Ražošana

Augļu nams ieguldīs teju 300 tūkstošus jaunas noliktavas būvē

Gunta Kursiša, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Augļu nams grasās būvēt jaunu augļu noliktavu, ieguldot tajā 296,5 tūkstošus latu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Kopumā konkursā par būvdarbu veikšanu uzvarējis Talsu novada Stendes uzņēmums Vīgantes, kas reģistrēts 2000. gadā un kura 2012. gada apgrozījums veidoja 825,5 tūkst. Ls, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas – 21,7 tūkst. Ls.

Tāpat konkursā savus piedāvājumus iesniedza personu apvienība SIA Armosils un SIA Redmars, kas atrodas Rīgā, Talsos reģistrētā SIA Stats un piegādātāju apvienība SIA CellTech un SIA Lia D no galvaspilsētas.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Augļu nams atrodas Tukuma novada Pūrē. Uzņēmums 2012. gadā apgrozīja 65,1 tūkst. Ls, bet peļņa pēc nodokļu nomaksas bija 3037 Ls. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā darbojas Jānis Lepsis, bet valdes locekļu amata pienākumus pilda Vita Butova un Jānis Baltiņš, liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudenī kooperatīvs Augļu nams atklās jaunu noliktavu Vilces pagastā, kurā augļi tiks glabāti vidē ar zemu skābekļa saturu, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Tajā varēs uzglabāt 500 tonnas augļu, tā izmaksās 550 tūkstošus eiro. Finansējums piesaistīts no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda.

Kopumā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu augļkopju kooperatīvi Augļu nams un Zelta ābele ir uzbūvējuši jaunas noliktavas aptuveni 2200 tonnu augļu uzglabāšanai un renovējuši vecās noliktavas – ar kopējo ietilpību aptuveni 1000 tonnu.

Augļu nams šobrīd ir vienīgais kooperatīvs Latvijā, kas ir uzbūvējis noliktavu, kurā augļi tiek glabāti vidē ar zemu skābekļa saturu. «Pamatā tajā tiek uzglabāti āboli, taču tur var glabāt arī bumbierus,» stāsta Augļu nams valdes priekšsēdētājs Jānis Lepsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Lauku bizness: Augļkopības nozarē visa par maz

Inita Šteinberga, speciāli DB, 11.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakām –augļkopība, domājam – āboli. Taču pat tos vēl nespējam izaudzēt vajadzīgajā daudzumā un kvalitātē

Tā uzskata Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte. Ābolu raža kopumā ir laba, taču dažādos reģionos – atšķirīga. Ābolu cena ir kritusi.

Augļkopji uzsver, ka pircēji psiholoģiski nevar pieņemt šķietamo cenu kāpumu pēc eiro ieviešanas. Vēl kāds drauds – poļu āboli; vienīgā cerība uz to, ka veiklie poļi atradīs aplinkus iespējas tos nogādāt ierastajiem ēdājiem.

Aptaujātie dārzu īpašnieki atzīst, ka augļkopība nav ātrs un viegls bizness, tomēr – ienesīgs dzīvesveids; sekmīgāk darbojas ģimenes uzņēmumi. Augļkopībā bez roku darba neiztikt, un to nekad nebūs iespējams pilnībā aizstāt ar tehniku, salīdzinot ar graudu audzēšanu. Tā kā laukos iedzīvotāju skaits samazinās, problēma ir tieši darba roku atrašana. Tādējādi daudzas saimniecības, sevišķi ogu audzētāji, nopietni pārdomā iespēju nākamgad ievest viesstrādniekus. Šīs sezonas ieguvums – atvieglotā programma sezonas laukstrādnieku reģistrācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Saistībā ar Krievijas sankcijām VID ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas vērsušies 32 uzņēmumi

Nozare.lv, 12.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ar lūgumu piešķirt nodokļu brīvdienas kopumā ir vērsušies 32 uzņēmumi, kuru darbību ir ietekmējušas Krievijas ieviestās sankcijas vai arī Krievijas-Ukrainas konflikts, informēja VID.

Uz 12.septembri desmit nodokļu maksātājiem pārskatīti uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) avansu maksājumi, kuri iesniegumā kā pieprasījuma pamatojumu min Krievijas piemēroto preču embargo.

Četri no šiem uzņēmumiem darbojas transporta un ekspedīcijas pakalpojumu, loģistikas un kravu tranzīta nodrošinājuma pakalpojumu jomā; viens - zivju konservu ražošanā, pārtikas konservu kārbu un vāku ražošanā; viens - jūras zvejniecībā; viens - metālizstrādājumu cauruļu, apkures iekārtu un to piederumu vairumtirdzniecībā; viens - automobiļu rezerves daļu un piederumu mazumtirdzniecībā; viens - augļu un dārzeņu vairumtirdzniecībā un vēl viens - mežizstrādē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PVD: Pārkāpumi Rīgas centrāltirgū notiekošajā Nakts tirgū ir sistēmiski

LETA, 07.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārkāpumi AS Rīgas centrāltirgus teritorijā notiekošajā Zemnieku jeb Nakts tirgū ir sistēmiski. Lai cīnītos ar tiem, ir jāpalielina Rīgas centrāltirgus atbildība, intervijā LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis.

Viņš uzsvēra, ka Rīgas centrāltirgus tikpat kā nekontrolē, kas notiek nakts tirgū. «Netiek prasīti dokumenti, netiek prasīts vai tiek izmantoti kases aparāti,» sacīja Balodis.

Rīkojot pārbaudes šajā tirgū, kurā vairāk notiek vairumtirdzniecība, «vienmēr ir iespējas kaut ko izņemt», norādīja PVD vadītājs. «Vai nu nav dokumentu, vai dokumenti ir viltoti. Kases aparātu un čeku klātbūtne ir reta parādība,» sacīja Balodis.

Runa esot par nezināmas izcelsmes produktiem, kuru izcelsme, visticamāk, ir Polija.

Regulāri reidi esot tikai viens veids, kā cīnīties ar šo problēmu. PVD jau vērsušies pie Rīgas domes ar aicinājumu noteikt pastiprinātu atbildību Rīgas centrāltirgum kā šīs tirdzniecības vietas īpašniekiem. PVD rosina, ka tirdzniecības vietas īpašniekam, izsniedzot atļauju tirgoties, būtu jāpārbauda dokumentācija, kā arī būtu nepieciešams, lai tiktu liegts tirgoties tiem, kas reiz jau pieķerti pārkāpumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

6. jūnijā Latvijas vadošais restorānu aprīkojuma tirgotājs, riekstu un žāvēto augļu importētājs SIA Gemoss ar vērienīgu festivālu Meet&Greet svinēs uzņēmuma 25. dzimšanas dienu. Festivālā Meet&Greet būs iespēja satikties nozares profesionāļiem – notiks 35 Gemoss piegādātāju produktu degustācijas, jauno produktu prezentācijas un ekspertu lekcijas, savukārt festivāla izskaņā varēs baudīt īpašu svētku koncertu.

“Esmu no sirds pateicīga mūsu klientiem un piegādātājiem par līdzšinējo sadarbību. Festivāla ideju esam lolojuši ilgi un esam patiesi gandarīti, ka tā būs iespēja mums visiem satikties. 25 gadi nesavtīga darba ir nesuši augļus – pērn iezīmējām strauju izaugsmi, sasniedzot 7.5% apgrozījuma pieaugumu un liekot stabilus pamatus tālākai uzņēmuma attīstībai. Veiksmīgi attīstāmies Latvijas un Igaunijas tirgū, kā arī pagājušo gadu atkārtoti ieguvām starptautisko pārtikas kvalitātes un drošības sertifikātu BRC (British Retail Consortium – Global Standarts for Food Safety), kas apliecina Gemoss ražotās produkcijas augsto kvalitāti un atbilstību visām normatīvajām prasībām,” stāsta Gemoss vadītāja Ieva Treija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Latvijas augļkopji vietējo tirgu nepiepildīs vēl 10-20 gadus

