Citas ziņas

Aug pelnošo kompāniju skaits

M. Ķirsons, O. Prikulis, I. Mārtiņa,, 22.01.2007

Jaunākais izdevums

Latvijā ar peļņu strādājuši 48 % no visiem gada pārskatus par 2005. gadu iesniegušajiem uzņēmumiem un to kopējā peļņa pieaugusi par 23.3 %. Peļņa pieaugusi par 23,3 % jeb 0.27 milj. Ls un sasniegusi 1.43 miljardus Ls. To liecina SIA Lursoft pētījums pēc Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem 2005. gada pārskatiem.

Veikts pētījums

"Līdz šim publicētajos Lursoft pētījumos, rēķinot Latvijas uzņēmumu kopējo peļņu, tika rādīta bilance, kurā no uzņēmumu kopējās peļņas tika atskaitīti uzņēmumu zaudējumi," skaidro SIA Lursoft valdes loceklis Ainars Brūvelis. Viņš uzsver, ka šajā pētījumā mēģināts aprēķināt Latvijas uzņēmumu kopējo peļņu, kuri finanšu gadu beiguši bez zaudējumiem. A. Brūvelis arī atgādina, ka uzņēmēji gada pārskatus pērn iesnieguši vēlāk nekā iepriekšējos gados, jo daudzi pārskatu sūtīšanai izmantoja pastu un daudzi iesnieguši pārskatus ne tikai par 2005. gadu, bet arī par iepriekšējiem gadiem, kā rezultātā arī iepriekšējo gadu ciparos ir nācies izdarīt korekcijas. Viņš norāda, ka gada pārskatus arī par iepriekšējiem gadiem Uzņēmumu reģistrā "spiež" iesniegt ne tikai normatīvo aktu bardzība (ļaunākajā gadījumā draud likvidācija), bet arī pārskatu neesamība Uzņēmumu reģistrā var būt šķērslis, lai tiktu pie ES struktūrfondu līdzekļiem.

Pieaug īpatsvars

"Pēdējo gadu laikā pelnošo uzņēmumu īpatsvars no visiem gada pārskatus iesniegušajiem ir tikai pieaudzis," secina A. Brūvelis.

Savu teikto viņš pamato ar to, ka 43 % no gada pārskatu iesniegušajiem par 2003. gadu bija strādājuši ar peļņu, kamēr 2004. gadā to īpatsvars bija jau 45 %, bet 2005. gadā tas sasniedza jau 48 %. Vēl vairāk - A. Brūvelis prognozē, ka ar peļņu strādājošo kompāniju īpatsvars tikai pieaugs.

"Tas ir arī izskaidrojams ar uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes samazināšanu līdz 15 %, pelēkās ekonomikas spēlētāju pakāpenisku pāreju uz balto, daļa uzņēmumu savu izaugsmi balsta uz savu nopelnīto, arī nodokļu administrācijas nodokļu nomaksas kontroli, kā arī iecerēto sākumdeklarēšanos," atzīst A. Brūvelis. Kā vēl vienu būtisku faktu viņš min to, ka, izmaksājot nopelnīto (par kuru ir samaksāts 15 % lielais uzņēmumu ienākuma nodoklis) dividendēs fiziskajām personām, par to saņemšanu nav jāmaksā ne socnodoklis, ne arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tāpat sava nozīme ir arī IKP pieaugumam un arī ES struktūrfondu līdzekļiem, atgādina A. Brūvelis. Lai arī ik gadu pieaug uzņēmumu kopējā peļņa, tomēr aug arī zaudējumu kopsumma. SIA Lursoft pētījumā konstatēts, ka, piemēram, 2004. gadā uzņēmumu zaudējumu kopējais apjoms bija ap 401 milj. Ls, bet 2005. gadā jau pārsniedza 527 milj. Ls.

Pieaug avansa lielums

Brūvelis pieļauj, ka visu minēto iemeslu dēļ arī nākamajos gados tīrās peļņas apjoms vēl vairāk pieaugs. Tiesa, viņaprāt, tīrās peļņas pieaugums varētu būt vēl straujāks, ja vien normatīvie akti neliktu katru mēnesi uzņēmumam, kurš vēl nav guvis un arī nevar zināt, vai tam būs peļņa, maksāt peļņas nodokļa avansa maksājumus pēc iepriekšējā gadā gūtās peļņas (ik mēnesi 1/12 daļa no iepriekšējā gadā gūtās peļnas + refinansēšanās likme (šogad 7 %)).

Viņš arī atzīst, ka, negūstot peļņu, ir jāpiepūlas no valsts atdabūt pārmaksāto peļņas nodokļa avansa maksājumu summu, kas pēc būtības ir uzņēmēju bezprocenta kredīts valstij. "Manuprāt, nav godīgi iepriekšējā gadā peļņu guvušam uzņēmumam ne tikai paaugstināt, bet vispār noteikt peļņas nodokļa avanasa ikmēneša maksājumus, jo valsts jau negarantē, ka uzņēmums strādās ar peļņu," uzsver A. Brūvelis. Savu teikto viņš pamato ar to, ka 2006. gadā ik mēnesi peļņas nodokļa avansa maksājumos, pēc SIA Lursoft aprēķiniem, uzņēmēji maksāja ap 19 milj. Ls, kopumā gadā 220 milj. Ls.

"Tādējādi šie apgrozāmie līdzekļi neatkarīgi no tā, vai 2006. gadā bija vai nebija peļņa, tika izņemti no biznesa," skaidro A. Brūvelis. Viņš gan norāda, ka pērn ir pieaugušas gan darbaspēka, gan citu resursu un izejvielu izmaksas, kas biznesa vajadzību pēc naudas tikai palielināja, vēl jo vairāk, ja tika realizēti attīstības projekti. Viņaprāt, Latvijai būtu jāpārņem daudzās Eiropas valstīs praktizētā kārtība, kad ienākuma nodoklis tiek maksāts pēc gala rezultāta.

Cipari var mainīties

Viņš gan vienlaikus atzīst, ka pētījumā nav vērtēts, cik liela ir peļņa, jo tā var būt gan dažu desmitu milj. Ls, gan daži Ls. A. Brūvelis arī pieļauj, ka kopējais pelnošo uzņēmumu skaits varētu būt arī lielāks, jo daļa no uzņēmumiem savus gada pārskatus nav iesnieguši.

Pelnošākie pelnīs vēl vairāk

Lielākie Latvijas pelnītāji 2005. g. prognozē, ka 2006. g. to peļņa būs vēl lielāka, taču konkrētus skaitļus nosauc retais.

To liecina Db veiktā lielāko peļņu uzrādījušo kompāniju aptauja.

Skaitļus vēl neatklāj

Neraugoties uz augošo konkurenci telekomunikāciju nozarē, telekomunikāciju un mobilo sakaru uzņēmumi un komercbankas arvien ir vieni no vairāk pelnošiem valstī.

Abi lielie mobilo sakaru operatori - SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) un SIA Tele 2 - neatklāj provizoriskos aizvadītā gada rezultātus. Uzņēmumi gan uzsver, ka rezultāti ir ļoti labi un atbilst prognozētajiem. "LMT 2006. gadā ir sasniedzis uzstādītos mērķus, ievērojami palielinot klientu skaitu, strauji attīstot UMTS tīklu un ieviešot jaunus pakalpojumus, kā arī sasniedzot plānoto apgrozījumu un peļņu," norādīja 2005. gada Latvijas vispelnošākās kompānijas (tīrā peļņa - 56.4 milj. Ls) SIA LMT viceprezidents Andris Forstmanis.

Rezultāti esot ļoti labi

Arī fiksēto telekomunikāciju uzņēmums Lattelecom pēc provizoriskajiem rezultātiem 2006. gadā strādājis ar lielāku peļņu nekā 2005. gadā, kad tā sasniedza 34.7 miljonus latu. "Rezultāti ir ļoti labi. Jau otro gadu Lattelecom grupai izdodas panākt apgrozījuma pieaugumu. To ietekmējuši lēmumi vairāk pievērsties IT pakalpojumu sniegšanai, kas saistīts ar to, ka fiksēto elektronisko sakaru pakalpojumu rentabilitāte konkurences ietekmē krītas," norāda 2005. gada ceturtā vispelnošākā (tīrā peļņa - 32.4 milj. Ls) SIA Lattelecom valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Patlaban Lattelecom vēl apkopo finanšu rezultātus, bet prognozes liecina, ka apgrozījums uzņēmumam būs audzis par aptuveni 6 - 8% jeb līdz aptuveni 144 miljoniem latu.

Ceturtdaļmiljards

Latvijas banku peļņa pērn sasniegusi 266.6 milj. Ls, kas ir par 38 % lielāka nekā pirms gada. Šogad baņķieri lēš peļņas mērenāku kāpumu. Latvijas Bankas apkopotie operatīvie dati liecina, ka Latvijas banku peļņa pērn bijusi par 73.6 milj. Ls lielāka nekā 2005. gadā. Procentuālais un absolūtos skaitļos pieaugums pērn bijis mazāks nekā pirms gada, kad peļņa pieauga par 71.5 % jeb 80.57 milj. Ls. Pagaidām Latvijas lielākās bankas atsevišķi par saviem pagājušā gada peļņas rādītājiem informāciju nesniedz. Spriežot pēc 9 mēnešu provizoriskiem rādtājiem, lielo banku peļņa uzrāda dažādas tendences. Lai gan banku nozare kopumā uzrāda peļņas kāpumu, tomēr vismaz 9 mēnešos banku pelnītspēja bija nedaudz sarukusi. Piem., SEB Unibanka, kas 2005. gadā Latvijā visvairāk pelnošo uzņēmumu vidū bija otrajā vietā, pērn 9 mēnešos uzrādīja 5 % peļņas kāpumu, līdz 32.4 milj. Ls, bet tās pelnītspējas rādītāji saruka.

Tāpat bija ar Hansabanku, kas pelnošo uzņēmumu topā ieņēma trešo vietu, pērn deviņos mēnešos sasniedza 45.8 milj. Ls peļņu, uzrādot 53 % kāpumu. Savukārt 6. vietā 2005. gada topā esošā Parex banka pērn 9 mēnešos uzrādīja peļņas kritumu par gandrīz 16 %, līdz 16 milj. Ls. Tiesa, Parex banka pērn gada nogalē pārdeva daļu savu lielāko īpašumu, tāpēc nav izslēgts, ka arī šie darījumi daļēji ietekmēs peļņas rādītāju. Pēc pērnā gada 9 mēnešu rādītājiem, trešā un ceturtā lielākā peļņa bija Rietumu bankai (uzņēmumu topa 8. vieta) un Aizkraukles bankai (uzņēmumu topa 12. vieta), kurai peļņas kāpums uzrādīja 52.4 %.

Bankas pelnīs vēl vairāk

Provizoriskie 2006. gada peļņas dati liecina par to, ka bankām 2006. gads ir bijis straujas izaugsmes gads, atzina 2005. gadā otrā vispelnošākā uzņēmuma (tīrā peļņa - 40.3 milj. Ls) SEB Unibankas prezidents Viesturs Neimanis. "Rezultātu tirgū kopumā un arī SEB Unibanku ietekmējusi straujā ekonomikas izaugsme un iedzīvotāju pieaugošais optimisms, kā arī aizvien pieaugošā banku pakalpojumu izmantošana - gan kreditēšanā, gan ieguldījumu, gan arī elektronisko pakalpojumu jomā,"tā SEB Unibankas prezidents V. Neimanis arī piebilda: banku peļņu rādītāji tiešām jāvērtē kā ievērojami, bet vienlaikus ikvienas bankas attīstība ir iespējama, veicot nozīmīgas investīcijas. "Ja vērtējam SEB Unibankas datus kopš 1998. gada, redzams, ka šo gadu laikā visa SEB Unibankas peļņa pēc akcionāru lēmuma tika investēta bankas tālākā attīstībā, lai klientiem tiktu radīta labvēlīga vide finanšu pakalpojumu saņemšanai. ·āda izaugsme ļauj bankām veicināt arī jaunu darba vietu rašanos, mazināt darbaspēka aizplūšanu no valsts, līdz ar to nodrošinot arī visas ekonomikas augšupeju," rezumēja SEB Unibankas prezidents.

Jāatzīst, ka absolūtos skaitļos pieaugums 2007. gadā, visticamāk, saglabāsies, procentuālais peļņas pieaugums vairs nebūs tik ievērojams - banku peļņa 2007. gadā, visticamāk, varētu būt par 25% lielāka nekā 2006. gada visa banku sektora peļņa, lēsa V. Neimanis.

Pārsitīs rekordu

2005. gada 10. vispelnošākais -valsts mežu apsaimniekotājs valsts a/s Latvijas valsts meži sastādot 2006. gada budžetu, prognozēja, ka 2006. gada tīrā peļņa pārsniegs 35 milj. Ls, bet 2005. gadā - bija 22.95 milj. Ls apmērā. Ja šī uzņēmuma prognoze piepildīsies, tad valsts mežu apsaimniekotāja tīrā peļņa būs vislielākā uzņēmuma darbības laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka ir izgriezusi pogas Tele 2 Holdingam

Māris Ķirsons, Ingrīda Drazdovska, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas visvairāk pelnošo uzņēmumu olimpā ar Latvijas mērogiem fantastisku tīro peļņu ir uzrāpusies AS Hansabanka. To liecina SIA Lursoft pēc LR Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem uzņēmumu gada pārskatiem un Latvijas Komercbanku asociācijas datiem radītais 2007. gada visvairāk pelnošo uzņēmumu tops.

Pelnošāko uzņēmumu topā lielākais vairums ir Rīgas uzņēmumi, tikai viens ir no Ventspils un Liepājas. Visvairāk pelnošo vidū ir kompānijas, kuru kapitāldaļas vai kuras pilnībā pieder valstij, piemēram, Latvijas valsts meži, Latvijas Dzelzceļš, Lattelecom utt. 10 visvairāk nopelnījušo kompāniju vidū ir pa vienai no nekustamā īpašuma, tranzīta un mežsaimniecības jomas, 4 bankas un 3 telekomunikāciju sektora. Pelnošo uzņēmumu pašā spicē - pirmajā divdesmitniekā - galvenokārt ir pakalpojumu sniedzēji - telekomunikācijās, banku sektors, bet ir tikai viens ražotājs - 20. vietā ir AS Liepājas metalurgs, pārējie atrodas krietni zemāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vupertāles vides institūts ir izveidojis videi draudzīgo automobiļu sarakstu, kur pirmajās vietās savās automobiļu klasēs pagaidām dominē Honda un Toyota hibrīdi.

Institūta izveidotajā sarakstā kopumā iekļauti 100 dažādu marku modeļi, kuri ir nopērkami Vācijas tirgū. Kā jau to varēja paredzēt, uzvaras laurus savās automobiļu klasēs plūca Honda Insihgt, Toyota Prius un Lexus RX 450 h. Interesanti, ka limuzīnklasē japāņu tehnoloģijas ir cietušas sakāvi, proti, Lexus LS 600 h ir ierindots tikai trešajā pozīcijā, kapitulējot gan Mercedes S 400 Hybrid, gan BMW 730 d priekšā. Pats galvenais šī pētījuma secinājums, ka neatkarīgi no automašīnas klases, videi draudzīgo modeļu skaits ar katru gadu palielināšoties. Par to liecina autoražotāju milzīgā aktivitāte, kuri pēdējo gadu laikā ceļ galdā arvien jaunas tehnoloģijas, neaprobežojoties tikai ar benzīna un elektromotora hibrīdiem, bet turpinot, piemēram, attīstīt arī iekšdedzes dzinēju izmantošanas iespējas, īpaši tas attiecas uz vācu autoražotājiem. Jebkurā gadījumā, vides aizsardzība ilgtermiņā Eiropā solīšot jaunus modeļus arī nākotnē, kas turpmākajos gados būtu arī finansiāli pieejamāki plašai pircēju auditorijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk pelnošo mirušo slavenību saraksta augšgalā ierindojies Rock & Roll karalis Elvis Preslijs (Elvis Presley), liecina Forbes apkopotais saraksts.

Db.lv rakstīja, ka 2006. gadā E. Presliju no troņa gāza populārās grupas Nirvana solists Kurts Kobeins, kas 2006. gadā bija sapelnījis 50 miljonus USD, kamēr E. Preslijs tikai 42 miljonus.

Visvairāk pelnošo mirušo slavenību saraksts:

1. Elvis Preslijs (Elvis Presley) - 52 miljoni USD.

E. Preslijs mira 1977. gada 16. augustā, 42 gadu vecumā.

2. Čarlzs Šulcs (Charles M. Schulz ) - 33 miljoni USD.

Č. Šulcs mira 2000. gada 12. februārī, 77 gadu vecumā.

3. Hīts Ledžers (Heath Ledger) - 20 miljoni USD.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ienākumu līmeņa atšķirības 2005. gadā ASV ir sasniegušas augstāko līmeni kopš 1928. gada, ziņo NYtimes.

Ienākumu atšķirības labi raksturo fakts, ka labāk pelnošie 300 000 ASV iedzīvotāji ir nopelnījuši aptuveni tikpat, cik vismazāk pelnošie 150 miljoni amerikāņu.

10 procenti ASV labāk pelnošo ir saņēmuši 48,5 % no visiem ienākumiem 2005. gadā. Tas ir divu procentu pieaugums, salīdzinot ar 2004. gadu. Septiņdesmito gadu beigās, 10% bagātāko nopelnīja aptuveni 33% visu ienākumu. Lielāko daļu šī ciclvēku grupa nopelnīja 1928. gadā - 49,3%.

1 % bagātāko 2005. gadā nopelnīja 21,8% no visiem ienākumiem. 1928. gadā šī cilvēku grupa nopelnīja 23,9 % visu ienākumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušo gadu ar peļņu noslēgt izdevies deviņām bankām, kopumā nopelnot 19.6 miljonus latu, bet pārējās bankas cieš teju 800 miljonu latu zaudējumus.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka pelnošo banku kopējā tirgus daļa kopējos banku aktīvos 2009. gada beigās bija 16.2 %. Tiesa, šie ir banku operatīvie rādītāji un tie varētu mainīties pēc banku finanšu rezultātu audita.

Banku tirgus kopējie zaudējumi 2009. gadā sasniedza 773.4 miljonus latu. Tādējādi nerēķinot pelnošo banku rādītājus, pārējo banku kopējie zaudējumi 2009. gadā kopumā sasnieguši 793 miljonus latu.

Db iepriekš rakstīja, ka 2008. gadu ar peļņu izdevās noslēgt 17 bankām.

Saskaņā ar FKTK informāciju, bankas kopumā 2009. gada beigās nedrošajiem kredītiem bija izveidojušas uzkrājumus 1.4 miljardu latu apjomā, kas mēneša laikā pieauga par 0.8 % jeb 11 miljoniem latu. Savukārt banku sektora gūtā peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļiem 2009. gadā sasniedza 322 miljonus latu, kas ir par 21% mazāk nekā 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 8,4% no lauksaimniecībā izmantojamām zemēm tiek veikta augšņu agroķīmiskā izpēte.

Neveicot augšņu visaptverošu monitoringu un agroķīmisko izpēti, netieši var būt apdraudēti ES un valsts maksājumi. Tāpat lauksaimniekiem nav skaidrības, cik daudz mēslojuma nepieciešams augsnei, savukārt patērētājiem nav skaidrības, cik droša ir pārtika - vai augsne nav pārmēslota.

Turklāt, trūkstot objektīvām analīzēm par augšņu sastāvu, saimniecībās nav iespējams celt produktivitāti. Jāņem vērā, ka minerālmēslu cenas pēdējos gados ir strauji pieaugušas, sasniedzot 300-500 Ls/t, un tas ietekmē ikvienu ražotāju. Šobrīd augšņu analīžu veikšana ir brīvprātīga, šīs izmaksas atstātas uz pašu zemnieku pleciem un valsts neko neapmaksā. Ražotāji domā, ka valsts atbalsts šim pasākumam būtu vajadzīgs. Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) rosina šo pasākumu padarīt par obligātu, sasaistot to ar ES maksājumu saņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijas 100 visvairāk nopelnījušie uzņēmēji

Kristīne Jančevska, Lato Lapsa, Baltic Screen, speciāli Db, 18.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts vispelnošākais gads Latvijas uzņēmējdarbības mūslaiku vēsturē: ja pirms gada desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, tad tagad šī summa palielinājusies līdz 100 miljoniem latu.

To, ka gada laikā veiksmīgāko uzņēmēju gūtā peļņa ir būtiski palielinājusies, uzskatāmi parāda arī cits rādītājs: vēl pirms gada uzņēmējs, kuram piederošajām kompāniju kapitāldaļām atbilda 610 tūkstošu latu liela peļņas daļa, iekļuva lielākās peļņas guvēju pirmajā septiņdesmitpiecniekā (pirms diviem gadiem slieksnis bija tikai 410 tūkstoši latu). Tagad ar šādu peļņas rādītāju nav iespējams iekļūt pat pirmajā simtniekā – 610 tūkstoši latu dod tikai 129. vietu jaunajā, pēc Lursoft datiem sastādītajā Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju sarakstā.

Reizē ar peļņas rādītāju paaugstināšanos notikusi arī būtiska vispelnošāko nozaru maiņa: pirmajā desmitniekā tranzītuzņēmēji savas pozīcijas acīmredzami atdevuši nekustamo īpašumu jomas pārstāvjiem. Līdz ar to pelnošāko uzņēmēju pirmajā desmitniekā vairs nav atrodami «Ventspils grupējuma» savstarpējos konfliktos iesaistītais Oļegs Stepanovs un kādreizējais Ventspils naftas prezidents Igors Skoks, kā arī ar Ventspils mēra Aivara Lemberga uzņēmumu kapitāldaļām apdāvinātie bērni – Līga un Anrijs Lembergi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu sadārdzinājums un darbaspēka pieejamība būs galvenie ēdināšanas nozares izaicinājumi

Uzņēmēji DB un DNB bankas rīkotā apaļā galda diskusijā prognozē jaunu spēlētāju ienākšanu tirgū un paredz, ka nākotnē varētu pieaugt gatavo maltīšu piegādes klientiem.

Kāda šobrīd ir situācija sabiedriskajā ēdināšanā? Vai, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai un augot iedzīvotāju labklājībai, ēdināšanas uzņēmumi izjūt tendenci vairāk ieturēt maltīti ārpus mājas?

McDonald’s Mārketinga direktore Baltijas valstīs Baiba Zaķe:

Šobrīd noteikti ēšana ārpus mājas kļūst arvien populārāka. Ja kādu laiku bija sajūta, ka cilvēki vairāk gatavo, tagad vairs tā nav. Jo laika, kas paliek pāri pēc saspringtās ikdienas, ir tik maz, ka cilvēki labāk izvēlas vairāk laika pavadīt ar draugiem un ģimeni, nekā būt pie katliem. Redzam arī, ka McDrive vairāk cilvēku brauc, lai ietaupītu savu laiku, paņem maltīti un brauc tālāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard & Poor’s indeksu prognozē jau pie 3000 punktu atzīmes

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība nupat kā pirmo reizi vēsturē pārsniegusi apaļo 2000 punktu atzīmi. Minētā indikatora vērtība kopš gada sākuma palielinājusies par 8,3%, kopš 2013. gada sākuma – jau par 40%, bet kopš 2009. gada zemākajiem līmeņiem – jau gandrīz par 200%. Neskatoties uz atsevišķu ekspertu runām par akciju cenām nepieciešamo korekciju, šobrīd vispārējā ekstāze, kas saistīta ar vairāk nekā trīs gadus ilgušo nemitīgo kāpumu akciju tirgū, daudziem liek izteikt minējumus par brīdi, kad S&P 500 vērtība pārsniegs jau 3000 punktu atzīmi. Pirmajā brīdī šādas atzīmes sasniegšana šķiet tāls kosmoss, un tas nozīmētu, ka S&P 500 indeksam no šā brīža līmeņa būtu jāpalielinās vēl par 50%. Tiesa gan, tik neiespējami tuvāko gadu laikā tas nemaz nav.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2023. gada sākumā Latvijā dzīvoja 1 milj. 883 tūkst. iedzīvotāju – par 7,3 tūkst. vairāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Iedzīvotāju skaits pērn pieauga par 0,39 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš, tajā skaitā negatīva dabiskā pieauguma ietekmē tas samazinājās par 0,78 %, bet migrācijas dēļ palielinājās par 1,17 %. Pozitīvo migrācijas starpību galvenokārt veido 23,5 tūkstoši Ukrainas bēgļu, kuri tiek ieskaitīti patvērumu sniegušās valsts iedzīvotāju skaitā.

