Citas ziņas

Audi 100 «darbina» ar kontrabanadas cigaretēm

Elīna Pankovska, 11.03.2010

Jaunākais izdevums

Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas dienesta amatpersonas, automašīnas Audi 100 pārbūvētā degvielas tvertnē atklājušas 3,8 tūkstošus kontrabandas cigarešu.

1982.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim par akcizēto preču ievešanu Latvijā, apejot muitas kontroli, noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, administratīvā lietas materiāli nosūtīti Valsts ieņēmumu dienesta Vidzemes nodokļu un muitas administrācijas Muitas pārvaldei.

Pagājušā gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, bija vērojams nelikumīgu preču pārvietošanas gadījumu skaita pieaugums piecas reizes, DB informēja Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

Viņa norāda, ka arī šogad turpina pieaugt to personu skaits, kuras Latvijā nelikumīgi mēģina ievest kontrabandas cigaretes. Valsts robežsardzes amatpersonas par tabakas izstrādājumu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai martā ir aizturējušas 30 personas, savukārt kopš gada sākuma nepilnu trīs mēnešu laikā ir konstatēti jau 303 kontrabandas gadījumi un kopumā izņemts 1,6 miljoni dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID: cigaretes tiek slēptas pat sausajās brokastīs un automašīnas gaisa spilvena nodalījumā

Valdis Vikmanis, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki pagājušās nedēļas nogalē, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas un Latvijas – Krievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli ievest 2 800 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas un Krievijas akcīzes markām, Db.lv informēja VID Komunikācijas daļa.

Likumpārkāpēji cigarešu paciņas bija centušies noslēpt gan pārtikas produktu pakās, gan zem apģērba, gan automašīnas drošības gaisa spilvena nodalījumā.

Sestdien, 8. maijā, agrā rīta stundā Silenes muitas kontroles punktā caur «zaļo joslu» iebrauca automašīna Audi, kuru vadīja kāds Latvijas pilsonis. VID darbinieki uz aizdomu pamata nolēma automašīnu novirzīt fiziskās kontroles veikšanai. Fiziskā kontrole tika veikta sadarbībā ar Valsts robežsardzi, un, izmantojot metāla detektoru, tika konstatēts, ka zem automašīnas vadītāja apģērba ir paslēptas cigaretes. Ar līmlenti ap jostas vietu automašīnas vadītājs bija piestiprinājis 40 cigarešu paciņas jeb 800 cigaretes Premjer ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielbritānija plāno licencēt e-cigaretes un ārsti tās izrakstīs smēķēšanas atmešanai

Db.lv, 03.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mazinātu smēķēšanas izplatību valstī, Lielbritānija plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kurā ārsti licencētas e-cigaretes varēs izrakstīt kā medicīniskus līdzekļus cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu.

Lielbritānijas valdība, pamatojoties uz Lielbritānijā un ASV veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem, uzskata, ka e-cigaretes ir mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes.

Lielbritānijas veselības nozares regulators – Zāļu un veselības aprūpes produktu regulācijas aģentūra (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) 29. oktobrī paziņoja, ka uzsāks elektronisko cigarešu licencēšanu. Visiem MHRA iesniegtajiem elektronisko cigarešu produktiem tiks piemērota tāda pati apstiprināšanas procedūra, kā citiem recepšu medikamentiem.

Pēc medicīniskā līdzekļa licences saņemšanas, ārsti pacientiem elektroniskās cigaretes varēs izrakstīt kā līdzekli smēķēšanas atmešanai. Katru gadījumu ārsts varēs izvērtēt individuāli, cik lietderīgi pacientam ir izrakstīt e-cigaretes, lai palīdzētu viņam pārtraukt smēķēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Philip Morris International rūpnīcā Klaipēdā vēl aizvien ražo cigaretes, jo cilvēki tās smēķē, bet tas mainīsies un mainīsies līdz ar valstu uztveres maiņu par alternatīviem bezdūmu produktiem vispār. Brīdī, kad tabakas karsēšana tiks atzīta par atšķirīgu no smēķēšanas, kaitinošo dūmu uz ielām kļūs krietni mazāk, līdz tie izsīks pavisam.

Tā rūpnīcas 30 gadu jubilejas laikā intervijā Dienas Biznesam atzina kompānijas prezidents Eiropā Massimo Andolina.

Kas patlaban notiek ar tabakas biznesu globālā mērogā? Mainās regulējumi dažādās valstīs, ekonomiskā un sociālā vide, cilvēku attieksme? Kādi ir galvenie kompānijas izaicinājumi?

Pirmā un nedaudz skumjā ziņa ir tā, ka, lai arī daudzi smēķētāji visā pasaulē atzīst, ka parasto cigarešu smēķēšana kaitē viņu veselībai, tomēr dažādu iemeslu dēļ viņi turpina smēķēt. Tomēr ir arī divas labas ziņas. Pirmkārt, pasaulē varam novērot smēķēšanas izplatības mazināšanos. Otrkārt, daļa pieaugušo smēķētāju pēdējo gadu laikā ir mainījuši savus ieradumus, pārejot uz produktiem, kas ir labāki gan viņiem, gan sabiedrībai. Jāteic, ka, globāli raugoties, tabakas industrija pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi episkas pārmaiņas, ja salīdzina ar citām industrijām. 2016. gadā kompānija pēc ilgstošiem pētījumiem paziņoja, ka plāno cigaretes pilnībā aizstāt ar zinātniski pamatotiem bezdūmu produktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas šīs nedēļas sākumā, veicot muitas kontroles pasākumus Lietuvas pierobežā, divos maršruta un vienā tūristu autobusā, kas caur Lietuvu atgriezās no Baltkrievijas Latvijā, konstatēja vairāk nekā pusmiljonu (616 360 gab.) dažādu marku kontrabandas cigarešu ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

2012.gada 24.septembrī, veicot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa A7 pie Lietuvas Republikas robežas, VID muitas amatpersonas apturēja kādu maršruta Grodņa-Viļņa-Rīga autobusu, ko vadīja Baltkrievijas Republikas pilsonis.

Pieaicinot tabakas meklēšanas darba suni, tika veikta transportlīdzekļa salona un bagāžas telpu pārbaude. Tā kā darba suns pārbaudes laikā norādīja uz iespējamo cigarešu klātbūtni aiz bagāžas nodalījuma sienas, VID muitas amatpersonas lūdza automašīnas vadītājam uzrādīt iespējamās cigaretes, ko viņš arī labprātīgi izdarīja, demontējot vienu nodalījuma sienu un atklājot tajā slēpni ar cigaretēm. Autobuss tika nogādāts Rīgas brīvostas muitas kontroles punktā padziļinātās pārbaudes veikšanai, un tās laikā no atklātā slēpņa tika izņemtas kopumā 75 800 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, t.sk., 20 000 cigaretes Magnat, 5800 cigaretes Winston Blue, 20 000 cigaretes Premjer, 20 000 cigaretes Fest un 10 000 cigaretes VIP10.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Ar akcīzes nodokli apliks elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu

Žanete Hāka, 28.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.jūlija ar akcīzes nodokli tiek aplikts vienreizējās un daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums, kas satur vai nesatur nikotīnu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

No 2016.gada 1.jūlija akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam aprēķinās pēc šādām likmēm: par 1 mililitru šķidruma – 0,01 eiro; par 1 miligramu nikotīna – 0,005 eiro.

Kopējo akcīzes nodokļa summu par elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu aprēķina, summējot pēc 1. un 2.punktā noteiktās nodokļa likmes aprēķināto.

Ievedot Latvijā vienreizējās un/vai daudzkārt lietojamās elektroniskajās cigaretēs izmantojamo šķidrumu no Eiropas Savienības, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā jāiesniedz elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācija. Elektroniskajās cigaretēs izmantojamā šķidruma akcīzes nodokļa deklarācijas veidlapā ir iestrādātas formulas, un, norādot cigarešu uzpildes šķidruma apjomu un nikotīna daudzumu šķidruma vienībā, sistēma automātiski aprēķina kopējo maksājamo akcīzes nodokļa summu. Aprēķinātais akcīzes nodoklis jāsamaksā piecu darba dienu laikā pēc preču ievešanas vai saņemšanas no Eiropas Savienības dalībvalsts, savukārt, ja komersants saņēmis speciālo atļauju (licenci) apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, vienu reizi mēnesī līdz 15 datumam par iepriekšējo mēnesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Cigaretes uz Īriju un Lielbritāniju nelikumīgi cenšas izvest spilvenos un katlos

Dienas Bizness, 02.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas 2011.gadā novērsušas 389 mēģinājumus nelikumīgi izvest uz Lielbritāniju un Īriju kopumā 1,5 miljonu dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Cigaretes slēptas ne tikai ceļasomās starp personīgajām mantām, bet arī tādās slēptuvēs kā spilveni un katli.

117 gadījumos pārkāpumi atklāti, kontroles pasākumos piedaloties VID kinologam un darba sunim, un, novēršot šos pārkāpumus, ietvaros izņemti 554 tūkstoši dažādu marku cigarešu.

Savukārt sadarbībā ar lidostas drošības dienestu novērsts 91 cigarešu nelegālas pārvietošanas mēģinājums un izņemti 268 tūkstoši cigarešu. Cigaretes galvenokārt tika konstatētas Latvijas pilsoņu bagāžā. Daļa personu cigaretes gribēja paņemt līdzi personiskai lietošanai – sev vai savai ģimenei, bet daļa personu tās veda tādā daudzumā, kas liecina par, iespējams, komerciāliem mērķiem.

Ceļotāju bagāžā cigaretes tiek konstatētas gan starp personīgajām mantām, gan speciāli izveidotās slēptuvēs. Piemēram, 2011.gada aprīlī VID kinologs ar darba suni, veicot reisa Rīga - Dublina pasažieru reģistrētās bagāžas kontroli, vienā no somām atklāja 6 000 Jin Ling markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, kas bija paslēptas spilvenā. Savukārt jau šī gada 13.janvārī, veicot reisa Rīga - Londona pasažieru bagāžas kontroli, kādā ceļasomā muitas amatpersonas konstatēja 460 cigaretes Kiss ar noplēstām akcīzes markām un 400 cigaretes Bayron ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, kā arī 800 cigaretes bez akcīzes markām – sabērtas katlā. Kopumā personas bagāžā bija noslēptas 1 660 cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Piedāvās risinājumus elektronisko cigarešu statusam Latvijā

Zanda Zablovska, 04.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektronisko nikotīna ievades sistēmu (elektronisko cigarešu) tiesisko regulējumu vēl plānots iztsrādāt, bet jau tagad skaidrs, ka elektroniskās cigaretes nevarēs pārdot nepilngadīgajiem, tomēr akcīzes nodoklis par tām nav jāmaksā.

Latvijas normatīvajos aktos būtu jānosaka, ka elektroniskās nikotīna ievades sistēmas (elektroniskās cigaretes) nedrīkst pārdot personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Jauniešiem nedrīkstēs pārdot arī elektronisko cigarešu sastāvdaļas, piemēram, maināmos kārtridžus, šķidrumus kārtidžu uzpildei (tostarp elektroniskās nikotīna ievades sistēmas un to sastāvdaļas, kas nesatur nikotīnu), piedāvāts Veselības ministrijas (VM) sagatavotajā ziņojumā, kas pieteikts valsts sekretāru sanāksmei.

Tajā arī minēts, ka pašlaik Eiropas Savienībā (ES) elektroniskās cigaretes nav uzskatāmas par tabakas izstrādājumiem, tādējādi uz tām neattiecas akcīzes nodokļa jomu reglamentējošie normatīvie akti, kas nosaka tabakas izstrādājumu ražošanas, piegādes, izplatīšanas, kā arī akcīzes nodokļa piemērošanu. Neviena no ES dalībvalstīm neplāno elektroniskās cigaretes aplikt ar akcīzes nodokli. Ziņojums, lai noteiktu elektronisko cigarešu statusu un līdzvērtīgus ierobežojošos nosacījumus šo produktu realizācijai, reklāmai, lietošanai un aplikšanai ar akcīzes nodokli, sagatavots, ņemot vērā pasākumu plānu ēnu ekonomikas apkarošanai. Tas paredzēja izvērtēt iespējas ierobežot elektronisko cigarešu realizāciju, reklāmu un lietošanu, kā arī piemērot akcīzes nodokli. Līdz šim Latvijā nav specifisku normatīvo aktu, kas noteiktu elektronisko cigarešu regulējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot muitas kontroles pasākumus uz Krievijas robežas, novērsa vairākus mēģinājumus valstī nelegāli ievest 32,6 tūkstošus dažādu marku cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes bija paslēptas pārtikas kastēs, sulas pakās, zem ceļotāju apģērba un personīgajās mantās.

