Ekonomika

ASV līdz 25% paaugstina tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā

LETA, 10.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV piektdien no 10% līdz 25% paaugstināja muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, un Pekina nekavējoties paziņoja, ka īstenos pretpasākumus, tādējādi saasinot tirdzniecības nesaskaņas abu valstu starpā.

Neilgi pēc šāda paziņojuma Ķīnas Tirdzniecības ministrija pavēstīja, ka ir sarūgtināta par šādu lēmumu un solīja īstenot nepieciešamos pretpasākumus, taču sīkāku informāciju pagaidām nesniedza. Ceturtdienas vakarā Vašingtonā sākās tirdzniecības sarunas starp Ķīnu un ASV, un šis tiek uztverts kā pēdējās cerības sarunu raunds, lai panāktu vienošanos.

Pagājušajā gadā ASV un Ķīna divpusējā tirdzniecībā noteica muitas tarifus precēm 360 miljardu dolāru vērtībā. Taču decembrī ASV prezidents Donalds Tramps un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vienojās atturēties no tālākas eskalācijas.

Tomēr svētdien Tramps paziņoja, ka ASV piektdien no 10% līdz 25% paaugstinās muitas tarifus Ķīnas precēm 200 miljardu dolāru vērtībā, jo tirdzniecības sarunas ar Pekinu virzās pārāk lēni. Tramps tviterī rakstīja: "Tirdzniecības vienošanās ar Ķīnu turpinās, bet pārāk lēni, jo viņi mēģina no jauna runāt [par jautājumiem, par kuriem ir panākta vienošanās]. Nē!"

Taču, neskatoties uz šiem izteikumiem, Ķīna uz Vašingtonu nosūtīja sarunu delegāciju cerībā mazināt saspīlējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru