Pasaulē

ASV tiesa arestē Rosņeft aktīvus un kontus

Valdis Vikmanis, 29.03.2010

Jaunākais izdevums

Ņujorkas Dienvidu apgabala federālā tiesa 26. martā pēc Jukos Capital sūdzības nolēmusi konfiscēt Rosņeft īpašumus un arestēt kompānijas aktīvus un kontus 419 miljonu ASV dolāru (220 milj. LVL) apmērā.

Interfaks norāda, ka tiesas lēmums darbosies līdz 22. aprīlim. Jāatzīmē, ka Rosņeft iepriekš sniedza informāciju, ka tai nepieder īpašumi un banku konti ASV.

Šobrīd Jukos Capital ir uzsākusi tiesas prāvas vairākās valstīs pret Rosņeft, lai atgūtu 14 miljardus rubļu (249 milj. LVL).

Db.lv jau ziņoja, ka Jukos Capital prasību pret Rosņeft jau ir panākta Amsterdamas Arbitrāžas tiesā. Savukārt Londonas tiesa arestējusi daļu Rosņneft īpašumu Anglijā un Velsā.

Minētajam Jukos un Rosņeft konfliktam ir sena vēsture, kas sākās 2004. gadā, kad toreizējā Jukos Luksemburgā esošā vadība Jukos Capital izdeva četrus aizdevumus par kopējo summu 11 233 miljardi rubļu (199 milj. LVL) a/s Juganskņeftegaz, kas toreiz ietilpa Jukos struktūrā. Taču 2004. gada beigās šī sabiedrība pārgāja Rosņeft valdījumā, kas izlēma bijušos tās parādus neatdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TNK-BP visas akcijas gatavs iegādāties Rosneft, kas audzēs Krievijas valdības ietekmi pār energoresursu sektoru, bet akciju pārdevējiem atraisīs rokas jauniem projektiem.

Krievijas naftas kompānijas TNK-BP nākotne, šķiet, pilnībā būs saistīta ar valdībai piederošo naftas gigantu Rosneft. Proti, Rosneft izteikusi pirkšanas piedāvājumu abiem TNK-BP akcionāriem – britu naftas kompānijai BP un krievu miljardieru kontrolētajam konsorcijam AAR. Jāpiebilst, ka līdz šim TNK-BP nomocīja dziļi akcionāru strīdi, jo gan BP, gan AAR piederēja 50% TNK-BP akciju.

Šāds iznākums, šķiet, varētu apmierināt visas ietaisītās puses. Rosneft kļūst par pasaules energoresursu ieguves sektora gigantu (milzis gan Rosneft bija arī pirms šī darījuma). Savukārt BP atbrīvojas no mokošās sadarbības ar AAR un tiek pie milzīgiem līdzekļiem vismaz 25 miljardu ASV dolāru vērtībā (lieliska iespēja jaunām investīcijām), ko kompānijai dos Rosneft (daļa līdzekļu gan, ļoti iespējams, tiks dota Rosneft akciju veidā, var tikt solīti arī sadarbības līgumi). Līdzīgi ieguvumi ir arī AAR, kas, pēc darījumam pietuvinātu personu sniegtās informācijas, varētu no Rosneft dabūt 28 miljardus ASV dolāru. Sagaidāms, ka šis būs lielākais pārņemšanas darījums, ko veic kāda Krievijas kompānija, un otrs lielākais pārņemšanas darījums energoieguves jomas vēsturē (lielākais ir, kad Exxon pārņēma Mobil).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP apstiprina TNK-BP daļas pārdošanu

Jānis Šķupelis, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules energoresursu sektora gigants piekritis izteiktajam Krievijas valdības kontrolētā Rosneft piedāvājumam par līdzekļiem 28 miljardu ASV dolāru vērtībā iegādāties BP piederošās 50% Krievijas privātā naftas ieguves uzņēmuma TNK-BP daļas.