Raivis Bahšteins, 13.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augi ziemu pārcietuši labi vai pat izcili, bet labas ražas prognozes bremzē bažas par laikapstākļu «atriebību» pavasarī, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kopumā augļkopji un lauksaimnieki maigo ziemu vērtē ar dalītām jūtām. «Nopirku slēpes, bet sniega nav jau otro gadu! Bet augļkokiem – ziema kā paradīzē,» atzīst augļkopības saimniecības Akmentiņi Lietuvas pierobežā saimnieks Jānis Baltiņš, kurš saimnieko kopā ar Daci Drošprāti, saimniecības Gaidas īpašnieci. Pēc šādas ziemas arī raža sagaidāma laba, norāda J. Baltiņš. Latvijas Augļkopju asociācijas, kas apvieno 400 lielāko Latvijas augļkopju, konsultants par jautājumiem ābolu audzēšanā Guntis Ofkants vērtē, ka ziema parasti nepaiet pilnīgi bez sekām, tāpēc daba vēl varot paņemt savu daļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Bauskas novada dārzeņu audzētāja: TV sižetus par izmestiem kabačiem var nofilmēt katru gadu

Dienas Bizness, 28.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mūspuses dārzeņu audzētāji un pārstrādātāji par Krievijas un Ukrainas militārā konflikta dēļ noteikto ekonomisko sankciju ietekmi nav tik satraukti, kā tas izskanējis no citu novadu zemniekiem nacionālajos medijos,» vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Bauskas novada Brunavas pagasta «Sprīdīšu» saimniece Iveta Ļekūne apstiprinājusi, ka sankcijas tā īsti uz savas ādas nav jutusi, bet turpina pārdot izaudzēto Rīgā zemnieku nakts tirgū un vairumtirdzniecībā. «TV sižetus ar ainām par izmestiem kabačiem var nofilmēt katru gadu, jo kādas divas nedēļas augustā tos nevāc zemās cenas dēļ . Ziedkāposti nakts tirgū nupat bija tikai ļoti maziņi par pusotru eiro kilogramā – tā ir laba cena, jo piedāvājums nav liels,» vērtējusi pieredzējusī audzētāja.

I. Ļekūne pieļauj, ka lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām aina ir pilnīgāka, tomēr pagaidām neesot piepildījušās bažas par Polijas lēto dārzeņu masveida ieplūšanu tāpēc, ka tiem slēgts Krievijas tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 15% tirgotāju, ko no marta līdz maijam pārbaudījis Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pavaddokumentos norādījuši neatbilstošu svaigu dārzeņu un augļu izcelsmes valsti. PVD veica pārbaudes ap 900 tirdzniecības uzņēmumos, arī vairākās vairumtirdzniecības noliktavās, otrdien raksta laikraksts Diena.

Skaitļi parāda, ka aktuāls šis jautājums ir arī par tirgū nopērkamajiem gurķiem. Kā novēroja Diena, gurķu izcelsmes vieta ir strīdus objekts arī Centrāltirgus pārdevēju vidū. Tie, kas tirgo ievestos, saka, ka tikai retais tirgotājs drīkstētu norādīt Latviju kā izcelsmes vietu, jo īstā sezona vēl tikai priekšā. Savukārt pārdevēji, kas gurķiem kā izcelsmes valsti norādījuši Latviju, Dienai teic, ka tos audzē īpašās siltumnīcās.

Latvijas Mājražotāju un mazo ražotāju informācijas un atbalsta biedrības valdes priekšsēdētājs Agris Locs atzīst, ka tirgos diezgan uzmanīgi jāpēta, vai tiešām tiek tirgota vietējā prece. Tuvākajās nedēļās gurķu ražai vajadzētu ienākties lielākajā daļā saimniecību, tad risks tapt maldinātam būs krietni mazāks. «Patlaban ļoti daudz kas ir atkarīgs no tirgotāja godaprāta. Mums Mājražotāju biedrībā ir iekšējā kontrole. Visi cits par citu visu zina. Ja kāds sāk šmucēties, pārējie noziņo, jo nevēlas graut biedrības prestižu,» teic A. Locs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) izsludinājuši pieteikšanos izsolei uz vēsturiskā Tetera nama Brīvības ielā 61 nomas tiesībām uz 30 gadiem, aicinot tirgus dalībniekus novērtēt ēkas attīstības potenciālu, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

«Nomas nosacījumi ir samērīgi un ticam, ka atradīsies tirgus dalībnieks, kas novērtēs šīs ēkas attīstības iespējas. Nelielu daļu -nepilnus septiņus simtus kvadrātmetru ēkas platības ekspozīcijai par čekas vēsturi Latvijā ēkas pagraba stāvā un pirmajā stāvā izmanto muzejs. Cienām vēstures liecības, taču vienlaikus raugāmies nākotnē: vēsturiskā 7 stāvu neoklasicisma nama lielākajā – teju 8 tūkstoši kvadrātmetru plašajā daļā ir telpas, kuru sākotnējā dzīve bija saistīta ar sabiedrībai nozīmīgām jomām - izglītību, tirdzniecību, grāmatniecību, mūziku un citām. Vēlamies atdot ēkai tās pelnīto sākotnējo spozmi un iedvest jaunu elpu, tāpēc meklējam valstij izdevīgākos īpašuma attīstības scenārijus,» atklāj VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» ( VNĪ) turpinās izsolīt nomas tiesības vēsturiskā Tetera nama, Brīvības ielā 61 (Stūra māja) ilgtermiņa nomai uz 30 gadiem. Jau tuvākajā laikā plānots izziņot atkārtotu izsoli, informē VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

«VNĪ veica uz aktīvu iznomāšanas kampaņu balstītu jaunu klientu piesaisti un tirgus dalībnieku apzināšanu, t.sk. piesaistot nekustamā īpašuma brokerus. Lai arī nomas tiesību izsolē oficiālu pieteikumu noteiktajā termiņā nav, interese par šo īpašumu ir, tādēļ turpinām darbu ar ieinteresētajiem tirgus dalībniekiem. Lielākā interese par šo ēku tika novērota tieši viesnīcas biznesa attīstītājiem. Pretendenti ir iepazinušies ar ēkas tehnisko stāvokli un papildus nosacījumu, ka ēkas daļa tiek saglabāta muzejam. Šobrīd redzam, ka potenciālajiem interesentiem grūtības sagādā, pirmkārt, ēkas sadalījums ar publisko nomnieku, kā arī nepietiekošs laiks lēmuma saskaņošanai ar potenciāliem finansētājiem. Izziņojot atkārtotu izsoli, meklējam iespējas nodrošināt konkurētspējīgākus nosacījumus atbilstoši likumam,» norādīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Andris Vārna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Krievija aizliegs pārtikas produktu importu no ASV un Eiropas

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 07.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskava plāno aizliegt visus ASV lauksaimniecības produktus, ieskaitot mājputnu gaļu, kā arī Eiropas Savienības augļu un dārzeņu importu, tādējādi atbildot uz Rietumu sankcijām, kas tiek noteiktas pret Krieviju saistībā ar Ukrainas krīzi, atsaucoties uz valsts amatpersonu sniegto informāciju, ziņo rt.com.

Visām lauksaimniecības precēm, kas ražotas ASV, aizliegums tiks uzlikts uz vienu gadu, paziņojis Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta Rosseļhoznadzor pārstāvis Aleksejs Aleksejenko.

Aizliegto produktu saraksts tiks publicēts ceturtdien, viņš piebildis.

Aizliegums attieksies arī uz Eiropas Savienības augļiem un dārzeņiem. Kāds informācijas avots Krievijas medijiem «pačukstējis», ka importa aizliegums skars arī piena produktus no Eiropas Savienības. «Sarakstā iekļauts piena pulveris, sviests un siers,» vēstījis informācijas avots. Dažos medijos tiek minēts arī zivju produktu aizliegums.

Komentāri

Pievienot komentāru