Jaunākais izdevums

Pamatojoties uz pērnā gada kompāniju sniegtajiem finanšu datiem, ir izveidots visvairāk pelnošo ASV uzņēmumu saraksts Fortune 500. Pelnošāko uzņēmumu divdesmitniekā ierindojas tādas kompānijas kā Exxon Mobil, Microsoft, Apple, Johnson&Johnson un citas, raksta CNN Money.

Jau astoto gadu pēc kārtas ASV pelnošāko uzņēmumu saraksta augšgalā ierindojusies starptautiskā gāzes un naftas kompānija Exxon Mobile, 2010. gadā nopelnot 30,5 miljardus ASV dolāru. Salīdzinot ar pērno gadu, Exxon palielinājis ieņēmumus par 59%, pateicoties naftas cenu kāpumam.

Otrajā vietā Fortune 500 sarakstā ierindojās telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs AT&T, pērn nopelnot 19,9 miljardus ASV dolāru. Trešajā vietā, no AT&T atpaliekot par 0,9 miljardiem ASV dolāru, ierindojas enerģētikas uzņēmums Chevron. Chevron ieņēmumi 2010. gadā ir palielinājušies par 82%.

Pelnošāko uzņēmumu saraksta ceturto vietu ieņem Microsoft. Tā peļņa pērn bijusi 18,8 miljardi ASV dolāru. Panākumi gūti, pateicoties veiksmīgajiem operētājsistēmas Windows 7 pārdošanas rezultātiem.

Fortune 500 saraksta pirmo piecinieku noslēdz ASV banka J.P. Morgan Chase & Co ar 17,4 miljardiem lielu peļņu.

Saraksta pirmajā desmitniekā atrodas arī tādas kompānijas kā Wal-Mart Stores, International Business Machines, Apple, Johnson&Johnson un Berkshire Hathaway.

Coca-Cola ierindojas saraksta 13. vietā, Intel – saraksta 15. vietā, Hewlett-Packard ir astoņpadsmitais pelnošākais uzņēmums ASV, savukārt Google – deviņpadsmitais. Pelnošāko uzņēmumu divdesmitnieku noslēdz Godman Sachs Group.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakot ardievas 2010.gadam, žurnāls Fortune apkopojis sliktākos izgājienus ASV biznesa vidē 2010.gadā.

Pirmajā vietā ierindotas bijušā kompānijas BP vadītāja Tonija Heivarda (Tony Hayward) likstas, par kurām daudz rakstīts arī db.lv. Naftas platformas eksplozija un nogrimšana kļuva par pasaulslavenu katastrofu, kuru plaši atspoguļo plašsaziņas līdzekļi. Kompānija šajā sakarā saņēmusi apjomīgu kritiku. Izdevums atgādina, ka tā vēl ilgi turpināja apgalvot, ka katastrofas ietekme būs pieticīga.

Otrajā vietā ierindotas ASV mazumtirgotāja Gap nedienas ar jauno logo. Tikai vienu nedēļu pēc tā ieviešanas tirgotājs jauno logo atmeta kā nederīgu. Logo, kas tika izmantots vairāk nekā 20 gadus, redzams zils lodziņš ar baltu uzrakstu GAP. Jaunajā logo bija redzams melns uzraksts Gap, kas novietots uz gaiša fona, un p burta augšpusē - neliels zils četrstūris. Taču sociālajos tīklos un tiešsaistes forumos mazumtirgotāja jaunais logo tika «nolīdzināts līdz ar zemi». Galu galā kompānijas pārstāvis Marks Hansens norādīja, ka kompānija ir sekojusi līdzi negatīvajiem komentāriem internetā, kas atkal un atkal lūdz atjaunot veco logo. «Tāpēc mēs esam pieņēmuši lēmumu darīt tieši to,» viņš apliecināja, piebilstot - ir skaidrs, ka mazumtirgotājs šajā ziņā nav gājis pareizajā virzienā un palaidis garām iespēju par šo jautājumu apspriesties ar klientiem tiešsaistē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Iegādājas uzņēmumus nolūkā transformēt esošo biznesu

Raimonds Dauksts, Darījumu un Vadības konsultāciju nodaļas direktors, PwC Latvija, 26.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz ārkārtējām tirgus svārstībām, pandēmiju, ģeopolitiskajiem nemieriem un tehnoloģisko paātrinājumu, pēdējo trīs gadu laikā ir bijis vēsturiski augsts uzņēmumu apvienošanas vai iegādes darījumu (M&A) apjoms.

PwC veidotā 2023. gada M&A integrācijas aptauja* (aptaujāti 232 augstākā līmeņa vadītāji no “Fortune 1000” uzņēmumiem) liecina, ka kopumā M&A darījumi kļūst veiksmīgāki. Tai pat laikā, gandrīz visi aptaujātie uzņēmēji norāda uz pilnveides iespējām gan iegādātā uzņēmuma integrācijas procesā, gan sava uzņēmuma transformācijā.

Transformācija kā jauna iespēja

Būtiski pieaug tieši pircēju (nevis iegādājamo uzņēmumu) pārveidojošo darījumu skaits. 2022. gada aptaujas respondenti trīs gadu laikā saskārušies ar tikpat lielām pārmaiņām, kādas piedzīvotas iepriekšējos 15 gados kopā. Uz paplašināšanos vērstā politika un nepieredzētā ģeopolitiskā ietekme mainīja darījumu apjomu un veidu – tie kļuva apjomīgāki, drosmīgāki un riskantāki. Šajā kontekstā, aptuveni puse no visiem darījumiem bija vērsta uz pilnīgi jaunu tirgu, kanālu, produktu vai tehnoloģiju iegādi, kas būtiski mainīja pircēja operacionālās darbības modeli. Tai pat laikā, pircējam līdzīgu (piemēram, nozares konkurentu) vai būtiski mazāku uzņēmumu iegāde būtiski samazinājās.Tas noteikti nav pārsteigums, bet tieši uzņēmumiem ar vislielāko institucionālo un vadības M&A pieredzi ir vislielākās izredzes gūt panākumus, realizējot jaunus darījumus. Īpaši tas attiecas uz veiksmīgajiem M&A uzņēmumiem, no kuriem 75% bija iepriekšēja pieredze ar transformējoša rakstura M&A darījumiem (pārējiem uzņēmumiem šāda pieredze bija tikai 43%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāla Fortune izveidotā 500 lielāko kompāniju sarakstā esošie uzņēmumi pēro gadu noslēguši ar rekordlielu peļņu – 825 miljardiem ASV dolāru. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn kompāniju peļņa augusi par 16%.

Žurnāls norāda, ka, neskatoties uz recesiju un iedzīvotāju pirktspējas kritumu, ASV kompānijas turpina audzēt peļņu. «Pretēji ASV ekonomikai, kompānijas demonstrējušas pārsteidzošu piemērošanās spēju,» akcentē Fortune.

Fortune saraksta 500 kompānijas visā pasaulē kopumā nodarbina 25,8 miljonus cilvēku. ASV šīs kompānijas nodarbina gandrīz 17 miljonus cilvēku un netieši ietekmē miljoniem citu kompāniju darbinieku.

Žurnāla izveidotā saraksta galvgali ieņem naftas gigants Exxon Mobil. Pērn kompānijas apgrozījums bijis 453 miljardu ASV dolāru apmērā. Otrajā vietā iekļuvusi mazumtirdzniecības veikalu ķēde Wal-Mart (447 miljardu dolāru liels apgrozījums), bet trešajā - Chevron ar 245 miljardu dolāru lielu apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

FOTO: Astoņas labākās aviokompānijas pasaulē

Zane Atlāce-Bistere, 05.06.2017

8. ANA Holdings

ANA ir Japānas lielākais pārvadātājs, ar vairāk nekā 250 lidmašīnām, kas pārvadā vairāk nekā 50 miljonus pasažieru gadā

Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Fortune publiskojis visaugstāk novērtēto uzņēmumu topu dažādās nozarēs, kurā kopumā iekļuvuši 1500 uzņēmumi.

Pētījums balstīts uzņēmumu vadītāju, izpilddirektoru un analītiķu vērtējumā, vadoties pēc deviņiem kritērijiem, tostarp investīciju apjoms, vadība, produkti, pakalpojumu klāsts, sociālās atbildības kvalitāte u.c, raksta Business Insider.

Avionozares vērtējumā topā iekļuvušas astoņas aviokompānijas, kuras saskaņā ar Fortune aptauju, ir visvairāk apbrīnotās un iecienītās visā pasaulē.

Aviokompāniju topu skatiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turoties pie savas apņemšanās ēst tikai tos dzīvniekus, kurus pats nogalinājis, Facebook vadītājs Marks Cukerbergs (Mark Zuckerberg) pārtikas vajadzībām nošāvis bizonu, ziņo mashable.com.

Baumas par bizona nogalināšanu sākušas cirkulēt jau pagājušajā nedēļā, jo kādā prezentācijā bijis redzams, ka Cukerbergs cep bizona burgerus. Tas daudziem klātesošajiem radījis jautājumu, vai tiešām Cukerbergs nogalinājis bizonu.

Kā raksta medijs, atbilde, acīmredzot, ir - jā. Saskaņā ar izdevuma Fortune vēstīto Cukerbergs nesen ieguvis medību licenci un paveicis šo asiņaino darbu.

«Jā, viņš nogalināja bizonu,» sacījis viens no mashable.com informācijas avotiem, apstiprinot Fortune vēstīto.

Medijs atgādina, ka Cukerbergs bizona un citu dzīvnieku nogalināšanu neuzskata par sportu. Viņš to dara, lai būtu veselīgāks un uzņemtos atbildību par pārtiku, ko lieto uzturā. «Mēs medijos varam jokot par to, ka Cukerbergs nogalinājis bizonu, bet patiesība ir tā, ka viņa jaunā uztura apņemšanās ir balstīta uz labiem nodomiem. Turklāt, cik daudzi no mums var teikt, ka esam nogalinājuši bizonu? Es noteikti nevaru,» raksta mashable.com žurnālists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules lielāko uzņēmumu vidū dominē naftas kompānijas

Jānis Rancāns, 27.07.2011

Wal-Mart veikals ASV. Wal-Mart ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāls Fortune ir publicējis savu ikgadējo Pasaules lielāko kompāniju TOP 500. Reitinga pirmajā desmitniekā dominē naftas uzņēmumi – no desmit lielākajām kompānijām, sešas darbojas šajā nozarē.

2011. gada reitingā ir iekļautas 500 kompānijas, kuras sagrupētas pēc to ieņēmumiem. Tas izveidots balstoties uz kompāniju fiskālā gada datiem, kas beidzās 31. maijā.

Sarakstā visvairāk dominē ASV kompānijas – 133 no TOP 500 kompānijām ir reģistrētas ASV. Otrajā vietā ir Japāna ar 68 kompānijām, trešajā Ķīna (62 kompānijas), ceturtajā Francija (35 kompānijas), bet piektajā Vācija (34 kompānijas).

Otro gadu pēc kārtas Fortune Global 500 saraksta pirmo vietu ir saglabājusi ASV lielveikalu ķēde Wal-Mart (ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi).

Nākošo vietu žurnāla izveidotajā sarakstā ieņem Royal Dutch Shell (ieņēmumi 378,1 miljards, peļņa 20,1 miljards).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TOP 500 uzņēmumi pērn saglabājuši dominējošo lomu valsts tautsaimniecībā; to apgrozījums pārsniedz pusi no kopējā visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma, bet peļņa – 80% no visu Latvijas uzņēmumu nopelnītā

Lielākie, veiksmīgākie un dažādos parametros citus pārspējušie uzņēmumi 15. novembrī tika godināti gadskārtējā TOP 500 apbalvošanas ceremonijā. Atgādināsim, ka TOP 500 ir Dienas Biznesa, Lursoft un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras kopprojekts; šogad tas pie lasītājiem dodas jau 21. reizi.

Uzreiz virsotnē

Kopumā balvas uzņēmējiem tika pasniegtas 18 nominācijās. Lielākais jaunums šogad – Latvijas biznesā ir jauns apgrozījuma līderis. Tas ir Krievijas minerālmēslu ražotāja – publiskās akciju sabiedrības Uralkali – meitas uzņēmums Latvijā SIA Uralkali Trading, kurš atbild par Uralkali produktu eksportu uz Eiropu, Āziju, Āfriku, Indiju, Ziemeļameriku un Dienvidameriku, norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta ar foto - TOP 500: Uz priekšu ar nospiestām bremzēm

Uldis Andersons, 03.11.2014

No kreisās: VAS Latvijas dzelzceļš prezidents Uģis Magonis, AS Latvenergo valdes loceklis Māris Kuņickis, SIA Douglas Latvia valdes priekšsēdētāja Dita Dricka, SIA Uralchem Trading vadītājs Valentīns Lavrentjevs, AS Valmieras stikla šķiedra prezidents Andris Oskars Brutāns, AS Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis, AS Latvijas Finieris valdes priekšsēdētājs Jānis Ciems.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

500 lielākie Latvijas uzņēmumi 2013. gadā kopā apgrozījuši 28,04 mljrd. eiro, kas ir tikai par 0,6% vairāk nekā gadu iepriekš

Šis ir vēsturiski zemākais lielāko uzņēmumu apgrozījuma pieaugums vairāku pēdējo gadu laikā, ja neskaitām 2009. gadu ar kopējā apgrozījuma kritumu par 22,3%, ko ietekmēja ārkārtas situācija jeb vispārējā ekonomiskā krīze. Savukārt TOP 500 uzņēmumu kopējā peļņa (nerēķinot zaudējumus) pērn ir palielinājusies par 7,6%, tai pašā laikā vidējā peļņas rentabilitāte ir ievērojami samazinājusies – par gandrīz 34%.

Šādus datus apliecina DB, Lursoft, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un DNB bankas sadarbībā tapušais gadskārtējais Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500.

Lai gan vispārēji 2013. gads tomēr aizvadīts plusa zīmē, TOP 500 uzņēmumu kopējos rādītājos jaušama diezgan strauja bremzēšanās. To uzskatāmi apliecina iepriekšējā gada attiecīgie skaitļi – piemēram, 2012. gadā salīdzinājumā ar 2011. gadu TOP 500 uzņēmumu kopējais apgrozījums pieauga par 11,3%, peļņa par 15,2%, bet vidējā peļņas rentabilitāte – par 44,9%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kapitālisma citadelēs aug municipālo kompāniju svars

Māris Ķirsons, 11.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 15–20 gadu laikā pasaulē pieaudzis publiskā sektora – valsts un pašvaldības uzņēmumu –, kā arī tajos strādājošo skaits. Šādu kompāniju skaits pieaug ne tikai Rietumeiropā, bet arī ASV un Kanādā

To rāda Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekļa Ulda Oša pētījums.

Tajā secināts, ka valsts un pašvaldību organizēta un pārvaldīta uzņēmējdarbība ir ne tikai plaši izplatīta, bet arī populāra, turklāt vairāku Vācijas pilsētu komunālo pakalpojumu sniedzēji pēdējo gadu laikā nonākuši valsts un pašvaldību īpašumā. Pētījuma dati ir pretrunā ar Latvijā pēdējos gadu desmitos pastāvošām doktrīnām par to, ka valsts un pašvaldības nedrīkst sākt nodarboties ar uzņēmējdarbību vai arī to drīkst darīt tikai tad, kad tiek konstatētas brīvā tirgus nepilnības. Ja arī valsts un jo īpaši pašvaldību uzņēmējdarbība tādās jomās kā elektroenerģija, siltums, ūdensapgāde, atkritumu apsaimniekošana, veselības aprūpe (slimnīcas), arī lielo infrastruktūras projektu izveide un uzturēšana nevienu nepārsteidz Latvijā, tad ārzemēs municipalitātes nodarbojas arī ar ostu, lidostu biznesu, augstāko izglītību (universitātēm), būvniecību, mežsaimniecību, kokapstrādi, vīnogu audzēšanu, vīna ražošanu un tirdzniecību un pat investē bankās. Latvijā visi valsts un pašvaldības uzņēmumi darbojas kā kapitālsabiedrības, taču, piemēram, Vīnē pašvaldības aktīvu apsaimniekošanu veic departaments.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā plānošanas, projektēšanas un būvniecības stadijā esošos projektus, Rīgas moderno biroja platību tirgus tuvāko piecu gadu laikā tiks papildināts ar vismaz 200 000 kvadrātmetriem jaunu biroju platību, teikts komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma "CBRE Baltics" aizvadītā gada biroju tirgus apskatā.

Tuvākajos gados, palielinoties moderno biroju platībām, paredzama lielāka nomnieku aktivitāte, pārceļoties uz mūsdienīgām prasībām atbilstošiem birojiem, teikts apskatā.

Tajā pausts, ka 2020.gads valstī kopumā, tāpat arī biroju platību segmentā, iezīmējās ar vairākiem būtiskiem pārbaudījumiem, kurus nāksies risināt arī 2021.gadā. Gada sākumā liela daļa biroju darbinieku bija spiesti turpināt savas darba gaitas attālināti un vairums līdz pat šim brīdim nav atgriezušies pie iepriekš ierastās biroja dzīves.

"Tāpat nevienu vairs neizbrīna, ka Rīgas biroju tirgus pēdējos gados ir bijis lēns, un tā attīstības tempi salīdzinoši zemi, salīdzinot ar mūsu kaimiņvalstīm, kur biroju platību pieauguma tempi bija un turpina būt krietni vien straujāki," norāda "CBRE Baltics" eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī globāla mēroga biznesa paturēšana ģimenes pārvaldībā aizvien ir dzīvotspējīgs modelis, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Par spīti kādreizējiem argumentiem, ka ģimenes uzņēmumiem globalizācijas apstākļos nāksies piekāpties, sekmīgāka biznesa vārdā ģimenēm pārdodot savas daļas un pārvaldību ar laiku nododot profesionāļiem no malas, ir vērojama gluži pretēja tendence.

Ģimene tirgo labāk

Žurnāla Fortune lielāko 500 globālo kompāniju listē pēc pārdošanas apjomiem 19% ir ģimenes uzņēmumi. Tas ir pieaugums no 15% 2005. gadā, atsaucoties uz biznesa pārvaldības konsultāciju kompāniju McKinsey apkopojošā publikācijā raksta The Economist. Kopš 2008. gada globālajos ģimenes uzņēmumos pārdošanas apjomi ir auguši vidēji par 7% gadā – straujāk nekā salīdzināmos biznesos vidēji, kas gadā uzrādījuši 6,2% izaugsmi. McKinsey prognozē, ka šī tendence saglabāsies. Starp lielākajām globālajām ģimenes kompānijām ir arī jaunākais pienācējs – Krievijas Lukoil, Vagita Aļekperova dibinātais naftas un enerģētikas uzņēmums. Žurnāls Forbes raksta, ka 2013. gadā V. Aļekperovs sastādījis testamentu, novēlot visas viņam piederošās Lukoil akcijas (apmēram 21%) savam dēlam Jusufam, bet ar noteikumu, ka dēls tās nedrīkst pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT uzņēmums TestDevLab no 12. Līdz 23. augustam Rīgā rīko bezmaksas vasaras skolu «TestDevLab Summer School 2019», kurā intensīvos divas nedēļas ilgos kursos varēs apgūt programmatūras testēšanas un Android lietotņu izstrādes pamatus. Labākajiem šo kursu absolventiem tiks piedāvātas apmaksātas prakses iespējas uzņēmumā.

Šovasar lielu atsaucību guva uzņēmuma organizētās apmācību programmas Ventspilī un Daugavpilī, tādēļ tika pieņemts kursus piedāvāt arī Rīgā. Uz vasaras skolu, kas norisināsies augustā, var pieteikties ikviens, kuru interesē programmatūras kvalitātes nodrošināšanas joma. Iepriekšēja programmēšanas pieredze nav obligāta. Krietni vairāk tiks novērtēta vēlme strauji apgūt jaunas zināšanas.

Kursu gaitā pieredzējušie TestDevLab speciālisti iepazīstinās ar mobilo un tīmekļa lietotņu testēšanas pamatkonceptiem un automatizētās testēšanas pamatiem. Atsevišķas lekcijas tiks veltītas arī Android lietotņu izstrādes pamatu apgūšanai izmantojot moderno Kotlin programmēšanas valodu. Apmācības process sastāvēs gan no teorētiskajām nodarbībām, gan praktiskajiem uzdevumiem. To gaitā tiks risināti reālajam darbam pietuvināti uzdevumi izmantojot modernas tehnoloģijas un instrumentus. Tādējādi pēc kursu pabeigšanas iegūtās zināšanas uzreiz varēs pielietot darbā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT infrastruktūras uzraudzības programmatūra Zabbix spēj pieskatīt līdz pat 200 tūkstošiem ierīču, paredzēt un novērst to problēmas un sistēmu dīkstāvi

SIA Zabbix izstrādā programmnodrošinājumu, kas spējīgs uzraudzīt IT infrastruktūru – serverus, tīkla iekārtas, bezvadu interneta rūterus utt. Programmatūra apkopo iegūto informāciju, salīdzina ar industrijas standarta rādītājiem un pieņem lēmumu, vai viss ir kārtībā, vai ir paredzami kādi sarežģījumi. Lai saprastu, kāpēc tas ir svarīgi, uzņēmuma biznesa attīstības vadītājs Sergejs Sorokins min piemēru – ja kompānijas rīcībā ir divi serveri, teorētiski ir iespējams pie katra nosēdināt speciālistu, kas to nepārtraukti uzrauga. Taču, ja uzņēmumam ir 200 tūkstoši ierīču (tik ir Zabbix lielākajam klientam), tas vairs nav iespējams, jo ierīces var būt ne tikai fiziskas, bet arī virtuālas, kas savstarpēji ir komplicētos tīklos. «Izstrādājam programmnodrošinājumu, kas saprot šāda veida informāciju, analizē, apstrādā un laikus paziņo par iespējamām problēmām. Piemēram, ja runājam par bankām, sliktākā iespējamā situācija ir tad, kad zvana klienti un sūdzas, ka nedarbojas internetbanka. Zabbix var nodrošināt ne vien to, ka banka pirmā ir informēta par problēmu, bet arī spēj to paredzēt jau laikus, jo, analizējot statistiku un vēsturisko datu apjomu, iespējams noteikt, ka, piemēram, pēc divām stundām, turpinoties kādai tendencei, radīsies problēma un nekavējoties jārīkojas,» ilustrē S. Sorokins. Uzņēmuma galvenā mērķauditorija ir liela mēroga uzņēmumi ar apjomīgu IT infrastruktūru – bankas, IT kompānijas, internetveikali, telekomunikāciju uzņēmumi un citu nozaru pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deloitte partneru skaitam turpinot augt, Andris Liepiņš kļūst par septīto Deloitte partneri Baltijas valstīs, informē uzņēmums.

A.Liepiņa pilnvaras oficiāli stāsies spēkā no 2024. gada 1. jūnija, kad viņš uzņemsies Riska konsultāciju prakses vadību Baltijā.

A.Liepiņš pievienojās Deloitte 2016. gadā, ar plašu ārvalstu pieredzi finanšu tirgos un finanšu nozares regulatīvajos jautājumos, un 2019. gadā kļuva par finanšu nozares Riska konsultāciju prakses līderi Baltijā. Šo gadu laikā viņš ir attīstījis veiksmīgu konsultāciju biznesu un izveidojis šobrīd spēcīgāko finanšu pakalpojumu nozares komandu tirgū, kas sevi ir pierādījusi ne tikai vietējā Baltijas tirgū, bet arī globālā mērogā.

“Man ir patiess prieks par komandā paveikto tiktāl, taču ar nepacietību gaidu uzvaras un sasniegumus, kas mums vēl priekšā. Turpināsim sniegt pienesumu Baltijas finanšu nozares attīstībā un izaugsmē, reģiona mēroga stratēģisko projektu īstenošanā, kā arī ar godu nesīsim Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vārdu Eiropā un pasaulē,” norāda Andris Liepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apmierinātu strauji augošo pieprasījumu pēc hibrīddarba vajadzībām atbilstošām biroju telpām, elastīgās darba vides kompānija IWG atvērusi jaunu darba telpu kompleksu Rīgā, uz robežas ar Mārupi – Regus Business Garden.

Regus Business Garden ir piecu stāvu darba telpu komplekss 1077 m2 platībā, kurā atrodas 38 biroji, 12 kopstrādes darba vietas un 2 sanāksmju telpas.

Jaunais komplekss ir daļa no iniciatīvas, kuras mērķis ir nodrošināt augstākās klases darba telpas dažādās piemērotās vietās, jo hibrīddarbs kļūst par realitāti aizvien lielākam darbinieku skaitam.

IWG plānos ir gada laikā visā pasaulē izveidot 1000 jaunus darba telpu centrus.

Tuvāko 5 gadu laikā Rīgā izveidotais komplekss turpinās paplašināties. "Rīga ir nozīmīgs biznesa centrs un fantastiska vieta uzņēmējdarbības attīstīšanai. Atverot šo jauno darba telpu kompleksu, mēs nostiprinām savu klātbūtni reģionā. Nepieciešamība pēc augstas kvalitātes elastīgām darba telpām turpina strauji pieaugt, jo hibrīddarbs kļūst par jaunu normu. Arvien vairāk uzņēmumu atklāj, ka elastīgs darba grafiks palielina darbinieku apmierinātību, vienlaikus palīdzot videi," komentē IWG izpilddirektors un dibinātājs Marks Diksons (Mark Dixon).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ASV varētu veikt līdz šim nebijušas, drastiskas darbības un 8. martā atslēgt internetu tiem amerikāņiem, kuru datori inficēti ar Igaunijas hakeru izplatītu vīrusu, vēsta CBS News.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

ELKO Grupa HP produktus izplatīs Ukrainā

Lelde Petrāne, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IT produktu vairumtirgotājs AS ELKO Grupa paziņojis par sadarbības uzsākšanu ar HP par piezīmju datoru, stacionāro datoru, monitoru un aksesuāru piegādi Ukrainā.

Komentējot noslēgto līgumu, AS ELKO Grupa Distribūcijas direktors Aleksandrs Orlovs norādīja, ka ELKO sadarbība ar HP – vienu no IT vadošajiem uzņēmumiem – ļauj piedāvāt klientiem daudz plašāku piezīmju datoru, stacionāro datoru, monitoru un aksesuāru klāstu.

Savukārt HP pārstāvniecības Ukrainā Personālo Datoru Sistēmu nodaļas direktors Andrejs Astašovs pauda ticību «auglīgai ilgtermiņa sadarbībai Ukrainas teritorijā».

AS ELKO Grupa dibināta 1993.gadā un ir viens no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem. Uzņēmuma galvenais darbības virziens ir datortehnikas un elektronikas preču vairumtirdzniecība Baltijā, Centrālajā un Austrumeiropā un NVS.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums "Failiem.lv" ir izveidojis satura piegādes rīku, kas ļauj atslogot Latvijas un pasaules interneta tīklu Covid-19 pandēmijas laikā un pēc tās.

Lietojot satura glabāšanas platformu, medijiem, telekomunikāciju uzņēmumiem un satura veidotājiem iespējams būtiski uzlabot satura piegādes kvalitāti un ātrumu failiem, kas ir populāri patērētāju vidū. Risinājums ir izveidots, apvienojot centralizētu mākoņskaitļošanas arhitektūru ar miglas skaitļošanas jeb Peer-to-peer (P2P) risinājumiem.

"Failiem.lv" izveidotais vienādranga lejupielādes un straumēšanas risinājums ļauj atslogot uzņēmumu serveru tīklu un nodrošināt ātrāku datu pārraidi, pārvēršot katru faila lejuplādētāju vai video skatītāju arī par tā augšuplādētāju. Tas nozīmē, ka tieši populārs saturs – ziņas, pasākumu pārraides, filmas, sporta sacīkstes - gala lietotājiem faktiski tiek piegādāts no tuvāk esošajiem lietotājiem, nevis pāri visai valstij vai kontinentam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pareizā fokusa saglabāšana latvieša Kristapa Grinberga līdzdibinātajam uzņēmumam Qminder nesusi panākumus – klientu lokā ir vairāki no Fortune 500 uzņēmumiem

Qminder ir klientu apkalpošanas rīks uzņēmumiem, kurš ietver rindu un darbinieku vadību, statistikas datu apkopošanu.

Sākotnējā Qminder ideja – izveidot modernu rindu vadības rīku, taču šobrīd tas pārvērties par klientu apkalpošanas sistēmu. «Mums ir bijuši seši dažādi produkti – printeris, mobilā lietotne iPad, mobilā lietotne telefonam, televīzijas ekrāns utt. Esam visu pārtaisījuši un tagad sevi pozicionējam kā klientu apkalpošanas risinājumu, nevis tikai rindu vadības rīku. Qminder ir klienta pirmā satikšanās ar uzņēmumu, klientu apkalpošanas pirmais posms pastā, veikalā, bankā vai kur citur,» stāsta Kristaps. Pie šā brīža produkta veidola un funkcionalitātes komanda nonāca, ņemot vērā klientu atsauksmes. Tāpēc viņš uzsver, ka ir svarīgi runāt ar saviem sadarbības partneriem. «Sākumā pats galvenais nav iegūt daudz klientu, bet runāt ar viņiem, mēģināt noskaidrot, kas viņiem ir svarīgi, kā uzņēmumi izmanto mūsu produktu. To var darīt tik plaši, cik finanses atļauj – sākumā tie bija Skype zvani, bet šajā ziemā aizbraucām uz ASV satikt sadarbības partnerus klātienē un paskatīties, kā tie izmanto mūsu sistēmu,» atklāj Kristaps. Katrs uzņēmums sistēmu izmanto atšķirīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Prezentē pirmo Samsung planšetdatoru, kas izstrādāts pielietojumam biznesā

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung Electronics šodien prezentējis Galaxy Tab Active – pirmo Samsung planšetdatoru, kas izstrādāts pielietojumam biznesā. Jaunajai ierīcei ir ūdens, putekļu un triecienizturīgs korpuss, un tā piemērota speciālistiem, kas strādā aktīvā un tehniskā darba vidē, informē ražotājs.

Lai radītu jauno planšetdatoru, Samsung sadarbībā ar Fortune 500 saraksta uzņēmumiem izveidoja vairākas darba grupas. Izpētē piedalījās mazumtirdzniecības, loģistikas, transportēšanas nozares uzņēmumi. Apvienojot šī pētījuma rezultātus ar Samsung veikto tirgus izpēti, radīts Galaxy Tab Active.

Planšetdatora korpuss ar aizsargapvalku spēj izturēt kritienu no 1,2 metru augstuma. 3,1 megapikseļa kamera ar autofokusu varēs nolasīt svītru kodus. C-Pen irbulis, kas ievietots Galaxy Tab Active aizsargapvalka augšpusē, būs viegli lietojams arī darbiniekiem, kas savā darba vietā lieto cimdus. Speciālistiem, kas praktiski visu savu darba laiku pavada ārpus biroja, tiek nodrošināta nepārtraukta ierīces darbība līdz 10 stundām. Ja baterija tomēr iztukšota, to var nomainīt pret uzlādētu bateriju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Owens Corning (OC) ir saņēmis visas regulatīvās atļaujas un pabeidzis Paroc Group (Paroc), kas ir viens no Eiropas vadošajiem ugunsdrošas akmens vates izolācijas izstrādājumu un energoefektīvu risinājumu ražotājiem, iegādi.

«Tagad Paroc ir daļa no Owens Corning siltumizolācijas biznesa Eiropā un ārpus tās,» norāda Paroc viceprezidents, izpilddirektors Anderss Dālblums (Anders Dahlblum).

Savukārt, Džulians Frensiss (Julian Francis), Owens Corning Izolācijas biznesa prezidents, skaidro: «Mums bija stratēģisks mērķis paplašināt mūsu produktu portfeli un dažādot mūsu ģeogrāfisko apgabalu, lai labāk apmierinātu mūsu klientu vajadzības un atbalstītu viņu izaugsmi. Paroc iegāde sniedz abus. Tagad mums ir vadošā pozīcija Eiropā un pasaules minerālvates biznesā.»

Owens Corning izstrādā, ražo un tirgo izolācijas, jumtu un stikla šķiedras kompozītmateriālus.

Owens Corning, kas bāzēts Toledo, Ohaio štatā, pērn strādāja ar 5,7 miljardu dolāru tirdzniecības apjomu un 37 valstīs nodarbina aptuveni 19 000 cilvēku. ASV lielāko kompāniju sarakstā - Fortune 500 - uzņēmums atrodas 63 gadus pēc kārtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Shell peļņa «uzlēkusi» par 77%

Gunta Kursiša, 28.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas milža Royal Dutch Shell peļņa šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, ir palielinājusies par 77%. Straujā peļņas kāpuma iemesls ir augstākas enerģijas cenas, vēsta BBC.

Shell peļņa no aprīļa līdz jūnijam (ieskaitot) ir sasniegusi astoņus miljardus ASV dolāru. 2010. gada otrajā ceturksnī uzņēmuma peļņa bija 4,5 miljardi ASV dolāru.

Naftas gigants ir paziņojis arī par trīs jaunu projektu uzsākšanu 2011. gada sākumā. Šie projekti uzņēmuma naftas ražošanai varētu nodrošināt līdz 400 tūkstošiem papildus naftas barelu dienā.

Db.lv jau vēstīja, ka Royal Dutch Shell šogad ierindojies ASV žurnāla Fortune Pasaules lielāko kompāniju TOP 500 saraksta otrajā vietā. Kompānijas ieņēmumi fiskālajā gadā, kas noslēdzās 31. maijā, ir 378,1 miljards, un peļņa - 20,1 miljards ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Domājot par to, kā uzņēmumi darbojas šobrīd, kļūst skaidrs, ka digitālā drošība ir izvirzījusies priekšplānā visās nozarēs, arī tajās, kuras līdz šim IT pakalpojumiem un risinājumiem ir pievērsušas mazāku uzmanību. Palielinātās datu plūsmas ir atklājušas dažādas nepilnības sistēmās, kas kibernoziedzniekiem paver iespējas ļaunprātīgi iegūt vērtīgus un sensitīvus datus. Kā pasargāt sevi, lai justos pārliecināti gan par datu drošību, gan par spēju reaģēt jebkurā ārkārtas situācijā?

Kiberapdraudējumi var skart jebkuru uzņēmumu

Covid-19 pandēmijas rezultātā kibernoziegumu skaits ir dramatiski audzis, spiežot organizācijas ievērojami palielināt kiberdrošībā ieguldītos līdzekļus. Tā kā jaunā koronavīrusa uzliesmojuma rezultātā pilnīgi visu nozaru pārstāvjiem nācās pāriet uz attālinātu darba režīmu, arī veidi, kādos uzņēmējdarbība tiek organizēta, neizbēgami piedzīvoja paliekošas pārmaiņas. Pirms pandēmijas daudzos uzņēmumos atsevišķs IT speciālista amats nebija nepieciešams, savukārt šodien to klātbūtne un uzraudzība ir kļuvusi par neatliekamu vajadzību visās nozarēs.

Diemžēl steiga, ar kādu uzņēmumi ir ieviesuši jaunas, ne vienmēr atbilstošas tehnoloģijas, ir radījusi vairākas būtiskas nepilnības, kuru rezultātā hakeri var gūt pieeju to iekšējām sistēmām un tādējādi apdraudēt uzņēmumu ikdienas darbību vai pat pastāvēšanu kopumā. Tieši šī iemesla dēļ šobrīd galvenās prioritātes ir kiberdrošības apmācību nodrošināšana darbiniekiem, dalītas atbildības ieviešana par drošības uzturēšanas pasākumiem un nulles uzticības politikas īstenošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Microsoft izmēģinās roku sociālo mediju jomā

Jānis Rancāns, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju gigants Microsoft par 1,2 miljardiem ASV dolāru pārņems kompāniju Yammer, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta Wall Street Journal. Pagaidām neesot skaidrs, kad pārņemšanas darījums tiks noslēgts.

Yammer nereti tiek saukts par «darbavietas Facebook», jo tas ļauj veidot sociālos tīklus kompāniju iekšienē. Microsoft interese par Yammer ir vēl viens apliecinājums tam, ka aizvien nozīmīgākas vietas IT pasaulē ieņem tirgus jaunpienācēji un «startapi».

Yammer iegāde Microsoft varētu ļaut arī uzlabot Microsoft Office produktus, kas tehnoloģiju gigantam ilgu laiku bijis viens no galvenajiem uzņēmējdarbības virzieniem.

Microsoft jaunākais darījums seko gadu pēc tam, kad kompānija iegādājās Skype. Populāro interneta telefonijas uzņēmumu Microsoft iegādājās par 8,5 miljardiem ASV dolāru, kas ir lielākais pārņemšanas darījums tehnoloģiju giganta vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook, kurā reģistrējušies vairāk nekā 800 miljoni lietotāju, ir lieliska platforma, kur nopelnīt. Daudzi cilvēki uzdod jautājumu – «Vai sociālajā tīklā tiešām ir nauda?», Facebook un mārketinga eksperts Braiens Kārters (Brian Carter) īsumā izklāsta peļņas veidus sociālajā tīklā Facebook portālā mashable.com.

Grāmatas Kā uzņēmumi var pelnīt, izmantojot Facebook (How Businesses Make Money With Facebook) autors un grāmatas Facebook izmantošana tavā mārketinga kampaņā (Leveraging Facebook’s Features For Your Marketing Campaings) līdzautors raksta, ka tad, kad uzņēmumam jau ir izveidots savs Facebook profils, būtu jāsaprot, kas atšķir peļņu nesošas un nerentablas mārketinga kampaņas. Vispirms jānoskaidro, kādi soļi liks patērētājam pirkt jūsu produktu, kā piesaistīt viņu uzmanību, kā arī - kā Facebook var palīdzēt uzlabot jau esošās mārketinga aktivitātes, piemēram, īsziņu un e-pastu sūtīšanu, un nest peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru