Finanses

Bankas ar anketu palīdzību klientu vidū meklēs politiski nozīmīgas personas

Žanete Hāka, 25.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izpildītu normatīvo aktu prasības par politiski nozīmīgu personu padziļinātu pārbaudi korupcijas risku novēršanas nolūkos, Latvijas bankas organizēs savu klientu anketēšanu, lai izvērtētu, vai klients atbilst politiski nozīmīgu personu kategorijai.

Klientu pienākums ir sniegt pilnīgu un patiesu informāciju, lai tiktu korekti izpildītas likuma prasības, informē Latvijas Komercbanku asociācija.

Visas sabiedrības interesēs ir nepieļaut, ka publiskā vara tiek izmantota personiskā labuma gūšanai. Lai novērstu iespēju, ka mūsu pašu valsts vai citu valstu augstas amatpersonas, izmantojot finanšu sistēmu, legalizē korupcijas vai citā pretlikumīgā veidā iegūtus līdzekļus, ir nepieciešams ieviest šo standartu un paplašināt politiski nozīmīgas personas definīciju, skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Atbilstības kontroles departamenta Normatīvā nodrošinājuma daļas vadītājs Kristaps Markovskis.

«Balstoties uz starptautisku pieredzi un izdarītajiem secinājumiem, pasaulē daudzi izmeklēšanas gadījumi ir pierādījuši, ka visbiežāk politiski nozīmīgas personas prettiesisko darbību – kukuļošanu, krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju – īsteno caur saistītām personām – radiniekiem, laulātajiem, draugiem un darījumu partneriem. Tādēļ ir būtiski īstenot kontroli arī pār tādu personu darījumiem, kuras var tikt iesaistītas prettiesisko darbību veikšanā. Bankām ir būtiska loma, lai, sadarbojoties ar valsts institūcijām, novērstu iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, jo daudzviet pasaulē tieši bankas tiek izmantotas korupcijas rezultātā iegūtu līdzekļu legalizācijai,» norāda K.Markovskis.

Šā gada sākumā tika pieņemti grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, nosakot izmaiņas politiski nozīmīgu personu definīcijā – šajā lokā ir plaša Latvijas augstāko valsts un pašvaldību institūciju vadība, viņu radinieki un saistītas personas. Banku un arī citu finanšu pakalpojumu sniedzēju uzdevums ir veikt klientu izpēti, identificēt starp klientiem politiski nozīmīgās personas un veikt šo personu finanšu līdzekļu un darījumu padziļinātu kontroli. Noteikumi paredz, ka pats klients ir atbildīgs, lai sevi identificētu kā politiski nozīmīgu personu.

«Valsts ir aicinājusi bankas palīgā svarīgā darbā – mazināt korupciju un citus nelikumīgus finanšu darījumus. Tādēļ savukārt bankas aicina palīgā savus klientus – pēc iespējas precīzi un godprātīgi aizpildīt banku anketas un sniegt nepieciešamo informāciju,» tā Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Bankas ir servisa organizācija, un šobrīd gatavojas, lai padarītu likuma prasību pildīšanu klientiem maksimāli vienkāršu – izveidotu saprotamu un ērtu anketu, nodrošinātu nepieciešamo atbalstu.

No 1. jūnija jaunās klientu izpētes prasības attieksies uz jaunajiem klientiem, no 1. decembra – uz visiem banku klientiem. Tādēļ bankas uzsāks klientu anketēšanu – šodienu varam uzskatīt par starta šāvienu jaunam procesam, lai bankas iegūtu nepieciešamo informāciju.

SEB bankas Darbības atbilstības pārvaldes vadītāja Dace Rušiņa: «Pieeja Pazīsti savu klientu ir būtiska noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas vai terorisma finansēšanas novēršanas sastāvdaļa. Paplašinātā politiski nozīmīgu personu definīcija ir vēl viens solis, kā virzīties uz priekšu, lai mazinātu koruptīvas darbības. Pazīsti savu klientu kā darbības princips pastāv un tiek ievērots katru dienu attiecībās ar klientiem un viņu darbībām bankām. Mēs vēlreiz vēlamies uzsvērt, ka būtiskākais šīs pieejas aspekts ir nevis tas, kas tu esi – uzņēmējs, privātpersona, ierēdnis, pensionārs, bet gan kāds tu esi un kādas ir tavas darbības.»

«Līdz ar paplašināto definīciju paaugstināsies to klientu loks, kuriem būs jānodrošina stingrāka uzraudzība no bankas puses, bet vēlamies uzsvērt, ka praktiskā līmenī klientiem būtiskas izmaiņas ikdienas sadarbībā ar banku tas nenesīs, jo jau šobrīd, uzsākot sadarbību ar banku, mēs lūdzam klientiem aizpildīt noteiktu anketu par viņa finansēm, darbības profilu, kā arī šādu anketēšu veicam ar noteiktu regularitāti. Politiski nozīmīgām personām šī anketēšana notiek biežāk, bet tas neizslēdz, ka arī jebkuram citam klientam, ņemot vērā viņa darījumus bankā, varam lūgt veikt anketas aizpildīšanu pēc pieprasījuma,» stāsta D.Rušiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru