Jaunākais izdevums

Austrālijas dolāra vērtība piedzīvojusi ilgāko kritumu kopš 1985. gada, raksta Bloomberg.

Austrālijas dolārs šonedēļ sarucis par 1,9%, piedzīvojot kritumu jau astoto nedēļu pēc kārtas, tādējādi tas ir ilgākais kritums kopš 1985. gada marta. Kopš oktobra tā vērtība sarukusi par 8,6%.

Austrālijas Bankas vadītājs Glens Stīvens norādījis, ka vājāks Austrālijas dolāra kurss būtu labāks par zemām procentu likmēm, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi.

Austrālijas dolārs saruka līdz vairāk nekā trīs mēnešu zemākajai atzīmei – 0,8914 ASV dolāra centiem.

«Izskatās, ka Austrālijas Banka oktobra vidū ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu, ka viņi var samazināt dolāra kursu, kas viņiem arī ir jādara,» norāda Royal Bank of Scotland stratēģis Gregs Gibss, piebilstot, ka banka ir devusi signālu, un valūta ir reaģējusi.

Vājāka valūta mazina spiedienu uz tādām nozarēm, kuru izaugsme patlaban kavējas, piemēram, ražošanu, palīdzot atgūt ekonomikai līdzsvaru pēc ieguves investīciju bremzēšanās. Austrālijas Banka bāzes procentu likmi kopš 2011. gada beigām ir samazinājusi par 2,25 procentpunktiem līdz rekordzemam 2,5% līmenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd milzīga uzmanība pasaulē pievērsta tam, kas notiek Covid-19 vakcīnas frontē. Jo ātrāk tā tiks saražota un izplatīta, jo ātrāk potenciāli gals var pienākt aktuālajam ekonomiskās un sabiedriskās situācijas murgam. Kopumā gan pārsvarā eksperti norāda, ka, neskaitoties uz šādu vakcīnas cerību, priekšā, visticamāk, gaidāma smaga ziema.

Lai nu kā – interesanti, ka vakcīnas uznācienu šobrīd daudzi sasaista ar būtiski vājāku ASV dolāru. Valdot šādam fonam, gandrīz katrs lielais finanšu tendenču prognozētājs šobrīd metas pazemināt savas nākamā gada ASV dolāra vērtības aplēses. Piemēram, ASV "Citigroup" sagaida, ka nākamgad ASV dolāra vērtība uz vakcīnas fona var samazināties pat par 20%, kas būtu ļoti straujš kritums, ziņo "Bloomberg". Spēcīgs dolārs raksturojis faktiski visus iepriekšējos 10 gadus, lai gan nu tie runāts par šādas ēras beigām.

Jau daudzus gadus ierasts, ka pie ASV dolāra tirgus dalībnieki griežas paaugstinātas neskaidrības apstākļos. Proti, ja viss draud brukt un gāzties, tad vienīgais, kam atliek ticēt, ir nekas cits kā ASV dolārs. Jeb - ja investoru pārliecība sašķobās, aug ASV dolāra cena. Pēdējie gadi jau vairākkārt rādījuši, ASV dolārs pasaules ekonomikai neskaidrākos brīžos ir populārāks drošais patvērums nekā, piemēram, zelts. Savukārt šobrīd daži gaida, ka nākamgad, mazinoties Covid-19 neskaidrībai, finanšu tirgus dalībnieki uzmanību atkal varēs pievērst kaut kam citam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz Austrālijas dolāra vērtības kritumu par 20%

Žanete Hāka, 21.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas dolārs piedzīvo pirmo nedēļas kritumu mēneša laikā, reaģējot uz Deutsche Bank prognozēm, ka valūtas vērtība divu gadu laikā varētu sarukt par vairāk nekā 20%, raksta Bloomberg.

Ceturtdien valūtas vērtība sasniedza nedēļas zemāko līmeni nedēļas laikā pēc tam, kad provizoriskie dati uzrādīja, ka Ķīnas ražošana bremzējas straujāk nekā ekonomisti lēsa. Jaunākie HSBC Holdings Plc un Markit iepirkumu menedžeru indeksa dati liecina, ka ražošanas aktivitāte Ķīnā februārī ir sarukusi līdz 48,3 punktiem, salīdzinot ar 49,5 punktiem janvārī.

Austrālijas dolāra vērtība zaudēja 0,2%, sasniedzot 89,91 ASV dolāra centus. Ceturtdien tas saruka līdz 89,37 centiem, kas ir zemākais līmenis kopš 13.februāra. Šajā nedēļā Austrālijas dolāra vērtība ir sarukusi par 0,5%.

«Mēs varam paredzēt, ka Austrālijas dolāra vērtība nākamo divu gadu laikā saruks bez iekšējās vai ārējās krīzes,» uzskata bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izejvielu tirgus kritums Kanberu mudina uz pretimnākšanu Holivudai; globālā cīņa par kinoindustrijas piesaisti ir piesātināta un dārga, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Sevišķi ražošanas kritums Ķīnā, ko izraisījusi globālā ekonomikas bremzēšanās, licis palētināties arī plašam derīgo izrakteņu spektram. Tā ir slikta ziņa ekonomikām ar ievērojamu kalnrūpniecības daļu, un viena no tādām ir Austrālija. Kompensācijai ekonomikas politikas plānotāji ķeras pie visām iespējamajām taktikām, un kārta ir pienākusi arī kultūrai jeb, konkrētāk sakot, filmu industrijai.

Mums lētāk un labāk

Vājākais Austrālijas dolārs un valdības atbalsts nodokļu atlaižu un citu subsīdiju formā vilina Holivudas producentus turp pārcelt savu dižpārdokļu filmēšanu, raksta Bloomberg. Ar tādu kases grāvēju kā Tors un Svešie jaunajiem projektiem uz Austrāliju jau pārcēlusies attiecīgi Marvel Studios un Twentieth Century Fox. Valdības pretimnākšana kompānijām naudā tiek lēsta 47 milj. AUD (31,11 milj. EUR), publicitātes pasākumā Kanberā teikusi Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zūd eiro pievilcība centrālo banku acīs

Žanete Hāka, 09.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas (ECB) ieviestie ekonomikas stimulēšanas pasākumi sāk mazināt eiro pievilcību starp ārvalstu valūtu rezervju turētājiem – centrālajām bankām, raksta Bloomberg.

Pēc pieauguma trīs ceturkšņu laikā eiro daļa centrālo banku rezervēs šā gada sākumā nav mainījusies, liecina Starptautiskā Valūtas fonda apkopotie dati. Tā bija 24,5%, kas ir mazāk nekā 28%, kad tas sasniedza rekordaugstu līmeni 2009. gadā. Tāpat centrālo banku aptaujas rezultāti liecina, ka 62% banku norādījušas, ka eiro ir mazāk pievilcīgs nekā pirms gada.

Procentu likmju samazinājumi, kā arī jaunie pasākumi – papildus komisijas maksa depozītiem un ECB likviditātes programmas, ko tā ieviesa jūnijā, lai izvairītos no deflācijas, mazina eiro pievilcību. Tā, piemēram, JPMorgan Chase&Co un Societe Generale paredz, ka eiro zaudēs tādām valūtām kā Austrālijas dolārs un Dienvidkorejas vons, kas ir iecienīti dēļ augstajiem ienesīgumiem, ko maksā par parādzīmēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Austrālijas Banka saglabā likmi rekordzemā līmenī

Žanete Hāka, 05.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Centrālā banka nolēmusi bāzes procentu likmi atstāt esošajā līmenī, raksta Bloomberg.

Likme jau 12. mēnesi pēc kārtas atstāta 2,5% līmenī.

Bankas vadītājs Glens Stīvens uzsvēris, ka visdrošākais virziens patlaban būtu likmju stabilitātes periods. Inflācija otrajā ceturksnī ir pieaugusi, tomēr lēnāks algu kāpums varētu to turēt saskaņā ar noteikto mērķa inflāciju.

Banka mēģina sabalansēt ekonomiku, veicinot ražošanu, tostarp, būvniecību, mazinoties valsts ieguves investīciju bumam. Jūnijā bezdarba līmenis pakāpās līdz 6% un noskaņojumu pasliktinājuši valdības tēriņu samazinājumi.

