Mazais bizness

Ar tālruņa aplikāciju vēlas izskaust stāvēšanu garās rindās

Anda Asere, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Lai nebūtu jānīkst rindās, piedāvā lietot tālruņu aplikāciju, kas fiksē cilvēka vietu rindā un ziņo, kad pienāk viņa kārta

Qminder ir viedtālruņa aplikācija un web serviss rindu neitralizēšanai – lai cilvēkiem nebūtu jāgaida rindā. «Saņem paziņojumu mobilajā tālrunī un vari staigāt apkārt, piemēram, aiziet uz kafejnīcu utt.,» stāsta Kristaps Grinbergs, rindu vadības rīka Qminder līdzīpašnieks. Lai iegūtu savu virtuālo kārtas numuru, neesot pat jāiet, piemēram, uz banku – vēl esot mājās vai pa ceļam vari uzzināt, cik gara ir rinda, un ieņemt savu vietu.

Qminder biznesa ideja dzimusi Tartu starptautisku pasākumu sērijas Garage48 laikā. Uzņēmuma pirmais investors ir Seedcamp – Lielbritānijas start-up akselerators. Qminder iesaistījies arī Somijā bāzētā iesācējuzņēmumu atbalsta programmā Startup Sauna.

Ir vēl dažādas citas atbalsta iespējas, bet K. Grinbergs teic, ka šobrīd uzņēmumam jāsāk strādāt pašiem; komanda strādā pie nākamā posma investīciju piesaistes.

Stāstot par Qminder ideju, viņš atgādina, ka daudzās vietās ir pieraksta sistēma. Taču tikai retie saprotot, ka tā īsti nedarbojas, jo klienti nevar precīzi pateikt, kad varēs ierasties. «Dzīvā rinda ar mūsdienīgu vadību strādā daudz labāk par pieraksta sistēmu, un ieņēmumi ir lielāki,» uzskata K. Grinbergs. Lai uzņēmums izvēlētos lietot šādu rindu vadības rīku, ir nepieciešama sapratne, ka tas ir svarīgi gan klientiem, kuri būs apmierinātāki, gan pašam uzņēmumam, kurš varēs viņus labāk apkalpot.

Qminder mērķis ir būt starptautiskam uzņēmumam. «Sākumā domājām startēt vienā reģionā vai specializēties uz kādu nozari. Taču iekšienē vienojāmies, ka uzreiz iesim globālajā tirgū. Klienti reģistrējas un testē no visas pasaules. Atpakaļceļa vairs nav,» viņš saka. Qminder ir klienti visā pasaulē, bet liela koncentrācija ir Brazīlijā, ASV, Lielbritānijā. Tāpat netrūkst lietotāju arī no IT pasaulei visai eksotiskām valstīm, piemēram, Pakistānas. Turpretī Latvijā Qminder nekur oficiāli neizmanto, tikai testēšanas nolūkos, piemēram, TechHub Riga. K. Grinbergs ir uzrunājis ne vienu vien uzņēmumu un valsts iestādi Latvijā, bet tām bieži vien šķiet, ka viss ir kārtībā un kāpēc gan nepieciešami kādi jauninājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pareizā fokusa saglabāšana latvieša Kristapa Grinberga līdzdibinātajam uzņēmumam Qminder nesusi panākumus – klientu lokā ir vairāki no Fortune 500 uzņēmumiem

Qminder ir klientu apkalpošanas rīks uzņēmumiem, kurš ietver rindu un darbinieku vadību, statistikas datu apkopošanu.

Sākotnējā Qminder ideja – izveidot modernu rindu vadības rīku, taču šobrīd tas pārvērties par klientu apkalpošanas sistēmu. «Mums ir bijuši seši dažādi produkti – printeris, mobilā lietotne iPad, mobilā lietotne telefonam, televīzijas ekrāns utt. Esam visu pārtaisījuši un tagad sevi pozicionējam kā klientu apkalpošanas risinājumu, nevis tikai rindu vadības rīku. Qminder ir klienta pirmā satikšanās ar uzņēmumu, klientu apkalpošanas pirmais posms pastā, veikalā, bankā vai kur citur,» stāsta Kristaps. Pie šā brīža produkta veidola un funkcionalitātes komanda nonāca, ņemot vērā klientu atsauksmes. Tāpēc viņš uzsver, ka ir svarīgi runāt ar saviem sadarbības partneriem. «Sākumā pats galvenais nav iegūt daudz klientu, bet runāt ar viņiem, mēģināt noskaidrot, kas viņiem ir svarīgi, kā uzņēmumi izmanto mūsu produktu. To var darīt tik plaši, cik finanses atļauj – sākumā tie bija Skype zvani, bet šajā ziemā aizbraucām uz ASV satikt sadarbības partnerus klātienē un paskatīties, kā tie izmanto mūsu sistēmu,» atklāj Kristaps. Katrs uzņēmums sistēmu izmanto atšķirīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lietojummprogrammu idejas konkursam Garage48 var iesniegt līdz šodienas vakaram

Gunta Kursiša, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji aicināti pieteikt savas idejas pasākumā Garage48, kas no 26. līdz 28. oktobrim norisināsies Rīgā, Stokholmas Ekonomikas augstskolā. Lietojumprogrammu idejas iespējams pieteikt šodienas laikā – līdz 19. oktobra vakaram.

«Garage48 pasākumi ir unikāli ar to, ka savu ideju pieteikt un īstenot var ikviens – arī ar tehnoloģiju nozari absolūti nesaistīti cilvēki,» norāda kompānijas Samsung, Garage48 atbalstītāja, pārstāvji.

Pasākuma tematika šoreiz veltīta viedtālruņu aplikācijām, kā arī business to consumer risinājumiem, kas padara ērtāku cilvēku ikdienu.

Garage48 pasākums Latvijā norisināsies jau ceturto reizi, un pasākumu ietvaros ir dzimušas vairākas idejas, ko pašlaik var saukt par iesācējuzņēmumu veiksmes stāstiem. Piemēram, šopavasar Valmieras pasākumā tapusī Fastr aplikācija, kas nodrošina lietotāja apmācību ātrlasīšanā un tostarp var palīdzēt cilvēkiem ar disleksiju, guvusi plašu publicitāti visā pasaulē un saņēmusi vērā ņemamu finansējumu turpmākai attīstībai, atgādina Garage48 atbalstītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Sola 48 stundās biznesa idejas pārvērst produktos

Vēsma Lēvalde, 05.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Augstskolā no 10.līdz 12.maijam notiks tehnoloģiju risinājumu ideju autoru pulcēšanās pasākumā Garage48.

Garage48 ir nedēļas nogale, kurā 48 stundu laikā dalībnieki sadalījumā pa 10-15 komandām izstrādā funkcionālus pakalpojumus vai produktus, balstoties uz savām biznesa idejām web un mobilo aplikāciju jomā. Pasākums jau vairāk nekā 20 reižu ir noticis Eiropā un Āfrikā, tostarp četras reizes Latvijā – Rīgā un Valmierā.

Pasākuma galvenais moto ir «mazāk vārdu, vairāk darbu», un viss tiek virzīts uz to, lai dalībniekiem ir iespēja 48 stundās nonākt līdz funkcionālam produktam un pat piesaistīt investīcijas tālākai attīstībai.

Garage48 Ventspils pulcēs starptautiskus mentorus Edu Housonu (Ed Howson) un Tomu Godberu (Tom Godber), kas ir Lielbritānijas uzņēmuma Masabi līdzīpašnieki, Latvisoft un Lizard Technology īpašnieku Karstenu Vandrupu (Karsten Vandrup), igauņus, Garage48; Pipedrive un Mooncascade īpašniekus Ragnāru Sasu un Prītu Salumā (Ragnar Sass un Priit Salumaa) un citus. Pasākumu atbalsta tā Microsoft un Credit24, kā arī Ventspils pilsētas dome un citi finanšu un nozares partneri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rīgā ceturto reizi notiks Garage48

Jānis Rancāns, 20.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stokholmas Ekonomikas Augstskolas Rīgā telpās norisināsies start-up pasākums Garage48, kura ietvaros dalībnieki savas idejas par dažādiem IT risinājumiem centīsies pārvērst realitātē. Pasākums Latvijā notiks jau ceturto reizi.

Garage48 pasākumi radās pirms diviem gadiem Igaunijā. Līdz šim pasākumi notikuši 11 dažādās pasaules valstīs, no Dienvidāfrikas līdz Krievijai. Pasākumi notiek ar mērķi attīstīt start-up kultūru un parādīt, ka viena nedēļas nogale ir pietiekama, lai izveidotu jaunu biznesu vai tā prototipu.

Pasākumā tiek pulcēti dažādi cilvēki, kuri pārzina projektu vadību, grafisko dizainu, programmēšanu, mārketinga trikus. Tiek atrastas veiksmīgākās idejas, nokomplektētas komandas un 48 stundu laikā idejas tiek pārvērstas realitātē.

«Garage48 noteikti ir viens no nozīmīgākajiem start-up pasākumiem mūsu reģionā, kurā var gan notestēt savu ideju, gan savākt komandu un uztaisīt strādājošu prototipu 48 stundu laikā,» uzskata šī pavasara Garage48 Valmiera vienas no veiksmīgāko komandu – Fastr dibinātājs Eldars Loginovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

FOTO: Garage48 Hardware & Arts hakatons Rīgā pulcē vairāk nekā 100 dalībnieku

Rūta Lapiņa, 03.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 100 dalībnieku, 14 strādājoši prototipi un kopumā 34 realizēšanai piedāvātas idejas - tāda ir statistika pēc pirmā Garage48 Harware & Arts hakatona Rīgā, informē Garage48 Hardware&Arts Riga Sabiedrisko attiecību vadītāja Latvijā Ieva Upeniece.

48 stundu laikā tika relalizētas tādas idejas kā interaktīva ierīce ogles zīmējumu radīšanai, ierīce negaisa izraisīšanai mājas apstākļos, autonoms tenisa bumbiņu savākšanas robots, šaha pulkstenis un mājas viedierīce.

I. Upeniece informē, ka Garage48 Hardware&Arts hakatona uzvarētāji ir komanda GAGA, kura radīja sfērisku mājas viedierīci, kura var pārvietoties un sekot saimniekam. Komanda ir apņēmusies turpināt darbu pie prototipa tālākas attīstīšanas. Pateicoties uzvarai hakatonā GAGA komandai būs iespēja savu prototipu izrādīt arī Riga Comm 2017 biznesa un inovāciju izstādē novembrī. Tāpat komanda izmantos iespēju piedalīties Igaunijas-Latvijas akselerācijas programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Intensīvās prāta vētrās radīs jaunu produktu prototipus kokrūpniecības jomā

Raksts tapis sadarbībā ar <i>Garage48 Wood 2</i>, 16.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 23. līdz 25. novembrim Latvijā, Cēsīs, notiks starptautiskais koksnes hakatons Garage48 Wood 2. Tajā jau otro reizi vienkopus pulcēsies Igaunijas un Latvijas kokrūpniecības nozares praktiķi, industriālie dizaineri, arhitekti, inženieri, kā arī saistīto jomu studenti, kuri kopā ar profesionālu un nozarē atpazīstamu mentoru palīdzību 48 stundu intensīvā komandu darbā izstrādās jaunu koksnes produktu prototipus, šoreiz meklējot risinājumus kokmateriālu izmantošanai publiskajās telpās un nozarē kopumā.

“Pirmais koksnes hakatons, kas norisinājās pirms gada Igaunijā, aktivizēja kokrūpniecības nozari. Starpdisciplinārās komandas darbs pasākuma ietvaros, kad vienā komandā darbojas dažādu specializāciju pārstāvji, palīdzēja MVU pārplānot dažādus procesus uzņēmumu iekšienē vēlāk. Balstoties uz atsauksmēm, kopš pagājušā gada koksnes hakatons ir viens no gaidītākajiem pasākumiem nozarē,” uzsver projekta “Koksne un mēbeles” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Laima Engere, kura ikdienas darbā cieši sadarbojas ar kokrūpniecības industrijas uzņēmējiem.

Hakatons kā ideju un pieredzes apmaiņas formāts ir ierasts jaunu ideju un virzienu atklāšanas instruments daudzās citās radošo industriju nozarēs. “Kopā ar sadarbības partneriem Igaunijā nolēmām organizēt hakatonu tieši kokrūpniecības nozarei, tajā sapulcējot starpdisciplināru dalībnieku sastāvu – gan nozares profesionāļus, gan dizainerus, arhitektus. Jau pērn pasākuma laikā redzējām šīs idejas efektivitāti un vērtību – 48 stundu laikā komandas radīja patiešām inovatīvas idejas ar augstu potenciālo pievienoto vērtību. Turklāt virkne no hakatonā dzimušajām idejām jau ir pārtapušas ļoti konkrētos projektos,” norāda Laima Engere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi Rīgā norisināsies Garage48 Hardware & Arts hakatons, kas uz nedēļas nogali - no 29. septembra līdz 1. oktobrim - pilsētu pārvērtīs par fizisku inovāciju centru, informē Garage48 Hardware & Arts Riga Sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Upeniece.

No piektdienas vakara līdz svētdienas pēcpusdienai komandas, kuras tiek izveidotas uz vietas hakatonā, strādā pie prototipu izveides.

«Komandām piemīt dažādu iemaņu un prasmju spektrs – sākot no iekārtu inženierijas, zemsprieguma un lietotņu izstrādes līdz fiziskai iekārtu un programmatūras projektēšanai. Apvienojot dažādus talantus, vienmēr izdodas izveidot fiziskus prototipus, vai nu tīra prieka pēc vai gluži otrādi – testējot nopietnas biznesa idejas,» stāsta Krists Avots, Lattelecom uzņēmuma attīstības vadītājs un hakatona moderators.

Ja komandas vēlēsies turpināt prototipa izstrādi, tām tiks dota iespēja uzsākt dalību pirms akselerācijas programmā EstLat Accelerate, kas veidota, lai sagatavotu agrīnās stadijas jaunuzņēmumus pārvarēt pārejas posmu, un pēc pirmā radītā prototipa turpināt pilna laika darbu pie biznesa idejas izstrādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Vēl var pieteikties videospēļu prototipēšanas sacensībām Garage48 Gamedev

Dienas Bizness, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē – no 5. līdz 7. decembrim Rīgas Ekonomikas augstskolā norisināsies videospēļu prototipēšanas sacensība Garage48 Gamedev, kurā komandas 48 stundu laikā centīsies pārvērst savas spēļu idejas darbojošos prototipos, informē organizētāji.

Šāda mēroga starptautisks pasākums Latvijā notiks pirmoreiz un tas vienkopus pulcēs IT speciālistus, māksliniekus, dizainerus, mārketinga un biznesa entuziastus un speciālistus. Dalībnieki tiks aicināti 5.decembra vakarā prezentēt savas idejas un izveidot komandas. Nākamo 48 stundu laikā komandas dalībnieki liks lietā savas prasmes, lai radītu strādājošu prototipu, ko vērtēs mentoru žūrija.

Dalībniekiem izstrādes procesā ar komentāriem, ieteikumiem un veiksmes stāstiem palīdzēs veiksmīgākie startup dibinātāji no Baltijas reģiona. Ingus Rūķis ir ilggadējs Garage48 dalībnieks, kurš ir ieguvis pieredzi draugiem.lv projektos, piemēram, spēļu platformā. Šobrīd I. Rūķis savu pieredzi pielieto mapon.com attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hakatonu idejas un prakses pirmsākumi meklējami jau 1999. gadā Kanādā. Tagad tie nonākuši arī līdz Latvijai.

Par hakatonu ideju biznesa portālam db.lv stāsta Aļona Beļinska, Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas ‘Startin.lv’ projektu vadītāja.

Kas ir hakatons?

Hakatons jeb tehnoloģiju maratons ir pasākums, kas ilgst 48 stundas. Tā mērķis ir izveidot jaunas komandas un radīt jaunus tehnoloģiskus risinājumus. Sākotnēji katrs, kuram ir biznesa ideja, prezentē tās pārējiem dalībniekiem. Pēc tam dalībnieki izvēlas, pie kuras idejas attīstīšanas strādāt turpmākās 48 stundas un no nulles veido reālu produkta prototipu. Hakatons ir satikšanās vieta dažāda līmeņa un profesiju pārstāvjiem. Lai tajā piedalītos, nav nepieciešams būt profesionālim, tomēr pasākuma formāts nav domāts tikai studentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 15 līdz 17. aprīlim Latvijas Universitātes jaunajā Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notiks Garage48 HealthTech

«Gribam sapulcināt jaunus speciālistus no dažādām sfērām – medicīnas, datorzinātnēm, inženierzinātnēm, biznesa un dizaina, lai viņi sāktu strādāt pie projektiem veselības tehnoloģiju jomā. Šis ir pirmais šāda veida pasākums Baltijā, kas veltīts tieši veselības tehnoloģijām,» saka Emīls Sjundjukovs, viens no Garage48 HealthTech organizatoriem, kā arī komūnas HealthHackers izveidotājs. Garage48 ir pasākumu sērija, kur satiekas dažādi speciālisti un 48 stundu laikā cenšas savas idejas pārvērst darbojošos prototipos.

Paredzēts, ka pasākumā piedalīsies 150 cilvēki no vairākām valstīm. Šobrīd pietiekušies jau vairāk nekā 80 no Latvijas, Igaunijas, Ukrainas, Baltkrievijas. «Arī mentori būs no dažādām valstīm,» saka E. Sjundjukovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kontakti, sākuma kapitāls, atgriezeniskā saite no jomas ekspertiem, ideja un ģeniāls izpildījums, tai skaitā ērta lietojamība un nedaudz veiksmes – pamata priekšnosacījumi, lai no startup projekta varētu izcelt milzu naudu , piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijā jaunu un perspektīvu informācijas tehnoloģiju iesācējuzņēmumu (startup) kultūra virmo jau vairākus gadus. Savā ziņā to jaunā līmenī pacēla šāda tipa uzņēmumu kopā strādāšanas vietas TechHub Riga izveide un dažādu pasākumu rīkošana, kas ļauj dzimt jaunām idejām un palīdz uz sevi paskatīties no malas, kas reizēm nozīmē piezemēt savas ambīcijas. Baltijas mērogā ar panākumiem startup jomā iepriekš tika pieminēta Igaunija, kur lielu pienesumu deva Skype darbinieku šajā vidē ieguldītās investīcijas, pieredze un laiks. Taču arī Latvijā ir pirmie veiksmes pumpuri.

Lai gan lielākā daļa no start-up projektiem nebūs veiksmīga, tomēr pāris var arī nākotnē izsisties miljonāru saulītē, un kā pamata priekšnosacījumi ir atzīmējami kontakti, sākuma kapitāls, atgriezeniskā saite no jomas ekspertiem, ideja un ģeniāls izpildījums, arī ērta lietojamība un nedaudz veiksmes. Pagājušajā nedēļas nogalē notika videospēļu prototipēšanas sacensības Garage48 Gamedev, kur divu dienu laikā idejas tika pārvērstas strādājošos prototipos. Dienas Biznesam kā vienīgajam medijam bija iespēja ielūkoties šajā procesā no idejas dzimšanas līdz realizēšanai. Garage48 Gamedev bija pirmais šī koncepta pasākums, kas veltīts konkrētai tēmai – spēļu izstrādei. Pasākumā piedalījās 94 cilvēki, prezentēja 26 idejas un no tām tika atlasītas 14, kuras divu dienu laikā pārvērtās prototipos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Classnote radītāji tradicionālo pierakstu kladi vēlas aizstāt ar digitālu rīku planšetdatorā

Aplikācija Classnote sola ātrāku un ērtāku pierakstu veikšanu planšetdatorā. «Tā ļauj ne tikai pierakstīt tekstu, bet arī veidot tehniskos zīmējumus, vēlāk pievienosim arī iespēju ērti pierakstīt vienādojumus – tas, kas studentiem un skolēniem ir vajadzīgs,» stāsta Mārtiņš Bratuškins, pierakstu veikšanas aplikācijas Classnote idejas autors.

Classnote mērķauditorija ir studenti un skolēni. Ar laiku paredzēts šo produktu piedāvāt arī korporatīvajiem klientiem, kas to varētu izmantot sapulcēs.

Pierakstu rīks ir gandrīz gatavs, bet vēl nav publiski pieejams. «Komanda strādā, lai maksimāli ātri to piedāvātu tirgū,» viņš sola.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Garage48 projekta konkursā uzvar «mākslinieciska» lietojumprogramma un lietotne autobraucējiem

Gunta Kursiša, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Garage48 pasākumā, kurā pulcējās tehnoloģiju risinājumu ideju autori, noskaidrota labākā Android lietojumprogramma, kurā izmantots planšetdatora irbulis, kā arī lietotne, kura ir visvairāk noderīga ikdienā.

Pasākumā Garage48 par ikdienā visnoderīgāko lietojumprogrammu tika atzīta DriveWiz. Tās ideja ir palīdzēt plānot, piemēram, ģimenes locekļu, draugu vai kolēģu uzņemšanu automašīnā ceļā no darba uz mājām vai citos maršrutos. DriveWiz paredzēta Android un iOS ierīcēm. To lietojot, vispirms ir jāizvēlas starta atrašanās vieta un galamērķis, cilvēki, ar kuriem kopā šis ceļš tiks veikts, kā arī laiks, kad brauciens notiks. Rezultātā lietojumprogramma aprēķinās labāko maršruta variantu. Pašlaik DriveWiz ir izstrādes stadijā un, lai to iegādātos, kad lietojumprogramma būs gatava, DriveWiz mājas lapā var atstāt savu e-pastu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novembra sākumā Igaunijā, Tartu notikušājā kosmosa hakatonā «Garage48 SpaceTech» Latvijas komanda izcīnija pirmo vietu, kad 48 stundu laikā tika radīts stratosfēras balona komplekts ar nosaukumu «iDO Baloon», informē komandas pārstāvis Jānis Ķirpītis.

Izstrādātais stratosfēras balona komplekts ir paredzēts skolām, ģimenēm un zinātnes muzejiem. Tas ir «DIY - do it yourself» jeb dari pats komplekts, kas sniegs iespēju jebkuram cilvēkam salikt un palaist debesīs balonu, un ar tā zondē esošās elektronikas palīdzību veikt nelielus izzinošus eksperimentus.

Ar šo ideju Latvijas komanda risina sabiedrības pieaugošo interesi par kosmosu un vēlmi pašiem kaut ko izdarīt, piemēram, palaist debesīs balonus un kosmiskās zondes.

Pēc uzvaras igauņu ekspertu komanda palīdzēs latviešiem sagatavaties Eiropas Kosmosa Aģentūras Bizesa Inkubācijas Centra akselerācijas programmai. Idejas autors un ZINOO vadītājs Pauls Irbins uzsver, ka «Igaunija ir ļoti labs piemērs kā maza valsts var veicināt pasaules līmeņa kosmosa tehnoloģiju attīstību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan nereti jaunuzņēmumi un lielās kompānijas tiek pretnostatītas, veiksmīgākie startup reiz kļūst par lielām korporācijām; abas puses var viena no otras mācīties

Iepriekš strādājis startup uzņēmumos, Lattelecom korporatīvās attīstības dienesta direktors Krists Avots cenšas organizācijā ienest jaunas vēsmas, mainīt organizāciju un izstrādāt jaunus produktus. Vairāk par motivāciju pāriet no jaunuzņēmuma uz Lattelecom, lielu organizāciju izaicinājumiem un kļūdu atzīšanu viņš stāsta intervijā DB.

Kā vērtē Latvijas startup vidi?

Mēs joprojām varētu būtu skaļāki par sevi. Kaimiņvalstis uz to ir naskākas. Mums ir virkne veiksmes stāstu, par kuriem esam pārstājuši runāt. Ir pāris Latvijas jaunuzņēmumu, kas ir nopietni vai apvienojušies ar lielākiem uzņēmumiem, un tad, kad viņus pārdod, par to ir raksts presē un ar to viss arī beidzas. Patiesībā tur daudz kas turpina notikt. Piemēram, no produkta puses mani fascinē, ko taisa Fullcontact komanda, kas apvienojās ar Cobook. Latvijā viņiem ir gana liels birojs, viņi dara tehnoloģiski fantastiskas lietas. Arī mani bijušie kolēģi Infogr.am pēc apvienošanās ar Prezi tagad dara vēl vairāk un vēl labākas lietas ne tikai ar Infogr.am produktu, bet arī attīsta Prezi. Tas viss turpinās, nes Latvijas ekonomikai milzīgu pienesumu. Pārskatāmā nākotnē startēs akselerācijas fondi, kas atvērs reālu finansiālu un zināšanu piešprici agrīnas un sēklas stadijas jaunuzņēmumiem. Tagad nevajadzētu būt problēmām ar finansējuma pieejamību. Arī pēdējais Garage48 pasākums bija pārpildīts, mums bija jāaizver reģistrācija, jo telpās gluži fiziski vairāk nebija vietas. Tas nozīmē, ka interese ir un kļūst tikai lielāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta pakalpojumu ātruma un kvalitātes uzlabošanai Latvijas Pasts no februāra Rīgas 17 pasta nodaļās un

20 lielāko Latvijas pilsētu centrālajās pasta nodaļās izveidojis īpašas t.s. ātrās kases, kas darbdienās liela klientu pieplūduma gadījumā primāri nodrošinās sūtījumu izsniegšanu, bet pārējā laikā sniegs arī citus pasta pakalpojumus, informē Latvijas Pasta pārstāve Agnija Tērauda.

Latvijas Pasts jau 2014.gada nogalē izveidoja ātrās kases, kas orientētas uz sūtījumu izsniegšanu, bet decembrī, kad apstrādāto sīkpaku apjoms salīdzinot ar analogu periodu 2013.gadā pieauga par 62%, Rīgas un lielāko Latvijas pilsētu pasta nodaļās ar intensīvāko klientu plūsmu piesaistīja papildu darbiniekus tieši sūtījumu izsniegšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijas Pasts atvēris jaunas koncepcijas pasta nodaļu un šogad modernizēs vēl 10 nodaļas

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Pasts atvēris pirmo modernas funkcionālās un dizaina koncepcijas pasta nodaļu, informē pasta pārstāvji.

Jaunā nodaļa atvērta Rīgā, Valsts ieņēmumu dienesta tikko atklātajā kompleksā, un būs kopumā jau 43.pasta nodaļa galvaspilsētā, kā arī 621.pasta pakalpojumu sniegšanas vieta visas valsts mērogā.

Kopumā šogad Latvijas Pasts atbilstoši jaunajai koncepcijai plāno pārveidot 10 pasta nodaļas gan Rīgā, gan reģionos - jūlijā paredzēts atklāt modernizēto pasta nodaļu Rēzeknē.

Jaunās pasta nodaļas funkcionālais un dizaina risinājums atsevišķi izdala preces, kas tieši saistītas ar pasta pakalpojumu sniegšanu, piemēram, pastmarkas, pasta paku tara, vēstuļu kastītes un preces, kuras pasta nodaļā pieejamas līdzīgi kā veikalā un tiešā veidā uz pasta pakalpojumiem neattiecas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas Pasts atvēris jauna koncepta pasta nodaļu Mārupē

Dienas Bizness, 09.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas Pasts Mārupes pasta nodaļa mainījusi savu adresi un izskatu - tagad tā atrodas RIMI hipermārketa telpās, Daugavas ielā 31, Mārupē. Jaunā pasta nodaļa savas durvis apmeklētājiem vērs 10.jūlijā, informē uzņēmuma pārstāve Eva Puriņa.

Mārupes pasta nodaļas telpas veidotas atbilstoši Latvijas Pasta izstrādātajai mūsdienīgas pasta pakalpojumu sniegšanas vietas koncepcijai: moderna vide, pārskatāms pakalpojumu un preču izvietojums, aktuālākajām apkalpošanas prasībām atbilstoša klientu plūsmas vadības sistēma un tieši konkrētajā pasta nodaļā pieprasīto preču pieejamība. Jaunajā pasta nodaļā paredzētas trīs darba vietas. Pasta nodaļa ir viegli pieejama cilvēkiem ratiņkrēslos un māmiņām ar bērnu ratiem.

Klientu kustību Mārupes pasta nodaļā regulēs daudzfunkcionāla Qminder sistēmas rindu mašīna, kas ļauj kārtas numuru paņemt attālināti, izmantojot arī viedtālrunī vai planšetdatorā lejuplādētu mobilo aplikāciju un tādējādi jau iepriekš uzzinot, kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks, kādā ātrumā virzās rinda un tālrunī saņemot informāciju brīdī, kad pienākusi rinda klientiem divus numurus iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd jaunie IT uzņēmēji arvien biežāk pievēršas dažādām ierīcēm, bezpilota lidaparātiem, izklaidei, kā arī virtuālajām valūtām, mākslīgajam intelektam un B2B risinājumiem

Šobrīd daudzi jaunie startup uzņēmēji izstrādā saziņas rīkus, tūrisma agregatorus un tiešsaistes izglītības platformas, novērojis Artūrs Burņins, mobilās lietotnes Qfer līdzīpašnieks. «Strauji attīstās virtuālās valūtas. Pirms kāda laika dominēja Bitcoin, bet tagad ir dažnedažādas valūtas, tirdzniecības vietas un nesen tika palaists projekts Stellar, kurā var sūtīt un saņemt naudu no jebkādas valūtas. Visu laiku tiek veidoti jauni startup saistībā ar šo tēmu,» saka Kristaps Mors, Maxtraffic dibinātājs. Tāpat arvien vairāk rodas dažādi pakalpojumi un kļūst aizvien lētāk, ātrāk un vienkāršāk integrēt dažādus servisus – var radīt jaunus pakalpojumus un produktus, tēmēt uz mazākām nišām. Piemēram, var izmantot Shopify e-komercijas platformu, kurā pārdot t-kreklus, un savienot to ar Printful, kas veiks gan apdruku, gan nosūtīs produktu, un viss process var būt 100% automatizēts, norāda K. Mors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši mūsdienīgas pasta pakalpojumu sniegšanas vietas koncepcijai rekonstruējot 25.pasta nodaļas telpas Rīgas tirdzniecības centrā Spice, Lielirbes ielā 29, Latvijas Pasts (LP) no 25. līdz 27.novembrim aicina klientus izmantot citu tuvāko pasta nodaļu pakalpojumus, informē LP Ārējo komunikāciju vadības daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Sestā modernizētā pasta nodaļa durvis apmeklētājiem vērs 28.novembrī, sniedzot pasta pakalpojumus funkcionāli un dizainiski pilnveidotā vidē.

25.pasta nodaļas telpas tirdzniecības centrā Spice tiek veidotas atbilstoši LP izstrādātajai mūsdienīgas pasta nodaļas koncepcijai: moderna vide, pārskatāms pakalpojumu un preču izvietojums, aktuālākajām apkalpošanas prasībām atbilstoša klientu plūsmas vadības sistēma un tieši konkrētajā pasta nodaļā pieprasīto preču pieejamība.

G. Vārma skaidro, ka klientu kustību Spices pasta nodaļā regulēs daudzfunkcionāla Qminder sistēmas rindu mašīna, kas ļauj kārtas numuru paņemt, izmantojot arī viedtālrunī vai planšetdatorā lejuplādētu mobilo aplikāciju un tādējādi jau iepriekš uzzinot, kāds varētu būt aptuvenais gaidīšanas laiks, kādā ātrumā virzās rinda un tālrunī saņemot informāciju brīdī, kad pienākusi rinda klientiem divus numurus iepriekš. Patlaban šāda klientu plūsmas regulēšanas sistēma darbojas septiņās LP nodaļās – Rēzeknes 1.pasta nodaļā, šovasar Rīgā atvērtajā jaunajā 28.pasta nodaļā Valsts ieņēmumu dienesta kompleksā, Rīgas 17.pasta nodaļā tirdzniecības centrā Domina, Rīgas 22.pasta nodaļā tirdzniecības centrā Alfa un Rīgas 44.pasta nodaļā, Valmieras 4.pasta nodaļā, kā arī Jelgavas 5.pasta nodaļā. Ilgtermiņā šādas sistēmas attīstība tiek plānota lielākajās pasta nodaļās visā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunā Microsoft reģionālā jaunuzņēmumu kūrētāja: Baltijas valstis «startup» attīstības ziņā ir priekšā

Nozare.lv, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijas Microsoft jaunuzņēmumu kūrētāja Centrālās un Austrumeiropas reģionā Elise Sasa vēlas darboties kā tulks starp abām pusēm, kas ne vienmēr viena otru spējušas atrast un sadarboties.

Sasu šim amatam uzrunājusi kompānija Microsoft, kas šai pozīcijai meklējusi cilvēku ar praktisku pieredzi. Viņai piedāvājums šķitis ļoti interesants, jo arī kompānija ir mainījusies. Agrāk kompānija bijusi slēgta, bet tagad cenšas būt atvērtāka, un arī jaunuzņēmumi sāk izvērtēt Microsoft platformu nopietnāk, sprieda kompānijas pārstāve.

Sasas prioritāte ir stādāt ar jaunuzņēmumu komūnu - TechHub Rīgā, Garage48, Startup Wise Guys, Gamefounders Igaunijā, Startup Highway Lietuvā. Līdzīgas komūnas ir Polijā un Balkānos. Viņa vēlas veidot sadarbību pāri robežām, Microsoft iekšienē veidot komunikāciju dažādu valstu ofisos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte kopā ar Aizsardzības ministriju un "Garage 48" pirmo reizi Latvijā rīkos aizsardzības industrijas hakatonu "Garage 48 Defence Makeathon 2020", kura dalībnieki 48 stundu laikā radīs funkcionējošus drošības un aizsardzības risinājumu prototipus.

Inovāciju pasākums "Garage 48 Defence Makeathon 2020" notiks no 31. janvāra līdz 2. februārim Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikā. Dalībai var pieteikties līdz 24. janvārim.

Šāds pasākums tiek rīkots, lai veicinātu inovāciju radīšanu aizsardzības nozarē un pavērtu iespējas plašākam interesentu lokam iesaistīties specifisku nozares izaicinājumu risināšanā.

"Hakatons ir lielisks veids nozarei, kā radīt interesi un izpratni par savu specifiku un vajadzībām, bet ieinteresētām personām un uzņēmumiem – prezentēt savas idejas un risinājumus, pārbaudīt to lietojamību, saņemt ekspertīzi, padomus un atbalstu mērķu sasniegšanai, satikt līdzīgi domājošos, dibināt kontaktus. Hakatons var kalpot par atspērienu inovatīvu produktu un jaunu uzņēmumu izveidei, tādējādi sekmējot tautsaimniecības un, ja ideja balstīta pētniecībā, arī vietējo pētniecības iestāžu attīstību," uzsver Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

BeerBnB līdzautors: Alus aizdošanas ideja pēc plkst. 22.00 bija ironizēšana par tēmu

Lelde Petrāne, 16.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas Startin.LV rīkotajā Startup Slalom + Garage48 hakatonā uzvarējusi komanda BeerBnB, kas radījusi savstarpējas dalīšanās platformu.

Hakatonā (dalībniekiem bija atvēlētas 48 stundas, lai izveidotu produkta prototipu) platforma tika prezentēta kā palīgs situācijās pēc plkst. 22.00, kad tirdzniecībā vairs nav pieejami alkoholiskie dzērieni - izmantojot platformu, ir iespēja atrast draugus, kas vēlamos dzērienus būs gatavi aizdot. Taču Arnis Štolde, idejas līdzautors, biznesa portālam db.lv stāsta, ka tā bijusi vien ironizēšana par tēmu:

Kā radās ideja par šādu platformu?

Ideja par platformu, kurā būtu iespējams nosūtīt pieprasījumu visiem tās lietotājiem un saņemt atbildi visīsākajā laikā ar mērķi aizņemties kādu lietu (sadzīves piederumus, grāmatas, instrumentus u.c.), kā arī lūgt palīdzību (mājas uzkopšanas darbos, sīku remontu veikšanai, braucienu kopīgošanai un citu darbu izpildei), radās, gatavojoties tehnoloģiju maratonam kopā ar komandas biedru Ronaldu Sovas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Fin-tech

SEB Open Banking hakatonā prezentēti 15 jauno finanšu pakalpojumu prototipi

Zane Atlāce - Bistere, 12.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī SEB Inovāciju centrā Tallinā norisinājās pirmais Baltijā Open Banking hakatons jeb 48 stundu garš programmēšanas maratons, kura mērķis bija radīt nākamās paaudzes finanšu pakalpojumus. Ap 140 fintech uzņēmumu pārstāvju, individuālo izstrādātāju, banku pārstāvju un citu entuziastu no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas un Zviedrijas visu nedēļas nogali strādāja pie tā, lai svētdienas vakarā prezentētu savu risinājumu prototipus.

«Esam pārliecināti, ka Open Banking pieeja mainīs finanšu pasauli, un SEB bankas mērķis ir būt starp pirmajiem šajā revolūcijā. Mūsu hakatons skaidri nodemonstrēja milzīgas sadarbības iespējas starp banku un dažādiem finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, piedāvājot risinājumus gan uzņēmumiem, gan privātpersonām. Tagad turpinām strādāt pie tā, lai hakatona laikā izstrādātas idejas realizētu dzīvē, jo SEB mērķis ir tuvāko pāris gadu laikā piedāvāt klientiem vismaz piecus pakalpojumus, kas kļūs pieejami, pateicoties Open Banking iespējām,» pasākuma rezultātus komentē SEB bankas biznesa attīstības vadītāja Aija Miķelsone.

Pasākuma sākumā tika prezentētas 33 idejas un izvēlētas 15 labākās, pie kurām komandas strādāja nākamas 48 stundas, gan programmējot risinājumus, gan gatavojoties savas izstrādes noslēdzošai prezentācijai. «Pateicoties šāda veida pasākumiem kļūstam arvien atvērtāki – ne tikai Open Banking dāvāto iespēju izmantošanas kontekstā, bet arī dodot iespēju interesentiem (finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem, IT sistēmu izstrādātājiem, dizaineriem, mārketinga un komunikācijas speciālistiem, bankas darbiniekiem) sēsties pie viena galda un praktiski strādāt pie idejas attīstīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā investīcijas tehnoloģiju iesācējuzņēmumos aizvien ir neizlīdzinātas; igauņi vinnē ar ātrāku startu, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Publiski zināmais Latvijas tehnoloģiju iesācējuzņēmumu (start-up) piesaistīto investīciju apjoms ir mazāks nekā Igaunijā, tomēr dažu gadu laikā gaidāms arī mūsu «izrāviens»

Balti mazliet lēnāki

Igaunijas tehnoloģiju iesācējuzņēmumi pērn piesaistījuši investīcijas virs 70 miljoniem EUR, atsaucoties uz start-up veicināšanas organizāciju Garage48, ziņo kaimiņvalsts sabiedriskā raidorganizācija ERR. Šī summa 2014. gadā piesaistīta 35 atsevišķās transakcijās.

Lielākos ieguldījumus savā biznesā guvuši tādi igauņu iesācējuzņēmumi kā reklāmas tīkls AdCash (20 miljoni USD) un Igaunijas izcelsmes naudas pārskaitījumu pakalpojumu sniedzējs TransferWise (25 miljoni USD), kas darbojas Londonā. Arī virtuālās apģērbu pielaikotavas izgudrotājs Fits.me pērn saņēmis vērā ņemamu septiņu miljonu EUR ieguldījumu no sava jaunā vadītāja un sākotnējā investora. Mazākas summas tikušas valodu apmācības platformai Lingvist un taksometru pakalpojumu aplikācijai Taxify.

Komentāri

Pievienot komentāru