Finanses

Beļavskis: problēmas Eiropā var graut jau tā vārgo kreditēšanu Latvijā

Ieva Mārtiņa, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Lai gan Latvijas ekonomika uzrāda pozitīvu izaugsmi, atkarība no Eiropas to atkal var iedragāt – neskaidrība eirozonas valstīs var būtiski ietekmēt jau tā nelielos kreditēšanas apjomus Latvijā.

«Būtiskākais, kas attiecas uz finanšu jomu, ir līdzekļu pieejamība biznesam un mājsaimniecībām. Jau tagad kreditēšanas apjoms Latvijā ir neliels, bet neskaidrība Eiropā vai krasa situācijas pasliktināšanās var šo nelielo naudas straumi būtiski ietekmēt. Tas savukārt var būt kritiski svarīgi, jo, ekonomikai attīstoties, būs nepieciešami resursi, lai iegādātos jaudīgākas iekārtas, izejvielas u.t.t.. Situācija, kad bankas izvairās palielināt riska apjomus, apgrūtina uzņēmēju ikdienu, bremzē izaugsmi,» brīdina bankas Citadele vadītājs Guntis Beļavskis.

Tāpat, pēc viņa teiktā, ja Eiropas gudrie vīri nesakārtos savu lauciņu un krīzes ziņa lēkās no vienas Dienvideiropas valsts uz otru, arī Latvijas noguldītāji būs bažīgi par nākotni. Tā nav laba ziņa iekšējam patēriņam, kas atšķirībā no eksporta vēl joprojām aug ļoti lēni. Stagnācijas ilgums «rezidentu» īpašumu tirgū un mazumtirdzniecībā lielā mērā atkarīgs no ziņām par Eiropas veselības.

Tikmēr viena no retām jomām, ko Latvijā varētu neskart eirozoas problēmas, ir nerezidentu naudas plūsma nekustamā īpašuma tirgū. «Nekustamajā īpašumā, celtniecībā aktīvākā ir tā daļa, kas saistīta ar uzturēšanās atļaujām un nerezidentiem. Domāju, ka kapitāla plūsma šeit ir stabila, un faktiski pārāk nemainīsies, pat ja kaimiņzemes ekonomika cietīs no naftas cenas krituma. Kārdinājums izvietot kapitālu Eiropas Savienībā un kļūt par rezidentu ir pietiekoši liels un noturīgs» tā G. Beļavskis.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati liecina, ka šogad aprīļa beigās banku izsniegto kredītu atlikums 12,28 miljardu latu apjomā bija sarucis par 10,6%, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pirms gada. Tajā skaitā kredītu apjoms uzņēmumiem uzrādīja 11,1% kritumu (līdz 6,17 miljardiem latu), bet mājsaimniecībām – 11% kritumu, sasniedzot 5,08 miljardus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" un Latvijas valstsvienības spēlētājs Kristaps Porziņģis ar viņam piederošās SIA "JMK Investments" starpniecību investējis nekustamajā īpašumā un vairākos Latvijas uzņēmumos ēdināšanas un sporta preču jomās, liecina "Firmas.lv" informācija.

"JMK Investments" ir Porziņģim pilnībā piederošs uzņēmums, kas reģistrēts 2021.gada 2.februārī, un tā pamatkapitāls ir 10 000 eiro. Kompānijas valdē ir Porziņģis un bijušais baņķieris Guntis Beļavskis. Kā uzņēmuma darbības joma norādīta nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana.

Uzņēmuma finanšu pārskata vadības ziņojumā teikts, ka kompānija pirmajā darbības gadā piesaistīja līdzekļus aizņēmuma veidā no īpašnieka Porziņģa un veica būtiskas investīcijas nekustamajā īpašumā, kas, pēc ziņojumā paustā, ir viens no ienesīgākajiem un efektīvākajiem veidiem naudas līdzekļu saglabāšanai un pavairošanai.

Bilance liecina, ka uzņēmuma aizņēmumi veido 9,7 miljonus eiro, bet ilgtermiņa ieguldījumi bija 7,87 miljoni eiro, tajā skaitā 6,45 miljoni eiro nekustamajos īpašumos un 1,36 miljoni eiro citu uzņēmumu kapitālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele vadītājs: Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes

LETA, 26.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norēķini ar telefonu nespēs izkonkurēt maksājumu kartes, prognozēja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Mēs nevaram investēt maksājumu tehnoloģijās, kuras nespēs sasist lupatās visparastāko maksājumu karti. Nu, piemēram, daudz runā par norēķiniem ar telefonu. Taču, kad es redzu, ka vajag atbloķēt telefonu, atvērt aplikāciju, ieskanēt QR kodu, apstiprināt maksājumu, tad es saku, ka tas noteikti nesasitīs karti, jo darbības soļu ir vairāk. Vienmēr ir jādomā par konkurenci ar maksājumu karti, jo tā mūsu makos būs vēl nākamos piecus desmit gadus,» teica Beļavskis.

Viņš arī atzina, ka inovāciju gadījumā, iespējams, tikai viena ideja no desmit iedzīvojas. «Mana pārliecība ir, ka attīstīsies tikai tās lietas, kuras kā savu ikdienu pieņems klienti. Vorenam Bafetam bija laba definīcija, kuros uzņēmumos investēt. Viņš investēja tajos uzņēmumos, kuri bija klientu prātos, viņu ikdienā. Arī maksājumu jomā ir ļoti uzmanīgi jāvēro, kas kļūs par klientu ikdienu, un par ko cilvēki tikai pateiks, jā, šis ir interesanti un forši, bet par viņu ikdienu tas nekļūs. To vislabāk var redzēt, vērojot vienkāršu klientu rīcību. Mēs savu attīstību nevaram balstīt uz tiem 2% klientu, kuri visu pamēģina un kuriem viss jaunais patīk. Attīstība ir jābalsta uz vienkāršajiem klientiem, uz to rīcību,» sacīja Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Beļavskis: Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku

LETA, 01.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija tuvākajos gados nekļūs par bezskaidras naudas ekonomiku, taču skaidras naudas aprite samazināsies, intervijā pauda bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Domāju, ka bankas būtu priecīgas, ja kādu dienu skaidrās naudas nebūtu vispār. No otras puses ir jārespektē katras valsts īpatnības un nevajag cerēt, ka dažu gadu laikā mums te būs bezskaidras naudas ekonomika kā Skandināvijā. Realitāte ir tāda, ka liela daļa cilvēku dzīvo no rokas mutē, no privātajiem skaidras naudas darījumiem. Tas var nepatikt, bet tā ir daļa no mūsu ekonomikas. Protams, ka ar laiku šī daļa saruks,» teica Beļavskis.

Viņš prognozēja, ka skaidras naudas darījumi pamazām Latvijā samazināsies gan bezskaidrās naudas norēķinu ērtības dēļ, gan, ņemot vērā, ka Valsts ieņēmumu dienestam agrāk vai vēlāk būs jautājumi par skaidrās naudas apriti, taču cerēt, ka skaidras naudas aprite Latvijā dažu gadu laikā samazināsies, piemēram, divkārtīgi, būtu naivi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs zinām, ka Latvijā šobrīd ir pilnīgi ciet visas ārvalstu investīcijas.

Tā izteicās Citadele bankas valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, kurš otrdien bija aicināts uz Saeimas Budžeta un finanšu komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas sēdi, lai deputātiem skaidrotu AML (anti money laundering) prasību izpildes sekas un vājas kreditēšanas iemeslus Latvijā.

Apakškomisijas priekšsēdētājs, deputāts Gatis Eglītis aicināja G. Beļavski skaidrot pašreizējo situāciju banku sektorā no savām pozīcijām un norādīt nepieciešamos uzlabojumus, kurus varētu veikt likumdevējs, lai Latvijā pieaugtu kreditēšanas apjomi, investīcijas un uzņēmējdarbības aktivitāte. «Uzņēmējiem slēdz kontus, valda noskaņa, ka eksportēt šobrīd labāk nevajag. Tās tendences finanšu sektorā nav iepriecinošas. Šķiet, esam ieskrējuši otrā grāvī,» iztaujājot baņķieri, minēja G. Eglītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Citadeles vadītājs: Nākotnē varēsim strādāt kā brīvs tirgus spēlētājs

Žanete Hāka, 07.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citadele bankas attīstības plānā līdz šim bija daži būtiski aspekti, kuri attīstību ierobežoja - piemēram, brīvi palielināt pamatkapitālu, brīvi kreditēt un ierobežojums tirgus daļā, norāda bankas vadītājs Guntis Beļavskis, uzsverot, ka to atcelšana ļaus bankai strauji attīstīties.

Tādēļ, ja banka kaut kādā veidā iegūtu vairāk laika sarunās ar EK, neticu, ka tas būtu pozitīvākais risinājums jo mūsu attīstības temps vērsts, lai banka būtu aktīvākais spēlētājs Latvijas tirgū, saka G. Beļavskis.

Banka aktīvi piedalās Latvijas uzņēmumu kreditēšanā. Jaunajos kredītos šo gadu laikā ir izsniegti 644 miljoni eiro, un šogad banka ir viens no aktīvākajiem finansētājiem Latvijā. Šo tempu ir svarīgi noturēt, un tagad, kad ekonomiskā situācija nedaudz cieš, ir svarīgi, lai tirgū ir viens spēlētājs, kas finansē un aktīvi strādā ar MVU. Bankas pārdošana ir ļoti nopietns solis, lai saglabātu šo spēju un pūliņi tiek veikti lai Citadeles loma Latvijas ekonomikā palielinātos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV sakaru kompānija Alpha Omega Wireless sākusi uzstādīt Latvijas sakaru elektronikas uzņēmuma SAF Tehnika (SAF) izstrādāto mikroviļņu virzienantenas sistēmu Integra, teikts Alpha Omega Wireless mājaslapā.

SAF Integra mikroviļņu virzienantenu datu caurlaidība sasniedz līdz pat 1 gigabitu sekundē, tādēļ nereti tās spēj aizstāt pat optiskās šķiedras datu savienojumus. To apstiprina arī Alpha Omega Wireless prezidents Džo Vargo, piebilstot, ka, ja varētu, tad savā infrastruktūrā izmantotu tikai šīs iekārtas.

«Esmu ārkārtīgi priecīgs par SAF Tehnika jauno Integra platformu. Pēdējo sešu gadu laikā saviem klientiem esam ieteikuši un uzstādījuši simtiem SAF radioiekārtu. No visām licencētajām iekārtām problēmas ir bijušas ar mazāk nekā 1% no visām instalācijām,» latviešu uzņēmējus slavē Vargo, piebilstot, ka visas ķibeles norakstāmas uz bojājumiem, kas radušies piegādes laikā. Bojātās iekārtas SAF Tehnika savlaicīgi esot nomainījusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Beļavskis: ekspertu prognozes, ka Citadele valsts rokās piedzīvos lejupslīdi, nepiepildās

Dienas Bizness, 20.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspertu prognozes, ka banka Citadele valsts rokās piedzīvos lejupslīdi, šobrīd nepiepildās, norāda bankas jaunieceltais valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Kad banku dalīja, daļa ekspertu teica, ka ātrāk jāpārdod, jo valstij piederošā kapitālsabiedrībā var iet kā pa celmiem. Tas ir arī pareizi, bet nav jau bijuši nopietni pircēji... Bet mums ir arī labi piemēri, tas pats Lattelecom, kas aug un attīstās, tagad ir Citadele, kas atzīta par vislabāk pārvaldīto valsts uzņēmumu Baltijā. Tas faktors ir novērsts un tā ietekme izrādījusies minimāla. Drīzāk otrādi - tagad esam kļuvuši par šī fakta ķīlnieku, jo liela daļa mūsu klientu, kuriem patīk, kā strādā Citadele, to saista ar akcionāru struktūru un ne tik daudz ar menedžmentu,» sarunā ar laikrakstu Dienas Bizness atzina G. Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu ministrijas (FM) ieskatā nepieciešams nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, sākot to ar juridisku personu kreditēšanu, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē sacīja FM Kredītiestāžu un maksājumu pakalpojumu politikas nodaļas departamenta direktora vietniece Dina Buse.

Komisijas sēdē deputāti vērtēja grozījumus Krājaizdevu sabiedrību likumā, pirms balsojuma par otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem. Komisijas diskusija noritēja par partijas "Progresīvie" priekšlikumu atļaut krājaizdevu sabiedrības paju iegādes kreditēšanu, kā arī sākt juridisko personu kreditēšanu.

Buse norādīja, ka, ņemot vērā citu valstu darbības modeļus par krājaizdevu sabiedrību otrā līmeņa veidošanu, ir nepieciešams mērķtiecīgi nodrošināt pakāpenisku krājaizdevu sabiedrību sektora attīstību, uzsākot to ar juridisku personu kreditēšanu, jo pie esošās situācijas nav iespēju veidot otrā līmeņa krājaizdevu sabiedrību.

Buse informēja, ka no patlaban Latvijā esošajām 29 krājaizdevu sabiedrībām juridisko personu kreditēšanu varētu sākt septiņas sabiedrības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Beļavskis: Augsta riska klientu īpatsvara kritums Latvijas banku sektorā paātrināsies

LETA, 05.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā pēdējā laika notikumus Latvijas finanšu sektorā, augsta riska klientu īpatsvara kritums banku sektorā paātrināsies, pirmdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» prognozēja bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs, kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas padomes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Augsta riska klientu īpatsvars Latvijas banku sektorā būtiski kritās jau pirms šī skandāla. Tas ir mērķtiecīga darba rezultāts kopā ar regulatoru. Domāju, ka šie notikumi, droši vien katalizēs procesu un liks bankām sarosīties ātrāk, bet normālā ceļā tāpat mēs sagaidījām, ka šo augsta riska klientu īpatsvars Latvijā samazināsies turpmākos gadus,» pauda Beļavskis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ir jānodala nerezidentu bizness no augsta riska klientu biznesa. «Mēs visu laiku mēģinām iemest visu vienā katlā, bet ir daļa no [nerezidentu] biznesa, kas varētu palikt - tie ir uzņēmumi, privātpersonas ar augstiem ienākumiem. Tas ir tas saldākais kumoss, par kuru visas bankas pasaulē cīnās. Savukārt čaulas kompānijas ir tās, no kurām jācenšas tikt vaļā. Jautājums ir tikai par ātrumu,» teica Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Banka Citadele biržā plāno piesaistīt 115 miljonus eiro; publisko piedāvājumu paredz noslēgt gada beigās

Db.lv, Žanete Hāka, 15.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele plāno veikt akciju sākotnējo publisko piedāvājumu fondu biržā Nasdaq Riga un Londonas Fondu biržā, informē bankā.

«Pēdējo piecu gadu laikā banka Citadele ir kļuvusi par vienu no atpazīstamākajiem banku zīmoliem Latvijā. Kopš izveidošanas 2010.gadā esam panākuši ievērojamu finansiālās darbības uzlabojumu. Ar mūsu pašreizējo akcionāru atbalstu šodien sākas jauns un aizraujošs posms ne tikai bankas Citadele, bet arī Baltijas kapitāla tirgu attīstībā,» paziņojumā medijiem norāda bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Piedāvājuma ietvaros tiks izlaistas jaunās kompānijas akcijas ar mērķi piesaistīt jaunu kapitālu līdz pat 115 miljoniem eiro.

G. Beļavskis norāda, ka akcijas tiks piedāvātas gan Baltijas, gan starptautiskajiem investoriem. Viņš uzsver, ka tādējādi cer ārvalstu investoru līdzekļus piesaistīt Latvijas ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 18 finanšu nozarē pavadītiem gadiem, bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis nolēmis turpināt karjeru uzņēmējdarbības jomā, informē bankā.

Pārejas periodā līdz 1.jūnijam Beļavskis palīdzēs jaunajai vadības komandai pārņemt uzsāktos projektus un iniciatīvas. Sākot ar 2.martu valdes priekšsēdētaja pienākumus pildīs Citadeles finanšu direktors Johans Akerbloms (Johan Åkerblom).

"Esmu izlēmis pievērsties uzņēmējdarbībai, lai piedalītos vairāku aizraujošu projektu attīstībā Latvijā un citās valstīs, kas būs lieliska iespēja izmantot finanšu jomā uzkrāto pieredzi un zināšanas. Pateicoties brīnišķīgam komandas darbam, pēdējos gados esam sasnieguši daudz - Citadele ir pilnībā nomainījusi savu biznesa modeli no valsts glābtas, sarežģītas bankas ar lielu augsta riska klientu skaitu, līdz modernai, spēcīgai reģionālajai bankai, kas apkalpo vietējos uzņēmumus un privātpersonas. 2019.gada rezultāti ir labākie Citadeles vēsturē. Banka ir stabilāka nekā jelkad agrāk. Labākais klientu serviss, augstākā klientu lojalitāte tirgū, visaugstāk novērtētā mobilā lietotne - tas, un daudz kas cits, ļaus aizraujoši vērot bankas panākumus jau tuvākajā nākotnē, nu jau kā lojālajam klientam un bankas atbalstītājam. Es nododu banku drošās rokās - kompetentai komandai, kas, pieredzējušu un spēcīgu akcionāru atbalstīti, padarīs Citadeli par čempionu ne tikai Baltijā, bet arī ārpus tās," teicG.Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas Citadele padome nolēmusi valdes priekšsēdētaja pienākumus arī turpmāk uzticēt līdzšinējam vadītājam Guntim Beļavskim, kuru šim amatam rekomendēja bankas padomes izveidotā nomināciju komiteja.

Citadele priekšsēdētāja amata kandidātus atlasījusi profesionāla personāla atlases kompānija, kurus tālāk virzīja izvērtēšanai nomināciju komitejā. Komitejas sastāvā bija bankas Citadele akcionāru – VAS Privatizācijas aģentūra un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas nozīmēti pārstāvji, kā arī neatkarīgs eksperts no Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta, skaidro banka.

Pēc nomināciju komitejas rekomendācijas izskatīšanas bankas Citadele padome nolēma uzticēt turpināt valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīt esošajam bankas valdes vadītājam Guntim Beļavskim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Beļavskis pieļauj, ka banku Citadele nepārdos arī maijā

Dienas Bizness, 26.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā reize, kad akcionāri, pēc ekspertu ieteikumiem, lēma banku Citadele nepārdot un vēl pagaidīt, bija pērnā gada nogale. Šogad maijā, kad atkal paredzēts lemt par bankas pārdošanu, nekas būtiski mainījies nebūs, norāda Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis. Tādējādi noprotams, ka bankas pārdošana atkal tiks atlikta.

LNT raidījumā 900 sekundes Beļavskis arī pats norādīja - ja skatās no profesionālā viedokļa, tad šis nav brīdis, kurā pārdot banku Citadele.

Viņš norādīja, ka visu laiku aktīvi tiek strādāts pie tā, lai palielinātu bankas vērtību, un tas tiekot panākts, jo, pēc Beļavska teiktā, Citadele vērtība «nemitīgi pieaug». Viņš gan uzsvēra, ka šobrīd nav skaidrs, kāda ir bankas cena, jo to nosaka pieprasījums. Tas ir jautājums par to, ko investors ir gatavs maksāt par bankas nākotne izaugsmi, skaidro baņķieris.

Runājot par bankas Citadele finanšu rezultātiem, Beļavskis atklāja, ka pērn koncers kopumā strādājis ar 9 miljonu latu peļņu, bet banka atsevišķi spējusi nopelnīt 5,5 miljonus latus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankām ir jāsniedz krietni lielāks ieguldījums Latvijas tautsaimniecības attīstībā, aktīvāk kreditējot un palīdzot valstij augt straujāk, uzsvēra Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, komentējot diskusijas Lietuvā par solidaritātes maksājuma ieviešanu bankām ar mērķi ierobežot pārmērīgu peļņu.

Latvijas Bankas prezidents akcentēja, ka vāja un dārga kreditēšana ir problēma, kas novērojama ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā. Jau vairākus gadus sarunās ar bankām Latvijas Banka uzstājīgi aktualizē kreditēšanu, jo redz gan nepieciešamību, gan iespēju bankām, īpaši lielajām un tirgū dominējošajām bankām, sniegt lielāku pienesumu Latvijas ekonomikai.

Vienlaikus Kazāks atzīmēja, ka līdz šim vairāk ir dzirdēts, ko bankas nevar, bet tā vietā ir vēlme dzirdēt, ko tās var un ko darīs, lai kreditēšana būtu atbalsts Latvijas ekonomikas izaugsmei, nevis šķērslis.

"Banku sektoram ir jābūt pelnošam, jo tikai tad tas ir stabils un noturīgs pret krīzēm. Tomēr īpaši augsta peļņa, tas ir, krietni virs vēsturiskiem līmeņiem, var norādīt uz nesabalansētību. Ja šāda peļņa veidotos, bankām nodrošinot ekonomikas asinsriti, proti, caur aktīvu un pārdomātu kreditēšanu, domāju, ka jautājums par papildu peļņas nodokļi nebūtu aktuāls," uzsvēra Kazāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija nevar atļauties nīkulīgu un vāju kreditēšanu vēl 10 gadus, intervijā atzīmēja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka kreditēšanas apmēri pret Latvijas ekonomiku pēdējo padsmit gadu laikā ir turpinājuši sarukt. Piemēram, 2008.gadā rezidentiem - uzņēmumiem un mājsaimniecībām - izsniegto kredītu apmērs pret ekonomiku bija aptuveni 100%, kamēr pagājušā gada beigās vien 28%.

"Jā, pēdējos gados kreditēšana nedaudz ir pacēlusi galvu virs ūdens, un, ja skatāmies gadu pret gadu, tad kredītportfelis ir audzis. Tā ir labā ziņa. Bet ekonomika ir augusi krietni straujāk un tādēļ kredītu apjoms pret ekonomiku ir turpinājis sarukt. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka investīciju apjoms Latvijas ekonomikā ir bijis vājš. Tas nozīmē, ka Latvijas ekonomikas izaugsme ir bijusi vājāka, nekā varēja būt, un arī nākotnes izaugsme nebūs pietiekami jaudīga, ja netiks veiktas investīcijas," uzsvēra Kazāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kreditēšana Latvijā – jāgatavojas nākamajam attīstības vilnim

Sanita Bajāre, Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja, 16.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diskusija par kreditēšanas veicināšanu, kura aizsākās kā Latvijā strādājošu komercbanku kritika par it kā pārāk lielo atturību aizdevumu izsniegšanā, pēdējo nedēļu laikā kļuvusi krietni konstruktīvāka, iesaistītajām pusēm meklējot kopīgas iespējas, kā problēmu risināt, nevis padziļināt.

Bankas var (un dažkārt – vajag) kritizēt, – piemēram, par to, ka dažas no tām vēsturiski bijušas pārlieku atvērtas šaubīgam kapitālam un uzņēmumiem. Vienlaikus - par racionālu, izsvērtu kredītpolitiku bankas kaunināt nav nekāda pamata. Bankas grib kreditēt un darīs to tik intensīvi, cik to ļauj aizņēmēju spēja un vēlme aizņemties. Papildus jāņem vērā arī visai stingrais regulējums finanšu nozarei, kas gadiem žņaudza kreditēšanu, pamatīgi birokratizējot finanšu nozari. Attīstoties ekonomikai un perspektīvām biznesa nozarēm Latvijā, ekonomikas politikas veidotāji kopā ar bankām gatavojas nākamajām kreditēšanas attīstības posmam. Par būtisku nosacījumu tajā kļūs uzņēmēju ambīcijas augt un spēja aizņemties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Iespējams, šī krīze nav tāda, kā visi iedomājas

Jānis Goldbergs, 14.12.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no pēdējos gados straujāk augošajām kompānijām Austrumeiropā ir finanšu tehnoloģiju uzņēmums Eleving Group, kas darbojas 14 valstu tirgos trīs kontinentos un kuras galvenais birojs atrodas Rīgā.

Kā izdodas audzēt peļņas rādītājus par spīti pandēmijai un šā gada krīzei, Dienas Bizness jautāja Eleving Group valdes priekšsēdētājam Modestam Sudņum (Modestas Sudnius).

Jau pieejama informācija, ka esat viens no straujāk augošiem uzņēmumiem reģionā, esat gan Eiropas, gan citu kontinentu tirgos. Pastāstiet par Eleving Group, kas ir jūsu specializācija?

Eleving Group pirmsākumi meklējami Latvijā pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem, kad uzsākām lietotu automašīnu iegādes finansēšanu. Pamatideja bija palīdzēt cilvēkiem, kuriem nav iespējas saņemt kredītu bankā, kā arī veicināt tādu automašīnu iegādi, ko tradicionālās bankas nefinansē. Kā zinām, bankas labprātāk finansē jaunu automašīnu iegādi, tomēr ne visi tās var atļauties. Šo gadu laikā esam apguvuši daudzus pasaules tirgus un šobrīd pakalpojumus sniedzam ne vien Eiropā, bet arī tādās relatīvi eksotiskās valstīs kā Kenija, Uganda, Uzbekistāna u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaudējot ABLV Bank, mēs zaudējam labākos

Sandris Točs, speciāli DB, 14.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tieši Gaida Bērziņa laikā tika uzbūvēta šī «administratoru pūlu» sistēma, radās šīs administratoru apvienības, kas garantēja, ka parādnieks var tikt pie «pareizā» administratora, kas akceptēs kaut kādas «kreisās» ārpusbilances saistības, kas palielinās kopējo parādu un līdz ar to samazinās bankas iespējas saņemt atpakaļ savu naudu,» saka AS West Kredit valdes priekšsēdētājs Sergejs Maļikovs

Pēc notikušās advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības no visām pusēm tagad dzirdam stāstus, kas sākas apmēram tā «advokātu aprindās visi sen jau zināja». Varbūt jūs arī varat pastāstīt, ko «visi sen jau zina» jūsu aprindās?

Pastāstīšu kaut ko tādu, ko jūs neatradīsiet ne Google, ne Delfi, ne pietiek.com. Kreditēšanas nozarē darbojos apmēram no 1998.gada. Bet kāpēc es ar to vispār sāku nodarboties? Tāpēc, ka es pirms tam lielu naudu pazaudēju Capital Bank. Krievijas 1998.gada krīze skāra arī vairākas Latvijas bankas – bankrotēja Rīgas komercbanka un arī Capital Bank, kas atradās Brīvības ielā. Tad es pazaudēju 1 miljonu dolāru, kas tolaik bija ļoti daudz un arī tagad nav maz. Un zināt, kas bija bankas administrators? Jūs gan jau tajā laikā noteikti nebijāt dzirdējuši pat tādus vārdus kā «administrācija» un «likvidācija». Bankas likvidators tātad bija Ilmārs Krūms. Un zināt, kas viņam palīdzēja, skraidīja un pienesa papīrus? Gaidis Bērziņš un Lauris Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir valstis Eiropas Savienībā, kuras jau pamanījušās uzlikt bankām virspeļņas nodokli, ir bijušas runas par to, ka vajadzētu bankām kādu nodokļa avansu prasīt, jo Latvijas budžetā caurumi, tomēr Dienas Biznesa skatījumā vienīgais jēdzīgais risinājums Eiropas Centrālās bankas likmju celšanas laikā ir banku dāsnāka dalīšanās ar noguldītājiem un kontu turētājiem.

Uz Dienas Biznesa jautājumiem par banku kreditēšanu, peļņu, virspeļņu šobrīd un tirgum atbilstošāko kārtību esošajā situācijā atbild SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Fragments no intervijas

Paralēli runām par to, ka bankas pelna par daudz, ir pārmetumi, ka kredītus izsniedz nepietiekami, piemēram, uzņēmējiem. Salīdzinoši 2008. gada krīzē pārmetumi bija otrādi - kredīti izsniegti par traku, neapdomīgi. Bija arī banku krahi, kur beigās noguldītāju līdzekļus nācās kompensēt. Kur ir balanss starp drošību un risku, cik daudz nosaka regulējums?

Kopš iepriekšējās krīzes 2008. gadā banku uzraudzība ir kļuvusi būtiski stingrāka, tāpēc šobrīd tā laika scenārijs ir praktiski neiespējams. Lielākās bankas Latvijā šodien tieši uzrauga ECB, kuras prasības ir vienādas visā eirozonā. Kapitāla prasības bankām ir būtiski pieaugušas – piemēram, SEB bankai tās ir augušas no 8% 2007. gadā līdz 15,8% šobrīd. Tāpat ECB noteikusi konkrētus rādītājus īstermiņa un ilgtermiņa likviditātes nodrošināšanai.Ja atskatāmies vēsturē, 2008.–2010. gadu krīzes laikā izsniegto kredītu un piesaistīto noguldījumu attiecība Latvijas bankās bija 2 pret 1 (jeb uz 1 noguldīto eiro bija izsniegti 2 eiro). Optimāls līmenis būtu 80%-90%, Latvijā šobrīd tas ir 74% (Avots: Latvijas Banka). Jāuzsver, ka sabalansēts parādsaistību līmenis ir arī viens no faktoriem, kas ļauj valstij uzturēt augstu kredītreitingu, bet mērens saistību līmenis tiek uzskatīts par pozitīvu faktoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KPMG: Ģimenes uzņēmumi Eiropā un Baltijas valstīs uzņem apgriezienus

Dienas Bizness, 09.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes uzņēmumi visā Eiropā un tostarp arī Baltijas valstīs kopumā ļoti optimistiski raugās nākotnē. Pozitīvu pārliecību savās nākotnes prognozēs Eiropā vidēji pauž 75% ģimenes uzņēmumu, savukārt Baltijas valstīs tikai nedaudz mazāk – 74% ģimenes biznesu pārstāvju, liecina jaunākais starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG Eiropas ģimenes uzņēmumu pētījums European Family Business Barometer 2015.

Pētījums parāda, ka iepriekšējā gada laikā 68% Baltijas valstu ģimenes uzņēmumu ir izdevies palielināt apgrozījumu (Eiropā vidēji – 58%), 53% ir palielinājuši darbinieku skaitu (Eiropā – 46%), bet 56% ir izdevies palielināt savu darbību ārvalstīs (Eiropā – 58%). Barometrs uzrāda vispārēju pārliecinātību dažāda lieluma uzņēmumos, tomēr nedaudz mazāks optimisms ir novērojams mazākos ģimenes uzņēmumos (kuru apgrozījums nepārsniedz 10 miljonus eiro): kamēr mazo uzņēmumu vidū pozitīvs skats nākotnē ir 66%, lielo uzņēmumu vidū nākotnē pozitīvi raugās pat 81%.

Lai arī kopumā ģimenes uzņēmumu darbības rādītāji un to skats nākotnē ir pozitīvs, tomēr vairākas tendences var sagādāt tiem grūtības un jaunus izaicinājumus. Attiecībā uz lielākajiem nākotnes izaicinājumiem nedaudz atšķiras Baltijas un Eiropas respondentu atbildes. Baltijas valstīs kā lielākais izaicinājums tiek minētas pieaugošās darba spēka izmaksas (Baltijā – 44%, Eiropā vidēji – 26%), kas tuvākajā nākotnē var kļūt par lielāko apgrūtinājumu vietējiem ģimenes uzņēmumiem. Savukārt Eiropā kopumā kā lielākais izaicinājums dominē konkurences pieaugums (Eiropā – 37%, Baltijā – 26%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Citadeles grupa ir sasniegusi lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā, pērno noslēdzot ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013. gadā, informē bankas pārstāvji.

Savukārt banka gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013. gadā.

«2014. gadā Citadele ir sasniegusi labākos rezultātus kopš savas darbības uzsākšanas. Četru gadu laikā Citadele no kompānijas, kas 2010. gadā darbību sāka ar zaudējumiem, ir kļuvusi par vienu no pelnošākajām bankām Latvijā, vienu no aktīvākajiem Latvijas tautsaimniecības kreditētājiem, stabilu darba devēju un nodokļu maksātāju,» saka bankas Citadele padomes priekšsēdētājs Klāvs Vasks.

Viņš uzsver, ka Latvijas valsts no ieguldījuma Citadeles izveidošanā ir ieguvusi 758 miljonus eiro tautsaimniecības kreditēšanā, vairāk nekā 69 miljonus eiro bankas samaksāto nodokļu veidā. Citadele ir atmaksājusi valstij visu likviditātes atbalstu 203,66 miljonu eiro apmērā, procentu maksājumos par valsts atbalstu samaksājot vēl 46,32 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Citadele: Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa norit mierīgi

Rūta Lapiņa, 06.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo trīs dienu laikā, kopš banka Citadele sāka izmaksāt valsts garantēto atlīdzību «ABLV Bank» klientiem, kopumā atlīdzību saņēmuši 1087 «ABLV Bank» klienti. Kopējā izmaksātā summa no 3. līdz 5. martam ir 17,3 miljoni eiro, informē banka Citadele Korporatīvās komunikācijas virziena vadītāja Ieva Prauliņa.

«Kopumā valsts garantētās atlīdzības izmaksa norit mierīgi. Taču aicinām ņemt vērā, ka, nākot uz banku bez iepriekšēja pieteikuma, var būt nepieciešams uzgaidīt. Vislielākā klientu aktivitāte ir ap pusdienlaiku, tādēļ aicinām bankas apmeklējumam izvēlēties pēcpusdienu, kad klientu aktivitāte ir mazāka,» norāda bankā.

No piecām filiālēm, kur tiek veikta valsts garantētās atlīdzības izmaksa, vislielākā klientu aktivitāte ir vērojama klientu apkalpošanas centrā «Mols», savukārt vismazākā – Jūrmalas filiālē. Tādēļ aicinām klientus apmeklējumam pēc iespējas izvēlēties Jūrmalas filiāli, bet Rīgā – filiāli «Citadele» Republikas laukumā 2A vai filiāli «Laimdota» Kr. Barona ielā 20-1.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi bankas Citadele ilgtermiņa reitingu no B2 uz B1, turklāt paaugstinājusi arī bankas nākotnes prognozi no stabilas uz pozitīvu, informē bankas pārstāvji.

Tādējādi bankas Citadele reitings šobrīd ir B1/Not Prime/E+ Positive.

Bankas Citadele reitinga pārskatīšanu Moody’s skaidro ar bankas finanšu rezultātu un pelnītspējas paaugstināšanos, kā arī kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanos un privāto investoru ienākšanu bankas akcionāru sastāvā, kā rezultātā banka var veidot spēcīgāku kapitāla bāzi. Līdztekus Moody’s ir noteicis Citadelei kontraģenta reitingu Ba3(cr)/NP(cr).

«Fakts, ka viena no vadošajām reitingu aģentūrām pasaulē ir paaugstinājusi Citadeles reitingu, ir apliecinājums tam, ka Citadele attīstās pareizajā virzienā un akcionāru maiņa ir nākusi par labu bankas attīstības iespējām,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banka Citadele šī gada pirmajā ceturksnī ir strādājusi ar 5,7 miljonu eiro peļņu pēc uzkrājumiem un nodokļu nomaksas, kas ir par 1,2 miljoniem eiro vairāk nekā pērn šajā laika periodā, informē bankas pārstāvji.

Bet Citadeles grupa ir strādājusi ar 5,9 miljonu eiro peļņu, kas ir vairāk nekā bija plānots.

«Eiro ieviešanas efekts līdz šim ir bijis mazāks, nekā bijām plānojuši. Neskatoties uz to, ka šī gada pirmajā ceturksnī līdz ar Latvijas pāreju uz eiro bankai bija nepieciešams turpināt ieguldīt finanšu līdzekļus šī procesa nodrošināšanai un samazinājās ieņēmumi no valūtas maiņas darījumiem, mēs esam turpinājuši uzlabot Citadeles finansiālās darbības rezultātus un sasnieguši jaunu bankas trīs mēnešu peļņas rekordu,» saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bankas Citadele valdes priekšsēdētājs: nevaram mesties attīstības dejā

Dienas Bizness, 08.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bankas patlaban dzīvo citā ritmā nekā vispārējā Latvijas ekonomika, jo ekonomika jau atkopusies, bet finanšu industrija turpina cīnīties ar krīzes sekām. Papildu resursus prasa ne vien eiro ieviešana, bet arī tas, ka aizvien stingrāka kļūst finanšu sektora uzraudzība un regulācija,» intervijā laikrakstam Diena norādījis bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

«Minētie faktori bankām neļauj mesties attīstības dejā kopā ar eksportējošiem uzņēmumiem,» viņš piebildis.

Jautāts, vai līdz ar eiro ieviešanu no valūtas maiņas zudušie ienākumi banku sektoru ietekmēs, bankas vadītājs atbildējis: «Ietekmēs kā nu kuru banku, bet nevar noliegt, ka bankai ar valūtas maiņu saistīti nopietni ieņēmumu posteņi, kas mērāmi daudzos tūkstošos latu.»

«Bieži saka, bankas, lai šos turpmāk negūstamos ieņēmumus kompensētu, paaugstinās citu pakalpojumu maksu. Ja mēs droši zinātu, ka, piemēram, paaugstinot bankas kartes maksu no sešiem uz 16 latiem gadā, visi klienti sadarbību ar mums turpinās, tad droši vien mēs to darītu, bet tirgū jau tā nenotiek – banka, kas izvēlēsies agresīvāku politiku, paaugstinot pakalpojumu maksu, var zaudēt klientus. Tāpēc banku sektora spēlētāji raugās cits uz citu, vēro pārējo darbošanos un ir piesardzīgi,» viņš atklājis.

Komentāri

Pievienot komentāru