Citas ziņas

Ar četriem biznesa virzieniem pietiek, lai attīstītos

Madara Fridrihsone, [email protected], tālr. 67084402, 13.07.2007

Jaunākais izdevums

Deviņpadsmit gadu laikā Reaton no kooperatīva pārtapis kompānijā, kas attīsta savu biznesu vairākos virzienos, plāno paplašināt delikatešu tirgotavu Gastronome tīklu un kļūt par vadošo interjera priekšmetu tirgotāju Latvijā. Par uzņēmuma biznesa principiem intervijā Db stāsta Reaton, ltd. prezidents Boriss Gluhmans.

Nesen iznākušajā 800 Latvijas miljonāru sarakstā saistībā ar jūsu vārdu minēts, ka gatavojaties tālāk attīstīt deliaketešu tirgus Gastronome koncepciju. Kā tieši?

Tur gan ir minēts arī, ka Reaton gatavojas startēt biržā, bet nezinu, no kurienes šāda informācija, jo es neko tādu neesmu teicis. Nedomāju, ka Latvijā ir pietiekoši atraktīva birža, vismaz priekš Reaton. Savukārt, kas attiecas uz Gastronome paplašināšanu, jā, tas tiek plānots!

Tas nozīmē, ka Rīgā vai citās Latvijas pilsētās plānojat atvērt jaunas delikatešu tirgotavas Gastronome?

Jā! Manuprāt, mēs savā darbībā ievērojam pēctecības principu. Pirms pāris gadiem, kad pēdējo reizi kontaktējos ar presi, es teicu, ka mums ir plānots atvērt vēl vienu Gastronome veikalu. Pērn mēs to atvērām Reval Hotel Latvia un jau toreiz es teicu, ka, atkarībā no tā, cik veiksmīgs šis veikals būs, tiks pieņemti lēmumi par to, kā darbosimies tālāk. Šobrīd, kad veikals jau gadu strādā, ir pamats domāt, ka šis projekts tiks attīstīts tālāk. Pašlaik mēs meklējam vietu veikalam Jūrmalā, jau labu laiku meklējam piemērotu vietu, bet neesam tādu atraduši. Tāpat tiek domāts par vēl kādām tirdzniecības vietām Rīgā.

Uz citām pilsētām, piemēram, Liepāju vai Daugavpili pagaidām neskatieties?

Nē, šis ir diezgan smags projekts pat Rīgai un Jūrmalai, tādēļ mēs esam ļoti piesardzīgi. Citās pilsētās pagaidām mēs neredzam perspektīvu tirgu. Rīgā esošajos veikalos darbs notiek puslīdz tā kā mēs to bijām iedomājušies, bet ierindas pircējam tomēr nav līdz galam skaidrs, ko nozīmē izveidot un uzturēt šādu projektu. Cilvēki redz preci, kas ir letēs, bet ne vienmēr saprot, ko nākas darīt, lai šī prece tur būtu, lai tā būtu labas kvalitātes, svaiga. Tas ir ļoti darbietilpīgs process, vajadzīgs daudz cilvēku, lai šāds veikals strādātu. Pašlaik darbaspēks maksā ļoti dārgi un mums ir vajadzīgs ne tikai vienkāršs darbaspēks, bet ļoti kvalificēts darbaspēks. Tas ir sarežģīti, tāpēc arī citur pasaulē šādi veikalu ir samērā maz. Jāsaprot, ka lielu šādi veikalu ķēdi izveidot nevar. Tas ir nereāli, tomēr vēl pāris veikalus mēs plānojam izveidot.

Jūsuprāt, kas ir jūsu konkurenti? Stockmann, Sky - vai jūs tos uzskatiet par saviem konkurentiem?

Vispār par konkurentu var uzskatīt jebkuru. Pat benzīntanku, kur cilvēki tērē savu laiku - vai nu viņi tērē savu laiku tur, vai arī nāk pie mums uz veikalu vai restorānu un tērē laiku pie mums. Nekad nedrīkst domāt, ka tev nav konkurentu. Protams, mūsu mērķauditorija atšķiras no Stockmann vai Sky. Atšķirība ir niansēs. To, kur cilvēks iet iepirkties nosaka daudzi faktori - vai tas ir pa ceļam, cik nopietni konkrēts pircējs pievērš uzmanību higiēnai, cik svarīgi viņam ir iegādāties īpašus produktus. Saprotams, ka ne Sky, ne Stockmann nevar atļauties turēt savā sortimentā tādas lietas kā mēs. Tās vienkārši nav vajadzīgas visiem un nav vajadzīgas vienmēr. Protams, mēs esam konkurenti, bet...Mūs tomēr uztver savādāk, ne tā kā vienkāršus pārtikas veikalus. Tas liecina, ka mums ir izdevies ieņemt noteiktu nišu. Ja mēs gribam, lai salāti būtu garšīgi, viss ir jādara ar rokām, nepietiek samest visu lielā blenderī.

Vietējie pārtikas ražotāji ļoti bieži sūdzas par lielveikalu spiedienu. Vai jūs, esot iesaistīti apgādes biznesā, spēlējat visas šīs spēles ar atlaidēm, akcijām?

Neapšaubāmi, pati par sevi šī tendence ir normāla - jebkurš, kurš nodarbojas ar biznesu, grib pirkt lētāk un pārdot dārgāk, lai nopelnītu vairāk. Viss atkarīgs no tā, vai šai pieejai ir kādas robežas. Ja tās nonāk tik tālu, ka vairumtirgotājam jau vairs nav jēgas to darīt...Manuprāt, šobrīd daudzi vairumtirgotāji, kas strādā ar lielveikalu tīkliem ir nonākuši tik tālu, ka vairs nespēj nodrošināt sava biznesa rentabilitāti, bet, ja nepiegādās lielveikaliem, tad būs spiesti vispār no tirgus aiziet, jo tieši šie tirdzniecības tīkli ir viņu galvenais klients. Tāpēc grūti spriest, vai valstij tur ir jāiejaucas, bet situācija šajā jomā ir ļoti saspringta. Es ļoti priecājos, ka bizness ar lielajiem tirdzniecības tīkliem veido tikai 2 % līdz 3 % no mūsu apgrozījuma, ta'pēc strādājot ar lielveikaliem un piedaloties viņu akcijās, tomēr cenšamies neparakstīt diskriminējošus līgumus.

Tomēr jūsu konkurenti bieži vien ir arī jūsu klienti. Kā jūs skatieties uz šo tirgu kopumā?

Ja mēs skatītos uz visu Latvijas tirgu kopumā, tad jāsaka, ka es piederu pie skeptiķiem. Tādā ziņā, ka, manuprāt, tas, kas šobrīd notiek Latvijas ekonomikā ir diezgan slikti, nepareizi. Attīstības temps daudzās nozarēs nevarēs ilgstoši saglabāties tādā līmenī. Šobrīd situācija dažādos tirgos atšķiras, piemēram, pārtikas produktu tirgū un ilgstošas lietošanas preču tirgū. Ja produktu tirgus, spriežot pēc visa, ir izveidojies, vismaz attiecībā uz mazumtirdzniecību, tad vairumtirdzniecībā tirgu tuvāko divu gadu laikā varētu skart lielas pārmaiņas. Pieļauju, ka nebūt ne visi pašreizējie tirgus spēlētāji būs šajā tirgū arī pēc diviem gadiem. Tas saistīts arī ar to, ka pašlaik līdz galam nav skaidra arī lielo tirdzniecības tīklu politika - ko viņi gribēs darīt paši un ko atsās loģistikas firmām. Domāju, ka gaidāmas lielas pārmaiņas, bet mazumtirdzniecībā, iespējams, parādīsies kāds jauns spēlētājs, taču tāda apmēra tīkli kā Rimi un Maxima vairs neienāks, jo jau esošajiem tīkliem šobrīd jāsāk domāt par to, kā apkalpot to tirgus daļu, kuru viņi jau ir paņēmuši, ne tikai tīklu arvien tālāku paplašināšanu. Kas attiecas uz ilgstošas lietošanas priekšmetu - apdares materiālu, interjera priekšmetu - tirgu, tur aina ir pilnīgi cita. Manuprāt, tur gaidāmas ļoti lielas pārmaiņas, bet to ātrums un apmērs ir atkarīgs no tā, kā attīstīsies kopīgā ekonomiskā situācija - būs vai nebūs ekonomiskā krīze, ja būs, tad cik liela. Pilnīgi skaidrs, ka šajā biznesā ir pietiekoši daudz spēlētāju, kas sarežģītāku tirgus situāciju vienkārši neizturēs. Mēs redzējām kā tirgū ienāca Depo - nopietna struktūra ar savu stratēģiju, normālu veikalu koncepciju ātri ienāca it kā jau izveidotā tirgū. Tas nozīmē, ka šis tirgus nav stabils un ir iespējamas nopietnas izmaiņas, ko noteikti ietekmēs tādu tīklu kā K - Rauta un Depo attīstība. Iespējams, parādīsies ar�� kādas specializētas kompānijas, kas orientēsies uz šaurākām tirgus nišām.

Pašreizējā situācijā, kad visi nogaida un nesaprot, kas notiks tālāk, liecina, ka tās atrisinājums ietekmēs ļoti daudzus procesus. Manuprāt, Latvijas ekonomikai ir nepieciešama krīze.

Cik liela krīze?

Ir jautājumi, kas ir svarīgāki par augstu inflāciju vai tekošā konta deficītu. Pašlaik Latvijas sabiedrībā ir vērojams tas, ka cilvēki ļoti pārvērtē paši sevi. Mēs domājam, ka esam labāki nekā patiesībā esam, nekā strādājam. Tā ir liela problēma, ar kuru sastopas ikviens darba devējs, valsts iestāde. Šobrīd cilvēki Latvijā grib dzīvot daudz labāk nekā ir iemācījušies strādāt. Manuprāt, kad sabiedrībā sāk valdīt tāds noskaņojums, tas slikti ietekmē valsts ekonomisko perspektīvu. Saprotiet, ar runāšanu vien nevienu pārliecināt par to neizdosies, to valstij un presei vajadzēja darīt ātrāk, tā vietā lai rakstītu, ka Eiropā cilvēki saņem vairāk vajadzēja rakstīt par to, ka cilvēki strādā labāk, efektīvāk. Es pieļauju, ka šobrīd zemā darba produktivitāte tiešām negatīvi ietekmē ekonomiku un ar runām vien te nekas nemainīsies, ir vajadzīgi satricinājumi. Pēc tādiem satricinājumiem sabiedrība bieži vien kļūst veselīgāka, jo no spēles izstājas tie, kas patiešām nav spējīgi normāli vadīt savu biznesu, bet paliek tie, kas ir iemācījušies to normāli darīt.

Apmēram tajā pašā laikā, kad sāka darboties Reaton, parādījās tādi uzņēmumi kā Skonto impērija, Mono, kas 1990. gadu beigās un 2000. gadu sākumā ļoti aktīvi attīstīja jaunus biznesus, piemēram, Mono pat bija prāmju līnija ar Stokholmu. Kāpēc tagad ir kļuvis mazāk tik ambiciozu projektu?

Kāpēc Reaton netaisa tādus projektus? Es negribētu komentēt Mono vai Skonto biznesu, nekad neesmu tajā iedziļinājies. Kas attiecas uz mums, Reaton, šogad kompānijai būs deviņpadsmit gadi un mēs esam vecāki par vairumu Latvijas uzņēmumu. Maz ir tādu kompāniju, kas ir spējušas izdzīvot ilgi un nezaudēt nevienu no saviem biznesiem. Mēs neesam zaudējuši nevienu, jo no paša sākuma izveidojām, kā mums pašiem šķiet, tādu diezgan pamatotu konstrukciju. Mums bija skaidrs, kādi mums ir biznesi un ko mēs ar tiem darīsim, neplānojām taisīt vēl 20 dažādus biznesa novirzienus. Lai šodien izdzīvotu, jebkuram no mūsu biznesiem ir nepieciešama gan finanšu, gan resursu koncentrēšana. Mums ir četri biznesa virzieni, tas ir pilnīgi pietiekoši, lai būtu, kur attīstīties. Pēdējos gados tikai slinkie neiesaistījās nekustamā īpašuma projektu attīstīšanā, bet Reaton to nedarīja. Varētu domāt, kāpēc ne? Reaton ir savi celtnieki, savi būvmateriāli, sava kokapstrāde, savi arhitekti, bet mēs netaisījām biznesu ar nekustamo īpašumu, jo tas vienkārši nav mūsu bizness. Mēs nevēlamies ķerties pie visa, kas sola peļņu. Citi varbūt domā savādāk. Šobrīd mums saistošāks šķiet strauji augošais Latvijas interjera tirgus, kur aktīvi darbojas mc 2 un Decorum, šobrīd strauji aug. Pašreizējā situācijā pieņemam, ka esam vieni no vadošajiem tirgus spēlētājiem. mc 2 attīstības dinamika ļauj domāt, ka pie plašākiem mērogiem un straujākiem apgriezieniem, ieņemsim stabilas līdera pozīcijas.

Cik lielu daļu no Reaton biznesa veido delikatešu tirdzniecība, cik durvju ražošana un cik būvmateriāli?

To visi vienmēr grib uzzināt, bet nekad neuzzinās! Mēs uzskatām, ka tā ir iekšējās lietošanas informācija un tā nav jāizplata publiski. Informācija ir oficiāla un statistikas apkopotājiem tā ir pieejama, bet neuzskatu, ka tai jābūt publiski pieejamai. Droši varu pateikt tikai to, ka Reaton apgrozījumu ne tuvu neveido tikai delikatešu tirdzniecība. Biznesu veido arī restorānu un tirdzniecības tīklu apgāde. Šis biznesa novirziens attīstās diezgan intensīvi, pie kam ne tikai Latvijā. Tas tiek attīstīts arī Lietuvā un pagājušajā gadā mēs sākām strādāt arī Igaunijā. Strādāt šajās valstīs mums ir svarīgi, principā plāni ir diezgan ambiciozi - kļūt par vadošo restorānu apgādātāju gan Lietuvā, gan Igaunijā. Klienti ir arī veikali, bet tas mums nekad nav bijis svarīgākais biznesa novirziens. Tieši restorāni ir galvenā niša šajā apgādes biznesā un tā attīstās pietiekami labi.Šī gada pirmajā pusgadā mūsu apgrozījums varētu sasniegt kādus 15 milj. Ls, bet gadā kopumā - ap 33 milj. Ls.

Reaton vārds tiek minēts arī saistībā ar dažiem nekustamo īpašumu projektiem, piemēram, Panorama Plaza un citiem prestižiem objektiem. Tas nozīmē, ka arī jūsu biznesu ietekmē nekustamā īpašuma bums?

Kas attiecas uz būvmateriāliem, mēs, protams, esam šajā tirgū un, ja tas aug, mēs cenšamies augt tirgum līdzi. Ir dažas nianses, celtniecības projektos mēs cenšamies ieņemt noteiktas nišas. Arī mūsu celtniecības materāli daļās vairākās grupās, strādājam lielajos projektos, piemēram, jau pieminētajā Panorama Plaza, kur nesen uzvarējām konkursā. Nesen pabeidzām lielu projektu Purvciemā - Astra Lux fasāžu montāžu un iekšējo apdari. Esam uzvarējuši konkursā arī par fasāžu montāžu jaunajam policijas kompleksam Gaujas ielā. Vairāk specializējamies uz fasāžu montāžu un sporta objektiem. Pabeigts darbs pie multifunkcionālā sporta laukuma Kauguros un rit pēdējie darbi pie Slokas stadiona. Aktīvi strādājam arī dzīvojamo māju un ēku projektos iekšējās apdares jomā ar savām tradicionālajām preču grup\am - flīzes, vannas istabas, grīdas segumi.

Kā jūs to izskaidrojat - četru gadu laikā kļūt par vadošo uzņēmumu šajā nišā?

Manuprāt, tas liecina, ka izvēlējāmies pareizu koncepciju. mc 2 ir ļoti liels projekts, kas prasīja lielas investīcijas. Vairums konkurentu neveido tik lielus projektus, nesper tik riskantus soļus.

mc 2 jūs tirgojat tādus ražotājus, ko citi tirgotāji nepiedāvā, piemēram, Frette. Vai pieļaujat domu paplašināt sortimentu vēl vairāk?

Vēl kādus zīmolus? Tā ir normāla situācija, ja ir kādi interesanti zīmoli, kas, mūsuprāt, varētu nest peļņu, mēs, protams, cenšamies. Bet par zīmoliem cīnās visi. Otrkārt, biznesā ir svarīgi diezgan svarīgi, lai būtu pietiekami ilgtspējīga stratēģija un pakāpeniski to ir jāīsteno. Ja nav mērķa tieši konkrētā gadā nopelnīt vājprātīgi lielu naudu, principā ir labāk īstenot ilgtermiņa politiku. Mēs cenšamies īstenot projektus, kas par pāris gadiem apsteidz pārējo tirgu. Kad tirgus jau ir nobriedis, būs daudz cilvēku, kas vēlēsies pelnīt. Ja jūs cerat, ka es pārsteigušu ar daudzmiljonu projektiem, tad būsiet vīlušies. Attīstība katru gadu prasa miljonos mērāmas investīcijas, pagājušajā gadā mēs investējām aptuveni 4 milj. Ls durvju ražotnes rekonstrukcijā. Šogad arī tiks investēti pāris miljoni, ne gluži četri, bet tomēr. Arī nākamgad plānojam lielas investīcijas, bet tas nenozīmē, ka būs jauni biznesa virzieni. Mēs vienkārši attīstām to, ar ko nodarbojamies. Vēl ir daudz jāiegulda.

Jūs pieļaujat iespēju, ka varētu parādīties kāds labs investors un daļa no biznesa vai viss bizness vienkārši tiek pārdots? Pēdējos gados šāda tendence ir vērojama.

Man tīri cilvēciski ir žēl, ka tā notiek. Manuprāt, tas nozīmē, ka Latvijas bizness zaudē konkrētas sejas, uzvārdus, kļūst tāds, ka grūti saprast, kam tas pieder. Ja agrāk mēs diezgan skaidri zinājām, kas stāv aiz katras firmas, tad šobrīd tie ir kaut kādi fondi, nesaprotamas firmas. Tas nav labi, lai gan tam nevar pretoties. Ir diezgan svarīgi, lai katram biznesam būtu sava seja, bet šobrīd Latvijā arvien vairāk kompāniju pārdodas un tām vairs nav savas sejas. Iemeslus saprast nav grūti, vairums Latvijas uzņēmumu, pat lielas kompānijas turas uz viena vai diviem cilvēkiem, kas kādreiz šo biznesu ir sākuši un turpinājuši, vai vēl turpina pārvaldīt. Šīs sacensības daudzu gadu garumā, neapšaubāmi, izmoka jebkuru cilvēku un, kad rodas iespēja biznesu pārdot, situācijā, kad cilvēkam pašam vairs nav spēka to turpināt, ir loģiski, ka bizness tiek pārdots. Bet šādā veidā Latvijas bizness zaudē starptautiskajam biznesam, jo jautājums nav tikai lielā naudā. Nauda arī šeit pēdējos gados ir pieejama, bet menedžments ir daudz sarežģītāka lieta un šajā jomā mēs zaudējam. Es melotu, ja teiktu, ka Reaton tādu problēmu nav, vienkārši mēs jau pirms diezgan ilga laika sapratām, ka tāda problēma būs un ir jācenšas uzņēmuma pārvaldi veidot, lai tā nebūtu atkarīga tikai no viena vai diviem cilvēkiem. Šobrīd nevarētu teikt, ka mums ir plāns pārdot biznesu, bet, kas attiecas uz tālāku laika periodu, tad, kā saka: nekad nesaki nekad.

Katrā ziņā mēs pašlaik nesperam nekādus soļus saistībā ar uzņēmuma pārdošanu, bet speram ļoti konkrētus soļus, lai to attīstītu un tā pastāvētu tirgū. Loģika ir vienkārša - ja mēs būsim veiksmīgi, kompāniju vienmēr varēs pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gāzes rezerves Eiropas valstīm vidēji pietiek vien dažām nedēļām (tabula)

Jānis Lasmanis, Db, 12.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ValstsGāzes piegāžu samazinājumsGāzes piegāžu diversifikācijas iespējasGāzes rezervesAlternatīvie kurināmieBulgārija100%Nav iespējama2 līdz 3 dienām nodrošinot 35 no pieprasījumaPietiek 20 dienāmSlovākia 97%Nav iespējamaDažām nedēļām, nodrošinot 76% no pieprasījumaPietiek vienam mēnesimGrieķija 80% Tikai viens terminālis var pieņemt kuģus ar gāzes kravāmTikai vienā terminālKad gāzes elektrostaciju pārveidos, lai tā spēj darboties ar šķidro kurināmo, pietiks līdz janvāra beigām.Austrija66%Palielināts imports no Norvēģijas un VācijasDažām nedēļāmPietiekamiČehija71%Palielināts imports no Norvēģijas un VācijasPietiek 40 dienām Šobrīd netiek izmantoti, varētu izmantot akmeņolgles un naftas produktusSlovēnija50%Gāze tiek piegādāta no Alžīrijas un Austrijas, bet netiek palielināti apjomiPirmdien beidzas Austrijā izvietotās reservesIrUngārija45%Palielināts imports no NorvēģijasPietiek 45 dienāmPietiek 120 dienāmPolija33%Vairāk tiek importēts no NorvēģijasPietiek vairākām nedēļāmIrRumānija34%Nav iespējamaPalielinātas pašmāju ieguvju intensitāteIrVācija 60% samazinājums Dienvidvācijā, valstī kopumā 10 % Vairāk import no Norvēģijas un NīderlandesPietiek vairākām nedēļāmŠobrīd netiek izmantotiItālija25%Palielināts imports no Lībijas, Norvēģijas un NīderlandesVēl pieejami 79 %, pietiek lai apmierinātu 50% no pieprasījumaŠobrīd netiek izmantotiFrancija15%PašpietiekamiVēl pieejami 80 %Šobrīd netiek izmantoti

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Finanšu policijas 11 miljonu lietā centrālā figūra - KNAB vadoša darbinieka civilsieva

Dienas Bizness, 21.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu policijas pēdējā laika skaļākajā lietā par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un naudas atmazgāšanu vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā viena no vairākiem desmitiem kratīšanu veikta arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) galvenā speciālista Jāņa Miķelsona un viņa civilsievas Antas Dišereites dzīvesvietā, raksta portāls Pietiek.com.

Finanšu policijas kriminālprocesā, kura ietvaros jūlijā notika vairāki desmiti kratīšanu un īslaicīgi tika aizturēts arī politiķu aprindās ietekmīgais būvuzņēmējs un basketbola kluba VEF Rīga valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons, kā centrālā figūra iezīmējas tikai šauram lokam vien pazīstamā Anta Dišereite, kuras uzņēmums sniedzis fiktīvus pakalpojumus. Tie, kā apgalvo Finanšu policija, palīdzējuši izkrāpt PVN un legalizēt noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, valsts budžetam nodarot kaitējumu vairāk nekā 11 miljonu eiro apmērā.

Par izmeklēšanas gaitu informēti avoti Dišereiti Pietiek raksturo kā mazo zivi, izpildītāju jeb algotu menedžeri, kura ir tikai vērienīgās PVN shēmas izkārtne, ko īstie grupējuma līderi izmantojuši naudas atmazgāšanas un nodokļu izkrāpšanas realizācijai. Dišereite uzPietiek lūgumu tikties un apstiprināt konkrētu personu vārdus, ar kuriem viņai aizliedz kontaktēties piemērotais drošības līdzeklis, īsi atbildēja: «Pagaidām nē. Nav komentāru» un telefonsarunu pārtrauca. Pēc Pietiek rīcībā esošās informācijas Dišereite atbrīvota no apcietinājuma pirms dažām nedēļām pret lielu drošības naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai radītu pēc iespējas labāku valsts finansēta atbalsta pieejamību biznesa ideju autoriem un uzņēmumiem visos novados Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatori piedzīvo strukturālas pārmaiņas un inkubatoru atbalsta vienības decembrī tiks atvērtas arī Saldū un Gulbenē.

“Ir būtiski nodrošināt biznesa inkubatoru atbalstu uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem pēc iespējas tuvāk to pamatdarbības vietai. Tādēļ LIAA pilotprojektā veido vairākas atbalsta vienības Latvijā ar mērķi palielināt to vietējo biznesa ideju autoru un uzņēmēju skaitu, kas saņem LIAA Biznesa inkubatoru atbalstu. Pēc gada izvērtēsim rezultātus – ja atbalsta vienības būs veiksmīgi sasniegušas tām noteiktos rezultatīvos rādītājus, lemsim par izveidoto atbalsta vienību darbības turpināšanu,” LIAA biznesa inkubatora tīkla pārmaiņas raksturo LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova.

LIAA biznesa inkubatori strādā ar jaunajiem uzņēmumiem un biznesa ideju autoriem, kas vēlas attīstīt tādus produktus un pakalpojumus, kas atbilst šī brīža vajadzībām un nākotnes tendencēm, lai tos virzītu tālāk pasaules tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: ZZS caur Vides projektiem maksājusi savas un Lemberga priekšvēlēšanu kampaņas veidotājam

Dienas Bizness, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ilgus gadus politiski pārraudzītā valsts SIA Vides projekti, kuras darbība kopš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) politiskās vadības maiņas nonākusi tiesībsargājošo iestāžu uzmanībā, 2006. gada augustā necaurspīdīgā viedā noslēgusi 354 000 eiro vērtu līgumu ar firmu, kuras īpašnieks tobrīd veidoja ZZS un Aivara Lemberga priekšvēlēšanu kampaņu, liecina portāla Pietiek.com rīcībā esošie dokumenti.

Tā kā ZZS un Lembergu tobrīd apkalpojošajam sabiedrisko attiecību speciālistam Ainaram Vladimirovam piederošajai SIA LLT investīcijas nebija ne pieredzes, ne kapacitātes, lai īstenotu konkrēto Vides projektu pasūtījumu, pastāv aizdomas, ka šis bez iepirkumu procedūras slēgtais līgums bijis «atlīdzība» par priekšvēlēšanu kampaņas veidošanu. Dokumenti, kas izgaismo šo aizdomīgo iepirkumu, jau nodoti tiesībsargājošajām iestādēm, liecina Pietiek rīcībā esošā informācija.

2006. gada augustā valsts SIA Vides projekti uzvarēja Rīgas brīvostas pārvaldes konkursā par tehniski ekonomiskā pamatojuma projektam «Jaunu ostas teritoriju attīstība Krievu salā» izstrādi. Līguma kopējā summa pēc Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā publiskā paziņojuma bija iespaidīga - 505 000 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Portāls: Iespējamais Štokenberga uzdevums vilcienu sāgā - «izshēmot» RVR pārņemšanu

Dienas Bizness, 23.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais premjera Kalvīša ekonomikas padomnieks un nesenais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs kā a/s Pasažieru vilciens valdes loceklis izraudzīts, lai «izshēmotu» veidu, kā Vienotība varētu «ielekt aizejošā vagonā» un iegūt ietekmi pār simtiem miljonu vērto jauno pasažieru vilcienu iepirkumu, raksta portāls Pietiek.com.

Pēc procesam tuvu stāvošu avotu sniegtās informācijas, šajā shēmā iespējama vilcienu iepirkumā kā apakšuzņēmēja iesaistītās Rīgas Vagonbūves rūpnīcas (RVR) pārņemšana līdzīgi kā tas notika ar airBaltic, par ko liecina pēdējo nedēļu pavērsiens uzņēmuma sarunās ar Latvijas Krājbankas administratoru.

Pirmdienas vakarā Vienotības valdes sēdē atsevišķi tās biedri uzdevuši kritiskus jautājumus par veidu, kā bezpartejiskais Ronis, par kura darbību Vienotība kopā ar «Olšteina sešinieku» uzņēmusies politisko atbildību, izraudzījies a/s Pasažieru vilciens valdes locekļus, liecina Pietiek rīcībā esošā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prasība par parāda piedziņu sasniegs aptuveni 200 tūkstošus latu, portālam Nozare.lv sacījis Skonto būves līdzīpašnieks Ivars Millers.

Būvniecības uzņēmums SIA Skonto būve no Aizsardzības ministrijas (AM) neesot saņēmis aptuveni 200 tūkstošus latu, kas uzņēmumam pienāktos kā 5% atliktais maksājums par ēkas Rīgā, Grostonas ielā 2 būvniecību, iepriekš rakstīja portāls pietiek.com. Konflikts starp toreizējā aizsardzības ministra Imanta Viestura Lieģa (Vienotība) vadīto AM un Skonto būvi sācies pērn rudenī, kad būvnieki pēc ministrijas pasūtījuma pabeiguši speciālo dienestu vajadzībām celtās ēkas Grostonas ielā 2 būvniecību. Pavasarī, kad Skonto būve, pēc uzņēmuma līdzīpašnieka I. Millera teiktā, aizvien no AM nebija saņēmusi līgumā paredzētos aptuveni 200 tūkstošus latu, viņš esot vērsies pie gandrīz visām atbildīgajām institūcijām, to vidū Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un AM valsts sekretāra Jāņa Sārta. Rezultātu neesot bijis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB identificējis informācijas nopludinātāju; Pietiek.com apgalvo, ka KNAB melo

Dienas Bizness, 12.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), veicot iekšējo pārbaudi, atklājis informācijas nopludinātāju, pagaidām gan atturoties nosaukt šīs personas vārdu. Tikmēr portāls Pietiek.com, kam šī persona it kā nopludinājusi šo informāciju apgalvo, ka KNAB melo.

«Veicot pārbaudi KNAB iekšienē tika noskaidrota un atstādināta no amata pienākumu pildīšanas amatpersona, kura varētu būt nopludinājusi atsevišķus materiālus tā dēvētajā Latvenergo krimināllietā,» šorīt LNT raidījumā 900 sekundes sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

«Par pamatu šīs pārbaudes veikšanai kalpoja portālā Pietiek.com publicētās sarunas un, protams, šis signāls bija ļoti satraucošs, bet tajā pat laikā šī publikācija deva mums iespēju analizēt un noteikt to personu loku, kuram bija iespēja piekļūt minētajai informācijai, to iegūt kopējot un arī tālāk izplatīt,» skaidro ģenerālprokurors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Zatlers ar ekonomiskās klases biļetēm pārsēdināts biznesa klasē

LETA, 26.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Valdis Zatlers savas prezidentūras laikā uz Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS Air Baltic Corporation (airBaltic) reisiem iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, bet reģistrācijas brīdī viņam iedotas vietas biznesa klasē, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija no drošiem avotiem.

Šāda aviokompānijas darbinieku rīcība ir ierasta prakse gadījumos, piemēram, ja lidmašīna ir pārpildīta, taču attiecībā uz prezidentu tikusi veikta iepriekš plānoti.

Informācijas avots aviokompānijā atminējās vairākas reizes, kad bijušas norādes darbiniekiem, ka toreizējais prezidents ar ģimeni jāsēdina biznesa klasē. Šajās reizēs Zatlera ģimenei bija iegādātas lētākās ekonomiskās klases biļetes.

Avots nevarēja apgalvot, ka visas reizes šie lidojumi bijuši prezidenta privāti braucieni, tomēr vismaz vienreiz viņš šādi kopā ar ģimeni devies slēpot.

Arī portāls Pietiek.com šodien raksta, ka informēti pārstāvji kādreizējā Zatlera kancelejā un aviokompānijā neoficiāli portālam skaidrojuši, ka Zatlers sev un savu ģimenes locekļu privātajiem lidojumiem biļetes pircis par personiskajiem līdzekļiem ekonomiskajā klasē, tomēr pēc tam ikreiz panākta vienošanās ar airBaltic, ka Zatleru ģimenes locekļi faktiski tiks sēdināti biznesa klasē. Lai to nodrošinātu, airBaltic pat izdots iekšējs rīkojums, liecina Pietiek.com rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējams, ar Šķēli un Šleseru saistītais uzņēmums veiksmīgi noslēdzis 9,5 milj. Ls ieprikumu

Gunta Kursiša, 18.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ekodoktorīna, kura īpašnieki vēsturiski saistīti ar Andra Šķēles ģimeni, noslēgusi 9,5 milj. Ls vērtu iepirkumu konkursu par būvdarbu veikšanu atkritumu šķirošanas centrā Stopiņu novadā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Projekta «Atkritumu šķirošanas centra izveide Stopiņu novadā atkritumu sagatavošanai noglabāšanai» ietvaros būvdarbus veiks personu grupa SIA LNK Industries un a/s Latvijas tilti, liecina informācija IUB. 9,5248 milj. Ls vērtajā konkursā savu piedāvājumu iesniedza arī SIA Eko Reverss.

DB jau rakstīja, ka pērnā gada vasarā ar A. Šķēli saistītā SIA Privāto aktīvu pārvalde (PAP) pārdeva savu ieguldījumu kompānijā SIA Tehnoinvest, kam iepriekš piederēja 35% Ekodoktorīnas daļu. To iegādājās SIA City Energy un a/s BAO. Tehnoinvest tika pārdota, tobrīd nesaredzot ieguldījuma kompānijā Ekodoktrīna atdeves iespējas ilgtermiņā, iepriekš tika teikts uzņēmuma paziņojumā. Līdz ar šīm izmaiņām nomainījās vadība arī SIA Ekodoktrīna, ar kuru kopā SIA Getliņi EKO bija izveidojuši minēto pilnsabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Viedoklis: Kampaņa Kaimiņam, kauns demokrātijai

Sandris Točs, speciāli DB, 21.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekad nebūtu domājis, ka aizstāvēšu, manā skatījumā, pļāpu, populistu un samākslotu aktieri Artusu Kaimiņu. Taču ir simtiem tūkstošu cilvēku, kas ir noskatījušies viņa runu Saeimā un domā citādi. Un tieši tāpēc Saeimas deputāts ir brutāli «noņemts no trases», izmantojot administratīvo resursu un valsts varu.

Operatīvo darbību jēga tieši tajā brīdī, kad tas notika? Lai to paskaidro KNAB. Iestāde, kas Vienotības laikā bija «politisko pasūtījumu galds». Un, acīmredzot, tāds ir arī tagad. Jūs ticat, ka tā ir sagadīšanās? Notika objektīva izmeklēšana, kas rezultējās tieši kad? Tieši pirms balsojuma par Rasnaču, kad valdošā koalīcija ir pamatīgi «aptaisījusies», bet politiskajā leksikonā ir stabili ienācis vārds «mafija»? Pēc spožas runas Saeimā kriminālvajāšanai lūdz izdot opozicionāru Kaimiņu tieši tad, kad gaidāms balsojums par Rasnaču, kuru viņš kritizēja!

Kādam ir jābūt Saeimas opozīcijas deputāta pārkāpumam, lai viņu arestētu tieši pirms balsojuma par tieslietu ministra palikšanu amatā? Varbūt viņš ir maniaks vai slepkava? Ak, esot pārkāpts partiju finansēšanas likums. Opozīcijas partija vienīgā, kas pārkāpj finansēšanas likumu? Patiesi? Tāpēc tieši pirms balsojuma par ministra palikšanu amatā opozīcijas deputāts ir jāizrauj no zāles? Vai tā nav tieša iejaukšanās parlamenta balsojumā, ko izdara tiesībsargājošā iestāde? Ko sakāt par to, konstitucionālo tiesību tulki? Esam demokrātiska, brīva Latvijas valsts? Vai specdienestu diktatūra, kurā drošības iestādēm ir jāprasa atļauja, lai kļūtu par ministru, valdes locekli uzņēmumā un pat sniegtu interviju presei? Tas vienkārši ir kauns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Eglei palūgts aiziet, jo viņa lobējusi konkrētu uzņēmēju intereses

Lelde Petrāne, 14.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkrētu uzņēmēju interešu lobēšana, tam izmantojot Valsts prezidenta padomnieces statusa piešķirto autoritāti, tostarp daloties ar ierobežotas pieejamības informāciju - šāds, pēc informētu pietiek.com avotu teiktā, ir patiesais iemesls, kādēļ trešdien rīta agrumā tika paziņots par darba uzteikšanu prezidenta Andra Bērziņa padomniecei ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības jautājumos Elīnai Eglei.

Rīgas pils paziņojums par darba attiecību pārtraukšanu ar Egli ticis izplatīts, lai uz ārpusi dotu skaidru vēstījumu: viņa vairs nav pilnvarota runāt prezidenta vārdā, vēsta portāls.

Vairāk nekā 600 miljonu vērtais vilcienu a/s Pasažieru vilciens iepirkuma konkurss, valstij piederošās bankas Citadele pārdošana, airBaltic liktenis - tie ir daži no «lielgabarīta» jautājumiem, kuriem pastiprinātu interesi, izmantojot savu prezidentam pietuvinātas personas statusu, izmantojusi Egle. Par diviem pirmajiem jautājumiem - vilcienu iepirkumu un Citadeles pārdošanu, pēc pietiek.com rīcībā esošās informācijas, Egle Rīgas pils vārdā lūgusi operatīvo informāciju no atbildīgajām - Satiksmes un Ekonomikas - ministrijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pietiek.com: Krongorns Ave Lat sargu iegādājies par Šķēles naudu

Dienas Bizness, 12.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar politiķi Andri Šķēli saistītais Harijs Krongorns 2003. gada 14. janvārī saskaņā ar oficiāli noslēgtu līgumu iegādājies apsardzes kompānijas Ave Lat sargs 11% kapitāldaļu par A. Šķēles naudu.

Tā vēsta portāls Pietiek.com, kurā norādīts, ka digitālās televīzijas krimināllietas izskatīšana atklāj veidus, kā Andra Šķēles nauda izmantota, lai trešo personu aizsegā iegādātos uzņēmumus vai to kapitāldaļas: tieši šādā veidā, spriežot pēc klajā nākušiem dokumentiem, notikusi arī apsardzes kompānijas Ave Lat sargs faktisko īpašnieku maiņa.

Līdz 2003. gada janvārim, kā rāda Uzņēmumu reģistra un Lursoft datu bāzes, šīs Ave Lat sargs kapitāldaļas piederēja kādreizējam Kriminālpolicijas priekšniekam Laimonim Liepiņam.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistra informāciju H. Krongorna īpašumā uzņēmums palika līdz 2004. gada jūnijam, kad Ave Lat sarga kapitāldaļas nonāca cita A. Šķēles ilggadēja partnera Edgara Šķendera īpašumā, norāda Pietiek.com.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Satiksmes ministrija (SM) vērsusies ar iesniegumu Drošības policijā (DP) par interneta vietnes pietiek.com publiskoto Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic akcionāru sadarbības līgumu, kuru parakstījis bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

Par to raksta pietiek.com. Iesnieguma saņemšanu apstiprināja arī Drošības policija. Pietiek.com raksta, ka SM iesniegums pamatots ar faktu, ka airBaltic līgumam noteikta konfidencialitāte un bez pušu piekrišanas to nedrīkst publiskot. Iesniegumā SM aicina noskaidrot, kā varējusi notikt līguma kopijas nopludināšana medijos.

Db.lv jau rakstīja, ka 1.oktobrī interneta vietnē pietiek.com publiskots, pēc lapas autoru sniegtās informācijas, airBaltic akcionāru līgums starp Latvijas valsti un airBaltic vadītājam Bertoltam Flikam piederošo uzņēmumu Baltijas aviācijas sistēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar attīstības ambīcijām un cerībām uz godīgu konkurenci

Jānis Goldbergs, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKT pakalpojumu sniedzējs Bite Latvija pēc pusgadu ilgas cīņas saņēmis pozitīvu SPRK lēmumu, kas atļauj uzņēmumam ar grupā ietilpstošo uzņēmumu, elektronisko pakalpojumu sniedzēju Unistars kopīgi izmantot 5G attīstīšanai nepieciešamās frekvences, līdz ar to šobrīd visiem mobilo sakaru operatoriem ir iespējas attīstīt 5G tīklu.

Par Bite Latvija plāniem un tirgus redzējumu Dienas Biznesa jautājumi uzņēmuma izpilddirektoram Arūnam Mickevičam (Arunas Mickevicius).

Nupat SPRK atļāva Bite Latvija izmantot meitas uzņēmuma rīcībā esošo 5G frekvenci, un var teikt, ka tirgus ir vaļā. Esat gatavi? Kas notiek tālāk?

Jā, jautājums par 5G frekvences kopīgu izmantošanu ir noslēgts. Kopumā 5G tīkla attīstība ir mūsu stratēģiskā prioritāte. Līdz ar pozitīvu SPRK lēmumu aktīvi strādāsim pie tā, lai attīstītu mūsu 5G kopā ar partneri Ericsson, piedāvātu augstas kvalitātes 5G pakalpojumus kā mājsaimniecību, tā juridisku personu vajadzībām. Gaidot atļauju par 5G frekvenču kopīgu izmantošanu, mēs jau paralēli veicām priekšdarbus, sagatavojot tīklu 5G, aprīkojot bāzes stacijas ar nepieciešamajām iekārtām, kā arī strādājot pie pakalpojumu attīstīšanas. Līdz ar to 5G pakalpojumus mēs varējām nodrošināt pat ātrāk, ja vien nebūtu bijis tik ilgs apstiprināšanas process. Šobrīd varam teikt, ka esam gatavi startēt 5G tīklā ar jauniem piedāvājumiem, turklāt šobrīd mēs to ne tikai varam, bet arī drīkstam darīt. Par 5G komerciālajiem pakalpojumiem paziņosim šomēnes. Tuvāko piecu gadu laikā tīkla attīstībai budžetā esam paredzējuši aptuveni 70 miljonu eiro investīcijas. Jāpiebilst, ka šie 70 miljoni eiro ir iezīmēti atbilstoši šā brīža aprēķiniem par situāciju tirgū un šā brīža izmaksām, bet potenciāli runa varētu būt arī par lielāku summu. Līdz ar šiem ieguldījumiem esam iecerējuši nodrošināt modernāko nākamās paaudzes tīklu Latvijā. Plānojam, ka līdz 2023. gada beigām Bites tīklā būs 350 5G bāzes stacijas, mūsu 5G tīkls aptvers 30% Latvijas teritorijas un teju 50% Latvijas iedzīvotāju. Tuvākajā laikā plānojam atklāt 200 5G bāzes stacijas tādās Latvijas pilsētās kā Rīga un tās apkārtne, Jūrmala, Liepāja, Daugavpils, Rēzekne, Valmiera, Jelgava, Ventspils, Jēkabpils, Ogre, Sigulda, Kuldīga, Cēsis, Aizpute un citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Bagāts Jūrmalas kūrorts kā Latvijas ekonomikas virzītājspēks un eksporta prece

Aldis Lezdiņš, Jūrmalas kūrorta un tā attīstības patriots, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju piesaiste un eksports ir šī brīža valsts un pašvaldību ekonomikas aksioma un izdzīvošanas jautājums (eksportē vai mirsti), un nedrīkst būt politiskā tirgus maiņas monēta.

Pārskatāmā nākotnē Jūrmalas nekustamo īpašumu tirgum, tā attīstības tempu, pieprasījuma un cenu līmeņa ziņā, Latvijā nebūs konkurējošas alternatīvas, jo daudzu unikālu faktoru kopums: liels kūrortpilsētas statusam atbilstošs dabas īpatsvars - meži, parki, skvēri, Rīgas jūras līča krasta kāpu aizsargjosla, ar brīnišķīgu publiski pieejamu pludmali visā tās ~ 30 km garumā, attālums no Rīgas un lidostas, Jūrmalas kūrorta paaudzēm krātā atpazīstamība, vasaras koncertsezonas pasākumu daudzveidība, patīkama sociālā vide u.c. nosaka Jūrmalas, ne tikai Latvijas mēroga ekskluzivitāti, prestižu un dzīvesvietas pievilcību, piesaistot ne tikai Latvijas iedzīvotāju, bet aizvien vairāk arī nerezidentu (pārsvarā Krievijas un NVS valstu pilsoņu) interesi iegādāties savai (ģimenes) lietošanai «brīvdienu īpašumus» tieši Jūrmalā. Kā nerezidentu interesi izraisošos papildus faktorus varētu minēt: krievu valodas vidi, ne tik pārmērīgi lielo attālumu no Maskavas, ērto vilcienu un lidmašīnu satiksmi, iespēju atbraukt arī ar automašīnu, personīgo drošību, attīstīto banku sistēmu, īpašumtiesību neaizskaramību, un 2010. gada 1. jūlijā spēkā stājušos grozījumus Imigrācijas likumā, kuri paredz iespēju ārvalstniekiem un viņu ģimenes locekļiem saņemt termiņuzturēšanās atļaujas Latvijā (Šengenas zonā), ja Latvijā ir nopirkts noteiktas vērtības nekustamais īpašums. Būtisks izvēles faktors par labu Jūrmalai (Latvijai) ir «mentāli tuva», labvēlīga un nepiespiesta cilvēku savstarpējā komunikācija krievu valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

airBaltic vēstulē SM apgalvo, ka Zatlers par aviobiļetēm maksājis daudz mazāk nekā pārējie pasažieri

LETA, 30.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā lidsabiedrība AS Air Baltic Corporation (airBaltic) informējusi Satiksmes ministriju (SM) kā valsts akciju turētāju, ka bijušais prezidents un Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers uz kādu no Eiropas galamērķiem iegādājies biļeti par 102,8 latiem turp un atpakaļ, lai gan pārējiem pasažieriem ekonomiskajā klasē tās tika tirgotas, sākot no 180 latiem, liecina biznesa portāla Nozare.lv rīcībā nonākusī informācija.

airBaltic vēstuli nosūtījis SM valsts sekretāram Anrijam Matīsam, kurā arī apgalvots, ka biznesa klasē uz to pašu galamērķi biļetes jau maksājušas 753 latus. Kaut arī Zatlers iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, viņš lidojis biznesa klasē.

Biļešu jautājumu esot kārtojusi pārstāve no Prezidenta kancelejas, kas arī izteikusi dažādas vēlmes.

Jau ziņots, ka Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis eksprezidents Zatlers savas prezidentūras laikā uz airBaltic reisiem iegādājies biļetes ekonomiskajā klasē, bet reģistrācijas brīdī viņam iedotas vietas biznesa klasē.

Šāda aviokompānijas darbinieku rīcība ir ierasta prakse gadījumos, piemēram, ja lidmašīna ir pārpildīta, taču attiecībā uz prezidentu tikusi veikta iepriekš plānoti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB sāk pārbaudi par Valda Dombrovska iespējamo interešu konfliktu

Dienas Bizness, 28.05.2014

Valda Dombrovska sievai daļēji piederošais uzņēmums Land Development ir rindu māju Vējziedi projekta attīstītājs.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar skarbām apsūdzībām īsi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām medijos izskanēja ziņas par bijušā premjera Valda Dombrovska (V) sievas ģimenes biznesa kredītu lietu. Portāls Pietiek.com publicēja rakstu sēriju, izklāstot virkni faktu, kas lika uzdot jautājumus, vai ekspremjers spēj pieņemt neatkarīgus lēmumus saistībā ar tādiem valstiski nozīmīgiem tematiem kā termiņuzturēšanās atļaujas. Tāpat arī tika apšaubītas viņa iespējas būt neatkarīgam no Rietumu bankas saimniekiem, vēsta laikraksts Diena.

Runa ir par ekspremjera sievas Ārijas Dombrovskas un viņa bijušās padomnieces vīra Induļa Bukana lielajām kredītsaistībām, kas radās pirms apmēram astoņiem gadiem, aizņemoties ievērojamas summas rindu māju būvniecībai Stopiņu pagastā. Pietiek.com atklāja, ka projekts izrādījās ļoti neveiksmīgs, un valstij piederošā Hipotēku un zemes banka izrādījusi premjera un viņa padomnieces dzīvesbiedru uzņēmumam pretimnākšanu.

Kad Hipotēku banka nonākusi grūtību priekšā, valdība lēma to reorganizēt. Portāls izteica aizdomas, ka, nonākot kādas citas, caurspīdīgāk vadītas valstiskas struktūras pārziņā, Dombrovsku bizness varētu bankrotēt, aiznesot līdzi visus ģimenes ieguldījumus. Kopā ģimene savam uzņēmumam aizdevusi vairāk nekā 340 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielai daļai Latvijas uzņēmēju biznesa plāns ir «galvā» nevis uz papīra

Dienas Bizness, 29.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējais Citadele Index pētījums atklāj, ka 54% uzņēmējiem ir biznesa plāns 2016. gadam, tiesa rakstveidā tas sagatavots vien 19% uzņēmumu, bet «galvā» ir 35% uzņēmumu. Savukārt 46% nav izstrādāts biznesa plāns 2016. gadam. Visbiežāk biznesa plānu izstrādā ražošanas uzņēmumi, bet visretāk – būvnieki, informē bankas Citadele Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece.

Jaunākais Citadele Index pētījums liecina, ka savu uzņēmējdarbību uz biznesa plānu visbiežāk balsta ražošanas uzņēmumi – tā atzina 65% šīs nozares uzņēmēju, tostarp rakstveidā tas sagatavots 27% nozares pārstāvju. Savukārt visretāk biznesa plānu izstrādā būvnieki – rakstveidā biznesa plāns ir vien 12% jomas uzņēmumu un «galvā» 23%, bet vispār nav – 66% būvnieku.

Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzskata, ka «gan ražotājiem, gan būvniekiem nepieciešama rūpīga uzņēmējdarbības plānošana. Uzņēmējiem ir jāzina tirgus, jāplāno izejmateriālu iegāde, jāpiesaista darbinieki. Ražotājiem, paredzot ražošanas izmaksas un iespējamo produkcijas realizācijas apjomu, efektīva apgrozāmo līdzekļu un krājumu plānošana var būtiski uzlabot uzņēmuma naudas plūsmas un finanšu darbības rezultātus. Turpretim būvniecību ietekmē daudzi ārējie faktori, tāpēc iespējas saplānot gadu uz priekšu ir sarežģīti. Latvijā būvniecības nozarē papildu privātajam sektoram lielu lomu spēlē valsts un pašvaldību pasūtījums. Tas savukārt lielākoties saistīts ar Eiropas Savienības finansējuma pieejamību. Stabilitātes trūkums šo līdzekļu apguvē arī liedz uzņēmējiem izstrādāt objektīvi pamatotu biznesa plānu, pēc kura iespējams plānot attīstību.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tautiešu ārzemēs biznesa idejas – Latvijas eksportspējas stiprināšanai

Db.lv, 31.05.2021

Anta Gulbe profesionālajā darbībā ir bijusi saistīta ar mērniecību. Dzīvojot Vācijā, viņa Liepājas biznesa inkubatorā vēlas noslīpēt savu ideju par dronu izmantošanu un mērniecības datu apstrādi.

Foto no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi 74 diasporas pārstāvju biznesa idejas sākušas dalību Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pirmsinkubācijas un inkubācijas programmā, lai tās noslīpētu par eksportspējīgām, inovatīvām precēm vai pakalpojumiem, kas spētu mērogoties ar pasaules ražojumiem.

Martā izsludinot jaunu dalībnieku uzņemšanu LIAA biznesa ideju kalvēs – inkubatoros – pirmo reizi tika uzrunāta Latvijas diaspora ārvalstīs, aicinot pieteikties tiešsaistes pirmsinkubācijas vai inkubācijas programmai. "Mūsu rīcībā ir pasaules līmeņa programma, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas, un ir praksē pārbaudīta vairāku gadu garumā. Tāpēc bija vēlme ar to dalīties arī ārpus Latvijas robežām, dodot iespēju tautiešiem jebkurā pasaules vietā sākt biznesu Latvijā, tādējādi uzturot īpašo saiti ar dzimteni," saka Arta Krūze, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmējs Uļmans par «Bunkus shēmām»

Lato Lapsa, pietiek.com, 01.06.2018

30. maijā Rīgā noslepkavotais Mārtiņš Bunkus plašākai publikai bija maz zināms maksātnespējas administrators

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Biznes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

30. maijā Rīgā noslepkavotais Mārtiņš Bunkus plašākai publikai bija maz zināms maksātnespējas administrators

Jau pirms diviem gadiem portāls pietiek.com skaidroja M. Bunkus saistību ar «netīrajām» lietām maksātnespējas procesos. Lai labāk izprastu M. Bunkus profesionālo darbību, Dienas Bizness publicē pietiek.com sarunu ar Mono grupas ilggadējo īpašnieku, uzņēmēju Mihailu Uļmanu.

Ir divas lielas problēmas. Viena ir skaidrie vai ne tik skaidrie sakari ar acīmredzamu ieinteresētību starp izpildvaras un valsts administratīvām struktūrām.

Ir maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus, kurš ir arī advokāts, kurš izmanto juridiskos absurdus, izmanto caurumus likumos un izmanto to, ka viņa brālis ir augsta Valsts ieņēmumu dienesta amatpersona.

Ja kādam uzņēmumam ir parāds VID, tad konkrēts cilvēks atnāk pie šāda administratora un piedāvā: piemēram, tev ir parāds VID 800 tūkstoši, tu man maksā 200 tūkstošus, es tev visu nokārtoju, un visi apmierināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tēmā - Jurašs, Dana Reizniece-Ozola un Martinsons

Sandris Točs, speciāli DB, 18.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bija konkrēts brīdis, kad Juraša kungs pieteicās uz vizīti pie «donnas Danas». Viņš atnāca ar diezgan biezu mapīti. Tas bija tad, kad Finanšu policijā sākās reorganizācija.»

To intervijā DB saka bijusī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova.

Advokāts Aldis Gobzems intervijā Dienas Biznesam runāja par «vilkačiem», kas tiesībsargājošajās iestādēs piesedz būtībā organizēto noziedzību. Viņš minēja tādu «zelta trijstūri», ko nozarē visi zinot, - Jurašs, Čerņeckis un Bunkus. Juris Jurašs ir bijušais augsta ranga KNAB darbinieks, Kaspars Čerņeckis un Kaspars Bunkus - augstas VID amatpersonas. Jūs ilgus gadus strādājāt VID Finanšu policijā, varat par to kaut ko teikt. Vai jūs lasījāt šo interviju?

Lasīju šo interviju ar interesi un apbrīnu par to, ka cilvēks tik drosmīgi stāsta objektīvi pastāvošas lietas. Varu teikt, ka 99,9% no Gobzema intervijā teiktā ir patiesība. Tikai tas drīzāk nav trijstūris, bet četrstūris vai patiesībā vēl sarežģītāka figūra. Varbūt tā drīzāk ir piramīda, kuras augšgalā ir viena figūra, bet pamatus stiprina vēl dažas. Un notiek aktīvs menedžments šīs trijstūra piramīdas ietvaros starp tajā ietilpstošajiem darboņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Donna Dana, jūs «pārshēmojāties» vai iedomājāties, ka varat spēlēt pārāk prasti. Jūs domājāt, ka «parastajam latvietim laukos» būs vienalga, kas notiek ar kaut kādu Rīgas banku? Tiešām domājāt, ka jūsu vēlētājs ir tik stulbs, tik vienkāršs un zemisks? Latviešiem būs vienalga, ka iznīcina Latvijas uzņēmumu ar 1000 cilvēkiem, kas paliks bez darba, un viņu ģimenēm, kas cietīs? Vai tiešām 400 miljonu laupījums, par ko jums, tā izskatās, pilnas ausis ir piedziedājusi maksātnespējas administratoru mafija, ir apmiglojis gaišo šahistes prātu?

Bēdīgi slavenā Koļegova. Un tagad Skujiņš VID ģenerāldirektora amatam. Jūs pati esat muļķe, mūs turat par muļķiem vai tiešām trešā versija – Martinsons ir jūs tā sasējis, ka darāt tikai to, ko viņš liek? Jūs bijāt lasījusi Skujiņa CV? Kur tur ir kaut viens fakts, kas apliecinātu, ka viņš ir derīgs vienam no atbildīgākajiem amatiem valstī? Ir acīmredzams, ka uz VID amatu tika virzīta marionete, kuru komandēs citi. Teiksiet, ka Valsts kancelejas direktora vadītā atlases komisija ir stulba? Kaut kā neticami, ka jūs tur esat stulbi.

Domāju, ka jums ir divas izejas, Kučinska kungs! Vai nu jūs atlaižat Danu Reiznieci- Ozolu, vai atkāpieties pats!

Kurš izvilka šo Martinsona kadru? Pietiek stāstīt par «konkursiem». Neviens nav stulbs, ka ticētu konkursam uz VID vadītāja amatu šajā valstī. Visi zina, ka viss ir sarunāts. Un, ja ne Dana Reizniece-Ozola «atrada» Martinsona Skujiņu, tad kas? Varbūt Māris Kučinskis? Varbūt tas viss ir valdības līmenī? Ko, Kučinska kungs?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bez skaidrām reformām Latvija var netikt līdz sarunām par naudu no ES Atveseļošanas fonda

LETA, 20.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez skaidri iezīmētām reformām un to sasniedzamajiem mērķiem Latvija var nenonākt pie sarunām par līdzekļu iegūšanu no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda.

Tā otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atzina Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietnieks Armands Eberhards.

Pēc FM aplēsēm, ministrijas un citas institūcijas ES Atveseļošanas fondam pieteikušas projektus 7,5 miljardu eiro apmērā, lai gan pieejamā summa būs mazāka par diviem miljardiem eiro.

Eberhards informēja, ka darbs pie Latvijas piedāvājuma izstrādes ES Atveseļošanas fondam ir progresā, tomēr nedz Eiropā, nedz Latvijā joprojām nav pieņemti konkrēti lēmumi. "Šis ir maratons, nevis sprints, jo mērķis ir apstiprināt nacionālos atveseļošanas plānus, kas ir jāizstrādā līdz nākamā gada aprīlim," skaidroja FM eksperts, piebilstot, ka paralēli nacionālo plānu izstrādei notiek diskusijas ar Eiropas Komisiju (EK).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar miljonu «mazgāšanas» iespējamo rekordistu Arti Hartmani saistītais SAB izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Aigars Bors jau 2006.gadā bijis KNAB redzeslokā. Tomēr izmeklēšana Bora lietā ar augstu SAB un valsts amatpersonu gādību nolikta «uz bremzēm». Bora lietas materiāli, kuriem piešķirts īpašas slepenības grifs, atrodas slepeno lietu arhīvā, vēsta portāls pietiek.com.

Aptuveni 140 miljonu latu «atmazgāšanā» aizdomās turētais Liepājas uzņēmējs Artis Hartmanis jau ilgstoši bijis saistīts ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadošo darbinieku Aigaru Boru. Vēl vairāk, kā liecinot drošu avotu Pietiek sniegtā informācija, 2006.gada otrajā pusē lietu par Boru, kuras ietvaros izmeklēta šīs SAB amatpersonas, iespējamā dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, sācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Tomēr Bors, kurš saskaņā ar piektdien noskaidroto ir SAB izlūkošanas pārvaldes priekšnieks, izrādījies ciets rieksts. Proti, kad par KNAB veikto izmeklēšanu, kuras materiāli nosūtīti Ģenerālprokuratūrai (institūcija, kas tiesīga veikt izmeklēšanu par SAB), uzzinājušas augstākās SAB un valsts amatpersonas, Bora lieta nolikta «uz bremzēm» un apklusināta, informē medijs.

Komentāri

Pievienot komentāru