzīvotājs jau sev ir atklājis, ar ko aizvietot jubilejas latu krāšanu – tagad var vākt dažādu valstu eiro monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pasažieru skaits samazināsies

Egons Mudulis, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn autobusus izmantojuši mazāk; tendence turpināsies

Pasažieru skaits, kuri pērn izmantojuši autobusus vietējās un starppilsētu nozīmes maršrutos, salīdzinājumā ar 2013. gada rādītājiem, samazinājies attiecīgi par 5,8% un 4,4% līdz 21,17 milj. un 11,55 milj., liecina valsts SIA Autotransporta direkcija (ATD) dati, kurus šodien paredzēts analizēt Sabiedriskā transporta padomē. Kopumā gan sabiedriskā transporta, tostarp vilcienu lietotāju skaits krities nebūtiski – par 0,4% līdz 247,9 milj. pasažieru. Tam pamatā ir kāpums (+0,69% līdz 196,2 milj.) pilsētas maršrutos, norāda Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs. Viņa vadītais Jelgavas autobusu parks 2014. gadā gan piedzīvojis pasažieru skaita kritumu 6% apmērā. Kā iemeslus mazākam braucēju skaitam P. Salkazanovs min iedzīvotāju skaita kritumu kopumā, kā arī jelgvanieku praksi doties darbā, piemēram, uz Rīgu ar privāto auto, tā pasažieriem daloties izmaksās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Latvijas iedzīvotāji optimistiski par ES nākotni, bet negatīvi vērtē viņu viedokļa ignorēšanu

LETA, 23.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji ir vieni no optimistiskākajiem jautājumā par Eiropas Savienības (ES) nākotni, taču ir diezgan negatīvi noskaņoti par to, vai ES ņem vērā viņu viedokli, liecina jaunākās Eurobarometer 79 aptaujas rezultāti.

Uz jautājumu, vai ir optimistiski vai pesimistiski par ES nākotni, 59% Latvijas iedzīvotāju atbildējuši pozitīvi, bet 39% atzinuši, ka nav optimistiski par ES nākotni, tikmēr 3% nav bijusi konkrēta atbilde uz šo jautājumu. Latvija ir viena no tām ES dalībvalstīm, kur pozitīvi noskaņoto ir vairāk nekā negatīvi noskaņoto. Vēl lielāks pozitīvi domājošo skaits ir Lietuvā un Igaunijā - attiecīgi 64% abās valstīs, turklāt Igaunija ieņem otro vietu, bet Lietuva - trešo.

Visnegatīvāk noskaņotie ir Portugāles un Kipras iedzīvotāji, kur 28% norādījuši, ka ir optimistiski par ES nākotni. Vairāk nekā puse pozitīvu atbildi snieguši arī no ES jaunpienācējas Horvātijas - šajā valstī 59% atzinuši, ka optimistiski raugās uz savienības nākotni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvā pret eiro ieviešanu ir 52% iedzīvotāju

Gunta Kursiša, 24.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā puse jeb 52% Lietuvas iedzīvotāju saistībā ar valsts pievienošanos eirozonai ir skeptiski noskaņoti un nevēlās, lai lits tiktu nomainīts ar eiro, liecina Eurobarometer veiktā aptauja.

40% Lietuvas iedzīvotāju norādījuši, ka vēlas, lai valsts pievienotos vienotās valūtas blokam, savukārt 8% nav viedokļa šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka Ecofin šā gada 9. jūlija lēmua uzaicināt Latviju pievienoties eirozonai no 2014. gada 1. janvāra. Db.lv jau vēstīja, ka lielais eiroskeptiķu skaits Latvijā rada bažas Eiropas Komisijai, kuru uztrauc, ka iedzīvotāju negatīvais noskaņojums varētu ietekmēt politisko un līdz ar to arī ekonomisko stabilitāti valstī.

Latvijā, kurā eiro tiks ieviests mazāk nekā pēc pusgada, jauno valūtu, saskaņā ar šā gada jūlija sākuma datiem, vēlas aptuveni 38% iedzīvotāju, iepriekš norā'dija finanšu ministrs Andris Vilks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

FOTO: Kurās Eiropas pilsētās ir visapmierinātākie iedzīvotāji?

Žanete Hāka, 08.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija publicējusi savu ikgadējo Flash Eurobarometer aptauju, kurā apkopoti dati par dzīves kvalitāti dažādās Eiropas pilsētās, raksta Business Insider.

Aptaujā apkopoti dati par simtiem Eiropas pilsētu. Aptaujas laikā respondenti novērtēja savu apmierinātības līmeni ar visu, sākot no sporta iespēju pieejamības līdz pat sabiedriskajam transportam.

Varētu domāt, ka vislabāk iedzīvotāji jūtas tādās Eiropas metropolēs kā Parīzē, Romā un Londonā, taču lielākoties tās ir mazāka izmēra un klusākas pilsētas.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot, kuru Eiropas pilsētu iedzīvotāji ir visapmierinātākie!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcija vēl joprojām ir problēma Eiropā, kas ietekmē visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, un Eiropas ekonomikai katru gadu tā izmaksā 120 miljardus eiro, teikts pirmdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā.

Šādu ziņojumu EK publisko pirmo reizi.

Ziņojumā norādīts, ka dalībvalstis pēdējo gadu laikā ir veikušas daudz pasākumu, taču sasniegtie rezultāti ir nevienmērīgi un būtu jādara vēl vairāk, lai novērstu korupciju un sauktu pie atbildības par to.

Pretkorupcijas ziņojumā ir paskaidrota situācija katrā dalībvalstī - kādi ir izstrādātie pretkorupcijas pasākumi, kuri no tiem ir iedarbīgi, ko varētu uzlabot un kādā veidā to darīt.

Ziņojumā ir redzams, ka gan korupcijas iezīmes, gan tās apmērs, kā arī to pasākumu iedarbīgums, ar kuriem cīnās pret korupciju, dažādās dalībvalstīs ir atšķirīgs. Ziņojums arī parāda, ka korupcijai vajadzētu veltīt daudz vairāk uzmanības visās dalībvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lietuvas valdība piekrīt atvieglināt ārvalstu speciālistu nodarbināšanu; kritiķi raizējas par algu iesaldēšanu

LETA, 08.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas valdība trešdien piekritusi atvieglināt ārvalstu speciālistu nodarbināšanu noteiktās profesijās, cerot tādējādi uzlabot uzņēmējdarbības vidi un piesaistīt investīcijas, tikmēr daži politiķi brīdinājuši, ka tas varētu pavērt ceļu lētāka darbaspēka ieplūšanai, kas apturētu lietuviešu algu pieaugumu.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis premjerministra Sauļus Skverneļa preses pārstāvis Toms Beržinsks, valdība trešdien izbraukuma sēdē Medininkos apstiprinājusi Ekonomikas ministrijas iesniegto sarakstu, kurā minētas 27 profesijas, kuru Lietuvā trūkst.

Paredzēts, ka šādu profesiju speciālistus no valstīm, kas nepieder pie Eiropas Savienības (ES), Lietuvā būs vieglāk pieņemt darbā, proti, darba devējiem viņiem būs jāmaksā tikai pusotras reizes vairāk par vidējo mēnešalgu, kamēr tādiem speciālistiem, kuru šai sarakstā nav, jāmaksā trīs reizes vairāk par vidējo mēnešalgu - šo drošības sviru mērķis ir novērst algu diskrimināciju un lētāka darbaspēka ievešanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Desmit pasaulē turīgāko cilvēku bagātība pandēmijas laikā dubultojusies

LETA--AFP, 17.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit turīgākie cilvēki pasaulē pirmajos divos koronavīrusa pandēmijas gados dubultojuši savu bagātību, bet nabadzīga un nevielīdzība palielinājusies, secināts starptautiskās humānās palīdzības organizācijas "Oxfam" ziņojumā.

"Oxfam" norāda, ka šo cilvēku bagātība šajā periodā palielinājusies no 700 miljardiem dolāru līdz 1,5 triljoniem dolāru, tai vidēji pieaugot par 1,3 miljardiem dolāru dienā.

Organizācija skaidro, ka miljardieru bagātība pandēmijas laikā pieaugusi straujāk, nekā iepriekšējos 14 gados, kad pasaules ekonomika piedzīvoja smagāko recesiju kopš Volstrītas sabrukuma 1929.gadā.

"Oxfam" šo nevienlīdzību dēvē par ekonomisko vardarbību un vēstī, ka nevienlīdzība veicina 21 000 cilvēku nāvi katru dienu, ņemot vērā veselības aprūpes pieejamības trūkumu, ar dzimumu saistītu vardarbību, badu un klimata izmaiņas.

Tāpat pandēmija nabadzībā novedusi 160 miljonus cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eurostat

Komentāri

Pievienot komentāru