Jaunākais izdevums

ASV pirmdien kāds zvanītājs izteicis viltus draudus pret vismaz četriem transatlantiskajiem avioreisiem, ziņo mediji.

Lai pavadītu vienu no lidmašīnām, gaisā pacēlās ASV iznīcinātāji.

Visas lidmašīnas nolaidās veiksmīgi un pārmeklēšanā nekādi spridzekļi tajās netika atrasti, atsaucoties uz Federālo izmeklēšanas biroju (FIB), ziņoja mediji.

«Papildu piesardzības dēļ iznīcinātāji pavadīja [aviokompānijas] Air France reisu numur 22 uz Džona Kenedija lidostu,» teikts FIB paziņojumā, piebilstot, ka lidmašīnā, kas ielidoja no Parīzes, nekādi incidenti nav notikuši un pārmeklēšanā nekas netika atrasts.

Draudi tika izteikti arī pret aviokompānijas A Delta Air Lines reisu no Parīzes uz Bostonu un aviokompānijas United Airlines reisiem no Madrides un Edinburgas uz Ņuarku, Ņūdžersijā.

Tomēr precīzs apdraudēto lidmašīnu skaits nav zināms. Daži medija vēstīja, ka draudi tika izteikti pret četriem reisiem, bet citi - ka pret desmit.

FIB paziņojumā teikts, ka varasiestāžu vērtējumā draudi nav bijuši ticami.

ASV kongresmenis Pīters Kings intervijā telekanālam CNN sacīja, ka tiks sākta izmeklēšana un amatpersonas, visticamāk, apsvērs, vai teroristu organizācijai Islāma valsts nav kāda saistība ar šiem draudiem.

«Es nesaku, ka aiz šī stāv Islāma valsts, bet tas noteikti ir jāapsver,» viņš piebilda.

Kings sacīja, ka pagājušajā nedēļā tviterī bijušas runas par viltus draudu izmantošanu, lai radītu haosu ASV.

Mērķis varētu būt bijis novērot, kā ASV reaģēs, norādīja Kings.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad sāc strādāt ar jaunām kriptovalūtu platformām un jaunizveidotiem projektiem, nepaiet ilgs laiks, lai saprastu, ka šie darījumi var būt ļoti riskanti. Turklāt mēs nerunājam par tirgus nepastāvību. Internets ir pārpildīts ar krāpniecību, un kriptovalūtu darījumi nav izņēmums. Tāpēc, domājot par investīcijām dažādos jaunos uzņēmumos un aktīvu tirdzniecības platformās, paturi prātā, ka pilnīgi izslēgta nav iespēja zaudēt gandrīz visu savu ieguldījumu.

Pēc ekspertu domām, pētot kriptovalūtu uzņēmumus, pārliecinies, vai tie darbojas ar blokķēdi, kas nozīmē, ka tie seko līdzi notiekošajiem darījumiem. Pēc tam pārbaudi, vai tiem ir stabilas un pamatotas biznesa idejas, kas risina faktiskas problēmas un nākotnē tiem būs reāls pielietojums. Pēc tam šiem uzņēmumiem jāizpilda visas ICO vadlīnijas un digitālās valūtas likviditātes prasības. Visbeidzot, jaunā kripto projekta uzņēmuma vadītājiem būtu jāparāda sevi publiski, nevis jāslēpj sava identitāte aiz segvārda. Ja uzņēmums, kurā plāno investēt, neatbilst visām šīm prasībām, Tev vajadzētu vēlreiz padomāt vai šī ir īstā vieta, kur ieguldīt savu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Maxima Latvija apelācijas kārtībā pārsūdzējusi Rīgas apgabaltiesas pirmās instances 21.decembra spriedumu pirmajā civillietā, kas tiek izskatīta saistībā ar Zolitūdes traģēdiju. Uzņēmums uzskata, ka pirmās instances tiesa spriedumā nav ņēmusi vērā objektīvus lietas faktiskos apstākļus un pierādījumus, kā arī pieļāvusi būtiskas kļūdas, kuru rezultātā pieņemts prettiesisks spriedums, informēja pārstāvis Jānis Beseris.

Apelācijas sūdzībā uzņēmums norādījis uz vairākiem būtiskiem trūkumiem, kas esot saskatāmi pirmās instances tiesas spriedumā:

«Tiek ignorēts traģēdijas cēlonis – kļūdas ēkas jumta slodžu aprēķinos

Lai gan no lietā esošajiem materiāliem un pierādījumiem tiesa secina, ka traģēdijas un ēkas sabrukšanas iemesls ir kļūda ēkas jumta slodžu aprēķinos, tomēr par atbildīgu tiesa ir atzinusi ēkas nomnieku – Maxima Latvija, kurš ar būvniecības procesu nebija saistīts nevienā no tā tapšanas posmiem. Līdz ar to, pieņemot Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ir izveidojusies absurda situācija, kad par vienas identificējamas personas pierādītām kļūdām atbildība tiek piemērota trešajai pusei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Kā iegādāties Instagram sekotājus

Raksts tulkots no BBC - autors Edvīns Leins (Edwin Lane); sagatavojusi Lelde Petrāne, 20.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mans jaunākais "Instagram" ziņojums ir publicēts mazāk kā stundu, un tas jau ir nolaikots vairāk nekā 1000 reizes.

Es esmu diezgan lepns par fotoattēlu - tie ir makaroni, ko es ēdu pusdienās, nofotografēti no augšas, un tas kļuvis par manu visu laiku populārāko "Instagram" ziņojumu.

Taču patiesība ir tāda, ka tikai trīs no 1003 laikiem jeb "patīk" ir no īstiem cilvēkiem. Pārējie 1000 ir viltoti, raksta BBC žurnālists Edvīns Leins.

Viltotos laikus viņš ieguvis no puiša ar segvārdu Dries Depoorter - mākslinieka no Beļģijas, kurš veido uz tehnoloģijām balstītu mākslu. «Man principā ir tūkstošiem viltus kontu, un tie var jums sekot vai nospiest «patīk» jūsu jaunākajam ierakstam,» stāstījis Dries Depoorter. «Tas, ko jums vajadzētu no tā mācīties, ir - ekrānā redzamie skaitļi ne vienmēr ir reāli,» viņš akcentē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Facebook birojam Rīgā meklē darbiniekus cīņai pret manipulēšanu ar sabiedrisko domu

Db.lv, 11.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošajam «Facebook» birojam Rīgā satura uzraudzības centram daļa no 150 latviski, lietuviski un igauniski runājošajiem darbiniekiem jau ir atrasti un drīz sāksies viņu apmācība, svētdien vēstīja LNT ziņas.

To apstiprina «Facebook» reģionālais sabiedrisko attiecību pārstāvis Jans Saidžinijs, taču pagaidām gan netiek atklāts, kur tieši Rīgā atradīsies «Facebook» telpas.

«Facebook» satura uzraudzības centra darbinieku rekrutēšana gan vēl turpinās, to veic uzņēmums CCC Riga Digital Services. Sludinājumā norādīts, ka alga ir sākot no 1200 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tiek solītas dāsnas piemaksas par darbu nedēļas nogalē, svētku dienās un nakts maiņās. Kā viena no kandidātu prasībām ir padziļinātas zināšanas par Latvijas politisko, sociālekonomisko un kultūras kontekstu.

«Facebook» Rīgas biroja darbinieku pienākumos būs ne tikai uzraudzīt saturu, reaģēt uz sūdzībām, bet arī atrast, bloķēt un dzēst viltus profilus un ļaunprātīgos manipulētājus. Pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» dibinātāja Inga Spriņģe vērtē: «Ir labi, ka kāds šeit būs uz vietas, ka ir lokālās valodas. Tas mūs savā ziņā paglābj, jo ir citas valstis, kur monitorētāji atrodas, piemēram, Indijā un Pakistānā lētāka darbaspēka dēļ, kuriem nav pat zināšanu par vietējo kontekstu.» NATO stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts LNT Ziņām savukārt norāda: «Tajās valstīs, kur Facebook vai Google tam pievēršas, satura vide konkrētajās valodās kļūst tīrāka nekā valodās, kas netiek pieskatītas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasta sūtījumu piegādē uz ASV izmantoto aviokompāniju kravu kapacitātes ierobežojumu dēļ patlaban kavējas sūtījumu piegāde uz ASV, informē Latvijas Pasts.

Meklējot alternatīvas piegāžu nodrošināšanai, rasta iespēja prioritāri piegādāt neliela gabarīta eksprespasta un A klases sūtījumus, taču arī šiem sūtījumiem piegādātāji noteikuši apjoma ierobežojumus. Visi sūtījumi, kas pieņemti piegādei uz ASV, tiks izsūtīti ar pirmajiem pieejamajiem avioreisiem.

Gada nogale ir noslogotākais darba periods pasta uzņēmumiem un kravu pārvadātājiem, jo pasta sūtījumu apjoms, ņemot vērā gada nogales svētkus un interneta komercijas straujo attīstību, būtiski palielinās. Sūtījumu piegādei ārpus Latvijas tiek izmantoti dažādu aviokompāniju pakalpojumi, bet, tā kā gada nogalē pieaug arī pasažieru pārvadājumi, šogad aviokompāniju kravu sūtījumu kapacitāte visu sūtījumu piegādēm uz ASV izrādījusies nepietiekama.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc viltus brīdinājuma saņemšanas par lidmašīnā ievietotu spridzekli Lielbritānijas iznīcinātāji trešdien pavadījuši Īrijas zemo cenu aviokompānijas «Ryanair» lidmašīnu no Kauņas uz Londonas Stenstedas lidostu, paziņojusi Lietuvas policija un lidsabiedrība.

«Reiss no Kauņas uz Londonas Lūtonas lidostu tika novirzīts uz Londonas Stenstedas lidostu,» sacīja «Ryanair» pārstāvis.

Pēc Lietuvas policijas sniegtās informācijas, uz policiju plkst. 6.21 piezvanījis nenoskaidrots vīrietis, kurš apgalvojis, ka lidmašīnā, kas izlidos no Kauņas uz Lūtonu, ievietots spridzeklis. Policija kopā ar apkalpi lidmašīnu pārbaudījusi, taču nekas aizdomīgs nav atrasts, tāpēc nolemts atļaut lidmašīnai doties ceļā.

Taču, kad «Ryanair» lidmašīna ielidojusi Lielbritānijas gaisa telpā, pacēlušies gaisā divi britu gaisa spēku iznīcinātāji «Typhoon» un «Ryanair» lidmašīna novirzīta uz Stenstedas lidostu.

Lidmašīna nolaidās bez problēmām un, tiklīdz būs veiktas drošības pārbaudes, pasažieri ar autobusu tiks nogādāti Lūtonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālās saziņas vietne "TikTok" svētdien paziņojusi, ka aptur visu videoierakstu publicēšanu no Krievijas, lai pasargātu savus darbiniekus no valsts jaunajiem likumiem par "viltus ziņām".

Ņemot vērā jaunos likumus par "viltus ziņām", mums nav citas izvēles, kā apturēt tiešsaistes straumēšanu un jaunu videoierakstu izvietošanu, kamēr netiks izvērtētas sekas darbinieku drošībai, kādas rada šis likums, tviterī paziņojis uzņēmums, piebilstot, ka tas neietekmē tā ziņapmaiņas lietotnes.

Kā ziņots, Krievijas diktators Vladimirs Putins piektdien parakstīja likumu par grozījumiem Krievijas Kriminālkodeksā, kas paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par "viltus ziņām", "valsts bruņoto spēku diskreditāciju" un aicinājumiem ieviest sankcijas pret Maskavu.

Krievijas varasiestādes par viltus ziņām pasludinājušas jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" mudina uzmanīties no viltus ziņām, kas kļuvušas aktuālas plaši izmantotajā lietotnē "WhatsApp".

"Cert.lv" informē, ka masveidā izplatītā vēsts par it kā kritisku drošības problēmu, kuru kāds var izmantot, atsūtot video, ir viltus ziņa.

"Aicinām to ignorēt! Tieši šāda pati ziņa tika izplatīta pagājušajā nedēļā arī spāņu un angļu valodās runājošajās valstīs. Diemžēl jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes laikā arvien biežāk ir novērojamas viltus ziņu izplatīšanas kampaņas, tāpēc aicinām izmantot tikai uzticamus informācijas avotus," liecina informācija "Cert.lv" mājaslapā.

"Cert.lv" (Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija) ir "Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta" (LU MII) struktūrvienība, kas darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā IT drošības likuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investīciju krāpnieki vilina ar lielu peļņu un "medī" investorus iesācējus

Db.lv, 05.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju krāpšana ir viens no šobrīd izplatītākajiem garnadžu krāpšanas veidiem, turklāt salīdzinoši ar citām krāpnieku izmantotajām shēmām šādos gadījumos zaudējumu apmērs var būt ievērojami lielāks.

Luminor bankas krāpniecības novēršanas eksperts Anrijs Šmits dalās ar populārākajām investīciju krāpšanas metodēm un sniedz padomus, kā pasargāt sevi un savus naudas līdzekļus no nonākšanas krāpnieku rīcībā.

Šobrīd ierasta investīciju krāpnieku shēma ir telefoniska sazināšanās ar potenciālo upuri, sarunas laikā piedāvājot ar investīciju palīdzību iespēju ar minimālu risku gūt lielu peļņu. Iedzīvotāji arvien vairāk meklē investīciju iespējas, savukārt krāpnieki aktīvi izmanto populārus zīmolus, lai piesaistītu potenciālā upura uzmanību. Piemēram, tiek piedāvāti viltus darījumi, solot lielu peļņu ar lielu un plaši pazīstamu uzņēmumu akcijām (piemēram, Tesla), zeltu, kriptovalūtu vai pat elektroenerģiju. Nereti krāpnieki ar piesaistošu viltus rakstu vai reklāmu palīdzību panāk to, ka investors pats reģistrē savus datus viltus investīciju platformā. Jāņem vērā, ka noziedznieki aktīvi izmanto nepatiesu informāciju un viltus iespējas, lai piesaistītu potenciālā upura uzmanību un pārliecinātu iedzīvotājus veikt naudas pārskaitījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunzēlandē kāds "ekoterorists", kurš vēlas panākt atteikšanos no kaitēkļu indes 1080 izmantošanas, piedraudējis saindēt ar to zīdaiņu piena maisījumu.

Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kejs norādījis, ka tas ir jauns trieciens valsts «tīrajai, zaļajai» reputācijai.

Policija paziņojusi, ka draudus uztver nopietni, jo Nacionālajai lauksaimnieku federācijai un piensaimniecības kompānijai Fonterra nosūtītas anonīmas vēstules ar mazām saindēta zīdaiņu piena maisījuma paciņām.

«Lai arī ir iespējams, ka tie ir viltus draudi, mums pret tiem jāizturas nopietni, un ir sākta sākotnējā izmeklēšana,» norādījis policijas komisāra vietnieks Maiks Klements.

Varasiestādes brīdinājušas vecākus, ka jāpārbauda, vai piena maisījuma iepakojums nav bojāts, bet lielveikali produktu izņēmuši no plauktiem un glabā noliktavās, kur pircēji nevar tiem tieši piekļūt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim Latvijā anulēts tikai viens viltus vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, bet piektdien policija atbildīgajām iestādēm nosūtīs informāciju par vēl 11 šādām personām, ceturtdien vēstīja TV3.

Pēdējās nedēļās Valsts policija ir atklājusi trīs grupas, kas nodarbojās ar viltus sertifikātu tirgošanu. Samaksājot vairākos simtos mērāmas summas, pie Covid-19 drošības sertifikātiem nepamatoti tikuši vairāki simti cilvēku, iepriekš lēsa policija.

Pieķertās personas organizējušas vakcinācijas imitāciju vairākiem simtiem iedzīvotāju 

Valsts policijas (VP) aizturētās personas, tostarp divas medicīnas māsas, organizējušas vakcinācijas...

Kā atzīmē TV3, kad Valsts policija aizturēja pirmās divas organizētās noziedzības grupas par vakcinācijas fakta imitēšanu, esot iegūti saraksti ar vārdiem un uzvārdiem par vairāk nekā 200 viltus ceļā vakcinācijas sertifikātu ieguvušajiem, tomēr līdz šim policija Nacionālajam veselības dienestam nosūtījusi informāciju tikai par vienu cilvēku, kura sertifikāts jāanulē.

Kā skaidro Valsts policija, lai arī kratīšanu laikā izņēma sarakstus ar vārdiem un uzvārdiem, kam it kā veikta vakcinācijas fakta imitēšana, tas vēl automātiski nenozīmējot krāpniecību. Tālāko pārbaužu process esot laikietilpīgs, jo policija visas procesuālās darbības jāveic atbilstoši kriminālprocesa likumam.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālā references laboratorija ieviesusi jaunu sistēmu, lai izķertu iespējamos krāpšanas gadījumus, proti, slimnīcā dots rīkojums katram hospitalizētajam Covid-19 slimniekam, kurš datos parādās kā vakcinēts, veikt specializētās analīzes.

"Ir iespējams konstatēt, vai cilvēkam ir antivielas pret Covid-19 vīrusu, ir iespējams atšķirt vakcinācijas antivielas no antivielām, kas veidojas pēc pārslimošanas. Par katru no šiem gadījumiem būs atsevišķs ārstu konsīlijs," skaidrojis laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas dienā lielveikalā Maxima signalizācija tika atslēgta 37 reizes, liecina LETA rīcībā esošās ziņas par Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Ticis konstatēts, ka traģēdijas dienā 2013.gada 21.novembrī lielveikalā strādāja vecākais apsargs un divi uzraugi, kuri norādīja, ka pēc signalizācijas nostrādāšanas viņi vērsās ar jautājumu pie vecākā apsarga par to, ko atbildēt Maxima darbiniekiem un veikala apmeklētājiem saistībā ar trauksmes signalizāciju.

Vecākais apsargs esot norādījis, ka viss ir kārtībā un darbiniekiem ir jāturpina strādāt. Tika konstatēts, ka vecākais apsargs neveica veikala telpu apsekošanu, bet 24 minūšu laikā centās atslēgt skanošo signalizāciju un izslēgt balss izziņošanu par evakuāciju. Apsargs signalizāciju atslēdzis 37 reizes, neveicot cilvēku evakuāciju, ne reizi nepārbaudot telpas, no kurām nāca trauksmes signāls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija jau iepriekš informējusi sabiedrību par krāpniecības veidiem, kas notikuši interneta vidē. Likumsargi atkāroti aicina iedzīvotājiem būt uzmanīgiem un kritiski izvērtēt interneta vidē pieejamo informāciju un riskus, kas saistīti ar savu personīgo datu, tostarp kredītkaršu datu, sniegšanu trešajām personām, informē Valsts policija.

Pēdējā laikā novēroti divi jauni krāpšanas veidi – neeksistējoša kompensācija internetkrāpnieku upuriem un viltus loterija.

Valsts policija saņēmusi informāciju par diviem pēdējā laikā novērotiem krāpšanas veidiem, kas saistīti ar naudas līdzekļu pārskaitījumiem. Šobrīd parādījies jauns krāpniecības veids, kad interneta lietotājiem tiek nosūtītas e-pasta vēstules, ziņojot, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) kompensē zaudējumus internetkrāpšanas upuriem. E-pasta vēstules saņēmējam tiek stāstīts, ka viņš ir nonācis to personu sarakstā, kuriem SVF ir gatavs pārskaitīt kompensāciju – 850 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Taču, lai saņemtu minēto naudas summu, e-pasta vēstules saņēmējam ir jāsedz administratīvās izmaksas un jāpārskaita 5000 ASV dolāru, kā arī jāsniedz personas dati. Valsts policija norāda, ka būtiski vērst uzmanību, ka e-pasta vēstule rakstīta kļūdainā latviešu valodā, turklāt e-pasta vēstules autors norādīts kādas Togo Republikas pilsētas bankas direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināta - airBaltic brīdina par viltus konkursu sociālajos tīklos aviokompānijas vārdā

LETA, 30.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban sociālajā tīklā «Facebook» Latvijas nacionālās aviokompānijas «airBaltic» vārdā tiek izplatīts viltus konkurss, kurā piedāvā laimēt biļetes, aģentūrai LETA pauda uzņēmuma pārstāve Alise Briede.

Pievienotas 4.-5. rindkopas

Viņa uzsvēra, ka viltus konkurss nekādā veidā nav saistīts ar nacionālo aviokompāniju.

«Lūdzam nesniegt savu privāto informāciju un nedalīties ar šo ierakstu sociālajos tīklos. »airBaltic« jau iepriekš ir vērsies pret līdzīgiem gadījumiem un lūdzis pārtraukt prettiesisko darbību un uzņēmuma preču zīmes nelikumīgu izmantošanu,» sacīja Briede.

Viņa piebilda, ka lidsabiedrība rakstiskā veidā jau ir vērsusies pret viltus konkursa mājas lapas turētāju.

Internetā pieejamā informācija liecina, ka līdzīgi aptauja tiek izplatīta arī Vācijas aviokompānijas «Lufthansa» vārdā.

«airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz vairāk nekā 60 galamērķiem, piedāvājot savienojumus uz galamērķiem lidsabiedrības maršrutu tīklā Skandināvijā, Eiropā, Krievijā, NVS un Tuvajos Austrumos. Papildus tam «airBaltic» piedāvā tiešos lidojumus no Tallinas un Viļņas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā kāds pāris no Latvijas apsūdzēts vairāk nekā 250 000 Austrālijas dolāru (aptuveni 170 000 eiro) izkrāpšanā, izmantojot viltus iepirkšanās tīmekļa vietnes, ziņo Austrālijas mediji.

27 gadus vecais Aleksandrs Gorikijis un 25 gadus vecā Anastasija Šveiņika no Latvijas apsūdzēti krāpšanā un naudas atmazgāšanā.

Austrālijas Kvīnslendas štatā viņi apsūdzēti 31 cilvēka apkrāpšanā, izkrāpjot vienai personai līdz 6293 Austrālijas dolāru.

Kopumā pāris Austrālijā apkrāpis vairāk nekā 200 cilvēku, kuri domāja, ka iegādājas internetā dārza mēbeles, sporta aprīkojumu, laivu motorus un citas preces.

Apsūdzētie, izmantojot 28 viltus vietnes, izkrāpuši kopumā 252 000 Austrālijas dolāru.

Pircējiem tika lūgts atklāt savus kredītkaršu datus, bet tika piedāvāta papildu atlaide, ja viņi maksā ar bankas pārskaitījumu.

Pēc tam pircējiem tika nosūtīts piegādes datums, kurā nekādas preces tā arī netika piegādātas. Pēc tam ar viltus uzņēmumiem vairs nav bijis iespējams sazināties. Tīmekļa vietnēs norādītie telefona numuri atvienoti, bet pircēju sūtītās e-pasta vēstules ignorētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cīnoties pret viltus ziņām, Zviedrijas valdība samazinās nodokļus drukātajiem medijiem

LETA, 30.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas valdība ierosinājusi atcelt nodokli, ko drukātie mediji maksā par ieņēmumiem no reklāmām, šādi cenšoties pastiprināt cīņu pret viltus ziņu izplatību.

Šobrīd drukātie mediji maksā īpašu 2,5% nodokli par ieņēmumiem no reklāmām, kas pārsniedz 75 miljonus kronu (7,9 miljonus eiro). Izdevumi jau agrāk sūrojušies, ka tas apgrūtina viņu konkurenci arvien skarbākajā klimatā.

Tagad valdība vēlas šo nodokli atcelt kā laikrakstiem, tā arī periodiskajiem izdevumiem, kas iznāk vismaz četras reizes gadā.

Valdība cer, ka šādi viltus ziņu laikmetā izdosies nostiprināt kvalitatīvo žurnālistiku.

«Tīmekļa baumu un viltus ziņu laikmetā, kurā mēs šobrīd dzīvojam, mēs uzskatām, ka mūsu dienas prese ir ārkārtīgi svarīga. Viens veids, kā to atbalstīt, ir, atceļot šo nodokli,» teikts finanšu ministres Magdalēnas Andersones paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Starptautiskā operācijā pārtrauc viltus finanšu brokeru zvanu centru darbību

Db.lv, 29.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērienīgā starptautiskā operācijā vienlaicīgi Latvijā un Lietuvā šī gada 24. martā tika aizturētas kopumā vairāk nekā 100 personas aizdomās par iesaistīšanos starptautiskā zvanu centru krāpniecības shēmu īstenošanā.

Kopumā pārtraukta trīs krāpnieku zvanu centru darbība – divi no tiem darbojušies Latvijā un viens Lietuvā. Latvijā kopumā aizturētas tika 80 personas, bet 14 personas šobrīd ir atzītas par aizdomās turamām. No tām četrām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka krāpnieki ik mēnesi guvuši nelikumīgu peļņu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Pērnā gada februārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā tika uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā (par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa) un 195. panta trešajā daļā (par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa) paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Bez viltus izvēlēm

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 04.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no publiskās politiskās retorikas kaitīgām un kaitinošām izpausmēm ir dažādu budžeta izdevumu pretnostatīšana. Skaidrs, ka, plānojot budžeta izdevumus, ir jānosaka prioritātes, citādi nevar būt, taču visnotaļ bīstami ir veidot tādas maldīgas izvēles kā aizsardzība pret pensijām vai koncertzāle pret veselību.

Valsts ir visu nozaru kopums, nevar attīstīties un pastāvēt tāda valsts, kurā ir tikai rūpniecība vai tikai veselība, vai tikai kultūra. Līdz ar to politiķiem nevajadzētu veidot sabiedrībā kļūdainu priekšstatu, ka vienas nozares attīstība ir iespējama uz citas rēķina. Turklāt Latvijai ir vairākas starptautiskas saistības, kuras tai ir jāievēro. Piemēram, aizsardzības budžetam ir jābūt 2% no IKP. Neviens mums to neuzspieda, to mēs paši uzņēmāmies, iestājoties NATO.

Tāpēc pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā tikai par demagoģiju un kaitniecību var saukt politiskos paziņojumus par aizsardzības budžeta mazināšanu, ietaupītos līdzekļus novirzot sociālajām vajadzībām. Tā teikt, kurš ļaundaris gan pirks tankus, ja sirmgalvji cieš badu. Šāds pretnostādījums ir neīsts, jo, samazinot aizsardzības budžeta līdzekļus, visas sociālās problēmas tāpat neizdosies atrisināt, bet nodarītais zaudējums, turklāt starptautiskā mērogā (piemēram, tāda partnera slava, kurš nepilda solījumus), tālu pārsniegs ietaupījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Krāpnieki uzņēmumiem prasa maksu par iekļaušanu PVN reģistrā

Zane Atlāce - Bistere, 21.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina neatsaukties uzņēmuma EBN-European Business Number Latvija viltus vēstulēm, liecina informācija VID mājaslapā.

Gadījumā, ja tiek saņemta vēstule no EBN-European Business Number Latvija departamenta, kas it kā lūdz ieskaitīt zināmu naudas summu, lai uzņēmums tiktu iekļauts PVN reģistrā, VID aicina neatsaukties tam.

VID norāda, ka tā ir krāpniecība un šim departamentam nav nekādas saistības ar Latvijas nodokļu administrāciju. Saņemot šādu vai līdzīgu piedāvājumu, VID aicina brīdināt arī savus sadarbības partnerus un informēt par to Valsts policijas darbiniekus.

Jau pagājušajā gadā VID brīdināja iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot šādus viltus uzaicinājumus. VID rīcībā ir informācija, ka iedzīvotāji līdzīgas viltus vēstules saņēmuši arī šogad. Šādi krāpniecības gadījumi ir novēroti arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs (Somijā, Vācijā un citās.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls «Facebook» otrdien paziņoja, ka 2018.gada pirmajos trīs mēnešos slēdzis 583 miljonus viltus kontu.

Atbildot uz aicinājumiem nodrošināt atklātību pēc politisko konsultāciju uzņēmuma «Cambridge Analytica» izraisītā «Facebook» datu privātuma skandāla, «Facebook» informēja, ka līdztekus šai kontu slēgšanai katru dienu tiek bloķēti miljoniem mēģinājumu izveidot viltus kontus.

Neraugoties uz to, viltus profili vēl arvien sastāda 3-4% no

visiem aktīvajiem kontiem.

«Facebook» apgalvoja, ka minētajā laika posmā noteicis gandrīz 100% visa spama un dzēsis 837 miljonus paziņojumu, kas saistīti ar spamu.

«Facebook» gada pirmajā ceturksnī arī dzēsis vai izteicis brīdinājumus par 30 miljoniem paziņojumu, kuros bija seksuāli vai vardarbīgi attēli, terorisma propaganda vai naida runa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Iekšzemes drošības departamenta vadītājs Džī Džonsons uzdevis uzlabot drošības pārbaudes visās valsts lidostās pēc tam, kad amerikāņu medijos šonedēļ parādījās satraucoša informācija, ka eksperimenta laikā lidostās drošības kontrolieri 95% gadījumu nav atklājuši viltus ieročus un spridzekļus, kas atradās pie slepenajiem aģentiem, trešdien raksta laikraksts Diena.

Dž. Džonsona vadītā iestāde neatklātu laika periodu vairākos desmitos ASV noslogotāko lidostu veica slepenas pārbaudes, lai novērtētu, cik viegli vai grūti ir iziet drošības kontroli, ja pie pasažieriem ir paslēptas sprāgstvielas, šaujamieroči un citi priekšmeti, kurus ir aizliegts ienest lidmašīnās.

Telekanāls ABC News, kura rīcībā bija nonākusi informācija par notikušajām pārbaudēm, pirmdien vēstīja, ka to rezultāti nav iepriecinoši. Kāda vārdā neminēta amatpersona medijam apgalvojusi, ka 67 no 70 pārbaudēm Iekšzemes departamenta aģenti, izliekoties par ierindas pasažieriem, caur drošības kontrolpunktiem ienesuši iespējamos ieročus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ministrs: Zvanītājs, kas izteica draudus Tallinas lidostai, pratis piesegt savas pēdas

LETA--BNS, 28.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Persona, kas Igaunijā pa telefonu izteica draudus saistībā ar avioreisiem uz Vāciju, zināja, kā apgrūtināt likumsargiem viņa atrašanu, ceturtdien paziņojis Igaunijas iekšlietu ministrs Hanno Pevkurs.

Ministrs preses konferencē pavēstīja, ka zvanītājs zinājis, kā pavērst vienu vai otru iespēju sev par labu tā, lai viņu būtu pēc iespējas grūtāk atrast.

«Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai atrastu personu, kas izteica draudus,» uzsvēra Pevkurs, piebilstot, ka izmeklētājiem pašreiz ir vairākas versijas.

Pastiprinātā policijas klātbūtne Tallinas lidostā tiks saglabāta vismaz līdz pirmdienai, paziņoja ministrs.

«Pašreiz neizskatās, ka lidojumiem pastāv kādi reāli draudi,» viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka pirmdien pēc pulksten diviem naktī Tallinas lidostai un Drošības policijai piezvanīja vīrietis, kurš apgalvoja, ka esot no grupējuma Islāma valsts, un paziņoja, ka viņam esot nodoms nedēļas laikā uzspridzināt kādu no lidmašīnām, kas veic reisu no Igaunijas uz Vāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Šogad dominējis dolārs; paredz nelielu tā cenas atslābumu

Jānis Šķupelis, 06.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad valūtu frontē dominējis ASV dolārs. Tā vērtība pakāpusies pret lielu daļu no citām pasaulē visvairāk tirgotajām valūtām. Tas noticis, neskatoties uz pagājušā gada beigu un šā gada sākuma prognožu birumu, ka ASV dolāram tomēr vajadzētu sagurt (vairums tirgus dalībnieku eiro/ASV dolāra virzienu kļūdaini min jau gandrīz divus gadus, liecina "Reuters" dati).

Pēdējos gados pierādījies – ja finanšu tirgos aug stress, tirgus dalībnieki patvērumu meklē tieši ASV dolāros. Tādējādi šogad, nostiprinoties pieņēmumiem par pasaules ietekmīgāko tautsaimniecību bremzēšanos un esot aktuāliem vairākiem ASV un Ķīnas tirdzniecības kariņa saasināšanās viļņiem, pieprasījums pēc ASV dolāriem saglabājās liels. Tāpat, ja vērtē lielāko tautsaimniecību izaugsmi, ASV tā saglabājās salīdzinoši veselīgāka. Līdz ar šādu situāciju ASV dolāri – pat, ja ne īpaši glīti – tāpat uz pārējā fona izskatās laba alternatīva.

Valdot šādam fonam, eiro cena ASV dolāros kopš šā gada sākuma sarukusi par 3,3%, un šīs nedēļas otrajā pusē tā atradās pie 1,109 ASV dolāru atzīmes. Dažās pēdējās nedēļās gan tomēr ir vērojams zināms ASV dolāra cenas atslābums, kas eiro cenai ļāvis pakāpties gandrīz par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rinkēvičs: Pirmajā sankciju paketē pret Krieviju ietvertas bankas, politiķi un finanšu sektora elementi

LETA--AFP, 23.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) ārkārtas Ārlietu padome vienojās par sankciju noteikšanu pret Krieviju, pirmajā sankciju paketē ietverot bankas, politiķus un finanšu sektora elementus, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Savukārt ES augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels paziņoja, ka ES dalībvalstis ir vienojušās par sankcijām, kas nodarīs lielu kaitējumu Krievijai.

Dalībvalstis lēmumu par sankciju piemērošanu Krievijai pieņēma vienbalsīgi neformālā sanāksmē Parīzē, paziņoja Borels.

Tikmēr Rinkēvičs uzsvēra, ka situācijas eskalācijas gadījumā sekos nākamie soļi. Pēc ārlietu ministra paustā, lēmumi ir koordinēti ar transatliantiskajiem partneriem.

Ārlietu ministrs uzsvēra, ka konkrēti sankcijām pakļauto saraksti tiks publicēti drīzumā.

Borels jau atklājis, ka cita starpā sankcijas būs vērstas pret Krievijas parlamenta locekļiem, kas atbalstīja Donbasa "tautas republiku" atzīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru