Tirdzniecība un pakalpojumi

Aura-Farm jauns īpašnieks un izmaiņas valdē

Žanete Hāka, 25.09.2014

Jaunākais izdevums

SIA Aura-Farm reģistrētas izmaiņas īpašnieku sarakstā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums reģistrēts 1993.gada augustā. Par SIA Aura-Farm īpašnieku kļuva Inesei Oskerko piederošā SIA Farma Balt Aptieka.

Līdz ar dalībnieku maiņu reģistrētas izmaiņas ar SIA Aura-Farm valdē. Līdz šim valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma Igors Kukulis un valdes locekle bija Ilze Šampane, bet tagad uzņēmuma valdē darbojas Andrejs Kanapuhins un Jūlija Kandaurova.

SIA Aura-Farm nodarbojas ar farmaceitisko izstrādājumu mazumtirdzniecību specializētajos veiklos. Aizvadītajā gadā uzņēmums apgrozīja 866,032 tūkstošus eiro un pārskata gadu noslēdza ar 9,007 tūkstošu eiro peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Aura Auto izbeigts maksātnespējas process

Žanete Hāka, 01.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam Mitsubishi tirgotājam Latvijā SIA Aura Auto izbeigts maksātnespējas process, liecina Lursoft dati.

2013. gada augustā SIA Aura Auto tika uzsākts tiesiskās aizsardzības process, bet jau tā paša gada oktobrī tika pasludināta šī procesa izbeigšana, jo maksātnespējas administrators konstatēja, ka Aura Auto ir sniedzis nepatiesas ziņas, savā plānā nav norādījis un maksājumu saistības izpildes grafikā nav iekļāvis kreditoru SIA Vilo 7, kura prasījuma tiesības pret Aura Auto sasniedz 5,7 tūkstošus eiro, kā arī Aura Auto ir mainījuši savu juridisko adresi, neinformējot par to administratoru.

Maksātnespējas datu bāzē ir norādīts, ka uzreiz pēc tiesiskās aizsardzības procesa izbeigšanas uzņēmumam tika pasludināts maksātnespējas process, bet šā gada 30. septembrī, maksātnespējas process izbeigts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Aura Power Ignalinas rajonā investēs 300 miljonus eiro saules elektrostacijas izveidē

LETA--BNS, 12.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas uzņēmums "Aura Power Developments" Lietuvas Ignalinas rajonā plāno investēt 300 miljonus eiro, lai 600 hektāru teritorijā līdz 2025.gada nogalei izveidotu saules elektrostaciju ar 375 megavatu (MW) jaudu, pirmdien paziņoja kompānija.

Britu uzņēmums arī interesējas par iespējām īstenot elektroenerģijas glabāšanas jeb akumulatoru bateriju projektus Lietuvā.

"Aura Power Developments" informēja, ka kompānija jau ir sākusi sagatavošanās darbus saules elektrostacijas izveidei pēc tam, kad parakstīja nodomu protokolu ar Lietuvas elektropārvades sistēmu operatoru "Litgrid" un iemaksāja 5,625 miljonu eiro drošības naudu.

Britu uzņēmuma partneres Lietuvā "Rene Group" vadītājs Aistis Radavičus stāstīja, ka lielākā daļa saules elektrostacijai nepieciešamās zemes nomas līgumu parakstīti ar vietējiem aitkopjiem, kuri joprojām varēs saimniekot šajā teritorijā.

Ar parkā saražoto elektroenerģiju varēs nodrošināt 190 000 Lietuvas mājsaimniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Veselības centru apvienība (VCA) šogad ir investējusi 400 000 eiro VCA poliklīnikas Aura zobārstniecības renovācijā un paplašināšanā, informē VCA stomatoloģijas dienesta vadītāja Aiga Dauškāne.

Investīcijas ir ieguldītas medicīnas aparatūrā, instrumentos, telpu remontā, kondicionēšanas un ventilēšanas sistēmu ierīkošanā, lai pacientiem nodrošinātu augsta līmeņa medicīnas pakalpojumus drošā vidē.

Lielākā daļa investīciju jaunajā VCA poliklīnikas Aura zobārstniecībā ir atvēlēta speciālām telpām un modernam aprīkojumam zobu tehniskajai laboratorijai, kas tagad uzņēmumam sniegs iespēju kādreiz izmantoto ārpakalpojumu veikt sava uzņēmuma ietvaros. Jaunā laboratorija varēs nodrošināt visa spektra zobu protēžu izgatavošanu no ierastajām izņemamajām līdz augsti tehnoloģiskām implantu protēzēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung" pašā gada sākumā prezentētais "Note 10 Lite" sniedz iespēju lielākam patērētāju lokam izmantot "S Pen" irbuļa priekšrocības

Pašā gada sākumā, kad viedtelefonu pasaulē valda relatīvs klusuma periods, "Samsung" pārsteidza daudzus. Bez ierastās patērētāju «iesildīšanas» un kacināšanas ar informācijas drumslām par gaidāmajiem jaunumiem, pārdošanā tika laistas pērnā gada flagmaņu "Galaxy S10" un "Galaxy Note 10" "vieglās" versijas "Lite".

Ja "S" sērija jau iepriekš pieredzējusi lētāku modeli, tad "Note" šādu «sānsoli» prom no elitārisma sper pirmoreiz.

Dizains

(Raksta autora vērtējums: 8 punkti no 10)

"Note" kopš pirmsākumiem bijis biznesa klases tālrunis – gaumīgs, funkcijām bagāts un atbilstoši arī dārgs. Savukārt "Lite" koncepts paredz, ka ierīcei kaut kas tiek atņemts, lai padarītu to masām pieejamāku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau iepriekš Diāna Urtāne radīja apģērbu no dabiskiem materiāliem, bet, barojot savus bērnus ar krūti, saprata, ka nopietna niša ir apģērbs tieši jaunajām māmiņām

«Jau tad, kad gaidīju un baroju pirmo bērniņu, biju saskārusies ar to, ka nav ko vilkt ne grūtniecības, ne zīdīšanas laikā, jo tas apģērbs, kuru valkāju pirms tam, vairs neder, jo neesi vēl vecajā formā. Turklāt pabarot bērnu, vienlaikus pārāk daudz neizģērbjoties, nav tik vienkārši,» stāsta Diāna, kurai nesen piedzimusi otra meitiņa.

Pie jaunās māmiņas bija atbraucis ciemos raidījums Māmiņu klubs, kur Diāna cita starpā runāja arī par šo tematu un nodemonstrēja apģērbu, ko ir sašuvusi savām vajadzībām. Drīz pēc tam viņai sāka zvanīt citas mammas, sacīdamas, ka arī viņas labprāt iegādātos šādu apģērbu. «Vienā brīdī sapratu, ka gribētu šo lietu attīstīt tālāk. Pētīju tirgu, bet lielākoties zīdīšanai domātais apģērbs bija vecmodīgs. Man gribas ieviest mūsdienīgo – mammai nav jāizskatās pēc vecmāmiņas. Es meklēju interesantus audumus un kombinācijas, lai izstrādātu apģērbu, par kuru nevar pateikt, ka tas domāts zīdīšanai, ja vien to nezini. Ideja – veidot funkcionālu apģērbu, kas nekliedz, ka esi «piena banka», lai arī mamma to neslēpj. Šādas drēbes nebūtu jāizmet ārā tikai tāpēc, ka beidz barot bērnu,» saka Diāna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Veselības centru apvienība (VCA) šogad ir investējusi 400 000 eiro VCA poliklīnikas Aura zobārstniecības renovācijā un paplašināšanā.

Investīcijas ir ieguldītas medicīnas aparatūrā, instrumentos, telpu remontā, kondicionēšanas un ventilēšanas sistēmu ierīkošanā.

Jaunā laboratorija varēs nodrošināt visa spektra zobu protēžu izgatavošanu.

AS Veselības centru apvienība zobārstniecības sniedz zobārstniecības pakalpojumus sešās VCA poliklīnikās - Aura, Elite, Pļavnieki, Pulss 5, Vesels un Liepājas MC.

Aura zobārstniecības atklāšana notika šodien, 21.aprīlī.

Fotogrāfijas skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centrā Galleria Riga atvērts igauņu zīmola Dollabel veikals. Igauņu zīmols drīzumā piedāvās arī īpaši Latvijai radītu Riga Dolls kolekciju, teikts paziņojumā medijiem.

Dollabel ir mode, kas pauž – klasisks apģērbs var būt arī krāsains un dzīvespriecīgs. Dollabel veido prêt-à-porter tērpus dažādām dzīves situācijām. Modes zīmola mūzas ir sievietes ar raksturu no dažādām jomām un profesijām.

Zīmols katrā valstī sadarbojas ar vietējām sievietēm, radot unikālas kolekcijas. Dollabel apakšzīmolu Tallinn Dolls un London Dolls turpinājums būs Riga Dolls kolekcija, kas tiks prezentēta jau šoruden.

«Mans mērķis ir palīdzēt vietējiem modes zīmoliem kļūt atpazīstamiem un iecienītiem starptautiskā līmenī. Katrai pilsētai ir īpaša aura. Tā atspoguļojas manās kolekcijās, kas tapušas sadarbībā ar spilgtām personībām,» stāsta Dollabel radošā direktore Mari Martin. «Rīga ir skaista pilsēta, kurā dzīvo apbrīnojamas sievietes, kam ir savi hobiji, mērķi un sapņi. Viņas ir spēcīgas un vienlīdz maigas, sievišķīgas būtnes. Mani iedvesmo katras pilsētas kultūra, māksla, aura un cilvēkstāsti.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru un transporta pakalpojumu uzņēmums DFDS aizvadītajā gadā turpinājis izaugsmi, pateicoties apjomu un peļņas pieaugumam kravu pārvadājumu un loģistikas jomā.

Salīdzinājumā ar 2020. gadu, uzņēmuma EBITDA rādītājs audzis par 25%, sasniedzot 459 miljonus eiro. Savukārt, uzņēmuma ieņēmumi 2021. gadā palielinājās par teju 28%, sasniedzot 2,4 miljardus eiro.

Kravu pārvadājumu apjoma pieaugums visstraujāk tika novērots 2021. gada pirmajā pusē, salīdzinot ar aizvadītā gada attiecīgo periodu, kurā Covid-19 ierobežojumu dēļ, saglabājās ietekme uz kravu pārvadājumu nozari kopumā. 2021. gadā DFDS izdevās sasniegt mērķus, gan paplašinot pārvadājumu maršrutu tīklu, gan strādājot pie esošās kuģu flotes CO2 emisiju samazināšanas.

DFDS prāmju pārvadājumu nodaļas ieņēmumi pieauga par 25%, kas saistīts, gan ar trīs jaunu prāmju maršrutu atvēršanu, gan arī pārvadāto kravu apjomu palielinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Omicron ar optikas ierīču tirdzniecību iecerējis iekarot Skandināvijas un Rietumeiropas valstu tirgus, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Omicron strādā šaurā nišā un fokusējas uz astronomijas preču (teleskopu, tālskatu, binokļu), mikroskopu, kā arī nakts redzamības iekārtu medniekiem, meža kameru, palielināmo stiklu un globusu tirdzniecību internetā. SIA Omicron kāpinājis apgrozījumu no 45 tūkst. eiro 2011. gadā līdz vienam milj. eiro 2015. gadā. Šo finanšu gadu uzņēmums prognozējis pabeigt ar nelielu apgrozījuma pieaugumu, salīdzinot ar pērno gadu. Uzņēmums ir iekļauts laikraksta Dienas Bizness un Lursoft veidotajā strauji augošo uzņēmumu jeb Gazeļu sarakstā. «Šis būs stabilitātes gads, kad visus apgrozāmos līdzekļus investēsim uzņēmuma attīstībā, nostabilizēsimies eksporta tirgos,» atklāj SIA Omicron īpašnieks Jānis Elsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Sākam! Lielāko lauku torti cepusi Drošības policijai

Raivis Bahšteins
, 19.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionālo mājas kūku cepēja Ilze Kupča vēlas saglabāt mājražotājas statusu, lai nezaudētu kvalitāti un individuālo pieeju , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Viena no Latvijas vairāk atzītajām kūku gatavotājām Ilze Kupča prasa desmit eiro par kilogramu. Viņas nosauktā cena spēj konkurēt pat ar konditorejām un kūkām lielveikala plauktā. Līdz šim I.Kupča tortes septiņus gadus cepusi savā virtuvē dzīvojamā mājā Baldonē, par ko liecina karstumā nobrūnējušie cepeškrāšņu stūri. Šogad viņa cer iekārtot savu ceptuvi, taču nezaudējot ne tikai mājražotājas statusu, bet arī pieeju.

Mācījās Youtube

2014.gada decembrī bijušas dienas, kad I. Kupča vienatnē izcepusi pat 15 kūku, lai gan privātmājas virtuvīte ir visai pašaura. Dažādos konkursos viņa iepazinusies ar kolēģēm un konkurentēm no visas Latvijas. Kūku cepēju mūsu valstī netrūkst, viņa secina. I.Kupča ir gada labākās kūkas autore konkursa Latvijas mājas tortes 2013 Zemgales kārtā, savukārt Latgalē ieņēma 3. vietu. Dažādos konkursos dzirdējusi uzslavas un ieteikumus no pavārmākslas līderiem, I. Kupča sāka apzināties, ka hobijs varētu būt arī kaut kas vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Mājokļu celtniecībā izaugsme, tomēr Rīgā uzbūvē divreiz mazāk nekā Viļņā un Tallinā

Dienas Bizness, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no būtiskākajām tendencēm jaunu dzīvokļu celtniecībā Rīgā – nozare izkustējusies no stagnācijas, pēdējos trīs gados vērojama izaugsme, turklāt ar lielāku orientāciju uz vietējo tirgu, nekā tas bija iepriekš. Jaunajos projektos vietējo pircēju pieprasītākie ir dzīvokļi, kuru cena vidēji ir ap 90 000 eiro, trešdien raksta laikraksts Diena.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, Latvijā uzbūvēto divu vai vairāku dzīvokļu ēku kvadrātmetru skaits lēnām, bet pieaug. Ja 2012. gadā tika uzbūvētas šādas ēkas 96 000 kvadrātmetru platībā, tad 2014. gadā tie jau bija 143 000 kvadrātmetru. Saskaņā ar Rīgas pilsētas būvvaldes datiem pēdējos gados pieaug arī izsniegto būvatļauju skaits. Tomēr jaunu mājokļu būvniecību kavē samērā mazais pieprasījums, jo vietējo iedzīvotāju pirktspēja nereti ir pārāk zema, lai iegādātos dzīvokļus jaunajos projektos. Savukārt nerezidentu pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgā faktiski ir apsīcis.

Projektu, kas tiek attīstīti pašlaik, vidū jāmin dzīvokļu ēka Felicity Apartments Rīgā, E. Birznieka-Upīša ielā ar 78 dzīvokļiem, kuru ekspluatācijā plānots nodot 2015. gada beigās, projekts Priedes Pierīgā, Gulbju ielā ar 40 dzīvokļiem, projekts Z Tower ar 336 apartamentiem Ķīpsalā, projekts Biķerziedi Biķernieku ielā. Pēdējā minētajā projektā, kurā jau notiek dzīvokļu iepriekšpārdošana, attīstītājs min, ka dzīvokļu platība ir no 46 līdz 88 kvadrātmetriem, un cena svārstās no 78 600 līdz 157 800 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Arābu un Irānas bīstamā arabeska

Didzis Meļķis, DB starptautisko ziņu redaktors, 06.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interešu mudžeklis starp ķildniekiem Persijas līcī der tepiķa rakstam, bet ne rīcībspējīgai stratēģijai reģionā un attiecībās ar Eiropu un ASV

Ak, skaistā un vienkāršā Dimā laikmeta romantika, kad lietu noskaidrošanai atlika vien atrast pareizo sievieti! Nenoliedzami, ka arī tolaik tas nenozīmēja atrisinājumu – tā dēļ romantiķi šāvās, dūrās un, sniega vērpetēs vīti, lēca zem vilciena, tomēr rīcību motivējošais emocionālais strāvojums bija skaidrs un monolīts, kaut arī iemiesojās katram savā liktenīgajā femme fatale. Kopš romantiskā cherchez la femme vietā ir stājies pragmatiskais «meklējiet naftu!», viss ir sagriezies ar kājām gaisā. Nafta ar tās ieguves, tirgošanas, dažādu embargo, sankciju un cenu politiku kā «paskaidrojošais» kopsaucējs ir palaidusi pasaulē tādu interešu un emociju džinu plejādi, ka tikt ar tiem kaut vai apmēram vienos vārtos ir principā neiespējami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar airBaltic klientu apkalpošanas un virszemes operāciju viceprezidenti Lauru Vecvanagu

Lelde Petrāne, 10.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild aviokompānijas airBaltic klientu apkalpošanas un virszemes operāciju viceprezidente Laura Vecvanaga. airBaltic un Rīga savieno Baltijas reģionu ar 60 galamērķiem Eiropā, Tuvajos Austrumos un NVS.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Ja jūs iemīlaties aviācijas nozarē, tad tas notiek momentāni – pirmajos darba mēnešos, un ir uz ilgu. Šī nozare no vienas puses ir ļoti apjomīga, bet tajā pašā laikā salīdzinoši šaura. Mēs zinām savus kolēģus, partnerus un klientus pat gadiem ilgi. Aviācijā strādājot, tu sevi spēj «savienot» ar visu pasauli, un es patiešām izbaudu to, ka esmu kustībā katru dienu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēka Rīgā, Jaunsaules ielā 1 iegādāta par privātiem līdzekļiem 290 000 eiro apmērā. Vairākās kārtās paredzēts piesaistīt finansējumu un dzīvokļu projekta kopējās izmaksas lēšamas ap 1 miljonu eiro, biznesa portālam db.lv pastāstīja projekta attīstītājs Viesturs Vucāns.

Db.lv jau vēstīja, ka vietnē Crowdestate publicētā informācija liecināja par to, ka notiek sagatavošanās darbi šīs ēkas atjaunošanai. Tādēļ sazinājāmies ar projekta attīstītāju, lūdzot sniegt plašāku informāciju.

Jaunie dzīvokļu saimnieki ēkā varētu ievākties jau nākamā gada pavasarī - vasaras sākumā.

Trīsstāvīgā māja nopirkta 2014. gadā, tam sekojusi tā saukto loft dzīvokļu (īpašums, kas savulaik kalpojis industriāliem mērķiem, tiek pārbūvēts mūsdienīgā izpildījumā, saglabājot seno auru) projekta izstrāde. «Ar to bija aizķeršanās, jo notika Zolitūdes traģēdija, mainījās likumdošana un noteikumi. Mēs nomainījām arhitektu un pārstrādājām arī projektu,» stāsta V.Vucāns. Ēkas projektu izstrādājis arhitektu birojs «Pils M», bet kā ģenerāluzņēmējs izvēlēts SIA «AMBK».

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Coffee Tower - bizness divos kvadrātmetros

Linda Zalāne, 17.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pie Vērmanes dārza, blakus Saktas puķu tirdziņam Reinis Silovs sācis kafijas biznesu – Coffee Tower.

Viņš saimnieko un pilda baristas pienākumus šaurā, vien 2,62 kvadrātmetru lielā telpā. Ideja par to, ka šajā tornītī varētu tirgot kafiju līdzi ņemšanai esot radusies apmēram pirms diviem gadiem. «Netālu no Vērmanes dārza reiz devos pie kāda sadarbības partnera un ieraudzīju, ka tornītis stāv tukšs. Iedomājos, ka šeit būtu ideāla vieta kafijas tirgošanai. Tā šo domu prātā turēju, līdz pagājušajā rudenī viens no maniem pašreizējiem biznesa partneriem teica, ka Rīgas dome viņam atsūtījusi piedāvājumu par iespējām nomāt dažādas komercplatības un tur esot arī kaut kāda būdiņa,» atminas R. Silovs. Toreiz līdz dokumentu iesniegšanai esot atlikušas vien divas dienas. Operatīvi sagatavoti dokumenti un iesniegts pieteikums pašvaldībai. Izsolē par nomas tiesībām pieteikušies vēl trīs pretendenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: GIVEN

Kurš ir viens no pirmajiem lielajiem izaicinājumiem pāra attiecībās? Daudzi piekritīs, ka runa ir par gredzena izvēli laulībām, jo tas ir lēmums, kur jāsasniedz vienprātība neskatoties uz stila, modes un citām gaumes atšķirībām. Galu galā – laulību gredzens tiek izvēlēts visam kopdzīves laikam, tāpēc tam ir jābūt tādam, kas, ikreiz to ieraugot, priecē acis un sirdi. Reizēm pāra laulības gredzeni un to izvēle kļūst par interesantu tematu ne tikai pašam pārim, bet arī tuviniekiem, padarot izvēles procesu vēl sarežģītāku. Lai izvēli atvieglotu, jau laikus ir jāzina, tieši ko mēs vēlamies. Vai zini, kāds ir Tavs perfektais laulību gredzens? Ja ne – lasi tālāk un uzzini, kādi tie mēdz būt un izvērtē kuri no tiem ir tuvāki Tavai sirdij.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lētākais, taču nepopulārākais risinājums

www.daugavasbalss.lv, 29.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plūdi Ogres upē laiku pa laikam ogrēniešiem liek pārdomāt pašu drošību, pašvaldības spēju rūpēties par šo drošību un lieku reizi pārbauda arī operatīvo dienestu gatavību ārkārtas situācijām. Kā uz visiem laikiem pasargāt Ogres lejteces iedzīvotājus no nepatīkamām situācijām, kad pie mājas palodzes klauvē ledi? To, sarunā ar pieredzējušu hidroenerģētiķi un upju «rakstura» pazinēju Hariju Jaunzemu no Ķeguma novada, skaidroja portāls www.daugavasbalss. Izrādās, risinājums šai problēmai noformulēts jau Rīgas HES nodošanas aktā. Tas ir salīdzinoši lēts, taču nepopulārs.

— Interneta vietnēs lasāmi satrauktu iedzīvotāji viedokļi par to, ka Ogres upē aizsprostam pie hidroelektrostacijas saliktas atpakaļ slūžas un pacelts ūdenslīmenis. Vai šāda rīcība, zinot, ka pavasarī atkal gaidāmi plūdi, ir pamatota?

— Ja upē ir aizsprosts, tad labāk, lai ledus izveidojas pie augstāka ūdenslīmeņa. Biezāks ūdens slānis neizsals cauri un, ja būs nepieciešams, plūdu laikā upē varēs nodrošināt pietiekamu ūdens caurplūdi. Ledus nav nosēdies uz upes gultnes un, operatīvi rīkojoties, cilvēkus var pasargāt.

Protams, ir dzirdēti arī viedokļi, ka dambi vajadzētu nojaukt pavisam. Mēs, cerot uz labāku iznākumu, jau daudz ko esam Latvijā nojaukuši un cerētā ieguvuma vietā ir tikai papildu problēmas. Līdzīgi būtu arī ar spēkstacijas dambi. Tā tomēr ir iespēja kaut nedaudz, tomēr ietekmēt upes plūdumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā kāpums neticami
 spējš

Zane Meļķe, speciāli DB, 30.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma Latvijas ieguldījumu fondos straujš kāpums; akciju tirgus iepriecina

Pēc mērenā kopējā 2014. gada atvērto fondu snieguma, kur obligāciju un naudas tirgus fondu gada ienesīgums bija robežās no -44,1% līdz +15,5%, jaukto fondu gada ienesīgums bija robežās no -0,4% līdz +9,5% un akciju fondu gada ienesīgums – robežās no -43,4% līdz +20,2%, šā gada pirmais ceturksnis uzsākts ļoti veiksmīgi, un Latvijas ieguldījumu fondi uzrāda līdz pat 58% ienesīgumu.

Iespaidīgus rādītājus sniedz Krievijas akciju fondi, tomēr fondu pārvaldnieki tajos iegulda piesardzīgi. Salīdzinot ar valsts obligācijām un citiem fiksēta ienākuma aktīviem, pievilcīgu sniegumu demonstrē akciju tirgus, rosinot uz augstāka riska ieguldījumiem. Paaugstināta riska aktīviem ļoti pretimnākoša ir arī G7 valstu centrālo banku politika.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina politiķus mainīt politisko kultūru, kad par aktuāliem tautsaimniecības jautājumiem tiek runāts nevis ar uzņēmēju un citām organizācijām, bet gan šaurā lokā, risinot problēmas ar atsevišķiem uzņēmējiem vai to grupām. Tādējādi tiktu veicināts pieņemto lēmumu caurspīdīgums un to ietekmi varētu veiksmīgāk komunicēt sabiedrībai.

LTRK uz šo brīdi ir vairāk kā 1500 individuāli biedri un vairāk kā 50 uzņēmēju biedrības, savukārt, LTRK biedru kopējais apgrozījums 2014.gadā pārsniedza 17,5 miljardus eiro. 2015.gadā LTRK bija rekordliels jauno biedru skaits – 418. «Rekordlielais jauno biedru skaits norāda arī uz to, ka uzņēmēji ir neapmierināti ar Latvijas biznesa vidi, un vēlas līdzdarboties tās pilnveidošanā,» saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Diemžēl, biedrība regulāri saskaras ar to, ka vēl arvien ir politiķi, kuri lēmumus pieņem nevis caurspīdīgā dialogā ar uzņēmēju biedrībām, bet gan konsultējoties ar atsevišķām politiskajām organizācijām pietuvinātiem cilvēkiem un partiju sponsoriem. To apliecina arī Finanšu ministra J.Reira teiktais piektdien LTV. «Mūs dara bažīgus tas, ka problēmas netiek risinātas pie galda un atklātās sarunās vai diskusijās, bet gan kaut kur «pa pakšiem», pēc tam to pasniedzot publiski kā uzņēmēju viedokli,» saka J.Endziņš, piebilstot, ka Latvijas politiskā kultūra ir nepieņemama, jo partijas pārāk bieži izpatīk sponsoriem, «LTRK apvienojušies ļoti dažādi biedri, pārstāvot visas tautsaimniecības nozares, visus reģionus, visus uzņēmumu lielumus, tāpēc bieži vien viedokļi atšķiras. Katram tas ir individuāls, bet sarunu gaitā nonākam pie kopsaucēja, tāpēc varam pārstāvēt uzņēmējus kā veselumu, virzot dažādas iniciatīvas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Bankas prasība neizsniegt ātros kredītu personām, kuru kopējās parādsaistības pārsniedz 40% no šo personu darba ienākumiem atzīta par pretēju Lietuvas pamatlikumam; kreditētāji var pārsūdzēt, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Maija beigās Lietuvas Augstākā administratīvā tiesa atzinusi, ka Lietuvas Bankas (LB) noteikumi par to, ka aizdevumus nedrīkst izsniegt personām, kuru kopējās parādsaistības pārsniedz 40% no šo personu darba ienākumiem (ikmēneša kopējās parādsaistības attiecībā pret ikmēneša ienākumiem) ir pretrunā ar Lietuvas pamatlikumu. Šī noteikuma pārkāpums bija viens no galvenajiem LB pārmetumiem arī Lietuvā strādājošajai ātro kredītu kompānijai 4finance UAB, kurai tā rezultātā LB pērnā gada decembrī aizliedza izsniegt aizdevumus un uzņēmums pārkāpumu dēļ tika svītrots no publiskā patēriņa kredītu izsniedzēju saraksta. Arī vairāki citi mazie nozares spēlētāji šī punkta dēļ tika sodīti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO, VIDEO: Vēsturiskajā Juglas manufaktūras ēkā izveido lazertag parku

Monta Glumane, 23.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telpās, kur kopš 1911.gada līdz pat 2009.gadam darbojās viens no vecākajiem Latvijas uzņēmumiem Juglas manufaktūra, tagad ierīkots lāzera peintbola jeb lazertag laukums vairāk kā 2 600 m2 platībā.

«Mūsu uzņēmums piedāvā piedzīvot pieredzi, ko atcerēsies ilgi. Lāzertags, peintbols un airsoft (mīkstā pneimatika) rada atmiņas, ko atceries vēl pēc ilga laika. To var piedzīvot kopā ar saviem draugiem, ģimeni, kolēģiem, klasesbiedriem, » biznesa portālam db.lv saka SIA «GunsnLasers» īpašnieks Ernests Šēns.

Uzņēmums izveidots nejauši. Pirms tam kopā ar draugiem visdažādākajos veidos sācis mācīties pelnīt naudu. Piemēram, Centrāltirgū pārdevis mellenes, Kalnciema kvartālā sklandraušus, Māmiņu dienā un sieviešu dienā piegādājis ziedus.«Sanāca, ka nopirkām astoņus peintbola ieroču komplektus, sākām tos piedāvāt cilvēkiem un viņiem tas iepatikās. Bizness aizsākās diezgan labi. 2013.gadā nonācām līdz peintbolam. Turpinājām strādāt un attīstījāmies, tad paralēli iegādājāmies arī lazertag un airsoft,» biznesa pirmsākumus atceras E.Šēns. Šobrīd uzņēmumam ir aptuveni 200 peintbola ieroči un 80 lazertag ieroči.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes situācijā virsroku gūst zīmoli, kas pārstāv nacionālas vērtības.

Tā intervijā DB pauž Jevgeņijs Toņevs – Odesā uzaugušais un Kijevā ilgāku laiku strādājušais reklāmas speciālists tagad jau vairākus gadus pārstāv Leo Burnett reklāmas tīklu Maskavā, šobrīd pildot aģentūras Arc Russia radošā direktora pienākumus un apkalpojot vislielākos zīmolus Krievijā.

Daudzas Latvijas radošās nozares ierasti lūkojas rietumu virzienā, tāpēc dažkārt nākas secināt, ka, neskatoties uz kopīgo ģeogrāfiju, tikpat kā neko nezinām par notikumiem un tendencēm, kas valda vien pārsimts kilometru uz austrumiem. Viens no izņēmumiem ir vietējā reklāmas industrija, kuras gada centrālajā pasākumā Golden Hammer regulāri viesojas arī Krievijas speciālisti, tostarp J. Toņevs. Sarunā ar DB viņš stāsta par Krievijas interneta drudzi, dalās pieredzē par darbu ar naftas magnātiem un apgalvo, ka pārāk labos apstākļos reklāma kļūst neinteresanta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) no 8. marta izsludina Mežotnes pils izsoli viesnīcas kompleksa attīstīšanas, tūrisma un viesmīlības pakalpojumu nodrošināšanas vajadzībām.

Interesenti, kuri vēlas apskatīt šo vēsturisko objektu un piedalīties pils nomas tiesību izsolē, tiek aicināti iesniegt pieteikumus.

VNĪ valdes loceklis Andris Vārna norāda: “Mežotnes pils iznomāšanas mērķis ir radīt vērtību gan vietējai kopienai, gan tūristiem, nodrošinot, ka Mežotnes pils, gādīga nomnieka rokās, atgūs savu kādreizējo spozmi. Mežotnes pilij ir īpaša vēsturiska aura un pils kompleksa potenciāls ir plašs un daudzveidīgs. Ņemot vērā tā vēsturisko nozīmi un ainavisko pievilcību, labākais un efektīvākais izmantojums būtu tūrisma un rekreācijas jomā, kas savukārt veicinātu tūrisma attīstību un piesaistītu arī citas investīcijas šajā reģionā. Ja Mežotnes pils kompleksu neizdosies iznomāt, nekustamais īpašums tiks atsavināts.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV pastiprināti runā par valsts centrālās bankas audita nepieciešamību; gaidāmas asas cīņas .

Daudzas pasaules centrālās bankas – sevišķi rietumvalstīs – kā vienu no saviem darbības stūrakmeņiem tradicionāli piesauc neatkarību. Klasiskā izpratnē centrālo banku neatkarība tiek uzskatīta par vajadzīgu, jo tādējādi valdību un politisko varas spēku nomaiņas rezultātā netiek ietekmēta monetārās politikas stabilitāte. Proti, ja neatkarība būs ierobežota, centrālajai bankai, piemēram, būs vēlme pārāk ilgstoši stimulēt ekonomiku laikā, kad pie varas ir kāds noteikts draudzīgais politiskais spēks, kas mēdz beigties visai slikti. Pētījumi arī liecina, ka lielāka centrālo banku neatkarība gan attīstītajās, gan attīstības valstīs mēdz rezultēties ar zemāku inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Daugavpils skrošu rūpnīca apsaimniekotajā ražotnē ir divas daļas – ražojošā un tūristiem pieejamā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Daugavpils skrošu rūpnīca ir vecākā Ziemeļeiropas munīcijas rūpnīca un vienīgā, kas atvērta arī tūristiem. Turklāt tur atrodas arī Eiropā vecākais, joprojām izmantojamais skrošu liešanas tornis. Blakus vēsturiskajai daļai ir ražošanas cehs, kurā tiek ražota sporta un medību munīcija vietējam un ārvalstu tirgum. Kompleksā ir arī apmeklētājiem pieejama šautuve, kurā var izmēģināt rūpnīcā tapušo, sporta ieročiem domāto munīciju, kā arī neliela rūpnīcas muzeja telpa, kurā redzama tās vēsture – no uzņēmuma, kas nodarbināja 200 cilvēku un ražoja gan munīciju, gan metāla žogus, līdz piecu cilvēku kolektīvam, kas pēc vairāku īpašnieku maiņas noturējies šaurā nišā – ložu, renkuļu un skrošu izgatavošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru