Apdrošināšana

BALTA šogad atlīdzībās par lidojošu priekšmetu radītiem spēkrata bojājumiem izmaksājusi vairāk nekā 820 000 eiro

Dienas Bizness, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) šogad līdz septembra beigām saņēmusi gandrīz 6 000 atlīdzību pieteikumu gadījumos, kad akmens vai cits priekšmets trāpījis automašīnai. Dati rāda, ka galvenokārt šādos negadījumos tiek bojāti automašīnu priekšējie vējstikli, atdurstieņi, motora pārsegi, jumti, kā arī automašīnu kreisās vai labās puses spārni. Tāpat dati rāda, ka šī gada laikā BALTA atlīdzībās par automašīnu bojājumiem krītošu vai lidojošu priekšmetu dēļ ir izmaksājusi jau vairāk nekā 820 000 eiro.

Kā liecina BALTA dati, pēdējo piecu gadu laikā kopumā ir saņemti 29 139 atlīdzību pieteikumi par automašīnu bojājumiem lidojošu priekšmetu dēļ. Atlīdzību pieteikumi rāda, ka visbiežāk šāda tipa negadījumos bojājumus izraisa akmeņi, kurus no brauktuves paceļ auto priekšā vai pretim braucošās automašīnas. Tomēr gana bieži automašīnas bojājumus gūst no arī sniega vai ledus, kas atradies uz kravas transportlīdzekļu jumta, kā arī šķembām, grants gabaliem vai zariem. Tāpat pieteikumos nereti novērojami tādi gadījumi, kad automašīna iekļūst ceļu satiksmes negadījumā, jo priekšā braucošajai automašīnai pārsprāgst vai nokrīt riepa vai tās skrūves, kas trāpa aizmugurē esošajam spēkratam. Šādās situācijās ir bijuši arī gadījumi, kad aizmugurē esošā automašīna, cenšoties izvairīties no lidojošas riepas, nobrauc no ceļa un avarē.

BALTA dati liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā lielākā izmaksātā atlīdzība 17 308 eiro apmērā par šādiem automašīnu bojājumiem tika izmaksāta 2013.gadā, kad Mercedes Benz Sprinter markas automašīnai uzkrita milzīgs koks.

Otra lielāka izmaksa tika fiksēta 2011. gadā, kad Land Rover Discovery markas automašīna uztriecās baļķim, kas izkrita no pretim braucošā kokvedēja. Par šo gadījumu cietušajam atlīdzībā tika izmaksāti 12 190 eiro.

Smags gadījums tika piedzīvots arī šogad, kad Volvo markas automašīna uzbrauca detaļai, kas izkrita no priekšā braucoša kravas auto. Autovadītājs centās no šīs detaļas izvairīties, taču netika galā ar automašīnas vadību, iebraucot ceļa norobežojošajā barjerā. Negadījumā BALTA izmaksāja šogad šajā kategorijā lielāko atlīdzību – 8 070 eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru