Finanses

Bažījas, ka neīstenojas scenārijs: rekordzemas likmes ilgu laiku un straujš lēciens vēlāk

Žanete Hāka, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dolāra kursu ietekmē globālais satraukums par procentu likmju kāpumu, un ne viena vien institūcija ar bažām lūkojas uz ASV plāniem pamazām atkāpties no tirgus atbalstīšanas pasākumiem, norāda SEB bankas eksperti.

Bažas ir par to, ka mērena likmju kāpuma vietā neiestājas scenārijs: «rekorda zemas likmes ilgu laiku un straujš likmju lēciens vēlāk», uzsver eksperti.

Privātā sektora un iknedēļas darba tirgus dati šonedēļ veidoja pamatu mērenam optimismam tirgus dalībnieku vidū. Kamēr Sīrija ir otrajā plānā un G20 nesniedz pārsteigumus, galveno lomu spēlē ekonomikas dati. Eiropas centrālās bankas (ECB) piesardzīgais noskaņojums un zemu procentu likmju solījums nedēļas beigās balstīja dolāru, kura cena piektdien turējās pa vidu starp 53 un 54 santīmu atzīmēm (nedēļa sākās nedaudz virs 53 santīmiem).

Tirgus reakcija uz ECB sanāksmi ir tāda, it kā saulainā nākotne jau tepat aiz durvīm, uzsver SEB analītiķi. Kaut arī ECB runāja par augošo procentu likmju negatīvo ietekmi uz ekonomikas vājo izaugsmi, kopš ceturtdienas vērojams būtisks eiro ilgtermiņa procentu likmju kāpums. Arī eiro pozīcijas tirgū ir pavājinājušās un eiro cena piektdien turējās netālu no 1,31 dolāra atzīmes (nedēļa sākās virs 1,32 dolāriem).

Jāatgādina, ka ECB par nākotni izteicās piesardzīgi, solīja zemas procentu likmes un izrādīja gatavību nodrošināt naudas likviditāti nepieciešamības gadījumā.

Latvijā eiro cena bez būtiskām izmaiņām turas svārstību koridora vidus daļā, bet lata procentu likmes pietuvojušās eiro procentu likmju līmenim. Komercbanku kontos Latvijas Bankā ceturtdien glabājās 800,9 miljoni, bet LB depozītos bija izvietoti 581,5 miljoni latu (rezervju norma 608,1 miljons).

Komentāri

Pievienot komentāru