Svētdien, 2011.gada 6.februārī, Terehovas muitas kontroles punktā iebrauca tukša kravas automašīna, kuru vadīja 43 gadus vecs Lietuvas pilsonis. Veicot automašīnas padziļinātu fizisko kontroli, konstatēts, ka slēptā veidā pārtikas kastēs, zem avīžu slāņa un tukšās sulu pakās atrodas 2 200 Saint George cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Sestdien, 2011.gada 5.februārī, Grebņevas muitas kontroles punktā VID darbinieki sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām novērsa vairākus mēģinājumus Latvijā nelegāli ievest cigaretes. Trīs ceļotāji personīgajās mantās, somās un zem apģērba centās pārvietot 15,5 tūkstošus Bayron, More, Prima, Leningrad un BT markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Viens no likumpārkāpējiem – 29 gadus vecs Latvijas pilsonis – cigaretes bija piestiprinājis zem ziemas virsdrēbēm, izmantojot sieviešu zeķbikses un līmlenti kā savdabīgu «bandāžu». Tās pašas dienas vakarā pa «zaļo koridoru» iebrauca vieglā automašīna, ko vadīja 49 gadus veca Latvijas pilsone. Padziļinātās kontroles rezultātā tika konstatēts, ka automašīnas bagāžas nodalījumā, zem apšuvuma, atrodas slēptas 1 900 More un Leningrad markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID arī brīvdienās ķer cigarešu kontrabandistus

Elīna Pankovska, 13.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki uz Krievijas – Latvijas robežas aizturējuši 11,45 tūkst. nelegālu cigarešu no Krievijas. Dažādu marku cigaretes bija paslēptas automašīnu konstrukcijās, zem virsdrēbēm un kabatās.

Nedēļas nogalē Grebņevas muitas kontroles punktā konstatēti četri cigarešu nelegālas pārvietošanas gadījumi. Divos gadījumos zem vieglās automašīnas durvju apšuvuma un grīdas paklājiņiem atrastas More un Bayron markas cigaretes.

Kāds 47 gadus vecs ceļotājs zem virsjakas centās pārvietot More un Kiss cigaretes, ko vīrietis bija iesaiņojis sieviešu zeķēs un apsējis sev ap vidukli. Savukārt kāds 20 gadus vecs ceļotājs virsdrēbju kabatās centās paslēpt More markas cigaretes. Visas atklātās cigaretes bija marķētas ar Krievijas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt Vientuļu muitas kontroles punktā, veicot muitas kontroli, kādas automašīnas salonā zem aizmugurējā sēdekļa VID atradis Prima cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Vēl trīs gadījumos ceļotāji nedeklarējot mēģināja ievest Marlboro un Bond markas cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

VID profesionāli izveidotā slēpnī atklāj vairāk nekā miljons kontrabandas cigarešu

Dienas Bizness, 18.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz autoceļa Daugavpils – Medumi, kādā smagajā automašīnā speciāli izveidotos slēpņos konstatēja paslēptu vairāk kā vienu miljonu dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām.

Par kontrabandas mēģinājumu tajā pašā dienā VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 19.nodaļā «Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā» minētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm.

13.aprīlī VID muitas amatpersonas, patrulējot uz autoceļa Daugavpils - Medumi, apturēja un veica muitas kontroli kādai smagajai automašīnai - seglu vilcējam Renault ar Lietuvas Republikas valsts numura zīmi un puspiekabei Koegel. Veicot automašīnas padziļināto muitas kontroli, tās puspiekabē tika atrastas grīdā un griestos izveidotas slēptuves. Slēptuvēs kopumā VID muitas amatpersonas konstatēja 1 057 400 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām – 439 800 NZ markas cigaretes, 47 600 Fest markas cigaretes un 570 000 MINSK markas cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Peļņu iegulda attīstībā un sabiedrības izglītošanā

Armanda Vilciņa, 10.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tabakas un arī beztabakas izstrādājumu tirgotājiem ir jāuzņemas lielāka atbildība gan pret patērētājiem un to izglītošanu, gan pret apkārtējo vidi un sevi.

To intervijā DB norāda SIA Pro Vape valdes loceklis, ķīmijas maģistrs Edžus Picka, uzsverot, ka pēdējo gadu laikā elektronisko cigarešu lietotāju skaits ir ievērojami palielinājies, tāpēc jāmainās arī pašai industrijai.

E. Picka stāsta, ka 2020. gadā Pro Vape peļņa bija 3,2 miljoni eiro, kas ir par 1873% vairāk nekā 2019. gadā. Nopelnīto naudu uzņēmējs iegulda ne tikai sortimenta paplašināšanā un biznesa attīstībā, bet arī sabiedrības izglītošanā.

Kā pēdējos gados mainījusies tabakas industrija un lietotāju pieprasījums pēc dažādām smēķēšanas produktu alternatīvām?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku gan Latvijā, gan pasaulē konvencionālās cigaretes izvēlas aizstāt ar elektroniskajām, kā rezultātā tabakas industrija ir spiesta transformēties. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējos gados elektronisko cigarešu lietotāju skaits Latvijā ir ievērojami pieaudzis, piemēram, 2018. gadā šādu lietotāju bija pat divreiz vairāk nekā 2016. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki uz Bauskas šosejas pārtvēruši nelegālo cigarešu pārvadātāju, pie kura atrasti 170,8 tūkstoši nelegālo cigarešu, informē VP.

Aizturēti divi vīrieši un atsavināts kravas mikroautobuss.

Šā gada novembra otrajā pusē VP ENAP darbinieki pārbaudīja operatīvo informāciju par kādu vīrieti, kurš policijas uzmanības lokā bija nonācis saistībā ar aizdomām par nelegālo cigarešu pārvadāšanu.

Pārbaudes ietvaros uz Bauskas šosejas tika apturēts kravas mikroautobuss, kura kravas nodalījumā tika atrastas 140 000 Premjer markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes preču zīmēm, bet salonā vēl 200 “Kiss Dream” markas cigaretes bez akcizēto preču uzlīmēm. Uzreiz arī tika aizturēts kravas mikroautobusa šoferis – kāds 1967.gadā dzimis vīrietis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pastiprināti nelegālo akcizēto preču aprites apkarošanas jomā, policijas darbinieki Zemgales reģionā atsavinājuši iespaidīgā daudzumā nelegālās akcizētās preces, informē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (ZRP).

ZRP Jēkabpils iecirkņa policijas darbinieki, rīkojot reidu Jēkabpils tirgū, pie 1975.gadā dzimuša vīrieša atsavināja 2000 cigaretes Premjier ar Baltkrievijas akcīzes markām. Rīkojot atkārtotu reidu tirgū, pie 1968.gadā dzimuša vīrieša atsavināja ievērojamā klāstā nelegālo cigarešu - 20 400 bez Latvijas Republikas akcīzes markām un 42 litrus nelegālā alkohola. Par doto faktu uzsākti kriminālprocesi.

Savukārt reida laikā Jelgavas tirgū, VP ZRP Kriminālpolicijas biroja Organizētās noziedzības un noziegumu ekonomikas jomā apkarošanas nodaļas darbinieki sadarbībā ar VP ZRP Jelgavas iecirkņa darbiniekiem atsavināja 4600 nelegālās cigaretes ar Baltkrievijas un Ukrainas akcīzes markām ar dažādiem nosaukumiem – NZ Gold Super Slim, Cartel, NZ, Fest. Atkārtota reida laikā, policijas darbinieki atsavināja papildus 840 cigarešu. Par abiem gadījumiem uzsāktas administratīvās lietvedības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Automašīnās ar aizdomīgu degvielas bāku uzbūvi atklāj nelegālas cigaretes

Lelde Petrāne, 21.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki, 18.septembrī patrulējot uz autoceļa Silene - Daugavpils, netālu no Baltkrievijas - Latvijas robežas apturējuši automašīnas, kurās muitas kontroles laikā atklāja speciāli izveidotus slēpņus, bet tajos kopumā 61 260 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Uz autoceļa Silene - Daugavpils apturētas divas automašīnas - BMW markas auto, ko vadīja kāds 28 gadu vecs Lietuvas pilsonis, un Audi markas auto, ko vadīja 36 gadu vecs Latvijas iedzīvotājs. Muitas kontroles laikā VID darbiniekiem aizdomas izraisījusi abu transporta līdzekļu degvielas bāku uzbūve. Abi auto nogādāti Silenes muitas kontroles punkta teritorijā padziļinātas muitas kontroles veikšanai, kuras laikā BMW markas auto tika konstatēti speciāli izveidoti slēpņi degvielas bākā un priekšējo riteņu arkās, bet tajos - 4060 cigaretes Fest, 6820 cigaretes Queen charm, 2000 cigaretes Minsk City un 8800 - Minsk capital. Savukārt Audi markas transporta līdzeklī slēptuves bija izveidotas degvielas bākā un aiz aizmugurējā sēdekļa. Kopā abās Audi izveidotajās slēptuvēs VID darbinieki atklāja 16 580 cigaretes Winston un 23 000 cigaretes Queen Super Slims.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas zemo cenu aviokompānija Ryanair savās lidmašīnās pasažieriem piedāvās bezdūmu cigaretes, kas izskatās, kā parastas cigaretes, taču tās nav nepieciešams aizdedzināt, lai tās lietotājam nodrošinātu nikotīna devu, rasta Irish Times.

Smēķēšana komerclidojumos ir aizliegta kopš 1990. gadiem, taču Ryanair skaidro, ka piedāvās saviem pasažieriem cigaretes, kas izskatās kā īsta cigarete un sniedz nelielu nikotīna devu «ievelkot dūmu».

Bezdūmu cigaretes ir pieejamas pasažieriem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu. Uz lidmašīnas klāja cena par 10 bezdūmu cigarešu paciņu ir 6 eiro. Irish Times raksta, ka šādas cigaretes būšot piedāvājumā visos aviokompānijas reisos.

Ryanair apgalvo, ka bezdūmu cigaretes nesatur nekādus toksīnus un ķīmiskās vielas.

«Tā kā šīs cigaretes ir bez dūmiem, tās neizraisīs diskomfortu citiem pasažieriem un palīdzēs lidojumu padarīt vairāk patīkamu visiem pasažieriem, jo nesmēķētājiem vairs nebūs jāpacieš smēķētājus, kuri, nesaņēmuši savu nikotīna devu, ir sliktā garastāvoklī,» tā S. Maknamara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa sākusi skatīt tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs "Pro Vape" prasību par 5000 eiro morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar reputāciju aizskarošu, nepatiesu ziņu izplatīšanu, 12.oktobrī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Prasība pret Rīgas Austrumu slimnīcas plaušu ārstu Alvilu Kramu vērsta par sabiedrisko mediju portāla "Rus.lsm.lv" sižetu. Tajā žurnālists Daniils Smirnovs atklāja, ka, tirgojot aromatizētās bezdūmu e-cigaretes, netiek ievēroti visi tirgošanas nosacījumi.

Tirgotāji reportāžā skaidroja, ka reklāmas plakātu nejauši apskatei izstūmusi apkopēja. Sižetā intervēts ārsts Krams. Viņš uzsvēra, ka pārkāpumus redz pats un ka elektroniskās cigaretes ir bīstamas, un smēķēšana var izraisīt priekšlaicīgu nāvi.

"Toksiskas vielas tirgotājs iesūdz tiesā ārstu, kurš publiski ir aicinājis tirgotājus un valsts institūcijas ievērot likumu! Tas ir bīstams signāls visai medicīnas nozarei un sabiedrībai, ka ārstam mēģina aizliegt izteikt viedokli un brīdināt sabiedrību. Tas ir unikāls tiesas process visas Eiropas Savienības kontekstā," apgalvoja Krams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsa mēģinājumus nelegāli pārvietot 17 040 dažādu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Cigaretes bija paslēptas vieglo automašīnu konstrukcijās, zem robežšķērsotājas virsdrēbēm un pārtikas produktu iepakojumā.

18.martā Silenes muitas kontroles punktā (MKP) automašīnas Volkswagen muitas fiziskās kontroles gaitā aiz jumta apšuvuma un zem degvielas padeves sistēmas muitas amatpersonas konstatēja 14 200 Minsk markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Automašīnu vadīja 25 gadus vecs Lietuvas pilsonis.

Savukārt Grebņevas MKP, veicot muitas fizisko kontroli automašīnai Volkswagen, muitas amatpersonas konstatēja, ka zem aizmugurējo durvju apšuvuma noslēptas 1 880 Bayron markas cigaretes ar Krievijas akcīzes nodokļa markām. Automašīnu vadīja 37 gadus vecs Latvijas pilsonis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā samazinās kontrabandas preču pieejamība

Db.lv, 01.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nav būtiski mainījusies – turpat katrs trešais, jeb 30 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu. Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies.

2019. gadā 26%, bet pērn 32% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmu kontrabandas preču pirkšanu. Vienlaikus turpina pieaugt to iedzīvotāju skaits, kuri atzīst, ka nav pirkuši kontrabandas preces, – to norāda 78% aptaujāto, salīdzinot ar 77% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu).

Tāpat būtiski ir samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ja pērn šāda informācija bija 36% aptaujātajiem, tad šogad vairs tikai 28% iedzīvotāju zina, kur nepieciešamības gadījumā varētu kontrabandas preces nopirkt, kas vērtējams pozitīvi. Arvien galvenā iedzīvotāju motivācija iegādāties kontrabandas preces ir šo preču ievērojami zemākā cena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies – pērn 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskatīja kontrabandas preču iegādi par nosodāmu, savukārt 60% norādīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav atbalstāma.

Salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem – 2013. gadā gandrīz puse, jeb 46% uzskatīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav nekas slikts un nosodāms, pretēji 42%, kas nosodīja kontrabandas preču pirkšanu. Vispirktākā kontrabandas prece Latvijā jau izsenis ir cigaretes un citi tabakas un nikotīna izstrādājumi – 12% respondentu šā gada pētījumā norāda, ka paši ir pirkuši šos produktus, vēl 10% atzīst, ka viņu draugi vai paziņas to ir darījuši. Savukārt kontrabandas degvielu ir pirkuši 4% respondentu (5% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas), bet kontrabandas alkoholiskos dzērienus ir iegādājušies 3% aptaujāto (4% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Latvijā visaugstākais nelegālo cigarešu īpatsvars Eiropā

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelegālā cigarešu tirdzniecība Latvijā pērn samazinājās līdz 28,9% salīdzinājumā ar 30,7% 2012. gadā, un tomēr Latvija aizvien joprojām ieņem pirmo vietu Eiropas Savienībā, liecina šodien publicētie KPMG veiktā Eiropas mēroga pētījuma rezultāti.

Lietuvā un Igaunijā nelegālās cigarešu tirdzniecības īpatsvars bija attiecīgi 27,1% un 18,6%.

Pēc KPMG datiem, ikgadējie zaudējumi no nesamaksātiem nodokļiem cigarešu kontrabandas dēļ Latvijā sasniedz aptuveni 69 miljonus eiro. Parasti kontrabandas plūsmas uz Latviju nāk no blakus esošā lētākā Krievijas tirgus, bet pēdējā laikā arī no Baltkrievijas. Pērn kontrabandas apjomi no Krievijas kritās par 30,1%, un Baltkrievija no Krievijas pārņēma lielākā kontrabandas avota lomu. Tagad kontrabanda no Baltkrievijas veido aptuveni 60% no kopējā kontrabandas un viltoto cigarešu daudzuma; visas Grodņas tabakas fabrikā ražotās cigarešu markas, tādas kā Premier, NZ un Fest, veidoja ievērojamu procentuālo pieaugumu kontrabandas un viltoto cigarešu plūsmās 2013. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stājas spēkā vairākas izmaiņas nodokļu jomā, kuras skars darba devējus, mikrouzņēmuma nodokļa maksātājus, saimnieciskās darbības veicējus, autoratlīdzības saņēmējus un izmaksātājus, un akcīzes nodokļa maksātājus, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.

Tostarp no 1.jūlija tiek ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (minimālās obligātās iemaksas). Ja darbinieka alga ceturksnī ir mazāka par trim Ministru kabineta noteiktajām minimālajām mēneša darba algām (2021.gadā - 500 eiro mēnesī, attiecīgi 1500 eiro ceturksnī), darba devējam no saviem līdzekļiem būs jāveic minimālās obligātās iemaksas no starpības starp 1500 eiro un deklarēto darbinieka darba algu (obligāto iemaksu objektu).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās obligātās iemaksas, kas papildus jāveic darba devējam, un paziņos par šīm iemaksām Elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

No 1.jūlija no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieku darba algām turpmāk ir jāmaksā darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā, proti, iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Smēķēšanas kaitējuma mazināšanas imitācija Latvijā!

Guntars Grīnvalds, bijušais Tieslietu ministrs, SIA “Grīnvalds Un Partneri” valdes loceklis, 13.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbilstoši Eiropas Savienībā apkopotiem datiem smēķēšana Eiropā ir galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis un katrs piektais nāves gadījums ir saistīts ar cigarešu smēķēšanu.

Zviedrijai kopš 1980. gada, kad smēķētāju skaits sasniedza 35%, to ir izdevies samazināt līdz 5,6%. Nevienai citai valstij, izņemot Norvēģiju, kas izvēlējusies līdzīgu politiku, pagaidām nav izdevies sasniegt tik labus smēķētāju skaita ierobežošanas radītājus. Nākamās tuvākās Eiropas valsts smēķēšanas līmenis ir divreiz lielāks nekā Zviedrijā, savukārt ES vidējais rādītājs ir aptuveni 23%, kas ir četras reizes augstāks nekā Zviedrijā. Samazinot smēķētāju skaitu, Zviedrijai ir arī izdevies sasniegt Eiropā zemāko ar smēķēšanu saistīto mirstības līmeni un onkoloģisko slimību saslimstības rādītājus, un visātrāk pietuvojusies Eiropas vēža apkarošanas plānā izvirzītajam mērķim līdz 2040. gadam samazināt smēķētāju skaitu līdz 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki netālu no Baltkrievijas robežas aizturēja trīs personas, kuras automašīnās izveidotās slēptuvēs no muitas kontroles bija paslēpušas kopumā gandrīz 50 tūkstošus cigaretes ar Krievijas akcīzes markām.

picturegallery.2cf1b976-d844-465d-9081-ff34ecdc6d83

Visām trīs personām sastādīti administratīvo pārkāpumu protokoli. Transporta līdzekļi un cigaretes ir izņemtas līdz lēmuma pieņemšanai administratīvā pārkāpuma lietā.

Naktī no 25. uz 26. novembri VID darbinieki netālu no Latvijas - Baltkrievijas robežas apturēja kādu BMW markas automašīnu, kuru vadīja kāds 1964. gadā dzimis Lietuvas pilsonis. Veicot muitas kontroli atklājās, ka automašīnā ir izveidotas slēptuves riteņu arkās un tajās atrodas cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Riteņu arkās atradās 22 580 Saint George, L&M un Bond markas cigaretes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijā cilvēki joprojām ir iecietīgi pret kontrabandas preču iegādi un pēdējā gada laikā šī tolerance pat ir pieaugusi – turpat trešdaļa, jeb 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu.

Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies 2019. gadā 26%, bet pērn 28% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmo kontrabandas preču pirkšanu. Eksperti to skaidro ar kopējo sabiedrības noskaņojumu COVID-19 pandēmijas ietekmē.

Vienlaikus arī šogad pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri nav pirkuši kontrabandas preces, – to atzīst 77% aptaujāto, salīdzinot ar 72% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu). Savukārt to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ir palicis nemainīgs – 36% aptaujāto tāpat kā pērn norāda, ka nepieciešamības gadījumā zinātu, kur tās nopirkt.

Nodokļu eksperti uzsver: akcizēto preču kontrabandas apjomi ir tieši saistīti ar nodokļu politiku – lai arī nodokļu politika ir efektīvs instruments akcizēto preču patēriņa regulēšanai, tomēr nosakot nodokļu likmes, ir jāņem vērā virkne faktoru – piemēram, šo preču cenas kaimiņvalstīs (ko ietekmē konkrēto valstu nodokļu politika), iedzīvotāju pirktspēja, kā arī tiesībsargājošo institūciju, kas cīnās ar kontrabandu, kapacitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru