Jaunākais izdevums

Neviens Latvijas nodokļu maksātājs, kas izmantojis EDS, nevar būt drošs, ka konkurentu vai pat noziedzīgu grupējumu rīcībā nav ziņu par viņa sadarbības partneriem, paša nodokļu maksātāja vai viņa darbinieku ienākumiem, darījumiem un dzīvesvietām.

Tā uzsver Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas (NMTA) valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece. Asociācija pieprasa atbildīgajām valsts iestādēm un VID vadībai ne tikai pielikt visas pūles, lai noskaidrotu datu noplūdes cēloņus un novērstu šādas situācijas atkārtošanos, bet arī nekavējoties informēt par šo faktu katru konkrēto nodokļu maksātāju, kura deklarēto datu noplūde ir pieļauta.

Dana Muceniece. (Foto: Ritvars Skuja, DB)«Ja reiz VID nespēja nosargāt sev uzticētos nodokļu maksātāja datus, tad nodokļu maksātājam vismaz ir tiesības zināt, vai un kādi dati ir nonākuši trešo personu rokās, lai varētu īstenot nepieciešamos piesardzības pasākumus,» tā D. Muceniece.

NMTA uzskata, ka šāda apjoma datu noplūde VID ir ārkārtas situācija, kas var nopietni ietekmēt gan nodokļu maksātāju vēlmi izmantot valsts piedāvātos elektroniskos pakalpojumus, gan jau tā katastrofāli zemo iedzīvotāju uzticību valsts pārvaldei kopumā.

No VID elektroniskās datu sistēmas (EDS) noplūstot nodokļu maksātāju deklarētajiem datiem, rupji tikušas pārkāptas nodokļu maksātāju tiesības uz šīs informācijas konfidencialitāti un klaji ignorēts tiesiskās paļāvības princips, kas paredz, ka nodokļu administrācijai nodotie dati netiks izmantoti likumos neparedzētiem mērķiem.

Šobrīd trešo personu rīcībā nonākušie nodokļu maksātāju dati var tikt izmantoti gan negodīgas konkurences nolūkos, gan noziedzīgu nodarījumu plānošanai un realizācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komersanti aicina Saeimu celt reprezentatīvo auto slieksni, lai nevajadzētu reģistrēt spēkratus kaimiņvalstīs, kur labvēlīgāka nodokļu politika.

Šajās dienās Saeimā tiek izskatīts likumprojekts, kas Latvijas uzņēmējiem, kuri savā darbībā izmanto arī ekskluzīvas jeb luksus klases automašīnas, liks izvērtēt iespējas reģistrēt uzņēmumam piederošos spēkratus kādā no kaimiņvalstīm, kur nodokļu slogs, salīdzinot ar Latviju, ir nesalīdzināmi mazāks, norāda mežistrādes uzņēmuma Stiga RM valdes loceklis Andris Ramoliņš. DB (09.09.2013.) jau rakstījis, ka zemāku izmaksu dēļ aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu izvēlas saviem auto Lietuvas un Igaunijas numura zīmes.

Ja tiks pieņemti «Grozījumi pievienotās vērtības nodokļa likumā», kas paredz, ka turpmāk par luksus klases automašīnām un ar tiem saistītiem izdevumiem vairs nebūs iespējams saņemt PVN priekšnodokļa atmaksu, daudzi vēlēsies reģistrēt savas automašīnas citās valstīs, kur nodokļu sistēma ir draudzīgāka un biznesu atbalstoša, brīdina A. Ramolinš. DB jau raktījis, ka Auto asociācija atbalsta šos grozījumus, ja vien līdz 50 tūkst. Ls (ar PVN) tiek celts reprezentatīvo auto cenas slieksnis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Juridiskās komisijas vadītājs atbalsta sodu politikas pārskatīšanu par «aplokšņu algu» maksāšanu

LETA, 06.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) kopumā atbalsta sodu politikas pārskatīšanu par «aplokšņu algu» maksāšanu, skaidrojot, ka Tieslietu ministrijas (TM) iesniegtie priekšlikumi komisijai vēl būs jāvērtē.

TM rosinājusi noteikt, ka par darba samaksas, kas nav uzrādīta grāmatvedības uzskaitē, jeb «aplokšņu algas» izmaksāšanu fiziskai personai vai valdes loceklim būtu jāmaksā naudas sods no 140 līdz 2100 eiro.

Bērziņš norāda, ka pašreiz noteiktos sodus nevar vērtēt kā reālu šķērsli «aplokšņu algu» maksāšanai. Viņš pauž, ka iespējamās izmaiņas jāskata plašākā kontekstā, ņemot vērā arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas Ināras Pētersones aktualizēto jautājumu par negodīgu komercpraksi lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās.

Ņemot vērā līdzšinējos kontroles pasākumos konstatētos pārkāpumus, lai samazinātu negodīgu komercpraksi lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, VID sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, biedrību Auto asociācija un Patērētāju tiesību aizsardzības centru ir sācis vairākas aktivitātes ar mērķi sakārtot lietoto transportlīdzekļu tirdzniecības vietu darbību, informēja VID.

Komentāri

Pievienot komentāru