Jaunākais izdevums

Ventspils brīvostas valde nolēmusi pārtraukt nomas līgumu ar maksātnespējīgo uzņēmumu SIA Bau–How Baltic, kas vēl pērn augustā plānoja jaunas rūpnīcas būvi.

Ražošanas telpas Ventspilī SIA Bau-How Baltic nomāja no SIA HBSI Production. Taču Bau-How tālākas attīstības plāni paredzēja paplašināt ražošanu Ventas otrajā krastā, brīvostas rūpniecības zonas teritorijā. Uzņēmums bija iznomājis trīs neapbūvētus zemesgabalus no Ventspils brīvostas pārvaldes. 2. aprīlī notikušajā brīvostas valdes sēdē, ņemot vērā administratora iesniegumu par nomas līgumu izbeigšanu, brīvostas valde nolēma pārtraukt šos nomas līgumus.

Zemes gabali tiks piedāvātas citiem investoriem, Db.lv informēja brīvostas pārvaldē. Norvēģijas kompānijas Bau-How meitasuzņēmums Bau-How Baltic, kas Ventspilī ražoja dzīvojamo ēku moduļus, apturēja darbību 2011. gada rudenī, pēc tam, kad tā mātesuzņēmumam Norvēģijā tika ierosināts maksātnespējas process. Gada nogalē Ventspils tiesā ar maksātnespējas pieteikumu vērsās arī Bau-How Baltic, kas cerēja atjaunot ražošanu. Tiesa ierosināja Bau-How Baltic maksātnespējas procesu. Kā iepriekš presei skaidroja uzņēmuma vadītājs Vladimirs Čamāns, Bau-How Baltic savas māteskompānijas maksātnespējas administratoram izteicis piedāvājumu izpirkt uzņēmuma aktīvus, taču tas nav izdevies. Tādēļ nolemts tiesā iesniegt maksātnespējas pieteikumu, lai vēlāk varētu iegādāties izsolītos īpašumus un atjaunot ražošanu. Turklāt tobrīd vadītājs apgalvoja, ka zināms arī konkrēts iespējamais investors. Savukārt uzņēmuma administratore Katarina Sniedze Db.lv atzina, ka nekādi investoru piedāvājumi nav bijuši, Tiesiskās aizsardzības process nav iespējams, tāpēc nolemts pārdot izsolē uzņēmuma mantu, un tas beigs savu pastāvēšanu.

Db.lv rakstīja, ka 2009. gada decembrī norvēģu kompānijas Bau-How meitasuzņēmums Bau-How Baltic Ventspilī sāka dzīvojamo ēku moduļu konstrukciju ražošanu. Izmantojot kompānijas izstrādātu un patentētu inovatīvu tehnoloģiju, Ventspilī tika ražotas moduļu konstrukcijas ēkām, kas tika eksportētas uz Skandināvijas valstīm un Lielbritāniju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BAU 2023 – modulārā būvniecība un zaļais kurss būvniecībā

Pēc četru gadu piespiedu pauzes, no 17. līdz 22. aprīlim Minhenes izstāžu centrā klātienē atkal pulcēsies pasaules būvniecības nozares pārstāvji uz savas nozares lielāko pasākumu – pasaulē vadošo arhitektūras, būvmateriālu un būvsistēmu izstādi BAU.

19 hallēs un starptautiskajā kongresu centrā jeb divos simtos tūkstošu kvadrātmetru, 2200 dalībnieku no 45 pasaules valstīm satiksies ar 260 tūkstošiem apmeklētāju - nozares vadošajiem ekspertiem un speciālistiem: arhitektiem, inženieriem, būvprojektu attīstītājiem, būvniekiem, būvmateriālu ražotājiem, celtniecības materiālu un tehnoloģiju tirgotājiem un citiem būvniecības nozares profesionāļiem, lai apmainītos ar jaunāko informāciju, prezentētu inovatīvus produktus un tehnoloģiskos risinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu arvien drošāku velosipēdistu pārvietošanos pilsētas intensīvajā satiksmē, satiksmes drošības kampaņas Cieņa darbojas! ietvaros radīti «cieņas baušļi» velosipēdistiem. Tajos apkopoti ieteikumi elementārai piesardzībai un cieņpilnai velosipēdistu dalībai ceļu satiksmē. Cieņas baušļi uzlīmju veidā tiks izvietoti uz aptuveni 200 uzņēmuma Rīgas satiksme velonovietnēm, kā arī visās Statoil degvielas uzpildes stacijās Rīgā.

Šogad ceļu satiksmes negadījumos ievainoti 73, bet bojā gājuši 2 velosipēdisti. Pērn līdz maija sākumam bija ievainots 31 velosipēdists, bet bojā gājis nebija neviens.

Lielā daļā negadījumu, kuros iesaistīti velosipēdisti, iemesls bija sadursme ar kādu citu transporta līdzekli. Šādu tendenci veicina satiksmes dalībnieku neuzmanība, nerēķināšanās vienam ar otru jeb savstarpējas cieņas trūkums, uzsver kampaņas organizatori.

Cieņas baušļos ietverti atgādinājumi, kā izvairīties no bīstamām situācijām uz ceļa, aicinot uzmanīties no nepārredzamām vietām, cienīt visus satiksmes dalībniekus, tostarp gājējus, ievērot braukšanas noteikumus uz ietvēm, braucot nelietot mobilo telefonu, kā arī nezaudēt uzmanību, klausoties mūziku austiņās. Cieņas baušļi aicina ar cieņu izturēties pret pārējiem satiksmes dalībniekiem, nodrošinot drošu pārvietošanos pa pilsētas ielām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maijas Tabakas, Džemmas Skulmes un citu Latvijā populāro mākslinieku jaundarbus rīdzinieki nereti brauc pirkt uz Jēkabpili

Dienas Biznesam apgalvo Jēkabpils privātās mākslas Galerijas MANS’S īpašnieks Uldis Čamans.

Izstādes ir galerijas prestižs, organizēšana – mākslinieka U. Čamana hobijs, bet biznesa pamats – tas, kas uzņēmumu uztur kopš 1991. gada, kas palīdzēja pārdzīvot krīzi, atrodas virs dārgajām gleznām, galerijas otrajā stāvā.

Sākums ar koferiem

Mākslinieka Ulda Čamana SIA Galerija MANS’S, savu pašreizējo statusu – sabiedrība ar ierobežotu atbildību – ieguva salīdzinoši nesen – tikai 2005. gadā. Sākumā galerija ar tādu pašu nosaukumu bija U. Čamana individuālais uzņēmums. Tāds arī bijis uzņēmējdarbības sākums uzreiz pēc Latvijas brīvības atgūšanas – individuāls, ar personīgu atbildību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB uzsācis 90 miljonu vērtā Rīgas brīvostas konkursa pārbaudi

Elīna Pankovska, 01.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis konkursa par Rīgas ostas pārnešanu uz Krievu salas ostu pārbaudi. Šajā konkursā uzvarēja pilnsabiedrība BMGS S. Konkurss gan patlaban ir apturēts.

Pārbaude uzsākata pēc portāla kompromat.lv iesnieguma, par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostas sludinātajā konkursā. Portāla paziņojumā norādīts, ka šā gada maijā konkursā Rīgas brīvostas pārvalde bez pamatotiem iemesliem piešķīrusi uzvaru par gandrīz 90 milj. Ls pilnsabiedrībai BMGS S, kurā ir apvienotas АО BMGS un SIA Skonto Būve, kas devis pamatu izstumtajiem konkurentiem apšaubīt konkursa likumību

KNAB savā atbildes vēstulē šā gada oktobrī norādījis, ka iesnieguma izskatīšani pieprasīta papildu informācija. Savukārt Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), apturējis konkursu un veic savu izmeklēšanu. Tās rezultāts būs zināms 5.decembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baušķenieks Elans Ozoliņš savulaik, nepabeidzis vidusskolu, devies uz Angliju meklēt laimi. Vienistabas dzīvokļa šaurība nomainīta pret divstāvu mājas plašumiem, strādnieka darbs fabrikā aizstāts ar slavenas kafejnīcas darba organizatora amatu. Dzīve Anglijā mainījusi Elana domāšanu, attieksmi pret apkārt notiekošo, un galvenais – viņš ir atguvis mīlestību pret Latviju, vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve.

Sarunas sākumā 24 gadus vecais puisis atzīstas: «Vidusskolas gados bezrūpīgi dzīvoju vienai dienai, nedomāju par nākotni. Pamatīgi apdedzinājos, bet ārzemēs gūtā pieredze mainīja manu pasaules uztveri un atvēra acis. Esmu sapratis – Latvijā ir viss, lai būtu laimīgs.»

Baušķenieks devies uz Plimutu Anglijā, kur strādājis viņa brālēns. Pirmie iespaidi bijuši labi – pilsēta skaista, cilvēki laipni un smaidīgi, bet drīz vien ilūzija par sapņu zemi izgaisusi. Puisis kopā ar četriem cilvēkiem dzīvojis vienistabas dzīvoklī. Vietas pieticis vien četriem matračiem. Devies uz aģentūru lūkot darbu.

Sākumā puisis pie līnijas pārbaudījis pīrāgu kvalitāti. Darbs ritējis naktīs, 12 stundas aizvadītas stāvot, mugura svilusi kā ugunīs. «Aģentūras piedāvā sliktāko darbu, ko paši angļi nedarīs,» atmiņās kavējas baušķenieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspilī atsāk māju moduļu ražošanu

LETA, 04.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada nogalē Ventspilī atsākta māju moduļu ražošana, bet šajā nedēļas nogalē ar kuģi uz Zviedriju pasūtītājam tiks nogādāta pirmā saražoto moduļu krava, aģentūra LETA uzzināja Ventspils brīvostas pārvaldē.

Uzņēmums SIA Forta Modular moduļu ražošanu sācis Ventspilī, Rūpniecības ielā 27, kur iepriekš ar dzīvojamo māju moduļu ražošanu nodarbojās norvēģu investori - sākumā Bau-How, pēc tam Heimdal. Iepriekšējiem nomniekiem bizness nevedās, kā cerēts, un ražošana pēc kāda laika tika pārtraukta.

Lai gan jaunajam nomniekam Forta Modular ir saistība ar iepriekšējo ražotnes nomnieku Heimdal Skonto, proti, abos gadījumos īpašnieku struktūrā figurē ar Skonto grupu saistīti uzņēmumi, tomēr juridiski un arī praktiski tie ir divi dažādi, pilnīgi atšķirīgi uzņēmumi, skaidroja SIA Forta Modular valdes loceklis Ermīns Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bauskas vecpilsētā sāk pirts biznesu

Dienas Bizness, 08.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas vecpilsētā no pirmdienas, 8. decembra, atkal pieejama publiskā pirts. Tā iekārtotā kādā savulaik noplukušā, pamestā ēkā Plūdoņa ielā. Jaunais uzņēmējs Kaspars Jansons kopā ar Diānu Sazonovu ideju par nelielu biznesu lolojuši labu laiku. Izzinot baušķenieku vēlmes, nolemts piedāvāt pilsētniekiem pirts pakalpojumus, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

«Esmu ļoti priecīgs par uzņēmīgajiem jauniešiem, šepat Bauskā augušiem un skolā gājušiem, ka viņi nedodas projām, bet paliek pilsētā un izmēģina spēkus uzņēmējdarbībā. Apsveicama arī joma, kurā Kaspars sāk darbu. Pašvaldībai daudzi baušķenieki taujājuši, kad būs iespēja nomazgāties pirtī. Tagad tāda ir, ceru, ka to izmantos ne tikai tuvējās vecpilsētas iemītnieki, bet tālāku vietu ļaudis,» tā, apsveicot jauniešus ar uzņēmējdarbības sākšanu, vēlēja novada domes deputāts Voldemārs Čačs.

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alvis Feldmanis paskaidroja, ka pašvaldība novada iedzīvotājiem, kam ir trūcīgās personas statuss, segs 50 procentu pirts pakalpojuma izmaksas. Pašlaik tā noteikta pieci eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma trešdien, 30. septembrī, Rundāles novadā, SIA «Bauskas tirgotājs» telpās Pilsrundālē, atkal darbojas bankomāts, ziņo reģionālais portāls bauskasdzive.lv.

Svinīgajā notikumā bankomātu Pilsrundālē pirmo reizi izmēģināja «Swedbank» klientu apkalpošanas pārvaldes Rīgas reģiona vadītājs Dzintars Kalniņš, izņemot desmit eiro banknoti. To pašu izdarīja Rundāles novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, kurš atklāja, ka brīvdienās ar kolēģiem dosies braucienā uz Udžates-Trevano pašvaldību Itālijā, tāpēc skaidra nauda noderēs.

Bankomāta atklāšanas brīdī veikalā «Vesko» iepirkās Rundāles pils darbinieks Arvis Druviņš. Viņš stāsta, ka ir baušķenieks, tāpēc skaidru naudu var izņemt pilsētā, savukārt vietējiem tā ir ikdienas nepieciešamība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klaipēdas ostas infrastruktūrā šogad paredzēts ieguldīt vairāk nekā 80 miljonus latu, saasinot konkurenci kravu un prāmju piesaistē.

Šo projektu rezultātā kravu apgrozījuma gada pieaugums varētu sasniegt 12-13 milj. t jeb 25% no pašreizējā apgrozījuma. Finansējuma struktūra ieguldījumiem ir sabalansēta – Klaipēdas ostas pārvaldes budžetā aptuveni 34 miljoni latu būs pašu ieņēmumi, ap 19,2 milj. Ls veido Eiropas Savienības struktūrfondu finansējums, bet 146 miljoni litu jeb aptuveni 30 miljoni latu ir bankas aizņēmums. Šā gada 12.martā Klaipēdas ostas pārvalde parakstīja vienošanos ar Nordic Investment Bank par 44 miljonu eiro lielu kredītu uz 15 gadiem investīciju projektu īstenošanai. Ieguldījumi plānoti piestātņu rekonstrukcijai un izbūvei, pasažieru un kravas termināļa infrastruktūras pabeigšanai un kuģu ceļa padziļināšanai un paplašināšanai. Šogad tiks pabeigts arī projekts LUVIS, kas paredz jaunu kuģošanas vadības informācijas sistēmas izveidošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pārvadātāji Bauskā gatavi darbam

Dienas Bizness, 17.03.2015

SIA «Aips» darbam Rīgas līnijā nodos trīs šogad iegādātos jaunos «SOR» markas autobusus.

Foto: No arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maršrutā uz Rīgu trešdienas, 18. marta, rītā plkst. 4.45 pirmo reizi dosies akciju sabiedrības «Nordeka» autobuss, vēsta bauskasdzive.lv.

Plkst. 6.45 uz Rīgu caur Emburgu brauks SIA «Aips» autobuss, bet plkst. 7.20 šajā maršrutā startēs a/s «Liepājas autobusu parks» autobuss. SIA «Aips» darbam Rīgas līnijā nodos trīs šogad iegādātos jaunos «SOR» markas autobusus.

Tādējādi būs beidzies SIA «Sabiedriskais autobuss» darbs Bauskas–Rīgas maršrutā. 2009. gada janvārī baušķeniekus uz galvaspilsētu sāka vest ar firmas «Blagovest Tur» autobusiem, pēc neilga laika šis Vitālija Saulīša uzņēmums pārtapa par «B-bus». 2011. gada augustā SIA «Aips» atgriezās Rīgas līnijā, taču nostrādāja te līdz 2013. gada februārim. Vitālijs Saulītis pārtapa par Vitāliju Komaru, savu vadīto uzņēmumu pārdēvēja par «Sabiedriskais autobuss» un atkal atgriezās Bauskas maršrutā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvietis, kurš atgriezies no Īrijas: «Latvijā vai nu tu strādā bagātajiem, vai nestrādā nemaz»

Dienas Bizness, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautisku friziermākslas festivālu godalgotu vietu ieguvējs, divu friziersalonu un franšīzes «Hot Scissors» līdzīpašnieks Kristaps Slakters tagad atgriezies Latvijā. Dzīve viņam atkal ir apmetusi kūleni, vēsta reģionālais laikraksts Bauskas Dzīve.

«Mēs patiesi bijām uz viļņa, un tad saslima mana sieva Alise. Kamēr saprata, kas par vainu, laiks gāja. Sākumā šķita, ka nepieciešamo operāciju var veikt tikai Japānā par 70 tūkstošiem eiro. Taču izrādījās, ka spēj palīdzēt arī Latvijas neiroķirurgs Ingus Gārša. Operācija šķiet veiksmīga. Mūsu pieredze liecina, ka Latvijā tomēr ir ļoti labi speciālisti,» atklāj Kristaps.

«Īrija ir forša. Mums Latvijā ir krass dalījums – bagātie un nabagie. Tur ir ļoti, ļoti liels vidusslānis, kas var regulāri atļauties apmeklēt kultūras pasākumus, pasēdēt krodziņos, atnākt uz frizētavu. Daži klienti reizi nedēļā ieradās izmazgāt matus,» stāsta frizieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Koka būvkonstrukcijām rekordaugsti eksporta apjomi

Jānis Rancāns, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz moduļu būvniecības kompānijas SIA Bau How Baltic bankrotu, aizvadītais gads koka būvkonstrukciju nozarē ir bijis labākais pēdējo gadu laikā. Uzņēmumi ieguvusi jaunus partnerus, uzsākuši vērienīgus projektus un plāno paplašināties.

Latvijas Koka būvniecības klastera apkopotie dati liecina, ka ražotāji eksportējuši saliekamās būvkonstrukcijas vairāk nekā 35 miljonu eiro apmērā, kas ir labākais rādītājs pēdējos gados. Savukārt šogad uzņēmumi ir ieguvuši jaunus, liela apjoma projektus, kas šo pieauguma tendenci turpinās.

Klastera izpilddirektors Gatis Zamurs norāda, ka statistikas dati nepārsteidz. «Ikdienā strādājot redzu jaunus uzņēmumus, kas iesaistās šajā nozarē ar inovatīvām un oriģinālām idejām. Arī jau pieredzējušie skatās attīstības virzienā un nozare aug un attīstās. Pat situācijā, kad esam zaudējuši vienu no lielākajiem spēlētājiem (SIA Bau How Baltic), nozare aug. Arī Latvijas koka būvniecības klasteris turpina apgūt ERAF līdzfinansējumu Klasteru programmā, kas dod atbalstu katram atsevišķam uzņēmumam, kā arī nozarei kopumā».

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Ar kedām kājās uz investoru balli

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 23.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nenoliedzot reitingu sasniegumu patīkamo ietekmi uz sabiedrisko domu, tomēr gribētos vairāk praktiskas atdeves, piemēram, investīciju vai jaunu darbavietu veidolā

«Noteikt tikai tādu normu ievērošanu, kas neapgrūtina uzņēmumu darbību no uzsākšanas līdz izbeigšanai.» Šāds teju biblisks «bauslis» lasāms Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas plāna kopsavilkumā. Citi «baušļi» jau kopš 1999. gada ar valdības muti altruistiski vēsta par «sistēmiskām un pārdomātām reformām», «likumdošanas procesa caurskatāmību».

Kā minēts nule valdības vētītajā un beigās laimīgi svētītajā plāna no jauna biezinātajā versijā, galvenais biznesā vidē ir nekas cits kā sports. Plāna rakstītāji par augstāko sasniegumu ikgadējā mapes papildināšanā ar jaunām lapām uzskata pērn piedzīvoto Latvijas triumfu Pasaules Bankas Doing Business 2017 pētījumā, kas bijis necerēti komplimentārs Latvijai, ierindojot mūsu valsti 14. vietā. Interesanti, ka iepriekšējā plāna versijā toreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola bija izvirzījusi ne mazāk sportisku mērķi – kaimiņvalstu apsteigšanu. Lieki teikt, ka tas nav pilnībā attaisnojies, lai gan vismaz minētajā reitingā patiesi esam attālinājušies no Lietuvas un pietuvojušies Igaunijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vācijas Mobius pēdējā brīdī atkal sūdzas par Krievu salas izbūves konkursu

Ieva Mārtiņa, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kompānija Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft jau kārtējo reizi atkal iesniegusi sūdzību saistībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes 88,71 miljona latu vērto konkurso Krievu salas izbūvei.

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) Db.lv apliecināja, ka šāda sūtība 2. februārī saņemta un tiks lemts par šīs sūdzības pamatotību.

Tādējādi minētais konkurss infrastruktūras attīstībai Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra Rīgā, kurā par uzvarētēju iepriekš vairākas reizes atzīta pilnsabiedrību BMGS S, atkal tiks novilcināts.

Tikmēr satraukumu par būvniecības vilcināšanos jau paudis Latvijas dzelzceļš, kura prezidents Uģis Magonis šā gada janvārī atzina, ka, ja tuvākajā laikā netiks realizēts Rīgas ostas Krievu salas projekts, Latvijas dzelzceļš un osta var zaudēt 11 miljonus tonnu jeb vienu piekto daļu kravu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Papildināts - Ronis neredz alternatīvu Dombrovskim; strādās privātajā sektorā

Dienas Bizness, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Domāju, ka tā vai citādi ķīmija izveidojās ar premjeru,» intervijā laikrakstam Diena, jautāts ar kuriem ministriem viņam vislabāk sapasējis, sacījis tikko kā demisionējušais satiksmes ministrs Aivis Ronis.

«Sanāca tā, ka šajā valdībā ir viens mans grupasbiedrs un viens studiju biedrs. Roberts Ķīlis, ar ko kopā studējām filozfiju. Atis Pabriks, ar kuru arī studējām kopā. Edgars Rinkēvičs. Tad es, protams, gribu teikt, ka pozitīvu iespaidu atstāja Ilze Vinķele. Arī ar visiem pārējiem kolēģiem,» viņš norādījis.

«Viens no iemesliem, kādēļ es atkāpjos, ir, ka es vairs nevaru palīdzēt ne koalīcijai, ne opozīcijai. Viņiem ir jātiek galā. Kā es jau lietoju analoģiju, kuru ASV lieto attiecībā pret Eiropu. Ar koalīciju situācija ir līdzīga. Amerikāņi saka: kam jāzvana uz Eiropu, lai uzzinātu Eiropas viedokli? Iedodiet mums vienu telefona numuru. Es pieļauju, ka valdošjai koalīcijai iekšēji nav skaidrs, kam jāzvana, lai mēs uzzinātu koalīcijas viedokli. Tam vajadzētu būt premjeram... Un premjeram ir visas iespējas sapurināt koalīciju,» skaidrojis A. Pabriks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

NASDAQ OMX Riga Gada balvu saņēmis Latvenergo un Valsts kase

Žanete Hāka, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien ikgadējās Baltic Market Awards 2013 ceremonijas ietvaros birža NASDAQ OMX Riga piešķīra biržas Gada balvas un godināja labāko studiju darbu autorus par Baltijas vērtspapīru tirgu.

Biržas Gada Balvu 2013 saņēma Latvenergo un Valsts kase.

Biržas Gada Balvu – ceļojošo statueti var saņemt tirgus dalībnieks par īpašu, nozīmīgu veikumu vērtspapīru tirgū un tā attīstībā. Šogad par īpašu ieguldījumu vērtspapīru tirgus attīstībā birža nolēma piešķirt divas Biržas Gada Balva 2013 ceļojošās statuetes.

Viena no šīgada Biržas Gada Balva 2013 tika piešķirta uzņēmumam Latvenergo.

«Tas ir pirmais Latvijas valstij pilnībā piederošais uzņēmums, kurš emitējis publiskas obligācijas, kuras iekļautas Baltijas biržas regulētajā tirgū. Uzņēmums no investoriem jau piesaistījis vairāk nekā 100 miljonus eiro, turklāt investoru pieprasījums pēc obligācijām jau sākotnēji vairākas reizes pārsniedza piedāvājumu,» pasniedzot balvu Latvenergo valdes priekšsēdētājam Ārim Žīguram, teica NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. «Veiksmīgās Latvenergo obligāciju emisijas apliecina, ka kapitāla tirgus var nodrošināt finansējumu caurskatāmiem un labi pārvaldītiem uzņēmumiem. Ceru, ka šis piemērs iedrošinās arī citus valsts uzņēmumus un mudinās uz jauniem sasniegumiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskā, Rīgas ielā durvis vērusi jauna viesnīca, kafejnīca un pirts, vēsta reģionālais portāls bauskasdzive.lv.

Viesnīca «Viona» nav jaunbūvēts objekts - 2004. gadā pēc vērienīga remonta šajā ēkā tika atklāta viesnīca «Kungu ligzda», kuras pastāvēšana nebija ilga. Pēc pāris gadiem ēku komplekss nonāca izsolē, tad kādu laiku stāvēja tukšs un neapsaimniekots. Jauno ēkas īpašnieku – SIA «Viona» – pārstāvis Ēriks Revazjans «Bauskas Dzīvei» atklāj, ka, pirms vairāk nekā gada ienākot telpās, skats pavēries ļoti bēdīgs. Esot bez saimnieka, telpās bija bojātas apkures sistēmas caurules, izpostīta elektroinstalācija. Sākot remontu, atklājušies vēl daudzi citi defekti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Dizaina pieturas maršrutā Ķelne–Parīze

Lana Jūra, speciāli DB, 15.02.2019

Molteni&C, pasaulslavenās dizaina ikonas Montecatini (1938) krēsli atjauninātā krāsu un materiālu risinājumā ar akcentējošiem glancēta alumīnija karkasiem un ādas sēdvirsmām, diz. Gio Ponti

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada sākums Eiropā zīmīgs ar vairākām ietekmīgām mēbeļu, dizaina, interjera priekšmetu, arhitektūras, būvmateriālu un citām izstādēm.

BAU Minhenē, imm cologne/LivingKitchen Ķelnē, Maison&Objet Parīzē janvārī, Stokholmas mēbeļu un gaismas izstāde, Ambiente Frankfurtē pie Mainas, mājas interjera un mēbeļu izstāde Kijevā februārī u.c. ir spilgti gan nacionāla, gan starptautiska konteksta pasākumi, kas sagatavo nozari kulminācijai – Milānas dizaina nedēļas salūtam aprīlī. Varētu šķist, ka nemaz nav laika radīt. Visu laiku nepieciešams izrādīties un tērēt ievērojamus līdzekļus dalības finansēšanai. Taču arī šodien ar sociālajiem tīkliem un internetu ir par maz. Redzēt, aptaustīt, satikties klātienē ir viena no Eiropas vecajām, labajām tradīcijām, kam ar lielu interesi seko un pievienojas visa pasaule. Kad janvārī vispirms Ķelne, vēlāk – Parīze uz dažām dienām kļūst par dizaina galvaspilsētām, šīs divas grandiozās tikšanās gan industrijai, gan patērētājiem dāvā virkni jaunu impulsu un vēstījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ronis: ja nebūs Krievu salas, Rīgas osta zaudēs arī esošās kravas

Ieva Mārtiņa, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens ir skaidrs – Krievu salas projekts ir ārkārtīgi svarīgs Rīgas ostai, jo runa nav tikai par nākotnes kravām un ostas konkurētspēju, bet arī par esošo kravu apjomu saglabāšanu.

Db.lv atzina satiksmes ministrs Aivis Ronis. Drīzumā būs jau teju pusotrs gads kopš Rīgas brīvostas pārvalde mēģina uzsākt Krievu salas projekta realizāciju. Šobrīd procesu kavē to būvnieku vairākkārtēja sūdzēšanās, kas konkursā iepriekš zaudējuši, kā arī Eiropas Komisijas (EK) kavēšanās ar lēmuma pieņemšanu par līdzfinansējuma piešķiršanu projekta realizācijai, kur kopējais investīciju apjoms mērāms 100 miljonu latu apjomā.

Šobrīd Iepirkumu uzraudzības birojs izskata nu jau pēc kārtas trešo Vācijas Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft sūdzību par konkursu. Līdz šodienai savi paskaidrojumi jāsniedz Rīgas brīvostai, Db.lv atzina Rīgas brīvostas pārvaldes Stratēģiskās plānošanas un projektu vadības departamenta direktors Vladimirs Makarovs, kurš arī atzina, ka, saskaņā ar Latvijas likumdošanu zaudējušais pretendents varot sūdzēties līdz bezgalībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskas veikalā Mego jau vairākus mēnešus akcijas precēm cena norādīta latos un eiro. Kā noskaidrojis reģionālais medijs Bauskas Dzīve, pircēji tam īpašu uzmanību nav pievērsuši.

Baušķeniece Silvija Bauskas Dzīvei stāstījusi, ka vecpilsētas veikalā Mego iepērkas regulāri. Reiz esot ievērojusi, ka uz lielajām cenu zīmēm ir arī norāde eiro, taču īpašu uzmanību tam neesot pievērsusi. Vitālijs sacījis, ka veikalā pērkot vien dažas preces, cenu zinot no galvas, eiro makā viņam neesot, tāpēc šādām norādēm uzmanību nepievēršot.

Veikala vadītāja Santa Ozoliņa papildinājusi pircēju teikto, ka atsevišķu preču cenām eiro neviens īpašu uzmanību neesot pievērsis. Nav arī vaicāts, kāpēc šādas cenas.

SIA Mego valdes locekle Ināra Hupenija Bauskas Dzīvei stāstījusi, ka akcijas preču cenu norāde eiro ir tehnisku iemeslu dēļ ieviesta kārtība: «Mums ir veikals Valkā. Kad Igaunijā pārgāja uz eiro, mēs kopējā sistēmā ieviesām norādes šajā valūtā, lai Valkas pircējiem palīdzētu labāk orientēties preču cenās. Kopš tā laika visu tirgotavu vienotajā elektroniski veidotajā cenu sistēmā parādās eiro.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Makšķernieku bažas nav piepildījušās – ūdens līmenis upēs ir pietiekams, un vimbas dodas uz augšu nārstot. Šodien, 2. aprīlī, upju krastos būs daudz makšķernieku, jo ir sākusies vimbu licencētas makšķerēšanas sezona, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Tas gan piebilst, ka ne visiem, kas samaksā par licenci, izdodas noķert astoņas atļautās zivis. Tie, kam loms ir mazs, vainojot Buļļupē izliktos murdus vai Bauskas mednieku un makšķernieku biedrību (BMMB), kas tirgojot licences zivīm, kuru nav. Tie, kam lomi nāk, smejot – makšķerēt ir jāmāk.

Copmaņi upju krastos bijuši jau pirms licencētās makšķerēšanas sākuma, kad vienā dienā drīkstēja izvilkt ne vairāk par piecām zivīm. «Vimbas nāk. Var just, ka tas ir pats sākums, bet zivju ir pietiekami – katram ir kāda vimba,» tā Bauskas Dzīvei stāstījis baušķenieks Edgars Kuzma, kurš 31. martā makšķerēja Mūsā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Bauskas sporta halles celtniecības izmaksas ievērojami sadārdzina izvēlētā vieta

Dienas Bizness, 06.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bauskā, Mūsas upes krastā iecerēts būvēt vērienīgu sporta halli. Izraudzītā vieta projektu būtiski sadārdzina, bet šādas izvēles iemesli, pēc aptaujāto baušķenieku domām, norāda uz novada vadības «bezkompromisu saimniekošanas stilu» un labas pārvaldības principu neievērošanu. Piektdien raksta laikraksts Diena.

Upes krasta nogāzē dominē divstāvu apbūve, tāpēc, «lai halle nelēktu kā dadzis acī, trīs no pieciem ēkas līmeņiem plānots iegremdēt pazemē», norāda Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (NA). Rakšana zem gruntsūdens līmeņa un nogāzes stiprināšana ir ievērojama izmaksu daļa no nosauktās kopējās 5,4 miljonu eiro summas, kas gan neesot akmenī cirsta, jo visu noteikšot iepirkums. Lielāko daļu naudas domes vadība plāno aizņemties Valsts kasē.

«No pilsētbūvnieciskā viedokļa [halles celšana upmalā] viennozīmīgi nav labākais variants,» uzskata Bauskas novada būvvaldes vadītāja Dace Putna. Iestādes arhitekte Sandra Smolija skaidro, ka ēkas plānotais apjoms konkrētajai vietai esot par lielu, jo apkārt ir privātmājas, tā ir atpūtas zona. Detālplānojumā hallei paredzētā zeme gan iezīmēta kā publiskā apbūve, tāpēc juridisku šķēršļu neesot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Man nav nekādu bažu par Latvijas gāzes vietu Latvijas tirgū - kā ir atzinuši arī Eiropas līmeņa eksperti, Latvijas gāze ir viens no labākajiem enerģētikas uzņēmumiem. Mani uztrauc, ka Latvijas gāze tiks sadalīta tādā veidā, ka būs lielas problēmas ar apgādi, intervijā laikrakstam Diena atzīst Latvijas gāzes padomes priekšsēdētāja vietnieks un akcionārs Juris Savickis.

Vai ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas izteikumi par draudiem un šantāžu neliecina, ka ir apstājies dialogs starp valsti un LG akcionāriem un situācija virzās uz tiesāšanos?

Vispār negribu tiesāties pats ar savu valsti. Bet jāsaka, ka dialoga faktiski nav bijis. Notiek viedokļu apmaiņa ar LG vadību, diemžēl ministre negrib ieklausīties profesionālos cilvēkos. Caur medijiem tiek taisīta propaganda, lai, maldinot par īstajiem situācijas apstākļiem un patieso līgumu saturu, savā pusē dabūtu politisko vilkmi. Tomēr cerams, ka vistuvākajā laikā dialogs notiks.

Sakiet, vai jūs esat par vai pret gāzes tirgus liberalizāciju?

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Bauskas pusē darīts vīns konkursā ieguvis pirmo vietu

Dienas Bizness, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības ikgadējā konkursā šoruden pirmo vietu ieguvis baušķenieka Gata Kužuma darītais vīns «Precose Noir», vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Konkursā kopumā tika vērtēti ap 30 dažādu darītāju vīni, piecus no tiem bija pieteicis G. Kužums.

«Iepriekš augstākā vieta konkursā manam vīnam bija otrā, bet šogad sauso sarkanvīnu žūrija nosauca par labāko,» stāsta G. Kužums. «Konkursā piedalos ik gadu, lai atrastu labākās vīnogu šķirnes, no kuru stādījumiem pēc licences saņemšanas ražot vīnu pārdošanai.»

Pašlaik Gatis vīnu dara nelielā apjomā, veidojot stādījumus gan piemājas dārzā, gan Saulaines apkaimē un Mežotnes pagastā.

Viņš atklāj, ka uz Bauskas novadu no Siguldas pārcēlies un iekopis stādījumus viens no pieredzējušākajiem Latvijas vīnogu audzētājiem Ģirts Miķelsons: «Esam domubiedri, tāpēc prieks, ka Zemgale kļuvusi par labu vīnogu audzētāju bagātāka.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Silenieks: jaunā valdes locekle būs ieguvums

Egons Mudulis, 16.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Silenieks (ZZS) uzskata, ka Ingas Antānes (ZRP) interešu konflikts veicinās Krievu salas projekta virzību.

Valstij un Iepirkumu uzraudzības birojam nu būs iemesls teikt, ka desmitiem miljonu vērtajā konkursā par ostas aktivitāšu pārcelšanu no centra uz Krievu salu Rīgas brīvostas valdei ir interešu konflikts, jo jaunieceltā brīvostas valdes locekle strādājusi par zvērinātu advokāti zvērinātu advokātu birojā Triniti, kas pārstāvēja Vācijas uzņēmumu Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft iepirkuma konkursā. Tādējādi nebūšot vairs pamata apšaubīt uzvarētāja tiesības slēgt līgumu. Pati Antāne gan norāda, ka ar šo lietu strādājuši kolēģi, un viņa ar to nav saistīta.

Jau vēstīts, ka Silenieks tika atbrīvots no amata saistība ar balsojumu par Spilves pļavu zemes gabala iecerēto iznomāšanu firmai, kuras īpašnieks daļēji ir Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Vaicāts, ar ko šobrīd nodarbojas, Silenieks sacīja, ka turpina darbu citās ostās, piemēram, Mērsragā, un šo jomu pamest negrasās, tāpat ir iesaistīts citos projektos. Šobrīd viņam zvanot gan ostu uzņēmēji, gan ar šo jomu saistīti cilvēki un izsakot gan nožēlu par viņa atbrīvošanu, gan dažādus piedāvājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru