Transports un loģistika

Bankrotē lidsabiedrības «Delta» un «Northwest»

Aivars Mackevics [email protected], 16.09.2005

Jaunākais izdevums

ASV lidsabiedrības Delta Airlines, kas ir trešā un Northwest Airlines, kas ceturtā lielākā lidsabiedrība, pasludinājusi par bankrotu. Abas lidsabiedrības paziņoja, ka bankrota procedūra neietekmēs lidojumu sarakstus. Lidsabiedrības Delta parāds ir vairāk nekā 20 miljardi ASV dolāru, bet Northwest Airlines parāds ir aptuveni divas reizes mazāks. Lidsabiedrībām nācās iesākt bankrota procedūru augstu aviācijas degvielas cenu un zemo izmaksu aviopārvadātāju konkurences dēļ. Par iemeslu kļuva arī zaudējumi pēc viesuļvētras “Katrīna” izraisītajām sekām. Bankrota procedūrā pašlaik atrodas liela daļa lielāko ASV lidsabiedrību. Izņemot Delta un Northwest Airlines tiesas aizsardzībā no kreditoriem atrodas arī lielākais aviopārvadātājs pasaulē United Airlines un lidsabiedrība US Airways.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EcoFlow DELTA Akumulators: 8 neapšaubāmi iemesli, kāpēc tas ir nepieciešams Jūsu nākamajā ceļojumā

Katrs ceļojums nes sev līdzi piedzīvojumus un izaicinājumus, bet ar EcoFlow DELTA akumulatoru Jūs varat būt gatavi visam. Parnēsājamās elektrostacijas mūsdienās kļūst arvien populārākas. EcoFlow DELTA enerģijas krātuve piedāvā daudz vairāk nekā parastie rezerves barošanas avoti. Šajā rakstā apskatīsim astoņus iemeslus, kāpēc EcoFlow DELTA akumulators noderēs Jūsu nākamajā ceļojumā.

Kāpēc EcoFlow DELTA akumulators ir nepieciešams Jūsu nākamajā ceļojumā?

Pārnēsājamā spēkstacija var būt noderīgs pirkums dažādos gadījumos, šīs ierīces piedāvā vairākas funkcijas, kas nodrošina komfortu un drošību jebkuros apstākļos, un šeit ir 8 iemesli, kāpēc Jums to ir vērts iegadāties savam nākamajam ceļojumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Delta Airlines gatavojas kļūt par gigantisku aviokompāniju

Jānis Rancāns, 26.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules finanšu krīze nav spējusi nopietni ietekmēt ASV avionozares giganta Delta Airlines ieņēmumus. Kompānija plāno arī pārņemt vienu no pasaules lielākajām lidsabiedrībām.

ASV aviokompānijas Delta Airlines aizvadītā gada pēdējā ceturkšņa neto peļņa bijusi 422 miljonu ASV dolāru apmērā. Savukārt lidsabiedrības ieņēmumi palielinājušies par 8% un sasnieguši 8,4 miljardus ASV dolāru, vēsta The Wall Street Journal.

Kā norādīja Delta izpilddirektors Ričards Andersons, lidsabiedrība ir pārliecināta, ka arī 2012. gads kompānijai kopumā būs labs, jo saglabājas augsts biznesa un izklaides lidojumu pieprasījums.

Delta Airlines pašlaik izskata iespējas pārņemt aviokompānijas American Airlines mātesuzņēmumu AMR Corp., kas aizvadītā gada novembrī tiesā iesniedza maksātnespējas pieteikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl viena lidmašīna piedzīvojusi līdzīgas problēmas kā avarējusī Air France lidmašīna

, 27.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Northwest Airlines lidmašīna, kas bija ceļā no Honkongas uz Tokiju, nesen piedzīvojusi līdzīgas tehniskas problēmas, kā Air France lidmašīna, kurai tās beidzās traģiski - lidmašīnai iekrītot Atlantijas okeānā, bojā gāja visi pasažieri un apkalpes locekļi, vēsta The Wall Street Journal.

Par laimi Northwest Airlines lidmašīnas pasažieri un apkalpe nav cietuši.

Saskaņā ar pieejamo informāciju kļūmju rezultātā, kas radās lidmašīnas sistēmās, apkalpe vairs neredzēja, cik ātri lidmašīna lido. Uzticami ātruma mērījumi Airbus A330 apkalpei nav bijuši pieejami trīs minūtes. Turklāt nav pareizi darbojušās arī aizsardzības sistēmas, kurām jānodrošina, lai lidmašīna nelidotu pārāk ātri vai lēni.

Tāpat kā Air France lidmašīna A330, Northwest Airlines lidmašīna iekļuvusi vētrā un drīz sākusi rādīt kļūdainus ātruma mērījumus. Northwest Airlines pilots rakstījis, ka lidojuma kontroles datori neatgriezās normālā stāvoklī visu lidojuma laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Air France un Northwest atklās vienotā koda sistēmu reisā Detroita - Parīze

Aivars Mackevics [email protected], 30.08.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Northwest Airlines 2006.gada 2.septembrī sāks ieviest vienotā koda vienošanos ar aviokompāniju Air France lidojumos starp Detroitu un Parīzi. Vienotā koda sistēma tiks paplašināta vēlāk rudenī, Northwest klientiem pievienojot viengabala saites ar vairākiem citiem galamērķiem Eiropā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos, kurus apkalpo Air France no sava satiksmes mezgla Parīzē, kā arī Air France pasažieru sasaisti ar galamērķiem ASV no Northwest satiksmes mezgla Detroitā. Northwest un Air France ir Skyteam alianses dalībnieces.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lidsabiedrība Delta Airlines saviem pilotiem iecerējusi iegādāties 11 tūkstošus Microsoft Surface 2 planšetdatoru, lai aizstātu lidojumu rokasgrāmatas un kartes.

Citas lidsabiedrības – American un United – līdzīgiem mērķiem iegādājas Apple iPad ierīces, vēsta USA Today. Lidsabiedrība Delta norāda, ka Microsoft Surface 2 planšetdatori palīdzēs ietaupīt gadā 13 miljonus ASV dolāru, samazinot degvielas un citas izmaksas.

Microsoft planšetdatori tiks izmantoti lidsabiedrības Boeing 757 un 767 gaisa kuģos. Delta plānu par Surface 2 iegādi un izmantošanu lidojumu laikā vēl jāapstiprina ASV Federālajai aviācijas administrācijai. Lidsabiedrība administrācijas atļauju cer saņemt vēl līdz šā gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biodegvielas ražotājs cieš no VID uzbrukumiem

Līva Melbārzde, Db, 08.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biodegvielas ražotājs Delta Rīga izlēmis samazināt pamatkapitālu un piesaistīt kreditorus, jo nevar vairs izturēt Valsts Ieņēmumu dienesta uzbrukumus.

Kreditori var pieteikties līdz 25.septembrim, liecina laikrakstā Latvijas Vēstnesis publicētais Delta Rīga paziņojums. «Vienīgais, ko es lūdzu, ir cienīt ražotāju. Pēdējais piliens traukā bija uzņēmumam uzliktā soda nauda 60 tūkstošu latu apmērā par vienu nenozīmīgu grāmatvedības kļūdu. Es šos valsts iestāžu reidu uzbrukumus vairs nevaru izturēt, nopostīt kaut ko jau ir ļoti viegli, bet vai tā ir adekvāta valsts attieksme pret svarīgas jomas ražotāju un eksportētājuzņēmumu?» savu sašutumu Db pauda Delta Rīga valdes priekšsēdētājs Leonīds Krasnijs. Vienlaikus viņš arī norādīja, ka domā par to, lai uzņēmuma akcionāri varētu saņemt savas dividendes, tāpēc arī nepieciešama papildus līdzekļu piesaiste. Pēc Lursoft datiem Delta Rīga īpašnieki atrodas Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centra "Akropole Alfa" īpašnieks un pārvaldītājs SIA "Delta Property" pagājušajā gadā strādāja ar 19,706 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 98,8% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija guva peļņu 9,585 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2021.gadā, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Tostarp pērn "Delta Property" no nomas pakalpojumiem guva ieņēmumus 18,7 miljonu eiro apmērā, bet no citu pakalpojumu sniegšanas - vienu miljonu eiro.

Gada pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka pērn Covid-19 krīze būtiski neietekmēja "Delta Property" darbību. Tikmēr Krievijas sāktā karadarbība Ukrainā kompāniju galvenokārt ietekmēja caur elektroenerģijas un gāzes cenu pieaugumu, kur lielākais cenu lēciens bija 2022.gada jūlijā-septembrī, taču vēlāk cenas nedaudz samazinājās un stabilizējās.

Tāpat pārskatā minēts, ka atbilstoši neatkarīgā īpašuma vērtētāja SIA "CPB Real Estate Services" datiem 2022.gada 31.decembrī "Akropole Alfa" īpašuma patiesā vērtība bija 198 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Delta Rīga sāks ražot zaļo elektrību

, 11.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biodīzeļa ražotājs SIA Delta Rīga tuvākajā laikā plāno uzsākt arī elektrības ražošanu no biomasas.

To Db.lv pastāstīja SIA Delta Rīga valdes priekšsēdētājs Leonīds Krasnijs. Pēc viņa teiktā, palikuši tikai savas darbības saskaņošanas jautājumi ar a/s Latvenergo un tad, cerams, vēl šopavasar, varēs sākt elektrības ražošanu. Uzstādīto iekārtu jauda Valmieras rajona Naukšēnos ir 500 kW, tās izmaksājušas ap 400 tūkst. eiro. «Īpaši gribētu uzsvērt, ka izmantosim vietējos, atjaunojamos energoresursus, to sagāde dos labumu vietējiem zemniekiem, savukārt koģenerācijas stacijā saražotais siltums arī būs izdevīgs apkārtnes iedzīvotājiem. Apsveram domu, ka vēlāk šo staciju varētu pārvietot uz citu Latvijas vietu, Naukšēnos uzstādot mazāk jaudīgu, ja izrādīsies, ka pieprasījums pēc siltuma nav tik liels. Esmu pārliecināts, ka šādas stacijas būtu nepieciešamas visās Latvijas mazpilsētās,» tā L. Krasnijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

American Airlines un US Airways veidos pasaulē lielāko aviokompāniju

Jānis Rancāns, 14.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aviokompānijas American Airlines un US Airways paziņojušas par apvienošanos, kuras rezultātā tiks izveidota pasaulē lielākā lidsabiedrība. Darījumu jau apstiprinājušas abu kompāniju direktoru padomes.

Darījuma vērtība aplēsta 11 miljardu ASV dolāru apmērā. Prognozēts, ka apvienotā aviokompānija saglabās nosaukumu American Airlines, bet vadīs to US Airways izpilddirektors Dougs Pārkers (Doug Parker).

Apvienotās aviokompānijas rīcībā nonāks 900 lidmašīnu un katru dienu lidsabiedrība izpildīs 3,2 tūkstošus lidojumu. Pēc apvienošanās kompānijā strādās aptuveni 95 tūkstoši cilvēku.

ASV avionozare pēdējo piecu gadu laikā pieredzējusi jau vairākas lidsabiedrību apvienošanās – līdzīgus darījumus iepriekš noslēgušas Delta ar Northwest, United ar Continental un Southwest Airlines Co. ar AirTran. Tiek prognozēts, ka nozares konsolidācijas sekmēs biļešu cenu pieaugumu. Kopš 2009. gada ASV aviokompāniju biļešu cenas palielinājušās par 11 procentiem, vēsta AP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas lidsabiedrības šogad varētu ciest zaudējumus 1,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Zaudējumu apmēru daļēji varētu izraisīt pirmās un biznesa klases ceļotāju skaita samazināšanās, prognozējusi Starptautiskā gaisa satiksmes asociācija (IATA).

Kopumā pasaules lidsabiedrības 2012. gadā varētu nopelnīt 4,1 miljardu ASV dolāru, liecina IATA aprēķini. Iepriekš IATA prognozēja, ka pasaules lidsabiedrību peļņa būs trīs miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta Financial Times. IATA savu prognozi mainījusi ņemot vērā to, ka daudzas lidsabiedrības cēlušas biļešu cenas.

Tomēr Eiropas lidsabiedrības joprojām cieš no reģiona parādu krīzes ietekmes, norādīja IATA. «Neskatoties uz politiķu pūlēm, eirozonas krīze turpinās. Ne tikai ekonomika ir vāja – Eiropā ir vairāki nedraudzīgi apstākļi, lai nodarbotos ar aviācijas biznesu – apgrūtinošas regulācijas, augsti nodokļi un novecojušas gaisa satiksmes kontroles,» sacīja IATA ģenerāldirektors Tonijs Tailers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aeroflot pievienojas Delta lojalitātes programmai

Aivars Mackevics [email protected], 24.04.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas lidsabiedrība Aeroflot pievienojusies amerikāņu lidsabiedrības Delta Air Lines biežo lidotāju programmai Sky Miles. Tādejādi programmas izmantotāji, varēs krāt nolidotās jūdzes izmantojot arī Aeroflot pakalpojumus. Aeroflot veic tiešos reisus no Maskavas uz Ņujorku, Losandželosu un Vašingtonu, kā arī uz citiem galamērķiem Austrumeiropā un Āzijā. Delta Air Lines ieguvums būs pieeja galamērķiem Krievijā. Savukārt Aeroflot-Bonus programmas biedri, izmantojot Delta, Song Delta Shuttle un Delta-Connection-Carriers, iegūs papildus jūdzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" un ASV aviokompānija "Delta Air Lines" no šā gada 22.novembra sāks sadarbību lidojumos, informē "airBaltic" pārstāvji.

"airBaltic" pārstāvji norāda, ka, ņemot vērā pieprasījumu pēc ceļojumiem pāri Atlantijas okeānam, sadarbības lidojumu vienošanās ļaus "Delta Air Lines" pievienot lidojumu kodu 20 "airBaltic" maršrutos no trim lidsabiedrības bāzēm - Rīgas, Tallinas un Viļņas.

Tostarp "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss atzīmē, ka sadarbība ar "Delta Air Lines" pavērs būtiskas iespējas. "Tā ne tikai piesaistīs jaunus pasažierus "airBaltic", bet arī uzlabos savienojamību un palielinās Baltijas atpazīstamību pasaulē. Mēs ceram uz veiksmīgu un ilgstošu sadarbību," viņš min.

Savukārt "Delta Air Lines" Starptautiskās nodaļas viceprezidents Alēns Bellmeirs atzīmē, ka ciešākas partnerattiecības ir neatņemama kompānijas ilgtermiņa stratēģijas sastāvdaļa. "Sadarbība ar "airBaltic" vēl vairāk nostiprinās "Delta Air Lines" saikni ar šo dinamisko Eiropas reģionu, piedāvājot vairāk klientiem piekļuvi galamērķiem visā ASV," viņš norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada pirmajos trīs mēnešos ASV trešā lielāka aviokompānija Delta Air strādājusi ar 6,39 miljardu USD lieliem zaudējumiem. Zaudējumus kompānijai rada aizvien pieaugošās degvielas cenas, kā arī kompānijas tirgus vērtības samazināšanās, ziņo Associated Press.

Db.lv jau ziņoja, ka ASV aviokompānija Delta paziņojusi, ka tā ir panākusi vienošanos par aviokompānijas Northwest Airlines iegādi.

5 miljardu darījums izveidos pasaules lielāko aviokompāniju. Jaunajai kompānijai, kas sauksies Delta, ikgadējie ienākumi būs 35 miljardi USD un tās labā strādās 75 000 darbinieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kino Rīga šobrīd ir skatāma viena no izcilākajām aizvadītā gada Austrumeiropas filmām Delta.

Vairāku starptautisku kinobalvu laureāta, ievērojamā ungāru režisora Kornela Mundručo mākslas filma par brāļa un māsas mīlestību guvusi starptautisku atzinību lielākajos kinofestivālos, tostarp Kannu kinofestivālā, kur tā tika izrādīta programmā Īpašais skatiens un ieguva starptautiskās kinokritiķu federācijas balvu.

Filmas Delta darbība norisinās pie Donavas upes. Jauns vīrietis pēc ilgas prombūtnes atgriežas dzimtajā ciematā, kur satiekas ar savu māti un iepazīstas ar māsu, par kuras eksistenci līdz šim nenojauta. Kopā ar māsu upes deltā uz koka pāļiem viņi sāk celt māju. Pamazām viņi tuvinās dabai un arī viens otram, taču ciema ļaužu acīm šīs attiecības sāk likties pārāk aizdomīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vērstpapīru tirgus dalībnieki sākuši apsvērt domu, ka pasaules ekonomikā viss tomēr varētu neritēt pa tik gludu virsmu, kā iecerēts pirms tam. Rezultātā, piemēram, ASV akciju cena pēdējo dienu laikā panējusi zemāk, lai gan šo kritumu par strauju arī nebūt uzskatīt nevar.

Investoru omu pabojājis vairāku faktoru kopums. Galvenais ir Covid-19 vīrusa delta varianta uznāciens, kas draud aizkavēt pasaules ekonomikas atveseļošanos un, iespējams, pat nozīmēt vēl vienu dažu ekonomiku aizslēgšanos. Arī, piemēram, pasaules ietekmīgākās centrālās bankas - ASV Federālo rezervju sistēmas - pārstāvji šonedēļ norādījuši, ka delta varianta izplatīšanās un zemie vakcinēšanās tempi dažās pasaules malās rada risku kopējai ekonomikai.

"Domāju, ka viens no lielākajiem riskiem pasaules ekonomikas izaugsmei ir tas, ka pāragri deklarēsim uzvaru par Covid," norādījusi Sanfrancisko Federālo rezervju vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijā vērojamo inficēšanās ar koronavīrusu gadījumu skaita palielināšanos izraisījusi vīrusa delta varianta izplatīšanās, un valstī ir sācies Covid-19 epidēmijas trešais vilnis, trešdien paziņoja Igaunijas Veselības departamenta direktors Illars Lanno.

"Delta celms ir ļoti skaidri saskatāms. Jūnija sākumā bija brīdis, kad delta celms tika konstatēts astoņos līdz desmit procentos visu paraugu. Šodien mēs esam sasnieguši 80 procentus un vairāk," preses konferencē sacīja Lanno.

Viņš norādīja, ka Igaunijā ir reģioni, kur inficēšanās līmenis kāpis ļoti strauji.

"Ja mēs aplūkojam prognozes līdz augustam, mēs redzam, ka augusta vidū būs 150 inficēšanās gadījumu dienā. Tas viss ir mūsu pašu cilvēku rokās. Lielākoties mēs redzam inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu Dienvidigaunijā," sacīja Veselības departamenta vadītājs.

"Veselības departamentam ir vissvarīgākā un fundamentālākā loma delta celma [izplatības] ierobežošanā. Neviens negrib tādu situāciju, kāda mums bija pagājušā gada augustā, [kad strauji pieauga inficēšanās gadījumu skaits]. Bet viens ir skaidrs - trešais vilnis pašlaik ir sācies," uzsvēra Lanno.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma paaugstināt koronavīrusa izplatīšanās riska līmeni no zema līdz vidējam.

Vidējais riska līmenis nozīmē, ka ir atsevišķi infekcijas perēkļi, taču vīrusa izplatīšanās nav plaša.

Ja ir vidējs koronavīrusa izplatīšanās riska līmenis, tiek ieteikts iekštelpās valkāt maskas, izvairīties no telpām, kurās ir daudz cilvēku, kā arī, ja iespējams, ar citiem cilvēkiem tikties svaigā gaisā.

8. jūnijā koronavīrusa izplatīšanās riska līmenis Igaunijā tika pazemināts no augsta līdz vidējam. 22.jūnijā riska līmenis tika samazināts līdz zemam.

Aprīlī Igaunijā tika ieviesta sistēma atbilstoši kurai ir četri koronavīrusa izplatīšanās riska līmeņi - zems, vidējs, augsts un ļoti augsts. Nosakot riska līmeni, tiek ņemts vērā diennakts vidējais inficēšanās un nāves gadījumu skaits, pozitīvo testu īpatsvars, slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits, to gadījumu īpatsvars, kuros inficēšanās avotu izsekot nav iespējams, kā arī citi faktori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieks: Ja firma bankrotē, uzceļot tādu objektu kā Gaismas pils, tā ir tikai valsts vaina!

Uldis Andersons, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«RBSSKALS bankrotēja valsts dēļ. Par Nacionālo bibliotēku RBSSKALS nesaņēma piecus miljonus! Protams, var jau formāli teikt – viņiem nepienācās. Bet, ja firma bankrotē, uzceļot tādu objektu kā Gaismas pils, tas nav normāli! Valsts nebankrotētu, ja viņa tos piecus miljonus samaksātu, firma paliktu tirgū. Tā ir tikai valsts vaina,» intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka būvuzņēmējs, agrāk būvuzņēmuma PBLC vadītājs Jānis Lancers.

Nu jau viņš gandrīz 10 gadu ir pensijā un nesen klajā nākusi viņa sagatavotā grāmata Latvijas būvniecība 100 gados – apjomīgs un fundamentāls 1600 lappušu darbs trīs biezos sējumos.

Tas arī bija pamudinājums aicināt uz piektdienas sarunu pašu grāmatas autoru. Savulaik J. Lancers bija biežs viesis Dienas Biznesa lappusēs – ar Jāni tikāmies un sazinājāmies daudz un bieži, un viņš nekad neatteica paust savu viedokli un domas par nozares norisēm un problēmām – arī tad, ja šis viedoklis ne visiem bija glaimojošs un tīkams. Lai gan mūsu tikšanās iegansts ir grāmata, arī šoreiz tomēr neiztiekam bez sarunas par būvniecību – gan par nozares pagātni, gan pašreizējām norisēm. Un, lai arī Jānis pats sakās esam no visa tā kā malā pagājis, tomēr atļaušos tam nepiekrist – jautājot un uzklausot atbildes, ir jūtams, ka laikam jau nav tik vienkārši paiet malā no tā, kam veltīta visa dzīve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

«Delta Air Lines» pārdod «Atlantic Southeast»

Aivars Mackevics [email protected], 18.08.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lidsabiedrība Delta Airlines pārdod lidsabiedrībai Skywest Airlines savu 100% meitas uzņēmumu – reģionālo lidsabiedrību Atlantic Southeast Airlines (ASA). Darījuma summa sasniegs 425 miljonus ASV dolāru, kas dos iespēju lidsabiedrībai samazināt savu parādu slogu par 100 miljoniem ASV dolāru. Delta koncerna vadītājs Geralds Grinsteins ir parūpējies arī par reģionālās lidsabiedrības ASA turpmāko likteni, proti, noslēdzot līgumu, kas paredz turpmākos 15 gadus nodarbināt ASA saistībā Delta vārdu. Patlaban Atlantic Southeast Airlines izmanto lidojumiem 151 lidmašīnas un nodarbina gandrīz 6 000 darbiniekus. Jāatzīmē, ka Delta kompānija kopš 2001. gada ir zaudējusi 10 miljardus ASV dolāru un 23 000 darbinieku, turpretī algu budžets ir samazināts vairāk kā par 1 miljardu ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV aug aviobiļešu cenas

Aivars Mackevics [email protected], 17.03.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV vadošās lidsabiedrības atkal paaugstina iekšzemes lidojumu cenas. Tarifi tika paaugstināti par 10 ASV dolāriem vienā virzienā. Cenu paaugstinājumu iniciēja zemo izmaksu lidsabiedrība Southwest Airlines, norādot uz augstām degvielas cenām. Southwest Airlines tarifi paaugstinājās no 2 līdz 10 ASV dolāriem par biļeti, tādā veidā pārsniedzot biļetes cenu 299 ASV dolāru apmērā, kuru lidsabiedrība noteica 2002.gadā. Cenu paaugstinājumu atbalstīja arī citas lidsabiedrības - Continental Airlines, Northwest Airlines, US Airways, Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines, Alaska Airlines.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lidostas Rīga vadībai interesi pārņemt airBaltic reisus ir izteikušas vairākas lētās lidsabiedrības

Nozare.lv, 16.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskās lidostas Rīga vadībai interesi pārņemt Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic reisus ir izteikušas vairākas lētās lidsabiedrības, kas jau strādā Rīgas lidostā, norāda lidostas valdes priekšsēdis Arnis Luhse.

Kā zināms, no lētā gala lidsabiedrībām Rīgā darbojas gan Ryanair, gan Wizz- Air.

Viņš skaidro, ka lidsabiedrību pārstāvji pie lidostas vadības jau vērsušies pirmajā reizē, kad publiski tika izplatīts paziņojums par to, ka airBaltic tūlīt bankrotēs. «Aviosabiedrību pārstāvji nāca pat vairākas reizes un teica - mēs pārņemsim,» uzsver Luhse.

Viņš noraida airBaltic vadītāja Bertolta Flika apgalvojumus, ka pēc airBaltic palikšot tukša vieta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV aviokompānija Delta paziņojusi, ka tā ir panākusi vienošanos par aviokompānijas Northwest Airlines iegādi, ziņo BBC.

5 miljardu darījums izveidos pasaules lielāko aviokompāniju. Jaunajai kompānijai, kas sauksies Delta, ikgadējie ienākumi būs 35 miljardi USD un tās labā strādās 75 000 darbinieku.

BBC raksta, ka šis darījums varētu izraisīt arī citu kompāniju staigāšanu.

Aviokompānijas visā pasaulē cieš no tā, ka samazinās klientu skaits, bet izmaksas, galvenokārt dēļ degvielas cenas palielināšanās, pieaug.

Jaunizveidotās kompānijas mājas būs Atlantā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Potenciālu saslimstības kāpumu plāno novērst ar apsteidzošiem un straujiem drošības pasākumiem

LETA, 07.07.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudenī, piedzīvojot saslimstības ar Covid-19 kāpumu, tiks piekopta "ātri ciet - ātri vaļā" stratēģija, strauji ieviešot apsteidzošus pasākumus, lai nepieļautu ilgstoši augstu saslimstību, valdības sēdē, prezentējot Veselības ministrijas plānu rudenim, skaidroja veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) padomnieks Kaspars Bērziņš.

Veselības ministrijas ieskatā ir būtiski savlaicīgi ieviest ierobežojumus, jo, sasniedzot nekontrolējami augstu saslimšanas līmeni, saslimstības kritums notiek lēnām, rezultātā novedot pie vēl lielākiem ekonomiskajiem un sociālajiem zaudējumiem. Tāpēc tiek rosināts savlaicīgi ieviest visaptverošus, vienkāršus, visās nozarēs vienlīdzīgus drošības pasākumus, apsteidzoši pārtraucot saslimšanas pieaugumu, sagaidot saslimšanas kritumu un visaptveroši atceļot ierobežojumus, tādējādi ļaujot sabiedrībai funkcionēt minimālu ierobežojumu režīmā.

Lai savlaicīgi un vispusīgi sagatavotos saslimstības pieaugumam rudenī, Bērziņš iezīmēja kopumā desmit veicamus uzdevumus. To vidū ir mērķis panākt maksimāli plašu vakcinācijas aptveri un nodrošināt nepieciešamo testēšanas kapacitāti. Tāpat uzdevumi paredz nozarēm pilnveidot un izstrādāt epidemioloģiskās drošības pasākumus un izstrādāt plānus darbam ārkārtējās situācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās otrdien pieauga, atkopjoties pēc pirmdienas krituma, kuru bija izraisījušas investoru bažas par to, ka Covid-19 delta paveida straujā izplatība var aizkavēt globālās ekonomikas atveseļošanos.

Pieauga arī naftas cenas, kas pirmdien bija kritušās.

Ņemot vērā, ka Covid-19 delta paveids turpina izplatīties un inflācija vēl arvien ir iemesls bažām par ASV ekonomiku, akciju cenu kāpums Volstrītā bija pārsteidzošs, atzina "Bleakley Advisory Group" galvenais investīciju pārzinis Pīters Bukvars.

"Es nevaru izskaidrot, kāpēc mēs traki uztraucamies par delta paveidu vienā dienā, bet mums tas nerūp nākamajā," sacīja Bukvars.

"Akciju tirgiem [Eiropā] izdevās atkal nostāties uz kājām (..) bet var strīdēties - uz cik ilgu laiku," sacīja IG analītiķis Kriss Bošamps.

"Tiem, kas ir vakcinēti, vēl arvien ir laba aizsardzība pret delta paveidu, saskaņā ar jaunāko hospitalizācijas un mirstības statistiku," atzīmēja "JP Morgan Asset Management" analītiķis Tajs Hujs. "Tātad potenciālais risks ekonomikas atkalatvēršanai ir pārvaldāms, sevišķi reģionos vai valstīs, kur vakcinācijas tempi ir augsti."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un Vācijas biotehnoloģiju uzņēmums "BioNTech" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās panākt apstiprinājumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas trešās devas izmantošanai, lai palielinātu šīs vakcīnas efektivitāti laikā, kad izplatās jaunā koronavīrusa delta paveids un atsāk strauji pieaugt infekcijas gadījumu skaits Eiropā un ASV.

Delta paveids ir infekciozākais šī vīrusa paveids kopš globālās pandēmijas sākuma 2020.gada sākumā. Pirms vairākiem mēnešiem tas pirmoreiz tika konstatēts Indijā, bet ir strauji izplatījies un veicina Covid-19 gadījumu skaita straujāku kāpumu pat valstīs, kur ļoti aktīvi norit vakcinācija.

"Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka paredz trešās devas augstu efektivitāti pret delta paveidu un tuvāko nedēļu laikā mēģinās panākt tās apstiprinājumu ASV, Eiropā un citos reģionos.

Notiekoša izmēģinājuma sākotnējie dati rāda, ka pēc trešās devas saņemšanas antivielu līmenis pret sākotnējo koronavīrusa variantu un beta paveidu, kas pirmoreiz konstatēts Dienvidāfrikā, palielinājies par piecām līdz 10 reizēm salīdzinājumā ar pirmo divu devu saņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru