Citas ziņas

Arhitekti: Ziedoņdārza strūklakas remontdarbi veikti nelikumīgi

Diāna Golovko, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Rīga zaudējot Dārzu mākslas pilsētas tēlu, neapdomīgi tērējot līdzekļus vēsturisku objektu remontiem.

Tā uzskata ainavu arhitekti, apšaubot atjaunotās Ziedoņdārza strūklakas renovācijas kvalitāti, pret ko iebilst Rīgas dārzu un parku apsaimniekotājs. Latvijas Ainavu Arhitektūras biedrība uzskata, ka vēsturiska strūklaka parkā, kas ir kultūras piemineklis, drīkst tikt atjaunota tikai pēc apstiprināta rekonstrukcijas projekta. Patreiz veiktos strūklakas remontdarbus arhitekti uzskata par nelikumīgiem.

«Līdz šim remontdarbi vairākos Rīgas vēsturiskā centra parkos veikti bez projekta un diemžēl ļoti nekvalitatīvi. Tādējādi tiek strauji degradēta Rīgas kā dārzu mākslas pilsētas vides kvalitāte - vēsturiskas vērtības tiek uzticētas nepietiekami kompetentām pašvaldības institūcijām. Acīmredzot, šādā veidā piešķirtos valsts līdzekļus ir vieglāk izmantot, jo uz remontiem it kā tiekot piešķirti līdzekļi, bet uz projektiem nē,» saka SIA Vides Projektu Studija ainavu arhitekte Daiga Veinberga.

Ainavu arhitekti pauž viedokli, ka vēsturiskos parkos renovācijas darbi drīkst notikt tikai pēc likumā noteiktā kārtībā saskaņotiem projektiem, ko izstrādājuši profesionāļi - ainavu arhitekti sadarbībā ar restauratoriem.

Atjaunotā Ziedoņdārza strūklaka tiks atklāta šodien plkst. 12.00. Remontdarbu īstenošanā izlietoti 100 tūkst. LVL. Vizuāli strūklaka atstāta tāda, kāda tā vēsturiski tika uzbūvēta 1939.g., bet par pašvaldības līdzekļiem un ar uzņēmēju SIA Dommo atbalstu strūklakai atjaunots tās baseins, vāze, hidraulika un elektrības padeve, kā arī veikts teritorijas labiekārtojums un uzstādītas 4 jaunas akmens vardītes, kas ir vēsturiskie strūklakas elementi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklās atjaunoto Ziedoņdārza strūklaku

, 27.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 20 gadu klusēšanas pirmdien, 30. jūnijā plkst. 12.00 svinīgi tiks atklāta atjaunotā Ziedoņdārza strūklaka.

Strūklakas atklāšanā pilsētniekus priecēs Rīgas Skolēnu pils pūtēju orķestris, saldējums no Rīgas Piena kombināta, mazajiem rīdziniekiem un viņu vecākiem – pedāļu mašīnītes, kas būs izmantojamas parkā divas stundas bez maksas, Db.lv informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Atjaunoto strūklaku Ziedoņdārzā atklās Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks, pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agris Kalnkaziņš un Ziedoņdārza māju attīstītāju SIA Dommo pārstāvis Jānis Komisars.

Ziedoņdārza strūklaka būvēta 1939. gadā, veidojot Ziedoņa dārzu Rīgā. Tās autori: arhitekts V. Zaķis un tēlnieks M. Lange. Ar pārtraukumiem strūklaka darbojusies līdz 80. gadu beigām. Tagad strūklakai veikts remonts - atjaunots tās baseins, vāze, hidraulika un elektrības padeve, veikts teritorijas labiekārtojums, kā arī uzstādītas četras jaunas akmens vardītes, kas ir vēsturiskie strūklakas elementi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dambjapurva ezerā uzstādīs strūklaku

Atis Rozentāls, Db, 06.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko trīs nedēļu laikā Dambjapurva ezerā uzstādīs rotējošu strūklaku, ko pasūtījusi Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcija. Strūklakas izgatavošanas izmaksas ir 22 870 latu, uzstādīšanas izmaksas – 9 550 latu, bet kabeļa ierakšanas izmaksas plānotas 5 310 latu apjomā.

Strūklaku izgatavojis un šobrīd uzstāda Alūksnes uzņēmums SIA Alvita strūklakas. "Vidzemes priekšpilsētas administratīvajā teritorijā nevienā publiskā vietā nav uzstādītas strūklakas, kas vizuāli izdaiļo vidi un piešķir tai patīkamu mieru un noskaņu. Tāpat strūklakas pastāvīgā darbība uzlabos ūdens kvalitāti, to bagātinot ar skābekli. Tā kā Vidzemes priekšpilsētā ir septiņi ezeri, izpilddirekcijai radās ideja ezeru apkārtnē īstenot koncepciju par atpūtas vietu izveidi visai ģimenei. Dambjapurva ezerā pagājušajā gadā tika labiekārtota Rīgā pirmā Džungļu taka, kura sastāv no vairāk kā desmit dažādu sarežģītības pakāpju elementiem, kurus izmanto gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie. Džungļu taku iecienījušas apmeklēt skolēnu grupas ne tikai no Rīgas, bet citām pilsētām, piemēram, rīkojot tur sacensības un veiklības stafetes. Tāpat Dambjapurva ezera apkārtnē ir labiekārtots volejbola laukums, izveidots sporta laukums un uzstādīti tenisa galdi, grilvietas. Drīzumā pie Dambjapurva ezera izveidos arī jaunu bērnu rotaļu pilsētiņu," strūklakas vietas izvēli pamatoja Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dana Šarlovska. Precīzu strūklakas iedarbināšanas datumu izpilddirekcija sola paziņot vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir daudz projektu, kas tiek finansēti, piesaistot ES atbalstu, turklāt šo projektu vidū ir arī lieli infrastruktūras objekti. Man patiešām ir prieks, ka daudz jaunu objektu top tieši Latvijas reģionos. Tur ir mazāk jaunu projektu nekā, teiksim, Rīgā, un tāpēc reģionos jaunie objekti ir labāk pamanāmi, intervijā laikrakstam Diena saka Latvijas Arhitektu savienības prezidente, arhitekte Gunta Grikmane.

«Piemēram, mūzikas un mākslas skola Saldū vai augstskola Rēzeknē ir ļoti labi projekti, kas dod lielu pievienoto vērtību videi. Prieks arī, ka mums ir jaunas kultūras celtnes – koncertzāle Cēsīs, Latgales vēstniecība Gors un Austrumlatvijas Radošo pakalpojumu centrs Zeimuļs Rēzeknē. Drīzumā jau būs pilnībā gatava koncertzāle Lielais dzintars Liepājā. Veiksmīgas rekonstrukcijas piemērs ir Marka Rotko Mākslas centrs Daugavpilī. Reizēm dzirdu apgalvojumu: «reģionos nekas nenotiek», bet tā nav taisnība,» saka G.Grikmane.

Fragments no intervijas

Daudzi būvniecības nozares pārstāvji teikuši, ka Zolitūdes traģēdija, pirmkārt, iedragāja būvniecības nozares prestižu, otrkārt, nozarē strādājošajiem pašiem iekšēji lika pārvērtēt attieksmi pret savu darbu. Vai var teikt, ka arī arhitektu prestižu šī traģēdija apēnoja un ka daudzi arhitekti iekšēji pārvērtēja attieksmi pret darbu?

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ventspilī par 1,3 miljoniem eiro izgatavos strūklaku mastus Valzivs

Žanete Hāka, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzies Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes Komunālā pārvalde izsludinātais iepirkums par Lielā laukuma strūklakas mastu Valzivs izgatavošanu un uzstādīšanu, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā tika saņemti divu pretendentu pieteikumi, un uzvarējusi SIA Ostas Celtnieks. Iepirkuma līgumcena ir 1,299 miljoni eiro.

Darbus uzvarētājam jāpabeidz līdz šā gada 31. jūlijam. Pēc strūklakas Valzivs uzstādīšanas un nodošanas ekspluatācijā pretendentam jāveic strūklakas uzturēšana vēl trīs gadus.

Būvniekam pirms strūklakas Valzivs uzstādīšanas jāveic viena masta parauga uzstādīšana (viens no ūdens mastiem ar miglas efektu un apgaismojumu), kura laikā tiks veiktas pārbaudes. Pēc pārbaužu veikšanas parauga masts tiks izmantots strūklakas Valzivs uzstādīšanai. Tikai pēc parauga akcepta varēs izgatavot pārējos mastus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Aicina izteikties par koku ciršanu parkos un Valdemāra ielā

Ingrīda Drazdovska, 24.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai labiekārtotu pilsētas publiskās teritorijas, no 24.aprīļa līdz 7.maijam iedzīvotāji ir aicināti izteikt viedokli par paredzēto koku ciršanu Grīziņkalna parkā, Ziedoņdārzā un Krišjāņa Valdemāra ielas posmā no Zirņu ielas līdz Upes ielai, informē Rīgas pilsētas būvvalde.

Ziedoņdārzā paredzēts veidot jaunus stādījumus: kvalitatīvus skuju un lapu kokus, 500 lapu krūmus un vīteņaugus, 500 rožu, ziemciešu un zemsedzes, šo darbu realizēšanai nepieciešams izcirst 66 kokus, ieskaitot 29 asās egles, 9 purva bērzus un 6 vilkābeles.

Ziedoņdārzā izcērtamo koku saraksts un pamatojums izstrādāts, balstoties uz SIA Labie koki veikto koku inventarizāciju un sagatavoto dendrologa atzinumu. Ņemot vērā Ziedoņdārza kultūrvēsturiskās un dendroloģiskās vērtības, iespējamie izcērtamie koki tika analizēti īpaši rūpīgi. Vairākās parka vietās ir izveidojušies koku sējeņi, kas vēsturiskajā parka plānojumā nav atrodami. Šobrīd šo koku vainagi veido pārāk lielu noēnojumu, daži koki lielā vecuma dēļ ir sliktā stāvoklī un zaudējuši savu vizuālo kvalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Miljoni sakoptākiem, skaistākiem parkiem

Ingrīda Drazdovska, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā gada 7. maijam turpinās sabiedriskā apspriešana par paredzēto koku ciršanu Grīziņkalna parkā un Ziedoņdārzā Rīgā.

Ar ES fondu līdzfinansējumu Rīgā šogad sāks Grīziņkalna, Ziedoņdārza atjaunošanu, kā arī Spīķeru kvartālā labiekārtošanu. Vistuvāk realizācija no pieminētajiem trim lielajiem projektiem ir Spīķeru t.s. revitalizācijas projekts. Pašlaik notiek iepirkums par būvdarbu veikšanu (pieteikumu iesniegšana ir līdz 15. maijam) un, ja konkursa rezultāts netiks apstrīdēts, jau tuvākajos pāris mēnešos varētu sākties rosība.

Arī parkos jau šogad varētu gaidīt pārmaiņas. Pašlaik notiek Ziedoņdārza un Grīziņkalna parka teritorijas atjaunošanas tehniskā projekta izstrāde (projekta izstrādes un rekonstrukcijas konkursā uzvarēja apvienība Livland un Livland Būve), paralēli notiek sabiedriskā apspriešana par vairāku koku ciršanu tajos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināta fotogalerija - Starptautiskie nekustamā īpašuma izcilnieki novērtēti

Ingrīda Drazdovska, 17.03.2014

Labākā inovatīvā zaļā ēka, Žūrijas speciālbalva

Singapūras līča Dārzi

Arhitekti: Grant Associates, Wilkinson Eyre Architects; piedaloties inženieriem no Atelier Ten Ltd

Attīstītājs: Singapūras Nacionālā parku padome

2006. gadā Singapūrā noticis konkurss, kura mērķis bija atrast inovatīvu, bet arī realizējamu Dārzu attīstības plānu. Dienvidu līča konkursā uzvarēja Endrjū Granta komanda no Grant Associates, kurai bija iesaistīti Wilkinson Eyre arhitekti, inženieri no Atelier One, Atelier Ten. Priekšlikums cita starpā ietvēra divu milzīgu (ap 20 tūkst. m2) stiklotu «vēso» dārzu – «biomu» un astoņpadsmit «superkoku» (25–50 m) izveidi.

Avots: MIPIM

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapūrā, Zviedrijā un Vācijā realizētie projekti šogad ieņēmuši «olimpisko» pjedestālu globālajā nekustamā īpašuma tirgus arēnā.

Jau 25.reizi Kannās Francijā norisinājies viens no lielākajiem starptautiskiem nekustamā īpašuma biznesa pasākumiem – MIPIM. Jau 24 reizi profesionāļi no visas pasaules balso par tikko īstenotajiem labākajiem, augstvērtīgākajiem nekustamā īpašuma projektiem. Šā gada sākumā kompetenta žūrija, kuru vadīja Maikls Strongs (Michael Strong), kompānijas CBRE vadītājs Eiropas un Tuvējo austrumu reģionā (EMEA) no Apvienotās Karalistes, atlasīja 28 nekustamā īpašuma projektus – finālistus vairākās kateforijās. Laiku pa laikam konkursā tiek izcelta un ieviesta kāda jauna kategorija. Šogad šāds jaunievedums bija kategorija Labākais pilsētvides atjaunošanas projekts un Labākā inovatīvā «zaļā» ēka. Forumam MIPIM šoreiz goda «viesi» jeb valstis bija Krievija, Brazīlija, Turcija, tādēļ atsevišķi novērtēti veiksmīgākie projekti arī šajos pasaules reģionos. Labākie projekti tiek noteikti summējot gan žūrijas, gan MIPIM apmeklētāju balsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Grīziņkalna parka un Ziedoņdārza atjaunošanā plāno ieguldīt 2,2 miljonus latu

LETA, 11.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izsludinājis iepirkuma konkursu par Grīziņkalna parka un Ziedoņdārza revitalizācijas tehnisko projektu izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem, paredzot, ka līgumcena varētu sasniegt 2,2 miljonus latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Līguma izpildes termiņš paredzēts ne ilgāk kā līdz 2015.gada 31.martam. Projektiem paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.

Pamatojoties uz Rīgas pilsētas attīstības plānu, iepirkuma vispārējais mērķis ir sakopt vidi Rīgas pilsētā, labiekārtojot Ziedoņdārzu un Grīziņkalnu, radot atraktīvu un komfortablu vidi atpūtai un izklaidei, saglabājot kultūrvēsturisko mantojumu.

Sagatavotajā iepirkuma nolikumā norādīts, ka parki apmierina tuvāko kvartālu iedzīvotāju prasības pēc rekreācijas, taču vienlaikus tiek norādīts, ka gadu gaitā gan Ziedoņdārzs, gan Grīziņkalns zaudējis savu apkārtnes sabiedrisko nozīmi, jo izskatās pamests un nepievilcīgs - pāraugušie augi, novecojušās mazās arhitektūras formas nerada vēlmi ilgstoši uzturēties šajās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Grīziņkalna un Ziedoņdārza atjaunošana izmaksās 4,6 miljonus eiro

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izsludinātajā iepirkuma konkursā par Grīziņkalna parka un Ziedoņdārza revitalizācijas tehnisko projektu izstrādi, autoruzraudzību un būvdarbiem uzvarējusi SIA Tilts, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Konkursā piedalījās četri dalībnieki. Pretendents iesniedzis piedāvājumu par 4,59 miljoniem eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka līguma izpildes termiņš paredzēts ne ilgāk kā līdz 2015.gada 31.martam. Projektiem paredzēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.

Pamatojoties uz Rīgas pilsētas attīstības plānu, iepirkuma vispārējais mērķis ir sakopt vidi Rīgas pilsētā, labiekārtojot Ziedoņdārzu un Grīziņkalnu, radot atraktīvu un komfortablu vidi atpūtai un izklaidei, saglabājot kultūrvēsturisko mantojumu.

Sagatavotajā iepirkuma nolikumā norādīts, ka parki apmierina tuvāko kvartālu iedzīvotāju prasības pēc rekreācijas, taču vienlaikus tiek norādīts, ka gadu gaitā gan Ziedoņdārzs, gan Grīziņkalns zaudējis savu apkārtnes sabiedrisko nozīmi, jo izskatās pamests un nepievilcīgs - pāraugušie augi, novecojušās mazās arhitektūras formas nerada vēlmi ilgstoši uzturēties šajās vietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noslēgumam tuvojas Rīgas vecākās strūklakas atjaunošana Vērmanes dārzā

Db.lv, 08.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc lielākās daļas restaurācijas darbu pabeigšanas noslēgumam tuvojas galvaspilsētas lepnuma – vecākās Rīgas strūklakas “Gadalaiki” – atjaunošana Vērmanes dārzā, informē Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs Edijs Pelšs.

Vispirms tika veikti demontāžas darbi, pēc kuriem virsmas notīrītas ar smilšu strūklu. Baseina sienas izlīdzinātas no iekšpuses un ārpuses, virsmas pārklātas ar speciālo poru špakteli, ieklāta cementa bāzes hidroizolācija baseina iekšpusē divās kārtās. Iekšējo un ārējo sienu plaisas norobežotas ar speciāliem materiāliem, bet pie baseina ārējas malas uzklāta ģeomebrāna.

Tāpat darbu gaitā nomainīta visas strūklakas elektroinstalācija un izveidots jauns elektrosadales skapis. Pēc postamenta nostiprināšanas patlaban turpinās bučardēta granīta detaļu uzstādīšana.

Restaurācijas darbnīcā veikta baseina centrā esošās skulptūras atjaunošana - monumentāla vāze uz postamenta, kuru rotā četru gadalaiku skulptūras. Tās kausā attēloti divi bērni, kas rotaļājas ar Neptūna trejzari, no kura šļācas ūdens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dambjapurva ezerā sāk darboties rotējoša strūklaka

, 01.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 1. oktobrī Rīgas Vidzemes priekšpilsētā pie Dambjapurva ezera testa režīmā sākusi darboties rotējoša strūklaka, kas rudens krēslā un tumšajās vakara stundās būs izgaismota ar 20 krāsainiem prožektoriem. Tās ūdens strūklas augstums būs regulējams, bet centrālais sprauslas augstums ir 15-20 metri.

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijai strūklakas projekta izstrādes darbi aizņēmusi divus gadus – pagājušā gada vasarā tika izgatavota pati strūklaka, šovasar tika sākti tās uzstādīšanas darbi un zemsprieguma kabeļa rakšanas darbi elektrības padeves nodrošināšanai.

Jaunā strūklaka uzstādīta ne tikai atpūtnieku acu priecēšanai, bet arī labvēlīgu apstākļu radīšanai pašā Dambjapurva ezerā. Rotējošā strūklaka veicina ūdens aerāciju un palielina izšķīdušā skābekļa daudzumu ūdenī, kā arī attīra ūdeni un nodrošina lielāku tīrību ezerā. Tāpat uzlabota ūdens aberācija pēc ezera apkārtnē esošās Šmerļupītes rekonstrukcijas, kuras laikā tika aizbērta upes izteka no ezera un līdz ar to ūdens tajā ne ietecēja, ne iztecēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kronvalda parkā pie Kongresu nama iedarbināta interaktīvā strūklaka, kas ir kompānijas Connection Codes dāvinājums pašvaldībai, informē Rīgas domē.

Strūklakas interaktīvais stends ļauj iedarbināt ūdens kustību ar rokas mājienu. Iekārta, kas ļauj ikvienam garāmgājējam kļūt par strūklakas diriģentu, tika uzstādīta jau pērn un guva ievērojamu rīdzinieku un pilsētas viesu uzmanību.

Kopš maija sākuma Rīgā darbojas arī visas pārējās strūklakas. Galvaspilsētā kopumā ir 11 strūklakas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Aizliedz 1,56 miljonus latu tērēt Grīziņkalna un Ziedoņdārza atjaunošanai

LETA, 10.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis Rīgas domei slēgt 1,56 miljonus latu vērtus līgumus par Grīziņkalna un Ziedoņdārza teritoriju atjaunošanu.

Rīgas dome bija paredzējusi slēgt 926 440 latus vērtu līgumu par Grīziņkalna parka teritorijas un 638 294 latus vērtu līgumu par Ziedoņdārza teritorijas revitalizāciju jeb atjaunošanu un labiekārtošanu. Abos iepirkumos par uzvarētāju bija atzīta SIA Livland Būve un SIA Livland veidotā pretendentu apvienība.

IUB sūdzības par šiem Rīgas domes lēmumiem iesniedza SIA RBSSKALS Būvvadība. Uzņēmums norādīja, ka pasūtītāja lēmums atzīt par uzvarētājiem Livland Būve un Livland ir nepamatots un ir pretrunā konkursa nolikuma prasībām un Publisko iepirkumu likuma nosacījumiem, teiks IUB interneta mājaslapā publicētajā lēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Ziedoņdārzu plānots sakārtot līdz nākamā gada jūnijam

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziedoņdārzā sākta vērienīga rekonstrukcija, informēja Rīgas domē.

Ziedoņdārzs ir 6,37 hektārus liels jaukta tipa ainavu un regulāra stila parks ar zālieniem, alejām, cirptiem dzīvžogiem, strūklaku, bērnu rotaļu laukumiem un ielu basketbola laukumiem, ko ietver A. Čaka, Matīsa, Sparģeļu un Artilērijas ielas. Ziedoņdārzu ierīkoja pilsētas pārvalde pēc dārzu arhitekta A.Zeidaka projekta 1939.gadā. Parkā uzstādīts piemineklis dzejniekam Aleksandram Čakam.

Gadu gaitā Ziedoņdārzs kļuvis nepievilcīgs - bradājamais baseins sen nedarbojas, celiņu iesegums ir nolietots un saplaisājis, dārznieka māja ir sliktā stāvoklī, stādījumi pārauguši.

Augusta beigās Ziedoņdārzā sākta rekonstrukcija. Darbu gaitā notiks gājēju celiņu seguma atjaunošana, vides pieejamības nodrošināšana cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, bradājamā ūdens baseina atjaunošana, bērnu atpūtas laukuma atjaunošana un vēl viena jauna bērnu laukuma izveide, vingrošanas laukuma izveide, jaunu soliņu uzstādīšana un esošo soliņu remonts, apgaismojuma izbūve, dārznieka mājas atjaunošana, sabiedriskās tualetes izbūve , videonovērošanas sistēmas izbūve līdz pieslēguma vietai Sparģeļu ielā, suņu pastaigu laukuma izveide, teritorijas apzaļumošana un zāliena atjaunošana, kā arī tūrisma norāžu, arhitektūras mazo formu uzstādīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne visi galvaspilsētā notiekošie ielu remontdarbi tiks pabeigti līdz 1.septembrim, tomēr visi posmi pie skolu teritorijām būs pabeigti, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas ārkārtas sēdē sacīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis Edmunds Valpēters.

Termiņu iekavēšanos Valpēters skaidroja ar pašvaldības AS Rīgas Siltums un SIA Rīgas ūdens, kā arī AS Sadales tīkls veicamajiem inženierkomunikāciju remontdarbiem.

Ietvju remontdarbi aizkavēsies Brīvības, Stabu, Dzirnavu un Elizabetes ielā. Brīvības ielas ietvju pārbūves darbus paredzēts pabeigt līdz 9.septembrim, savukārt Dzirnavu ielā paredzētos Sadales tīkla remontdarbus paredzēts pabeigt līdz 15.septembrim.

Tāpat Brīvības ielas remontdarbi posmā no Bruņinieku ielas līdz Gaisa tiltam tiks atlikti līdz nākamā gada pavasarim, jo Rīgas siltums nepaspēs paveikt visus nepieciešamos remontdarbus tik ātri, lai būtu iespējams šajā posmā uzklāt kvalitatīvu asfalta segumu, skaidroja Vālpēters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Par Rīgas dzelzceļa stacijas pārbūvi turpinās sarunas ar Latvijas un Dānijas arhitektiem

LETA, 28.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žūrija metu konkursā par Rail Baltica Rīgas dzelzceļa tilta un Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla kompleksu apbūvi piešķīrusi divas otrās vietas.

Divas otrās vietas piešķirtas tāpēc, ka neviens no darbiem neatbilda visām pasūtītāja prasībām, šodien informēja konkursa žūrija.

Uzvarētāji konkursā ir arhitekti no Dānijas (PLH Arkitekter A/S sadarbībā ar COWI A/S), kā arī Latvijas SIA Outofbox (sadarbībā ar SIA RUUME arhitekti, SIA Vektors T, SIA E.Daniševska birojs un SIA Landshape). Abi otrās vietas ieguvēji atlīdzībā saņems 45 000 eiro.

Dānijas arhitekti iesniedza darbu ar devīzi R210G1A6, bet Latvijas arhitekti ar devīzi - SMXL2022. Darbus var aplūkot tīmekļa vietnē edzl.lv/lv/aktualitates/metu-konkurss.

Kultūras ministrijas eksperts Jānis Dripe uzsvēra, ka Rīgas dzelzceļa tilta un Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla apbūve ir sarežģīta gan no arhitektūras un publiskās ārtelpas viedokļa, gan transporta organizācijas un dzelzceļa specifisko tehnoloģiju viedokļa, tāpēc iesniegto darbu skaits - 15 - vērtējams ļoti atzīstami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Labākais arhitektūras darbs — sporta zāle Talsos

, 14.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas arhitektūras 2008. gada Lielā balva piešķirta Talsu pilsētas 2.vidusskolas un sākumskolas sporta zāles autoriem.

Tie ir a/s UPB, arhitekts Uldis Pīlēns, Guna Pīlēna, Dzintars Heinsbergs un Ilze Ķauķe. Sporta zāle atzīta arī par labāko projektu kategorijā Jaunbūves – publiskas ēkas.

No kopumā iesniegtā 81 darba astoņās nominācijās tehniskās komisijas žūrija konkursa otrajai kārtai izvirzīja 32 darbus. Konkursa otrajā kārtā darbus izvērtēja un laureātus noteica starptautiska žūrija: Igaunijas Arhitektūras centra direktors Ilars Marks (Ülar Mark), Kijevas Arhitekta Sergeja Babuškina biroja direktors Aleksandrs Babuškins, Viļņas Ģedimas Tehniskās universitātes docents Sauļus Mikšts (Saulius Mikstas), Tallinas pilsētas arhitekts Endriks Mands (Endrik Mand), kā arī Igaunijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Ike Volkovs (Ike Volkov).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023 laureāti

Db.lv, 09.10.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023" (LAGB 2023) laureāti.

Lielo gada balvu 2023 jeb Grand Prix saņēma Dailes teātra priekšlaukums (SIA "MADE arhitekti". Autoru komanda: Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Māra Starka, Mārtiņš Vaskis, Krists Lūkins, Liena Šiliņa, Jēkabs Slava sadarbībā ar Evelīnu Ozolu). Arhitektu birojam šī ir jau otrā saņemtā Lielā gada balva, kad 2012.gadā birojs saņēma Grand Prix par objektu - Saldus mūzikas un mākslas skola.

Starptautiskās žūrijas pārstāvji vienoti stāsta, ka objekts ir ne tikai labas prakses piemērs, bet arī rada un veido pārdomātu vides telpu, kas ir iekļaujoša gan pret vidi, gan sabiedrību. Žūrijas pārstāvji uzsver, ka projekts ir izstrādāts ar lielu iejūtību pret arhitektes Martas Staņas radīto Dailes teātri, kas ir spilgts padomju modernisma arhitektūras paraugs un unikāla sava laikmeta liecība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Remontdarbi gāzesvadā Vireši-Tallina pie Valmieras noslēgušies ātrāk kā plānots

Lelde Petrāne, 26.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienotais dabasgāzes un pārvades operators AS "Conexus Baltic Grid" (Conexus) ir noslēdzis remontdarbus gāzesvadā Vireši-Tallina pie Valmieras, kuri bija nepieciešami, lai novērstu konstatētos augsta riska gāzesvada defektus un nodrošinātu gāzes pārvades sistēmas drošību šajā pārvades posmā.

Vienlaikus veiktie remontdarbi ļaus paaugstināt darba spiedienu gāzesvadā un nākotnē palielināt dabasgāzes piegādes apjomus Somijai un Igaunijai.

Remontdarbi tika paredzēti līdz 31.maijam, taču tos izdevies noslēgt ātrāk nekā plānots. Remontdarbi gāzesvadā Vireši-Tallina tika īstenoti Latvijas-Lietuvas starpsavienojuma uzlabošanas (LLSU) projekta ietvaros, kas ir svarīgs elements Eiropas Savienības iekšējā enerģijas tirgus papildināšanai un starptautiskās pārvades sistēmas darba uzlabošanai. Veiktie remontdarbi Vireši-Tallina gāzesvadā ir viens no kopumā 17 apakšprojektiem, kas LLSU projekta ietvaros tiek veikti, un to īstenošanā ieguldīti 450 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rīgas dārzi un parki 3535 latus tērēja

Lelde Petrāne, 24.11.2011

Pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" strādnieki Līvu laukumā demontē strūklakas baseinu, kur nākamgad tiks uzstādīts mākslinieces Olgas Šilovas radīts bronzas veidojums "Leste".

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai labiekārtotu Līvu laukumu pirms tradicionālā Ziemassvētku tirdziņa, aģentūra Rīgas dārzi un parki veica tur esošās, kādreizējās strūklakas demontāžu.

Ar pilsētas izpilddirektora rīkojumu Rīgas dārziem un parkiem Līvu laukuma strūklakas demontāžai un labiekārtošanas darbiem pārskaitīti 3535 lati.

Pēc Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma ir izstrādāts projekts jaunai strūklakai. Piedāvātais strūklakas risinājums iecerēts bez dziļa atklātā baseina, lai viss laukums būtu brīvi šķērsojams. Projekts vēl nav pilnībā saskaņots visās atbildīgajās pašvaldības struktūrās un šobrīd atklāts ir tā finansējuma jautājums, informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas strūklakas iedarbinās vēlāk

Aisma Orupe, 08.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas strūklakas šovasar varētu sākt darboties no 1. jūnija. Tā 8. aprīlī Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē pieļāva pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš.

Tas ir vēlāk nekā parasti, taču tā nākas rīkoties, jo Rīgas dārziem un parkiem samazināta dotācija. A. Kalnkaziņš gan pieļāva, ka dažas strūklakas varētu iedarbināt maija svētkos, bet peldošo strūklaku Rīgas kanālā pie Bastejkalna vispār neieslēgt.

Ieskaitot kanālmalas laistīšanas sistēmu, Rīgas dārzu un parku apsaimniekošanā ir 11 strūklakas. Lielāko strūklaku darbināšanai katrai nepieciešami 1,5 tūkstoši latu mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban paveikti vairāk nekā puse no plānotajiem Salu tilta remontdarbiem un pilnībā renovēto tiltu satiksmei varēs atklāt jau šā gada beigās. Plānots, ka pēc mēneša – 5. jūlijā jau varēs pārslēgt satiksmi pa jaunizbūvētajām joslām centra virzienā un uzsākt pēdējo posmu – tilta remontdarbus malējās joslās virzienā uz Pārdaugavu.

Klātienē vērojot remontdarbu gaitu, Rīgas mērs Nils Ušakovs norādīja, ka pēc tilta renovācijas gājējiem un velobraucējiem būs daudz drošāka pārvietošanās: ietvju tuneļi būs apgaismoti, tiks uzstādītas video novērošanas kameras, kā arī policijas patruļas veiks regulāru apsekošanu. Lai nodrošinātu pieejamību, uz tilta pie sabiedriskā transporta pieturvietām izbūvēs īpašas nobrauktuves.

Patlaban paveikti vairāk nekā puse no plānotajiem darbiem. Tilta malējām joslām virzienā uz centru demontēts asfaltbetona segums līdz tilta nesošajām konstrukcijām, tiek mainītas tehniskās ietves, tilta margas un apgaismojuma stabi. Ietvju tuneļos veikta seguma nomaiņa, griestu un sienu remonts, kā arī atsevišķos posmos tuneļa krāsošana. Plānots, ka pēc mēneša – 5. jūlijā jau varēs pārslēgt satiksmi pa jaunizbūvētajām joslām centra virzienā un uzsākt pēdējo posmu – tilta remontdarbus tilta malējās joslās virzienā uz Pārdaugavu. Līdz šim ir izbūvētas divas vidējās braukšanas joslas, pa kurām patlaban novirzīta satiksme virzienā uz centru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Dailes teātra apkārtnes labiekārtošanas izmaksas nepatīkami pārsteidz

Laura Mazbērziņa/LETA, 26.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa žūrija Dailes teātra teritorijas labiekārtošanai vienbalsīgi izvēlējusies arhitektūras projektēšanas uzņēmuma SIA Made arhitekti iesniegto metu, taču vēl gaidāmas diskusijas par projekta izmaksām un realizēšanas laiku.

SIA Made arhitekti valdes locekle, arhitekte Linda Krūmiņa stāstīja, ka meta projektā respektēti līdzšinējie teritorijas elementi, kurus projektējusi arhitekte Marta Staņa. Tajā pašā laikā mets izstrādāts, ņemot vērā personu ar īpašām vajadzībām, velosipēdistu un jauno māmiņu intereses - laukuma segums tiks pilnībā mainīts, simboliski atstājot Staņas projektētās ķieģeļu joslas, kas būs jārestaurē. Arhitekti izplānojuši priekšlaukumu, kas iedalīts divās daļās - Šarlotes ielai pietuvinātā zona projektēta ar apzaļumojumiem un soliem, savukārt no otra laukuma daļa projektēta bez apzaļumojumiem, vienlaikus likvidējot līdzšinējās autostāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināta - FOTO: Rīgas lidostas gaisa satiksmes vadības torņa nākotnes vizuālais tēls

Zane Atlāce - Bistere, 26.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā arhitektūras konkursā par Latvijas gaisa satiksmes (LGS) vadības torņa nākotnes vizuālo tēlu lidostā Rīga uzvarējuši ARHIS Arhitekti, sadarbībā ar Leo A Daly, liecina arhitektu biroja paziņojums Facebook profilā.

Arhitektu birojs ar paziņojumu par uzvaru metu konkursā gan apsteidzis iepirkumu komisijas ziņojumu. Proti, LGS pārstāvis Arnis Lapiņš apstiprina, ka metu konkursā par uzvarētāju atzīts ARHIS Arhitekti piedāvājums, taču gala lēmumu pēc visu pretendentu atbilstības izvērtējuma pieņems iepirkuma komisija. Lēmums, ar kuru biroju tiks slēgts līgums, varētu būt zināms pēc Lieldienām.

Jau vēstīts, ka Latvijas Gaisa Satiksme plāno modernizēt esošo infrastruktūru, paredzot jaunu gaisa satiksmes kontroles torni, paplašinot un atjaunojot tehnoloģisko aprīkojumu un biroja telpas, nodrošinot kvalitatīvu gaisa telpas uzraudzību un savu darbinieku darba vidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ziedoņdārzu un Grīziņkalnu sakārtos Livland grupas uzņēmumi

Ingrīda Drazdovska, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības rīkotajā konkursā par Ziedoņdārza un Grīziņkalna parka teritorijas revitalizāciju uzvarējuši un līgumi noslēgti ar pretendentu grupu SIA Livland Būve un SIA Livland.

Noslēgtie līgumi paredz Ziedoņdārza un Grīziņkalna parka teritorijas revitalizācijas tehniskā projekta izstrādi, autoruzraudzību un būvniecības darbus - gājēju seguma atjaunošanu, veloceliņu ierīkošanu, atbalsta sienu un kāpņu atjaunošanu, nožogojuma uzstādīšanu, tūrisma norāžu, arhitektūras mazo formu un ietvju apgaismojuma uzstādīšanu, bērnu atpūtas laukuma atjaunošanu, sabiedrisko tualešu, dārznieka mājas izbūvi un teritorijas apzaļumošanu.

Uzvarētājam tehniskos projektu jāizstrādā līdz 2012. gada maijam, bet būvdarbi jāpabeidz līdz 2013. gada janvārim.

Ziedoņdārzam tehniskā projekta izstrāde, ekspertīze, autoruzraudzība un būvdarbi tiks veikti par 778, 7 tūkst. latu, savukārt Grīziņkalna parkam šo darbu izmaksas ir 1,13 miljoni latu. Projekta Grīziņkalna un tam pieguļošā Miera dārza teritorijas revitalizācija kopējās attiecināmās izmaksas ir turpat 5,27 miljoni latu, no tām ERAF finansējums ir 85%.

Komentāri

Pievienot komentāru