Foto

Benetton, H&M, Primark apģērbu ražotāju ikdiena - darbs Āzijas rūpnīcās

Gunta Kursiša, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Ļoti liela daļa pasaulē populāru apģērbu zīmolu, piemēram, Hennes & Mauritz AB (H&M), Benetton, Primark, Wal-Mart, savu produkciju ražo Āzijas valstīs, un šajā kontekstā izskan pārmetumi Rietumvalstu uzņēmumiem par sliktajiem darba apstākļiem, kādos jāstrādā Āzijas valstu iedzīvotājiem, kā arī lielo negadījumu skaitu, tostarp letālu - pēdējā pusgada laikā Bangladešas ražotnēs miris vairāk nekā tūkstotis strādājošo, ziņo Reuters.

Ziņu aģentūra Reuters fotogrāfijās iemūžinājusi darbu Āzijas valstu apģērbu ražotnēs.

Piemēram, Indijas pilsēta Tirupura savu ražotņu dēļ ieguvusi palamu «dolāru pilsēta», jo ik gadu no pilsētas tiek eksportēti trikotāžas izstrādājumi un adījumi divu miljardu ASV dolāru apjomā.

Indijas un citu Dienvidāzijas valstu rūpnīcas cer sagaidīt pasūtījumu pieplūdumu pēc tam, kad, nogalinot vairāk nekā tūkstoti strādājošo, sabruka Hennes & Mauritz, Benetton un citu pasaulē atpazīstamu zīmolu apģērbu ražotne Bangladešā, liekot kompānijām izskatīt iespēju pārcelt rūpnīcu uz kādu citu vietu.

Tomēr rūpnīcu pārstāvji Vjetnamā, Kambodžā, Indonēzijā, Šrilankā un Indijā atzīst, ka vismaz pagaidām starptautiskie apģērbu zīmoli interesi par ražotņu izveidošanu šajās valstīs nav izrādījuši.

Runājot par ražošanas izmaksām, Bangladeša ir Āzijas valstu līdere – tajā ražošana notiek par viszemākajām cenām.

Jau rakstīts, ka Bangaladešā pēdējo sešu mēnešu laikā, sabrūkot apģērbu ražotnēm, gājuši bojā vairāk nekā 1,2 tūkstoši strādājošo. Tādēļ ASV un Eiropas kompānijas nolēmušas sākt pārbaudes šajās ražotnēs. Eiropas starptautiskā ražošanas nozares arodbiedrība IndustriALL vēlas panākt, lai lielās kompānijas noslēgtu līgumu, kurā apņemtos izstrādāt noteiktus ugunsdrošības un celtniecības standartus, kas būtu jāievēro to meitasuzņēmumiem Bangladešā. Līdz šim šādu vienošanos atbalstījuši vairāki lielie Eiropas apģērbu ražotāji, kā, piemēram, Marks & Spencer, Inditex un H&M.

Tikmēr ASV mazumtirdzniecības milzis Wal-Mart paudis uzskatu, ka daudz efektīvāk ir veikt regulāras pārbaudes savās Bangladešas ražotnēs. Kompānija patlaban arī ir sākusi apjomīgas pārbaudes savās 279 Bangladešas piegādātāju ražotnēs.

Aprīlī netālu no Bangladešas galvaspilsētas Dakas sabruka apģērbu šūšanas komplekss. Negadījumā bojā gāja vairāk nekā 1000, bet ievainojumus guva 2,5 tūkstoši cilvēku. Pēc katastrofas izskanējusi pret apģērbu kompānijām vērsta kritika, kas saistīta ar to, ka tās neinteresējas par apstākļiem savās ražotnēs Bangladešā. Sabrukušajā ēkā tika šūti apģērbi pēc tādu kompāniju kā Benetton, Primark, Wal-Mart u. c. pasūtījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirgotājs Primark brīdinājis klientus nepirkt tā produktus no trešajām personām tiešsaistē, jo tādējādi tiek samaksātas augstākas cenas nekā veikalos, ziņo BBC.

Primark nav tiešsaistes veikala, bet cilvēki pamanījuši, ka tā preces tiek tirgotas Amazon.

Primark uzsver, ka tam nav komerciālu attiecību ar Amazon. «Mēs aicinām klientus doties uz mūsu veikaliem, lai iegādātos preces par vislabāko cenu. Mums nav komerciālu partnerattiecību ar Amazon, un jebkurus Primark produktus, kas parādās šajā vietnē, trešās puses pārdod atkārtoti par augstākām cenām,» vēsta mazumtirgotājs.

BBC secinājis, ka gan Amazon, gan eBay tiek tirgoti populāri Primark produkti ar uzcenojumu robežās no 50 līdz pat 75%.

Pēc paziņojuma izplatīšanas, daudzi klienti sociālajos tīklos aicinājuši Primark pārskatīt savu biznesa modeli un atvērt interneta veikalu, jo dažādu iemeslu dēļ ne vienmēr iespējams apmeklēt Primark veikalus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Britu apģērbu tirgotājs Primark grasās paplašināties

Gunta Kursiša, 23.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apģērbu tirgotājs Primark plāno paplašināties un vērt vaļā pirmos veikalus ASV – pirmais būs 70 tūkstošu kvadrātpēdu (6,5 tūkst. kvadrātmetru) plašs veikals Bostonā Masačūsetsas štatā, ziņo BBC.

Pirmais Primark ASV, Bostonā, durvis vaļā vērs 2015. gadā. Pašlaik notiek pārrunas arī par citu Primark veikalu atvēršanu ASV Ziemeļaustrumu krastā līdz 2016. gadam.

Pašlaik nav ziņu, vai Primark plāno paplašināties arī citās valstīs, tostarp Latvijā.

Primark īpašnieks Associated British Foods pavēstījis, ka tā finanšu gada sešos mēnešos pamatdarbības peļņa no mazumtirdzniecības, kurā ietilpst arī peļņa no Primark, augusi par 26% līdz 296 miljoniem Lielbritānijas mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Zemo cenu tīkls Primark atvērs veikalus Latvijā

Db.lv (šī ir 1. aprīļa joku ziņa!), 01.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Drīzumā Latvijas iedzīvotājiem vairs nebūs jādodas uz citām valstīm, lai iepirktos apģērbu veikalu tīkla «Primark» veikalos, jo zīmols Latviju noskatījis kā vietu, no kurienes izplest darbību Baltijā.

To biznesa portālam db.lv pastāstīja par zīmola plāniem labi informēts avots.

«Primark» secinājis, ka Latvijā ir liels pieprasījums pēc tā apģērbiem, jo tie tiek aktīvi pirkti lietoto apģērbu veikalos. Turklāt pēc daudzo spēļu zāļu slēgšanas Latvijas galvaspilsētā atbrīvosies daudz telpu.

Šogad Latvijā tiks atvērti 10 «Primark» veikali.

Kā zināms, Latvijā ienāk arī zemo cenu tīkls «Lidl», līdz ar to Latvijas iedzīvotāju ikdienas tēriņi arvien samazināsies.

Lai jautrs 1. aprīlis :)

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas kompānijas nolēmušas sākt pārbaudes Bangladešas apģērbu ražotnēs, lai samazinātu negadījumus nozarē, kurā pēdējo sešu mēnešu laikā šajā valstī gājis bojā vairāk nekā 1,2 tūkstoši strādājošo.

Eiropas starptautiskā ražošanas nozares arodbiedrība IndustriALL vēlas panākt, lai lielās kompānijas noslēgtu līgumu, kurā apņemtos izstrādāt noteiktus ugunsdrošības un celtniecības standartus, kas būtu jāievēro to meitasuzņēmumiem Bangladešā. Līdz šim šādu vienošanos atbalstījuši vairāki lielie Eiropas apģērbu ražotāji kā, piemēram, Marks & Spencer, Inditex un H&M.

Iebildumi pret eiropiešu ideju izskanējuši no ASV kompāniju puses. Tā, piemēram, ASV mazumtirdzniecības milzis Wal-Mart paudis uzskatu, ka daudz efektīvāk ir veikt regulāras pārbaudes savās Bangladešas ražotnēs. Kompānija patlaban arī ir sākusi apjomīgas pārbaudes savās 279 Bangladešas piegādātāju ražotnēs. Tikmēr ASV grupa Gap Inc. pavēstījusi, ka nepievienosies līgumam, kamēr netiks mainīta strīdu šķiršanas kārtība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ugunsgrēkā mājputnu kautuvē Ķīnā bojā gājuši vismaz 112 cilvēki. Ugunsnelaime kļuvusi par traģiskāko valstī pēdējo divpadsmit gadu laikā.

Negadījums noticis Dzjiliņas provincē. Ražotnē, ugunsgrēkam sākoties, atradušies vairāki simti cilvēku. No ēkas izdevies izglābties aptuveni simts strādniekiem. Darbinieku glābšanos apgrūtinājis sarežģītais ēkas plāns un tas, ka bijusi slēgta galvenā izeja.

Oficiāls notikušā iemesls vēl nav zināms, tomēr saskaņā ar aculiecinieku vēstīto ugunsgrēks izcēlies pēc trīs sprādzieniem elektrotīklā. Tikmēr televīzijas kanāls CCTV vēsta, ka ugunsgrēks izcēlies pēc amonjaka noplūdes.

Kautuve pieder kompānijai Jilin Baoyuanfeng Poultry Co., kas nodarbina 1,2 tūkstošus cilvēku un gadā saražo 67 tūkstošus tonnu vistas gaļas produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien pie Parīzes veikalā bruņoti noziedznieki par ķīlniekiem sagrābuši 18 cilvēkus, kurus policistiem izdevies atbrīvot.

«Aptuveni plkst.6.30 divi vai trīs noziedznieki iegāja Primark veikalā, kas, mūsuprāt, bija bruņotas laupīšanas mēģinājums,» pavēstīja avots policijā.

Ķīlnieki bija veikala darbinieki.

«Ap plkst.10.30 tika evakuēti 18 cilvēki,» pavēstīja avots policijā. «Viens no viņiem noģība, taču neviens nav cietis.»

Policija meklē trīs vīriešus, kuriem pēc ķīlnieku sagrābšanas izdevies aizbēgt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājā, Graudu ielā atvērts veikals Autlets.lv, kuru vada Mārtiņš Fridrihsons. Viņš tikai pērn atgriezies no Lielbritānijas un vēlas lauzt dažus stereotipus gan tirdzniecībā, gan klientu servisā, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Piemēram, Autlets.lv klienti tiek cienāti ar kafiju par brīvu. «Tā, manuprāt, ir daļa no servisa. Es vēlos, lai klientiem iepirkšanās asociējas ar izklaidi, nevis ar sūru darbu,» tā M. Fridrihsons.

Veikala stūrī nolikts dīvāns. Jautāts, vai vēlas, lai klienti sēž un atpūšas no ikdienas, veikala vadītājs skaidro, ka parasti iepirkties iet visa ģimene un vīrieši iepirkšanās laikā sāk kurnēt. «Pats to esmu pieredzējis un saprotu vīrieti veikalā, kad viņš ir atnācis līdzi sievai. Viņa grib izvēlēties, bet otrai pusei tikai tas vien prātā – kā ātrāk tikt ārā. Mums ir dīvāns, interneta wi-fi pieslēgums, kafija,» stāsta uzņēmējs.

«Es nedomāju, ka kafejnīcu klienti nāks pie mums dzert kafiju bez maksas,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Belfāstā liesmas izpostījušas 233 gadu vecu ēku, kurā atradās Primark

Db.lv, 29.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļīrijas pilsētā Belfāstā otrdien un trešdien ugunsgrēks plosījis 233 gadus vecu ēku, kurā atradās apģērbu tirgotāja Primark veikals, raksta The Guardian.

Liesmas izlauzās no piecstāvu ēkas pēdējā stāva otrdienas rītā, un šis bija viens no lielākajiem ugunsgrēkiem, ar ko ugunsdzēsējiem pēdējā laikā nācies cīnīties šajā valstī.

Veikals šobrīd tika rekonstruēts, ieguldot tajā vairākus miljonus mārciņu un nupat izsludinātas vakances vairāk nekā 100 darbinieku.

Patlaban ugunsdzēsēji pauž bažas, ka ēka varētu sabrukt, taču arhitekti izsaka cerības, ka ēku varēs atjaunot.

Komentāri

Pievienot komentāru