Jaunākais izdevums

Līdz šim vairākus gadus pasaulē vērtīgākā kompānija pēc tirgus vērtības bija naftas ASV gigants Exxon, taču 22. maijā, kad Exxon vērtība bija 335.9 miljardi ASV dolāru, to nedaudz pārspēja Ķīnas kompānija PetroChina, ziņo Bloomberg.

«Ja tu gribi iegādāties enerģētikas kompāniju akcijas, tad tu izvēlies Ķīnas dominējušās kompānijas. Pieprasījums Ķīnas degvielas tirgū aug, kamēr Ziemeļamerikā un Eiropā pieprasījums patiesībā samazinās,» norāda Mirae Asset Securities enerģētikas tirgus izpētes nodaļas vadītājs Gordons Kvans (Gordon Kwan).

Ķīna valdības tēriņi šogad veicinājuši degvielas patēriņa pieaugumu, kamēr ASV finanšu krīzes rezultātā degvielas pieprasījums krīt.

Šī gada laikā PetroChina akcijas cena palielinājusies par 29%. Exxon akcijas cena šī gada laikā samazinājusies par 14%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Saimnieciskās darbības veicēji, pamēģinot MUN mundieri, bieži vien secina, ka tas īsti viņu biznesiņam nederot.

Valsts ieņēmumu dienesta dati rāda, ka šā gada februārī mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) maksātāju statusā strādā 43 922, bet šo statusu zaudējušo skaits ir vēl lielāks – 46 026, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Par to, ka vairāk nekā puse no MUN jau šo statusu ir zaudējuši, viedokļi atšķiras, jo daļa uzskata, ka MUN sākotnēji esot bijis izveidots kā savdabīgs nodokļu ofšors, ko sekmīgi izmantojuši daudzi apsviedīgi cilvēki, savukārt otra daļa uzskata, ka MUN deva iespēju cilvēkiem uzsākt savu biznesu un nebraukt peļņā uz ārzemēm.

Jāatgādina, ka MUN startēja 2010. gada 1. septembrī, un kopš tā laika šajā statusā strādājošie ir piedzīvojuši dažādus raibus laikus – nodokļa likmes paaugstināšanu, apgrozījuma griestu samazināšanu, ieceri ieviest minimālo fiksēto valsts sociālās apdrošināšanas maksājumu par katru darbinieku, kas gan pēdējā brīdī tika atcelts, tāpat arī bija plānots liegt MUN darboties konkrētās jomās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Amazon, Apple, Alphabet un Microsoft sīvā cīņā par vērtīgākā uzņēmuma statusu

Jānis Šķupelis, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā saasinājusies cīņa par pasaulē vērtīgākā uzņēmuma statusu.

Vēl nosacīti nesen šķita, ka šis gods stabili piederēs Apple, kura kapitalizācija pārlēca pāri pat viena miljarda ASV dolāru atzīmei. Tiesa gan, drīz pēc tam nāca vispārējs akciju cenu samazināšanās vilnis, un bažas par spēju augt līdz tam ierastajos tempos smagāk iekrāvušas tieši Apple akcijai. Rezultātā Apple uz brīdī kapitalizācijas ziņā izdevās pārspēt Microsoft. Uz papēžiem šajā ziņā mina vēl arī Alphabet un Amazon. com, un tieši pēdējai šā gada sākumā izdevies nonākt vērtīgāko uzņēmumu topa augšgalā.

Kā nekā – Amazon akcijas cena divu gadu laikā palēkusies teju par 120%.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmuma Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs intervijā laikrakstam Diena.

Kad parādās populārāko viedtālruņu jaunākie modeļi, tā bieži ir ažiotāža pasaules mērogā. Droši vien arī to esat piedzīvojuši savos veikalos?

Jā, mums ir veikali visā Latvijā, un mēs uzmanīgi sekojam telekomunikāciju jaunumiem. Pirms dažiem gadiem paredzējām, ka 2015. gadā viedtālruņu pārdošana varētu sasniegt 75% no visu pārdoto tālruņu kopējā apjoma. Tas vēl nav sasniegts, bet izskatās visai reāli, jo viedtālruņu popularitātes kāpuma tempi nedaudz palielinās, no katriem desmit tālruņiem, ko pārdodam, 6-7 ir tieši viedtālruņi. Viedtālruņu izplatību labi raksturo pēdēji pieci gadi - šā gada sākumā Tele2 tīklā viedtālruņu lietotāju skaits pārsniedza 300 000 jeb bija aptuveni 30% no klientu skaita. 2009. gadā viedtālruņu lietotāju bija tikai 10 000 jeb 1% no visa klientu skaita. Latvija viedtālruņu jomā labā līmenī ir arī pasaulē, mēs varētu būt Top 15 sarakstā attiecībā uz viedtālruņu izplatību, bet, protams, absolūtos skaitļos, runājot par viedtālruņu lietotāju daudzumu, Latvijai ir grūti sacensties, teiksim, ar Ķīnu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Norvēģijas Statoil gūst rekordpeļņu

Gunta Kursiša, 28.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas naftas uz gāzes uzņēmums Statoil ASA šī gada otrajā ceturksnī sasniedzis rekordaugstu peļņu, atsaucoties uz uzņēmuma paziņojumu, vēsta The Bellingham Herald.

Statoil ASA otrā ceturkšņa peļņa ir pieaugusi līdz 27,1 miljardam kronu jeb pieciem miljardiem ASV dolāru. Pērnā gada attiecīgajā periodā Statoil ASA peļņa bija 3,1 miljons Norvēģijas kronu jeb 570 tūkstoši ASV dolāru.

Par 129% - līdz 61 miljardam Norvēģijas kronu (11,3 miljardiem ASV dolāru) šī gada otrajā ceturksnī pieauguši naftas un gāzes uzņēmuma ienākumi.

Uzņēmuma ražošana triju mēnešu periodā no aprīļa līdz jūnijam samazinājās par 18%, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni.

Kompānijas peļņas kraso pieaugumu skaidro ar to, ka vidēji par 28% pieaugušas naftas cenas, turklāt Statoil ASA par 8,8 miljardiem Norvēģijas kronu jeb 1,6 miljardiem ASV dolāru pārdeva 40% daļu naftas ieguves vietā Peregrino, Brazīlijā. Statoil nopirka pusi naftas ieguves lauka Peregrino 2005. gadā un otru pusi 2008. gadā. Peregrino atrodas aptuveni 85 kilometru attālumā no Brazīlijas krastiem aptuveni 100 metrus zem ūdens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ERGO iegādājas Vital Life biznesu Latvijā un Lietuvā

, 07.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas un Latvijas ERGO Dzīvības apdrošināšanas kompānijas iegādāsies Norvēģijas Vital Life biznesu Latvijā un Lietuvā.

Norvēģijas apdrošināšanas sabiedrība Vital Forsikring ASA, kas Baltijas valstīs darbojas ar nosaukumu Vital Life, un apdrošināšanas sabiedrības ERGO Latvija dzīvība un ERGO Lietuva Gyvybes draudimas ir parakstījušas pirkuma līgumu par Vital Forsikring ASA filiāļu Latvijā un Lietuvā portfeļu iegādi.

Vital Forsikring ASA lēmumu par portfeļu pārdošanu pieņēmusi sakarā ar izmaiņām sabiedrības starptautiskajā stratēģijā, kuras turpmākie mērķi ir biznesa darbības koncentrēšana vietējā tirgū.

Apdrošināšanas darījumi, kurus veic Vital Forsikring filiāles Latvijā un Lietuvā, atbilst ERGO Baltijas apdrošināšanas sabiedrību stratēģiskajiem mērķiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

FOTO: DB viesojas DNB Bank ASA Latvijas filiāles birojā

Linda Zalāne, Latvijas Radio, speciāli DB, 30.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB Bank ASA Latvijas filiāles dizaina un funkcionalitātes risinājumu idejas nākušas no darbinieku pulka; dizaineri salikuši punktus uz «i», lai viss īstenotos, kā iecerēts

DNB Bank ASA ir lielākā finanšu institūcija Norvēģijā, un Latvijā tai izveidots servisa centrs, kas nodrošina augstākā līmeņa servisu bankas klientiem Norvēģijā un citās valstīs. Līdz šim tā birojs atradās Skanstes ielā, Rīgā, taču pērn 300 darbinieku kuplā komanda pārcēlās uz biroja ēku Teodors Jaunajā Teikā, kur apdzīvo četrus stāvus. «Izvēlējāmies šo biroja centru arī praktisku apsvērumu dēļ, proti, aptaujā noskaidrojām, ka aptuveni 80% no mūsu darbiniekiem tā atrašanās vieta ir ērta. Līdz ar pārcelšanos esam ieguvuši arī plašāku biroju. Vecajās telpās bija vairāk darbinieku nekā darba vietu, līdz ar to bija strikti jāstrādā maiņās. Tagad ir otrādi. Tolaik bijām 260 un šobrīd 300,» stāsta DNB Bank ASA Latvijas filiāles vadītājs Intars Sloka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu boksa zvaigzne Mairis Briedis pasaules boksa supersērijas pirmā smagā svara pusfināla cīņā pārspējot savu pretinieku Oleksandru Usiku, kļūs par multimiljonāru, intervijā aģentūrai LETA pauda sacensību organizators Kalle Zauerlands.

Briedis septembrī supersērijas ceturtdaļfinālā pēc punktiem pieveica Maiku Peresu no Kubas, aizstāvot Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Nākamā gada janvārī viņš pusfinālā tiksies ar Usiku, kurš savā ceturtdaļfinālā pārspēja vācieti Marko Huku. Šajā cīņā uz likmes būs ne tikai WBC, bet arī Usikam piederošā Pasaules Boksa organizācijas (WBO) josta, savukārt sacensību čempions kļūs par visu četru prestižāko jostu īpašnieku.

Šobrīd Zauerlandam ir saspringts grafiks, jo nepieciešams atrast norises vietas visām četrām pusfināla cīņām abās svara kategorijās. Ceturtdien viņš īsā vizītē bija ieradies Latvijā, atklājot, ka Brieža un Usika cīņas norises vieta būs zināma divu nedēļu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

LM: lai arī bezdarbnieka pienākumi Latvijā «draudzīgi», tomēr 42,7 tūkst. tos nav spējuši izpildīt

Gunta Kursiša, 03.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Labklājības ministrija (LM) norāda, ka patlaban bezdarbnieka pildāmie pienākumi, ja persona vēlas saglabāt bezdarbnieka statusu, ir «pietiekami draudzīgi», šā gada pirmajos astoņos mēnešos bezdarbnieka statuss bezdarbnieka pienākumu nepildīšanas dēļ ir atņemts 42,7 tūkstošiem cilvēku, kas ir vairāk nekā to bezdarbnieku, kas šo statusu zaudējuši, jo iekārtojušies darbā. LM atzīst – šis skaits ir apjomīgs, taču ministrija nespēj izskaidrot iemeslus tik lielam «neapzinīgo» bezdarbnieku skaitam.

Patlaban lielākā daļa jeb 88% bezdarbnieku, kuriem bezdarbnieka statuss ticis noņemts pienākumu nepildīšanas dēļ, šo statusu zaudējuši, jo individuālajā darba meklēšanas plānā noteiktajā dienā nav ieradušies aģentūrā, liecina Nodarbinātības Valsts aģentūras (NVA) statistika.

Kā norāda LM, diena, kurā bez darba esošajam jāierodas aģentūrā, tiek saskaņota labu laiku iepriekš, turklāt intervāls starp apmeklējumiem var būt pat divi mēneši. Tādējādi nevar apgalvot, ka bezdarbnieku darba meklēšanas grafiks būtu pārāk saspringts un neizpildāms. Patlaban LM nav informācijas par visiem iemesliem, kādēļ cilvēki nepilda savas saistības, lai saglabātu bezdarbnieka statusu, norāda LM Darba tirgus politikas departamenta speciāliste Līga Emule-Konone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Cīņa par vērtīgākā uzņēmuma statusu saasinājusies

Jānis Šķupelis, 29.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft ceļš atpakaļ uz pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni.

Lielākā investoru skepse pēdējā laikā saistījusies ar līdzšinējiem akciju cenu pieauguma līderiem. Šāda situācija nozīmējusi, ka no pasaules vērtīgākā uzņēmuma statusa uz brīdi bijis jāatvadās Apple. Vēl nesen izskatījās, ka tā kompānija, kas vissparīgāk min uz Apple papēžiem, ir Amazon.com, kas kļuva par otro publiski kotēto uzņēmumu (aiz Apple), kura vērtība sasniedza apaļo viena triljona ASV dolāru līmeni. Triljona klubiņš gan pagaidām bijusi grūta vieta, kur noturēties, un oktobra-novembra notikumi nozīmējuši, ka pamatīgāk cieš arī šī e-komercijas uzņēmuma akcija. Kā izrādījies – pasaules vērtīgākā uzņēmuma troni, ja lūkojas uz kapitalizāciju, Apple nupat pagaidām gan vien uz brīdi atņēmis neviens cits kā Microsoft (abu šo kompāniju novērtējumi ir ļoti tuvu – pie 830 miljardiem ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni trešdaļu Latvijas teritorijas klāj lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ). Vidēji hektārs aramzemes Latvijā šobrīd maksā 4600 EUR/ha, savukārt Igaunijā cena ir par 4% dārgāka.

Pēc pēdējiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gadā reģistrēti 69 000 ekonomiski aktīvo lauku saimniecību, kas kopumā apsaimnieko nepilnus divus miljonus hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ) - jeb ~ 31 % no visas Latvijas teritorijas. Laikā no 2001. līdz 2010. gadam lauku saimniecību skaits būtiski mainījās, samazinoties par teju 41% un par 8 % palielinoties apsaimniekotajām LIZ platībām. Savukārt pēdējo četru gadu laikā LIZ platība palielinājusies vien par 38 000 hektāru jeb 2 %, kopējam saimniecību skaitam samazinoties par 950 jeb 1,4 %.

Jaunākie “Lauku īpašumu tirgus indeksa” dati (aprīlis):

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes (LIZ):

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Forbes Porziņģa pārstāvētās Knicks vērtību lēš 3,6 miljardu dolāru apmērā

LETA/AFP, 09.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Ņujorkas «Knicks» un Losandželosas «Lakers» joprojām ir vērtīgākās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas.

Ņujorkas «Knicks» un Losandželosas «Lakers» joprojām ir vērtīgākās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas, liecina ikgadējais «Forbes» pārskats, kurā noskaidrots, ka pirmo reizi katras līgas komandas vērtība ir vismaz viens miljards dolāru (816 miljoni eiro).

Vidējā vērtība NBA komandai tagad ir 1,65 miljardi dolāru.

Kristapa Porziņģa pārstāvētā «Knicks» paliek sarakstā pirmā ar 3,6 miljardu dolāru vērtību, kam seko vēl viena ikoniska komanda «Lakers» ar 3,3 miljardu dolāru vērtību.

«Knicks» ir palielinājusi vērtību no savas arēnas «Madison Square Garden» viena miljarda dolāru renovācijas pēc kuras radušās jaunas ienākumu gūšanas iespējas no sponsoriem un sēdvietām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms uzņēmumu stratēģiskajām sacensībām S3 būtisks notikums ir treniņš – pirmā iespēja novērtēt savas spējas uz konkurentu fona.

Šogad treniņš norisinājās Mežaparkā Dziesmusvētku estrādes teritorijā. Tā tematiskais nosaukums bija «Investori». Dalībnieku mērķis bija veikt pēc iespējas vērtīgākas investīcijas, kas nozīmēja atrast un atšifrēt pašus vērtīgākos kontrolpunktus. Kopā estrādes teritorijā bija izvietotas piecas kontrolpunktu grupas, kur katrai no grupām noteiktā laikā bija visaugstākā vērtība.

Pirmais solis ceļā uz atrisinājumu bija astoņu erudīcijas un atjautības jautājumu risināšana. Atbildot pareizi uz sešiem jautājumiem, varēja saņemt investīciju (kontrolpunktu) vērtību grafiku. Dažas komandas jau uzreiz pielietoja sadarbības stratēģiju un jautājumus risināja kopā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nāvējošā koronavīrusa izplatīšanās sabiedējusi pat finanšu tirgus, un šīs nedēļas pirmajā pusē šis faktors daļēji bijis atbildīgs par mērenu akciju cenu atkāpšanos.

Pagaidām zināms tas, ka pie plaušu karsoņa epidēmijas Ķīnas pilsētā Vuhaņā vainojams jauns vīruss, kas, iespējams, radies tās jūras velšu tirgū. Atklāts, ka ar šo vīrusu inficēti jau vairāki simti cilvēku. Turklāt izskatās, ka tas ir ļoti lipīgs, un šonedēļ reģistrēts pirmais gadījums, kad to saķēris kāds vīrs ASV. Saslimšanas gadījumi bijuši arī Taizemē, Taivānā, Japānā un Dienvidkorejā.

Lai gan akciju cena šobrīd daudzviet sarukusi, mūsdienās šādu vīrusu izplatīšanās vilnim uz vērtspapīru cenām ietekme nemēdz būt ilgstoša. Parasti plašākām bailēm par kādu infekciju lielāka negatīva ietekme ir uz dažādu ar tūrisma industriju saistīto kompāniju vērtspapīru cenu dinamiku. Protams, ļoti grūti pateikt to, cik lielā mērā šī jaunā vīrusa izplatību izdosies veiksmīgi iegrožot, jo katrs šāds gadījums ir unikāls. Daudzus bažīgus dara fakts, ka ķīnieši šobrīd sevišķi aktīvi plāno ceļojumus saistībā ar šīs valsts Jaunā gada brīvdienām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldējuma ražotājs «Rūjienas saldējums» šogad ir paplašinājis zīmola «Rūjienas saldējums» produktu eksportu uz Bulgāriju un plāno sākt realizēt biezpiena desertus Polijā, aģentūrai LETA pastāstīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Igors Miezis.

Uzņēmums šogad ir paplašinājis savu standarta produktu - saldējuma vafeļu glāzītēs - eksportu uz Bulgāriju, kur piesaistījis vēl vienu jaunu klientu. Tāpat tuvāko divu mēnešu laikā plānots sākt realizēt «Rūjienas saldējums» ražotos biezpiena desertus Polijā. «Pagājušajā gada nogalē sākām ražot biezpiena masu saldējuma vafeļu konusā. Patlaban produkts ir pieejams »Rimi« veikalā, bet tuvāko divu mēnešu laikā uzsāksim tā eksportu uz Poliju,» sacīja Miezis.

Viņš piebilda, ka «Rūjienas saldējums» pērn noslēdza sadarbību ar ASV kompāniju «Minimelts Co» par saldējuma bumbiņu «Mini Melts» ražošanu un izplatīšanu Eiropā, un līdz šim uzņēmums Polijā realizēja tikai «Mini Melts» saldējuma bumbiņas, bet zīmola «Rūjienas saldējums» produkcija tur nebija pieejama. Zīmola «Rūjienas saldējums» produkti līdz šim pieejami tādos ārvalstu tirgos kā Igaunija, Bulgārija un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Zaļš iet kopā ar visu – SIA Rīgas meži vides izglītības projekts Zaļā klase

Laura Slišāne, SIA Rīgas Meži projekta Zaļā klase vadītāja, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Modes mākslinieki ir pārliecināti, ka balts, melns un pelēks iet kopā ar visu. SIA Rīgas meži valda pārliecība, ka ar visu iet kopā tieši zaļais. No ekoloģijas aspekta Rīgas mežos ligzdo zaļās vārnas, veselās koalīcijās aug zaļās bērzlapes, bet opozīcijā – zaļās mušmires. No ekonomiskā aspekta Rīgas mežos ir papilnam zaļās enerģijas – ekonomiku sildām, bet mājsaimniecības apkurinām ar biomasu, šķeldu un kokskaidu granulām. Taču pāri visam zaļo jaunība. Tāpēc no sociālā aspekta SIA Rīgas meži vairāku gadu garumā ir iedzīvinājusi vides izglītības projektu Zaļā klase, jo par zaļu pat vēl zaļāks patiešām ir tikai skolas laiks.

Kas lācītim vēderā

Sevišķi zaļš skolas laiks ir Rīgas un Pierīgas pirmsskolas, vispārizglītojošo un profesionālo mācību iestāžu audzēkņiem, jo 35 km attālumā no Rīgas – Ogres pusē – SIA Rīgas meži veido informācijas un vides izglītības kompetenču centru Zaļā klase. Un kompetenču te patiesi ir daudz.

Pirmkārt, izglītot skolēnus par to, kas ir mežs, kāda ir meža nozīme un kāds ir pilns meža apsaimniekošanas cikls, sākot no sēklas līdz dēlim. Otrkārt, tā kā prakse parasti apgāž teoriju, ļaut pašiem iemēģināt roku dažādos mežsaimnieciskajos darbos un izšķirties, vai grūtāk ir stādīt kartupeļus vai tomēr mežu. Treškārt, iemācīt justies labi dabā jebkuros apstākļos. Proti, pieņemts uzskatīt, ka saimnieks nedzen suni laukā lietus laikā, taču mežā darbu pārtrauc tikai tad, ja vēja ātrums pārsniedz 11 m/s! Ceturtkārt, iemācīt pazīt dabu. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā spēja pazīt dabu ir handikaps turpmākajā dzīvē: ir labi zināt, kā neapmaldīties mežā, bet, ja nu tomēr ir gadījies apmaldīties, – kā rīkoties, kur mežā slēpties negaisa laikā, pat tas, kā mežā noņemt cepuri, ir svarīgi. Ja cepuri atstās pamestu augšpēdus, tad, liekot to atpakaļ galvā, ar vieglu roku galvā var uzlikt arī ērces. Ar tādām zināšanām dzīvē nepazudīsi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) izsludinātajam taromātu iepirkuma konkursam, tiesības nodrošināt automatizēto depozīta iepakojuma pieņemšanu Latvijā ieguvis Norvēģijas uzņēmums “Tomra Systems ASA” (Tomra), kas ir iepakojuma savākšanas un šķirošanas iekārtu ražotājs ar teju 50 gadu pieredzi nozarē.

Pēc līguma noslēgšanas un konkrētu taromātu modeļu izvietojuma un vietu precizēšanas, sāksies iekārtu ražošanas process, lai jau septembrī uzsāktu pirmās iekārtu piegādes uz iepakojuma pieņemšanas vietām. Plānots, ka depozīta sistēma darbību Latvijā uzsāks 2022. gada 1. februārī.

Uzņēmuma Tomra iesniegtais piedāvājums tika atzīts kā tehniski modernākais, uzticamākais un pārdomātākais piedāvājums ar zemāko piedāvāto cenu. Sadarbībai tika izvēlēts taromātu nomas modelis, kurā visu infrastruktūras izvietošanu un IT sistēmas izveidi, kā arī iekārtu apkalpošanu darbības laikā nodrošina Tomra, saņemot atlīdzību par katru automatizēti pieņemto iepakojumu brīdī, kad sistēma uzsāks darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielbritānijas reklāmas «sargsuns» sekos līdzi arī ierakstiem tīmekļa vietnēs

Lelde Petrāne, 01.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 1.martu, Lielbritānijas Reklāmas standartu pārvalde (ASA) ieguvusi tiesības sekot līdzi tam, ko kompānijas raksta tīmekļa vietnēs un sociālajos tīklos, un pārkāpumu gadījumā atbilstoši rīkoties, ziņo BBC.

Šie noteikumi ietver paziņojumus vietnēs, ko var interpretēt kā mārketingu arī gadījumos, kad tās nav reklāmas.

Kopš 2008.gada «sargsuns» saņēmis vairāk nekā 4500 sūdzības saistībā ar tekstiem tīmekļa vietnēs, taču nav drīkstējis rīkoties, lai tie pazustu.

Galvenā uzmanība tikšot vērsta uz .co.uk vietnēm, taču ASA drīkstot pārraudzīt arī starptautiskās vietnes, piemēram, Facebook.

Kāds eksperts gan skaidrojis - ASA darbu varētu apgūtināt tas, ka vienīgais sods, ko tā var piemērot, ir reklāmu pārtraukšana. Taču to internetā var izmantot arī mārketinga nolūkos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Latvijas hokeja izlase pirmo reizi kopš 2009.gada iekļūst pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

LETA, 16.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas hokeja izlase otrdien nodrošināja vietu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, kur spēlēs pirmo reizi kopš 2009.gada.

Izšķirošajā B apakšgrupas mačā par ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu Latvijas hokejisti ar rezultātu 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) uzvarēja pasaules čempionāta rīkotāju Dāniju.

Latvijas hokejisti B apakšgrupā ieņēma ceturto vietu un ceturtdaļfinālā ceturtdien tiksies ar A apakšgrupas uzvarētāju Zviedriju.

Vienīgos vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Andris Džeriņš.

Savukārt «sauso» uzvaru Latvijas izlases vārtos izcīnīja Elvis Merzļikins, kurš atvairīja visas 19 pretinieku mestās ripas.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas reklāmas «sargsuns» trešdien aizliedzis Yves St Laurent smaržu reklāmu, kurā redzama sieviete, kura it kā imitē narkotiku injicēšanu, ziņo Reuters.

Par smaržu Belle D'Opium TV reklāmu sūdzējušies 13 skatītāji. Tajā redzama sieviete, kas dejo bungu pavadījumā. Dejas laikā viņa ar pirkstu norāda uz savu roku.

Pēc tam sieviete vienā brīdī redzama, guļot uz grīdas, un reklāmas beigās balss saka: «Es esmu tava atkarība. Es esmu Belle D'Opium. Jaunās Yves St Laurent smaržas.»

Kompānija gan norādījusi, ka reklāma veidota tā, lai savaldzinātu skatītājas, un parādītu smaržu intensitāti un spēcīgumu.

Tomēr Reklāmas standartu pārvalde (ASA) uzskata, ka izmisīgo atmosfēru saīsinātajā televīzijas versijā skatītāji var pārprast, uztverot kā narkotiku lietošanas sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Biznesa pakalpojumu nozarē strauji kāpj procesu automatizācijas tempi

Db.lv, 06.09.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gada sākumā Latvijā bāzētie starptautisko biznesa pakalpojumu centri bija automatizējuši un robotizējuši 10% no saviem procesiem, un tie prognozēja, ka turpmāko trīs gadu periodā tiks automatizēti 25% no apkalpotajiem procesiem.

Realitātē šo rezultātu nozarei izdevies sasniegt viena gada laikā, apliecina ABSL Latvia veiktā pētījuma dati. Turklāt 2021. gada sākumā veiktās aptaujas dati norāda uz to, ka līdz 2024. gadam nozare plāno automatizēt un robotizēt vidēji 43% no šobrīd apkalpotajiem biznesa procesiem globālā līmenī.

Straujš digitālās transformācijas kāpums starptautisko biznesa pakalpojumu centru (turpmāk tekstā “SBPC”) nozarē saistāms ar kopējo tehnoloģiju pieaugošo lomu globāla mēroga uzņēmumos, kā nepieciešamību uzlabot uzņēmumu darbības efektivitātes rādītājus. Vidēji 80% no nozares uzņēmumiem Latvijā aktīvi izmanto pieejamos procesu automatizācijas un robotizācijas risinājumus vai sekmīgi ir izveidojuši paši savas procesu automatizācijas komandas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināts - Norvēģijas bankas DNB Bank ASA klientu servisa centrs atradīsies Jaunajā Teikā

Lelde Petrāne, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamā gada pirmajā pusgadā uz HANNER uzņēmumu grupas attīstīto Jaunās Teikas rajona biroja ēku Teodors pārcelsies lielākās Norvēģijas bankas DNB Bank ASA klientu servisa centrs.

Šobrīd DNB Bank ASA klientu servisa centrs strādā no Luminor (kādreizējās DNB) ēkas Skanstes ielā.

DNB Bank ASA servisa centrs, kurš atradīsies Jaunajā Teikā, apkalpos lielākās Norvēģijas bankas - DNB - klientus tieši no Rīgas.

Birojs tiks izvietots trijos stāvos, kopumā iekārtojot 292 darba vietas.

Pēdējo desmit gadu laikā Jaunajā Teikā investēti vairāk nekā 85 miljoni eiro. Biroju ēku Valters, Teodors un Henrihs kopējā platība pārsniedz vairāk nekā 50 tūkstošus kvadrātmetru. Jaunajās ēkās (Teodors un Henrihs) nomas maksa ir no 12 līdz 14 EUR/kvadrātmetrā.

Šobrīd Jauno Teiku par savu mājvietu izvēlējušās aptuveni 400 ģimenes un vairāk nekā 16 uzņēmumi, starp tiem – Accenture, Tieto, Solvay, Primekss, Henkel un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijā aizliegts rādīt TV sludinājumu, kas apgalvoja, ka Actimel jogurts atbalsta bērnu dabisko aizsardzību pret slimībām, ziņo BBC.

Sludinājums vēstīja: «ir zinātniski pierādīts, ka Actimel palīdz atbalstīt jūsu bērna aizsardzības spējas».

Ražotājs Danone teicis, ka ir «ļoti vīlies» par šo lēmumu.

BBC raksta, ka ASA nav pārliecinājuši Danone iesniegtie pētījumu rezultāti, uz kuriem tas atsaucas, pamatojot reklāmā iekļautos apgalvojumus. Pārvalde akcentējusi, ka pētījumi ASV un Krievijā pierādījuši, ka Actimel ietekme ir niecīga.

ASA lēmusi, ka reklāma ir maldinoša un pārkāpj noteikumus attiecībā uz pierādījumiem un precizitāti reklāmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut Orkla ASA un AS Gutta, SIA NP Foods, AS Staburadze, UAB Margiris, SIA Detente, AS Laima un to meitas sabiedrību apvienošanos, informē KP.

KP secina, ka darījuma rezultātā ietekmētajos tirgos netiks nodarīts kaitējums konkurencei.

KP lēmumā secina, ka tirgos, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki, – sulu, sulu dzērienu un nektāru tirgū, šokolādes konditorejas tirgū, cukura konditorejas izstrādājumu tirgū, cepumu, biskvītu un vafeļu tirgū, kā arī galda mērču tirgū un gatavo zupu tirgū – Latvijā un Baltijas teritorijā konkurence netiks būtiski samazināta. Darījuma rezultātā minētajos tirgos apvienošanās dalībnieku tirgus daļas pieaugums vērtējams kā neliels, savukārt jaunu konkurentu ienākšanai attiecīgajos preču tirgos būtisku barjeru nav. Vienlaikus mazumtirgotājiem saglabājas iespējas iegādāties arī citu ražotāju produkciju gan Latvijā, gan arī ārpus Latvijas teritorijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Google steidz ieņemt Apple vietu - akcijas vērtība sasniedz rekordus

Jānis Rancāns, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta kompānijas Google akcijas vērtība pārsniegusi 800 ASV dolāru atzīmi, kas uzņēmuma vēsturē ir rekordsumma. Vērtības kāpumu Google akcijām veicinājusi investoru pārliecība par interneta milža izaugsmi.

Pirms pieciem gadiem Google akcijas vērtība bija sasniegusi 700 ASV dolāru, tomēr pēc tam sekoja finanšu krīze, kas lika ievērojami krist kompānijas akciju vērtībai. Pēc krīzes Google sāka atgūties un otrdien tās akcijas vērtība jau bija sasniegusi 806,85 ASV dolāru, vēsta AP.

Google akciju vērtības kāpums noticis pēdējo septiņu mēnešu laikā – periodā, kas pārklājās ar ievērojamo Apple akciju vērtības samazināšanos. Kopš aizvadītā gada Apple zaudējusi aptuveni 35% savas tirgus vērtības.

Pēc ievērojamā akciju vērtības krituma Apple uz laiku bija zaudējusi pat pasaules vērtīgākās kompānijas statusu. Tomēr vēlāk, akciju vērtībai palēnām atgūstot savas pozīcijas, Apple atkal kļuva par pasaules vērtīgāko kompāniju ar tirgus vērtību 432 miljardu ASV dolāru apmērā. Otrajā vietā palikusi enerģētikas kompānija Exxon Mobil Corp. (402 miljardi ASV dolāru), bet trešo ar 266 miljardiem, ieņem Google.

Komentāri

Pievienot komentāru