Dzimstības lejupslīde turpinās

Pagājušajā gadā Latvijā piedzima 15 954 bērni – par 1 466 bērniem jeb 8,4 % mazāk nekā 2021. gadā, kas ir zemākais rādītājs pēdējo simt gadu laikā, bet nomira 30 731 cilvēks – par 3 869 jeb 11,2 % mazāk nekā gadu iepriekš.

Pērn, mazinoties saslimstībai ar Covid 19, mirstība ir nedaudz samazinājusies, bet tā pārsniedz laiku pirms pandēmijas. Līdz ar mirstības kritumu arī negatīvais dabiskā pieauguma rādītājs ir nedaudz samazinājies (no −17,2 tūkstošiem 2021. gadā līdz −14,8 tūkstošiem pērn), bet joprojām ir tuvs 1996.–1998. gadā reģistrētajam. Savukārt starptautiskās ilgtermiņa migrācijas rezultātā iedzīvotāju skaits palielinājās par 22 028 cilvēkiem, kas nebija noticis kopš neatkarības atgūšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada sākumā inflācija turpinās augt un gada vidējā inflācija šogad varētu sasniegt 6-7% pretstatā 3,3% pērn, prognozē banku analītiķi.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis skaidro, ka iemesli straujajam inflācijas kāpumam jau vairākus mēnešus nemainīgi balstās maksas par mājokli, transporta un pārtikas sadārdzinājumā. Šo trīs grupu kopējais devums ir 6,34 procentpunkti. Arī pārējās grupās ir vērojams cenu pieaugums, kaut mazāk izteiksmīgs. Arī eirozonā inflācija decembrī pieauga par 0,1% līdz 5%, kas ir augstākais līmenis kopš eiro ieviešanas. Inflācija, neskaitot enerģijas cenas izmaiņas, decembrī pieauga par 0,3% līdz 2,8%, bet inflācija arī bez svaigas pārtikas, alkohola un cigaretēm nemainījās - 2,6%.

Situācija dažādās dalībvalstīs atšķiras. Beļģijā, Austrijā, Vācijā un Somijā inflācija decembrī bija zemāka nekā novembrī. Francijas centrālās bankas vadītājs izteicies, ka inflācija Francijā un eirozonā ir tuvu maksimumam un turpmāk tai vajadzētu palēnināties. ECB galvenais ekonomists Filips Leins izteicies, ka neskatoties uz rekordaugsto cenu pieaugumu 5% apmērā decembrī eirozonas inflācija šogad samazināsies. Vērtējot pašreizējās enerģijas cenas un nākotnes līgumus, var pieņemt, ka inflācija ES ir sasniegusi vai ļoti tuvu augstākajam punktam, uzskata D.Gašpuitis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Telekomunikācijas un īpašums: vislielākās peļņas āderes pērn

Māris Ķirsons kopā ar V. Lēvaldi, A. Kauliņu, 05.07.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vispelnošāko uzņēmumu spicē būtisku pārmaiņu nav; iepriekšējo gadu līderi - te­le­ko­mu­ni­kāci­jas vēl vairāk nos­tip­ri­nā­ju­šas līder­po­zīci­jas.

To lie­ci­na SIA Lur­soft pēc LR Uz­ņēmu­mu re­ģist­rā ie­snieg­ta­jiem uz­ņē­mu­mu ga­da pār­ska­tiem ra­dī­tais 2006. ga­da vis­vai­rāk pel­no­šo uz­ņē­mu­mu tops (neieskaitot komercbanku fantastiskos peļņas rādītājus).

Jārēķinās, ka šis 17 vispelnošāko uzņēmumu tops papildināsies ar nule kā gada pārskatu apstiprinājušajiem a/s Latvijas valsts meži (Db to iekļauj topā jau šobrīd), nav vēl zināmi arī tādu lielo pelnītāju kā a/s Latvijas Gāze un a/s Latvenergo dati, kā arī vēl vairāku lielo pelnītāju dati, kuriem gada pārskati jāiesniedz līdz 1. augustam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Visvairāk dominē mazie uzņēmumi

, 20.11.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dominē uzņēmumi ar mazu (1 - 9) strādājošo skaitu, visvairāk šādu kompāniju ir tirdzniecībā, nekustamā īpašuma, kā arī lauksaimniecības sektoros. To liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopoto ekonomiski aktīvo uzņēmumu sadalījums pēc galvenā darbības veida un nodarbināto skaita 2005. gadā. Nevienā nozarē nav pretējas parādības, kad uzņēmumu ar lielu nodarbināto skaitu būtu vairāk nekā kompāniju ar darbinieku skaitu līdz 10.

Izgaismo realitāti

"Tas tikai vēlreiz apliecina ikdienā redzamo," norāda Mazo un vidējo uzņēmumu un amatniecības sadarbības padomes priekšsēdētājs Andris Lasmanis. Viņš norāda, ka šie dati arī rāda, ka Latvijā ir pareiza piramīda - ļoti daudz kompāniju ar mazu nodarbināto skaitu un ļoti maz - tādu, kas nodarbina ļoti daudz. Turklāt daudzi no tiem, kuri nodarbina lielu daudzumu strādājošo, ir padomju laika lieluzņēmumu pēcteči vai mantinieki - Latvijas dzelzceļš, Liepājas metalurgs, Latvenergo utt.

"Ceru, ka Latvijas realitāti ar ļoti daudziem mazajiem uzņēmumiem ņems vērā arī politiķi, pieņemot lēmumus, kuri skar biznesu," novēl A. Lasmanis. Nedrīkstētu būt situācijas, kad normatīvie akti un tajos ietvertās prasības ir tādas, ka tās reāli var izpildīt tikai lielie uzņēmumi. Viņaprāt, pieņemot jebkādus lēmumus, it īpaši nodokļu, valsts atbalsta, ES struktūrfondu piekļuves jomā, valdībai un Saeimai būtu jārespektē mazo uzņēmēju viedoklis. Nevar apgalvot, ka šobrīd nekāda atbalsta no valsts puses nav, tomēr valsts atbalsta instrumentu arsenāls varētu būt plašāks un arī pats atbalsts vērienīgāks, norāda A. Lasmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

2007. gadā visvairāk nopelnījušie 100 Latvijas uzņēmēji

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 10.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas uzņēmēji vēl ir guvuši pēdējo lielo peļņu, kura pārtrumpojusi par gadu iepriekš sasniegtos rekordus, - tā rāda pagājušā gada beigās Lursoft un Baltic Screen apkopotie Latvijas uzņēmumu 2007. gada peļņas rādītāji.

Pārskats par pēdējiem trim gadiem rāda, ka visveiksmīgākais Latvijas uzņēmējiem ir bijis tieši 2007. gads, kas visdrīzāk var pretendēt uz vistreknākā gada nosaukumu: 2005. gadā desmit uzņēmēji, kuriem piederošajām kapitāldaļām atbilda vislielākā gūtā peļņa, kopā bija sapelnījuši nepilnus 73 miljonus latu, 2006. gadā šī summa bija palielinājusies līdz 100 miljoniem latu, savukārt 2007. gadā, kā rāda nule apkopotie dati, tā pieaugusi vēl par gandrīz desmit miljoniem latu.

Arī lielāko 2007. gada pelnītāju sarakstā pirmās četras vietas ieņem baņķieri – nu jau bijušie Parex bankas akcionāri Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis (kuri peļņas gūšanas laikā vēl bija kredītiestādes īpašnieki, līdz ar ko iekļauti šajā sarakstā) un Aizkraukles bankas īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, turklāt saraksta pirmajā desmitniekā ir vēl divi banku akcionāri – Rietumu bankas līdzīpašnieki Leonīds Esterkins un Arkādijs Suharenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Lato Lapsa: Prognozēju, ka nākamajā Miljonārā būs ļoti nopietnas pārmaiņas

Jānis Goldbergs, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Ļoti iesaku iegādāties un nolikt drošā vietā tieši šo Miljonāra izdevumu, jo prognozēju, ka nākamajā tajā būs ļoti nopietnas pārmaiņas. Un ne tāpēc, ka gaidāmas milzīgas izmaiņas Latvijas bagātāko cilvēku uzņēmējdarbībā, bet tāpēc, ka pirmoreiz būs publiski pieejami visi akciju sabiedrību akcionāru saraksti, kas līdz šim no sabiedrības bija slēpti”.

Tā sola Dienas Biznesa (DB) speciālizdevuma Miljonārs veidotājs, žurnālists un publicists Lato Lapsa. Jau 27. gadu publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts, kas DB abonentiem pieejams bez maksas. Gadu gaitā mainās gan metodikas bagātāko cilvēku noteikšanai, gan arī sarakstu papildina jaunas sadaļas. Vairāk par to sarunā ar L.Lapsu.

Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts žurnālā Miljonārs 

Jau 27. gadu tiek publicēts jauns Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksts. Un...

27 gadi ir pamatīgs laiks! Kāds izdevums bija sākumā un ar ko atšķiras šodien?

Jā, šis ir divdesmit septītais gads, kaut, protams, tas produkts, kas nāca klajā pirms divdesmit septiņiem gadiem un saucās vienkārši Simt Latvijas miljonāru saraksts, ir kaut kas nesalīdzināmi cits nekā tagadējais izdevuma Miljonārs saturs. Kā, teiksim, poršs pirms divdesmit septiņiem gadiem un poršs šodien. Jau piekto gadu pēc kārtas vienā izdevumā atrodami veseli pieci Latvijas privātajai uzņēmējdarbībai ļoti būtiski saraksti – reizē ar miljonāriem vēl arī lielāko pelnītāju, lielāko dividenžu saņēmēju, lielākos zaudējumus cietušo uzņēmēju un tagad arī patieso labuma guvēju simtnieki.

Jau iepriekš esi Dienas Biznesam atklājis, ka laiku pa laikam kaut kas mainās Latvijas miljonāru atlases metodikā. Proti, faktiski iespējams, ka miljonāru ir krietni vairāk, bet redzam tikai tos, uz kuriem norāda dati. Vai šogad ir kādas izmaiņas miljonāru noteikšanā?

Protams, šie ir tikai pirmie simtnieki - kā redzams, pašlaik apakšējā robeža iekļūšanai Latvijas turīgāko cilvēku pirmajā simtniekā ir nedaudz virs 10 miljoniem eiro. Katram sarakstam ir sava metodika, un tie visi top ciešā sadarbībā ar Lursoft datu bāzēm. Latvijas simt bagātāko uzņēmēju saraksts jau tradicionāli izveidots, summējot to pašu kapitāla daļu, kas katrā no konkrēta uzņēmēja kompānijām ir attiecināma tieši uz viņa kapitāldaļām.100 lielāko pelnītāju saraksts neuzrāda to, cik naudas nokļuvis kāda uzņēmēja personiskajā makā, un tieši tāpat 100 lielāko zaudētāju saraksts neatklāj, cik no šī maka ir izzudis. Tas, ko šie saraksti rāda, ir – kāda ir uzņēmējiem piederošo uzņēmumu peļņas vai zaudējumu daļa, kas atbilst viņu līdzdalībai konkrētajos uzņēmumos.100 lielāko dividenžu saņēmēju saraksts, balstoties uz ikvienam pieejamiem un pārbaudāmiem Lursoft datiem, rāda pavisam konkrētas summas, ko pilnīgi konkrēti cilvēki izņēmuši no sava biznesa, lai ieguldītu tajā atpakaļ vai izmantotu citiem nolūkiem atbilstoši paši savām vēlmēm. Savukārt patieso labuma guvēju sarakstā uzskaitīti simt patiesie labuma guvēji, uz kuriem attiecināms lielākais Latvijā reģistrēto uzņēmumu (to, kuri ir iesnieguši labuma guvēju sarakstus) kopējais peļņas (pēc nodokļu nomaksas) apjoms.

Kādas ir būtiskākās izmaiņas Latvijas pelnošāko cilvēku sarakstos, un ar ko tas saistāms?

Tas nu gan katram lasītājam būtu jāpēta pašam - šis ir unikāls datu apkopojums, un katrs atbilstoši savai uztverei un vajadzībām var izdarīt secinājumus tieši sev.Taču to gan varu teikt, ka ļoti iesaku iegādāties un nolikt drošā vietā tieši šo Miljonāra izdevumu, jo prognozēju, ka nākamgad tajā būs ļoti nopietnas pārmaiņas. Un ne tāpēc, ka gaidāmas milzīgas izmaiņas Latvijas bagātāko cilvēku uzņēmējdarbībā, bet tāpēc, ka pirmoreiz būs publiski pieejami visi akciju sabiedrību akcionāru saraksti, kas līdz šim no sabiedrības bija slēpti. Tas daudz ko mainīs, un jaunumi būs pietiekami iespaidīgi.

Kādēļ Latvijā vēl aizvien nav miljardieru, kā tas ir Lietuvā?

Ceru, ka man nav taisnība, pieļaujot, ka tam ir pietiekami liels sakars ar to, ka vidusmēra latvietis pēc savas mentalitātes ir darba ņēmējs, nevis uzņēmējs.

Ir kādi uzvārdi pelnošo sarakstā, kurus vēlētos īpaši izcelt par viņu pienesumu tautsaimniecībai?

Jau atkal tas pats – nevienam neko priekšā neteikšu. Katram cilvēkam šajos sarakstos ir klāt apraksts – ne tikai plikas summas, bet arī uzņēmumu nosaukumi, to darbības jomas un rezultāti. Atkārtošos – šie ir unikāli datu apkopojumi, kuri ikvienam lasītājam var sniegt individuālus vērtīgus secinājumus.

Lielākie zaudētāji - to ir daudz, kāpēc un kā izskatās nākotne? Zaudējumi vēl prognozējami, un vai tie, kuri iekļūst pelnītāju sarakstā uz zaudētāju rēķina, ir veco smagsvaru vērti? Proti, Latvijas 100 bagātāko cilvēku kapitāla summa aug vai tomēr samazinās?

Katrā no sarakstiem ir atrodami simt vārdi un uzvārdi, sniedzot vispilnīgāko iespējamo pārskatu par Latvijas nacionālās uzņēmējdarbības lielāko panākumu guvējiem un arī lielākajiem neveiksminiekiem. Vienmēr būs zaudētāji, vienmēr būs ieguvēji, un uzņēmējdarbības īpatnība ir tā, ka apjomīga peļņa vienā gadā var mīties ar iespaidīgiem zaudējumiem jau nākamajā - arī to uzskatāmi parāda un pierāda Miljonāra saraksti.

Žurnālu Miljonārs meklē lielākajās mazumtirdzniecības vietās Latvijā!

Digitāli Miljonārs pieejams arī šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Krājbankas Investīciju pārvaldes Galvenās analītiķes Olgas Ertuganovas finanšu tirgus apskats.

Baltijas akciju tirgus

Latvija

Lietuva

Viļņas fondu tirgus arī noslēdza nedēļu zemāk par iepriekšējās nedēļas līmeņiem. Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā visaktīvāk tika tirgotas Lifosa akcijas, kuru cena samazinājās vēl par 11%. Rezultātā, no virsotnes, kas tika sasniegta 10. jūlijā, minerālmēslu ražotāja vērtspapīru cena samazinājās par vairāk nekā 30%. Aizvadītajā nedēļā kļuva zināms, ka Lifosa izsniegs mātes uzņēmumam «EvroHim» kredītu par summu $140 miljn. Aizvadītajā nedēļā, pēc jūlija atskaišu publicēšanas, ievērojamu kāpumu par 9.6% uzrādīja Klaipėdos nafta akciju kotējumu. Pozitīvu dinamiku uzrādīja banku sektora vērtspapīri. Ukio bankas akciju cena pieauga par 3% pēc labu peļņas rezultātu publicēšanas par šā gada pirmajiem 7 mēnešiem. Siauliu bankas akciju kotējumi arī pieauga par 1.1%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dubaijas lielais parādnieks – Dubai World - uzsācis sarunas ar bankām par 26 miljardu ASV dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizāciju, ieskaitot struktūrvienību Nakheel World un Limitless World saistības, ziņo Bloomberg.

Tādu Dubai World struktūrvienību kā Infinity World Holding un pelnošo ostas biznesu Ports & Free Zone parādsaistības netiks iekļautas pārrunās ar bankām, jo to finanšu situācija tiek uzskatīta par stabilu.

RBC Capital Markets analītiķis Niks Čeimijs (Nick Chamie) norāda, ka tagad, kad zināms, ka pārstrukturizēt plānots 26 miljardu dolāru lielu parāda daļu, pēdējo dienu laikā radītajai panikai tirgū vajadzētu pierimt, jo iepriekš tika lēts, ka pārstrukturizēt būs nepieciešams Dubai World parāds 60 miljardu dolāru apjomā.

Putam Investment eksperts Maikls Atkins (Michael Atkin) arī norāda, ka 26 miljardu dolāru lielas parāda daļas pārstrukturizācija parāda, ka problēmas ir nelielas, turklāt tās liecina, ka joprojām vēl neesam izkļuvuši no globālās finanšu krīzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr vien kompānija pati saprot, kas tai būtu jāizdara, lai tā nonāktu pie peļņas, peļņas gūšanai nevajadzētu notikt uz izaugsmes rēķina. Tā sarunā par globālajiem un Eiropas akciju tirgiem db.lv saka par Eiropas uzņēmumu kotāciju Ziemeļvalstīs un Baltijā atbildīgais Nasdaq vecākais viceprezidents Adams Kostjals (Adam Kostyal).

Viņa vērtējumā pēdējos dažos gados finanšu tirgos ir izveidojusies ideālajai tuva situācija sākotnējiem publiskajiem piedāvājumiem jeb IPO. Tā aizvien var vērtēt arī par spīti notikumiem vairāku mēnešu garumā ar tarifu kariem un diskusijām par Irānas kodolprogrammas līgumu un sankcijām, kas līdzi nes nenoteiktību – IPO tirgus lielāko ienaidnieci.

Šovasar Ziemeļvalstīs un Baltijā Nasdaq biržās kotēto kompāniju skaits ir pārsniedzis tūkstoti. Gada laikā (līdz 7. augustam) Nasdaq Baltijas un Ziemeļvalstu biržās to oficiālajos un First North sarakstos ir 59 jaunpienācēji, un kompāniju kopējais piesaistītais kapitāls ir 2,643 miljardi EUR.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Augšņu analīzēm vajag atbalstu

Sandra Dieziņa, 01.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prasīs valsts atbalstu augšņu agroķīmisko analīžu veikšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts arī TOP 500 izdevums, kas tapis sadarbībā ar Lursoft. Šogad tas piedāvā daudz plašāku ieskatu Latvijas tautsaimniecības norisēs, apkopojot informāciju jau par 1000 lielākajiem uzņēmumiem.

«2018. gadā 500 lielāko uzņēmumu finanšu rādītāji atspoguļoja ekonomikas tendences – kopējais apgrozījums pieaudzis, turpinot pārspēt iepriekšējo gadu rekordus. Tāpat augusi uzņēmumu kopējā peļņa. Jāatzīmē, ka 2018. gadā pieaugums bijis straujāks nekā iepriekšējā gadā un sasniedza 9,78%, kopējam apgrozījumam sasniedzot 34,25 miljardus eiro. Savukārt 1000 lielāko uzņēmumu kopējais apgrozījums sasniedz 40,56 miljardus eiro.

Vairākums topā iekļauto uzņēmumu strādājuši sekmīgi – ar peļņu. No 500 uzņēmumiem pelnošo uzņēmumu skaits ir 445, kas ir līdzīgi kā iepriekšējā topā. No 1000 uzņēmumiem ar peļņu strādājuši 888 uzņēmumi,» uzsver Žanete Hāka, izdevuma redaktore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk pelnošo mirušo slavenību saraksta augšgalā ierindojies populārās grupas Nirvana solists Kurts Kobeins, liecina Forbes apkopotais saraksts.

"Bagātākās mirušās slavenības" saraksts:

1 Kurts Kobeins (50 miljoni USD)

2 Elvis Preslijs (42 miljoni USD)

3 Čarlzs Šulcs (35 miljoni USD)

4 Džons Lenons (24 miljoni USD)

5 Alberts Einšteins (20 miljoni USD)

6 Endijs Varhols (19 miljoni USD)

7 Teodors Geisels (10 miljoni USD)

8 Reijs Čarlzs (10 miljoni USD)

9 Merlina Monro (8 miljoni USD)

10 Džonijs Kašs (8 miljoni USD)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ietekmīgais biznesa izdevums Forbes apkopojis pasaules labāk pelnošo modeļu topu.

Forbes norāda, ka supermodeļu dzīve pēdējā laikā nav palikusi vieglāka - slavenību kulta ietekmē daudzas firmas par savām reklāmas sejām izvēlas salvenības, nevis modeles. Arī mediji sekojot šai tendencei - uz ASV Vogue vāka pērn ir nokļuvusi tikai viena modele, lai gan 10 gadus atpakaļ 10 no 12 Vogue vākiem piederēja modelēm.

Tomēr tik un tā pieprasītākās modeles nopelna nopietnas summas. Sarakstā norādīta peļņa gūta pēdējo 12 mēnešu laikā. Jāpiezīmē, ka liela daļa pelnošāko modeļu ir noslēgušas līgumus ar Victoria's Secret, kas savukārt garantē to, ka topā nav tikai superkalsnas modeles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holivudas aktrise un dziedātāja Mailija Sairesa (Miley Syrus) ir kļuvis par visvairāk pelnošo pusaudzi Holivudā. 2007. gadā viņa nopelnīja 18,2 miljonus USD, ziņo Contactmusic.

Lai nu kā M. Sairesai vēl ir tāls ceļš līdz lielo zvaigžņu peļņai. Opra Vinfrija 2007. gadā nopelnīja 230 miljonus USD.

M. Sairesas lielākie ienākumi ir no lomām televīzijas seriālos un filmās, kā arī no mūzikas albumu un citiem pārdošanas darījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eiropas biržu indeksi stabili pēc optimisma par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām

LETA--AFP, 19.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas biržu indeksi pirmdien bija stabili, investoriem redzot pamatu optimismam par ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunām, kuru mērķis ir novērst tirdzniecības kara eskalāciju starp abām valstīm.

Ņujorkas akciju tirgi bija slēgti, jo ASV bija brīvdiena – Prezidentu diena. ASV investoru klātneesamību atspoguļoja nelieli tirdzniecības apjomi Eiropas biržās.

Tas bija «relatīvi kluss sākums» tirdzniecības nedēļai, kas citādi solās būt darbīga, sacīja FXTM pētījumu analītiķis Lukmans Otunuga. «Eiropas akcijas palika stabilas, pakāpeniski uzlabojoties optimismam par potenciālu progresu ASV-Ķīnas tirdzniecības sarunās».

Otunuga saistīja viegli pozitīvo tirgus noskaņojumu ar ASV tirdzniecības sarunu komandas ziņojumu prezidentam Donaldam Trampam, ka tikšanās ar Ķīnas amatpersonām bijušas «ļoti produktīvas».

Parīzes biržas indekss pieauga, Frankfurtes biržas indekss tikpat kā nemainījās, bet Londonas biržas indekss kritās, britu mārciņas vērtības kāpumam samazinot Lielbritānijā bāzēto citās valūtās pelnošo daudznacionālo uzņēmumu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk pelnošo mirušo slavenību saraksta augšgalā atgriezies Rock & Roll karalis Elvis Preslijs, kas 2006. gadā šo titulu zaudēja populārās grupas Nirvana solistam Kurtam Kobeinam, liecina Forbes apkopotais saraksts.

Laika posmā no 2001. gada līdz 2005. gadam Elvis Preslijs šajā sarakstā noturējās pirmajā vietā, un nu viņš ar nopelnītiem 49 miljoniem USD ir atgriezies Pelnošāko mirušo slavenību saraksta augšgalā.

Forbes ir apkopojis 13 slavenību ienākumus. Pelnošāko slavenību trīspadsmitnieks iepriekšējos 12 mēnešos nopelnījis 232 miljonus USD.

Pelnošākās mirušās slavenības saraksts:

2. Džons Lenons (John Lennon) - 44 miljoni USD;

3. Čarlzs Šulcs (Charles Schulz) - 35 miljoni USD;

4. Džordžs Harisons (George Harrison) - 22 miljoni USD;

5. Alberts Einšteins (Albert Einstein) - 18 miljoni USD;

Komentāri

Pievienot komentāru