Pakalpojumi

Audēja izrādīs darbnīcu tūristiem, kuri apceļo Kurzemi; atceras strīdu ar Vaideri

Dienas Bizness, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Šogad Otaņķu audējas Agras Vaitkus mājās Splītes ciemiņu, visticamāk, būs vairāk nekā citus gadus. Nīcas novada Tūrisma informācijas centra vadītājas Daces Vecbaštikas pierunāta, Agra piekritusi piedalīties Kurzemes Tūrisma asociācijas rīkotajā akcijā Apceļo Kurzemi, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Audēja A. Vaitkus uzņems akcijas Apceļo Kurzemi dalībniekus, izrādīs savu darbnīcu un pastāstīs tūristiem par aušanas procesu. Šogad akcijas tēma ir Kurzemes meistarstiķis.

A. Vaitkus darbnīcā Splītu dzīvojamajā mājā ir divas stelles, bet vēl divas ir vasaras darbnīcā, kas iekārtota šķūnī. Tur Agra auž lielos, krāsainos vilnas deķus.

Audējas gada lielākais notikums, raugoties no biznesa viedokļa, ir gadatirgus Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kas notiek katru gadu jūnija sākumā, un tam meistare gatavojas ļoti nopietni.

«Šajā tirgū cilvēki ierodas jau ar konkrētu mērķi, dodas pie konkrēta meistara, kuru gaida un jau pazīst. Piemēram, viena kundzīte katru gadu pērk pa vienai segai. Jokoju, ka man mājās nav neviena deķa, ko mazbērniem iedot, bet viņai droši vien pilns skapis stāv,» stāsta audēja. Segas nonāk kundzes vasaras mājā Pierīgā, un vēsos vasaras vakaros, sēžot laukā, ģimene tajās esot pieradusi ietīties.

Turpat gadatirgū Agra arī strīdējusies ar Eiropas Parlamenta deputāti Inesi Vaideri, kurai liels tamborēts galdauts šķitis par dārgu. Meistare teikusi, ka parastam strādniekam taču vismaz desmit latus pa dienu maksā un, lai tādu galdautu notamborētu, ir vajadzīgs laiks. «Nu, ja tā rēķina,» sacījusi deputāte, jau piekrītot, ka cena nav nemaz tik augsta. «Bet kā tad lai citādāk rēķina?» piebildusi audēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kurš iet garām, to rauj iekšā,» nosmej Pāvilostas audēja Vilma Reinharde. Sākot no pilsētas svētkiem 19. maijā līdz 29. augustam, ikviens Pāvilostas iedzīvotājs un viesis tiek aicināts ieaust savu rakstu, lai radītu garāko kājceliņu novadā ar nosaukumu Ceļš kāpās, vēsta laikraksts Kursas Laiks.

Katru piektdienu Pāvilostas Mūzikas skolas telpās interesentus sagaida Vilma Reinharde. Audēja pastāsta, ka biežākie viesi ir vietējie, tomēr iegriežas arī tā saucamie Pāvilostas rīdzinieki, kā arī ceļotāji no Francijas, Austrālijas un citām zemēm. Ieaust dzīparu bieži piesakās arī jaunie pāri. Katram audējam ir iespēja izvēlēties kādu no košajiem auduma strēmeļu kamoliņiem. Tos projekta organizatori ieguvuši no humānās palīdzības, kur cilvēki tos izbrāķējuši, bet aušanai tie der. Katrs no projekta dalībniekiem tiek uzskaitīts, V. Reinharde atklāj, Kursas Laika ciemošanās laikā tie ir 105.

Vēl gan nav zināms, cik metri jau noausti, tomēr uzvilkti tika 16 m gari diegi. V. Reinharde atzīst, ka daudz vairs nav palicis. Aušana notiek ar divām paminām, un process ir pavisam vienkāršs. Piemēram, aužot Sakas tautas tērpu, vajadzīgas 12 paminas un 12 nīškārtas. Audēja atklāj, ka sarežģītākais ir steļļu sagatavošana, šoreiz tam tika veltītas piecas stundas. V. Reinharde 30 centimetru kājceliņu var noaust vienā stundā, grūtāk ir, aužot segas, tur 30 centimetrus var noaust trīs stundu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VIDEO: Kā top? Ar rokām austs audums

Ilze Žaime, 23.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumā «Mailīšu Fabrika» audumu ražošana notiek, izmantojot ar rokām darbināmas stelles - gan senākas, gan jaunākas, piemēram, programmējamās datorstelles.

Aušanas darbnīcā "Mailīšu Fabrika" audēja Ilze Mailīte ik dienu auž pie kādām no piecām stellēm, kas ir darba kārtībā. No tām vienas ir Somijā ražotās programmējamās stelles. Darbs ar tām atvieglo audēja darbu un paātrina procesu, jo aužamais raksts tiek uzzīmēts datorā, no kura programmbloks nolasa attiecīgā raksta rindu un vada nīšu kāršu pacelšanu. Izmantojot tradicionālās stelles, audējam jāmin kāda no 2-12 paminām, kas prasa papildu vērību un laiku. Visplatākie audumi top pie zemgalieša Pētera Viļumsona radītajām vienpaminas pusmehāniskajām stellēm, kuras var saukt arī par 20.gs. programmējām stellēm jeb datorstellēm, kas kopumā aizņem 12m2 lielu platību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Galdauti Rūjienas kompānijā Atspole

Žanete Hāka, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv piedāvā saviem lasītājiem ieskatīties audēju darbā Rūjienas uzņēmumā Atspole.

Uzņēmumā tiek austa produkcija sākot no maziem galdautiņiem līdz pat lielām segām.

Kā stāsta SIA Atspole audēja Gunita Velpe, agrāk ēkā bija Sadzīves pakalpojumu kombināts, kam piederēja trīs ēkas – vienā atradās koka stelles, savukārt ēkā, kur patlaban strādā Atspole, atradās mehāniskās stelles, ar kuru palīdzību tika austas vafeļu segas un vilnas aizkari, kuras pēc tam tika tirgotas Krievijā.

Tad, kad notika privatizācija, uzņēmums atteicās no mehāniskajām stellēm, jo tam bija nepieciešami mehāniķi un detaļas, tādēļ kompānija paturēja tikai koka stelles. Produkciju Atspole patlaban pārdod Rūjienā un tirdziņos Vecrīgā, taču uzņēmumam ir pasūtījumi arī no Japānas. «Agrāk arī suvenīru veikaliem devām tirgot savu preci, taču, tā kā veikals liek 150% uzcenojumu, tad no šīs sadarbības atteicāmies un vairāk tirgojam paši,» saka G. Velpa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aušanu tā pa īstam apguvusi tikai pirms dažiem gadiem, Ilze Mailīte stāsta, kā atgriezusies Ērgļos uz palikšanu un izveidojusi aušanas darbnīcu

I. Mailītes ģimenē aust pratušas arī iepriekšējās paaudzes, viņas bērnība pagājusi steļļu un diegu tuvumā. Taču tikai 2016.gadā, dzīvojot Rīgā, viņai radās doma par pašai savu Ērgļu tautastērpu. Sekoja sapnis par tautas tērpa noaušanu savā darbnīcā, lai gan tobrīd jaunās hidroinženierzinātņu maģistres ģimenē pat nebija steļļu. Apzinoties, ka daudz vēl jāapgūst, I.Mailīte atstāja savu toreizējo iepirkumu speciālistes amatu būvniecības uzņēmumā un uzsāka trīs gadu garu darbu pie SIA Mailīšu Fabrika izveides.

Īsteno LEADER projektu

Vēl bez biznesa plāna I.Mailīte ķērās pie Lauku atbalsta dienesta LEADER projekta rakstīšanas. Mailīšu ģimenes īpašumā bija zeme ar ēku Ogres upes krastos Ērgļos. Ēka nebija labā stāvoklī, tādēļ nācās to pilnībā pārbūvēt un paplašināt. Sākotnējo ēkas vīziju radīt palīdzēja brālēns arhitekts Austris Mailītis, un tālāk jau pēc pašas I.Mailītes radītajām skicēm tika izstrādāts projekts, norisinājās iepirkums par būvdarbu veikšanu un tika izraudzīts būvdarbu veicējs. Iepriekšējā darba vietā būvniecības uzņēmumā gūtā pieredze bija spēcīgs pamats, kas vēlāk palīdzēja šī projekta īstenošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru