Nekustamais īpašums

Arco veiksmīgs darījums Bulgārijā

, 08.10.2009

Jaunākais izdevums

Nekustamā īpašuma kompāniju grupas Arco Vara uzņēmums Bulgārijā Arco Invest EOOD ir noslēdzis līgumu uz 5 gadiem par 4700 m2 biroju platības un 50 auto stāvvietu nomu Arco attīstītajā Boulevard Residence Madrid.

Tādu informāciju Arco Vara ir sniegusi Tallinas biržai. Kāda finanšu starpniecības kompānija telpas kompleksā sāks nomāt 2010. gada 1. augustā.

Noteiktā nomas maksa ir 11 eiro/m2 mēnesī, neskaitot nodokļus, komunālos maksājumus un maksu par autostāvvietu nomu. Gadā kompānijas ieņēmumi no nomas paredzēti 656.4 tūkst. eiro.

Panāktā vienošanās paredz, ka nomnieks nevarēs pārtraukt nomas attiecības vismaz 2.5 gadus, pretējā gadījumā tam būs jāmaksā soda nauda — noma 3 mēnešu apmērā. Tā kā līgums ir konfidenciāls, Arco neizpauž otru līgumu slēgušās puses nosaukumu.

Pēc līguma noslēgšanas Boulevard Residence Madrid aizpildīti ir 80% biroju telpu. Projektā piedāvājumā ir arī mājokļi. Kā informē attīstītājs, 75 % jau ir realizēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Eksperti: bieži privātmāju pārdevēji dzīvo ilūzijās

Lelde Petrāne, 28.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ielūkojoties nekustamo īpašumu sludinājumos un ieraugot prasītās summas, potenciālajiem pircējiem nereti ieplešas acis.

Tādēļ biznesa portāls db.lv nolēma aplūkot piedāvājumu privātmāju tirgū Rīgā, skatoties tieši uz dārgāko «galu», un lūgt speciālistu vērtējumu.

1. Cik bieži (šogad un pagājušajā gadā) ir bijuši gadījumi, kad Rīgā esošu privātmāju izdodas pārdot par cenu, kas pārsniedz 260 tūkstošus latu?

ARCO REAL ESTATE tirgus analītiķis Jānis Dzedulis: «VZD darījumu datu bāzē 2011.gadā fiksēti 10 darījumi ar viena dzīvokļa mājām par kopējo summu virs 260 000 LVL. 2012.gada pirmajā ceturksnī ir fiksēts 1 darījums. Pieļaujams, ka reālais darījumu skaits virs šīs summas ir nedaudz lielāks, ņemot vērā faktu, ka bieži vien Zemesgrāmatā tiek norādīta zemāka summa nekā par kādu tiek iegādāts nekustamais īpašums.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arco Real Estate kļūst par nacionālu nekustamo īpašumu uzņēmumu

Lelde Petrāne, 01.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmums SIA Arco Real Estate šā gada 31.oktobrī izpircis Igaunijas kompānijai Arco Real Estate AS (Igaunijas kompānijas Arco Vara AS meitas uzņēmums) piederošas kapitāldaļas 70 % apmērā, kļūstot par nacionālu nekustamo īpašumu uzņēmumu. Par SIA Arco Real Estate kapitāldaļu kontrolpaketes īpašnieku kļuvis pašreizējais valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Tā kā Latvijas uzņēmumam, pēc Arco Vara AS rīkotājdirektora Tarmo Silda (Tarmo Sild) domām, nebija būtiskas ietekmes uz grupas kopējiem finanšu rezultātiem, tika pieņemts abpusējs lēmums par kapitāldaļu pārdošanu Aigaram Šmitam, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

SIA Arco Real Estate turpinās sniegt savus pakalpojumus kā līdz šim. Tāpat pašreizējā uzņēmuma vadībā un struktūrā netiks veiktas nekādas izmaiņas. Visi esošie sadarbības līgumi paliek spēkā un ir saistoši attiecībā pret jebkuru trešo personu. Saskaņā ar kapitāldaļu pārdošanas līgumu uzņēmuma vadība veiks zīmola maiņu 180 dienu laikā pēc kapitāldaļu iegādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nesāk Arco Vara bankrota procedūru

Žanete Hāka, 16.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Harju apgabala tiesa nolēmusi noraidīt kompānijas Indrek Proila iesniegto pieteikumu ierosināt nekustamo īpašumu attīstītāja Arco Vara maksātnespējas lietu, liecina paziņojums NASDAQ OMX Tallinn.

Arco Vara uzskata, ka maksātnespējas pieteikums iesniegts, lai bojātu uzņēmuma reputāciju un uztver to kā izspiešanu. Indrek Proila vēlas piedzīt no Arco Vara 37,9 miljonus Igaunijas kronu (1,7 miljonus latu), savukārt Arco Vara iebilst pret nepamatotu prasību un ir to apstrīdējis. Neskatoties uz pierādījumu trūkumu par iespējamo Arco Vara maksātnespēju, Indrek Porile pieteikumu tiesā iesniegusi.

Arco Vara sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO) prospektā 2007. gadā tika noteikts, ka Indrek Porila ir tiesības uz 12,5% no Floriston Group, pēc grupas nekustamo īpašumu realizācijas saņemot maksājumu. Sākotnējā publiskā piedāvājuma prospektā šīkapitāla daļa novērtēta par 37,9 miljoniem kronu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Arco Real Estate valdes priekšsēdētāju Aigaru Šmitu

Lelde Petrāne, 26.09.2014

Ceļojumā uz Bali - eksotiskie dzīvnieki zin, kā komunicēt ar tūristiem - un viņiem tas padodas.

Foto: no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Aigars Šmits, nekustamo īpašumu uzņēmuma ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētājs. Arco Real Estate dibināts Igaunijā 1992. gadā. Šobrīd uzņēmumam ir 19 biroji dažādās Igaunijas, Latvijas un Bulgārijas pilsētās. Grupas ietvaros šobrīd tiek nodarbināti aptuveni 250 darbinieki. Uzņēmums ir kotēts Tallinas fondu biržā kopš 2007. gada jūnija.

Arco Real Estate Latvijā uzsāka darbību 1997. gadā. Arco Real Estate darbība ir sadalīta četros virzienos: serviss, attīstība, celtniecība un fondu pārvaldīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paziņos Baltijas M&A un privātā kapitāla balvu ieguvējus

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 17.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 18.oktobrī Baltijas M&A un privātā kapitāla foruma 2018 laikā tiks paziņoti Baltijas M&A un privātā kapitāla balvu ieguvēji.

Pirmie seši mēneši Baltijā 2018. gadā uzņēmumu pirkšanas un pārdošanas (M&A) nozarē aizvadīti aktīvi, liecina Prudentia M&A Folio dati. Šā gada pirmajā pusgadā kopumā tika izziņoti 137 M&A darījumi, kur vismaz vienu no darījuma pusēm pārstāv kāda no Baltijas valstīm. Ja salīdzina 2018. gada pirmos sešus mēnešus ar šo pašu periodu 2017. gadā, tad šogad M&A nozare Baltijā bijusi par 26 darījumiem jeb 23% piesātinātāka. 2018. gada pirmajos sešos mēnešos 28 Baltijas M&A darījumiem bija publiski pieejamas vērtības, kuru akumulētā summa bija aptuveni 976,3 milj. EUR. Lielāko trīs darījumu vērtība aizņem aptuveni 70% no kopējās publiski pieejamās darījumu summas Baltijas M&A sektorā. 2018. gadā pirmajos sešos mēnešos izziņotie darījumi pārsvarā bija Baltijas reģiona ietvaros, veidojot 54% no kopā izziņotajiem M&A darījumiem. Vienas valsts ietvaros pārliecinoši aktīvākā bija Igaunija, kur tika izziņoti 32 M&A darījuma, kam sekoja Lietuva un Latvija ar attiecīgi 24 un 7 izziņotiem M&A darījumiem. Toties tieši Latvijas uzņēmumi analizētajā periodā bija visizplatītākie starptautisko investoru lokā. 15 izziņotajos M&A darījumos Latvijas uzņēmumu iegādājās ārpus Baltijas bāzēts uzņēmums, Lietuvā un Igaunijā šāda tipa M&A darījumi tika izziņoti attiecīgi 12 un 8 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vajagot naudu jauniem mājokļu attīstības projektiem

, 21.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cerot uz nekustamā īpašuma tirgus atdzīvošanos, nekustamā īpašuma uzņēmumu grupa Arco Vara pārdevusi tai piederošās daļas vairākos uzņēmumos.

Paziņojumā biržai Arco Vara norādījusi, ka ir pārdevusi daļas Tallinna Olümpiaspordikeskuse AS, Floriston Grupp OÜ и Arco Ärikeskuse OÜ. Darījuma summa ir 172 milj. Igaunijas kronu (gandrīz 11.5 milj. eiro). Darījuma rezultātā kompānija iegūs 55 milj. kronu (ap 3.6 milj. eiro) skaidrā naudā, bet par atlikušo summu — 117 milj. kronu (ap 7.8 milj. eiro) tiks segtas parādsaistības.

Lietišķo ziņu portāls dv.ee norāda, ka faktiski savus aktīvus Arco Vara pārdodot ar zaudējumiem. Darījuma rezultātā kompānija samazināšot savas parādsaistības par minētajiem 117 milj. kronu, bet samazinās arī aktīvu apjoms par 306 milj. kronu (20.4 milj. eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arco Ehitus pārdevis 55% daļu latviešu uzņēmumā Arco Construction

, 30.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma kompānijas Arco Vara meitas uzņēmums Arco Ehitus par 0.1 miljoniem igauņu kronu (4.5 tūkst. Ls) ir pārdevis piederošos 55% daļu latviešu uzņēmumā Arco Construction, kas būvēja Stockmann tuneli, raksta dv.ee.

Lai gan darījuma kopējā summa veido apmēram 1.1 miljonu kronu (49.4 tūkst. Ls), kompānija no tās saņems 0.1 miljonu kronu, jo atlikusī summas daļa tiks novirzīta Arco Vara saistību segšanai, kuras radušās iegādājoties Arco Construction.

Uzņēmuma ziņojumā nekustamā īpašuma biržai norādīts, ka darījums nav radījis zaudējumus, tomēr peļņas apmērs nav norādīts, bet ir atzīmēts, ka koncerna konsolidētās saistības samazināsies par 28.8 miljoniem kronu (1.29 milj. Ls), bet prasības pret pircējiem - par 22.3 miljoniem kronu (1 milj. Ls.).

Uzņēmums Arco Vara iegādājās 55% daļu no Arco Construction kapitāla 2007.gada sākumā, ar mērķi ātri ar saviem objektiem būvniecībā nopelnīt augošajā nekustamā īpašuma tirgū Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igauņu biznesmenis Tomass Tūls nonācis tiesas priekšā

Līva Melbārzde, 14.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret vienu no bagātākajiem igauņu uzņēmējiem Tomasu Tūlu (Toomas Tool) tiesa sākusi nopratināšanu saistībā ar mahinācijām ar Baltijas lielākās nekustamā īpašuma kompānijas Arco Vara akcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arco Vara grupas uzņēmums par 1,138 milj. latu nopērk zemi Baltezerā

Ingrīda Drazdovska, 10.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Prime Capital izsolē iegādājusies divus zemes gabalus Garkalnes novadā, informē kompānija Arco Real Estate.

SIA Prime Capital īpašnieki ir Igaunijas nekustamā īpašuma uzņēmumu grupas Arco Vara meitas uzņēmums Arco Investeeringute (70%) un SIA Dreiliņi – Ulbroka – 1 (30%)

Nopirkto zemes gabalu platība ir 5.22 ha un 80.97 ha. Saskaņā ar izsoles nosacījumiem 70% no kopējās pirkuma cenas – 1.138 milj. latu – ir jāsamaksā mēneša laikā no izsoles, bet pārējos 30% – līdz šā gada beigām.

Arco Real Estate atgādina, ka viens no grupas uzņēmumiem Mazā Baltezera tuvumā jau ir izveidojis dzīvojamās apbūves zonu Mārsili – 124 apbūves zemes gabalus ar kopējo platību 25 ha.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Arco Real Estate: Darījumu skaits nekustamo īpašumu tirgū pērn nedaudz pieaudzis

Baiba Zālīte, speciāli db.lv, 18.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējais darījumu skaits nekustamo īpašumu tirgū 2014. gadā piedzīvoja minimālu pieaugumu, liecina uzņēmuma Arco Real Estate veiktais Latvijas nekustamo īpašumu tirgus pārskats.

Tāpat, uzlabojoties ekonomiskajiem rādītājiem, aktīvākajos nekustamo īpašumu tirgus segmentos cenas turpināja nedaudz pieaugt.