Austrālijas dolārs patlaban atrodas pie 93,33 ASV centu atzīmes. Jūlijā tā vērtība saruka par 1,5%, tādējādi pārtraucot piecus mēnešus ilgušo kāpumu par 7,7%. Iepriekš centrālās bankas pārstāvis pauda satraukumu par augsto dolāra kursu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ķīnas juaņas vērtība varētu samazināties vēl par 8%

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo divu gadu laikā Ķīnas juaņas vērtība pret dolāru varētu samazināties vēl par aptuveni 8%, prognozē Barclays eksperti.

Tas var nozīmēt vēl papildus triecienu akciju tirgiem un jaunattīstības valstu valūtām, kuras ir piedzīvojušas kritumu kopš Ķīnas Centrālās bankas lēmuma devalvēt juaņu, sākot no 11. augusta.

Saskaņā ar ekspertu prognozēm, lejupvērsts spiediens būs lielāks vēl citām Āzijas valstu valūtām, un analītiķi kā ievainojamākās ir minējuši Taivanas, Korejas un Malaizijas valūtas, jo ekonomikas stāvokļa pasliktināšanās biedē investorus, kuri vairāk nevēlas uzņemties papildus risku, ko rada lielu tekošā konta deficītu finansēšana.

Japānas jena ir viens izņēmums – tās vērtība varētu sarukt tikai mazliet, jo Japānas Bankai vēl ir daudz iespēju atvieglot monetāro politiku, un strauji augošās algas palīdzēs palielināt inflāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Dolāra vājums aizkavējies ilgāk par prognozēto

Žanete Hāka, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā dolārs sasniedza 52,5 santīmu robežu, un izskatās, ka dolāra vājums tirgū aizkavējies ilgāk par dažu analītiķu prognozēto, norāda SEB bankas eksperti.

Viens no dolāra vājuma iemesliem ir nepārliecinošie darba tirgus dati un ASV centrālās bankas klusēšana par kvantitatīvās mīkstināšanas programmas termiņiem.

Interesantākas lietas valūtu tirgū notiek Austrālijā un Japānā, kur dolāra vērtību krietni pasvārstīja gan Ķīnas ekonomikas dati (Austrālijas lielākais eksporta tirgus), gan vāji Japānas IKP dati. Otrdien tirgus dalībnieki ar nepacietību gaida ASV mazumtirgotāju jūlija datus, uzsver eksperti.

Eiro cena pagājušajā nedēļā sasniedza 1,34 dolāru atzīmi, bet šonedēļ eiro jau cīnās par noturēšanos virs 1,33 dolāriem. Eiro augstā vērtība saistīta ar cerībām uz ekonomikas izaugsmi eiro zonā un nenoteiktību ASV kvantitatīvās mīkstināšanas programmu beigu jautājumā, skaidro SEB bankas analītiķi. Trešdien tiks publicēti vairāki būtiski ekonomikas dati – Francijas, Vācijas, eiro zonas IKP dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas juaņa iekļuvusi visplašāk lietoto valūtu pieciniekā

BNS/AP, 28.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valūta juaņa ir kļuvusi par vienu no piecām visplašāk lietotajām valūtām globālos maksājumos, trešdien paziņoja starptautiskā finanšu transakciju aģentūra Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Juaņa decembrī popularitātes ziņā pārspēja Kanādas un Austrālijas dolārus. Populārākas valūtas par juaņu tagad ir tikai ASV dolārs, eiro, Lielbritānijas mārciņa un Japānas jena.

Pekina pakāpeniski mīkstina juaņas kontroli un veicina šīs valūtas izmantošanu ārvalstīs, lai palielinātu Ķīnas firmu lomu pasaules ekonomikā.

Juaņas maiņas kursu nosaka Ķīnas centrālā banka un šī valūta netiek brīvi tirgota globālajos valūtu tirgos, bet Pekina ir parakstījusi vienošanās ar vairākiem ārvalstu finanšu centriem, tostarp Londonu, par juaņas izmantošanu transakcijām.

Decembrī 2,17% globālo maksājumu tika veikti juaņās, bet 2,69% - Japānas jenās. ASV dolāra īpasvars bija apmēram 44,64%, eiro - 28,3%, bet britu mārciņas īpatsvars - 7,92%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojuma pieredzes stāsts: Paviesoties dabas brīnumu «Disnejlendā»

Līva Melbārzde, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvā atpūta dabā ir jaunzēlandiešu filozofija un reliģija, ja gribat to izbaudīt visplašākajā spektrā viena ceļojuma laikā- brauciet uz Jaunzēlandi

Jaunzēlandes smilšu pludmales un līči atgādina Algarvi, kalnainie apvidi- Skotiju, ledāji un klintis – Alpus, vulkāni un geizeri- Islandi, bet Jaunzēlandes dienvidsalas fjordi- Norvēģiju un Zviedriju.

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka otrā pasaules malā esošajās divās Jaunzēlandes salās ir apkopots viss, kas redzams, apceļojot visu Eiropas kontinentu. Taču Jaunzēlandē ir vēl daudz kas vairāk- mūža meži līdzinās Malaizijas džungļiem, dažām Jaunzēlandē augošām retām koku sugām radniecīgus var atrast Čīlē, ziemeļu salas piekrastes veģetācija ir tipiska Indonēzijai utt. Varētu teikt, ka Jaunzēlande ir dabas brīnumu «Disnejlenda». No divām lielām un ap 600 mazākām saliņām sastāvošo Jaunzēlandi ieskauj nekas cits kā ūdens un no tuvākā kontinenta – Austrālijas- to šķir trīs lidojuma stundas. Kopējais lidojums no mūsu platuma grādiem līdz Jaunzēlandei ir iespējams vairākkārt pārsēžoties un aizņem vairāk nekā 24 stundas. Taču dabas un aktīvās atpūtas mīļotājiem šī unikālā zeme noteikti ir redzēšanas vērta. Lai mazliet atvieglotu garās lidojuma stundas, ir vērts ieplānot dienu ilgu atpūtu pēc pirmā aptuveni 12 stundu ilgā pārlidojuma, piemēram, Singapūrā, jo no turienes līdz Jaunzēlandei būs jālido vēl ap 12 stundām, lai gan, skatoties uz kartes, attālums nemaz vairs nešķiet tik liels. Jūlijā Jaunzēlande mēdz pārsteigt ar sniega vētrām tās kalnainākajos apvidos, ap Ziemassvētkiem gatavojas zemenes, ķirši zied oktobrī, bet vīnogas tiek ievāktas martā. Taču atkarībā no ceļotāju prioritātēm, Jaunzēlande ir lielisks galamērķis cauru gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas, ka ASV prezidents Donalds Tramps saķēris Covid-19 vīrusu, pasaulē izplatījušas ar kūlas ugunsgrēka cienīgu ātrumu. Attiecīgi šādu realitāti mēģina “iecenot” arī finanšu tirgus dalībnieki.

Sākotnējā reakcija uz šādiem jaunumiem finanšu tirgū bijusi pesimistiska – vadošo Eiropas akciju cenu raksturojošo indeksu vērtība mēreni planē zemāk. Iespējams, negatīvā teritorijā varētu atvērties arī ASV šis tirgus.Līdz ar šādu Trampa jauno kondīciju var spekulēt, ka viņam atliks mazāk laika tam, lai viņš varētu pārliecināt tieši par sevi novembra sākumā nobalsot tos vēlētājus, kas īsti vēl nav izšķīrušies, kam atdot savu vērtējumu.

Rezultātā straujāk zemāk planē kalnrūpniecības, enerģijas nozares un banku akciju vērtības.

Kopumā jau kādu laiku pieņēmums ir, ka ASV Demokrātu partijas kandidāta Džo Baidena uzvara ASV prezidenta vēlēšanās nebūs diez ko pateicīga Volstrītai. Tas tādēļ, ka šāda notikumu attīstība, visticamāk, novedīs gan pie augstākiem nodokļiem ASV, gan stingrākiem regulējumiem, piemēram, tām pašām finanšu iestādēm. Kopumā gan tas, ka šī Trampa saslimšana novedīs pie mazākām viņa pārvēlēšanas izredzēm var arī nebūt tik viennozīmīgi. Daļa ASV sabiedrības var izjust līdzjūtību. Piemēram, britu premjera Borisa Džonsona popularitāte pēc viņa “Covidgadījuma” palielinājās.

Komentāri

Pievienot komentāru