Finanses

Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas divi jauni dalībnieki

Žanete Hāka, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

No 1. oktobra Baltijas Tirgus uzturētāju programmai pievienojas Orion Securities un SEB Pank, lai veicinātu tirgus likviditāti, informē NASDAQ OMX Riga.

Orion Securities darbosies kā tirgus uzturētājs trīs uzņēmumu akcijām, savukārt SEB Pank nodrošinās tirgus likviditāti astoņu uzņēmumu akcijām, kas ir iekļautas Baltijas Oficiālajā sarakstā. AB bank Finasta, kas jau piedalās Baltijas Tirgus uzturētāju programmā, nodrošinās likviditāti vēl viena uzņēmuma akcijām.

NASDAQ OMX Baltijas Tirgus uzturētāju programma tika uzsākta šā gada 1. jūlijā. Lai rosinātu tirgus dalībniekus iesaistīties šajā brīvprātīgajā programmā, NASDAQ OMX piedāvā atlaides standarta tirdzniecības komisijas maksām 40% apmērā. Dalībniekam, kurš nodrošina likviditāti vismaz trim akcijām, pienākas tirdzniecības maksas atlaide par visām attiecīgajā tirgū tirgotajām akcijām.

Programmā darbosies jau četri dalībnieki, nodrošinot tirgus likviditāti 14 dažādām akcijām, saka Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ OMX Baltijas tirgus Biržas pakalpojumu vadītāja. NASDAQ OMX Baltijas Tirgus uzturētāju programmas nosacījumi paredz, ka tirgus uzturētājam ir jāuztur konkrētajām akcijām pirkšanas un pārdošanas uzdevumi vismaz 3000 eiro vērtībā. Tas ir jānodrošina tirdzniecības sesijas uzsākšanas un slēgšanas izsolēs, kā arī 85% no tirdzniecības laika. Cena pirkšanas un pārdošanas uzdevumos nedrīkst atšķirties vairāk nekā par 2,5%.

No 2013.gada 1.oktobra Tirgus uzturētāju programmai pievienojas finanšu brokeru firma Orion Securities, kļūstot par tirgus uzturētāju City Service, Vilkyškių Pieninė un TEO LT akcijām. SEB Pank, kas pārstāv SEB Banka, SEB bankas un Skandinaviska Enskilden Banken, kļūst par tirgus uzturētāju Olympic Entertainment Group, Tallink Grupp, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Vesi, TEO LT, Apranga, Šiaulių Bankas un Linas Agro Group uzņēmumu akcijām. AB bank Finasta nodrošinās tirgus likviditāti Tallink Grupp, Ekspress Grupp, Olainfarm, Rokiškio Sūris, Linas Agro Group un Grigiškės uzņēmumu akcijām. LHV Pank, kas jau darbojas Baltijas tirgus uzturētāju programmā, nodrošina likviditāti Tallinna Kaubamaja, Olympic Entertainment Group un Tallinna Vesi akcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Baltijas birža

Finasta pievienojusies Baltijas Tirgus uzturētāju programmai

Lelde Petrāne, 30.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot ar 2013. gada 1. augustu, banka Finasta pievienojas NASDAQ OMX Baltijas Tirgus uzturētāju programmai, kļūstot par likviditātes nodrošinātāju sešu Baltijas uzņēmumu akcijām.

Banka Finasta kļūs par tirgus uzturētāju Rokiškio Sūris, Linas Agro Group un Grigiškės akcijām, kā arī turpinās nodrošināt tirgus likviditāti Pro Kapital, Ekspress Grupp un Olainfarm akcijām.

Baltijas tirgus uzturētāju programmā pašlaik piedalās LHV Pank, kas nodrošina likviditāti Tallinna Kaubamaja, Olympic Entertainment Group un Tallinna Vesi akcijām.

«Mēs pievienojamies Baltijas Tirgus uzturētāju programmai, jo saskatām tajā lielu nozīmi. Lielāka tirgus likviditāte ir izdevīga gan investoriem, gan uzņēmumiem, kas iekļauti biržā,» saka Andrejs Ciba (Andrej Cyba), Finasta valdes loceklis un Finanšu tirgus nodaļas direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas biržās darbību uzsāk likviditāti veicinoša tirgus uzturētāju programma

Mārtiņš Apinis, 01.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas tirgū no šodienas sāk darboties jauna tirgus uzturētāju programma, kas paredzēta likviditātes palielināšanai. Lai rosinātu biedrus iesaistīties šajā brīvprātīgajā programmā, NASDAQ OMX vērtspapīru biržas Tallinā, Rīgā un Viļņā piedāvā biedriem 40% atlaidi tirdzniecības maksām.

Tirgus uzturētāju programmas nosacacījumi paredz, ka NASDAQ OMX Baltijas tirgus biedram – bankai vai brokeru sabiedrībai, kas darbojas kā tirgus uzturētājs – jāuztur konkrētajām akcijām pirkšanas un pārdošanas uzdevumi vismaz 3000 eiro vērtībā tirdzniecības sesijas uzsākšanas un slēgšanas izsolēs un 85% no tirdzniecības laika. Tā investoriem tiks nodrošināta iespēja iegādāties, kā arī pārdot akcijas par iespējami mazāku cenu svārstību. Turklāt visas tirdzniecības sesijas laikā akcijām būs pietiekams piedāvājums un pieprasījums.

Pēc biržas informācijas, pirmais biedrs – LHV Pank – jau pieteicies jaunajai tirgus uztrurētāju programmai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank pievienojas Baltijas Tirgus uzturētāju programmai

Žanete Hāka, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank pievienojusies Baltijas Tirgus uzturētāju programmai un uzsāk likviditātes nodrošināšanu trim Baltijas tirgū kotētajām akcijām - Tallink Grupp, Olympic Entertainment Group un Merko Ehitus, informē NASDAQ OMX Riga.

Tirgus uzturētāja uzdevums ir visu tirdzniecības sesijas laiku uzturēt pirkšanas un pārdošanas uzdevumus noteiktā apjomā un cenas robežās, tādējādi nodrošinot papildu likviditāti.

NASDAQ OMX Tallinn valdes priekšsēdētājs Rauno Kletenbergs uzsver, ka likviditātes palielināšana ir viena no biržas galvenajām prioritātēm. Līdz ar Swedbank pievienošanos Baltijas Tirgus uzturētāju programmai tagad tajā ir iesaistījušies visi aktīvākie biržu biedri. Jo vairāk būs tirgus uzturētāju dažādām akcijām, jo izdevīgākas cenas būs ieguldītājiem.

Ieguvumi investoriem ir labākas cenas un mazāks likviditātes risks, jo akciju cena tiek noteikta efektīvāk. Tirgus uzturētāji biržās kotētās akcijas padara pievilcīgākas ieguldītājiem – īpaši tiem, kuri tiecas pēc apjomīgiem ieguldījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dienas tēma: Kavē konservatīvisms un ēnu ekonomika

Sandris Točs, speciāli DB, 14.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ļoti pozitīvu impulsu Latvijas biržas attīstībā varētu sniegt tādu uzņēmumu kā Lattelecom kotācija biržā,» saka Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne

Kā vērtējat tirdzniecības aktivitāti Nasdaq Riga biržā?

Tirdzniecības aktivitāte biržā ir atkarīga no uzņēmuma akcionāru struktūras un uzņēmuma lieluma. Ir tāds rādītājs, ko biržā mēs saucam par free-float. Tas ir brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju daudzums. Ja uzņēmumam ir liels šādu akciju daudzums, tad biržā tas parasti ir labi tirgots. Tirdzniecība ir atkarīga arī no tā, kā biržā kotētie uzņēmumi strādā. Ja uzņēmumam ir labi finanšu rezultāti, tam ir aktīvas investoru attiecības un tas ir interesants investoriem, tad arī tirdzniecība biržā ir aktīva. Kopumā vērtējot, jāsaka, ka mēs Rīgas biržā neesam apmierināti ar esošo tirdzniecības aktivitāti. Tāpēc nopietni strādājam, lai piesaistītu jaunus, pietiekami lielus klientus, kuriem būtu liels publiskā apgrozībā esošo akciju daudzums. Ļoti pozitīvu impulsu Latvijas attīstībā varētu sniegt tāda uzņēmuma kā Lattelecom kotācija biržā. Gan Igaunijā, gan Lietuvā telekomunikāciju uzņēmumu kotācija biržā deva ļoti pozitīvu impulsu, lai kapitāla tirgus un birža attīstītos. Tie ir uzņēmumi, kas nosaka likviditāti biržā. Un tas ir tāpēc, ka telekomunikāciju uzņēmumi parasti ir ļoti lieli. Tātad tie ir interesanti ne tikai vietējiem mazajiem akcionāriem, dažādiem institucionālajiem investoriem, fondiem, piemēram, pensiju 2. līmeņa fondiem, kas darbojas Baltijā, bet arī daudziem ārvalstu investoriem. Latvijas gadījumā telekomunikāciju uzņēmums līdz biržai nav nonācis. Jācer, ka tuvākajā nākotnē varētu būt kādas pozitīvas pārmaiņas šajā ziņā. Biržas likviditātē un tirdzniecības aktivitātes kāpināšanā ļoti svarīgs ir pats uzņēmums. Tomēr mums ir arī sava Baltijas Tirgus likviditātes uzturētāju programma, kuras ietvaros likviditāte tiek uzlabota virknei biržas uzņēmumu, un tā strādā jau vairāk nekā divus gadus. Saviem biedriem tirdzniecības sesijas laikā, ja viņi uzsāk darbu kā likviditātes nodrošinātāji noteiktām uzņēmumu akcijām, dodam tirdzniecības komisijas atlaidi, tādā veidā stimulējot biedru interesi uzlabot likviditāti gan Rīgas biržā, gan Baltijas biržās kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru