Jaunākais izdevums

Dubaijas šeihs Mohammeds bin Rašīds el Maktoums (Mohammed bin Rashid Al Maktoum) šodien atklās pasaulē augstāko celtni Burj Dubai, taču, kā norāda Bloomberg, tā nebūs pasaulē noslogotākā.

Šogad noslogojuma līmenis Burj Dubai varētu sasniegt 75% un biroju iznomāšana būs lielākais izaicinājums investoriem, sacījis investīciju bankas Shuaa Capital PSC analītiķis Rojs Čerijs (Roy Cherry). No 160 stāvu augstās celtnes 37 stāvi atvēlēti birojiem un tirdzniecības vietām.

Ēkas dzīvojamā daļa ietvers arī fitnesa klubu, iedzīvotāju bibliotēku, cigāru klubu, sulaiņu autostāvvietu un citas ekstras. Mērķis esot iemītniekiem sniegt «nepārspējama dzīvesveida pieredzi».

«Tie, kuri pirka ar nolūku iznomāt, saskarsies ar grūtiem laikiem,» norādījis analītiķis.

Celtnes uzbūvēšana izmaksājusi 1.5 miljardus ASV dolāru.

Pirmie iemītnieki celtnē sāks ievākties tuvāko mēnešu laikā.

picturegallery.a4be8c59-0f46-460f-b14a-f6742ef3e336

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atjaunoto radioteleskopa antenu RT – 32 balsta tornī Irbenē plāno pacelt jūnijā

Dienas Bizness, 22.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils Augstskolas Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra veiktie vērienīgie rekonstrukcijas darbi radioteleskopu antenām Irbenē tuvojas noslēgumam un 10. jūnijā plānots atjaunoto RT - 32 antenu pacelt atpakaļ balsta tornī, informē Ventspils Augstskolas Speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Inta Ozola.

Rekonstrukcijas darbi notiek projekta IKSA-CENTRS ietvaros. 2014. gada nogalē antena tika nocelta renovācijas darbu veikšanai, kurus plānots pabeigt līdz 10. jūnijam, kad antenu novietos atpakaļ balsta tornī. Pilnībā radioteleskopu modernizācijas darbus plānots pabeigt šī gada rudenī.

Lai uzstādītu celtni uz Irbeni dosies 30 tehnikas vienības - 27 kravas automašīnas, kā arī trīs celtņi. No tiem divi būs lielie celtņi – pamatceltnis, kurš veiks antenas pacelšanu balsta tornī un palīgceltnis, ar kura palīdzību veiks montāžu un sagatavošanās darbus, lai nodrošinātu pamatceltņa darbību. Papildus šiem celtņiem tiks atgādāts arī pacēlējs, kurš tiks izmantots, lai darbinieki varētu veikt visus nepieciešamos sagatavošanās darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dienvidkorejas iedzīvotāja atzīmē 200. dienu, ko pavadījusi celtnī

Lelde Petrāne, 25.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sieviete no Dienvidkorejas celtnī, protestējot pret darbinieku atlaišanu lielā kuģniecības uzņēmumā, pavadījusi jau 200 dienas, vēsta BBC.

Hanjin Heavy Industries and Construction pagājušajā gadā paziņoja, ka atlaiž 400 darbiniekus kuģubūvētavā, kas atrodas dienvidu pilsētā Busanā.

Tas lika vietējās arodbiedrības biedrei Kimai Jin-suk uzsākt protesta akciju.

Viņa izvēlējās celtni, no kura cita protestētāja pirms vairākiem gadiem izdarīja pašnāvību. Tā trīsdesmit piecus metrus virs vējainās kuģu būvētavas pusmūža vecuma kundze vientuļa protestē pret vienu no Dienvidkorejas slavenākajām kompānijām.

«Es šeit uzkāpu ziemā, tagad ir vasara un ļoti karsts,» viņa stāstījusi, runājot pa ar saules baterijām darbināmu mobilo tālruni.

«Es dzīvoju metāla būrī, tāpēc ir tik karsti, te ir kā saunā. Te nav elektrības, ir ļoti ierobežota telpa, es nevaru lasīt grāmatas un nomazgāties. Taču es esmu šeit to darbinieku vārdā, kuri ir atlaisti,» teikusi sieviete.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā aptuveni 150 pašvaldības dzīvokļu aizņemti nelikumīgi

LETA, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome noraida opozīcijas deputātu aizdomas par mahinācijām ar pašvaldības dzīvokļiem, taču atzīst, ka problēma pastāv - aptuveni 150 pašvaldībai piederošu dzīvokļu patlaban aizņemti nelikumīgi.

Kā ziņots, Rīgas domes Vienotība frakciju bloka deputāti 30.maijā sasauca preses konferenci, kurā pauda aizdomas, ka Rīgas pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks apsaimniekotajās mājās vairāki pašvaldības dzīvokļi izslēgti no dzīvokļu reģistra. Oficiāli papīros šie dzīvokļi neeksistē, bet reāli dzīvē tajos dzīvojot nezināmas personas, kamēr komunālos maksājumus par šiem dzīvokļiem apmaksājot pārējie mājas iedzīvotāji.

Deputāti apzinājuši divas šādas mājas un savākto informāciju nodevuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, taču atteicās nosaukt adreses publiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta ar foto - Finansējumu 6 miljonu eiro vērtībā saņēmis lielākais objekts Latvijas līzinga tirgū

Žanete Hāka, 22.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgts līgums starp SIA UniCredit Leasing un SIA Arsava par jaudīgā mobilā celtņa – LIEBHERR LG1750, finansēšanu, informē UniCredit Leasing pārstāvji.

Celtņa tirgus vērtība ir 6,7 miljoni eiro un tas spēj pacelt 400 tonnas smagu kravu un veikt darbus 147 metru augstumā. Perspektīvā celtni iespējams nokomplektēt līdz 750 tonnām un veikt darbus līdz pat 192 metriem augstumā.

Jaunais celtnis ir jaunums Baltijā (strēles augstums ir 153 metri), un tas var pacelt 400 tonnu smagas kravas. Līdz šim Latvijā šāda veida celtņi bija domāti tikai 116 tonnu smagām kravām. Celtnis būs neatsverams palīgs būvniecībā, dabas katastrofu radīto seku likvidēšanā, kā arī citos gadījumos nestandarta, lielizmēra un ļoti smagu priekšmetu pacelšanai. Šāds celtnis būs nepieciešams tādos industriālajos objektos kā lidostā, ostās, vēja ģeneratoru parku izveidē, dzelzceļa struktūrās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) būtu zinājis, ka Rīgas dome atteiksies segt izdevumus par celtņu piesaistīšanu Zolitūdes traģēdijā, tad jautājums par finansējumu būtu jau izskatīts valdībā un summa sen būtu samaksāta, skaidro iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Kā norādīja ministrs, Rīgas pašvaldība traģēdijas brīdī mutiski bija vienojusies, ka segs celtņu piesaistīšanas izmaksas, taču vēlāk, izpētot normatīvos aktus, no šāda nodoma atteikusies.

Kozlovskis nenoliedz, ka piesaistītie uzņēmuma Arsava celtņi savu darbu paveica. Tāpat ministrs norādīja, ka tiks darīts viss iespējamais, lai situāciju atrisinātu - uzņēmums saņemtu samaksu par darbu un lieta nenonāktu tiesā.

Ja RD savu nostāju nemainīs, iekšlietu ministrs uzrunās ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), Finanšu ministriju un VARAM, lai jautājumu virzītu valdībā.

Korekti procedūra paredzētu, ka tehniku, kuru pēc plāna piesaista pašvaldība, tā arī apmaksā, un pēc tam lūdz kompensēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Pēc tam attiecīgi VARAM valdībā lūgtu piešķirt finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, teica Kozlovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Veic priekšlaicīgu atmaksu pūļa finansēšanas platformas Crowdestate investoriem

Lelde Petrāne, 03.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs Estera Development paziņojis par priekšlaicīgu līdzekļu atmaksu projekta «Liepziedi» attīstībā piesaistītajiem «Crowdestate» investoriem. Investīciju apjoms no investoriem veidoja 750 00 eiro, savukārt pilnais atmaksas apmērs (ieskaitot procentu maksājumus) ir 987 187 eiro.

Pūļa finansējuma piesaiste ēku komplekasam «Liepziedi» bija viens no pirmajiem projektiem Latvijas nekustamo īpašumu tirgū, kas 2016. gada augustā dažu dienu laikā ar pūļa finansēšanas platformas «Crowdestate» palīdzību piesaistīja finansējumu projekta «Liepziedi» attīstībai no gandrīz 400 privātiem investoriem.

Pirmā nekustamā īpašuma pūļa finansēšanas kampaņa Latvijā

Projektam pie Mežaparka Crowdestate piesaistījis 662 100 eiro

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā šodien un rīt notiks Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samits un Biznesa forums, kas pulcēs 12 valstu līderus, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Samitu un biznesa forumu apmeklēs arī iniciatīvas stratēģiskie partneri, kā arī reģiona un starptautiska līmeņa uzņēmējdarbības un investīciju sektora pārstāvji. Pasākumā tiks meklēti jauni attīstības un sadarbības ceļi reģiona ekonomikas izaugsmei un investīciju piesaistei.

TJI samitu šodien atklās Valsts prezidents Egils Levits. Samita laikā notiks TJI valstu vadītāju, iniciatīvas partneru - ASV, Vācijas un Eiropas Komisija (EK), kā arī Rīgas samita viesu slēgta tikšanās, kurai sekos preses konference.

Paralēli samitam notiks TJI Biznesa forums, kur šodien un otrdien notiks augsta līmeņa valstu, starptautisku institūciju un uzņēmumu pārstāvju diskusijas. Redzamākiem būs Starptautiskā valūtas fonda (SVF), EK, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD), Eiropas Investīciju bankas (EIB), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (EBRD), Japānas starptautiskās sadarbības bankas (JBIC), ASV Attīstības finanšu korporācijas (DFC), Latvijas Bankas, Ziemeļu investīciju bankas, TJI Investīciju fonda, kā arī uzņēmumu "Amber Infrastrucutre Group", "Orlen", "Rolls Royce", "Atkins", "Google", "LMT", "Mikrotik" un "Greenergy" pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ātrā frizētava, kas 1. augustā vēra durvis Liepājā, sākumā izsauca skepsi: diez vai kāds būs gatavs maksāt desmit eiro par frizūru, pat ja tā top piecpadsmit minūtēs un bez gaidīšanas rindā? Tomēr steidzīgajiem ļaudīm paredzētais pakalpojums – jebkura frizūra vai matu griezums par vienu cenu – pamazām iekaro savu klientu loku, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Protams, esam dzirdējuši, ka par dārgu, bet tā nav plika matu nogriešana, bet vesels process. Cilvēks ir apčubināts, izklaidēts, ko nodrošina televizors, žurnāli un dzērieni pēc izvēles. Arī šampanieti varam nokārtot īpašā svētku reizē. Mūsu mērķauditorija ir savos darbos aizņemti cilvēki vecumā aptuveni līdz četrdesmit, kam laiks ir prioritāte, un mēs par viņiem ļoti priecājamies. Cerams, ka arī citiem iepatiksies,» teic koncepta ĀF autore Lelde Jagmina, kuras moto ir: «Būs labi!»

Kuršu ielā 30 daudzi joprojām meklē iepriekšējo objektu – auto rezerves daļu veikaliņu. «Bet mēs šo vietu nolūkojām, jo jaukā mājiņa jau bija tukša, turklāt atrodas ļoti labā vietā. Blakus ir autostāvvieta, īrējam ar visu teritoriju, tāpēc frizētas klienti var savus braucamos novietot bez maksas. Steidzīgam cilvēkam ir svarīgi pie meistara tikt uzreiz, un parasti viņš nepārvietojas kājām,» novērojusi salona īpašniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu cenu kāpumu par iespējamu uzskata cilvēki ar augstiem ienākumiem

Ingrīda Drazdovska, 30.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iedzīvotāji ar augstāko izglītību un augstiem ienākumiem ir pozitīvāk noskaņoti attiecībā uz mājokļu cenu kāpumu, izriet no SEB Mājokļu cenu indikatora.

Noskaņojumu attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu ietekmē ne tikai iedzīvotāju ienākumi, bet arī izglītība. Mājokļu cenu kāpumu tuvākā gada laikā prognozē 38% iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem, 32% respondentu ar vidējiem ienākumiem un tikai 20% ar zemiem ienākumiem. Pēc gada augstākas mājokļu cenas sagaida 35% iedzīvotāju ar augstāko izglītību, 29% ar vidējo un vidējo speciālo izglītību un 26% ar pamatizglītību.

«Iedzīvotāju noskaņojums attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu joprojām saglabājas piesardzīgs. Ņemot vērā pieaugošos izdevumus par iedzīvotājiem ikdienā nepieciešamajiem pakalpojumiem un precēm, mājsaimniecības, kuru ienākumi ir augsti, nākotnē raugās optimistiskāk. Līdzīgi ir arī ar to sabiedrības grupu, kura ieguvusi augstāko izglītību un jūtas pārliecinātāka darba tirgū un par savu atalgojumu,» skaidroja SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šādus un līdzīgus «komplimentus» Db kolektīvs ir nereti saņēmis tieši un netieši pēdējo dienu laikā. Protams, tas noticis saistībā ar nesenajiem notikumiem māsas laikrakstā Diena, kā rezultātā daļa Dienas kolektīva kļuva par leģendārajiem «aizgājējiem» un teju vai nacionālajiem varoņiem, bet Dienas biznesa kolektīvs kļuvis par nodevējiem.

Varbūt ir vērts paraudzīties uz notikumiem no«streiklaužu» skatpunkta. Pirmkārt, neviens mūs, Dienas biznesu, neaicināja būt par sabiedrotajiem iedomātā streikā vai kādā ideoloģiskā cīņā par vienu vai otru principu aizstāvēšanu. Brīdī, kad vadošie Dienas darbinieki pameta redakciju, skandēdami saukļus par to aptraipītajiem principiem, notikumu gaita sāka atgādināt farsu par karu par preses brīvību, kur neviena no pusēm ne mazākajā mērā vairs neuztraucās par sabiedrības tiesībām uz patiesu un neatkarīgu informāciju, jo vieni ir aizņemti, mēģinot novērst reālu vai iedomātu sabotāžu, bet otri ir aizņemti, spēlējot preses brīvības partizānus tuvējā krodziņā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē rīt, 30.jūnijā, plānots atcelt Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtas situāciju medicīnā Latvijā, otrdien valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pēc politiķa paustā, pēdējās nedēļās ir rūpīgi analizēta situācija slimnīcās un veselības aprūpes sistēmā kopumā, un rīt ir paredzēta VOMK sēde, kurā varētu lemt par ārkārtas situācijas veselības aprūpes nozarē atcelšanu. Vienlaikus jāpatur prātā, ka atsevišķās slimnīcās ārkārtas pasākumi vēl aizvien būs nepieciešami, akcentēja politiķis.

Šāds lēmums iespējams, samazinoties stacionēto Covid-19 pacientu skaitam. Pašlaik šo pacientu aprūpi nodrošina tikai klīniskās universitātes slimnīcas Rīgā un lielākās reģionālās slimnīcas.

Ārkārtas situācija medicīnā Latvijā tika izsludināta 2020.gada decembra sākumā. Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes ir pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Aktuālas problēmas tieslietās – stratēģiska tiesvedība medija aizvēršanai

Gatis Madžiņš, izdevniecības Dienas Bizness galvenais redaktors, 07.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lasot ziņas no Krievijas par to, kā opozicionāriem tiek pasludināti cietumsodi izdomātās lietās vai viņu advokāti netiek pielaisti tiesas sēdēm vai pat paši apcietināti, parasti nodomājam – kas tāds iespējams vien Krievijā.

Ņemot vērā, ka trešdien, 8.novembrī Ekonomisko lietu tiesā paredzēts izskatīt lietu pret līdzšinējo laikraksta "Diena" un vēl vairāku izdevumu izdevēju "Izdevniecību Dienas Mediji" par it kā parāda piedziņu, gribētu padalīties ar šīs tiesvedības mums neizprotamākajām un "krāšņākajām" detaļām. Patiesībā pēc mērķa, veida, formas un satura šī tiesvedība īsti ne ar ko neatšķiras no ziņām no Krievijas tieslietu sistēmas. Un, laikam, taču īpaši simboliska ir sakritība, ka lieta pret "Dienas Medijiem" tiek izskatīta vienā nedēļā ar Latvijas Mediju ētiku padomes rīkoto pasākumu par stratēģiskām tiesvedībām pret medijiem, mēģinot tos apklusināt.

Tātad, kāpēc tiesu pret līdzšinējo "Dienas" izdevēju uzskatām par nesaprotamu un dīvainu. Pirmkārt, lieta pret "Dienas Medijiem" ir iesniegta Ekonomisko lietu tiesā, kurai tā vispār nemaz nav piekritīga. Tomēr tas netraucē tiesnesim Kasparam Vecozolam lēmumu par civillietas ierosināšanu pieņemt nepilnu diennakti pēc pieteikuma saņemšanas. Pēc tam tiek noteikts nesamērīgi īss termiņš paskaidrojumu sniegšanai, bet tiesas sēde nozīmēta piecas darba dienas pēc pavēstes nosūtīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alains Roberts (Alain Robert), pilsētas alpīnists no Francijas, kurš savu varoņdarbu dēļ tiek dēvēts par Zirnekļcilvēku, «iekarojis» pasaulē augstāko celtni - Burj Halifa Dubaijā, ziņo BBC.

Lai uzkāptu 828 metrus augstajā celtnē vīrietim bija nepieciešamas sešas stundas.

«Zirnekļcilvēka» kārtējo varoņdarbu vērojis liels cilvēku pūlis.

Neparasti, ka šoreiz Roberts izmantojis virvi un alpīnisma sistēmu, ievērojot drošības prasības.

Kā vēsta ārvalstu mediji, pēc virsotnes sasniegšanas Roberts triumfējoši mājis ar rokām.

48 gadus vecais vīrietis ir «iekarojis» vairāk nekā 70 debesskrāpjus, ieskaitot Ņujorkas Empire State Building un Čikāgas Willis Tower.

2004.gadā viņš uzkāpa Taivānas Taipei 101, kas tolaik bija pasaulē augstākā celtne.

Kā vēstīts, augstākais tornis pasaulē - Burj Dubai - svinīgā ceremonijā tika atklāts 4. janvārī. Tornim, kura iekštelpu kopējā platība ir 1 miljons kvadrātmetru, ir 162 stāvi. Ceremonijas laikā Dubajas šeihs Muhameds ben Rašids Al Maktums (Mohammad bin Rashid al-Maktoum) jauno ēku pārdēvēja par Burj Halifa (Burj Khalifa) par godu Apvienoto Arābu Emirātu prezidentam šeiham Halifam bin Zaijedam Al Nahjanam (Khalifa bin Zayed Al Nahyan).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kuras augstskolu programmas ir ar vislielāko emigrācijas risku?

Juris Paiders, speciāli Dienas Biznesam, 03.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Triju gadu laikā Latviju pameta 15,4 % no Ventspils Augstskolas programmas Datorzinātnes, 10,5 % no LU programmas Matemātiķis statistiķis, 7,7 % no RSU programmām Audiologopēdija, Fizioterapija, Rehabilitācija, Uzturzinātne, 7,1 % no RTU programmām Ražošanas tehnoloģija, Inženiertehnika, mehānika un mašīnbūve un 7,0 % no LU programmas Bioloģija 2017. gada absolventiem.

Šoreiz tiek pabeigts augstskolu absolventu monitoringa apskats. Privāto koledžu un augstskolu atalgojums, absolventu reģionālais sadalījums programmu līmeni tika aplūkots DB 14. marta rakstā Privāto augstskolu absolventu sasniegumi. Šajā rakstā tiks aplūkoti citi privāto augstāko izglītības iestāžu absolventu rādītāji programmu vai programmu grupu līmenī, kā arī noslēguma dati par visām - gan valsts, gan privāto mācību iestāžu - programmām ar vislielāko emigrāciju un programmām, par kuru absolventiem ir liels datu trūkums.

Rakstā tiek izmantoti augstskolu absolventu monitoringa rezultāti, tā laikā tika apzināti visi augstāko izglītības iestāžu (gan valsts, gan privāto augstskolu un koledžu) absolventi no 2017. līdz 2019. gadam un tas, kā, līdz pat 2020. gadam ieskaitot, izvērtās Latvijas augstāko izglītības iestāžu absolventu darba gaitas, atalgojums, ekonomiskā darbība, migrācija utt. Latvijas augstākās izglītības iestādes tiek iedalītas četrās lielās grupās - valsts augstskolās, privātajās jeb juridisko personu dibinātajās augstskolās, valsts koledžās un privātajās koledžās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzskata, ka Latvijai jālīdzinās Skandināvijas valstīm

Lelde Petrāne, 30.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka pašlaik ģimenes finansiālo stāvokli faktiski nav iespējams uzlabot, bet, lai to tomēr mēģinātu izdarīt, jādodas peļņā uz ārvalstīm. Tāpat jaunākā DnB NORD Latvijas barometra pētījumā noskaidrots, ka Skandināvijas valstis tiek uzskatītas par veiksmīgas ekonomikas modeļa paraugu un īpaši populārs šāds viedoklis ir iedzīvotāju ar augstāko izglītību vidū.

Lai arī daļa Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka patlaban vispār nav iespējams palielināt ienākumus, pat atrodot jaunu vai papildu darbu, 16% krievvalodīgo un 11% latviski runājošo respondentu kā iespēju uzlabot savas ģimenes finansiālo situāciju norāda došanos strādāt uz ārzemēm.

Savukārt, analizējot respondentu atbildes pēc izglītības līmeņiem, noskaidrots: tieši iedzīvotāji ar pamatizglītību uzskata, ka palielināt ienākumus nav iespējams, bet cilvēki ar augstāko izglītību ir optimistiskāki un gatavi strādāt vairākos darbos – attiecīgi 30% un 23%.

Iedzīvotāji ar augstāko izglītību arī uzskata, ka palielināt ģimenes ienākumus var, dodoties strādāt uz ārzemēm, ko, iespējams, var skaidrot ar labākām svešvalodu zināšanām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedaudz vairāk nekā viens mēnesis atlicis līdz sabiedrībai tiks atklāts Tokijas televīzijas tornis Tokyo Sky Tree, kas ir augstākais komunikāciju tornis pasaulē un otrā augstākā celtne aiz Dubaijas Burj Khalifa.

Televīzijas torņa celtniecība Tokijā uzsākta 2008. gadā. Pirms diviem gadiem tornis bija uzcelts līdz 634 metru augstumam un kļuva par Japānas augstāko celtni.

Torni būvē sešu Japānas raidsabiedrību apvienība, kuru vada nacionālā raidorganizācija NHK. Pašreizējais Tokijas televīzijas tornis sasniedz 333 metru augstumu un tā raidītajiem signāliem traucē apkārt uzceltie debesskrāpji.

Jaunajā Tokijas televīzijas tornī tiks izvietots restorāns, divas kafejnīcas un skatu platformas, kas ļaus aplūkot Japānas galvaspilsētas panorāmu. Televīzijas tornis ir būvēts, lai būtu īpaši izturīgs pret zemestrīcēm, kas bieži piemeklē reģionu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Inflācijas augstākais punkts Latvijā varētu tikt sasniegts rudenī, prognozē banku analītiķi, komentējot piektdien publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām jūnijā.

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis norāda, ka tik augsta inflācija nav bijusi kopš 90-to gadu sākuma, kad ekonomika izdzīvoja vērienīgus pārmaiņu laikus. Arī pārējās eirozonas valstīs inflācijas līmenis, kaut zemāks nekā Baltijas valstīs, ir sasniedzis daudzu pēdējo desmitgadu augstāko līmeni.

"Šobrīd var novērot visai atšķirīgas inflācijas tendenču prognozes. Tas ir saprotams, jo nenoteiktība ir ļoti augsta. Visticamāk, ka augstākais inflācijas punkts tiks piedzīvots rudenī. Nākamgad temps palēnināsies, kas nozīmē, ka sasniegtais cenu līmenis turpinās augt, bet lēnāk. To noteiks ekonomikas izaugsmes vājināšanās un tam sekojošās izmaiņas patēriņā un primāri enerģijas un pārtikas cenu dinamika," teica D.Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Londonas jaunās celtnes, kas izmainīs pilsētas panorāmu

Gunta Kursiša, 23.05.2012

Ūdenssporta centrs, kas tika pilnībā pabeigts pērnā gada jūlijā. Tās arhitekte ir Zaha Hadida.

Foto: Zaha-Hadid.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni vienā laikā ar šovasar Londonā gaidāmajām Olimpiskajām spēlēm pilsētā ekspluatācijā tiks nodoti daudzi jauni arhitektūras projekti. Daļa būvju jau ir pabeigtas, bet daļa tiks pabeigta vēlāk, raksta Business Insider.

Londonas izskatu mainīs ne tikai Olimpiskais stadions, bet arī tādi projekti kā Atlētu Pilsētiņa (Athletes Village), aptuveni 114 metru augstā ArcelorMittal Orbit skulptūra, The Shard – debesskrāpis, kurš tiks atklāts 5. jūlijā un kļūs par Eiropas augstāko celtni, un citi objekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

25 interesantākās nesen uzceltās ēkas pasaulē

Gunta Kursiša, 15.11.2012

Absolute Towers Toronto, Kanādā. Celtne ieguvusi iesauku Merlina Monro tās vijīgo formu dēļ

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis arhitektūrā ir bijis fenomenāls gads – uzceltas un projektēt sāktas daudzas interesantas ēkas ar inovācijām un neierastu dizainu.

Šogad Maskavas Mercury Tower «atņēmis» Eiropas augstākā debesskrāpja godu Londonā uzceltajam Shard, kas tika atklāts šā gada jūlijā. Savukārt Ņujorkas Freedom Tower drīzumā kļūs par augstāko celtni Ziemeļamerikā. Singapūra īsteno iespaidīgu projektu, kura rezultātā valsts plāno kļūt par «pilsētu dārzā» atklājot Līča dārzus (Gardens by the Bay), kuros kokiem līdzīgas celtnes izmanto saules enerģiju, lai nodrošinātu apgaismojumu un uzkrāj lietusūdeni, kas tālāk tiks izmantots strūklakām un augu laistīšanas sistēmām. Tikmēr Maiami Marlins parkā (Marlins Park) inovatīvi pārveido sporta stadionu, apkopojis Business Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reuters fotogrāfs Lūkass Džeksons (Lucas Jackson) paviesojies pie strādniekiem, kuri montē jaunā One World Trade Center dzelzs «skeletu» Manhetenā, un piedzīvoto iemūžinājis gan fotogrāfijās, gan aprakstījis savā blogā.

One World Trade, agrāk pazīstams kā Brīvības tornis, vairākus pēdējos gadus klusām audzis augstāks un augstāks. Šobrīd tam pietrūkst dažu stāvu, lai kļūtu par augstāko celtni Ņujorkā.

Tā kā ēkas interjers vēl nav pabeigts, ātrākais veids, kā strādniekiem nokļūt uz savu darbavietu ēkas augšā, ir izmantot liftu sistēmas un tērauda kāpnes.

Fotogrāfs raksta, ka ar kravas liftu uzvests līdz 39. stāvam, bet ar citu liftu - līdz aptuveni 90. stāvam. Tad lifti nomainīti ar kāpnēm, pa kurām viņš nokļuvis uz 92. un 93. stāvu, kur, kad vien laika apstākļi ļauj, tiek montēts ēkas dzelzs «skelets». Vienas no šīm kāpnēm esot divus stāvus garas un nedaudz ļodzīgas, tādēļ fotogrāfs priecājies, ka viņam nav bail no augstuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrībai otrdien kļuvis pieejams pasaules augstākais tornis un Japānas lielākais jaunais arhitektūras veikums Tokyo Skytree, vēsta pasaules mediji.

Torņa skatu laukumi, kas pieejami apmeklētājiem, atrodas 634 metru augstumā. Tika lēsts, ka torņa atklāšanas dienā torņa tos varētu apmeklēt teju astoņi tūkst. apmeklētāju. Tiek ziņots, ka daudzi augstākā torņa apmeklētāji biļeti gaidījuši nedēļu, informē SkyNews. Diemžēl atklāšanas dienā panorāmu no torņa aizmigloja mākoņi.

Skytree kalpos kā televīzijas un radio tornis, tajā būs arī restorāns, divas kafejnīcas un skatu platformas. Torņa celtniecības izmaksas ir 440 miljonu ASV dolāru apmērā.

Televīzijas torņa Skytree celtniecība Tokijā uzsākta 2008. gadā. Pirms diviem gadiem tornis bija uzcelts līdz 634 metru augstumam un tad kļuva par Japānas augstāko celtni. Skytree ir ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā kā augstākais tornis, pārspējot Kantona torni (Canton Tower) Ķīnā, kas ir 600 metru augsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To rāda Pasaules tirdzniecības centra (World Trade Center) apkopotā statistika.2022. gadā Latvija bija pirmajā vietā pasaulē pēc skujkoku stabu, pāļu un mietu eksporta kopējā apjoma. Latvija eksportēja 69,4 tūkstošus tonnu šo izstrādājumu, bet Polija - 67,9 tūkstošus tonnu, trešajā vietā pasaulē ar eksportētiem 35,7 tūkstošiem tonnu pāļu bija Baltkrievija, Igaunija ( 14,5 tūkstoši tonnu), Lietuva ( 13,4 tūkstoši tonnu). Savukārt pasaules otrajā desmitā bija Krievija, Vācija, Ķīna, Francija, Brazīlija, Hondurasa, Gvatemala, Austrija, Īrija un Dānija. Precīzi preču grupa, kurā Latvija ir tik augstā vietā pasaulē, ir skujkoku stīpu klūgas, šķeltas kārtis, koka pāļi, mieti un stabi, nosmailināti, bet gareniski nezāģēti, koka nūjas, rupji tēstas, bet nav virpotas, liektas vai citādi apdarinātas, piemērotas pastaigu spieķu, lietussargu, instrumentu rokturu vai tamlīdzīgu izstrādājumu izgatavošanai. Lielāko īpatsvaru no trijotnes - stabi, pāļi un mieti - veido tieši mieti.

Latvija -otrajā vietā pasaulē

Kopumā, atbilstoši Zemkopības ministrijas apkopotajai statistikai, 2021. gadā koku mieti un tamlīdzīga produkcija veidoja 0,9%, bet 2022. gadā – 0,6% no visa Latvijas meža nozares produkcijas kopējā eksporta naudas izteiksmē. Līdz pat 2021. gadam pasaulē lielākā koka mietu eksportētāja bija Polija. Savukārt galvenie Polijas mietu pircēji bija Čehijas un Slovākijas uzņēmumi. Kopš 2021. gada Polijas skujkoku mietu eksports uz Čehiju un Slovākiju praktiski ir izbeidzies, un tieši tas ļāva Latvijai apsteigt Poliju pēc pāļu eksporta. Latvijas mietu eksporta apjoms pēdējo divdesmit gadu laikā pakāpeniski palielinājās, pieaugot vairāk nekā 4 reizes. 2021. gadā Latvija pēc ienākumiem no mietu eksporta (31,6 miljoni eiro) bija pirmajā vietā pasaulē, un Latvijas daļa globālajā mietu, stabu un pāļu tirgū bija 19,76%. Savukārt 2022. gadā Latvija pēc ienākumiem no mietu, stabu un pāļu eksporta (24,6 miljoni eiro) bija otrajā vietā pasaulē, atpaliekot tikai no Polijas. 2022. gadā naudas izteiksmē Latvijas daļa globālajā pāļu tirgū 2022. gadā bija 16,5 %, bet Polijas daļa globālajā mietu, stabu, pāļu tirgū bija 21,4%. 2022. gadā trešajā vietā ar 10,9% lielu daļu no kopējā skujkoku pāļu eksporta bija Kanāda. Nozīmīga daļa globālajā skujkoku mietu eksportā ir arī Nīderlandei, Ukrainai, Francijai, Gvatemalai, Zviedrijai, Krievijai, Hondurasai, Gajānai, Portugālei, Dānijai un Austrijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Cik spēcīgs ir jauno mājokļu tirgus pašreizējās megainflācijas apstākļos?

Mareks Kļaviņš, “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs, 31.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augsta inflācija, bailes par tuvojošos apkures sezonu ar astronomiskām komunālo pakalpojumu izmaksām un neziņa par nākotni noteikti neveicina iedzīvotāju vēlmi tērēt uzkrājumus jauna mājokļa iegādei. Un tomēr es teiktu, ka tiem, kuriem jauna mājokļa iegāde ir aktuāla, šo lēmumu nevajadzētu atlikt.

Pirmkārt, mājokļa izmaksas neveido tikai dzīvokļa pirkuma cena, bet arī ar tā uzturēšanu saistītie izdevumi. Otrkārt, neviens nezina, kā attīstīsies situācija otrreizējā mājokļu tirgū – vai dzīvokļi tipveida projektos kļūs lētāki, vai to cena būtiski nemainīsies, un kā tas ietekmēs pieprasījumu. Tāpat par jauno mājokļu pieejamību būtu jādomā valstiskā mērogā, veicinot atbilstošu normatīvo aktu izstrādi.

Kādi pašlaik ir būvniecības nozares lielākie izaicinājumi? Kad sākās Covid-19 pandēmija, daudzi bija neziņā, jo Latviju un visu pasauli bija skāris pavisam jauns, līdz šim nepieredzēts drauds, kas īsā laikā būtiski ietekmēja gandrīz ikvienu nozari, vissmagāk skarot ražošanas, tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas sfēras. Uzņēmumiem un iestādēm bija jāspēj ātri pielāgoties un meklēt iespējas, kā pārstrukturēt savu darbību. Un jāsaka, ka lielai daļai tas arī veiksmīgi izdevās. Manuprāt, savu artavu tam bija devusi arī 2008. un 2009. gada krīze, kas mūs bija labi sagatavojusi un iemācījusi rīkoties tālredzīgi un gudri. Protams, kopējā ekonomikas izaugsme bija palēlinājusies, taču kopumā tikām cauri, tēlaini runājot, ar izbīli un skrambām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Attīstība turpinās. Uzņēmumi izmanto dažādas iespējas un dažādus paņēmienus, lai noturētos, palielinātu savu tirgus daļu, radītu eksporta produkciju. Katrs izvēlas savu stratēģiju un taktiku. Vienlaikus, sastopoties un runājot ar uzņēmumu dažāda ranga darbiniekiem, var secināt, ka visumā vairāk vai mazāk viņiem ir skaidri darbinieku konkrētie šodienas uzdevumi, taču par to, vai šo uzdevumu izpilde tiešām ved uz uzņēmuma stratēģisko mērķu sasniegšanu, īstas pārliecības nav. Nav tāpēc, ka tā īsti uzņēmuma stratēģija, stratēģiskie mērķi jau nemaz nav zināmi.

Ir tāds sens teiciens: «Kamēr tu nezini, kurp tu ej, tur tu arī nokļūsi». Manuprāt, tas lielā mērā attiecas uz šiem, uzņēmumiem būtiskajiem, stratēģijas izpratnes jautājumiem. Der padomāt, vai nenonākam tā saucamajā «stratēģiskajā mazspējā». To labi var pārbaudīt, sev atbildot uz vairākiem jautājumiem.

1) Vai darbinieki ir iepazīstināti ar uzņēmuma stratēģiju?

Vai nav tā, ka stratēģija eksistē tikai augstākās vadības galvās, bet pārējo līmeņu vadītājiem tā nav skaidra? Iespējams, ka daudzi lēmumi par darāmo tiek pieņemti vairāk vadoties pēc izjūtas par to atbilstību uzņēmuma virzībai, tāpat daudz laika tērēts darbiem, kas stratēģiskajai virzībai nemaz neatbilst, darbiniekiem tā arī nenonākot līdz sapratnei par eksistējošo uzņēmuma stratēģiju. Līdz ar to tiek īstenots kaut kas, taču- vai tas ir tas, kas vajadzīgs?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 17. jūnijā, Latvijas Nacionālajā operā notika svinīga desmitā Uzņēmumu Reputācijas Topa apbalvošanas ceremonija, kurā tika paziņoti 2014. gada uzņēmumi ar augstāko reputāciju un desmitgades reputācijas līderi.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA), Nords Porter Novelli, sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS un laikraksta Dienas Bizness veidotais Uzņēmumu Reputācijas Tops ir apjomīgākais uzņēmumu reputācijas pētījums Baltijā, kura apbalvošanas ceremonija šogad pulcināja Latvijas vadošo uzņēmumu vadītājus un uzņēmējus. Pasākumā viesus uzrunāja Ministru prezidente Laimdota Straujuma un LIAA direktors Andris Ozols.

«Jau desmit gadus nemainīgi topa augšgalā ir eksportējoši uzņēmumi, puse no labākajiem 2014. gada TOP20 uzņēmumiem veiksmīgi darbojas gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos. Laba reputācija un līderība mājas tirgū ir bijusi priekšrocība, iekarojot eksporta tirgus, jo klienti visur novērtē kvalitatīvus produktus un pakalpojumus, labu servisu, atklātu komunikāciju un rūpes par darbiniekiem, sabiedrību un vidi,» uzsvēra LIAA direktors Andris Ozols.

Komentāri

Pievienot komentāru