Tirdzniecība un pakalpojumi

Beta veikalu zīmola nesēja pērn nopelna 687 tūkst. Ls

Gunta Kursiša, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Kompānija SIA Savel, kas darbojas ar pārtikas mazumtirdzniecības veikalu Beta zīmolu, pagājušajā gadā nopelnīja 687 tūkstošus Ls, liecina informācija Lursoft.

Uzņēmuma apgrozījums 2011. gadā bija 17,5 milj. Ls.

SIA Savel kopš 2011. gada 17. februāra pieder Aleksandram Semjonovam (66,67%) un Gintaram Teličenam (33,33%).

Uzņēmējs G. Teličens ir vēl divu citu uzņēmumu līdzīpašnieks – viņam pieder arī daļas arī šogad jūlijā dibinātajā SIA Baltic Zoo Service un šā gada maijā reģistrētajā SIA Bizness Solutions, liecina Lursoft dati.

SIA Savel nodarbojas ar mazumtirdzniecību nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku, liecina informācija par uzņēmumu Lursoft. Uzņēmums reģistrēts 1997. gadā, un tā juridiskā adrese ir Rušonu ielā 17a, Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Attīstītājs: kas Jūrmalai svarīgāk - Lipmana diktēti nosacījumi vai ekonomiskā attīstība?

NOZARE.LV/LETA, Lelde Petrāne, 06.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums SIA Savel, kas iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegumu ar lūgumu izvērtēt iespējamās Jūrmalas domes un uzņēmēja Kirova Lipmana koruptīvās darbības, šodien izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka K. Lipmana šajā sakarā publiski paustā informācija ir nepatiesa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būvuzņēmums vēršas KNAB aizdomās pret Jūrmalas domes un Kirova Lipmana korumpētību

Gunta Kursiša, 05.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Savel, kas realizē divus celtniecības projektus Jūrmalā, vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Savel pārstāvji izteikuši aizdomas par Kirova Lipmana ietekmi Jūrmalas domē, kādēļ jau teju gadu Jūrmalas pašvaldība apturējusi būvdarbus SIA Savel projektos. Tāpat Savel pārstāvji uzskata – gan K. Lipmanam, gan Jūrmalas domes amatpersonām ir materiāli izdevīgi, ka būvdarbus objektos nav iespējams turpināt.

Atbilstoši K. Lipmana 2011. gada 23. marta iesniegumam Jūrmalas dome gandrīz gadu ir apturējusi būvdarbus Edinburgas prospektā 101 un Meža prospektā 32, medijiem skaidro uzņēmuma pārstāvji. «Jūrmalas domes juridiskās daļas vadītāja Evija Rakiša jau četras reizes ir pagarinājusi iesnieguma izskatīšanas termiņu, kā pēdējo datumu lēmuma pieņemšanas nosakot šā gada 20. maiju, tomēr līdz šim brīdim nekāds lēmums nav ticis pieņemts, un SIA Savel nevar turpināt būvdarbus,» skaidro uzņēmuma pārstāvji.

«Šāda Jūrmalas domes rīcība ir uzkatāma par nelikumīgu un rada aizdomas par K. Lipmana ietekmi un atsevišķu domes amatpersonu, piemēram, E. Rakišas, materiālu ieinteresētību novilcināt lēmuma pieņemšanu,» norāda SIA Savel pārstāvji, piebilstot, ka uzņēmuma rīcībā esot neoficiāla informācija par K. Lipmana un atsevišķu Jūrmalas domes amatpersonu iespējamu saistību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Sprūds iesaistās tvītojošo balonu biznesā

Sandra Dieziņa, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atlūgumu iesniegušais Nacionālās apvienības (NA) Visu Latvijai – Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) ģenerālsekretārs Gatis Sprūds nodibinājis jaunu uzņēmumu SIA TweetBalloons.

Kā liecina Lursoft dati, uzņēmuma valdē darbosies iepriekš ar medijiem saistītie Eva Lūse un Ēriks Niedra, bet par valdes priekšsēdētāju iecelts Gatis Sprūds. Komentējot jaunā uzņēmuma dibināšanas iemeslus, G. Sprūds sarunā ar DB norādīja, ka tas ir pasaules līmeņa projekts, kas saistīts ar internetu. Proti, tas dos iespējas uzlabot sociālā tīkla Twitter lietotāju iespējas. Pakalpojums tiks piedāvāts visiem šī sociālā tīkla lietotājiem visā pasaulē. «Tas būs pārskatāms un interesants veids, kā lietot Twitter esošo informāciju,» teica G. Sprūds. Darbs pie šī projekta noris jau pusgadu un sākotnējās investīcijas ir vairāki desmiti tūkstošu latu. Detalizēta prezentācija šim projektam paredzēta pēc 2 – 4 nedēļām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Mazumtirgotājs Savel par 237 tūkstošiem uzaudzē apgrozījumu

Gunta Kursiša, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazumtirdzniecības uzņēmums SIA Savel pērn apgrozīja 17,7 miljonus latu, kas ir par aptuveni 237 tūkstošiem vairāk nekā 2011. gadā. Savukārt uzņēmuma peļņa pēc nodokļu nomaksas 2012. gadā veido 206 tūkstošus latu, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums savos nākotnes plānos apņēmies turpināt audzēt mazumtirdzniecības apgrozījumu un rentabilitāti un palielināt preču un pakalpojumu sortimentu, norādījusi Savel vadība.

SIA Savel darbību sāka 1997. gadā ar nosaukumu SIA Vene. SIA Savel kapitāldaļu turētāji ir Aleksandrs Semjonovs un Gintars Teličens – katram pieder 50% uzņēmuma.

Vērtējot pēc 2011. gada apgrozījuma, kas veido 17,5 milj. Ls, Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500 sarakstā, SIA Savel ierindojas 248. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Centrālās bankas likmes celšana cerībā slāpēt inflāciju Latvijā izraisījusi ne vienu vien diskusiju. Nodoklis avansā? Virspeļņas nodoklis? Necelt likmes iepriekš aizņemtai naudai, kaut arī līgums par mainīgo likmi (balsojums portālā ManaBalss)?

Jēga ir inflācijas slāpēšanā, un komercbankas to var veicināt, citās valstīs tā dara, nekropļojot tirgu un noslēgtos līgumus. Proti, bankas aizdod aizņemtu naudu, un, ja vien tās aizdevēji, depozītu noguldītāji arī pelnītu, būtu nodoklis.

Ir skaidrs, ka straujā centrālo banku bāzes likmju celšana beidzot ir atgriezusi bankas pie tām pierastajām peļņas maržām, tomēr vietvietām komercbankas cenšas ignorēt savu dalību inflācijas apkarošanā, ko realizē centrālās bankas, liecina Financial Times publiskotie reitingu aģentūras S&P dati un analīze.

Kā un kāpēc bankas pelna?

Banku neto procentu ienākumi veidojas no procentu ieņēmumiem no aizdevumiem, atņemot no tiem procentu izdevumus, ko veido depozīta un noguldījuma procentu izmaksas, kā arī izmaksas par aizņēmumiem no Centrālās bankas, kā apmēru nosaka Centrālā banka caur Centrālās bankas procentu likmes palielināšanu vai samazināšanu. Lai arī Centrālās bankas procentu likmes komercbankas nevar ietekmēt, procentu ieņēmumi, it īpaši Eirozonā, tiek veidoti no mainīgās likmes (jeb Centrālās bankas procentu likmes, pieskaitot tai klāt maržu), lai samazinātu bankas risku par tās pelnītspēju dažādās ekonomiskās situācijās, nodrošinot finanšu sektora stabilitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pārliecinātos par dzeramā ūdens kvalitāti un saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām pārbaudītu, vai ūdenī nav iespējama pārliecīga radioaktīvo vielu, tostarp radona, koncentrācija, tiks veikts reprezentatīvs pētījums par radona gāzes saturu dzeramajā ūdenī Latvijas teritorijā.

To paredz noteikumu projekts Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība, ko plānots skatīt rītdienas, 20.oktobra, valdības sēdē.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, divu gadu laikā plānots īstenot radioaktivitātes rādītāju monitoringu dzeramajā ūdenī, lai saskaņā ar Eiropas Savienības attiecīgu regulu pārliecinātos, vai konkrētā ģeogrāfiskajā vietā ir vai nav iespējama tāda radona koncentrācija ūdenī, kas varētu pārsniegt attiecīgos pieļaujamos rādītājus.

Tāpat skaidrojumā teikts, ka VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau patlaban, īstenojot Vides monitoringa programmu, katru gadu nodrošina dzeramā ūdens radioaktīvo vielu - radona, kopējās alfa un kopējās beta radioaktivitātes, tritija - monitoringu četrās vietās - Rīgā, Baldonē un divās vietās Daugavpilī. Visi dati pierādījuši, ka minētās vielas ūdenī nav sastopamas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alternatīvo investīciju platforma "Mintos" izstrādā jaunu mobilo aplikāciju savstarpējo aizdevumu investīciju pakalpojumiem, kā arī datu drošības uzlabošanai.

Ņemot vērā klientu pieprasījumu un straujo nozares attīstību, "Mintos" izstrādāja jaunu mobilo aplikāciju, ikvienam investoram "Mintos" platformā piedāvājot vienkāršotu pieeju savām investīcijām aizdevumos. Aplikācija veidota vairākās kārtās, sākumā tika izstrādāta tās beta versija, ko notestēja vairāk nekā 3500 investoru un sniedza savu vērtējumu un priekšlikumus.

Beta versijas testēšanas secinājumi ļāva noteikt mobilās aplikācijas izstrādes prioritātes. Tika pieņemts lēmums pakāpeniski pilnveidot aplikāciju, atjauninot tās versijas un ikreiz piedāvājot jaunas tehniskās iespējas. Aplikācijas pirmajā versijā pieejamas pamatfunkcijas - vienkārša, ātra un droša piekļuve investoru kontiem, kā arī ērts investīciju monitorings.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple un Google turpina «šķiršanos» - no iOS 6 pazūd YouTube lietotne

Gunta Kursiša, 07.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple «šķiršanās» no Google tuvojas noslēgumam – šoreiz no jaunākās Apple operētājsistēmas iOS 6 beta versijas pazudusi YouTube lietotne. Kompānija Apple norādījusi, ka šāds solis sperts, jo beidzies YouTube lietojumprogrammas licences termiņš, vēsta betanews.com.

Ziņas par YouTube lietones pazušanu no iOS 6 Beta 4 programmatūras nāk klajā neilgi pēc tam, kad Apple pavēstīja, ka kompānija atteiksies no Google Maps par labu savam piedāvātajam karšu risinājumam.

Abas kompānijas - Apple un Google - cenšas norobežoties viena no otras, jo pēdējā laikā sevišķi pieaugusi uzņēmumu sāncensība viedtālruņu tirgū. Pēdējie dati liecina, ka Google radītā Android sistēma ieguvusi lielāku tirgus daļu nekā Apple iOS. Tāpat jau vēstīts, ka Apple iesaistījusies vairākā stiesvedībās ar tehnoloģiju kompānijām, kuru ražotās ierīces darbojas uz Google radītās Android bāzes, savukārt bijušais Apple vadītājs Stīvs Džobss vēl pirms savas nāves norādījis, ka vēlas «iznīcināt» Android.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā pusē Swedbank Latvijas iedzīvotājiem nodrošinās iespēju veikt maksājumus ar mobilo tālruni, to veikalā vienkārši nopīkstinot līdzīgi kā bezkontakta karti.

Šādas norēķinu iespējas būs pieejamas līdz ar Swedbank jaunās mobilās lietotnes izveidi, kurā jau izstrādes laikā varēs iesaistīties arī klienti. Mobilo norēķinu iespējas Swedbank ieviesīs visās trīs Baltijas valstīs vienlaikus.

«Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs izmanto Swedbank pakalpojumus, tāpēc mums ir ļoti svarīgi gan attīstīt savus risinājumus un ieviest jaunus, gan arī sagatavot klientus jaunu tehnoloģiju lietošanai. Tā, piemēram, pērn Swedbank mobilās lietotnes klientu skaits sasniedza jau 300 000, kas ir teju puse no mūsu digitāli aktīvajiem klientiem. Savukārt bezkontakta karšu norēķini nu jau kļuvuši tikpat ierasti kā e-talona lietošana. Redzam, ka mūsu klienti ir gatavi arī nākamajam bezkontakta norēķinu solim – maksājumiem ar viedtālruni. Ņemot vērā mūsu klientu skaitu un digitālo aktivitāti, tas jau šobrīd veido jauna līmeņa norēķinu ikdienu,» saka Vadims Frolovs, Swedbank Klientu servisa pārvaldes vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Līgumus par depozīta iepakojuma pieņemšanu nav noslēguši četri komersanti

LETA, 12.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgumus ar SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) par izlietotā depozīta iepakojuma pieņemšanu nav noslēguši četri komersanti par piecām pieņemšanas vietām, pavēstīja Valsts vides dienestā (VVD).Konkrētus komersantus VVD gan nenorādīja.

Vienlaikus VVD informēja, ka dienests līdz šim ir izdevis 29 izpildrīkojumus, piemērojot sodus kopumā 26 600 eiro apmērā kā piespiedu līdzekli, lai panāktu lēmuma par līgumu slēgšanu ar depozīta sistēmas operatoru un izlietotā iepakojuma pieņemšanu izpildi.

No minētajiem 29 gadījumiem 14 izpildrīkojumi par piemēroto soda naudu ir nosūtīti arī tiesu izpildītājiem, lai piedzītu nenomaksāto sodu.

Līdz šim piecos gadījumos soda nauda nav bijusi pilnībā apmaksāta, summai, kas nav apmaksāta, veidojot 3510 eiro, norādīja VVD.

Tostarp VVD minēja, ka SIA "Ranvus", kas ir tirdzniecības veikalu tīkla "Beta" pārvaldītājs, dienests līdz šim ir izdevis trīs izpildrīkojumus par piespiedu naudu, piemērojot soda naudu kopumā 17 000 eiro apmērā, un kompānija pilnā apmērā ir apmaksājusi tai piemēroto sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pļaviņieši balsojumā atsakās no lielveikala būvniecības ieceres svētku laukumā

Dienas Bizness, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pļaviņās sabiedriskajā apspriešanā noraidīta SIA Savel iecere Raiņa ielā 30, Pļaviņu pilsētas tradīciju laukumā, būvēt lielveikalu Beta, vēsta reģionālais medijs Staburags.

Pļaviņu novada dome informējusi, ka pļaviņieši anketas varēja iesniegt pusotru mēnesi. Kopumā saņemta 471 anketa. 137 anketās bija pausts atbalsts būvniecības iecerei, 21 apspriešanas dalībnieks ieceri atbalstīja daļēji, bet 313 pļaviņiešu pret to iebilda. Pilsētas iedzīvotāji uzskatot, ka lielveikals Pļaviņās būtu nepieciešams, bet tam jāizvēlas cita vieta.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde Staburagam teikusi, ka arī pilsētas teritoriālplānojumā šajā vietā paredzēts parks, nevis vieta saimnieciskajai darbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā radītā mobilo lietotņu tirdzniecības platforma GetJar patlaban mēnesī sasniedz miljonu unikālo lietotāju, kas kopumā ielādē 100 milj. lietojumprogrammatūru - par Lietuvā radušos «veiksmes stāstu» raksta inovāciju portāls GoalEurope.com.

GetJar aizsākumi meklējami 2004. gadā, kad uzņēmuma dibinātāja Iļjas Laura (Ilja Laurs) Viļņā bāzētā kompānija sāka piedāvāt mobilo spēļu attīstības platformu vietējiem uzņēmējiem. Kompānija attīstīja Java spēles, un, tā kā ierīču tirgus bija ļoti fragmentēts, kompānijai nācās spēles pārbaudīt katrā ierīcē, kurai tā paredzēta.

I. Laurs nāca klajā ar risinājumu, ka reģistrētiem beta lietotājiem bija bezmaksas brīva pieeja spēlēm ar iespēju tās testēt un pēc tam atstāt atsauksmes. Tādējādi jebkurš interesents varēja ielādēt spēli no GetJar un ziņot, vai spēle darbojas.

Nākamais solis GetJar attīstībā bija katram Java spēļu izstrādātājam pieejamas platformas atvēršana, tās attīstītājiem solot, ka, pieaugot lietotāju skaitam, platformas kvalitāte uzlabosies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

E-komercijas grupa Cherry Media sasniedz 27,5 miljonu eiro apgrozījumu, tomēr peļņu neatklāj

Gunta Kursiša, 09.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cherry Media grupa 2012. gada laikā pārdevusi preces un pakalpojumus 27,5 miljonu eiro vērtībā, tādējādi dubultojot 2011. gada apgrozījuma rādītājus un kļūstot par lielāko e-komercijas grupu Baltijas valstīs. Tomēr Cherry Media pārstāvji neatklāj grupas peļņas rādītājus.

Cherry grupas pārdošanas apjoms 2012. gadā ir pieaudzis par 84%. «Cherry Media akcionāri ir apmierināti ar grupas finanšu rādītājiem, tomēr Cherry Media grupa pašlaik neatklāj detaļas par 2012. gada finanšu rādītājiem, jo tie pašlaik vēl nav auditēti,» Db.lv norādīja Cherry Media izpilddirektors Aldas Kirvaitis.

Piecos no 12 mēnešiem tika sasniegti pārdošanas apjomu rekordi, un Cherry Media klienti gada laikā kopā veica 1,4 miljonus pirkumu, norādīts uzņēmuma paziņojumā. Ar Cherry starpniecību 2012. gada laikā tika piedāvāti vairāk nekā 20 tūkstoši pakalpojumu un preču.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu lietotājiem veikalos, restorānos un citās karšu pieņemšanas vietās būs iespēja maksāt ar mobilo telefonu, pieliekot to pie karšu nolasīšanas termināļa. Šādu pakalpojumu sadarbībā ar Mastercard ir izstrādājusi banka Citadele. Plašākai sabiedrībai tas būs pieejams šovasar visām Mastercard kartēm.

Maksāt ar telefonu varēs Citadeles klienti.

Maksājumiem ar mobilo telefonu tiks nodrošināta augsta drošība, tāpēc ar tiem varēs veikt arī maksājumus par summām virs 10 eiro, kas šobrīd ir limits, norēķinoties ar bezkontakta kartēm.

Citadeles mobilo maksājumu pakalpojums šobrīd darbojas t.s. beta testa programmas ietvaros, kur to izmēģina Citadeles darbinieki un atsevišķas klientu grupas, lai dažādās ikdienas maksājumu situācijās pārliecinātos, ka izstrādātais mobilo norēķinu risinājums ir ērti lietojams, drošs un pieejams pie dažādu modeļu maksājumu termināļiem Latvijā un ārzemēs. Beta testa programma ir pēdējais solis, pirms mobilo norēķinu risinājums tiek padarīts pieejams plašākai sabiedrībai, kas iecerēts šā gada vasarā. Lietuvā un Igaunijā Citadele mobilos norēķinus plāno ieviest vēlāk - gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tesla šoferu asistentu sistēmas problēmu dēļ "atsauc" 360 000 automobiļu

LETA--AFP, 17.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" atsauc gandrīz 363 000 automašīnu, ņemot vērā problēmas ar autovadītāju asistentu tehnoloģiju, kas palielina avārijas riskus, liecina ASV Ceļu satiksmes drošības pārvaldes (NHTSA) paziņojums, kas nonācis ziņu aģentūras AFP rīcībā.

Šis atsaukums aptver "Model S", "Model X", "Model 3" un "Model Y" automobiļus, kas ražoti no 2016.gada līdz 2023.gadam un aprīkoti ar tehnoloģiju "Full Self-Driving Beta".

