Jaunākais izdevums

Sakarā ar pēdējo dienu notikumiem Ēģiptē un LR Ārlietu ministrijas ieteikumiem nedoties uz Ēģipti, Latvijas lielākie tūroperatori Tez Tour un Novatours apturējuši čarterlidojumus uz Ēģipti.

Latvijas lielākais tūrisma operators Tez Tour šodien pieņēmis lēmumu no 5. februāra apturēt savus čārterlidojumus uz Ēģiptes kūrortiem Šarm el Šeihu un Hurgadu. Plānots, ka lidojumi tiks atsākti 12. martā. Arī otrs lielākais Latvijas tūroperators Novatours sekojot līdzi notikumiem Ēģiptē, jau vakar, 31. janvārī, pieņēmis lēmumu uz laiku līdz šī gada martam pārtraukt turpmākos lidojumus uz Ēģiptes kūrortiem. «Kūrortos esošo tūristu atgriešanās Latvijā ir paredzēta saskaņā ar iepriekš plānoto lidojumu grafiku, t.i. no Hurgadas 05.02.2011 un no Šarm-El-Šeihas 06.02.2011. Mēs pastāvīgi sekojam notikumiem Ēģiptē un kūrortos un, ja radīsies tāda nepieciešamība, esam gatavi operatīvi reaģēt un izvest pasažierus arī pirms iepriekš ieplānotā laika,» teic Novatours direktors Leonīds Močeņovs.

«Šāds lēmums tika pieņemts šodien, ņemot vērā, ka Ēģiptē situācija joprojām ir nestabila,» informē Tez Tour direktors Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs. 5. februārī tiks veikts čārterlidojums no Rīgas uz Ēģipti, lai izvestu no kūrortiem visus savus tūristus, kas patlaban tur atpūšas. Kopumā tie ir ap 300 cilvēkiem. Viņš arī uzsvēra, ja gadījumā situācija Ēģiptē pasliktināsies, tūristus no valsts Tez Tour ir gatavs izvest 4–5 stundu laikā.

Tūristiem, kas bija nopirkuši ceļojumus uz Ēģiptes kūrortiem uz tuvākajiem izlidošanas datumiem, tiks piedāvātas dažādas alternatīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ēģiptes lidmašīnas un kuģi atraduši pasažieru personīgās mantas un daļu atlūzu 290 kilometrus uz ziemeļiem no Aleksandrijas,» sociālajā vietnē Facebook pavēstīja bruņoto spēku pārstāvis.

Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Kammens savukārt preses konferencē paziņoja: «Pirms dažām stundām [Ēģiptes varasiestādes] mūs informēja, ka meklēšanas operācijas apvidū ir atrasts ķermeņa fragments, divi sēdekļi, kā arī viens vai vairāki bagāžas priekšmeti.»

Acīmredzami apstiprinot lidmašīnas katastrofu, Ēģiptes prezidents Abdelfatahs as Sisi izteica dziļu līdzjūtību upuru ģimenēm.

Prezidenta kanceleja arī norādīja, ka turpinās notikušā cēloņu izmeklēšana.

Kairā piektdien ieradušies trīs Francijas aviācijas negadījumu izmeklētāji, kā arī aviobūves kompānijas Airbus tehniskais eksperts, lai pievienotos Ēģiptes izmeklētāju komandai, izmeklējot lidmašīnas pazušanas apstākļus un meklējot tās melno kasti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Situācija Ziemeļāfrikas reģionā var izraisīt vispārēju kritumu tūrisma nozarē

Solvita Stalneka, tūroperatora Go Adventure Latvijas vadītāja, 07.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politiskie nemieri Ēģiptē iedragājuši tai tik ļoti nozīmīgo tūrisma nozari, atstājot spēcīgu ietekmi uz to arī Eiropā, tostarp Latvijā. Turklāt, šie nemieri sekoja nemieriem Tunisijā, kas arī ir populārs tūristu galamērķis.

Tūrisms Ēģiptei, kas pastāvīgi cīnās ar nabadzību, ir ļoti nozīmīga ekonomikas nozare, tā veido aptuveni 6% no valsts iekšzemes kopprodukta. Februāris un marts ir tie mēneši, kas piemēroti ekskursijām uz valsts ziemeļiem un dienvidiem, jo gaisa temperatūra vēl nav tik augsta kā vasarā. Šajā februārī daudziem ievērojamiem kultūrvēsturiskiem notikumiem Ēģiptē uzmanība netika pievērsta vispār. Situācija valstī radīja ievērojamus zaudējumus vietējiem iedzīvotājiem un tūrisma kompānijām, jo Ēģipte tūristiem no Eiropas ir viens no iecienītākajiem galamērķiem ziemā.

Alternatīvu Ēģiptei grūti atrast

Ziemā nav alternatīvu Ēģiptes piedāvājumam nedz cenas, nedz atpūtas un apskatāmo objektu ziņā. Lielākā daļa tūristu Latvijā visbiežāk izvēlas lētākus ceļojumus un viesnīcas, toties uz ilgāku laiku. Tāpēc Ēģiptes vietā piedāvāt, piemēram, Indiju, Dubaiju vai Dominikānu ir neloģiski, jo ceļojums uz šīm valstīm izmaksā vismaz divas līdz trīs reizes dārgāk. Līdz ar to, alternatīva Ēģiptei ir Grieķija, Turcija un Tunisija, kas cenas ziņā konkurē ar Ēģipti, bet uz kurām var doties tikai sākot no pavasara. Arī Kanāriju salas tiek piedāvātas Ēģiptes vietā, taču sala nespēj uzņemt tik lielu tūristu skaitu. Ņemot vērā iepriekš minēto faktu un to, ka vairāk kā 60% tūristu no Latvijas ir ar vidējiem ienākumiem, situācija Ēģiptē var izraisīt vispārēju kritumu tūrisma nozarē. Ja Ēģiptes protesti izraisīs cenu pieaugumu tūrisma nozarē, daļa no šiem cilvēkiem var izvēlēties neceļot vispār, kas būtu spēcīgs trieciens tūrisma operatoriem Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas lidmašīnas komandieris nav raidījis nekādus trauksmes signālus

LETA, 02.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien Ēģiptes Sīnāja pussalā avarējušās Krievijas lidsabiedrības Kogalimavia lainera Airbus A-321 komandieris nav raidījis nekādus trauksmes signālus, vēsta telekanāls Al Arabiya, atsaucoties uz sākotnējiem datiem no lidmašīnas «melnajām kastēm».

Telekanāls vēsta, ka «Krievijas lidmašīnas komandieris neraidīja nekādus trauksmes signālus līdz katastrofai». «Par to liecina «melno kastu» datu sākotnējā analīze,» vēsta Al Arabiya.

Ēģiptes komisija, kas izmeklē Krievijas lidsabiedrības Kogalimavia lainera Airbus A-321 katastrofu debesīs virs Ēģiptes Sīnāja pussalas, noraidījusi ārējas ietekmes iespējamību, vēsta telekanāls Sky news Arabia.

Kā liecina tā rīcībā esošā informācija, «avoti Ēģiptes katastrofas izmeklēšanas komisijā noraida iespēju par ārēju iedarbību uz Krievijas lidmašīnu».

Aviokompānijas Kogalimavia ģenerāldirektora vietnieks Viktors Jungs pirmdien paziņoja, ka lainera katastrofu varēja izraisīt tikai mehāniska iedarbība gaisā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no pirmdienas uz otrdienu Suecas kanāla pilsētā Ēģiptē pret valdību noskaņoti protestētāji iesaistījušies vardarbīgās sadursmēs ar drošības spēkiem, neskatoties uz valsts prezidenta Muhameda Mursi pasludināto komandantstundu.

Lielākās nekārtības izraisījušās Portsaīdā, kur bruņoti protestētāji centās ielauzties vietējā cietumā, lai atbrīvotu ieslodzītos. Drošības spēkiem uzbrukumu izdevies atvairīt. Protesti notikuši arī citās Ēģiptes pilsētās – Suecā, Aleksandrijā un Ismaīlījā.

Demonstranti izklieguši saukļus, ar kuriem aicinājuši atkāpties Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi un viņa valdību. Demonstranti uzskata, ka M. Mursi, kas par Ēģiptes prezidentu kļuva pēc ilggadīgā vadītāja Hosni Mubaraka gāšanas pirms diviem gadiem, nodevis revolūcijas ideālus. Savukārt M. Mursi atbalstītāji uzskata, ka opozīcija grib vardarbīgā ceļā gāzt Ēģiptes pirmo demokrātiski ievēlēto prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Avoti: Pazudusī EgyptAir pasažieru lidmašīna nogāzusies Vidusjūrā

LETA--AFP/DPA, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pazudusī Ēģiptes aviosabiedrības EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem nogāzusies Vidusjūrā, paziņojušas Ēģiptes Civilās aviācijas ministrijas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Noskaidrots, ka lidmašīna nav nolaidusies tuvējās lidostās, norādīja amatpersonas.

Informācijas avots Grieķijas civilās aviācijas sistēmā aģentūrai AFP atklāja, ka lidmašīna nokritusi Ēģiptes gaisa telpā apmēram 130 jūras jūdžu (apmēram 240 kilometru) attālumā no Grieķijai piederošās Karpatas salas.

«Apmēram plkst.00.29 pēc Griničas laika (plkst.3.29 pēc Latvijas laika), kad tā atradās Ēģiptes gaisa telpā, lidmašīna pazuda no Grieķijas radariem. (..) Tā nogāzās apmēram 130 jūras jūdžu (240 kilometru) attālumā no Karpatas salas,» norādīja informācijas avots.

Amatpersona paziņoja, ka pēdējie sakari ar lidmašīnas pilotu tika uzturēti trīs minūtes pirms lidmašīnas pazušanas un trauksmes signāls nav sūtīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipti pārvaldošās armijas padome apņēmusies sešu mēnešu laikā nodot varu demokrātiski ievēlētai valdībai. Šāds bruņoto spēku paziņojums seko kopš nemieru rezultātā izbeidzās gandrīz 30 gadu ilgā autoritārā prezidenta Hosni Mubaraka valdīšana, un varu pārņēma valsts armija. Kā vēsta nacionālā televīzija, armija izveidos atsevišķu komisiju, kuras pienākumos ietilps konstitucionālo izmaiņu ieviešana, kā arī jaunu vēlēšanu nodrošināšana.

Ēģiptes protestos, saskaņā ar ANO datiem, bojā gāja ap 300 cilvēkiem, tika satricināti fondu tirgi visā pasaulē un valsts ekonomika katru dienu zaudēja ap 310 miljoniem ASV dolāru. Demonstrāciju un grautiņu laikā no Ēģiptes muzeja pazuda kopskaitā 18 vērtīgi eksponāti, ieskaitot divas faraona Tutanhamona statujas. Gan armija, gan policija joprojām izmeklē šīs pazušanas.

Valstī joprojām turpinās sacelšanās seku likvidācija. Armija norobežoja atlikušos protestētājus Kairas Tahriras laukumā, tādā veidā uzsākot pasākumu sēriju, kuru mērķis ir nodrošināt kārtību valstī. Armija un policija centās nepieļaut, lai citu cilvēku pievienošanos aptuveni 50 protestētājiem, kas ir zvērējuši palikt laukumā līdz tiks izpildītas viņu prasības par nekavējošu ārkārtas stāvokļa atcelšanu, politisko ieslodzīto atbrīvošanu un straujāku varas nodošanu sabiedrībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Valūtu kursi

Krīt Ēģiptes mārciņas vērtība

Jānis Šķupelis, 07.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien daļēji atveroties Ēģiptes finanšu tirgiem, strauji zemākos līmeņos pret lielu daļu pasaules valūtu slīdēja Ēģiptes mārciņas cena.

Valdot šādam fonam, ASV dolāra cena spēja pieaugt līdz 5,95 Ēģiptes mārciņu atzīmei, kas ir savstarpējā kursa augstākā attiecība pēdējo sešu gadu laikā. Dienu pirms Ēģiptē sākās protesti, ASV dolāra vērtība atradās pie 5,8 Ēģiptes mārciņu atzīmes.

Vairāki valūtu analītiķi brīdinājuši, ka varētu būt novērojams arī straujāks Ēģiptes mārciņas cenas kritums, jo ārvalstu investori izmantos izdevību, lai atgrieztos pie drošākiem ieguldījumiem. Tiesa gan, lai apturētu strauju valūtas vājināšanos Ēģiptes valdība ieviesusi jaunus noteikumus, ka ASV dolārus var pirkt tikai pēc gaidāmās valsts vērstpapīru izsoles.

Jebkurā gadījumā sagaidām, ka dolāra cena pieaugs līdz sešu Ēģiptes mārciņu atzīmei, prognozē BNP Paribas analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pārtverta lidmašīna ar miljoniem dolāru; starp aizturētajiem ir Latvijas pilsonis

LETA/THE JERUSALEM POST, 21.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zambijas varasiestādes pārtvērušas lidmašīnu, kurā tika pārvadāti 5,7 miljoni ASV dolāru skaidrā naudā, zelts, ieroči un munīcija un aizturējušas vairākus cilvēkus, tai skaitā Latvijas pilsoni.

Lidmašīna, kas izlidoja no Kairas, pirmdienas vakarā nolaidās Keneta Kaundas starptautiskajā lidostā netālu no Lusakas. Lidaparātā tika atrasti 5,7 miljoni ASV dolāru, piecas pistoles, septiņas magazīnas, 126 munīcijas patronas, kā arī, spriežot pēc izskata, 602 zelta gabali, kas sver 127,2 kilogramus, un zelta mērīšanas iekārtas. Vēlāk varasiestādes secināja, ka stieņi nav no tīra zelta.

Zambijas Narkotiku apkarošanas komisija paziņoja, ka par bīstamu priekšmetu glabāšanu tika aizturēti desmit cilvēki, tai skaitā seši ēģiptieši, Spānijas pilsonis, Nīderlandes pilsonis, Zambijas pilsonis un Latvijas pilsonis.

Turpmākas izmeklēšanas gaitā tika aizturēti vēl četri Zambijas pilsoņi, un aizturēto skaits, domājams, vēl pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Air France un Lufthansa pēc Krievijas lidmašīnas katastrofas aptur lidojumus virs Sīnāja

LETA, 31.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidsabiedrības Air France un Lufthansa pēc sestdien notikušās Krievijas lidmašīnas katastrofas apturējušas savus lidojumus virs Sīnāja pussalas.

Abas lidsabiedrības paziņojušas, ka tas ir piesardzības solis, kamēr netiks noskaidroti Krievijas aviolainera katastrofas cēloņi.

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts Ēģiptes atzars paziņojis, ka Krievijas lidmašīnu, kas sestdien nogāzās Sīnāja pussalā, esot notriekuši tā kaujinieki.

«Kalifāta karavīriem Sīnājā izdevās notriekt Krievijas lidmašīnu,» teikts paziņojumā, kas izplatīts sociālajos medijos.

Tajā pašā laikā avoti ēģiptiešu drošības dienestos stāsta, ka sākotnējā pārbaudē iegūtie dati liecina par tehniskiem iemesliem, kas izraisījuši katastrofu.

Lidsabiedrībai Kogalimavia piederošais laineris Airbus A-321, kas bija ceļā uz Sanktpēterburgu un kurā atradās 217 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi, no radaru ekrāniem pazuda īsi pēc pacelšanās no Ēģiptes kūrortpilsētas Šarm eš Šeihas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Arvien lielāka pārliecība, ka E.coli uzliesmojumā vainojamas Ēģiptes sēklas

Lelde Petrāne, 06.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Pārtikas drošības aģentūra (EFSA) otrdien vēlreiz apstiprinājusi aizdomas, ka grieķu trigonellas sēklas, kas importētas no Ēģiptes, visticamāk, ir dažkārt nāvējošās baktērijas E.coli uzliesmojuma iemesls. Tā dēļ miruši jau 50 cilvēki, lielākā daļa Vācijā, vēsta thelocal.de.

EFSA izveidojusi darba grupu, kuras uzdevums ir konstatēt slimības avotu.

Paziņojumā EFSA norādījusi, ka viena grieķu trigonellas sēklu partija, kas importēta no Ēģiptes un izmantota, lai ražotu dīgstus, ir ticamākā saite starp diviem baktērijas uzliesmojumiem - Vācijā un Francijā.

Tomēr nevarot izslēgt, ka vainojamas arī citas grieķu trigonellas sēklu partijas, kas no Ēģiptes importētas laika posmā no 2009. līdz 2011.gadam.

Pēc šī paziņojuma Eiropas Savienība otrdien aizliegusi Ēģiptes grieķu trigonellas sēklas un noteikusi pagaidu aizliegumu visu sēklu un pupiņu importam no šīs valsts.

Ēģiptes Lauksaimniecības ministrija pagājušajā nedēļā noliedza, ka grieķu trigonellas sēklas, kas eksportētas uz Eiropu, izraisījušas E.coli uzliesmojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grautiņi Ēģiptē nebiedē tūristus no Latvijas

Elīna Pankovska, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Ārlietu ministrijas brīdinājumiem, nedēļas nogalē uz Ēģiptes kūrortiem devušies simtiem tūristu.

Nekārtības, kas sākās 26.janvārī Kairā, pāraugušas par sacelšanos arī Aleksandrijā, Izmailā un Suecā. No cietumiem izbēguši aptuveni 5 tūkst. ieslodzīto, nodedzinātas degvielas uzpildes staciju ēkas un simtiem mašīnu, raksta telegraf.lv.

Ārlietu ministrija rekomendē tūristiem no Latvijas atturēties no braucieniem uz nemierīgajiem Ēģiptes reģioniem. Savukārt tiem, kas tomēr izlemj doties, iesaka iegādāties veselības apdrošināšanas polises, kas paredz iespēju nogādāt apdrošināto personu Latvijā slimības vai nāves gadījumā. Par laimi neviens Latvijas iedzīvotājs nav cietis.

Uz Ēģiptes kūrortiem nedēļas nogalē devušies trīs čarterreisi no Latvijas, liecina Rīgas lidostas dati. Tūroperātoram Novatours Ēģiptē atrodas 200 klienti, bet Tez Tour — 300.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lidojumi uz Ēģiptes kūrortu Šarm eš Šeihu varētu tikt atjaunoti novembra beigās, decembra sākumā, šodien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) vadītājs Māris Gorodcovs.

Kā informēja Gorodcovs, Eiropas valstu atbildīgās iestādes patlaban paļaujas uz Lielbritāniju, kas uz Ēģipti situācijas izvērtēšanai nosūtījusi daudzus ekspertus un speciālistus. Lielbritānijas kolēģi regulāri sniedzot informāciju par paveikto un izdarītajiem secinājumiem.

CAA vadītājs uzsver, ka briti aizliegumu veikt lidojumus uz Šarm eš Šeihu sauc par īstermiņa risinājumu. Iespējams, lielāka skaidrība par iespējamo lieguma atcelšanu varētu būt jau šīs dienas beigās.

Gorodcovs atgādināja, ka CAA noteiktais aizliegums attiecās uz Latvijā reģistrētajām lidsabiedrībām. No Rīgas lidostas līdz šim lidojumus uz Šarm eš Šeihu veica Latvijas lidsabiedrība airBaltic, kā arī Ēģiptes lidsabiedrības, sadarbībā par tūrisma operatoriem kūrortā nogādājot tūristu grupas. Patlaban arī tās ir apturējušas lidojumus, tomēr šīs aviosabiedrības drīkst atsākt darbību šajā maršrutā, neņemot vērā Latvijas un Eiropas iestāžu noteiktos ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

ASV Kongress nobalso par valdības finansēšanu

LETA/AFP/AP/REUTERS, 23.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Likumprojekts paredz valdības finansēšanu līdz 8.februārim un federālo darbinieku atgriešanos darbā jau otrdien.

ASV Kongress pirmdien nobalsoja par valdības darbības finansēšanu, apstiprinot likumprojektu, kas ļaus atsākt pilnvērtīgu federālo aģentūru funkcionēšanu.

Vispirms Kongresa augšpalātā Senātā likumprojektu atbalstīja 81 senators, bet 18 balsoja pret. Pēc tam apakšpalātā Pārstāvju palātā par likumprojektu balsoja 266 likumdevēji, bet 150 bija pret.

Likumprojektu pēc tam parakstījis ASV prezidents Donalds Tramps.

«Man prieks, ka demokrāti Kongresā ir nākuši pie prāta,» paziņoja Tramps.

Likumprojektā iekļauta populāra bērnu veselības apdrošināšanas programma, tomēr tajā nav garantiju imigrantiem, kuri ASV nelegāli tika ievesti kā bērni.

Likumprojekts paredz valdības finansēšanu līdz 8.februārim un federālo darbinieku atgriešanos darbā jau otrdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Samsung drošības apsvērumu dēļ aptur Galaxy Note 7 tirdzniecību un apmaiņu

LETA--AFP, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas elektronikas uzņēmums Samsung Electronics otrdien paziņojis, ka aptur viedtālruņu Galaxy Note 7 tirdzniecību un apmaiņu, norādot uz drošības apsvērumiem, kā arī aicināja visus klientus nekavējoties pārtraukt šo ierīču lietošanu.

Šis ir pirmais oficiālais atzinums, ka joprojām pastāv bažas par uzņēmuma ražoto telefonu drošību

Patērētāju drošības dēļ Samsung «lūgs visiem piegādātājiem un vairumtirdzniecības partneriem visā pasaulē pārtraukt Galaxy Note 7 tirdzniecību un apmaiņu, kamēr notiek izmeklēšana», paziņoja kompānija.

Pirmdien aģentūra Yonhap vēstīja, ka Samsung pārtrauc Galaxy Note 7 ražošanu.

Galaxy Note 7 sagādājis nedienas Samsung un izraisījis uzņēmuma akcijas cenas krišanos, jo vairāki šī modeļa telefoni aizdegušies uzlādēšanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūroperators SIA "Novatours" plāno 5.martā atsākt tūrisma braucienus no Latvijas uz ārvalstīm, pirmos lidojumus organizējot uz Kanāriju salas Tenerifes kūrortiem, informē uzņēmuma pārstāve Ieva Sala.

Uzņēmuma tuvākos plānos jau pavasarī ierindojas ceļojumi arī uz Apvienoto Arābu Emirātu kūrortiem Dubaijā, kā arī uz Maldīvu salām.

Mazinoties Covid-19 ierobežojumiem ārvalstīs, "Novatours" māteskompānija, kas reģistrēta Lietuvā, pirmos ceļojumus Baltijas ceļotājiem sāka piedāvāt februārī - no Igaunijas un Lietuvas uz Ēģiptes kūrortiem Hurgadā un Šarm eš Šeihā, kā arī Kanāriju salu Tenerifi.

Ceļojumu atsākšana esot rūpīgi izsvērts, pārdomāts un atbildīgs lēmums, kas balstīts uz iesaistīto valstu atbildīgo iestāžu lēmumiem, noteikumiem un rekomendācijām, kā arī esot nemitīgā saziņā ar ārvalstu partneriem.

"Ceļotāji, kas jau atgriezušies no ārvalstu braucieniem, ir apliecinājuši, ka par drošību galamērķos tiek gādāts augstā līmenī. Tie arī nav pārlieku drastiski un mierpilnu atpūtu traucējoši vai ierobežojoši," saka I.Sala.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Augulis vērš ēģiptiešu uzmanību uz iespējamo sadarbību

Lelde Petrāne, 24.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Transporta nozare Latvijas tautsaimniecībā spēlē ļoti lielu lomu, tāpēc augstu tiek vērtēta iespēja piesaistīt jaunus partnerus, tai skaitā no Ēģiptes. Mēs varam piedāvāt gan transporta nozares ekspertu apmācības, gan pieredzes apmaiņu infrastruktūras attīstīšanā un modernizācijā, kā arī dzelzceļa drošības paaugstināšanā. Mūsu speciālisti var sniegt profesionālas un vērtīgas konsultācijas transporta projektu realizēšanā,» ceturtdien, 24.martā, tiekoties ar Ēģiptes transporta ministra padomnieku Dr.Mohamedu Katari un viņu pavadošo delegāciju, uzsvēris satiksmes ministrs Uldis Augulis.

Ēģiptes transporta ministra padomnieks apliecinājis Ēģiptes ieinteresētību sadarbībā ar Latviju, it īpaši attiecībā uz pieredzes apmaiņu, norādot, ka Latvijas ekspertiem ir lieliskas zināšanas, bet mazs tirgus, kamēr Ēģiptei trūkst «know-how», toties ir pieejams plašs tirgus, jo Ēģipte kalpo kā «vārti» uz Āfriku.

Satiksmes ministrs arī aicinājis Ēģiptes uzņēmumus izmantot Latvijas tranzīta koridoru ar labi attīstīto infrastruktūru kravu pārvadājumiem un preču distribūcijai gan NVS, gan Skandināvijā.

Pēc tikšanās ar satiksmes ministru ēģiptiešu delegācija apmeklēja arī VAS Latvijas Dzelzceļš, kur Satiksmes ministrijas, VAS Latvijas Dzelzceļš un Valsts Dzelzceļa tehniskās inspekcijas eksperti detalizētāk iepazīstināja ar Latvijas transporta un loģistikas infrastruktūru, aktuālajiem dzelzceļa projektiem, kā arī īstenotajiem augsta līmeņa drošības pasākumiem Latvijas dzelzceļa sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam Ēģiptes diktatoram Hosni Mubarakam pēc atbrīvošanas no apcietinājuma tiks piemērots mājas arests.

H. Mubaraka atbrīvošana notiek «saskaņā ar ārkārtas stāvokļa likumu», kas šobrīd noteikts valstī, pavēstījusi Ēģiptes pagaidu valdība. Paredzēts, ka 85 gadus vecais H. Mubaraks no cietuma tiks atbrīvots ceturtdien. Pret viņu gan joprojām būs noteiktas apsūdzības saistībā ar protestētāju nogalināšanu 2011. gada sacelšanās laikā, kas beidzās ar H. Mubaraka gāšanu un apcietināšanu. H. Mubarakam tika piespriests mūža ieslodzījums cietumā, tomēr pēc viņa apelācijas tiesa lika lietu izskatīt no jauna.

Ēģiptes notikumu vērotāji norāda, ka H. Mubaraka atbrīvošana no cietuma liecina par pazīmēm, ka valstī – vismaz īstermiņā – atgriežas represīva iekārta. «Mubaraka atbrīvošana ir pašsaprotama, vidē, kura šobrīd, diemžēl, ir redzama [Ēģiptē]. Nav īpašas nozīmes tam, ka Mubaraks ir atpakaļ, jo visi viņa [režīma] simptomi ir atpakaļ jau kādu laiku,» atzīmēja Kairas Cilvēktiesību pētniecības institūta direktors Ziads Abdels Tavabs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ceļā no Parīzes uz Kairu pazudusi EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem

LETA, 19.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes aviosabiedrības EgyptAir pasažieru lidmašīna ar 66 cilvēkiem, kas lidoja no Parīzes uz Kairu, ir pazudusi no dispečeru radaru ekrāniem, ceturtdien paziņoja EgyptAir savā Twitter kontā.

Sākotnēji tika ziņots, ka lidmašīnā bijuši 69 cilvēki - 59 pasažieri un 10 apkalpes locekļi.

Reisa MS804 lidmašīna Airbus A320-232 bija izlidojusi no Parīzes trešdienas vakarā plkst. 23.09 pēc vietējā laika (plkst. 0.09 ceturtdien pēc Latvijas laika).

Kontakti ar lidmašīnu pārtrūka plkst. 2.45 pēc Kairas laika ( plkst.3.45 pēc Latvijas laika), kad lidmašīna atradās Ēģiptes gaisa telpā 11 000 metru augstumā.

Līdz pazušanas brīdim lidmašīna bija nolidojusi 16 kilometrus Ēģiptes gaisa telpā.

Lidmašīnā bija 56 pasažieri, tai skaitā viens zēns un divi zīdaiņi, kā arī septiņi apkalpes locekļi un trīs apsardzes darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Islāma valsts uzņemas atbildību par Krievijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu

LETA—AFP, 31.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teroristiskā grupējuma Islāma valsts Ēģiptes atzars paziņojis, ka Krievijas lidmašīnu, kas sestdien nogāzās Sīnāja pussalā, esot notriekuši tā kaujinieki.

«Kalifāta karavīriem Sīnājā izdevās notriekt Krievijas lidmašīnu,» teikts paziņojumā, kas izplatīts sociālajos medijos.

Tajā pašā laikā avoti ēģiptiešu drošības dienestos stāsta, ka sākotnējā pārbaudē iegūtie dati liecina par tehniskiem iemesliem, kas izraisījuši katastrofu.

Lidsabiedrībai Kogalimavia piederošais laineris Airbus A-321, kurā atradās 217 pasažieri un septiņi apkalpes locekļi, no radaru ekrāniem pazuda īsi pēc pacelšanās no Ēģiptes kūrortpilsētas Šarm eš Šeihas.

Saskaņā ar Ēģiptes amatpersonu sniegtajām ziņām visi pasažieri lidmašīnā esot bijuši krievu tūristi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ministrija neiesaka doties uz Ēģipti; firmas reisus neatceļ

Jānis Šķupelis, 28.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Asiņaino nemieru dēļ, Latvijas Ārlietu ministrija valsts iedzīvotājiem šobrīd neiesaka apmeklēt Ēģipti.

Īpaši riskanti šobrīd tūristiem būtu apmeklēt valsts galvaspilsētu Kairu, īpaši pilsētas centru, kā arī Aleksandriju, Izmailiju un Suecu. Tās ir vietas, kur notiek plaša mēroga demonstrācijas un kurās iespējami vardarbības uzliesmojumi. Ārlietu ministrija iesaka jebkurai personai, kura dodas uz minēto valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Tikmēr Novatours direktors Leonīds Močeņovs gan norāda, ka nemieri Ēģiptē varētu būt tikai īstermiņa faktors un par kādu lielāku ietekmi uz tūrisma industriju minētajiem nemieriem būtu spriest pāragri. Tiesa gan, šajā nedēļas nogalē kompānija pārtraukusi reisu organizēšanu uz šo valsti, informē Novatours vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gāztais Ēģiptes līderis atrodas uz nāves gultas pēc 30 gadu valdīšanas

Jānis Rancāns, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks pārcietis trieku un ir tuvu nāvei. H. Mubaraks pārvests uz armijas hospitāli un ticis pieslēgts mākslīgās elpināšanas iekārtai, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Iepriekš atklātībā parādījās ziņas, ka H. Mubarakam ir iestājusies klīniskā nāve, taču to noliedza Ēģiptes valdošā militārā padome. Līdz šim izskanējušas daudzas vēstis par bijušā Ēģiptes prezidena slikto veselības stāvokli.

Naktī no otrdienas uz trešdienu pie Mādi (Maadi) militārā hospitāļa, kur tiek ārstēts Ēģiptes bijušais prezidents, pulcējās gan H. Mubaraka pretinieki, gan arī viņa atbalstītāji.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā gadā Ēģiptē notika demonstrācijas, kas bija vērstas pret pastāvošo iekārtu. Protestu laikā tika gāzts ilggadējais valsts līderis H. Mubaraks.

Jūnija sākumā viņš tika atīzts par vainīgu centienos vardarbīgi apspiest demonstrācijas, kas izraisīja daudzu protestētāju nāvi. H. Mubarakam tika piespriests mūža ieslodzījums cietumā. Gāztajam Ēģiptes līderim ir 84 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Ēģiptes kūrortos ir 460 tūristi no Latvijas - Šarm eš Šeihā atrodas 270, bet Hurgadā - 190 tūristi.

Kā šodien preses brīfingā informēja aviokompānijas airBaltic viceprezidents Jānis Vanags, tūristus no Šarm eš Šeihas Latvijā varētu nogādāt ar diviem reisiem, ja tiks dota atļauja veikt lidojumus.

Patlaban airBaltic reisus uz Šarm eš Šeihu neveic, kamēr netiks dota atļauja no kompetentajām iestādēm. Šodien Civilās aviācijas aģentūrā notiek sēde, kurā šis jautājums tiks izlemts. Lēmums var būt gan aizliedzošs, gan rekomendējošs.

Ja atļauja tiks dota, airBaltic esot gatava lidot uz Šarm eš Šeihu jau rīt. Pagaidām tūristi ir izmitināti viesnīcās. Šos izdevumus segs airBaltic un tūroperators Tez Tour. Vanags prognozēja, ka pozitīvā gadījumā reiss uz Šarm eš Šeihu varētu notikt rīt plkst.9. Interesenti tiek aicināti sekot līdzi airBaltic sociālajos tīklos, kur šodien vakarā visoperatīvāk tiks publiskota jaunākā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Šodien laikrakstā

Slēpošanas kalniem dīkstāve


Linda Zalāne, 09.01.2014

«Decembrī uzpūtām sniegu, bet trasi neatvērām. Domājām, ka tūlīt būs ziema. Tagad tikai nelielas sniega saliņas palikušas. Jādomā, ka otrreiz šāda situācija sezonā nebūs,» cer Riekstukalna īpašnieks Ervīns Kišuro.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka svētku brīvdienās slēpošanas kalnu trases bija slēgtas un sezonas kopējā budžetā paredzams pamatīgs robs, kalnu īpašnieki ir optimistiski.

Ziema šajā nedēļas nogalē būšot, cer aptaujātie uzņēmēji.

Visiem viena bēda

Labākais laiks slēpošanas kalniem ik gadus parasti ir no 20. decembra līdz 10. janvārim, kad visi iegūst lauvas tiesu no sezonas ienākumiem. Šogad tā ir izpalikusi. «Domāju, ka vienu trešo daļu sezonas ieņēmumu vairs neiegūsim. Šajā periodā bija skolēnu brīvlaiks, janvārī un februārī liela daļa slēpošanas entuziastu brauc uz lielajiem kalniem citviet Eiropā,» stāsta Milzkalna valdes priekšsēdētājs Viesturs Košnieks.

«Šajā sezonā visus Latvijas slēpošanas kalnus piemeklējusi vienāda liksta. Decembrī mēģinājām atvērt vienu trasi un nedēļu nostrādājām,» stāsta kalna Golgāts īpašnieks Juris Stradiņš. Īsais darbības periods ieguldīto neļāva atpelnīt – sniega pūšana izmaksājusi apmēram tūkstošs latu, bet ieņēmumi no apmeklētājiem bijuši 200 latu. Visticamāk, cilvēkiem nebija apziņas, ka iespējams slēpot, jo pilsētās sniega bija maz. «Tās trases, kuras īpašnieki paspēja atvērt, nebija pārpildītas. Arī konkurentiem situācija bija līdzīga. Šogad nebija tas efekts: kurš pirmais atver kalnu slēpotājiem, tas ēd krējumu, pārējiem – paniņas,» norāda J. Stradiņš. Arī uz gadu mijas svinībām bijis daudz rezervāciju Golgāta naktsmm, bet lielākā daļa galu galā tika atsauktas. Cilvēki naktsmājas kā ierasts rezervējot savlaicīgi – rudenī. Lielākā daļa saņēmuši atpakaļ iemaksāto naudu, bet bijuši klienti, kas rezervāciju nav atsaukuši, cerot, ka ziema tomēr būs un pakalpojumu varēs izmantot vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tūrisma operators "Tez Tour" aprīļa beigās sāks piedāvāt čarterlidojumus, informē uzņēmumā.

Vasaras sezonu, kas plānota līdz oktobra beigām, "Tez Tour" sāks 24.aprīlī ar čarterreisu no Rīgas uz Antalju Turcijā. Savukārt no 16.maija "Tez Tour" piedāvās čarterreisus uz Krētas salu Grieķijā, bet no 30.maija - čarterreisus uz Rodas salu Grieķijā.

"Tez Tour" vasaras sezonā uz Turciju un Grieķiju plāno nogādāt kopumā apmēram 60 000 ceļotāju. Kopumā vasaras sezonā paredzēts veikt 398 avioreisus, tostarp uz Turciju plānotais lidojumu skaits ir 260, savukārt uz Grieķiju - 138.

Kompānijas vadītājs Konstantīns Paļgovs uzsver, ka "Tez Tour" apzinās - situācija Latvijā un pasaulē, palielinoties Covid-19 izplatībai, var mainīties valstu valdību pieņemtu lēmumu iespaidā, tāpēc "Tez Tour" padziļināti sekos situācijai un nepieciešamības gadījumā ieviesīs attiecīgas izmaiņas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

airBaltic un Tez Tour Latvija rīkos čarterlidojumus uz Antāliju, Burgasu un Araksosu

Db.lv, 24.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic sadarbībā ar starptautisko tūroperatoru Tez Tour Latvija gaidāmajā vasaras sezonā no Rīgas piedāvās čarterlidojumus uz Antāliju Turcijā, Burgasu Bulgārijā, kā arī Araksosu Peloponesā, Grieķijā.

"Tuvojoties vasaras sezonai, mēs izstrādājam mūsu čarterlidojumu programmu kopīgi ar mūsu ilggadējo partneri Tez Tour Latvija. Mēs esam priecīgi šajā vasarā Latvijas pasažieriem piedāvāt aizvien plašākas ceļošanas iespējas," norāda airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

"Pieprasījums pēc lidojumiem uz tūristu iecienītajiem galamērķiem pēc divu gadu ilgiem ierobežojumiem saistībā ar Covid-19 pandēmiju ir ļoti liels," piebilst Tez Tour Latvija vadītājs Konstantīns Paļgovs.

"Vidējās izmaksas šādiem ceļojumiem ir krietni lielākas salīdzinājumā ar cenu tikai par aviobiļeti. Šādos ceļojumos ir iekļautas arī izmaksas par vismaz 7 naktīm viesnīcā, ēdināšanu, transporta izmaksām kūrortos un tamlīdzīgi. Protams, daudziem Latvijas iedzīvotājiem šī ir ievērojama daļa no ģimenes budžeta, pret kuru apmaiņā viņi sagaida kvalitatīvāko, drošāko un pieejamāko augsta līmeņa produktu," piebilst K.Paļgovs.

Komentāri

Pievienot komentāru