Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusgadu pēc atziņas, ka Ārstniecības riska fonds darbībā nav ne sasniedzis mērķus, ne pienācīgi pilda tam noteiktās funkcijas, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti atzina, ka vēl jādod laiks likumdošanas un fonda darbības pilnveidošanai.

Saeimas komisijas deputāti 4. septembrī uzklausīja Valsts kontroles ziņojumu par revīziju Vai Ārstniecības riska fonds darbojas pacientu interesēs? Uzklausīja arī Veselības inspekciju, kas tieši nodrošina sūdzību par ārstu darbu izskatīšanu, un Veselības ministriju. Pusgadu pēc VK publiskotā ziņojuma fonda darbību nevar saukt par sakārtotu, lai arī iesniegti Ministru kabineta noteikumu labojumi un saprasts, kā labāk piedzīt debitoru parādus.

Secinājumi un ieteikumi

Valsts kontrole, pārbaudot Ārstniecības riska fonda darbību, lūkojās, vai tā atbilst normatīvo aktu prasībām, kā arī, vai ir sasniegts mērķis – izveidot pacientiem saprotamas, savlaicīgas un efektīvas sūdzību procedūras, kas ārpustiesas kārtībā sniedz iespēju saņemt atlīdzību par veselības aprūpes rezultātā nodarīto kaitējumu.

«Revīzijas galvenie secinājumi vienā teikumā ir, ka mērķis nav sasniegts. Tikai 9% sabiedrības vispār zina, ka šāds fonds darbojas,» deputātiem norādīja VK Revīzijas departamenta direktore Inga Vārava. Viņa arī uzsvēra, ka fonds nepilda galveno misiju un sūdzību izskatīšanas termiņi vairāk nekā trešdaļā gadījumu pārsniedz vienu gadu, piebilstot, ka tiesvedības dažkārt beidzas ātrāk.

VK speciāliste kontroles laikā secinājusi, ka darba metodika nav skaidra pašiem fonda darbiniekiem, likuma regulējums ir izplūdis un, kas ļaunākais, par to visiem ir bijis labi zināms jau piecus gadus, bet Veselības ministrija nav centusies neko darīt lietas labā.

Ieteikumu sadaļa atbilst secinājumiem, un VK ieteic atrast pietiekami daudz speciālistu, lai varētu nodrošināt fonda normālu darbību, informēt iedzīvotājus par iespēju sūdzēties par ārstniecību un iegūt atlīdzību.

Saeimas komisijas sēžu zālē atklājās, ka nezināšana patiešām pastāv. Tā, piemēram, deputāts Atis Lejiņš kolēģiem godīgi atzinās, ka par Ārstniecības riska fondu iepriekš nav zinājis un uzskatījis, ka zaudējumus par sliktu ārstēšanu izmaksā ārstniecības iestādes.

Visu rakstu lasiet 5. septembra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru