Pasaulē

ASV – Krievijas spiegu skandālā iejaukta arī Igaunijas kompānija

Jānis Rancāns, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV likumsargi aizturējuši astoņus cilvēkus, kuri tiek apsūdzēti augsto tehnoloģiju (High-Tech) nodošanā Krievijai. Spiegu skandālā iesaistīts arī Igaunijas uzņēmums.

ASV policija aizturējusi kompānijas Arc Electronics Inc. dibinātāju Aleksandru Fišenko un vēl septiņas ar uzņēmumu saistītas personas, vēsta BBC. A. Fišenko ASV dzīvojis jau no 1994. gada, kur bija ieguvis pilsonību. Viņa izveidotā kompānija nodarbojusies ar dažādu elektronisko ierīču eksportu un, kā norāda Federālais Izmeklēšanas birojs (FIB), Krievijai piegādājusi sensitīvas augstās tehnoloģijas. A. Fišenko apsūdzēts arī spiegošanā Krievijas labā un naudas atmazgāšanā.

Kopumā tehnoloģijas Krievijai piegādājusi vienpadsmit cilvēku komanda, tomēr ASV varasiestādēm izdevies arestēt tikai astoņus cilvēkus, jo trīs patlaban atrodoties Krievijā.

A. Fišenko kompānijas uz Krieviju «eksportētās» elektroierīču detaļas tiek pakļautas stingrai ASV valdības kontrolei, jo tās potenciāli iespējams izmantot militārās sistēmās, ieskaitot, radarus novērošanas un ieroču vadības sistēmas, savā paziņojumā norāda FIB.

Tāpat ASV varasiestādes identificējušas 165 ārvalstu pilsoņus un uzņēmumus, kas pārvadājušas vai saņēmušas, vai arī kādā citā veidā kalpojušas par starpniekiem elektronikas nelegālam eksportam uz Krieviju.

No minētā skaita 119 kompānijas un personas bijušas no Krievijas, 13 – no Kanādas, 11 – no Francijas, 7 – no Lielbritānijas, piecas – no Vācijas, pa divām no Honkongas, Zviedrijas un Grieķijas un pa vienai no Belizas, Kazahstānas un Igaunijas, vēsta ziemeļu kaimiņvalsts raidsabiedrība ERR. No Igaunijas elektronikas piegāžu tīklā piedalījusies kompānija Yaxart, kuras nodarbošanās sfēra ir elektrometeriālu un elektroiekārtu tirdzniecība. Kompānijas pārstāvis Andrejs Ševļakovs ERR norādīja, ka esot pārsteigs par notikušo un komentārus sniegšot vēlāk.

Krievija noliedz savu iesaisti ASV atklātajā augsto tehnoloģiju kontrabandas tīklā un uzsver, ka aizturētie nav bijuši spiegi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Db.lv piedāvā īsu ieskatu ziņās, kas šorīt aktuālas Latvijā un pasaulē:

Pie mums

Joprojām sveču gaismā. Daudziem vakar vakarā, atgriežoties no darba, nepatīkams bija secinājums, ka māja vēl arvien ir bez elektrības padeves. Aizvadītajā naktī AS Sadales tīkls darbiniekiem izdevies atjaunot elektroenerģijas piegādi aptuveni 3000 mājsaimniecībām, līdz ar to šorīt bez elektrības vēl ir ap 7000 mājsaimniecību, liecina plkst.6 apkopotā Sadales tīkla operatīvā informācija. Jāatgādina, ka tajā vainojama īpaši spēcīgā vētra, kas plosīja arī Latviju.

Komentāri

Pievienot komentāru