Jaunākais izdevums

Nepieciešamības gadījumā ES sniegs finansiālu atbalstu ekonomiskās grūtībās nonākušajai Īrijai, šodien paziņojis Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, ziņo Reuters.

«Ir svarīgi atzīmēt, ka mums ES un eirozonā ir visi nepieciešamie instrumenti, lai attiecīgi reaģētu, taču es negribētu spekulēt ap šo tēmu,» norādījis Ž. M. Barrozu, kas šobrīd atrodas Seulā, kur viņš atklās G 20 valstu samitu.

Jau vairākkārt vēstīts, ka eirozonā esošās Īrijas budžeta deficīts šogad varētu sasniegt 32 % no valsts kopprodukta, tādēļ Īrijas valdība gatavojas vērienīgai budžeta izdevumu samazināšanai un stingriem taupības pasākumiem. Tomēr liela daļa ekonomikas analītiķu uzskata, ka «ķeltu tīģerim» nāksies lūgt palīdzību no eirozonas pretkrīzes fonda.

No šī fonda jau sniegta palīdzība Grieķijai – tā kopumā saņēmusi aizdevumu 110 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Putins draudējis Barrozu, ka var ieņemt Kijevu «divu nedēļu laikā»

LETA--UKRAINSKA PRAVDA/UNIAN, 02.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunā ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu draudējis, ka var ieņemt Kijevu divu nedēļu laikā, vēsta Itālijas laikraksts La Repubblica.

Eiropas Savienības (ES) samitā, kurā viens no galvenajiem tematiem bija Ukrainas krīze un sankciju paplašināšana pret Krieviju, Barrozu teicis, ka «tikko runājis ar Putinu», vēsta laikraksts.

Kad Barrozu vaicājis Putinam par krievu karaspēku, kas šķērsojis robežu ar Ukrainu, Krievijas līderis ķēries pie draudiem. «Tā patiesībā nav problēma,» «cars» sacījis Barrozu. «Ja es gribēšu, es Kijevu ieņemšu divu nedēļu laikā.»

Šādi izsakoties, Putins gribējis pārliecināt EK prezidentu pret jaunu sankciju noteikšanu, skaidro laikraksts.

Laikraksta versiju par Putina un Barrozu sarunu apstiprinājusi arī augsta ranga ES amatpersona, apliecināja britu avīzes Financial Times Briseles biroja vadītājs Pīters Špīgels.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Valsts prezidents: Barrozu redzējums par ES nākotni ir loģisks un pamatots

LETA, 12.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu redzējums par Eiropas Savienības (ES) nākotni ir loģisks un pamatots, taču par to vēl nepieciešamas diskusijas, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

«EK priekšsēdētāja redzējums par ES nākotni un situācijas vērtējums ir loģisks un pamatots, jo, lai pastāvētu, ES ir jāmainās un jāvirzās uz ciešāku sadarbību. Protams, ir jāsaprot, cik liela varētu būt federālā vara un kā šis process notiks. Par to ir jāzina daudz vairāk un detalizētāk,» prezidenta viedokli pauda viņa preses sekretāre Līga Krapāne.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), komentējot trešdien Barrozu runā pausto, ka ES, lai tā pārvarētu ekonomisko un politisko krīzi, ir jāpārtop par «suverēnu valstu federāciju», norādīja: «Mēs redzam ES kā nacionālu valstu brīvprātīgu apvienību. Par jebkura veida izmaiņām ir jādiskutē gan mūsu valsts sabiedrībā, gan ES. Kamēr nav šādas detaļas, ir grūti diskutēt un baidīties no vārdiņa «federācija». No mana viedokļa, ir ļoti būtiski, lai mūsu nacionālās valsts iezīmes šādā federācijā vai valstu savienībā nekādā veidā netiktu skartas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

EP deputātu vidū nevalda «sajūsma» par Eiropas federācijas ideju

Jānis Rancāns, 13.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta (EP) deputātu atbalsts Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu federācijas vīzijai nav viennozīmīgs. Deputāti aicinājuši vairāk uzmanības veltīt sociālajām problēmām, bet eiroskeptiskāki spēki to nosaukuši par slepenu plānu eirodiktatūras pastiprināšanai.

Kā informē EP Informācijas birojs, deputāti aicinājuši EK nākt klajā ar drosmīgākiem priekšlikumiem par nacionālo valstu federāciju. Parlamenta lielākās politiskās grupas aicinājušas nodrošināt spēcīgu ES budžetu, kas veicinātu ieguldījumus un izaugsmi, savukārt labējie politiskie spēki apgalvojuši, ka vajadzīgs «mazāk Eiropas».

Db.lv jau vēstīja, ka trešdien Ž. M. Barrozu, uzrunājot EP nāca klajā ar ierosinājumu Eiropā veidot nacionālu valstu federāciju. Uzruna aizsākusi četru stundu ilgas parlamenta plenārsesijas debates, kurās galvenā uzmanība tikusi veltīta ekonomiskās krīzes sekām un demokrātijas problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai (ES) jākļūst par nacionālu valstu federāciju, lai tādējādi pārvarētu ekonomisko un politisko krīzi, sacījis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu, vēsta Reuters.

«Es aicinu izveidot nacionālu valstu federāciju. Nevis superlielvalsti, bet demokrātisku federāciju, kas var atrisināt mūsu kopējās problēmas, daloties suverenitātē tādā veidā, lai katra valsts un tās pilsoņi varētu labāk kontrolēt savu likteni,» Strasbūrā uzrunājot Eiropas Parlamentu, sacīja EK prezidents.

Ž. M. Barrozu atzina, ka, lai izveidotu federāciju, nepieciešams jauns līgums starp nacionālām valstīm. «Dziļa un patiesa ekonomiskā un monetārā savienības veidošana var tikt uzsākta izmantojot patlaban esošos līgums, tomēr pabeigt to var tikai ar jaunu vienošanos,» sacīja EK prezidents.

Visticamāk, ka Ž. M. Barrozu ierosinājums atsevišķās ES valstīs izraisīs ievērojamu pretestību, pieļauj laikraksts Wall Street Journal. Iebildumi pret Eiropas federācijas veidošanu varētu būt Lielbritānijai, kuras iedzīvotāji vēlas panākt lielāku autonomiju no Briseles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozu: Skotijas pievienošanās ES varētu nebūt iespējama

LETA--EUOBSERVER, 17.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatkarības pasludināšanas gadījumā Skotijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) būtu «sarežģīta, ja ne pat neiespējama», svētdien atzina Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Intervijā britu raidsabiedrībai BBC Barrozu norādīja, ka veto Skotijas uzņemšanai blokā varētu uzlikt tādas valstis kā Spānija, kur drīzumā gaidāms referendums par Katalonijas atdalīšanos.

«Es uzskatu, ka tas būs ārkārtīgi sarežģīti, ja ne pat neiespējami, kādai jaunai dalībvalstij, kas atdalījusies no kādas mūsu valsts, panākt [pašreizējo dalībvalstu] piekrišanu,» skaidroja EK prezidents. «Mēs esam pieredzējuši, ka Spānija, piemēram, iebilst pat pret Kosovas atzīšanu, zināmā mērā šis ir līdzīgs gadījums, jo tā ir jauna valsts.»

Tikmēr Skotijas valdība solījusi, ka gadījumā, ja septembrī paredzētajā referendumā vēlētāji atbalstīs neatkarības pasludināšanu, 18 mēnešu laikā pēc balsojuma tiks veiktas pārrunas par valsts jaunajiem ES dalības nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://db.lv/uploads/ck/images/Clipboard01(359).jpg

Ekonomisti spriež, ka starptautiskās finansiālās palīdzības cena aug, lai mazinātu tās pievilcību citu potenciālo aizņēmēju acīs.

Latvija, saprotot, ka ar sarūkošajiem ieņēmumiem nespēs segt tēriņus, pēc palīdzības vērsās 2008. gada beigās. Tika panākta vienošanās par 7,5 miljardu eiro (5,3 miljardui latu) aizdevuma saņemšanu no vairākiem institucionālajiem aizdevējiem. Vislielāko aizdevuma daļu solīja Eiropas Komisija (EK) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Ar Ziemeļvalstīm vēlāk panākta vienošanās aizņemties naudu, ja radīsies tāda nepieciešamība, jo, iespējams, visu līgtā aizdevuma summu Latvijai nevajadzēs. Katra aizdevēja noteiktā procentu likme atšķiras, piemēram, EK tā noteikta nedaudz virs 3% gadā, bet SVF - zem. Finansiālo palīdzību Latvija no 2008. gada saņem pa daļām, tā arī pakāpeniski būs jāatdod, sākot ar 2012. gadu. Tiesa, valstīm, kas nav eirozonā, ir cits palīdzības mehānisms.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Federācijas ideja, kad pat vienas valsts ietvaros vienprātības nav

Dienas Bizness, 13.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai (ES) jākļūst par federāciju... Beidzot šos vārdus skaļi ir pateicis Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Barrozu, tādējādi atzīdams acīm redzamu faktu - savienība, kurā ir 27 valstis, un katra no tām teju visās jomās realizē pati savu politiku, turklāt daļa no tām apņemas kaut ko vienu, bet izdara pavisam ko citu, ir visnotaļ neefektīva.

Tādēļ no sistēmas efektivitātes aspekta, protams, būtu loģiskāk, ja ES darbotos līdzīgi kā, piemēram, ASV, kur Baltajā namā tiek izlemti visi fundamentālie jautājumi, štatiem atstājot noteiktas pašnoteikšanās tiesības, ieskaitot likumdošanas procesu. Tomēr šeit uzreiz ir jāsaka kāds godmanisks «bet»...

Kāda tad ir pašreizējā situācija ES un tās dalībvalstīs? Pirmkārt, ekonomisko stāvokli bēdīgi slavenajā ES dienvidu daļā nu jau ir grūti salīdzināt gan ar ekonomiski spēcīgo Vāciju un Skandināvijas reģionu, gan pat ar Baltijas valstīm. Otrkārt, nereti pat vienas valsts ietvaros arvien biežāk izskan doma par iespējamu atdalīšanos. Šajā sakarā jāmin situācija saistībā ar Skotiju Lielbritānijā, Kataloniju Spānijā, Turīnas reģionu Itālijā, kā arī flāmu zemēm Beļģijā. Tiek piesaukti dažādi vēsturiskie aspekti, tautu pašnoteikšanās tiesības un tamlīdzīgas vērtības, taču pārsvarā gadījumu šādām aktivitātēm ir kāds ļoti būtisks pamatiemesls - turīgo reģionu nevēlēšanās «vilkt» visu pārējo valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu aicinājis nepārmest Vācijas kanclerei Angelai Merkelei taupības politikas neveiksmes, norādot, ka krīzes skartajām valstīm jāpārtrauc meklēt vaininieki ārpusē.

«Pie tā, kas notiek Francijā un Portugālē nav vainojama ne Merkele, ne Vācija. Krīze un šo valstu problēmas nav Vācijas politikas vai Eiropas Savienības rezultāts. Tas ir pārlieku lielu tēriņu, konkurētspējas un bezatbildīgas uzvedības finanšu tirgos rezultāts,» EK prezidenta sacīto laikrakstam Welt am Sonntag citē Euobserver. Ž. Manuels Barrozu arī uzsvēra, ka A. Merkele ir viena no retajām, ja ne vienīgā, starp Eiropas līderiem, kura vislabāk saprot, kas kontinentā notiek patiesībā.

Eiropas Savienību nomocījusi dziļā Grieķijas finanšu krīze un augstais bezdarba līmenis, kas atsevišķās valstīs pārsniedzis 25%. Atklājies arī, ka Francijai būs nepieciešams papildus laiks, lai samazinātu budžeta deficītu. Valdot šādiem apstākļiem, aizvien biežāk izskan iebildumi pret izdevumu samazināšanas politiku, aicinot lielāku uzmanību pievērst jaunu darbavietu radīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskie aizdevēji varētu nopelnīt 9 miljardus eiro, ja Īrijai nāksies izmantot visu piešķirto starptautisko aizdevumu 85 miljardu eiro apmērā, paziņojis Īrijas finanšu ministrs Mišels Nonans, vēsta Independent.ie.

Īrija starptautisko finanšu palīdzību saņēma ar likmi 5,8% apmērā, bet pateicoties svārstībām finanšu tirgos tā var sasniegt pat 6%. Šādas aplēses ļaus Īrijai sekmīgāk aizstāvēt savu pārliecību, ka valsts ir pelnījusi procentu likmes samazināšanu, norāda medijs.

Trešdien Īrijā darbu uzsāk Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvji, lai pārbaudītu valsts progresu reformu ieviešanā, kas nepieciešamas starptautiskās palīdzības ieviešanai.

Db.lv jau vēstīja, ka finanšu grūtībās nonākušajai Īrijai par starptautisko aizdevumu krīzes pārvarēšanai būs jāmaksā nedaudz augstāki procenti nekā Grieķijai un teju divreiz lielāki nekā Latvijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozu: ES taupības politika sasniegusi savas robežas

Jānis Rancāns, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas valstu budžeta izdevumu samazināšanas politika sasniegusi savas robežas, uzskata Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

EK prezidents norādīja, ka, lai arī viņš ir pārliecināts par taupības politikas fundamentālu pareizību, tomēr tā jau ir sasniegusi savas robežas. «[Taupības politikai], lai būtu veiksmīgai, jābūt ne tikai pareizi izstrādātai, bet arī jānodrošina minimāla politiskā un sociālā ietekme,» sacīja Ž. Manuels Barrozu.

«Mums jāpiemēro risinājums katrai valstij atsevišķi, mēs nevaram tās mēģināt ietērpt vienāda izmēra drēbēs,» uzsvēra EK prezidents.

Ž. Manuels Barrozu izteikumi varētu liecināt par Briseles nosvēršanos Francijas, Itālijas un Spānijas pusē, minētajām valstīm dodot vairāk laika sabiedrībā nepopulāro reformu ieviešanai, ar kuru mērķi iecerēts samazināt budžetu deficītus, vēsta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonai jāturpina «veiksmīgo» reformu kurss un jāievēro fiskālā disciplīna, dienu pēc Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu izteikumiem, ka taupības režīms kontinentā sasniedzis savu limitu, pavēstījusi Vācijas finanšu ministrija.

«Patlaban mums pilnīgi noteikti ir jāsaglabā ieņemtais kurss, kas vienmēr paredzējis konsolidāciju un izaugsmes stiprināšanu ar reformām, kuras kalpo par pamatu veselīgai ekonomikas attīstībai,» Vācijas finanšu ministrijas paziņojumu citē AFP.

Vācijas ministrija norāda, ka trešajā gadā, kopš eirozonu piemeklēja parādu krīze, jau ir redzams, ka sasniegts ir daudz. Tomēr joprojām ir svarīgi darbi, kas jāpaveic. Berlīne skaidro, ka Eiropa piemēro reformas, lai kļūtu konkurētspējīgāka un samazinātu savus budžeta deficītus, kas, savukārt, palīdzēs atjaunot starptautisko investoru uzticību.

Vācija gan atzīst, ka reformas nav iespējams ieviest vienas nakts laikā, un ir nepieciešams veicināt dažādus bezdarba samazināšanas pasākumus. Tomēr katrai valstij jābūt apņēmības pilnai turpināt iesākto, «veiksmīgo» kursu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Putins: Vajadzības gadījumā es divās dienās ieņemtu Baltijas valstis, Poliju un Rumāniju

LETA--UNIAN, 18.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka vienā no viņa sarunām ar Vladimiru Putinu Krievijas līderis esot piedraudējis «vajadzības gadījumā divu dienu laikā ieņemt Rīgu, Viļņu, Tallinu, Varšavu un Bukaresti».

Atsaucoties uz laikrakstu Süddeutsche Zeitung, vācu sabiedriskā raidorganizācija Deutsche Welle vēsta, ka par šiem Putina izteikumiem Porošenko 12.septembrī pastāstījis Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozu.

Süddeutsche Zeitung rīcībā nonācis Porošenko un Barrozu sarunas protokols, kuru sagatavojis Eiropas Savienības (ES) ārlietu dienests.

Putins Porošenko arī izteicies par savām iespējām ietekmēt atsevišķas ES dalībvalstis, izmantojot divpusējos kontaktus.

Kā norādījis Ukrainas prezidents, šo ietekmi Putins varot izmantot, lai bloķētu Maskavai nevēlamus ES lēmumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozo: Eiropas Savienība nav vainojama pie bargās taupības

Jānis Rancāns, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu noraidījis apgalvojumus, ka Eiropas Savienība (ES) ir vainojama pie bargajiem taupības pasākumiem, kas pārņēmuši gandrīz visu kontinentu.

Viesojoties Īrijā, kas pārņēmusi ES prezidētājvalsts pienākumus, EK prezidents uzsvēra, ka grūtību, ar kurām saskaras atsevišķas valstis, iemesls ir pārmērīgu parādu veidošana un neapzinīga fiskālā politika, kā arī dažādu finansiālo burbuļu veidošana, ko pieļāvuši attiecīgo valstu regulatori, vēsta AFP. «Ir radies mīts, ka ES piespiež ievērot sarežģītu politiku. Tā nav taisnība,» sacīja Žozē Manuels Barrozu.

«Es zinu, ka daudzi mūsu [Eiropas] sabiedrībās esošos finansiālos sarežģījumus skaidro ES līmenī, bet tas nav godīgi, jo tā nebija savienība, kas radīja attiecīgās problēmas,» sacījis EK prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portugāles glābšanas lūgums tiks apspriests, kad Eiropas Savienības finanšu ministri tiksies vēlāk Budapeštā, ziņo BBC.

Kā vēstīts, Portugāles pagaidu premjerministrs Žozē Sokratišs (Jose Socrates) trešdien paziņoja, ka ir lūdzis ES finansiālo palīdzību.

Viņš atkāpās no premjerministra amata, jo tika noraidīti plānotie taupības pasākumi, bet teicis, ka Portugāle nevar gaidīt, lai palīdzību lūgtu pēc vēlēšanām.

Portugāle seko Grieķijai un Īrijai, kuras jau pērn lūdza ārēju palīdzību.

«Es vienmēr esmu teicis, ka ārvalstu palīdzības lūgšana ir pēdējais, kas jādara, bet nu šis brīdis ir pienācis», sacījis Sokratišs. «Pirmām kārtām, tas ir valsts interesēs,» viņš akcentējis.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu (Jose Manuel Barroso) paziņojumā norādījis, ka Portugāles lūgums tiks izskatīts ātrākajā iespējamajā veidā, saskaņā ar noteikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pēc divu gadu pārtraukuma Īrija atgriežas apritē

Jānis Rancāns, 05.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi pēc divu gadu pārtraukuma, starptautisko finanšu palīdzību saņēmusī Īrija pārdevusi valsts parādzīmes, tādējādi atgriežoties obligāciju tirgū. Īrijai izdevies piesaistīt 500 miljonus eiro lietu finansējumu, teikts valdības paziņojumā.

Īrija pārdevusi trīs mēnešu parādzīmes ar likmi 1,8 procentu apmērā. Valsts valdība cer, ka veiksmīgā atgriešanās jau šogad ļaus sekmīgi pārdot vidēja un ilga termiņa obligācijas.

Kā norāda Financial Times – Īrija bauda pieaugošu investoru uzticēšanos, ko sekmējusi valsts apņēmīgā pieturēšanās aizdevuma programmas noteikumiem, kā arī aizvadītās nedēļas Eiropas Savienības (ES) samitā izlemtais, kas ļautu Dublinai pārstrukturizēt savus parādus.

Īrija bija spiesta lūgt starptautisko aizdevumu 2010. gadā, kad sabruka tās īpašumu tirgus. Krīzes rezultātā valsts valdība bija spiesta iepludināt bankās 64 miljardus eiro. Ar parādu pārstrukturizāciju Īrija vēlas samazināt valsts parādu, kas pašlaik sasniedzis 108% no IKP.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Īrija 15. decembrī pametīs «eirozonas bēdubrāļu» klubiņu

Jānis Rancāns, 14.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija decembrī kļūs par pirmo eirozonas starptautiskās palīdzības saņēmējvalsti, kurai izdosies noslēgt aizdevuma programmu, pavēstījis šīs valsts premjers Enda Kenijs. Viņš arī norādījis, ka noslēgt aizdevuma programmu, visticamāk, izdosies arī bez Eiropas Savienības (ES) finansiālas palīdzības.

Premjera partijas Fine Gael sanāksmē E. Kenijs norādījis, ka Īrijas ekonomikas ārkārtas stāvoklis būs beidzies, kad valsts 15. decembrī noslēgs 85 miljardus eiro vērto starptautiskā aizdevuma programmu. «Es varu apliecināt, ka Īrija atrodas uz ceļa, lai noslēgtu starptautiskā aizdevuma programmu 15. decembrī. Mēs vairs tajā neatgriezīsimies,» sacījis Enda Kenijs.

Vienlaikus Īrijas premjers arī brīdināja, ka joprojām ir ejams garš ceļš, lai atveseļotos no globālās ekonomikas krīzes. «Tas nenozīmē, ka mūsu finanšu problēmas ir beigušās. Priekšā ir sagaidāms ekonomiski trausls laiks. Tomēr tas būs laikmets bez aizdevuma programmas. Ārkārtas stāvoklis ekonomikā būs beidzies,» sacīja E. Kenijs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Horvātija Eiropas Savienībai varētu pievienoties 2013. gadā

Lelde Petrāne, 10.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija rekomendējusi Eiropas Savienības valstīm pabeigt iestāšanās sarunas ar Horvātiju, bruģējot ceļu Balkānu valstij, lai tā kļūtu par bloka 28. locekli 2013.gada jūlijā, vēsta Bloomberg.

ES Komisijas prezidents Žozē Barrozu sacījis, ka lēmums Horvātijai ir «svarīgs solis uz priekšu». Lai kļūtu par nākamo bijušo Dienvidslāvijas republiku, kas iestāsies pasaulē lielākajā tirdzniecības blokā, Horvātija sarunās pavadījusi jau gandrīz sešus gadus.

Komisija ir piemērojusi stingrus nosacījumus, lai pārliecinātos, ka visi ES kritēriji tiek izpildīti, paziņojumā norādījis Barrozu. «Šī stingrā apņemšanās ir atmaksājusies: Horvātija tagad ir gatava virzīties uz priekšu,» viņš norādījis.

Horvātijas mērķis ir parakstīt iestāšanās līgumu līdz decembrim.

Kā vēsta Bloomberg, Horvātijas premjerministrei Jadrankai Kosorai nepieciešams pārliecināt vēlētājus, ka iestāšanās ir tā vērta, lai samazinātu valdības izdevumus. Viņai arī jāmazina skepse ES iedzīvotāju starpā, radot pārliecību, ka valsts spēj tikt galā ar noziedzību un korupciju. Bulgārijas un Rumānijas iestāšanās 2007.gadā radīja bažas, ka tās nebija gatavas šim solim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Masāžas pistoles ir kļuvušas par iecienītu instrumentu gan fitnesa entuziastu, gan sportistu vidū. Kopš perkusīvās terapijas (Perkusīvā terapija ir mīksto audu manipulācijas veids) tendences sākuma 2016. gadā, kad sportisti iepazina “Theragun” masāžas pistolēm, daudzi citi uzņēmumi ir radījuši savas dažādās cenu kategorijās. Nav nekāds pārsteigums, ka masāžas pistoles ir kļuvušas populāras, jo tās palīdz samazinātu muskuļu sāpes un palielinātu kustību apjomu.

Theragun masāžas pistoli Jūs varat iegādāties fiziopreces.lv interneta veikalā

Masāžas pistoles ir diezgan dārgas, tāpēc Jums varētu varētu rasties jautājums, vai ir vērts to iegādāties. Aplūkosim piecus iemeslus, kādēļ masāžas pistole būs laba investīcija Jūsu veselības uzturēšanā.

1. Tā nav domāta tikai atlabšanai pēc treniņiem

Masāžas pistoles galvenokārt tiek uzskatītas par ierīci kas palīdz ātrāk atjaunoties pēc treniņiem. Taču sākotnēji to kā sāpju mazināšanas instrumentu izstrādāja hiropraktiķis, Dr. Džeisons Verslands. Verslands ir “Theragun” dibinātājs un vadītājs, un ierīci viņš radīja pēc traumu gūšanas motocikla avārijā. Tā vietā, lai pievērstos tradicionālajām sāpju mazināšanas metodēm, viņš vēlējās holistisku veidu, kā tikt galā ar sāpēm, un kā risinājumu izvēlējās perkusīvo terapiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozu brīdina par parādu krīzes izplatīšanos

Jānis Rancāns, 04.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīze ir sākusi izplatīties eirozonā, brīdinājs Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, vēsta BBC.

Vēstulē, kuru viņš esot nosūtījis Eiropas valdībām, priekšsēdētājs aicina tās sniegt eirozonai «pilnu atbalstu», kā arī aicina atkārtoti izvērtēt Eiropas Finansiālās stabilitātes mehānisma (EFSF) darbību, lai samazinātu parādu krīzes izpaltību eirozonā.

Nepieciešams «paātrināt apstiprināšanas procedūras, lai īstenotu EFSF lēmumu labāku ieviešanu,» uzsvēra Ž. M. Barrozu, norādot, ka finanšu problēmas Itālijā un Spānijā izraisa investoru uzticības zudumu eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka Itālijas un Spānijas parādzīmju likmes pārsniegušas 6%, kas izsaucis bažas, ka parādu krīze varētu pārmesties uz šīm valstīm. Ja saasinātos Itālijas un Spānijas situācija, EK varētu arī nepietikt līdzekļu, lai tās glābtu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozu vēlas saskaņotu banku rekapitalizāciju

Jānis Rancāns, 06.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstīm vajadzētu veikt saskaņotus pasākumus, lai veiktu banku rekapitalizāciju, paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

«Mēs ierosinām dalībvalstīm veikt saskaņotu banku rekapitalizāciju, lai tādējādi atbrīvotos no «toksiskajiem aktīviem», kas var būt to rīcībā,» E. Barrozu stāstīja intervijā telekanālam Euronews.

Tas līdz šim bijis kategoriskākais kādas augstas ES amatpersonas izteikumus par nepieciešamību veikt koordinētas darbības, lai atjaunotu investoru uzticību Eiropas banku sektoram, norāda Reuters.

Db.lv jau vēstīja, ka saasinājušās bažas par stāvokli ar Francijas-Beļģijas banku Dexia pēc tam, kad nedēļas sākumā samazinājās tās akciju vērtība.

Pēc ziņām par bankas problēmām Francijas un Beļģijas valdības paziņojušas, ka veiks visus nepieciešamos pasākumus, ja būs nepieciešams glābt banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar jaunu līgumu 25 Eiropas Savienības (ES) valstis apņēmušās ievērot fiskālo disciplīnu, tostarp noteikti konkrēti sabalansēta vai ar pārpalikumu valdības budžeta deficīta rādītāji.

Parakstītais līgums ir signāls, ka Eiropa neatgriezīsies pie vecajām fiskālās bezatbildības dienām, žurnālistiem pēc Eiropadomes sēdes uzsvēra Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu. Turklāt līgums apliecina eiro nozīmi - tā ir skaidra ziņa, ka eiro valūta ir stabila. «Eiro nav tikai dažu valstu, tā ir ES valūta,» apliecināja Ž. M. Barrozu.

Piektdien paraksītajam līgumam par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā būs liela ietekme, tas nozīmē apņemšanos ieviest stingru fiskālo likumu vietējā līmenī, apņemšanos nodrošināt dziļāku ekonomisko koordināciju starp dalīvalstīm, skaidro ES Padomes prezidents Hermans Van Rompejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments tikko apstiprināja jauno Eiropas Savienības 27 komisāru Komisiju, ar kuras sastāvu trešdienas rītā deputātus oficiāli iepazīstināja nākamais Eiropas Komisijas prezidents Žans-Klods Junkers.

Deputāti nākamo komisāru komandu atbalstīja ar 423 balsīm par, 209 pret un 67 atturoties.

Jaunā Komisija oficiāli jāieceļ arī ES dalībvalstu un valdību vadītājiem, lai 1. novembrī tā varētu sākt pildīt sava piecu gadu pilnvaru termiņa pienākumus.

Iepriekšējo, Žozē Manuela Barrozu vadīto Eiropas Komisiju Eiropas Parlaments apstiprināja 2010. gada 9. februārī ar 488 balsīm par, 137 pret un 72 atturoties. Savukārt aizpērnā ES Komisija, ko arī vadīja Barrozu, 2004. gada novembrī guva 449 deputātu atbalstu, 149 balsojot pret un 82 atturoties.

Jaunajā EK apstiprināti

EK prezidents Žans Klods Junkers (Luksemburga),

Pirmais viceprezidents, pārvaldes un starpinstitūciju attiecību veicināšanas, likuma varas un pamattiesību komisārs Franss Timmermanss (Nīderlande);

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) no Eiropas Savienības (ES) budžeta atvēlēs 24,4 miljonus eiro, lai stimulētu Ebolas vīrusa pētniecību, liecina EK paziņojums.

Plānots, ka finansējumu piešķirs pieciem projektiem, tostarp vērienīgam liela mēroga potenciālas vakcīnas klīniskam izmēģinājumam un Ebolas vīrusa slimības ārstēšanai domātu esošu un jaunu savienojumu testiem. ES pētniecības un inovācijas programmas Apvārsnis 2020 līdzekļi tiks sniegti, izmantojot ārkārtas procedūru, lai pēc iespējas ātrāk sāktu darbu.

EK ir arī lūgusi, lai Eiropas un jaunattīstības valstu partnerība klīnisko pētījumu jomā (EDCTP) savā darba plānā iekļautu epidēmiju uzliesmojumus, kas skar Āfriku, tostarp Ebolas vīrusu. Līdz ar to EDCTP varēs finansēt zāļu, vakcīnu un diagnostikas klīniskos izmēģinājumus turpmākajos projektu atlases konkursos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Barrozu: neatbraucām šeit, lai klausītos pamācības

Kārlis Vasulis speciāli Db.lv, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa nepiedalās G20 sanāksmē, lai saņemtu pamācības ekonomikā. Tā apgalvo Žozē Manuels Barrozu, uzstājoties G20 sanāksmē ar emocionālu runu un cenšoties atspēkot valdošo noskaņojumu par ES īstenoto politiku. Sanāksmē, kas norisinās Meksikā, tiek izdarīts spiediens uz ES, mudinot rast risinājumu eirozonas krīzei.

Šobrīd Meksikā notiekošajā G20 valstu līderu sanāksmē liela uzmanība un kritika tiek veltīta ieilgušajai eirozonas krīzei.Vairāku valstu līderi izsaka aicinājumus Briselei pēc iespējas ātrāk tikt galā ar krīzi eirozonā. Arī eksperti notiekošo bažīgi dēvē par «lielāko risku globālajai ekonomikai» un aicina nekavējoši veikt nozīmīgas strukturālas reformas. Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu to atspēkodams norādīja: «Ekonomiskie izaicinājumi nav tikai Eiropai, tie ir globāli. Atgādināšu, ka krīze nesākās Eiropā, bet gan Ziemeļamerikā. Liela daļa Eiropas finanšu institūcijas tika inficētas neierastas dažu finanšu sektoru darbības dēļ. Tomēr, mēs neuzveļam vainu saviem partneriem, bet gan aicinām sadarboties. Līdz ar to es sagaidu, ka G20 līderi tuvākajās dienās izrādīs stingru atbalstu ES uzņemtajam kursam krīzes risināšanā. No visiem tiek sagaidīta arī izpratne, jo ES sastāv no atvērtu un demokrātisku valstu savienības un tas nozīmē, ka lēmumu pieņemšana demokrātiskā ceļā dažkārt prasa vairāk laika. Mēs šeit sagaidām nevis padomus ekonomikā un demokrātijas veidošanā, bet gan ciešu sadarbību krīzes risināšanā. Ne visas šeit sapulcējušās G20 valstis ir demokrātiskas. Mēs esam ļoti atvērti pasaulei savu problemātisko jautājumu risināšanā, un varētu tikai vēlēties, lai visas G20 valstis būtu tik atvērtas savu problēmu risināšanas procesā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Kariņš: Krievijai nav citas izvēles, kā «spēlēt pēc noteikumiem»

Jānis Rancāns, 14.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ilgtermiņā Krievijai nav citas izvēles kā vien spēlēt pēc noteikumiem. Enerģētikas jomā Krievija ir atkarīga no Eiropas, kas pērk tās resursus, sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš.

Tāpat, lai piegādātu gāzi, Krievijai ir nepieciešamas izmantot arī Eiropā esošo infrastruktūru – cauruļvadus, raidījumā Dienas Rīts komentējot Eiropas Komisijas (EK) uzsākto izmeklēšanu pret Gazprom sacīja K. Kariņš.

Jau vēstīts – Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicās, ka Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu atrisināt pretmonopola izmeklēšanu, kas vērsta pret enerģētikas kompāniju Gazprom, lai izvairītos no «zaudējumiem abās pusēs».

Savukārt, runājot par EK prezidenta Žozē Manuela Barrozu izteikumu, ka nepieciešams virzīties uz Eiropas federācijas izveidi, K. Kariņš norādīja, ka tā neesot oriģināla doma, jo par to runāts jau sen. Viņš atzina, ka pārsteidzoši ir tas, ka tā vietā, lai runātu par eirozonas parādu krīzes atrisināšanu, tiekot runāts par kaut kādu nākotni.

Komentāri

Pievienot komentāru