Finanses

Bafets ticis pie Nestle un Exxon Mobil kapitāldaļām

, 17.11.2009

Jaunākais izdevums

ASV miljardiera Vorena Bafeta (Warren Buffett) investīciju kompānijai Berkshire Hathaway tagad pieder arī kapitāldaļas pārtikas preču ražotājā Nestle un naftas kompānijā Exxon Mobil, vēsta BBC.

Berkshire Hathaway paziņojusi, ka tai tagad pieder Nestle akcijas 144.7 miljonu ASV dolāru vērtībā un naftas giganta Exxon Mobil akcijas 87.6 miljonu dolāru vērtībā.

Tāpat V. Bafeta kompānija paziņojusi, ka teju dubultojusi savu līdzdalību pasaulē lielākajā mazumtirgotājā Wal-Mart.

Db.lv jau vēstīja, ka slavenais investorspavisam nesen veicis lielāko darījumu savā dzīvē, par 26.6 miljardiem ASV dolāru iegādājoties Burlington Northern Santa Fe - vienu no lielākajiem ASV dzelzceļa operatoriem

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hovards Bafets (Howard Buffett), Berkshire Hathaway Inc. direktors un potenciālais tēva Vorena Bafeta (Warren Buffett), kurš pašlaik ir kompānijas priekšsēdētājs, amata pārņēmējs, izteicies, ka, viņaprāt, pēc viņa Berkshire Hathaway vairs nevadīs ģimenes loceklis, ziņo Bloomberg.

«Mēs visi ejam un darām lietas, ko mēs vēlamies darīt, un lietas, ko mēs domājam, ka varam izdarīt vislabāk,» stāstījis 55 gadus vecais H. Bafets, piebilstot: «Ir ļoti neparasti, ja otrā vai trešā paaudze patiešām vislabāk iederas tajā, kas izveidots daudz agrāk.»

Saskaņā ar V. Bafeta plāniem pēc viņa aiziešanas pensijā vai nāves kompānijas valde sadalīs viņa pienākumus starp vairāk nekā vienu vadītāju. 2006.gadā V. Bafets sacīja, ka viņa dēls Hovards, lauksaimnieks un autors, darbosies Berkshire kā priekšsēdētājs bez izpildpilnvarām (non-executive chairman).

«Mans tētis man ir teicis, ko viņš gribētu, un domāju, ka es to varu izdarīt,» sacījis H. Bafets, piemetinot: «Mans darbs ir pārliecināties, ka Berkshire nemainās. Un tas ir viss, ko viņš man ir teicis.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas giganta Exxon Mobil peļņa aug par 49%, bet analītiķu prognozes neizpilda

Dienas Bizness, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Exxon Mobil, kas ir pasaulē lielākā naftas kompānija biržā, uzrādījusi vājākus ceturkšņa darbības rezultātus, nekā prognozējuši analītiķi. Kompānijas finanses ietekmēja naftas un dabasgāzes ražošanas apjomu samazināšanās, vēsta Reuters.

Kompānijas peļņa sasniedza 15,9 miljardus ASV dolāru, kas ir par 5,22 miljardiem dolāru vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Exxon Mobil šā gada otrajā ceturksnī ražoja vidēji 4,15 miljonus barelu naftas dienā, kas ir par 5,6% mazāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Ražošanas apjomu kritums skaidrojums ar zemākām naftas cenām.

Kompānijas peļņu ietekmēja arī Exxon Mobil ķimikāliju struktūrvienības Japānā pārdošana, kas naftas giganta ceturkšņa peļņai pienesa 8,4 miljardus ASV dolāru.

Atskaitot minēto darījumu, Exxon Mobil peļņa otrajā ceturksnī bija 1,8 ASV dolāri uz vienu kompānijas akciju. Analītiķi kompānijai bija prognozējuši peļņu 1,95 ASV dolāru apmērā uz vienu Exxon Mobil akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu pasaule tradicionāli lielu uzmanību pievērš tam, ko dara šīs jomas slavenības. Šajā ziņā mūsdienās, šķiet, nav lielākas leģendas par "Berkshire Hathaway" vadītāju Vorenu Bafetu. Tādējādi, ja kaut ko Bafeta kungs sarosījies darīt vai kaut vai pateikt, tad tirgus dalībnieki to mēģina ņemt vērā.

Svaigākais "Berkshire Hathaway" lēmums liecina, ka Bafets atmetis cerību laikrakstu biznesam. Proti, šonedēļ holdinga kompānija lēmusi pārdot savu šādu savu biznesu ("BH Media"), kurā ietilpst vesels lērums ar preses izdevumiem ("Tulsa World", "Richmond Times-Dispatch", "Omaha World-Herald" utt), izdevējam "Lee Enterprises". Jau 2018. gada vidū "Berkshire" nolīga šo kompāniju, lai tā pārvaldītu minētā uzņēmuma laikrakstu biznesu.

Aiziešot pa pieskari

Pēdējos gados V. Bafets pieķerts vairākos izteikumos, kas liecina, ka viņš par drukātas preses nākotni nav diez ko pārliecināts. Pats Bafets gan bieži tiek uzskatīts par kvēlu laikrakstu mīļotāju (jaunībā viņš bija arī avīžzēns), un "Berkshire Hathaway" iepriekšējos gados ik pa laikam ziņojusi par kādas lokālas izdevniecības iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Bafets: traģiskie notikumi Japānā rada iespēju iepirkties

Lelde Petrāne, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postošā zemestrīce Japānā ir sava veida ārkārtas notikums, kas rada Japānas kompāniju akciju pirkšanas iespēju, uzskata miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), vēsta Reuters.

Kā vēstīts, Japāna pēc 11.marta zemestrīces un tai sekojošajiem cunami viļņiem šobrīd cīnās, lai pakļautu kontrolei pārkarstošo atomelektrostaciju.

«Atjaunošana prasīs kādu laiku, bet tas nemainīs Japānas ekonomikas nākotni,» teicis Bafets. «Ja man piederētu Japānas akcijas, es tās noteikti nepārdotu,» viņš piebildis.

«Bieži kaut kas no zila gaisa kā šis - ārkārtas gadījums - patiešām rada pirkšanas iespēju. Es esmu redzējis to notiekam ASV, es esmu to redzējim notiekam visā pasaulē. Es nedomāju, ka Japāna būs izņēmums,» sacījis 80 gadus vecais investors, kurš pazīstams ar savu veiksmīgo ilgtermiņa investīciju stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē veiksmīgākajam investoram pirmdien, 30. augustā, paliks 80 gadi, vēsta CNN.

Kā norāda medijs, V. Bafetam, kā vienam no pasaulē bagātākajiem cilvēkiem (viņa bāgātība ir ap 47 miljardiem ASV dolāru), no finanšu krīzes ir izdevies izkļūt ne vien ar neskartu reputāciju, bet tā viņa tēlu ir pat spodrinājusi. Viņš ir kā kapitālistu varonis, kas valkā baltu cepuri laikā, kad valdības, politiķi un kompānijas cīnās, lai atgūtu savu pirmskrīzes reputāciju sabiedrības acīs.

«Viņš ir kapitālists, kurš nav materiālists,» šādus vārdus slavenajam investoram veltījusi grāmatas Buffett's Bites: The Essential Investor's Guide to Warren Buffett's Shareholder Letters autore Laura Ritenhausa (Laura Rittenhouse).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors, miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) par 1 miljardu USD iegādājies pasaules lielākā pārapdrošinātāja Munich Re akcijas, ziņo Reuters. V. Bafetam tagad pieder 3.045% balsstiesības kompānijā.

Tirgus analītiķi uzskata, ka šis solis, visticamāk, ir finansiāls, nevis stratēģisks, jo pārapdrošinātājs nedotu konkurentam daudz akcijas.

Vairāki eksperti atbildot uz jautājumu, kāpēc V. Bafets ir veiksmīgs investors, norāda, ka V. Bafets un Berkshire Hathaway lielāku uzmanību pievērš sevi apliecinājušiem, spēcīgiem tirgus dalībniekiem, kuru akciju cena dažādu iemeslu dēļ ir zem vēlamās.

Berkshire Hathaway ir viens no pasaulē lielākajiem investīciju uzņēmumiem, kurš pārsvarā gan darbojas apdrošināšanas sfērā, taču tam pieder arī nozīmīga daļa visdažādāko nozaru uzņēmumu akciju, sākot no American Express līdz Coca—Cola un Procter & Gamble.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balss pasta ziņa, iespējams, varēja izglābt Lehman Brothers, ja vien miljardieris Vorens Bafets (Warren Buffett) mācētu rīkoties ar to, ziņo Telegraph.

V. Bafets atzina, ka pirms Lehman Brothers bankrota ar viņu sazinājās Barclays banka ar lūgumu atbalstīt Lielbritānijas banku Lehman Brothers pirkšanā.

Izrādās, ka tikai pēc desmit mēnešiem V. Bafets sapratis, ka Barclays bankas izpilddirektors Bobs Dimonds (Bob Diamond) uz viņa mobilo telefonu bija nosūtījis balss ziņu ar šo informāciju.

Volstrīta burtiski «uzkārās» pēc tam, kad par bankrotu paziņoja ASV ceturtā lielākā banka Lehman Brothers. Tik krasu reakciju biržas nebija piedzīvojušas kopš 2001. gada 11. septembra terora akta dienas ASV. Pasaules ekonomikā jau pirms tam bija vērojamas nopietnas krīzes pazīmes, tomēr tieši Lehman Brothers bankrots bija izšķirošais punkts, kas izraisīja lielo krīzes vilni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policija kādā akcīzes preču noliktavā Mārupē un pārstrādes uzņēmumā Rīgā atklājusi 5,2 tonnas kafijas ar viltotām Nestle un Nescafe akcīzes zīmēm, kā arī kafijas ražošanas un fasēšanas iekārtas. Noziedznieki viltoto kafiju bija paredzējuši realizēt Eiropas Savienības tirgū.

Noliktavā Mārupē Muitas policija konstatēja 21 kafijas paleti, kas marķēta ar NESCAFE GOLD BLEND etiķetēm un izvietota uz kartona paliktņiem ar uzrakstiem Nestle un Nescafe. Tāpat noliktavā atradās 1260 bundžas NESCAFE GOLD BLEND kafijas 500 gramu iepakojumos, kā arī 6048 bundžas tās pašas kafijas 750 g iepakojumos. Kā minētās preces nosūtītājs tika norādīts kāds kafijas pārstrādes uzņēmums Rīgā, savukārt kā saņēmējs - kāds Lietuvas uzņēmums.

Uz aizdomu pamata par nelikumīgu preču zīmes izmantošanu tika sākta lietvedība par administratīvo pārkāpumu. Tās ietvaros visa konstatētā prece tika izņemta un nodota glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nestle, pateicoties Alcon pārdošanai, nopelnījusi 34,2 miljardus

Lelde Petrāne, 17.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices pārtikas gigants Nestle 2010.gadā guvis tīro peļņu 34,2 miljardu Šveices franku (35,6 miljardi ASV dolāru) apmērā, ziņo BBC.

2009.gadā Nestle nopelnīja 10,4 miljardus Šveices franku.

Peļņas pieaugumu veicinājusi Alcon, kas ir viena no pasaules vadošajām oftalmoloģisko līdzekļu ražošanas un pētniecības kompānijām, akciju pārdošana kompānijai Novartis par 28,3 miljardiem ASV dolāru.

Paziņojot par pagājušā gada darbības rezultātiem, Nestle norādījusi, ka tā ir labi sagatavota neskaidrajai situācijai nākotnē, tai skaitā izejvielu cenu izmaiņām.

Kā vēstīts, Novartis AG pagājušā gada janvārī paziņoja par plāniem iegādāties tai vēl nepiederošās Alcon daļas no Nestle un akcionāriem par kopējo summu 39,3 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, slavenais ASV investors Vorens Bafets (Warren Buffett) vēstulē akcionāriem atklājis, ka viņam diagnosticēts prostatas vēzis, ziņo BBC.

Kompānijas Berkshire Hathaway boss norādījis, ka vēzis, kas šobrīd ir sākumstadijā, atklāts parastā veselības pārbaudē.

81 gadu vecais Bafets informējis, ka no jūlija vidus viņam divus mēnešus ik dienu tiks veikta apstarošana.

Smagā slimība Bafetam diagnosticēta 11. aprīlī.

Kā informē BBC, šis ir izplatītākais vēža veids vīriešu starpā, šogad ASV varētu tikt atklāts vairāk nekā 241 000 jaunu saslimšanas gadījumu.

Savā vēstulē Bafets gan norādījis, ka jūtas lieliski - it kā ar veselību viss būtu kārtībā, un viņa enerģijas līmenis esot 100 procenti.

«Ja mans veselības stāvoklis mainīsies, es akcionāriem to darīšu zināšu nekavējoties,» apgalvojis Berkshire Hathaway boss. «Galu galā, protams, tas notiks. Bet es ticu, ka tā diena vēl ir tālu,» viņš piebildis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bafets pievilcīgākās ieguldīšanas iespējas saskata ASV, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Saistībā ar investīcijām vienmēr ļoti interesanti uzzināt, ko domā pasaules paši lielākie veiksminieki šajā jomā. Spilgtākā personībā uz šīs skatuves, šķiet, jau ilgstoši ir Berkshire Hathaway vadītājs – leģendārais investors Vorens Bafets. Par ieradumu kļuvis tas, ka V. Bafets februāra beigās minētās kompānijas akcionāriem izsūta vēstuli, kurā viņš dalās pārdomās par notikumiem pasaules investīciju vidē un mēdz dot arī dažādus mājienus saistībā ar savas stūrētā uzņēmuma politiku. Tāpat kāri tiek tverti viņa padomi par investīcijām un dzīvi kopumā. Rezultātā - ikgadējā V. Bafeta vēstule akcionāriem kļuvusi par lasāmvielu, kura būtu jāizburto cauri katram sevi cienošam investoram; savukārt Volstrītā tā kļuvusi pat par obligāto lasāmvielu. Protams, palīdz arī tas, ka Bafets, kas ir viens no bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem, mēdz arī izteikties visai asprātīgā un kolorītā manierē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV prezidents Obama un investors Bafets izrādījušies radinieki

, 15.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama (Barack Obama), kurš iepriekš saņēmis gan politisko atbalstu, gan padomus no investīciju guru Vorena Bafeta (Warren Buffett), tagad var justies vēl tuvāks pasaules otram bagātākajam cilvēkam, vēsta Reuters.

Saskaņā ar viņu abu ģimenes kokiem B. Obama un V. Bafets izrādījušies attāli radinieki.

Ģenealogi no interneta vietnes ancestry.com atklājuši, ka šos divus vīrus saista 17.gadsimtā dzīvojis francūzis vārdā Marens Duvals (Mareen Duvall). Ģenealogi izpētījuši, ka M. Duvals emigrēja uz Mērilendu no Francijas 1650.gadā.

Tas, ka B. Obama un V. Bafets ir radinieki, atklājies nejauši. Tā pati ģenealogu komanda, kura pētīja B. Obamas ģimenes koku, pētījusi arī V. Bafeta radiniekus, kā rezultātā viņiem «acīs iekritis» vārds Duvals. Pētnieki nobrīnījušies un sākuši meklēt, vai starp šiem cilvēkiem ir kāda saistība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Otra lielākā ASV naftas kompānija ienāk Lietuvā

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otra lielākā ASV naftas kompānija aiz Exxon Mobil – Chevron - iegādājusies 50% daļu Lietuvas privātā kapitāla naftas un gāzes izpētes uzņēmumā LL Investicijos, raksta pasaules mediji.

«Chevron ir kompānija, kas nebaidās ienākt Gazprom ietekmes laukā,» komentējot LL Investicijos daļu iegādes darījumu, norādīja Lietuvas premjers Andrjus Kibiļus.

«Lietuvas kompānijas iegāde ietilpst Chevron reģionālajā stratēģijā,» pauda Dereks Magness, Chevron Eiropas sauszemes operāciju ģenerāldirektors. Darījuma nosacījumi netika atklāti, tomēr kompānijas pārstāvis neizslēdza iespēju, ka nākotnē Chevron varētu palielināt savu ietekmi LL Investicijos.

Kopš slānekļa gāzes ieguves uzsākšanas, ASV dabasgāzes tirgus ir ievērojami transformējies, raksta The New York Times. Uzņēmums Chevron uzskata, ka visā Eiropā, sākot no Baltijas valstīm līdz Vidusjūrai atrodas liela josla slānekļa gāzes atradņu. Chevron jau iegādājies zemi Polijā un Rumānijā, kur uzsāks slānekļa gāzes izpētes darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Pasaulē lielākās kompānijas peļņa pieaugusi vēl par 38%

Jānis Šķupelis, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākās kompānijas Exxon Mobil peļņa šā gada pirmajā ceturksnī palielinājusies par 38%, raksta Reuters.

Kopumā minētās energoresursu kompānijas peļņa 2010. gada pirmajā ceturksnī pieaugusi līdz 6,3 miljardiem ASV dolāru (jeb 1,33 ASV dolāru peļņa par akciju). Attiecīgajā periodā pērn kompānija nopelnīja 4,55 miljardus ASV dolāru. Tikmēr kompānijas ieņēmumi pieauguši par 41% līdz 90,25 miljardiem ASV dolāru (pirms gada tie bija 64.03 miljardi USD).

Jāpiebilst gan, ka tirgus dalībnieki bija gatavojušies vēl uz labākiem Exxon Mobil finanšu rezultātiem. Tika gaidīts, ka kompānijas peļņa uz akciju sasniegs 1,41 ASV dolāru, tikmēr ieņēmumi būs sasnieguši 96,4 miljardus ASV dolāru. Rezultātā Exxon Mobil akcijas cena saruka par pus procentu līdz 68,8 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV naftas giganta peļņa krīt par 23%

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV naftas giganta Exxon Mobil peļņa 2009. gada pēdējā ceturksnī bija 6.05 miljardi ASV dolāru, kas ir par 23% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad kompānijas peļņa bija 7.82 miljardi dolāru, ziņo BBC.

Neskatoties uz to, ka peļņa ir ievērojami zemāka nekā pirms gada, tā joprojām ir lielāka nekā bija prognozējuši vairāki tirgus analītiķi.

Kompānijas peļņu negatīvi ietekmējis zemais pieprasījums pēc naftas produktiem globālajā tirgū.

Exxon Mobil akcijas cena pēc finanšu rezultātu paziņošanas Ņujorkas biržā palielinājusies par 1.2% līdz 65.20 ASV dolāriem par akciju.

Exxon Mobil lielākie konkurenti BP un Royal Dutch Shell savus finanšu rezultātus paziņos vēlāk šonedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas valdība vēlas piedzīt no kompānijas Nestle gandrīz 100 miljonus ASV dolāru par «negodīgu biznesa praksi», trešdien paziņoja valdība.

Jūnijā Indijas pārtikas uzraudzītājinstitūcija aizliedza pārdot un ražot Nestle nūdeles Maggi, jo dažos štatos, pārbaudot produktu, tika konstatēts svina daudzums, kas pārsniedza pieļaujamo normu.

Valdība trešdien pavēstīja, ka iesniegusi sūdzību valsts galvenajā patērētāju tiesā un vēlas piedzīt 6400 miljonu rūpiju (88,96 miljonus eiro) no Šveices pārtikas giganta Indijas filiāles.

Nestle produktu Indijā izņēma no pārdošanas, taču turpina to pārdot citur un apsūdzības noraida.

Kompānijas pārstāvji pavēstīja, ka pagaidām nav saņemta oficiāla informācija par tiesvedību.

«Mēs varēsim sniegt saturīgu atbildi par to pēc tam, kad būsim saņēmuši oficiālus dokumentus,» sacīja Nestle pārstāvis Himanšu Mangliks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nestle pārtrauks piena iepirkšanu no Zimbabves prezidenta sievas fermām

, 02.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices kompānija Nestle pārtrauks piena iepirkšanu no fermas, kuras īpašniece ir Zimbabves prezidenta Roberta Mugabes (Robert Mugabe) sieva, ziņo BBC.

Nestle norāda, ka iegādājusies pienu no vairākām fermām Zimbabvē, ieskaitot valsts prezidenta sievas Greisai Mugabei (Grace Mugabe) piederošās fermas Gushungo Dairy Estate. Nestle skaidro, ka tas darīts ar mērķi atbalstīt valsti, kuras piena industrija nesen bija tuvu sabrukumam.

Gushungo Dairy Estate ir viena no vairākām fermām, kura tika pārņemta no baltajiem piederošajām saimniecībām R. Mugabes īstenotās pretrunīgi vērtētās zemes reformas laikā.

Nestle norāda, ka tās pagaidu vienošanās ir izbeigta.

«Ņemot vērā mūsu ilgtermiņa saistības attiecībā uz Zimbabvi, mēs kādu laiku iegādājāmies šo pienu. Tajā laikā tas palīdzēja novērst turpmāku situācijas pasliktināšanos saistībā ar pārtikas krājumiem Zimbabvē,» norāda Nestle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespējams, cīņā par Cadbury iesaistīsies arī Nestle

, 22.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Nestle apsver iespēju izvirzīt savu piedāvājumu kompānijas Cadbury iegādei, kas konkurētu ar Kraft Foods Inc. jau izteikto piedāvājumu un iespējamajiem Hershey Co un Ferrero piedāvājumiem, atsaucoties uz cilvēkiem, kuri ir zinoši par Nestle plāniem, vēsta Bloomberg.

Nestle pašlaik pārrunājot šādu iespēju ar baņķieriem un varētu pieņemt lēmumu izteikt piedāvājumu, liecina Bloomberg informācijas avotu, kuri lūguši neatklāt viņu vārdus, jo sarunas ir privātas, sniegtā informācija.

Db.lv jau rakstīja, ka, cīņai par Lielbritānijas saldumu ražotāju Cadbury uzņemot apgriezienus, par iespējamu pieteikšanos kompānijas iegādei pagājušajā nedēļā paziņoja arī kompānijas Hershey Co un Ferrero International. Taču, kā kļuvis zināms Bloomberg, Ferrero, visticamāk, piedāvājumu tomēr neizteiks.

Kraft, kas iepriekš izteica 17 miljardu ASV dolāru vērtu pārpirkšanas piedāvājumu, apvienošanās ar Cadbury radītu lielāko saldumu ražotāju, apdraudot Nestle un Hershey tirgus pozīcijas. Taču jebkurš Nestle vai Hershey piedāvājums varētu rezultēties ar lielāku piedāvājumu no Kraft puses, kura nekad nav sacījusi, ka tās izteiktais piedāvājums ir galīgais, norāda Bloomberg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc piecu mēnešu pārtraukuma Indijas veikalos atgriežas Nestle nūdeles

LETA, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices pārtikas koncerna Nestle ātri pagatavojamās nūdeles Maggi pirmdien atgriezušās Indijas veikalos - piecus mēnešus pēc tam, kad valdība noteica to tirdzniecības aizliegumu saistībā ar pārmērīgu svina saturu.

«Mēs esam iepriecināti paziņot, ka jūsu iecienītās Maggi nūdeles ir atgriezušās. To piegādes veikaliem sākušās šodien,» norāda Nestle.

Indijas Pārtikas produktu drošības un standartu pārvalde (FSSAI) jūnijā aizliedza valstī pārdot un ražot Maggi nūdeles, kurās tika konstatēts pārmērīgs svina saturs.

Taču augustā Indijas tiesa šo lēmumu atcēla, nodēvējot to par «patvaļīgu» un liekot veikt jaunas pārbaudes.

Oktobrī Nestle paziņoja, ka laboratorijas pārbaudēs Maggi nūdeles atzītas par drošām lietošanai uzturā. Vēlāk kompānija pavēstīja, ka trijās rūpnīcās Indijā atsākusi šo nūdeļu ražošanu un pagājušajā nedēļā norādīja, ka arī tās ir izturējušas laboratoriju pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn KitKat pārdošanas apjomi visā pasaulē pārsnieguši vienu miljardu ASV dolāru, savukārt Nestlé saldumu kopējie pārdošanas apjomi sasniedza 8 miljardus ASV dolāru, informē uzņēmums.

Euromonitor International dati liecina, ka Japānas saldumu tirgus vērtība ir 5 miljardi ASV dolāru, un tas ir lielākais Āzijā, kā arī populārākais KitKat tirgus. Kitkat pērn šajā tirgū uzrādīja gandrīz 9% izaugsmi, pārsniedzot Nestlé kopējo saldumu pieaugumu, kas 2018. gadā veidoja 3%. Nestle pēdējo divdesmit gadu laikā Japānā izstrādājusi KitKat šokolādes sortimentu ar 350 dažādām garšām. Katru gadu Japānas tirgū tiek ieviesti vidēji 20-30 jaunu šokolādes tāfelīšu veidi, un šobrīd Japānā pieejami pat desmit matcha KitKat šokolādes veidi.

Šomēnes Nestle plānojusi Eiropā sākt tirgot zaļās šokolādes tāfelītes KitKat matcha ar zaļās tējas garšu, kas Japānā jau zināmas 15 gadus. Šokolāde ir izgatavota no zaļās tējas pulvera, kas tiek importēts no Japānas un Ķīnas un piešķir šokolādei zaļu krāsu. Šokolādi, kuras galvenās sastāvdaļas ir matcha, kakao sviests un baltā šokolāde, ražos Nestlé rūpnīcā Hamburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi

Jānis Šķupelis, 18.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējās nedēļās pasaules finanšu tirgos dominē sarkanā krāsa, turklāt sevišķi nemierīgi lielākie tirgi izskatās dažu pēdējo tirdzniecības sesiju laikā. Interesanti gan ir tas, ka vairāki pasaules slavenākie un veiksmīgākie investori vienmēr norādījuši - izpārdošanas un krīzes gluži kā par spīti ir labākie brīži pirkumu izdarīšanai.

Piemēram, Barons Rotšīlds jau 18. gadsimtā mācīja: "Pērc, kad uz ielām ir asinis." Būtībā - nestabilāki periodi izmanīgajiem sniedz arī iespējas. Savukārt mūsdienu investoru leģenda "Berkshire Hathaway" vadītājs Vorens Bafets teicis – esi alkatīgs tad, kad citi ir bailīgi, un bailīgs tad, kad citi ir alkatīgi.

Protams, viens ir pateikt, bet otrs – reāli izdarīt. Vienmēr ir viegli teoretizēt, ka pie šādām nedienām arī tu iesi uz pilnu banku un būsi akciju pircējs, nevis pārdevējs. Realitāte gan bieži vien ir cita un būtiska daļa bravūras, pienākot šādiem momentiem, kad it kā ir iespēja balsot ar savu naudu (kura vienā mirklī draud izkust), lielākajai daļai pazūd. Patiesībā lielākajai daļai pastiprināta aktivitāte šādos brīžos arī nav ieteicama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: Grieķijas izstāšanās no eirozonas varētu nebūt slikts faktors

Žanete Hāka, 01.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona varētu izturēt Grieķijas izstāšanos no vienotās valūtas reģiona, uzskata miljardieris un investīciju guru Vorens Bafets.

«Ja tomēr izrādīsies, ka Grieķija eirozonu pamet, tas nemaz nenāktu sliktu par eiro,» V. Bafets sacījis CNBC. «Ja ikviens iemācīsies, ka noteikumi tomēr kaut ko nozīmē, un ja viņi vienosies par fiskālo politiku starp dalībvalstīm, tā būtu laba lieta,» uzsvēris investīciju guru.

Viņš uzskata, ka laika gaitā valstīm eirozonā ir labāk jākoordinē darba tirgus likumi, fiskālie deficīti un kopējās vienošanās, kas attiecas uz ekonomiku. «Nevar turpināties situācija, kad cilvēki iet pilnīgi pretējos virzienos,» sacījis V. Bafets. Tāpat viņš piebildis, ka vācieši mūžīgi nefinansēs grieķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bafets: nav svarīgi, ko saka S&P - ASV reitings joprojām ir AAA

Lelde Petrāne, 08.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Leģendārais investors Vorens Bafets (Warren Buffett) paziņojis - nav šaubu, ka ASV kredītreitings joprojām ir AAA, un pēc reitingu aģentūras Standard & Poor's lēmuma pazemināt valsts kredītreitingu viņš savas domas par šīs valsts parādzīmēm neesot mainījis, vēsta CNBC.

«Tas varētu mainīt manu viedokli par S&P,» sacījis Bafets.

Medijs gan norāda, ka Bafets ir liels Moody 's, S&P konkurentes, akcionārs.

Bafets stāstījis, ka viņa kompānija Berkshire Hathaway joprojām pērk ASV valdības parādzīmes.

Vienlaikus CNBC norāda - nevar teikt, ka nācijas tērēšanas paradumi, centrālās bankas tieksme drukāt naudu un Vašingtonas politiskā krīze nebūtu ietekmējusi investoru noskaņojumu. To atzīst arī Bafets, kurš saka: «Mūsu valūta nav AAA, un pēdējos mēnešos mūsu valdības sniegums nav bijis AAA, bet mūsu parāds ir AAA.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais investors un viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets (Warren Buffett) laikrakstam NEW York Times paziņojis, ka, viņaprāt, ASV ekonomika šobrīd nostājusies uz lēnas atveseļošanās ceļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris, investors Vorens Bafets (Warren Buffett), meklējot investīciju iespējas Āzijā, pirmo reizi ieradies Indijā, ziņo BBC.

«Indija ir loģiska vieta, kur skatīties, tāpēc es ceru, ka iztērēšu šeit nedaudz naudas,» viņš sacījis Āzijas apceļošanas ietvaros. Iepriekš Bafets viesojās Dienvidkorejā.

80 gadus vecais investors apmeklējis Indijas augsto tehnoloģiju centru Bengalūru, viesojoties Izraēlas instrumentu ražošanas uzņēmuma birojā. Šajā uzņēmumā viņam pieder lielākā daļa akciju.

Bafets arī ticies ar bagātiem Indijas uzņēmējiem, lai pārliecinātu viņus pievienoties, ziedojot pusi savas bagātības labdarībai.

«Es neuztveru Indiju kā jauno tirgu,» teicis Bafets, piebilstot: «Es uztveru Indiju kā ļoti lielu tirgu. Mēs turpinām lūkoties uz lielām valstīm kā Indija.»

Komentāri

Pievienot komentāru