BP informē, ka Rosneft maksās 17,1 miljardu USD skaidrā naudā un dos 12,84% savu akciju. Tāpat BP informē, ka no iegūtās naudas 4,8 miljardus tērēs, lai iegādātos vēl 5,66% Rosneft akciju. Rezultātā BP paredz, ka tā daļa Rosneft sasniegs 19,75% (BP pirms šī darījuma jau piederēja nedaudz Rosneft akciju).

DB jau ziņoja, ka Rosneft izteikusi pirkšanas piedāvājumu abiem TNK-BP akcionāriem – britu naftas kompānijai BP un krievu miljardieru kontrolētajam konsorcijam AAR. Jāpiebilst, ka līdz šim TNK-BP nomocīja dziļi akcionāru strīdi, jo gan BP, gan AAR piederēja 50% TNK-BP akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas uzņēmums Rosneft Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ierosinājis ieviest dažādus pretpasākumus valstīm, kas piemērojušas Krievijai sankcijas, vēsta Krievijas laikraksts Kommersant.

Šie ierosinājumi arī paredz Eiropas Savienības (ES) valstīm noteikt priekšapmaksu par Krievijas piegādāto gāzi.

Tāpat Rosneft ierosina iesaldēt Krievijai jau piegādātā naftas un gāzes nozares aprīkojumu izvešanu. Runa ir par aprīkojumu, kam Rietumi piemērojuši liegumu izmantot projektos Krievijā.

Laikraksta Kommersant aptaujātie eksperti pauž viedokli, ka šāds ierosinājums nozīmētu jau piegādātā aprīkojuma konfiscēšanu.

Rosneft arī ierosina noteikt ierobežojumus starptautiskajai sadarbībai Starptautiskās kosmosa stacijas Krievijas moduļu izmantošanai, kā arī noteikt aizliegumu ASV un ES kodolatkritumu glabāšanai Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nodos privatizācijai 19,5% Rosneft akciju

LETA--MEDUZA, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs parakstījis rīkojumu par 19,5% Krievijas valstij piederošo naftas kompānijas Rosneft akciju nodošanu privatizācijai, teikts Krievijas valdības interneta vietnē publicētajā paziņojumā.

Iepriekš Rosneft vadītājs Igors Sečins izteicās, ka uzņēmums pozitīvi attiecas pret ideju nodot privatizācijai daļu Rosneft akciju.

Saskaņā ar Sečina teikto akcijas tiks privatizētas par cenu 8,12 dolāri par vienu akciju.

Piektdien Rosneft akciju cena Maskavas biržā veidoja 233,74 rubļus, kas pēc Krievijas centrālās bankas oficiālā kursa tai dienai atbilda 4,73 dolāriem.

Krievijas valstij ar uzņēmuma Rosneftegaz starpniecību pieder 69,5% Rosneft akciju.

Saskaņā ar 2013.gadā apstiprināto Rosneft privatizācijas plānu valstij piederošo akciju daļu uzņēmumā paredzēts samazināt līdz 50% plus vienai akcijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijā gaidāmas naftas magnātu pārbīdes

Jānis Rancāns, 24.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas kompānija Rosneft pavēstījusi, ka uzsākusi sarunas par iespēju iegādāties Lielbritānijas kompānijas BP daļu britu – krievu kopuzņēmumā TNK-BP.

Kopuzņēmums TNK-BP pieder BP un Krievijas Alfa Access Renova (AAR). Pašlaik vēlmi pārņemt pusi no BP daļas kopuzņēmumā izteikusi AAR, apņemoties maksāt par to desmit miljardus ASV dolāru. Analītiķi BP daļu Krievijas – Lielbritānijas kopuzņēmumā novērtējuši 25 līdz 30 miljardu ASV dolāru apmērā.

Lielbritānijas BP jau ilgāku laiku cenšas atrast veidu kā pamest dalību kopuzņēmumā, kas līdz šim bijušas nemierīgas, lai arī ienesīgas investīcijas, un atrast citu ceļu, kā piekļūt pie Krievijas dabas resursiem, vēsta Reuters.

Eksperti norāda, ka BP Rosneft piedāvājums ir izdevīgāks. Noslēdzot līgumu ar Krievijas valsts naftas kompāniju, BP varētu vēlāk tikt pie projektiem, kas ļautu apgūt milzīgos valsts dabas resursus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā tiesu izpildītāji pārmeklējuši britu naftas kompānijas BP birojus Maskavā, tādējādi BP Krievijā jau saņēmusi otru «sitienu zem jostas vietas» pēc tam, kad šā gada martā birti savam ASV konkurentam Exxon Mobile zaudēja līgumu ar Krievijas Rosņeft par naftas ieguves iespējām Arktikā, vēsta Financial Times.

BP pārstāvji norāda, ka kratīšana kompānijas birojos Maskavā notiek, ņemot vērā tiesas prāvu, ko ierosinājuši kopuzņēmuma TNK-BP mazākumakcionāri, kas pieprasa trīs miljardu ASV dolāru lielu summu par zaudējumiem, ko radīja agrāk šogad notikusī BP un Rosņeft kopuzņēmuma sabrukšana.

Krievijas uzņēmējs Andrejs Prohorovs norāda, ka divi TNK-BP valdes locekļi, visticamāk, zinājuši par BP sarunām ar Rosņeft, bet par to nav ziņojuši, tādējādi radot ievērojamus zaudējumus TNK-BP.

Britu un Krievu kopuzņēmums norāda, ka mazākumakcionāru ierosinātajai tiesas prāvai neesot pamata, tāpēc TNK-BOP turpinās izvirzītās apsūdzības apkarot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kontu slēgšana apdraud biznesu

Sandris Točs, speciāli DB, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kraftool» loģistikas centra īpašnieks Azers Babajevs Latvijā investējis 38 miljonus eiro, taču pēc 10 gadu sadarbības Swedbank viņam kā «augsta riska» klientam slēgusi kontus.

Apjomīgā publikācijā Re:Baltica pavēstīja, ka Swedbank ir slēgusi ap 500 kontu. Par «augsta riska» klientu ir nodēvēts arī Krievijas pilsonis Azers Babajevs, kuram Kundziņsalā pieder «Kraftool» loģistikas centrs, līdzīgs centrs viņam pieder Šanhajā. A.Babajeva uzņēmumi darbojas 9 pasaules valstīs un nodarbina vairāk nekā 4000 strādājošo. A.Babajevam piederošajā «Kraftool» loģistikas centrā Rīgas Brīvostas teritorijā ir investēti 38 miljoni eiro, un tā atvēršanā piedalījās iepriekšējais satiksmes ministrs Uldis Augulis. «Ceru, ka veselais saprāts Latvijā uzvarēs un man nevajadzēs meklēt banku Austrijā vai Vācijā, kur man ir bizness un pieder uzņēmumi. Es neko nelikumīgu nedaru. Kāpēc man ir jātaisa ciet savs bizness Latvijā? Esmu šeit ieguldījis naudu,» saka A.Babajevs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas gigants Luksemburgā prasa atzīt pret to vērsto sankciju prettiesiskumu, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Krievijas valdībai piederošā un pasaulē lielākā biržā kotētā naftas un gāzes kompānija Rosneft iesniegusi Eiropas Savienības (ES) Tiesā prasību pret Eiropadomi, kas Krievijas agresijas Ukrainā dēļ 31. jūlijā noteica pret to ierobežojošas sankcijas.

Sankcijas cita starpā liedz Krievijas valsts kapitāla naftas kompānijām un bankām pieeju Eiropas finanšu tirgiem refinansēšanās vajadzībām. Tā kā tieši naftas eksports dod ļoti lielu Krievijas valsts budžeta daļu, no kuras savukārt tiek finansēts viss pārējais, Kremļa ģeopolitiskās megalomānijas projektus ieskaitot, tas ir uzskatāms par praktisku žestu, liekot Maskavai saprast – nedomājiet, ka pret Ukrainas proeiropeisko politisko kursu vērsto agresiju varēsit apmaksāt ar pašas Eiropas naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievija plāno pārdot 15% Rosņeft, kas ir Krievijas lielākais naftas ražotājs. Valsts valdība nākamo piecu gadu laikā centīsies pārdot aktīvus, lai tādējādi līdzsvarotu budžetu, ziņo Bloomberg.

Premjera Vladimira Putina valdība apstiprinājusi plānu pārdot aptuveni 900 kompāniju akcijas, ieskaitot Sberbank un VTB Group, vakar vakarā informējis pirmais premjerministra vietnieks Igors Šuvalovs.

Valdība izmantos daļu no ieņēmumiem, lai sašaurinātu budžeta deficītu līdz 1,8 triljoniem rubļu jeb 3,6% no iekšzemes kopprodukta 2011.gadā no aptuveni 5,3% šogad. Pērn Krievijā tika reģistrēts 5,9% liels deficīts - pirmais desmit gadu laikā. 5. oktobrī Putins solīja, ka Krievija savu budžetu sabalansēs līdz 2015.gadam.

«Ja prezidents piekritīs šim plānam,» tas tiks virzīts tālāk, runājot par kompāniju privatizāciju, sacījis Šuvalovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidenta Vladimira Putina līdzgaitnieks Arkādijs Rotenbergs un naftas kompānija Rosneft vērsušies Eiropas tiesā ar prasību atcelt Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas, vēsta laikraksts Financial Times.

Tiek ziņots, ka Rosneft tiesā vērsusies 9.oktobrī. Kompānija savā prasībā lūdz atcelt Eiropadomes 31.jūlija lēmumu, ar kuru tika noteiktas sankcijas Krievijas naftas sektoram.

Savukārt Rotenbergs tiesā vērsies 10.oktobrī, apsūdzot ES lēmumu par viņa aktīvu iesaldēšanu un ceļošanas ierobežojumiem.

Kā ziņots, ASV laikraksts Wall Street Journal šonedēļ vēstīja, ka Rosneft nolīgusi Londonas advokātu firmu Zaiwalla & Co., lai apstrīdētu Rietumu sankcijas Eiropas tiesās.

Laikraksts ziņo, ka Rosneft sākusi izstrādāt tiesvedības stratēģiju, balstoties uz Irānas bankas "Mellat" kampaņu, kas līdz šim bijusi sekmīga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rosneft meklē jaunu partneri

, 17.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas enerģētikas kompānija Rosneft izskata iespēju piesaistīt citu Rietumu partneri naftas meklējumiem Arktikā, jo izgāzies tās plāns sadarboties ar BP, vēsta AFP.

«Savus piedāvājumus mums ir iesnieguši jau vairāki iespējamie partneri, kuri grib iesaistīties Arktikas šelfa projektā,» norāda Rosneft. «Līdz šim mēs tos neizskatījām, jo mums bija līgums ar BP, bet tagad kompānija ir izlēmusi rūpīgi izpētīt šos piedāvājumus.»

Pirms Rosneft noslēdza līgumu ar britu naftas gigantu kompānijai sadarbību bija piedāvājušas gan ASV ExxonMobil, gan arī angļu-holandiešu Royal Dutch Shell.

Pret darījumu iebilda abu kompāniju kopuzņēmums TNK – BP, uzskatot, ka darījums pārkāpj akcionāru vienošanos, kas paredz abām pusēm informēt par potenciālajiem darījumiem ar trešajām pusēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Gazprom zaudējis Krievijā dārgākā uzņēmuma statusu

LETA, 11.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas uzņēmums Rosneft pirmo reizi vēsturē Maskavas akciju biržā apsteidzis gāzes gigantu Gazprom un kļuvis par lielāko uzņēmumu pēc kapitalizācijas.

Ziņu aģentūra Bloomberg vēsta, ka pirmdien dienas vidus tirdzniecības sesijā Rosneft kapitalizācija Maskavas biržā sasniedza 3,468 triljonus rubļu, salīdzinot ar Gazprom kapitalizāciju 3,45 triljonu rubļu apmērā.

Rosneft akciju cena pirmdien arī sasniedza visu laiku augstāko līmeni un veidoja 327,05 rubļus, bet Gazprom akciju vērtība palielinājusies par 145,8 rubļiem.

Analītiķi Rosneft akciju vērtības pieaugumu skaidro ar naftas cenu kāpumu pasaules tirgū. Tāpat analītiķi norāda, ka uzņēmums kļuvis krietni elastīgāks, stabilāks un perspektīvāks, pat ņemot vērā apjomīgās parādsaistības, kuras tas pakāpeniski samazina.

Tikmēr Gazprom saskāries ar konkurences pastiprināšanos, gāzes cenu kritumu un vairāku miljardu dolāru lieliem izdevumiem jaunu gāzesvadu būvniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas AS Citadele banka slēgusi kāda 20 gadus Latvijā strādājoša uzņēmuma un tā īpašnieces kontus. Savukārt citas bankas atsakās tam atvērt jaunu kontu, un rezultātā uzņēmums vairs nespēj pilnvērtīgi strādāt

Laikrakstam akcijā «Uzņēmēj, neklusē!» vēstuli atsūtīja kāda lasītāja, kurai pieder 20 gadus Latvijā strādājošs grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmums. Pirms neilga laika viņa saņēmusi vēstuli no AS Citadele banka par to, ka tā pārtrauc sadarbību gan ar viņu kā privātpersonu, gan ar viņai piederošo uzņēmumu. No bankas sīkāki paskaidrojumi nav saņemti, atsūtīta tikai vēstule, kurā banka informē, ka saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā noteikto pieņemts lēmums pārtraukt sadarbību un slēgt kontus.

Nonāk melnajā sarakstā

«No šī brīža esmu izstaigājusi visas Latvijas lielākās bankas – neviena kontus man vaļā never, tātad ir kaut kāds starpbanku melnais saraksts, kurā es esmu iekļauta,» pieļauj uzņēmuma īpašniece un retoriski vaicā – kā lai strādā, ja skaidras naudas darījumi lielākos apmēros ir aizliegti, bet bankas atsaka atvērt kontus? Uzņēmuma īpašniece vērsusies AS Swedbank, AS SEB banka, kuras atteikumu atsūtījušas jau divu dienu laikā, AS Privatbank negatīvu atbildi sniegusi divu nedēļu laikā, no divām bankām šobrīd viņa atbildes vēl gaida. «Mūsu uzņēmumam nebija ne kredītu, ne līzingu, AS Citadele banka pārņem ABLV Bank klientus, resursi bankai ir tik, cik ir, tādēļ jāatbrīvojas no tiem klientiem, kas nenes peļņu,» uzskata uzņēmuma īpašniece, tajā pašā laikā vaicājot, kādēļ jābojā 20 gadus Latvijā strādājoša uzņēmuma reputācija tiktāl, ka visas bankas uzskata to par saistītu ar teroristiem vai nelegālu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rosneft noalgo Londonas advokātus Rietumu sankciju apstrīdēšanai

LETA, 14.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas kompānija Rosneft nolīgusi Londonas advokātu firmu Zaiwalla & Co., lai apstrīdētu Rietumu sankcijas Eiropas tiesās, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēsta ASV laikraksts Wall Street Journal.

Laikraksts ziņo, ka Rosneft sākusi izstrādāt tiesvedības stratēģiju, balstoties uz Irānas bankas Mellat kampaņu, kas līdz šim bijusi sekmīga.

Zaiwalla & Co. pagājušajā gadā sekmīgi pārstāvēja Mellat divās lielās lietās Eiropas tiesās.

Uzvara tiesās neatbrīvoja Mellat no sankciju radītajiem reālās dzīves šķēršļiem, bet deva bankai un, līdz ar to, arī Irānai sabiedrisko attiecību uzvaras, saskaroties ar augošo globālo izolāciju.

ASV un Eiropas Savienība (ES) ir piemērojušas Irānai vairākas sankciju kārtas saistībā ar tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu. Tostarp sankcijas piemērotas Irānas privātpersonām un uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts - Par iespējamu kukuļņemšanu aizturēts Krievijas ekonomikas ministrs

Lelde Petrāne, 15.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs aizturēts saistībā ar iespējamu kukuļņemšanas lietu, ziņo BBC.

Viņš saņēmis kukuli 2 miljonu ASV dolāru apmērā.

Viņa vadītā ministrija bija devusi pozitīvu vērtējumu, kas noveda pie tā, ka naftas gigants Rosneft iegādājas 50 procentu daļu citā naftas kompānijā - Bashneft.

Uļukajevs ir augstākā ranga Krievijas ierēdnis, kas aizturētas kopš 1991. gada apvērsuma mēģinājuma toreizējā PSRS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijas tiesa aizliedz BP un Rosneft 16 miljardu dolāru vērtu vienošanos

Jānis Rancāns, 25.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Starptautiskā šķīrējtiesa ceturtdien ir aizliegusi Lielbritānijas enerģijas giganta BP un Krievijas kompānijas Rosneft vienošanos par Arktikas šelfa apguvi, vēsta AFP.

Stokholmas šķīrējtiesa atstāja spēkā Londonas tiesas februāra spriedumu, kas apturēja abu uzņēmumu vienošanos. BP nekavējoties izplatīja paziņojumu, kurā tā norādīja, ka «joprojām paliek Krievijas partneris» un mēģinās rast citus veidus, kā noslēgt vēsturisko darījumu.

Abi uzņēmumi noslēdza vienošanos par kopīgu Arktikas šelfa izpēti cerībā atrast tur naftu un gāzi. Tiek uzskatīts, ka tur varētu būt pieci miljardi tonnu naftas un 3 triljoni kubikmetru gāzes. Vienošanās paredzēja arī apmainīšanos ar akcijām – BP pārņemtu 9,5% Rosneft akciju, kura savukārt 5% BP akaciju. Darījums tiek lēsts 16 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Venecuēla un Rosneft vienojas par 14 miljardu dolāru investīciju plānu

LETA, 29.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro paziņojis, ka panācis vienošanos ar Krievijas valsts naftas kompāniju Rosneft par 14 miljardu dolāru (12,8 miljardu eiro) investēšanu valsts naftas un gāzes nozarē.

Pēc tikšanās ar Rosneft vadītāju Igoru Sečinu Maduro pavēstīja, ka šīs investīcijas nodrošinās iespēju Venecuēlai dubultot naftas ražošanas apjomu.

Sīkāku informāciju par panākto vienošanos Maduro gan nesniedz.

Tikmēr Rosneft norāda, ka šie 14 miljardi dolāri ietver kopējās investīcijas pašreizējos un nākotnes projektos Venecuēlā.

Uzņēmums skaidro, ka laika periodā no 2010.gada līdz 2014.gadam tas Venecuēlā jau investējis 1,8 miljardus dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divu miljonu dolāru kukuļa saņemšanas laikā Krievijas ekonomikas ministrs arestēts par izspiešanu un korupciju

Kukulis Aleksejam Uļukajevam ir dots par kompānijai Rosneft izkārtoto valstij piederošās Bashneft akciju paketes 50% pirkumu, ziņo laikraksts Kommersant. Var jau domāt, ka Krievija ir sistēmiski ķērusies pie korupcijas apkarošanas, tomēr maz ticams. Tāpēc ministra «iekrišana», kas ir ļoti augsta līmeņa korupcijas gadījums itin korumpētā valstī, rosina jautāt – kā gan kaut kas tāds ir iespējams? Jeb – kuram tas ir izdevīgi un kas kuram ar šo arestu tiek signalizēts?

Valsts kases papildināšanai Bashneft pārdošana tika muļļāta jau labu laiku, un vēl augustā bija atkal jau «nolikta plauktā». Raidsabiedrība BBC atgādina, ka tolaik klupšanas akmens bija, kuram Bashneft daļas pārdot, un prezidents Vladimirs Putins bija pret pašlaik īstenoto scenāriju – ka par laimīgo īpašnieku kļūst Rosneft. Jādomā, ka A. Uļukajevs saprotama iemesla dēļ ir bijis Rosneft darījuma proponents, kas automātiski nozīmē – V. Putina oponents. Un te nu mēs šobrīd esam – ministrs ir pieķerts ar pie rokām pielipušu apaļu summu, un sods par to ir iespaidīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Laikraksts: Krievijas naftas uzņēmumi meklē alternatīvas Latvijas ostām

LETA, 16.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas naftas cauruļvadu monopoluzņēmums Transneft 6.oktobrī Krievijas Enerģētikas ministrijā notikušā apspriedē par naftas produktu pārkraušanas apjomu palielināšanu Krievijas ostās ierosinājis to darīt uz Latvijas ostu rēķina, vēsta biznesa laikraksts Vedomosti.

Kā pavēstījis Transneft pārstāvis, nepieciešams noslogot Krievijas ostu infrastruktūru. Agrāk bija viens logs uz Eiropu - cauruļvads Družba, tad tagad parādījušās Ustjlugas un Primorskas ostas. Notikusi naftas plūsmas pārvirzīšana. «Tas pats tagad notiek ar naftas produktiem, mēs attīstām pašu ostas,» sacīja kompānijas pārstāvis. Transneft ir brīvas jaudas, kuras var tikt izmantotas dīzeļdegvielas pārsūknēšanai.

Kā liecina avīzes rīcībā esošais sanāksmes protokols, sanāksmes dalībnieki - uzņēmumu Surgutneftegaz, Rosneft, Lukoil, Bashneft, Gazprom neft pārstāvji - atbalstījuši ierosinājumu palielināt pārkraušanas apjomus Krievijas ostās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr vieni par veikto kratīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvokli ar mērķi iegūt informāciju par «Neo» gatavi pieprasīt iekšlietu ministres demisiju, citi uzsver, ka nelikumīga piekļuve valsts aizsargātām datu bāzēm ir un paliek smags pārkāpums.

Tieši kratīšana žurnālistes Ilzes Naglas mājās ir radījusi diskusijas, vai nav pārkāpts likums par preses brīvību un informācijas avota neaizskaramību, raksta Diena.lv.

Tautas partija (TP) uzskata, ka pēc «Neo» arestēšanas un kratīšanas žurnālistes Ilzes Naglas mājās iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei no amata ir jāatkāpjas. «Ne tikai kratīšana žurnālista mājās, arī jaunā zinātnieka un censoņa arestēšana neizskatās samērīga – attiecīgās institūcijas nepierādīja šī soļa svarīgumu un pamatotību,» intervijā LNT raidījumam 900 sekundes norādīja TP pārstāvis Kārlis Leiškalns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mārcis Miķelsons: Laima un Staburadze īpašnieki izvairās no saistību izpildes

Dienas Bizness, 19.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā vairākuma akcionāri bieži ignorē un klaji pārkāpj mazākuma akcionāru tiesības un intereses, cerot uz to pasivitāti un resursu trūkumu, savā medijiem izplatītajā paziņojumā pauž advokāts Mārcis Miķelsons.

Kā vēstīts, Laimas valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis nosūtījis iesniegumu valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem Laima, AS Staburadze un citiem NP Foods grupas pārtikas uzņēmumiem.

Laimas sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova informēja, ka pret uzņēmumiem Laima un Staburadze reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši realizēt jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mācības no Latvijas finanšu sistēmas krīzes

Deniss Pospelovs - AFI Investīcijas dibinātājs, 20.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Es esmu matemātiķis. Konsekvence, apdomība, loģika, precizitāte un definīciju pilnība ir tas, kas mani vienmēr piesaista, un tas, ko man gribētos redzēt cilvēku un organizāciju rīcībā sarežģītās situācijās. Turklāt es esmu arī finanšu analītiķis. Individuālu darbību un lēmumu plānošana, saskanība, koncentrēšanās uz saprotama kopējā rezultāta sasniegšanu ir tas, ko man gribētos redzēt krīzes gadījumā. Diemžēl, pagaidām Latvijas finanšu sistēmas krīzē visu šo īpašību un elementu ir visai maz.

Krīzes priekšvēsture

Latvijas banku sektors vienmēr visai skaidri dalījies divās daļās. Pirmo daļu veidoja (un veido) bankas, kas, galvenokārt, apkalpoja klientus no Latvijas un citām Eiropas Savienības valstīm, turklāt ne visus. Pie šīs piebildes «ne visus» es vēl atgriezīšos, jo tā ir ļoti svarīga, lai izprastu to, kāda situācija šobrīd izveidojusies nozarē. Otro banku grupu veidoja tās finanšu institūcijas, kas apkalpoja (lielākā vai mazākā apmērā) papildus Latvijas klientiem arī ofšoru uzņēmumus un fiziskas personas no bijušajām PSRS valstīm. Ļoti svarīgi ir norādīt, ka arī darījumu veids un caurspīdīgums no starptautisko normu viedokļa un šo klientu īpašnieku ģeogrāfiskā piederība bija pilnīgi citāda.Šādu klientu dažādo veidu raksturošanai nepieciešams atsevišķs apjomīgs raksts, taču es esmu pārliecināts, ka ievērojama daļa šo klientu nav saistīta ne ar starptautiskajām, ne nacionālajām kriminālajām aprindām, ne ar korupciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas ir kopīgs futbola stadionam, jāšanas skolai, gaisa mitrinātājam cigāriem un miljoniem skaidrā naudā? Tie ir aktīvi, ko policija pēdējos gados konfiscējusi likumpārkāpējiem visā Eiropā. Pieaug tendence, ka organizēti noziedzīgi pārrobežu grupējumi pārvērš iegūto peļņu namīpašumos, automašīnās vai luksusprecēs, vai paslēpj to citās ES valstīs. Likumsargiem nav viegli turēt līdzi. Noteikumi par likumpārkāpējiem piederošas mantas atsavināšanu dažādās valstīs atšķiras, un tas nevajadzīgi sarežģī konfiskācijas procesu, padaro to neefektīvu gan pie mums, gan ārzemēs. Šodien es ierosinu vairākus ES tiesību aktus, lai labotu šo situāciju un atvieglotu likumsargu darbu, ļaujot dot triecienu mafijas grupējumiem pa vājāko vietu, proti, atsavinot viņu peļņu.

Organizētā noziedzība Eiropā ienes vairāku miljardu peļņu gadā. Globālā narkotiku tirdzniecība vien ģenerē gandrīz 240 miljardus eiro ieņēmumus gadā - vairāk nekā Eiropas lielie, daudznacionālie uzņēmumi Nestlé, Statoil un Carrefour kopā. Ieņēmumi no šīm aktivitātēm, tāpat kā no cilvēku tirdzniecības, ieroču nelikumīgas tirdzniecības, krāpniecības un citiem noziegumiem, ieripo tieši noziedznieku kabatā vai tiek pārvērsti materiālās vērtībās. Savukārt ienākumi tiek izmantoti, lai finansētu jaunas noziedzīgas darbības, un tas atkal nodara kaitējumu Latvijas un Eiropas legālajai ekonomikai. Eiropas pilsoņiem tiek ne vien atņemta nodokļu nauda, ko varētu ieguldīt sabiedriskos pakalpojumos, piemēram, veselības aprūpē vai skolās, bet arī tiek kavēta ekonomikas izaugsme, jo tiek kropļoti tirgi un liegti legāli ieguldījumi. Krīzes laikā, kad mums jādabū daudz cietusī Eiropas ekonomika uz kājām, ir vēl svarīgāk novērst tiesību aktu nepilnības, kuras savā labā izmanto likumpārkāpēji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesat (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi noziedzīga grupējumu, kas legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus, izmantojot «ofšoru» kontus un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru «mākoņskaitļošana», tādējādi nodarot zaudējumus valsts budžetam aptuveni sešu miljonu latu apmērā.

VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki, veicot 12 kratīšanas Rīgā un Ventspilī, apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2011.gada septembrim izvairījās no nodokļu nomaksas un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kā liecina kratīšanu laikā izņemtie serveri, datori, dokumenti, zīmogi un skaidras naudas līdzekļi vairāk kā 54 tūkstošu latu apmērā, četru personu grupējums noziedzīgās darbības valsts ieņēmumu jomā veica, izmantojot ārzonās reģistrētu kompāniju kontus un virtualizētu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru - «cloud computing» jeb «mākoņskaitļošanu».

Komentāri

Pievienot komentāru