Kopumā 2014. gadā zemesgrāmatā reģistrēti 48 293 pirkuma līgumi, kas ir nedaudz vairāk kā 2013. gadā.

Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits uzsvēra, ka 2014. gadā aktīvi diskutēts par trīs lietām - Maksātnespējas likuma grozījumiem, Imigrācijas likuma grozījumiem un valsts atbalsta programmu jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei. Šie faktori ietekmējuši arī nekustamā īpašuma tirgu.

Līdz 2014. gada rudenim nerezidenti turpināja aktīvi iegādāties nekustamos īpašumus Latvijā, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas. Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā gada nogalē, kā arī ģeopolitisko un finansiālo faktoru dēļ, nerezidentu interese par īpašumu iegādi ievērojami samazinājās, liecina pārskata dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arco Vara pieļauj, ka Swedbank iesaistījusies negodīgos darījumos

, 23.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank un Ühendatud Kapital esot noslēguši darījumu, kura rezultātā varētu tikt dzēstas Arco Vara prasības pret Ühendatud Kapital.

Par to ziņo Postimees.ee. Pagājušajā nedēļā caur tiesu izpildītājiem tika pārdoti a/s Ühendatud Kapital piederoši zemes gabali Tallinas centrā, kas bija ieķīlāti Swedbank, taču arī pircējs ir saistīts ar Ühendatud Kapital, paziņojis Arco Vara marketinga direktors Andress Krāss. Pircējs noslēgt darījumu ieradies kopā ar Ühendatud Kapital advokātu, kas nozīmējot, ka notikusi vienkārši aktīvu pārcelšana. Līdz ar to Arco Vara uzskata, ka darījums noticis, lai Swedbank dabūtu savu naudu, bet zaudētājos palicis Arco Vara, kuram dažas dienas pirms šī darījuma Arbitrāžas tiesa apstiprinājusi prasību pret Ühendatud Kapital. Arbitrāžas tiesa lēmusi par labu Arco, pieprasot no Ühendatud Kapital piedzīt 128 milj. kronas (5.7 milj. Ls), ieskaitot procentus un soda naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tik daudzu iekāroto Mārupes privātmāju tirgū novērojama visai izteikta sabalansētība lielāko darījumu vērtības ziņā.

Deviņi no desmit lielākajiem darījumiem ir 250 000 – 300 000 eiro robežās.

Vadoties pēc "Cenubanka.lv" pieejamās informācijas, 2019. gadā Mārupē reģistrēts tikai viens privātmājas (viena dzīvokļa māja ar zemi) iegādes darījums vērtībā virs 300 000 eiro (darījumi uz pirkuma līguma pamata).

2019 gada vērienīgāko Mārupes privātmāju darījumu TOP10:

Nr.10

Eur 255 000

Mēmeles iela, 344.50 kv.m telpu platība un 1445 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts decembrī.

Nr.9

Eur 255 000

Mēmeles iela, 220 kv.m telpu platība un 1900 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts maijā.

Nr.8

Eur 259 000

Laimdotas iela, 267.3 kv.m telpu platība un 1848 kv.m plaša zeme. Darījums reģistrēts februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Arco Real Estate apgrozījums 2013. gadā audzis gandrīz par trešdaļu; peļņa augusi seškārši

Gunta Kursiša, 11.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu uzņēmuma Arco Real Estate apgrozījums pagājušajā gadā audzis par 30,54%, palielinoties no 0,77 miljoniem eiro 2012.gadā līdz vairāk nekā vienam miljonam eiro pērn.

Nedaudz vairāk nekā pusi jeb 52,7% no SIA Arco Real Estate kopējā apgrozījuma aizvadītajā gadā veidoja ieņēmumi no īpašuma vērtēšanas, bet vēl 47,2% nodrošināja starpniecības un konsultatīvie pakalpojum, liecina uzņēmuma gada pārskata dati.

Pērn, salīdzinot ar 2012. gadu, SIA Arco Real Estate peļņa pēc nodokļu nomaksas pieaugusi vairāk nekā sešas reizes, sasniedzot līdz 81,39 tūkstošus eiro.

Nekustamo īpašumu firma reģistēta 1997. gada janvārī ar nosaukumu SIA Arko Nekustamais īpašums Latvija. Pašreizējo nosaukumu uzņēmums ieguva 2003. gada maijā.

Uzņēmuma īpašnieki ir Aigars Šmits, SIA Newcom un igauņu Arco Real Estate. Pašam SIA Arco Real Estate pieder SIA Arco Property Management un SIA Adepto daļas, rāda Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Arco Color Latvija ar Citadeles finansējumu investīcijām izbūvē jaunu ražotni ar nanotehnoloģijām

, 13.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pulverkrāsošanas uzņēmums Arco Color Latvija Salaspilī uzbūvējis 1300 m2 plašu ražošanas ēku. Projekta realizācijā investēti 1,7 miljoni eiro, piesaistot bankas Citadele finansējumu, kā arī investīcijas no vietējiem un ārvalstu uzņēmējiem.

“Ražojoša uzņēmuma izveidei un attīstībai piemērotākais ir bankas finansējums investīcijām. Uzņēmēji to izmanto gan jaunu ražotņu izveidei, gan iekārtu iegādei, lai palielinātu esošās jaudas un nodrošinātu lielāku produkcijas apjomu un apgrozījuma pieaugumu. Finansējums investīcijām uzņēmumiem palīdz kļūt efektīvākiem, saražojot vairāk ar mazākām izmaksām, un iegūt neatkarību un stabilitāti, piemēram, savā īpašumā iegādājoties uzņēmējdarbībai nepieciešamo nekustamo īpašumu, nevis to īrējot,” saka bankas Citadele Vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs Guntis Mincis.

“Finansējumu investīcijām uzņēmēji var izmantot konkrētam investīciju projektam, kas palīdzēs attīstīt uzņēmumu un veicinās tā saimniecisko darbību. Kredīta atmaksai gandrīz vienmēr tiek veidots individuāls grafiks. Citadeles priekšrocība ir personīga apkalpošana, jo uzņēmēju konsultē savs menedžeris, pie kā var vērsties ne tikai par kreditēšanas jautājumiem, bet arī par citiem bankas pakalpojumiem,” skaidro Guntis Mincis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pie uzņēmuma jaunās korporatīvās identitātes šobrīd norisinās aktīvs darbs, kura rezultāts tiks ieviests jau nākamā gada sākumā,» biznesa portālam db.lv stāsta Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits.

Kā vēstīts, nekustamo īpašumu uzņēmums SIA Arco Real Estate šā gada 31.oktobrī izpirka Igaunijas kompānijai Arco Real Estate AS (Igaunijas kompānijas Arco Vara AS meitas uzņēmums) piederošas kapitāldaļas 70 % apmērā, kļūstot par nacionālu nekustamo īpašumu uzņēmumu. Par SIA Arco Real Estate kapitāldaļu kontrolpaketes īpašnieku kļuvis A. Šmits.

«Jaunā zīmola izstrādē radoši izpaužas gan uzņēmuma iekšējie cilvēkresursi, gan pieaicinātā reklāmas aģentūra,» sacīja uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Arco Real Estate: Darījumu skaita samazinājumu Jūrmalā ietekmē rubļa vērtības kritums un maldināšana

Dienas Bizness, 11.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasaras mēnešos novērotais darījumu skaits Jūrmalas jaunajos projektos, salīdzinot ar pērnā gada atbilstošo laika posmu, atspoguļo būtisku tirgus aktivitātes samazinājumu. Tomēr joprojām notiek darījumi par summu virs 250 000 eiro, norāda Arco Real Estate starptautiskās nodaļas vadītāja Oļesja Bogodistaja.

Lai gan nerezidentu pieprasījums pēc īpašumiem Jūrmalā, tāpat kā darījumu skaits, ir būtiski samazinājies, lielāko interesi izrāda krievi, kam seko ukraiņi un kazahi. Arco Real Estate klientu lokā tāpat ir Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Izraēlas un Ķīnas pilsoņi, stāsta O.Bogodistaja. Ik nedēļu no desmit lielākajiem pirkumiem Latvijā vismaz divi veikti Jūrmalā par summu no 250 000 eiro līdz pat 500 000 eiro, kas pārsniedz termiņuzturēšanās atļaujas iegūšanai nepieciešamo minimālo pirkuma summas slieksni.

Jautāta, kādēļ darījumu skaits Jūrmalā tik krasi sarucis, speciāliste norāda uz vairākiem faktoriem, tostarp uz Krievijas Federācijas nacionālās naudaszīmes vērtības kritumu, ko izraisīja ģeopolitiskās situācijas pasliktināšanās: rubļa vērtības samazinājums ir ietekmējis pirkuma cenu, proti, konvertējot tos eiro, nekustamais īpašums šobrīd nerezidentiem izmaksā gandrīz divreiz dārgāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Eurostat: Latvijā lielākais mājokļu cenu samazinājums ES

Dienas Bizness, 20.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir viena no tām četrām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurā mājokļu cenas, salīdzinot šī gada 2. ceturksni ar pērnā gada attiecīgo periodu, ir samazinājušās (- 4,4 %), norādīts EUROSTAT publicētajā mājokļu tirgus pārskatā.

Analizējot Baltijas valstis, būtiskākais mājokļu cenu pieaugums konstatēts Igaunijā (+ 10,5 %), savukārt Lietuvā mājokļu cenas ir pakāpušās mērenāk (+ 3,5 %), informē Arco Real Estate pārstāvis Dainis Guks.

ARCO REAL ESTATE valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits skaidro, ka EUROSTAT publicētie dati par Latvijas mājokļu cenu lejupslīdi ir likumsakarīgi, ņemot vērā pērn piedzīvoto darījumu skaita būtisku samazinājumu ekskluzīvo īpašumu segmentā. Cenu izmaiņas ietekmēja gan Imigrācijas likuma grozījumi, kas nerezidentiem noteica jaunu minimālās pirkuma summas slieksni, gan ģeopolitiskā situācija un Krievijas Federācijas rubļa devalvācija, precizē eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pulverkrāsošanas uzņēmuma izveidē Salaspilī ieguldīti 1,7 miljoni eiro

Zane Atlāce - Bistere, 19.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salaspilī darbu uzsācis jauns pulverkrāsošanas uzņēmums Arco Color Latvija, kas nupat nodevis ekspluatācijā 1300 m2 plašo ražošanas ēku.

Tās celtniecība tika uzsākta pagājušā gada nogalē, piesaistot bankas Citadele finansējumu, kā arī investīcijas no vietējiem un ārvalstu uzņēmējiem 1,7 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmums Arco Color Latvija sadarbībā ar iekārtu ražotāju izstrādājis inovatīvu pulverkrāsošanas līniju, kurā tiek izmantota jaunākās paaudzes pirmsapstrādes sistēma, kas ļauj nodrošināt pulverkrāsošanas pakalpojumu tērauda, alumīnija un citu metālu detaļām.

Iekārtas īpaši projektētas ņemot vērā Arco Color Eiropas partneru 20 gadu pieredzi krāsošanas tehnoloģiju jomā.

Jauno un moderno pulverkrāsošanas iekārtu galvenās priekšrocības ir ātrums, kvalitāte un spēja apstrādāt arī lielgabarīta, nestandarta izmēra un formas metāla izstrādājumus, kas savukārt ļauj ievērojami samazināt ražošanas termiņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Arco Vara samazina zaudējumus

, 31.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas nekustamā īpašuma uzņēmumu grupa Arco Vara AS šā gada otrajā ceturksnī ir samazinājusi savus zaudējumus, ziņo Bloomberg.

Zaudējumus ir izdevies samazināt par 66 % pēc tam, kad kompānija atcēla sava Latvijas uzņēmuma zaudējumu norakstīšanu. Tādējādi otrajā ceturksnī Arco Vara zaudējumi bijuši 12.6 miljoni Igaunijas kronu iepretī 36.6 miljoniem kronu 2008. gada 2. ceturksnī.

Arco nenorakstījis 34.2 miljonu kronu SIA Bisumuižas nami zaudējumus pēc tam, kad palielināts tās pamatkapitāls, kapitalizējot aizdevumu.

Lai mazinātu zaudējumus, Arco uzņēmumu grupa ir samazinājusi darbinieku skaitu uz pusi — līdz 257 cilvēkiem. Tāpat tā ir būtiski samazinājusi īpašumu cenas, lai piesaistītu klientus.

Kā ziņo Bloomberg, kompānija biržai par zaudējumiem ziņo pēdējos sešus ceturkšņus pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Biroju telpu piedāvājums sarūk, bet nākotnē gaidāms papildinājums

Žanete Hāka, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan biroju telpu piedāvājums turpina sarukt, ekonomiskā aktivitāte un Latvijas attīstības perspektīvas eirozonas ietveros tuvākajos gados nekustamo īpašumu attīstītājiem nedos pamatojumu jaunu biroju ēku būvniecībai, uzskata Arco Real Estate komercnodaļas vadītājs Guntis Kanenbergs.

Kā liecina kompānijas biroju telpu nomas tirgus pārskats par 3. cetruksni, šobrīd biroju telpu nomas tirgum Rīgā tiek piedāvātas A un B klases nomas platības vairāk nekā 500 tūkstošu m² apmērā 65 biroju centros. A klases ēkās atrodas ap 20% iznomājamu un brīvu biroja platību. Tā kā vairums no A klases ēkām tiek izmantotas komercbanku vajadzībām, iespējas nomāt šīs klases biroja telpas ir limitētas, tādēļ nomniekiem kā alternatīva tiek piedāvātas B klases biroju telpas ar augstu tehnisko nodrošinājumu. Pretstatā A klases biroju telpām šādam piedāvājumam ir mazāk veiksmīgs ēku novietojums.

G. Kanenbergs norāda, ka Rīgā vairāki A klases biroju kvartāli ir tapšanas stadijā, tādēļ sagaidāms tieši šīs klases komerctelpu piedāvājuma pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Jūrmalā vairāk pērk dzīvokļus otrreizējā tirgū

Ingrīda Drazdovska, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalā pašlaik vairāk pārdošanas darījumu ar dzīvokļiem notiek otrreizējā tirgū, jauno projektu segmentā darījumu skaitam ir tendence samazināties, šādu informāciju apkopojusi nekustamā īpašuma kompānija Arco Real Estate.

Pēdējos trīs mēnešos Jūrmalā notikuši 34 darījumi ar zemju īpašumiem, no kuriem divi objekti pārdoti par summu virs viena miljona eiro. Lielākais zemes gabals 2762m2 platībā pārdots Dubultos par cenu 586 eiro/m2. 2011.gada II ceturksnī notika tikai 11 darījumi. Šajā segmentā aktivitāte ir krietni palielinājusies un pārdošanas darījumu cenas nav samazinājušās, informē Arco Real Estate.

Šā gada otrajā ceturksnī ir notikuši 67 privātmāju/zemes pirkšanas darījumi (mēnesī vidēji 22). Divi īpašumi pārdoti par cenu virs viena miljona eiro, no kuriem lielākais ir 2,53 milj. eiro. Pērn šajā laika posmā privātmāju segmentā bija noticis 91 darījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas pieaug; aprīlī visdārgākie dzīvokļi 119. un 104.sērijas ēkās

Dienas Bizness, 03.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aprīlī Rīgas sērijveida dzīvokļu tirgū turpinājās mērens cenu pieaugums, kas novērots trešo mēnesi pēc kārtas. Tirgus atguvās pēc pagājušā gada nogalē novērotās cenu samazināšanās un atkārtoti sasniedza 2014. gada septembra cenu līmeni, atrodoties 641 EUR/m² pozīcijā, norāda ARCO REAL ESTATE valdes loceklis Māris Laukalējs, uzsverot, ka piepildās iepriekš izteiktās prognozes.

Vislielākais vidējās dzīvokļu 1 m² cenas pieaugums Rīgas mikrorajonos kopš 2015.gada sākuma novērots Juglā (+ 2,3 %), Bolderājā (+ 2,2 %) un Āgenskalnā (+ 2,0 %). Arī lielākajā daļā pārējo Rīgas mikrorajonu cenas šajā periodā palielinājās. Cenu līmenis samazinājās vienīgi Teikā (- 2,3 %), Imantā (- 1,2 %) un Pļavniekos (- 0,8 %).

2015.gada aprīlī visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104.sērijas ēkās, kur cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī svārstījās no 39 000 līdz 44 000 EUR atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur cenas divistabu dzīvokļiem svārstījās no 21 000 līdz 30 000 EUR, un Hruščova laika mājas, kuru cenu diapazons divistabu dzīvokļiem bija no 19 000 līdz 31 000 EUR atkarībā no mikrorajona.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iesniegts Arco Vara maksātnespējas pieteikums

, 22.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Harju apgabala tiesā iesniegts kompānijas Arco Vara maksātnespējas pieteikums, taču kompānija noliedz, ka tai būtu kādas problēmas, liecina paziņojums NASDAQ OMX Tallinn biržā.

Kompānijai gan vēl nav atsūtīta pieteikuma kopija, līdz ar to tai nav sīkākās informācijas par pieteikumu un tā pamatojumu.

Tāpat Arco Vara paziņojumā biržai norāda, ka tās rīcībā nav ziņu, ka kompānijai būtu kādi nenomaksāti rēķini, parādi vai citas saistības vai maksātspējas problēmas.

«Līdz ar to Arco Vara uzskata, ka bankrota pieteikums iesniegts, lai celtu neslavu uzņēmuma reputācijai un ietekmētu akcijas cenu,» norāda uzņēmums.

Kompānijai Arco Vara ir 17 biroji dažādās Igaunijas, Latvijas, Ukrainas un Bulgārijas pilsētās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sērijveida dzīvokļu cenu «uzvedība» būs atkarīga no pārdevēju rīcības, tirgu ietekmēs arī t.s. mājokļa nodokļa paaugstināšana, pieļauj Arco Real Estate.

2010.gada novembrī sērijveida dzīvokļu tirgū Rīgā cenas izmaiņas novērotas vienīgi atsevišķos lielākajos mikrorajonos. Taču vidējā cena nav mainījusies, un, pēc Arco Real Estate aprēķiniem, tā šobrīd ir 614 eiro/m². Nepārtrauktais cenu pieaugums, kas bija novērojams 2010.gada pirmajos deviņos mēnešos, oktobrī un novembrī bija aprimis. Pašlaik ir vērojama cenu stagnācija. 2010.gadā lielākais cenu lēciens bija janvārī – 4,6%.

Tā kā kopš gada sākuma vidējā dzīvokļu cena ir pakāpusies par 17,9%, ir tikai saprotami, ka šobrīd dzīvokļu tirgus iegājis tādā kā stagnācijas fāzē, komentē kompānijas speciālisti. Visticamāk, cenu izmaiņas tirgū šogad nav gaidāmas. Iespējams ir arī neliels cenu samazinājums tuvākajos mēnešos, jo jau oktobrī un novembrī atsevišķos mikrorajonos novērotas negatīvas cenu svārstības. Arco spriež, ka tas lielā mērā būs atkarīgs no dzīvokļu pārdevējiem, kuri šobrīd saprot, ka cenas paaugstināt vairs nav iespējams, jo tās sasniegušas maksimumu pašreizējā tirgus un ekonomiskajā situācijā. Dzīvokļu tirgu un cenu pieaugumu tuvākajā nākotnē arī ietekmēs pagājušajā mēnesī Ministru kabineta atbalstītās izmaiņas mājokļa nodoklī. Uzņēmums atgādina, ka valdība nolēmusi nodokļu likmes dubultot, tādējādi jaunās likmes būs 0,1, 0,4 un 0,6 no kadastrālās vērtības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Popularizē mājokļu iegādes shēmu, apejot banku

, 13.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā daudziem potenciālajiem mājokļu pircējiem bankas šobrīd kredītu atsaka, daži nekustamā īpašuma attīstītāji to piedāvā iegādāties uz nomaksu.

Lietišķo ziņu portāls dv.ee vēstī, ka Igaunijā kompānija Arco Vara piedāvā pircējiem savu finansējuma shēmu. Pērnruden uzņēmums būtiski pazemināja cenas savā projektā Tallinā. Tam bijis labs rezultāts — nopirkti 15 dzīvokļi. Taču vēl 25 dzīvokļi joprojām stāvot tukši. Pirktgribētāji esot, taču bankas nereti atsaka kredītu, pat ja potenciālā pircēja ienākumi esot pietiekami. Arco Vara šiem pircējiem piedāvā slēgt līgumu uz 5 gadiem. No potenciālā pircēja tiek prasīta 1. iemaksa 25 % apmērā, un tad ik mēnesi pircējs maksā daļu no pirkuma pamatsummas un procentus. Procentu likme tiek noteikta līgumā. Tā kā kompānija zināmā mērā riskē, procentlikme varētu būt nedaudz augstāka nekā bankas piedāvātā.

Komentāri

Pievienot komentāru