Citas ziņas

Avoti: Bakijevs aizbrauca, jo riskēja gadu nosēdēt izolatorā

Agnese Margēviča, 18.05.2010

Jaunākais izdevums

Gāztā Kirgizstānas prezidenta dēls Maksims Bakijevs visticamāk ir pametis Latviju un devies uz kādu citu Šengenas zonas valsti. «Ja viņš būtu Latvijā, mēs viņu jau būtu atraduši,» DB norādīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Arī Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins DB teica, ka policija veikusi pietiekami aktīvu meklēšanu, lai šobrīd varētu apgalvot, ka M. Bakijevs vairs neatrodas Latvijā. Viņa izdošanu prasīja Kirgizstānas varas iestādes, kuras M. Bakijevu apsūdz korupcijā. Maija beigās beidzas termiņš M. Bakijeva Šengenas vīzai, kuru viņam izsniegusi Šveice.

M. Bakijevs Latvijā pēdējo reizi ieradās 3. maijā ar privātu lidmašīnu no Minskas, bet šī lidmašīna jau 3. maijā devusies prom. Iekšlietu ministre nepieļauj, ka M. Bakijevs varētu būt devies uz Baltkrieviju, kur patvērumu radis viņa tēvs, gāztais Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs. Ja, Interpola meklēšanā esošais, M. Bakijevs būtu mēģinājis doties uz kādu trešo valsti, ar kuru Latvijai ir robežkontrole, viņš būtu aizturēts, ir pārliecināta L. Mūrniece. To, ka M. Bakijeva bildes atrodas pat nomaļākajos Latvijas robežkontroles punktos DB pirmdien pārliecinājās uz Latvijas un Krievijas robežas Opoļos.

Iepriekš informēti avoti DB pieļāva, ka M. Bakijevs izmantos sev labvēlīgo politisko fonu un paliks Latvijā, lai aizturēšanas gadījumā prasītu politisko patvērumu. Neoficiāli tika pieļauts, ka šādā gadījumā valdība visticamāk šādu lūgumu varētu apmierināt, ņemot vērā ārpolitiskos un tiesiskos apsvērumus. Tādēļ tagad M. Bakijeva lēmums pamest Latviju tiek skaidrots ar to, ka viņš izmantojot sakarus Latvijas politiskajā elitē, ticis brīdināts – par spīti šim labvēlīgajam noskaņojumam, politiskā patvēruma pieprasīšanas un piešķiršanas procedūra varētu aizņemt no trim mēnešiem līdz pat gadam. Turklāt šo laiku M. Bakijevam varētu nākties pavadīt īslaicīgas aizturēšanas izolatorā. «Pat ja kāds ietekmīgs cilvēks par viņu galvotu, neviens Bakijevam nevarētu garantēt, ka tiesa viņu palaistu vaļā, ņemot vērā sabiedrības un mediju interesi,» DB otrdien skaidroja kāds informēts avots iekšlietu struktūrās.

Operatīvo darbību ietvaros veikta arī vairāku baņķierim Valērijam Belokoņam piederošu īpašumu ārējā novērošana, lai konstatētu, vai tajos neuzturas M. Bakijevs un tam nav gūts apstiprinājums. V. Belokoņs ir gāztā Kirgizstānas prezidenta dēla biznesa partneris. Šo īpašumu pārmeklēšana nav veikta, jo tad policijai būtu jāprasa orderis katra objekta pārmeklēšanai. Policijai ir orderis tikai konkrētās Interpola meklēšanā esošās personas aizturēšanai.

DB jau rakstīja, ka V. Belokoņam ar M. Bakijevu ir kopējas biznesa intereses. Abiem līdzīgās daļās pieder uzņēmums SIA Maval Aktīvi. M. Bakijevs ir arī AS Kimmels Rīga padomes priekšsēdētāja vietnieks. Savukārt 2006.gadā nu jau slēgtajai alusdarītavai Kimmels Rīga ar Belokon Holdings starpniecību bija plānots piesaistīt vairāku miljonu latu investīcijas no Maval Aktīvi. Gāztā prezidenta dēlam pašam pieder uzņēmums SIA Who is Who, kas agrāk piederējis V. Belokoņam. Savukārt V. Belokoņam piederošā Manas bank ir viena no Kirgizstānas bankām, pār kurām kontroli pārņēma pagaidu valdība, jo no tās varētu būt aizplūduši gāztajam prezidentam pietuvinātu personu finanšu līdzekļi.

Kā «lietišķi draudzīgas» savas attiecības ar V. Belokoņu DB iepriekš raksturojis arī ārlietu ministrs Aivis Ronis. Viņš no komentāriem par M. Bakijeva lietu vairījies, vienlaikus uzsverot, ka pagaidām teorētiskajam jautājumam par politiskā patvēruma piešķiršanu nonākot valdības dienaskārtībā, būtu jāņem vērā nestabilā situācija Kirgizstānā. Pirms apstiprināšanas amatā A. Ronis bija Latvijas un Amerikas finanšu foruma prezidents. Baltic International Bank lielākais akcionārs V.Belokoņs darbojas Latvijas un Amerikas finanšu foruma valdē un ir viens no organizācijas dibinātājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Baņķiera Belokoņa padotie izsludinātiInterpol starptautiskajā meklēšanā

Dienas Bizness, 12.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interpol starptautiskajā meklēšanā izsludinātas trīs baņķierim Valerijam Belokoņam tuvu stāvošas personas. Viņus par iespējamām finanšu mahinācijām vēlas atrast Kirgizstānā, kur jau gadu tiek izmeklētas iespējami noziegumi, kas saistīti ar bijušā Kirgizstānas prezidenta ģimenes cilvēkiem, vēsta Nekā personīga.

Interpol datu bāzē atrodamas ziņas par astoņiem cilvēkiem no Latvijas, kas izsludināti starptautiskajā meklēšanā. Trīs no viņiem saistīti ar Valērija Belokoņa banku Kirgizstānā. Tie ir Anita Lase, Jevgeņijs Verbickis un Jurijs Kačnovs.

Kā teikts Interpol ziņojumos – Kirgizstānas galvaspilsētas Biškekas tiesa Lasi, Verbicki un Kačnovu vaino nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā, starptautiskā un organizētā noziedzībā. Ziņojumā lūgts - ja kādam ir informācija par šo cilvēku atrašanās vietu, ziņot vietējai policijai.

Prasība šos cilvēkus izdod ir mīklaina, jo Latvijā par to neviens plašāku skaidrojumu nesniedz. Tāpat arī vietējā Latvijas vēstniecība par sākto starptautisko meklēšanu nav lietas kursā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Repšes jaunās biedrības loceklim Belokoņam uzglūn Kirgizstāna

Dienas Bizness, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās esošā Kirgizstāna gatavojas dārgam tiesas procesam, kas vērsts pret baņķieri un jaundibinātās Eināra Repšes biedrības locekli Valēriju Belokoņu, turklāt valsts nevar atļauties to zaudēt. Tajā pat laikā arī atkāpšanās no apsūdzībām nav pieļaujama, ņemot vērā politiskos riskus.

Briestošās tiesvedības centrā ir Latvijā zināmais baņķieris un uzņēmējs Valērijs Belokoņs, kurš Anglijā ir pazīstams kā jaunais filantrops un futbola kluba līdzīpašnieks. Savukārt Kirgizstānā Belokoņa publiskais tēls nav tik spožs – šajā valstī viņu gaida tiesas prāva par naudas atmazgāšanu, turklāt baņķiera vārds Kirgizstānā tiek saistīts ar vienu no valsts, iespējams, visnīstākajiem personāžiem – Maksimu Bakijevu, bijušā Kirgizstānas prezidenta dēlu, raksta Eurasianet.org.

Kirgizstānu baņķieris «iekaroja», 2008. gadā dibinot banku Manas Bank, taču pēc tam, kad tika gāzts Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdība 2010. gadā, Manas Bank ātri vien nonāca jaunās valdības redzeslokā. Jaunā valdība pārņēma banku un nomainīja tās vadību, vēlāk izvirzot apsūdzības pret Belokoņu un Bakijeviem par bankas izmantošanu naudas atmazgāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kirgizstāna, kur jau kopš 10. jūnijā notiek asiņaini nemieri, netieši ietekmējusi šā brīža Baltkrievijas problēmas ar Krieviju, ziņo Forbes Russia.

Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs atrodas Minskā, kur Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piešķīra K. Bakijevam politisko patvērumu.

Portāls jautā, vai Baltkrievijas prezidents saprot, kur ir iepinies, pilnīgi nezināmu iemeslu dēļ dodot politisko patvērumu K. Bakijevam. Kā rezultātā Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ir devis norādījumus valsts kontrolētajam gāzes monopolam Gazprom noslēgt gāzes piegādes Baltkrievijai tās parādu dēļ.

Salīdzinot ar iepriekšējām likstām kādas ir bijušas Baltkrievijai ar gāzes parādiem - šis parāds 199 milj. EUR, ir niecīgs un nevar tikt uzskatīts par galveno iemeslu gāzes piegāžu pārtraukšanā. «Nekad iepriekš tik mazs parāds neizsauca tik asu reakciju no augstākajām Krievijas amatpersonām,» ziņo Forbes Russia. Jāatzīmē, ka Baltkrievijas ģenerālprokuratūra dienu iepriekš atteicās izdot K. Bakijevu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Gazprom samazinājis gāzes piegādi Baltkrievijai par 30%

Lelde Petrāne, 22.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas gāzes eksporta monopolists Gazprom otrdien paziņojis, ka tas parāda dēļ vēl vairāk samazinājis gāzes piegādi Baltkrievijai, ziņo RIA Novosti.

Krievijas gāzes gigants pirmdien samazināja gāzes piegādi Baltkrievijai par 15%, atsaucoties uz 200 miljonu ASV dolāru parādu, ko Minska ir uzkrājusi kopš gada sākuma. Otrdien piegāde samazināta par 30%.

Pēdējo 24 stundu laikā Baltkrievija nav veikusi nekādus pasākumus, lai atmaksātu parādu, paziņojot par Gazprom lēmumu, sacījis monopolista vadītājs Aleksejs Millers.

Baltkrievija atsakās maksāt Krievijas noteikto gāzes cenu - 169 ASV dolāri par 1000 kubikmetriem par pirmo ceturksni un 185 ASV dolāri - par otro ceturksni, un tā vietā maksā 150 ASV dolārus jau kopš 1. janvāra.

Gazprom pārstāvis Sergejs Kuprijanovs sacījis, ka Baltkrievija draud sākt ņemt gāzi no tranzīta cauruļvada uz Eiropu, ja notiks tālāka gāzes piegādes samazināšana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu, ziņo Prime-Tass.

A. Lukašenko rīkojums nāk uzreiz pēc tam, kad Krievija samazināja gāzes piegādes apjomu Baltkrievijai. «Esmu pavēlējis valdībai pārtraukt Krievijas gāzes tranzītu Baltkrievijas teritorijā līdz brīdim, kad Gazprom atmaksā savu parādu par tranzītu,» preses konferences laikā paziņoja A. Lukašneko.

Baltkrievija atsakās maksāt Krievijas noteikto gāzes cenu - 169 ASV dolāri par 1000 kubikmetriem par pirmo ceturksni un 185 ASV dolāri - par otro ceturksni, un tā vietā maksā 150 ASV dolārus jau kopš 1. janvāra.

Forbes Russia vakar vēstīja, ka Kirgizstāna, kur jau kopš 10. jūnija notiek asiņaini nemieri, netieši ietekmējusi šā brīža Baltkrievijas problēmas ar Krieviju. Kirgizstānas prezidents Kurmanbeks Bakijevs atrodas Minskā, jo Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko (attēlā) piešķīra K. Bakijevam politisko patvērumu. Tieši šī iemesla dēļ Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs esot devis norādījumus Gazprom noslēgt gāzes piegādi Baltkrievijai.

Komentāri

Pievienot komentāru