Citas ziņas

Aptur šogad jau trīspadsmito noziedzīgā grupējuma darbību

Elīna Pankovska, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi šogad jau trīspadsmitā noziedzīgā grupējuma darbību, kas laika posmā no pērnā gada janvāra līdz šā gada novembrim izvairījās no nodokļu nomaksas teju miljona latu apmērā un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku gan reāli darbojošos, gan fiktīvu uzņēmumu datus, dokumentus un bankas kontus.

Šā gada decembra sākumā Finanšu policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Tā ietvaros veiktas sešpadsmit kratīšanas Rīgā un Aizkrauklē. Vienpadsmit no tām veiktas iesaistīto personu dzīvesvietās un uzņēmumu birojos, piecas – automašīnās un trīs – to uzņēmumu juridiskajās adresēs, kuri izmantoja grupējuma sniegtos «pakalpojumus».

Kratīšanu laikā tika izņemti dažādi pierādījumi – datori, čeki, pavadzīmes, banku debetkartes, parakstu atdarinājumu spiedogi un noziedzīgajā grupējumā iesaistīto personu pieraksti par norēķiniem ar uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma pakalpojumus.

Izmeklēšanas gaitā arī noskaidrots, ka grupējumu veidojošās personas bija izveidojušas savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Šim mērķim kopumā tika izveidoti vismaz 27 fiktīvi uzņēmumi.

Noziedzīgā grupējuma kodolu veidoja septiņas personas, no kurām divas uzskatāmas par organizatoriem, bet piecas – par atbalstītājiem. Finanšu policijas informācija liecina, ka grupējumā bija iesaistītas vēl vairākas personas, kuras galvenokārt darbojās kā starpnieki starp grupējuma kodolu un uzņēmumiem. Lai slēptu naudas izcelsmi, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs, bet pēcāk izņemti skaidrā naudā.

VID ir nosūtījis pieprasījumu Latvijas kredītiestādēm par norēķinu operāciju apturēšanu 17 kontiem un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam – par norēķinu operāciju apturēšanu desmit Latvijas uzņēmumu kontos Polijas kredītiestādēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Noziedzīgs automašīnu tirgotāju grupējums valstij izkrāpis vairāk nekā 328 000 eiro

Dienas Bizness, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, sadarbībā ar Lietuvas Republikas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu veicot kriminālprocesuālās un operatīvās darbības, šī gada jūnijā apturēja noziedzīga automašīnu tirgotāju grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, vairakkārt pārdodot jaunas un lietotas automašīnas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā, izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Grupējuma organizators līdz šim jau vairakkārt bija nonācis VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un ir krimināli sodīts par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu valsts ieņēmumu jomā, kā arī tam jau 2013.gadā tika atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību divu gadu garumā.

Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība galvenokārt bija saistīta ar jaunu vai lietotu transportlīdzekļu vairākkārtēju pārdošanu, izmantojot grupējuma kontrolē esošus uzņēmumus un to rekvizītus (dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus). Noziedzīgo darbību rezultātā shēmas klienti jeb patiesā labuma guvēji izmantoja tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par fiktīviem vai faktiski nenotikušiem darījumiem, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar restorānu tīkla Gan Bei īpašniekiem saistītā organizētā noziedzīgā grupa katru mēnesi no uzņēmuma kases aparātiem izzagusi aptuveni 700 000 līdz 800 000 eiro skaidras naudas jeb 50% no mēneša apgrozījuma. Finanšu policija vakar aizturējusi septiņus šīs grupas dalībniekus, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sievu, kura bijusi viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis šodien preses konferencē ne apstiprināja, ne noliedza, ka kratīšanas un aizturēšanas būtu veiktas restorānu Gan Bei īpašnieka Lage Ko birojā un restorānos, taču apstiprināja, ka starp vakar aizturētajiem un apcietinātajiem ir arī Saeimas deputāta Potapkina sieva Gaļina Karmača, kura ir Lage Ko līdzīpašniece.

VID Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš informēja, ka kopumā 9.decembrī un 10.decembrī veiktas 30 kratīšanas. Kopumā ir aizturēti septiņi cilvēki, no kuriem pieci cilvēki ir organizētā noziedzīgā grupējuma kodols. Podiņš apstiprināja, ka Potapkina sieva bija viena no organizētā noziedzīgā grupējuma vadītājām. Patlaban no aizturētajām personām apcietinājumā atrodas divas personas. Šodien notiek tiesas sēde, kurā tiek lemts par drošības līdzekli trešajai personai, kurai VID arī rosinājis piemērot apcietinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šā gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret trim noziedzīgā grupējuma organizatoriem un vienu uzņēmuma amatpersonu, kas izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus.

Uzņēmums, kas izmantoja noziedzīgā grupējuma «pakalpojumus», nodarbojās ar motociklu, to detaļu un piederumu pārdošanu. Minētais kriminālprocess ir ierosināts par šī uzņēmuma veiktajām noziedzīgajām darbībām. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētais uzņēmums Latvijā pārdeva preces, apzināti nenoformējot grāmatvedības dokumentus.

Savukārt trīs noziedzīgā grupējuma dalībnieki organizēja fiktīvu darījumu apliecinošu dokumentu noformēšanu par preču fiktīvu atkārtotu pārdošanu vairākiem uzņēmumiem Igaunijā, kas atradās šī grupējuma kontrolē. Attiecīgi Valsts ieņēmumu dienestam apzināti tika iesniegtas nepatiesas ziņas par veiktajiem darījumiem, lai tādējādi samazinātu valsts budžetā maksājamā PVN apmēru. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 290 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aptur starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes

Žanete Hāka, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu apturējušas starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2012.gada janvāra līdz 2014.gada maijam izvairījās no nodokļa nomaksas, izkrāpa pievienotās vērtības nodokli un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Kā informē VID, noziedzīgo darbību rezultātā Latvijas valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā, bet Lietuvas valsts budžetam aptuveni 2,5 miljonu eiro apmērā. Aizturētas 12 personas, sešām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanas gaitā VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas noskaidroja, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus.

Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti (patiesā noziedzīgā labuma guvēji), kuri darbojās alkohola, pārtikas ražošanas un tirdzniecības, kā arī būvmateriālu tirdzniecības jomā, iegādājās sev nepieciešamo preci (tai skaitā, cukuru, eļļu, sieru, būvmateriālus) no ārvalstu uzņēmumiem Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Čehijā un citās valstīs, taču PVN atskaitēs uzrādīja, ka prece iegādāta no Latvijā reģistrētiem noziedzīgās grupas kontrolē esošiem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apturēts grupējums, kas no valsts budžeta izkrāpis sešus milj. Ls

Gunta Kursiša, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde ar pretterorisma vienības OMEGA līdzdalību aizturējusi noziedzīgu grupējumu, kas no budžeta izkrāpis rekordlielu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas summu.

Kopumā tika veiktas 26 kratīšanas dažādos objektos Rīgā, un rezultātā šā gada 23. aprīlī tika apturēta noziedziedzīga grupējuma darbība, kas vairāk nekā trīs gadu laikā – no 2009. gada janvāra līdz šā gada 1. aprīlim – Rīgas teritorijā veica krāpšanu lielā apmērā. Kopumā krāpniecisko darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā sešu milj. Ls apjomā.

Sadarbojoties ar OMEGA, aizturētas 12 personas. Šobrīd diviem grupējuma organizatoriem piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Kratīšanu laikā tika izņemta 300 tūkst. eiro skaidra nauda, kurai patlaban uzlikts arests un tā ieskaitīta VID depozīta kontā, seifi, datori un citi datu nesēji, zīmogi, dokumenti, piezīmju grāmatiņas, USB atmiņas kartes un mobilie telefoni. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem tika izrādīta pretdarbība un notika mēģinājumi iznīcināt lietiskos pierādījumus - pa logu tika izmesti kriminālprocesam nozīmīgi priekšmeti - telefons, dators, divas somas ar dokumentiem, kurās pamatā bija aplokšņu algu saraksti un cita informācija par skaidras naudas plūsmu. Tāpat attālināti tika mēģināts dzēst datus, kas atrodas serverī, taču, pateicoties Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Infotehnisko ekspertīžu nodaļas ekspertiem, kuri sniedza savu atbalstu kratīšanas laikā, datu dzēšana tika pārtraukta. Persona, kura mēģināja iznīcināt datus, šobrīd ir aizturēta un atzīta par aizdomās turēto, skaidro VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai 2011.gada novembrī sāktu kriminālprocesu par narkotisko vielu pārvietošanu organizētā grupā.

Kā informēja VID pārstāvji, par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu un atbalstīšanu ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret sešām personām. Viena persona atrodas apcietinājumā, pārējām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

15.maijā kriminālprocess nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešām personām – 1983., 1990., 1989.gadā dzimušiem vīriešiem par minētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, 1980.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, kā arī 1981.gadā dzimušu vīrieti un 1984.gadā dzimušu sievieti par noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VID aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas 2014.gada 22.janvārī apturēja starptautiska noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums laika posmā no 2013.janvāra līdz 2014.gada janvārim izvairījās no nodokļa nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam 850,94 tūkstošu eiro apmērā (no tā izkrāptais PVN – 393,9 tūkstoši eiro).

Kriminālprocesa ietvaros vienlaicīgi veiktas 38 kratīšanas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Saistībā ar starptautiski apturētā noziedzīgā grupējuma darbību VID Finanšu policijas pārvaldē 2013.gada novembrī tika uzsākti trīs kriminālprocesi saskaņā ar Krimināllikumu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Viens no VID apturētā noziedzīgā grupējuma apcietinātajiem ir SIA Fero M īpašnieks Mihailovs

LETA, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes apcietinātajām personām saistībā ar darbību organizētā grupā, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ir SIA Fero M un vairāku citu uzņēmumu īpašnieks un līdzīpašnieks Vjačeslavs Mihailovs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VID sabiedrisko attiecību speciāliste EvitaTeice-Mamaja, viena no apcietinājumā esošajām personām ir tiesājamais 2011.gada krimināllietā, kas kopš 2012.gada jūlija tiek skatīta Jelgavas tiesā. Krimināllietā persona tiek tiesāta par sava iepriekšējā uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas konstatēta uzņēmumam veiktajā auditā. Aizdomu par organizēta grupējuma darbību lietā nebija.

Grupējuma darbības rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 1,7 miljonu eiro apmērā. Par aizdomās turētajiem atzītas četras personas, no kurām divas ir apcietinātas. Viens no apcietinātajiem iepriekš jau atzīts par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā un to darījusi organizēta grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krāpnieki valsts budžetā neiemaksātos 11 miljonus eiro tērē greznas dzīves nodrošināšanai

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, īstenojot nelikumīgu valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa apjoma samazināšanu, nodarīja kaitējumu valsts budžetam vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Kā informē VID, noziedzīgais grupējums noziedzīgajos nodarījumos iesaistīja savus radiniekus un tuvus paziņas, un noziedzīgo darbību rezultātā iegūtos līdzekļus izmantoja greznas dzīves nodrošināšanai, pērkot īpašumus, ekskluzīvas automašīnas un dodoties eksotiskos ceļojumos.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji trīs šā gada jūnijā uzsāktu kriminālprocesu ietvaros pagājušajā nedēļā īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu. Minēto kriminālprocesu laikā tika veiktas 87 kratīšanas noziedzīgajā shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un automašīnās Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā un Grobiņā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas martā, veicot 30 kratīšanas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī veica noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros. Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no Eiropas Savienības (ES) valstīm, informē VID.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas, kā arī pārtikas eļļas, iepirkšanu no ES ražotājiem, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā.

Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Aptur grupējumu, kas legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus vairāk nekā sešu miljonu latu apmērā

Lelde Petrāne, 13.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā, veicot 22 kratīšanas Rīgā un Daugavpilī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas, organizējot izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas vairākiem klientiem, kā arī legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus un nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli, nodarījis valsts budžetam kaitējumu 1 391 027,69 latu apmērā.

Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti, izmantojot ne tikai vairāku Eiropas Savienības valstu, bet arī Ķīnas un Honkongas kredītiestāžu norēķinu kontus. Šobrīd četras personas atzītas par aizdomās turētām un tām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, liecina informācija dienesta interneta vietnē.

2012.gada 5.decembrī VID Finanšu policijas pārvalde apturēja vērienīga noziedzīga grupējuma darbību, kas laika periodā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 1.septembrim legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus 6 507 090,48 latu apmērā, tā nodarot valsts budžetam zaudējumus 1 391 027,69 latu apmērā nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa veidā. Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība tika apturēta, veicot 22 kratīšanas Rīgā un Daugavpilī, tajā skaitā četru uzņēmumu juridiskajās adresēs, 12 ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīves vietās un sešās automašīnās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

VID pieķer kārtējo naudas atmazgātāju grupējumu

Dienas Bizness, 29.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldei izdevies apturēt 14 uzņēmumu naudas atmazgātāju grupējumu, kura pakalpojumus uzmantoja 11 uzņēmumi.

Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas 2011.gada laikā izkrāpa pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – PVN) gandrīz 0,5 miljonu latu apmērā un 2011.gada laikā apgrozīja gandrīz 2,5 miljonus latu. Noziedzīgā grupējuma lielākais «klients» ir uzņēmums, kas darbojas celtniecības nozarē un patlaban atrodas ārzemēs. Noziedzīgi iegūto naudu uzņēmumi izmantoja, lai maksātu «aplokšņu algas» .

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. PVN atskaitēs tika iekļauti darījumi zem 1000 LVL, kuri saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem ir jādeklarē, bet nav jāatšifrē darījuma partneri. Fiktīvās darījumu shēmās iesaistītie uzņēmumi izmantoja lielos taksācijas periodus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesat (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējumu, kas legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus, izmantojot «ofšoru» kontus un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru «mākoņskaitļošana», tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam aptuveni sešu miljonu latu apmērā.

VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki, veicot 12 kratīšanas Rīgā un Ventspilī, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2011.gada septembrim izvairījās no nodokļu nomaksas un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kā liecina kratīšanu laikā izņemtie serveri, datori, dokumenti, zīmogi un skaidras naudas līdzekļi vairāk kā 54 tūkstošu latu apmērā, četru personu grupējums noziedzīgās darbības valsts ieņēmumu jomā veica, izmantojot ārzonās reģistrētu kompāniju kontus un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru - «cloud computing» jeb «mākoņskaitļošanu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Aiztur jau devīto nodokļu nemaksātāju grupējumu

Elīna Pankovska, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi šogad jau devītā noziedzīgā grupējuma darbību, kas, izvairoties no nodokļu nomaksas, valstij nodarījis zaudējumus lielā apmērā. Pret organizatoriem policijas lietvedībā atrodas jau vairāki kriminālprocesi par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un PVN izkrāpšanu lielos apmēros.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros Finanšu policijas pārvaldes darbinieki veikuši astoņas kratīšanas Rīgā un tās apkārtnē. Kratīšanas veiktas shēmā iesaistīto personu dzīves vietās, birojos un vienā automašīnā, kā arī viena reāli strādājoša uzņēmuma, kas izmantoja noziedzīgās shēmas pakalpojumus, birojā.

Kratīšanas laikā viena iesaistītā uzņēmuma biroja griestos atrasts slēpnis ar dažādiem grāmatvedības dokumentiem un vairākiem zīmogiem, tajā skaitā arī ārvalstu uzņēmumu zīmogiem. Izņemta arī virkne lietisko pierādījumu – kodu kalkulatori, atmiņas datu nesēji un mobilie telefoni.

Noziedzīgais grupējums šogad veicis fiktīvus darījumus, dodot nomā dārgas tehnikas vienības Latvijā reāli strādājošiem uzņēmumiem, šajā darījumu shēmā iesaistot arī ārvalstu uzņēmumus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru, noziedzīgā grupējuma «klienti» savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aptur noziedzīga grupējuma darbību, kas organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai atmazgātu naudu

Žanete Hāka, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot 28 kratīšanas, par aizdomās turētām atzīstot četras personas, apturēja noziedzīga grupējuma darbību.

Kā informē VID, apturētā grupējuma līdz šim īstenotā izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana valsts budžetam nodarījusi zaudējumus 1,7 miljonu eiro apmērā. Divām aizdomās turētām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

5.februārī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikumu.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klients savās pievienotās vērtības nodokļa atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru. Noziedzīgā grupējuma darbības shēmā iesaistīti aptuveni 80 uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir metāllūžņu pirkšana un pārdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lai izkrāptu PVN, grāmatvedībā norāda ceļojumus un drifta auto pārbūvi

Zane Atlāce - Bistere, 31.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Shēmas «klients» uzņēmuma grāmatvedības pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem ārvalstu uzņēmumiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonas šā gada 24. janvārī apturēja personu grupu, kas laikā no 2016.gada 1.janvāra līdz 2018. gada janvārim izvairījās no uzņēmumu ienākuma nodokļa nomaksas aptuveni 100 000 eiro apmērā, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, informē VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Par noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu aizturēta un par aizdomās turamo atzīta viena persona, kurai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka grupējuma darbības shēmā iesaistīti Latvijas uzņēmumi, kuru pamatnodarbošanās ir reklāmas izvietošanā internetā. Noziedzīgās shēmas «klientu» mērķis bija samazināt valsts budžetā maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa apmēru un legalizēt noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bunkus slepkavības lietā kriminālvajāšanu lūdz sākt pret četrām personām

Db.lv, 28.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas veiktā izmeklēšana maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā vainagojusies panākumiem un šī gada 24. novembrī tā nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četrām personām – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni.

Izmeklēšanas laikā ir gūta skaidra aina par nozieguma apstākļiem un iesaistītajām personām, tostarp lomu sadali – no pasūtītāja līdz slepkavības organizatoram un izpildītājam.

Šī gada 24. novembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļa pabeigusi izmeklēšanu vienā no Valsts policijas vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kuras šķetināšana un noziegumā iesaistīto personu noskaidrošana prasījusi mazliet vairāk par 4 gadiem aktīva policijas darba, kas, izmeklēšanu noslēdzot, apkopota 121 sējumā.

Izmeklēšanas laikā Valsts policija guvusi un nostiprinājusi pierādījumus, kas ļāvuši kriminālprocesā par aizdomās turamām atzīt četras personas – trīs Latvijas Republikas un vienu Krievijas Federācijas pilsoni. Kriminālprocess kvalificēts pēc vairākiem krimināli sodāmiem nodarījumiem, kas personām inkriminēti atbilstoši nodarījumiem:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija atklājusi shēmu, kurā iesaistīti 20 reāli un 32 fiktīvi uzņēmumi.

VID Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas šonedēļ, veicot 37 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību. Kratīšanu laikā tika izņemti vairāk nekā 50 tūkstoši eiro skaidras naudas līdzekļu. Vienai no organizatorēm Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa piemērojusi apcietinājumu.

Kratīšanu laikā viens no noziedzīgā grupējama dalībniekiem mēģināja aizbēgt ar, iespējams, noziedzīgas izcelsmes skaidras naudas līdzekļiem, bet kāds cits centās iznīcināt lietiskos pierādījumus, tos apēdot, informē VID.

2013.gada 28.februārī VID Finanšu policijas pārvalde uzsāka kriminālprocesu pret organizētu noziedzīgo grupējumu, kas Rīgas teritorijā laika periodā no 2012.gada janvāra un turpinot 2013.gadā izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Noziedzīgais grupējums darbojās celtniecības, augļu un dārzeņu vairumtirdzniecības nozarē, kā arī nodarbojās ar saimniecības preču pirkšanu un pārdošanu, tādējādi nenomaksātā pievienotās vērtības nodokļa veidā nodarot zaudējumus valsts budžetam teju divu miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pārtrauc grupējuma darbību, kas ar vairāku desmitu uzņēmumu palīdzību legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus

Žanete Hāka, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas pagājušajā nedēļā, veicot 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, izveidojot savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, laika periodā no 2014.gada līdz 2015.gadam izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas un par aizdomās turamām atzītas piecas personas. Divas no tām uzskatāmas par noziedzīgā nodarījuma organizatoriem; pie tam viena no tām jau iepriekš ir nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurējusi VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos.

Kriminālprocess pret apturēto noziedzīgo grupējumu tika uzsākts 2015.gada maija beigās saskaņā ar Krimināllikumu. Minētā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji pagājušās nedēļas nogalē kopumā veica 14 kratīšanas Rīgā un Jēkabpilī noziedzīgās shēmas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī skaidra nauda 10 000 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Papildināta - Aplokšņu algu maksāšanā aizdomas krīt uz vienu no lielākajiem uzkopšanas uzņēmumiem; Cleanhouse saistību noliedz

Elīna Pankovska, 11.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atklājis un likvidējis kādu noziedzīgu grupējumu, kura pakalpojumus izmantojis viens no Latvijā lielākajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas nozares uzņēmumiem.

Teksts papildināts ar Cleanhouse komentāru no 7. rindkopas.

Noziedzīgās darbības veiktas divus gadus un valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz pusmiljona latu apmērā. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi izmantoti aplokšņu algu izmaksai. Šobrīd aizturētas sešas personas. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidrojuši, ka lielākais patiesā labuma guvējs - grupējuma klients - ir viens no vadošajiem uzkopšanas un apsaimniekošanas uzņēmumiem Latvijā. Noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi vismaz 576,98 tūkst. Ls apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros, veiktas 30 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās. Kratīšanu laikā izņemta skaidra nauda 21 tūkst. Ls un 37 tūkst. eiro apmērā, kas bija paredzēti aplokšņu algu izmaksai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FOTO: PVN izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju slepenais birojs

Rūta Cinīte, 21.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar Valsts policijas pretterorisma vienību Omega, veicot 27 kratīšanas, pagājušajā nedēļā apturēja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpēju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizētāju grupējumu, informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

Fotoattēli skatāmi raksta galerijā!

Grupējuma noziedzīgās darbības laika periodā no 2016.gada janvāra līdz 2017.gada augustam valsts budžetam radījušas aptuveni 1,7 miljonu eiro lielus zaudējumus. Deviņas personas atzītas par aizdomās turētām, bet nozīmīgākie pierādījumi izņemti, izmeklētājiem atklājot slepenas grupējuma biroja telpas.

VID Sabiedrisko attiecību daļā skaidro, ka šī gada 5.septembrī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pagājušajā nedēļā veica 27 kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Jelgavā kriminālprocesā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi aptuveni 95 000 eiro apmērā, kā arī kontrabandas cigaretes un šaujamieroči, kam tiks veikta ekspertīze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Grupējums, nemaksājot PVN, valsts budžetam nodarījis pusmiljona Ls zaudējumus

Gunta Kursiša, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas, izvairoties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, nodarījis valsts budžetam pusmiljona latu kaitējumu.

Noziedzīgās shēmas galvenie organizatori ir iepriekš tiesāti par izspiešanu un laupīšanu organizētā grupā. Viens no organizatoriem 2012. gada sākumā mīklainos apstākļos miris, savukārt četri organizētās grupas dalībnieki ir saistīti ar noziedzīgo grupējumu, kuru VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem izdevās apturēt pagājušā gada pavasarī. Iepriekš šīm personām bija piemēroti drošības līdzekļi, taču tas nav viņus atturējis no iesaistīšanās jaunu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Noziedzīgais grupējums darbojās kopš pērnā gada janvāra un turpināja darbību arī šogad, kopumā apgrozot naudas līdzekļus 2,3 milj. Ls apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Fiktīvos darījumos ar nekustamo īpašumu nodokļos izkrāpj 1,14 miljonus eiro

Db.lv, 02.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas 1 136 372,09 eiro apmērā, informē prokuratūras pārstāve Una Rēķe.

2021.gada 23.jūlijā Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā viena fiziska persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 218. panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmērā, un otra fiziska persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 218. panta otrās daļas par šī noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu. Vienlaikus tiesai nodots process par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu juridiskai personai.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai viens apsūdzētais nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas par nelietota nekustamā īpašuma domājamo daļu (dzīvokļu) pārdošanas darījumiem izveidoja mākslīgu darījumu ķēdi, ar kuru kāda nekustamā īpašuma Rīgā domājamo daļu iegādes vērtība tika mākslīgi palielināta, lai starpība starp to sākotnējo iegādes vērtību un pārdošanas vērtību, kas apliekama ar pievienotās vērtības nodokli, būtu nepamatoti samazināta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2024.gada martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas darbinieki apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kurš nodarbojās ar PVN izkrāpšanu, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Atbilstoši VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes speciālistu secinājumiem, noziedzīgais grupējums īstenoja nodokļu izkrāpšanas shēmu un tā tika realizēta taksometru pakalpojumu jomā. Veicot virkni operatīvo un izmeklēšanas darbību, noskaidrots, ka shēmā iesaistītie uzņēmumi no 2022.gada sākuma līdz 2023.gada beigām izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 367 221 eiro apmērā.

Kā norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece nodokļu administrēšanas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos, Dr.oec. Olga Bogdanova: "Taksometru nozare ir atzīta par vienu no nozarēm, kurā Latvijā ir augsti nodokļu nenomaksas riski un nodokļu tiesību neievērošana. Attiecīgi tā ir viena no prioritārajām nozarēm valstī, kas tiek pētīta un kurai pievērsta uzmanība papildus Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2024.-2027.gadam ietvertajiem pasākumiem, un tajā skaitā tiek īstenoti nodokļu morāles paaugstināšanas motivējošie pasākumi ēnu ekonomikas mazināšanai."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki šī gada oktobrī apturēja organizēta noziedzīgā grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, nodarot zaudējumus valsts budžetam vairāk nekā 875 000 eiro apmērā.

Izvairīšanos no nodokļu nomaksas noziedzīgais grupējums īstenoja laika posmā no 2018.gada janvāra un tā tika realizēta apsardzes pakalpojumu jomā.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka savstarpēji saistītas personas bija izveidojušas uzņēmumu darījumu ķēdes starp fiktīviem uzņēmumiem ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas. Pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti zaudējumi 875 505 eiro apmērā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki veica procesuālās darbības Rīgā un Rīgas rajonā, tajā skaitā - 15 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu faktiskajās un deklarētajās dzīves vietās, birojos un automobiļos.

Komentāri

Pievienot komentāru