Jaunākais izdevums

Rīgā, Brīvības ielā svinīgi atklāts jaunais “Primekss Betona izpētes centrs”. Centra eksperti turpinās sadarboties ar starptautiski vadošajām akadēmiskajām iestādēm, lai piedāvātu ilgnoturīgus, klimata nospiedumu mazinošus risinājumus būvobjektiem visā pasaulē.

“Primekss Betona izpētes centrs” (PBIC) ir Austrumeiropā lielākais betona zinātniskās izpētes centrs. Tā 400 m2 platībā izvietotas modernas betona svaigo un sacietējušo īpašību testēšanas laboratorijas, kā arī betona izejvielu fizikāli-ķīmisko īpašību testēšanas laboratorija betona piedevu izstrādei un kvalitātes kontrolei. Centra augsti kvalificētais personāls projektē jaunākajām robotizācijas iekārtām piemērotu un videi draudzīgu betona tehnoloģiju.

“Betona nozare atbildīga par 8% cilvēku darbības rezultātā radīto CO2 izmešu apjomu. Ar Primekss izstrādāto kompozītbetona tehnoloģiju panākam izmešu samazinājumu līdz pat 70%,” centra apmeklētājus informēja Primekss ģenerāldirektors Jānis Ošlejs.

“PBIC spēcīgie inženieri un tehnoloģiju līderi var likt lietā savu izdomu un līdera spējas, lai radītu starptautiskas nozīmes inovācijas,” vēsta Ošlejs. PBIC izveide paaugstina inovatīvas betona tehnoloģijas attīstīšanas kapacitāti, turklāt, kalpo kā pamudinājums turpmākām investīcijām Latvijas izaugsmi un konkurētspēju sekmējošos pētniecības projektos.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš svinīgajā uzrunā Primekss raksturoja kā paraugu uzņēmumam, kurš attīstās ne vien Latvijā vai reģionā, bet pasaulē eksportējot savas zināšanas un nesot pievienoto vērtību Latvijas valstij: “Viss Primekss eksports ir Latvijas naudas imports. Tas virzīs uz priekšu mūsu ekonomiku un cels kopējo labklājību.” Kariņš izcēla neatņemamo uzņēmējdarbības un zinātnes sinerģiju PBIC, apgalvojot, ka centra darbība iedvesmos jaunos zinātniekus turpināt zināšanu pilnveidošanu, bet uzņēmējus motivēs apziņa, ka Latvijas uzņēmumam var būt globāla ietekme. “Uzņēmums ir iedvesmas avots, peļņas avots, attīstības avots,” Primekss atzinīgi novērtēja Ministru prezidents.

Dr. ing. Rolands Cepurītis, Primekss tehnoloģiju direktors un asociētais profesors Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē izcēla Primekss specializāciju risinājumu nodrošināšanā robotizācijas iekārtām: “Robotiem ir vajadzīgs ļoti precīzs betona pamats, uz kā strādāt. Tie ir daudz prasīgāki par kādreizējām noliktavu iekārtām. PBIC spējam radīt betonu ar mazāku klimata nospiedumu un īpašībām, kuras padara to izcili piemērotu modernāko robotizācijas iekārtu un automatizācijas sistēmu atbalstam loģistikas centros visā pasaulē.”

PBIC atklāšanu atzīmēja arī Primekss ilggadējie ārvalstu konsultanti Havjers Destrē (Xavier Destrée) un Kevins Makdonalds (Kevin MacDonald). Destrē aicināja novērtēt PBIC ekspertu ieguldījumu tradicionālā betona nepilnību – plaisāšanas un korozijas – risināšanā. “PBIC ilgtspējīgie betona risinājumi arī ievērojami mazina būvobjektu ietekmi uz vidi, padarot Primekss par celmlauzi nozarē,” atzina Destrē.

1997. gadā dibinātais “Primekss” ir pasaulē vadošais betona tehnoloģiju uzņēmums, kurā radīts patentēts CO2 izmešu samazinošs betona tehnoloģija. Tehnoloģija lietojama līdzenu un stabilu bezšuvju betona grīdu un konstrukcijas elementu nodrošināšanai. PBIC notiek betonam nepieciešamo īpašību testēšana un attīstība atbilstoši jaunāko industrijas robotizācijas iekārtu prasībām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kompozītbetona tehnoloģija samazina CO2 izmešus līdz pat 70%

Jānis Ošlejs, "Primekss" ģenerāldirektors, 16.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekme uz globālajām klimata pārmaiņām ir ikvienam cilvēkam, ikvienam uzņēmumam un ikvienai nozarei. Betona nozare, kurā darbojas arī uzņēmums “Primekss”, kopumā ir atbildīga par 8% cilvēka darbības radīto globālo CO2 izmešu apjomu. Riskēt un turpināt masveidā radīt izmešus ir bezatbildīgi – mums nav planētas B.

Kā to var risināt?

Pirmā atbilde ir - arvien ciešāk tuvināt zinātni ar praktisko būvniecību, veicināt sadarbību. Kāds varētu jautāt – kas tur ko pētīt, betons ir betons! Tomēr tā šķiet tikai virspusēji skatoties.

Betona sastāvs var būt ļoti komplekss, tāpēc radīt paredzamu un teicamu betona kvalitāti jebkurā pasaules vietā ir liels izaicinājums. Mēs redzam ne tikai zinātniskās izpētes jēgu, bet arī praktisko pielietojumu – izpēti un zinātni liekam līdzās mūsu pirms dažām nedēļām atklātajā, būtiski paplašinātajā Primekss Betona izpētes centrā, kas, starp citu, ir lielākais šāda veida centrs Austrumeiropā.

Esmu arī novērojis, ka mūsu uzņēmuma pievienotā vērtība ir tieši spējā pārnest inovatīvas zinātnē balstītas tehnoloģijas praksē, spēja pārvērst idejas pielietojamos produktos, sasaistot zinātni un praksi no jaunākajiem ķīmijas un fizikas pētījumiem, līdz mākslīgā intelekta pielietojumam būvniecībā. Mūsu gadiem ilgais zinātnes un prakses sadarbības piemērs parāda, ka tas ļoti labi strādā un dod abpusēju pievienoto vērtību – gan mums kā biznesam, jo varam tirgū piedāvāt inovatīvus betona produktus, gan zinātniekiem, jo rosinām jaunas izpētes jomas, no kā iegūs visa būvniecības nozare.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas eksportētāju asociāciju "The Red Jackets" turpmāk vadīs Kaspars Rožkalns, informēja asociācijā.

Iepriekš "The Red Jackets" valdes priekšsēdētājs bija Mārtiņš Tiknuss, kurš asociāciju vadīja kopš tās dibināšanas 2019.gadā.

Vienlaikus asociācijas valdē no jauna iecelts Jānis Palkavnieks, Arnis Ozols un Liene Gaspažiņa, savukārt darbu valdē turpinās Kristīne Grapmane un Jānis Ošlejs.

Tādējādi darbu "The Red Jackets" valdē neturpinās Linda Riekstiņa-Šnore, Egils Grasmans un Jānis Bergs.

“Mana motivācija vadīt Latvijas Eksportētāju asociāciju “The Red Jackets” ir ļoti skaidra, šobrīd pārstāvot industriālo grupu UPB, kas ir viens no lielākajiem eksportētājiem uz Skandināvijas valstīm, redzu ka eksports ir vienīgais ceļš valsts labklājības virzienā. Uzskatu, ka mana iepriekšējā pieredze vadot LIAA palīdzēs valdes darbā, jo pārzinu valsts pārvaldes struktūru un darbības veidu, attiecīgi varu pievienot vērtību identificējot iespējas eksportētāju atbalstam,” norāda Kaspars Rožkalns.

Komentāri

Pievienot komentāru