Pasaulē

Ar zemestrīci simulējošu spēli vēlas palielināt izpratni par palīgu darbu

Lelde Petrāne, 12.10.2010

Jaunākais izdevums

8,2 balles spēcīga zemestrīce satricinājusi blīvi apdzīvotu salu Atlantijas okeānā, nogalinot un ievainojot tūkstošiem cilvēku. Kā jūs glābsiet dzīvības?

Tas ir priekšnoteikums spēlē, kas domāta iPhone, iPad un iPod ierīcēm. Tās autore ir bērnu tiesību grupas Glābiet bērnus Austrālijas filiāle, kuras mērķis ir sniegt spēlētājiem lielāku izpratni par to, kas ir glābšanas darbs, ziņo Reuters.

Spēlētājam, piemēram, jānogādā cilvēki uz teltīm, kur tiek sniegta pirmā palīdzība, ūdens un patvērums, turklāt tas jāizdara konkrētā laikā.

Laikam ritot, redzams, cik dzīvības ir izglābtas un cik - zaudētas. Spēlei ir vairāki līmeņi, kuriem pieaugot, tā kļūst grūtāka.

«To ir diezgan jautri spēlēt, pie tās var ātri pierast,» stāstījis Glābiet bērnus Austrālijas filiāles pārstāvis Jans Volvertons (Ian Woolverton), piebilstot, ka spēle tomēr nesot arī svarīgu vēstījumu par to, kas tiek darīts ārkārtas situācijās, lai glābtu bērnu un viņu ģimenes locekļu dzīvības.

Saskaņā ar Glābiet bērnus Austrālijas filiāles mājaslapā iekļauto informāciju līdz šim 2010.gadā ir notikušas vairāk nekā 80 dabas katastrofas, ieskaitot Haiti zemestrīci, kas nogalināja 230 tūkstošus cilvēku un nesenos plūdus Pakistānā, kas skāruši 21 miljonu cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizraušanās ar galda spēlēm rosina izveidot savu spēli Cargomaster par Latvijai svarīgu nozari – tranzītu, ko iecerēts piedāvāt arī citu valstu spēļu entuziastiem

«Latvijai svarīga ekonomikas attīstības sfēra ir tranzīts, gribējās šo tēmu iesaistīt spēlē, tāpēc ņēmu to par pamatu. Sākumā bija vairāki varianti – gribējām, piemēram, iesaistīt dzelzceļu, bet pēc vairākiem izstrādes variantiem palikām pie smagajām mašīnām. Ja cilvēkiem patiks šī spēle, varam paplašināt gan karti uz dažādām pusēm, gan ieviest jaunus transporta līdzekļus,» norāda Artūrs Jaunzems, galda spēles Cargomaster idejas autors un SIA BKU Group īpašnieks. Idejas līdzautore Liene Ziediņa piebilst, ka šobrīd šāds modelis – spēlei vēlāk iznāk papildinājumi – ir populārs. Tāds, piemēram, ir Katanai. «Tagad mums ir Eiropas karte, un, ja tiešām spēle cilvēkiem iepatiksies, ir iespēja izplesties pa citiem kontinentiem,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku izbrauc no Romas bailēs no tā, ka pilsētu varētu piemeklēt spēcīga zemestrīce, vēsta BBC.

Panika Romā radusies baumu dēļ, ka 1979. gadā mirušais seismologs Rafaels Bendandi (Raffaele Bendandi) 11. maijā ir paredzējis spēcīgu zemestrīci, kas nopostīs pilsētu. Valsts televīzija aicina cilvēkus nomierināties, atsaucoties uz pilsētas oficiālo pārstāvju skaidrojumu, ka zemestrīces nevar tikt paredzētas.

Tomēr daudzi cilvēki norādīja, ka viņi uz dažām dienām pametīs pilsētu, lai atrastos drošībā. 18% romiešu strādnieku tuvāko dienu laikā plāno neierasties darbā, liecina atskaites dati.

«Es teikšu priekšniekam, ka man ir ieplānota vizīte pie ārsta, un paņemšu brīvdienu,» Reuters stāstīja itāļu bārmenis Fabio Mengarelli. «Ja man ir jāmirst, tad vēlos mirt kopā ar savu sievu un bērniem, lielākā daļa cilvēku domā līdzīgi man,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veļas mazgājamā mašīna ilgāk kalpotu, un drēbes pēc mazgāšanas būtu tīras un svaigas, veļas mašīnu nepieciešams kopt un pareizi tīrīt. Gluži tāpat kā citu lielo un mazo sadzīves tehniku ik pa laikam tīram vai mazgājam, arī veļas mašīna jātīra, neskatoties uz to, ka tajā regulāri tiek izmantoti tīrīšanas līdzekļi.

Ja veļas mašīna kalpojusi jau ilgāku laiku, ar laiku kļūs labi pamanāmas netīras, brūnas vai pelēkas nogulsnes gumijotajās blīvēs un veļas mašīnas filtrā.

Taču notīrīt tikai šīs redzamās detaļas nebūs efektīvi, jo tik pat daudz un vēl vairāk nogulšņu un netīrumu uzkrājas veļas mašīnas iekšējās detaļās, kuras nav saredzamas, un tās iztīrīt ar rokām nav iespējams.

Tāpēc svarīgi savu veļas mašīnu pareizi kopt un ik pa laikam iztīrīt jau no tās iegādes brīža, lai mazinātu netīrumu uzkrāšanos, kā arī pēc iespējas novērstu kaļķaina vai dzelžaina ūdens izraisīto bojājumu riskus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ķīniešu uzmanību piesaista Latvijā veidota spēle Apple ierīcēm

Gunta Kursiša, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā tapusi jauna spēle Swipe Bo, kas paredzēta spēlēšanai iOS ierīcēs un kuras lejupielāžu skaits AppStore nepilnu divu mēnešu skaitā sasniedzis 35 tūkstošus, turklāt lielākā interese ir no Ķīnas spēļu faniem.

Latvijā radītās spēles ideja ir palīdzēt spēles galvenajam varonim Bo sakrāt atslēgas, lai atvērtu portālu, kas aizved uz nākošo spēles līmeni. Pašlaik spēlē ir pieejami 80 līmeņi. Dažādos spēles līmeņos atrodami arī interaktīvi elementi: portāli, caur kuriem iespējams teleportēties no vienas vietas uz otru, un bīdāmi bloki, kuri palīdz atrast noslēptus spēles elementus. Savukārt, ja spēles līmenis tiks paveikts ar pēc iespējas mazāk gājieniem, spēlētājs tiek apbalvots ar attiecīgu kausu: zelta, sudraba vai bronzas. Ja spēles līmenis šķiet par grūtu, to ir iespējams arī izlaist.

Spēli, kuru izstrādājusi divu cilvēku komanda – mākslinieks Artūrs Cimmermans un programmētājs Vasilijs Siņicins –, lejuplādējama AppStore un to var spēlēt iPhone un iPad ierīcēs. iPhone versija ir bezmaksas, bet iPad versija nopērkama par 0,99 ASV dolāriem (aptuveni 50 santīmiem), Db.lv stāsta galvenais spēles idejas autors Guntis Pontags.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Izveido mājdzīvnieku pieskatīšanas platformu

Zane Atlāce - Bistere, 28.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Problēmas ar mājas mīluļa pieskatīšanu ceļojuma laikā pamudināja Lauru Auderi izveidot mājdzīvnieku pieskatīšanas platformu Whisker.lv.

Ideja par šāda pakalpojuma nepieciešamību radās personiskās pieredzes rezultātā. Proti, Laurai ir nu jau 11 gadu vecs suns vārdā Viskijs, bet bieži ceļojot, viņa saskārusies ar problēmu, ka nav, kas dzīvnieku tikmēr pieskata. Reizēm apgrūtinoši bijuši arī vēlie darbdienu vakari, kad pārgurušai atnākot mājās, prātā iešāvusies doma, ka labprāt kādam samaksātu, lai tikai izved suni pastaigā.

Tā pamazām radusies nojausma, ka, visticamāk, līdzīgas problēmas ir arī citiem četrkājaino mīluļu saimniekiem, līdz ar to vajadzētu piedāvāt risinājumu. «Pasaulē šādi servisi ir ļoti populāri un cilvēki tur strādā pastāvīgu darbu. Pie mums gan līdz šādam līmenim jāaug, tomēr ir, kur tiekties,» teic Laura.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijas spēļu izstrādātāja Beetroot Lab pasaules līmeņa veiksmes stāsts

Db.lv, 03.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas spēļu izstrādātāja "Beetroot Lab" radītā mobilā spēle “Dystopia: Contest of Heroes” ir kļuvusi par pasaules līmeņa Latvijas veiksmes stāstu 2021.gadā un visu laiku veiksmīgāko mobilo stratēģijas spēli, kas radīta Eiropā.

Par spēles varoni, reklāmas seju un partneri kļuvis UFC cīņu čempions Konors Makgregors, kurš šobrīd ir viens no populārākajiem sportistiem pasaulē.

Kopš spēles izlaišanas visā pasaulē pērn novembrī, tā guvusi milzīgus panākumus un piesaistījusi spēlētāju uzmanību visā pasaulē. Huawei to ir nosaucis par labāko mobilo stratēģijas spēli Eiropā, tā ir pieminēta Apple App Store lietotņu veikala sadaļā “Top-5 Games We Love” (angļu val. Piecas iemīļotākās spēles) un parādīta Google Play un Samsung App Store lietotņu veikalu galvenajās lapās.

Konors Makgregors ar Dystopia ir ceļā uz 2021. gada labākās spēles balvas titula iegūšanu pasaulē

Spēle tika izlaista visā pasaulē vairāk nekā 20 valodās 2020. gada 18. novembrī, sadarbojoties ar cīņas sporta zvaigzni un starptautisko fenomenu Konoru Makgregoru un Paradigm Sports Management.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komandas piedzīvojumu, loģikas un domāšanas spēle Mysteria līdzinās datorspēlei, kur stundas laikā jāatrisina dažādi uzdevumi, lai izkļūtu no telpas, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Šī ir piedzīvojumu spēle realitātē, jauns izklaides veids mūsu pilsētā,» saka Jurijs Boičuks, spēles Mysteria idejas autors. Tā līdzinās datorspēlei, ko izspēlē dzīvē – divu līdz četru cilvēku liela komanda ieiet istabā. Viņu uzdevums ir iziet no tās, atrodot atslēgu, kas ir iespējams, atrisinot dažādus loģikas uzdevumus. Iespēja izspēlēt spēli stundas laikā esot aptuveni 80% – lielākā daļa cilvēku visus uzdevumus izpilda. Protams, tiem, kuriem tas neizdodas, ir skumjas par to un neapmierinātība ar sevi. Cilvēkiem neesot vajadzīgas īpašas zināšanas ķīmijā vai fizikā, lai šo spēli izspēlētu, vairāk nepieciešama attapība, uzmanība un loģika. Daudziem vienkārši nepietiek pacietības, uzskata Jurijs. Visi uzdevumi ir lineāri – lai izpildītu nākamo, jāatrisina iepriekšējais.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25 kilometrus no Japānas krasta notikusi 7,1 balles stipra zemestrīce, meteorologi brīdina par cunami draudiem valsts ziemeļaustrumos, Mijagī rajonā. Pēc zemestrīces grūdiena ēkas pat Tokijā trīcējušas aptuveni minūti, informē Associated Press.

Pēc zemestrīces grūdieniem evakuēti strādnieki no Fukušimas AES, ziņo AES operatora energokompānija Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Reaktoros elektropiegāde neesot traucēta, kā arī netiek ziņots par bojājumiem. Zemestrīce notikusi 118 kilometru attālumā no Fukušimas AES.

Sākotnēji tika ziņots par 7.4 baļļu stipru zemestrīci, taču tagad ASV ģeoloģijas dienests precizējis datus, zemestrīci novērtējot kā 7.1 balles stipru. Un pēc stundas izsludinātā trauksme par evakuāciju no reģiona atcelta.

Jau ziņots, ka Japānā 11. martā notika 9 balles stipra zemestrīce, kurā bojā gāja desmitiem tūkstoši cilvēku, vēl 15 tūkstoši tiek uzskatīti par bez vēsts pazudušiem. Pēc dabas katastrofas Fukušimas atomreaktorā notika radiācijas noplūde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

iPhone Japānā ieviesīs zemestrīces brīdinājuma funkciju

Gunta Kursiša, 22.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

iPhone Japānas lietotājiem nākotnē būs iespēja saņemt brīdinājumus par zemestrīci savā Apple viedtālrunī. Iespēja saņemt brīdinājumus būs pieejama jaunākajās ierīcēs, kas būs izstrādātas uz jaunākās Apple iOS operētājsistēmas bāzes, vēsta BBC.

Ierīces jaunievedums - brīdināt par zemestrīci, tiks pievienots viedtālruņiem, kas darbosies uz iOS5 operētājsistēmas bāzes, kuru klajā laidīs šī gada septembrī.

Japānā jau ir ieviesta sistēma, kas nolasa brīdinājumus no vairāk nekā tūkst. seismiskajiem sensoriem. Brīdinājumi zemestrīces tuvošanās gadījumā tiek pārraidīti radio, televīzju un mobilo tālruņu ziņojumiem (SMS). SMS sistēma darbojas, nosūtot brīdinājuma ziņojumu uz visiem mobilajiem tālruņiem, kas atrodas zemestrīcei pakļautajā teritorijā.

Db.lv jau vēstīja, ka martā Japānā notikušajā zemestrīcē un tai sekojošajā cunami bojā gāja 16 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deputātu palīgu sarakstā - radinieki un partiju biedri

Lelde Petrāne, 07.12.2010

Viena no pieredzes bagātākajām deputātu palīdzēm Saeimā ir Elita Brigmane – Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa sieva

Aivars Liepiņš, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī 10. Saeimas parlamentārieši turpina iepriekšējo sasaukumu tradīcijas un deputātu palīgu sarakstā var atrast ne viena vien tautas kalpa radinieku, par partiju biedriem nemaz nerunājot, otrdien informē laikraksts Latvijas Avīze.

Radinieku un partijas biedru izvēli deputāti parasti skaidrojot ar to, ka viņiem nepieciešams labi pazīstams un uzticams cilvēks.

Laikraksts atgādina, ka Saeimas Kārtības rullis paredz - katram deputātam var būt ne vairāk kā divi palīgi, kas tiek atalgoti no valsts budžeta. Palīga alga ir 536 lati pirms nodokļu nomaksas. Gadījumā, ja deputāts vēlas sev divus palīgus, tad šī summa tiek dalīta uz viņiem abiem.

Viena no pieredzes bagātākajām deputātu palīdzēm Saeimā esot Elita Brigmane – Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Augusta Brigmaņa sieva. Tiesa, lai izvairītos no nepatīkamas skaidrošanās ar medijiem un tiesībsargiem, Brigmanis savu kundzi esot aizlienējis partijas biedram Staņislavam Šķesteram. Neskatoties uz ilggadējo pieredzi, E. Brigmane nevēlējusies stāstīt par saviem deputāta palīdzes pienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

GameFounders palīdz piedzimt spēlītēm; konkursā aicina arī latviešus

Anda Asere, 06.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen portatīvo ierīču pārdošanas apjomi pārsniedza nopirkto datoru skaitu un visbiežāk mobilajās ierīcēs cilvēki spēlē spēles – spēļu izstrādātājiem visi vārti ir vaļā, lai radītu spēles, par kurām viņi ir ar mieru maksāt. GameFounders akseleratora programmas nākamajā kārtā var pieteikties līdz 8. decembrim.

Tā intervijā DB stāsta Kadrija Uganda (Kadri Ugand), viena no Igaunijas spēļu akseleratora GameFounders dibinātājām.

GameFounders esot pirmais šāda veida iesācējuzņēmumu atbalsta instruments Eiropā. «Ir spēļu inkubatori Francijā, Nīderlandē, Zviedrijā. Reizēm sastopami inkubatora un akseleratora modeļa sajaukumi. Ar šādu modeli kā mums GameFoundens ir pirmais Eiropā,» saka K.Uganda.

Akselerators darbu sāka pirms gada – 2012. gada sākumā. «Gribējām veidot akseleratoru Igaunijā, bet te jau ir vairāki akseleratori un, ja izveidosi vēl vienu, neviens to nepamanīs, negribēs piedalīties. Tāpēc izlēmām, ka mums jādara kaut kas pilnīgi atšķirīgs. Nolēmām, ka jādefinē precīzs fokuss. Sākām skatīties dažādus sektorus un pamanījām, ka spēļu izstrāde ir ļoti skaidri definējama,» viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

FOTO, VIDEO: Golfu var spēlēt ikviens

Laura Mazbērziņa, 07.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai spēlētu golfu, nav jābūt aristokrātam, un šā stereotipa laušana ir viens no Ozo golfa kluba mērķiem.

Par kluba apmeklētāju un golfa spēlētāju var kļūt ikviens, kurš ir ar mieru respektēt golfa laukuma noteikumus, spēles etiķeti un apģērba kodeksu, ar ko nezinātājs var iepazīties uz vietas, stāsta Armands Puče, Ozo golfa kluba (SIA Golfs & karti) direktors un līdzīpašnieks, Latvijas Golfa federācijas (LGF) prezidents. Viņaprāt, katram golfa spēlētājam ir jābūt gatavam izaicinājumam un jāsaprot, ka jebkurš hobijs prasa laiku un enerģiju. Lai sāktu spēlēt golfu, ir nepieciešami vien seši eiro. Ja spēle iepatiksies, interesentam, lai varētu spēlēt golfa laukumā un piedalīties sacensībās, būs nepieciešama Latvijas Golfa federācijas izdota Handikapa (HCP) karte. To var saņemt, nokārtojot Zaļās kartes testu vai atjaunojot iepriekšējā gada HCP karti. Zaļās kartes testam ir teorētiskā un praktiskā daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiksmīgai spēlei jānodrošina fantastiska pieredze un jāspēj atšķirties starp citām, kā arī nepieciešams lielisks zīmols un mārketings

Tā intervijā Dienas Biznesam stāsta Somijas izglītojošo spēļu kompānijas Lightneer līdzdibinātājs un Rovio bijušais mārketinga vadītājs Peters Vesterbaka (Peter Vesterbacka). Savukārt mācību spēlēm ir vēl papildu izaicinājums – tām jābūt arī izglītojošām. Viņš stāsta arī par spēļu biznesu, konferenču organizēšanu un tuneļa būvniecību starp Helsinkiem un Tallinu.

Vairākus gadus jūs strādājāt Rovio, kas zināma saistībā ar spēli Angry Birds. Tagad jūs strādājat citā spēļu kompānijā – Lightneer. Kas ir vajadzīgs veiksmīgai spēļu kompānijai?

Starta punkts ir nodrošināt spēlētājam fantastisku pieredzi. Tā tas ir jebkurā biznesā – ir jānodrošina kaut kas lielisks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Latvijā trūkst darbaspēka. Vai pensionāri var palīdzēt?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, 16.03.2018

1. attēls. Nodarbinātie 65+ g.v. no kopējā nodarbināto skaita, dalījums pa nozarēm

Avots: CSP dati, autores aprēķins. Piezīme: Dati par 2016. gadu.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku Latvijas darba tirgū vērojama ierobežota darbaspēka pieejamība. Darba meklētāju īpatsvars pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2017. gada 4. ceturksnī samazinājies līdz 8.1%, pieaug arī neaizpildīto darba vietu skaits.

Bezdarbam sarūkot, palielinās algas un rodas spiediens uz inflāciju. Ierobežotais darbaspēka piedāvājums varētu būt nopietns izaicinājums turpmākai tautsaimniecības izaugsmei. Kādas ir iespējas šo jautājumu risināt?

Varianti ir dažādi, tostarp bezdarbnieku kvalifikācijas celšana un arī tik nepopulārā kvalificēta darbaspēka imigrācija. Bet šoreiz par ko citu. Iespējams, mums jau ir kvalificēts resurss, kurš nekur nav «jāmigrē», proti, gados vecāki cilvēki, kas pametuši darba tirgu.

Pensionāru Latvijā ir daudz un to skaits turpina pieaugt. Latvijā virs darbspējas vecuma (65+ g.v.) ir vairāk nekā piektdaļa no visiem iedzīvotājiem – 384 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stresa pilnajā pirmssvētku laikā iPhone un iPad lietotājiem no šīs nedēļas ir pieejams jauns un tepat Rīgā radīts stresa novirzīšanas veids – sist, bliezt un šķaidīt pastkastes un atkritumu tvertnes ar beisbola nūju, braucot tām garām ar izvēlētu mašīnu un tēlu.

Par to ASV draud cietumsods, bet tagad esot iespēja to darīt bez bailēm.

Šo savdabīgo nodarbi ASV saucot par mailboxing, un tieši ar šādu nosaukumu šonedēļ dizaina birojs Asketic Riga laidis klajā savu pirmo iPhone/iPad spēli. Iepriekš Asketic pieteica sevi mobilo aplikāciju tirgū ar «pasaulē bezjēdzīgāko» aplikāciju Warning Lights.

Asketic ir dizaina birojs ar birojiem Rīgā un Sanfrancisko, bet Asketic komandai patīkot īstenot arī citas idejas, starp kurām ir tādi projekti kā tēju zīmols Kalniņa Mammas tējas, MIESAI ar jau atpazīstamajiem RĪGA krekliem, dizaina ziņu lapa Plikums.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trīs Ekonomikas un kultūras augstskolas studenti izstrādājuši galda spēli par dažādiem uzņēmējdarbības vadības procesiem - “Bankrots”.

Spēle veidota ar mērķi vidusskolēniem un augstskolu pirmo kursu studentiem interesantā un interaktīvā veidā skaidrot dažādus uzņēmējdarbības vides elementus – darbaspēka piesaisti, nodokļu politiku u.c. un uzskatāmi demonstrētos, kādus lēmumus jāpieņem uzņēmumu vadītājiem, un kā tie var ietekmēt uzņēmumu. Spēles izstrādātāji norāda, lai uzvarētu spēlē, nepieciešamas zināšanas par uzņēmējdarbību, tomēr liela nozīme ir arī veiksmei.

Galda spēli izstrādājuši trīs 1. kursa studenti: Mikus Lācis, Bogdans Grommickis un Darja Berezovska.

“Studiju ietvaros varējām izvēlēties – veikt pētījumu, filmēt video vai īstenot kādu radošo projektu. Ideja par galda spēli radās, jo vēlējāmies radīt ko tādu, ko mācību procesā varētu izmantot gan citi studenti, tajā skaitā no citiem studiju virzieniem, gan arī vidusskolēni. Spēles pamatā ir dažādu lēmumu pieņemšana, ar ko ikdienā saskaras teju ikviens uzņēmējs – vai un kurā brīdī algot vairāk darbiniekus, kas automātiski nozīmē arī lielāku nodokļu slogu, kad investēt dažādu resursu iegādē, vai investēt izglītībā, mārketingā u.tml.,” stāsta Mikus Lācis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sapnis piepildījies motokrosa spēlē Fearless Wheels

Anda Asere, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BMX braucējam Artūram Matisonam vienmēr ir gribējies braukt ar moci, bet sportista karjeras dēļ tas nav bijis iespējams. Tomēr sapnis ir piepildījies – motokrosa spēlē Fearless Wheels.

«Spēļu izstrāde ir veids, kā no Latvijas uzrunāt daudzus cilvēkus ārzemēs. Zināju, ka viens to nekad neizdarīšu, jo nebija nekādas pieredzes, viss bija tikai sajūtu līmenī. Tāpēc zvanīju Mārcim un stāstīju par savu ideju izveidot motokrosa spēli,» atceras Artūrs Matisons, spēles Fearless Wheels izstrādātājas SIA FunGenerationLab līdzīpašnieks. Viņa biznesa partneris Mārcis Balodis tagad atzīst, ka pirmajā brīdī viņam bija diezgan skeptiska attieksme pret šo ideju. Taču, vērojot, kā pēdējā laikā attīstās mobilā vide un spēles, viņš sprieda, ka šis ir jauns un aktuāls biznesa virziens.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās galda spēles Pirmais piecinieks radītāji, kas sadarbojušies ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Rīgas Dinamo, ir lepni par prasmi ar pašu spēkiem Latvijā radīt pilnīgi jaunu spēles koncepciju, cerot drīzumā iekarot arī ārzemju tirgus.

Latvijas galda spēļu uzņēmums Brain Games kopā ar spēles idejas autoriem Kasparu Lēģeri un Juriju Keišu, kā arī Rīgas Dinamo pirmo reizi Latvijā izstrādājuši galda spēli, kas tās spēlētājiem ļauj iejusties hokeja kluba vadītāja lomā. Stratēģiskā vairāksolīšanas spēlē, kas piemērota spēlētājiem no desmit gadu vecuma, efektīvi jārīkojas ar sponsoru piešķirtajiem naudas līdzekļiem tā, lai izveidotu pēc iespējas spēcīgāku komandu, pērkot uzbrucējus, aizsargus, vārtsargus, treneri un ārstu.

Latvijā radītajā spēlē izmantots Rīgas Dinamo komandas sastāvs.

«Dinamo zīmols savas produktu līnijas veidošanā sadarbojas ar kopumā apmēram 30 ražotājiem, bet tagad mūsu produktu klāsts ietver ne tikai pārtikas un saimniecības preces, bet arī galda spēli,» otrdien spēles prezentācijas pasākumā izteicās Dinamo produktu līnijas projekta vadītājs Reinis Maskavs. «Ideja un piedāvājums līdz mums atceļoja vasaras sākumā, taču uz to brīdi man tā nešķita realizācijas vērta. Aizvedu spēles autorus uz spēļu klubu Ludo, kur mūs visus pārliecināja par to, ka šī ir pilnīgi jauna un oriģināla ideja un koncepcija. Uzskatu, ka šis ir viens no lielākajiem Dinamo produktu līnijas panākumiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Apple izņēmusi no sava tiešsaistes veikala App Store iPhone spēli Phone Story, kurā tikuši attainoti necilvēcīgi darba apstākļi viedtālruņu sastāvdaļu ražotnēs, vēsta Wired.

Spēles autori ir Molleindustria, kas ir plaši pazīstams ar savām provokatīvajām spēlēm par dažādām sāpīgām tēmām (piemēram, Oiligarchy, kura vērsta pret lielajām naftas kompānijām, vai Operation Pedopriest, kas izsmej katoļu baznīcu).

Spēli Phone Story tās veidotāji raksturo kā «izglītojošu spēli par jūsu iemīļotā viedtālruņa tumšo pusi». Spēlētājs var sekot līdzi visiem iPhone izgatavošanas posmiem, sākot ar necilvēcīgiem darba apstākļiem metālu raktuvēs Kongo, beidzot ar nomācošajām Foxconn ražotnēm, raksta Wired.

Piemēram, Phone Story minispēlē Suicides, spēlētājs iejūtas mediķu lomā, kuri cenšas noķert Foxconn darbiniekus, kas mēģina izdarīt pašnāvību nolecot no jumta. Portāls atgādina, ka aizvadītajā gadā 14 Foxconn darbinieki no dzīves šķīrās šādā veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Jānis Porziņģis: Fils Džeksons Krisīti testēja

Daiga Laukšteina, 25.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas Knicks uzlecošās latviešu zvaigznes Kristapa Porziņģa brālis un aģents Jānis Porziņģis intervijā DB stāsta, cik maksā biļete uz NBA spēli, kā arī pauž viedokli par Fila Džeksona izteikumiem.

Fragments no intervijas:

Cik maksā biļete uz NBA spēli un, vai viegli pie tādas tikt?

Pārsvarā visi ir abonementi, dažiem pat 40 gadu pēc kārtas. Taču, šķiet, lētākās biļetes pašā augšā uz vienu spēli maksā ap 80 dolāriem. Daudz maz normālākās vietās – 200 līdz 250 dolāru. Laukuma malā – trīs līdz sešu tūkstošu dolāru robežās. Tribīnes allaž ir pilnas. Tā ir Ņujorka! NBA spēles notiek daudzfunkcionālajā sporta arēnā Manhetenā Madison Square Garden. Lai noskatītos spēli, ir iespēja pārpirkt biļetes, piemēram, no abonementu īpašniekiem, kuri uz kādu maču netiek.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārtiņš Kaija pirms diviem gadiem, pārveidojot un papildinot sava vecvectēva Anša Kundziņa piecdesmitajos gados izgudroto spēli «Domātājs», radīja divas atjautības un prāta asināšanas spēles - «Domātāju», kas ir paredzēts jauniešiem un pieaugušajiem un «Domātāju Mazajiem» - attīstošo spēli bērniem vecumā no trīs līdz deviņiem gadiem. Spēli tirgo tirdziņos, grāmatu un spēļu veikalu tīklos, taču biznesa idejas autoram padomā ir uzsākt Latvijā radītās spēles eksportu uz Eiropas valstīm. Šobrīd pārdotas jau aptuveni 600 spēles bērniem un ap 2000 spēļu pieaugušajiem.

Biznesa ideja ir saņēmusi grantu programmas «Atspēriens» atbalstu, par ko uzņēmums plāno uzlabot un paātrināt ražošanu.

Iedzīvina piecdesmitajos gados izgudrotu prāta spēli from db.lv on Vimeo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KVV Liepājas metalurgs iebilst pārmetumiem par uzņēmējdarbības izpratni padomju laika tradīcijās

Dienas Bizness, 27.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/S KVV Liepājas metalurgs uzskata par nepamatotiem un noraida ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas pārmetumus par rūpnīcas īpašnieku uzņēmējdarbības izpratni, kas «drīzāk atgādina padomju, nekā Eiropas Savienības tradīcijas».

Paziņojumā medijiem uzņēmums uzsver, ka KVV Liepājas metalurgs vadība 2015.gadā vairākkārt ir norādījusi uz nepieciešamību saņemt elektroenerģiju par ievērojami zemāku cenu, lai uzņēmuma saražotā produkcija spētu būt konkurētspējīga galvenajos mērķa tirgos – Skandināvijas valstīs, Vācijā, Polijā. Arī uzņēmuma iepriekšējie īpašnieki un vadība jau 2011.–2012. gadā vairākkārt aicināja valdību samazināt elektroenerģijas cenu, tādēļ pārmetumi par postpadomju domāšanu pašreizējai KVV Liepājas metalurgs vadībai nav saprotami.

«Padomju tradīciju garā, acīmredzot, ir darbojusies arī Latvijas valdība, kura pirms sešiem gadiem izsniedza apjomīgu valsts garantiju metalurģijas uzņēmuma ražotnes modernizācijai paredzētajam kredītam. Tādu pašu domāšanu un darbības metodes varētu piedēvēt arī uzņēmuma konsultantiem un maksātnespējas administratoram, jo viņiem – kā ikvienam Latvijā – iepriekšējo rūpnīcas īpašnieku vēlme saņemt zemāku elektroenerģijas cenu bija ļoti labi zināma,» norāda uzņēmuma valdes loceklis Igors Talanovs. Viņš piebilst, ka arī tādi uzņēmumi kā Cemex, Valmieras stikla šķiedra, Latvijas Finieris kopīgi ar Liepājas metalurgu iepriekš prasīja zemākas elektroenerģijas cenas. Vai arī šiem ražotājiem var pārmest padomju laiku izpratni par uzņēmējdarbību?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokles spēles studija "Kokļu Mežs", kas darbojas kopš 2015.gada, izveidojusi platformu attālinātajām kokles spēles nodarbībām.

Studijas dibinātājs Ansis Jansons stāsta: "Kad sāku 2015.gadā darboties, bija interesenti, bet īsti nebija, kas mācītu kokles spēli. Kopš tā laika "Kokļu Mežs" ir audzis un kopumā mūsu skolai izgājuši cauri ap 500 cilvēku. Tas kādreiz šķita nereāli liels skaitlis, bet šobrīd ir sajūta, ka tas varētu būt tikai sākums.

Ideja par to, ka jāveido arī e-skola, radās, atsaucoties uz cilvēku interesei. Bija ļoti daudzi, kas meklēja iespēju mācīties spēlēt kokli, bet, piemēram, nedzīvoja Rīgā vai pat Latvijā, tāpēc nevarēja pievienoties klātienes nodarbībām. Domājot par to, kā palīdzēt šiem cilvēkiem, radās doma par to, ka jāveido speciāla platforma, kurā varētu apgūt kokles spēli attālinātās, bet individuāli pielāgotās nodarbībās."

Komentāri

Pievienot komentāru