Lai novērstu šo problēmu, "Tesla" izdos programmatūras atjauninājumu, kuru iespējams uzstādīt attālināti.

Problēmas ar "Full Self-Driving Beta" sistēmu nozīmē, ka automobiļi spējīgi īstenot manevrus, "kas varētu pārkāpt satiksmes noteikumus, tādējādi palielinot sadursmju risku, ja autovadītājs neiejaucas," teikts NHTSA paziņojumā.

Tikmēr "Tesla" vadītājs Īlons Masks tviterī piekritis kādam lietotājam, kas norāda, ka terminu "atsaukšana" nevajadzētu lietot attiecībā uz problēmām, kuras iespējams atrisināt bez būtisku remontu veikšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igauņu grāmatvede nozog 400 tūkst. eiro no loģistikas kompānijām

Gunta Kursiša, 10.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesa atzinusi par vainīgu Igaunijas grāmatvedi Olgu Sepu (Olga Sepp) 400 tūkstošu eiro zādzībā no diviem loģistikas nozares uzņēmumiem.

Par grāmatvedes upuriem kļuva kompānijas BLRT meitas uzņēmums Dekoil un Beta Terminal. Laika posmā no 2008. līdz 2009. gadam grāmatvede no Dekoil bankas konta nozagusi 271 212 eiro, kā arī 128 333 eiro no Beta Terminal konta, citējot Aripaev, vēsta BBN.

Lai veiktu zādzības, sieviete izmantojusi viltotus rēķinus, par kuriem pārskaitīja naudu no Dekoil bankas konta, neprasot uzņēmuma vadības atļauju.

Viltus ceļā iegūto naudu grāmatvede esot izmantojusi mēbeļu un aprīkojuma iegādei savam skaistumkopšanas salonam. Sieviete norādīja, ka aptuveni desmit tūkstošus eiro no zagtās naudas viņa ziedojusi pareizticīgo baznīcai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP aicina pārtikas mazumtirgotājus līdz 2016.gadam novērst nepilnības sadarbībā ar piegādātājiem

Dienas Bizness, 24.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir pabeigusi pārtikas mazumtirgotāju sadarbības tīklu – iepirkumu grupu – tirgus uzraudzību. Tās ietvaros KP analizēja konkurences situāciju, kā arī konstatēja nepilnības, kas mazumtirgotājiem būtu jānovērš līdz 2016.gada sākumam, lai to sadarbība ar piegādātājiem atbilstu jaunā Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likuma prasībām, informē KP.

Latvijā kopumā darbojas sešas pārtikas mazumtirgotāju iepirkumu grupas – SIA Baltstor ar veikaliem Mego un Vesko, SIA Latvijas tirgotāju kooperācija AIBE, SIA Latvijas tirgotāju savienība (LaTs), SIA ELVI Latvija, SIA Iepirkumu grupa ar veikaliem top! un Labais un SIA Rust un SIA Savel ar veikaliem BETA.

Sadarbojoties vienas grupas ietvaros, atsevišķie veikalu īpašnieki var veikt kopīgus iepirkumus, lai saņemtu labākus tirdzniecības noteikumus un lielākas atlaides no preču piegādātājiem. Tāpat iepirkumu grupas ietvaros mazumtirgotāji var izmantot vienu zīmolu un īstenot kopīgas mārketinga aktivitātes, piemēram, vienotu klientu lojalitātes programmu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Palīdz skolotājiem ātrāk labot mājasdarbus

Anda Asere, 17.06.2020

"Homestudy.io" izstrādātāji Kalvis Pētersins, Tāvi Rannamens (Taavi Rannamets) un Mohamads Salehi (Mohamad Salehy).

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Homestudy" piedāvā platformu, kas palīdz padarīt ar roku rakstītu darbu labošanu četras reizes ātrāku.

"Ar roku rakstītus darbus izmanto teju visur pasaulē un tos joprojām labo ar vecām metodēm, kas aizņem daudz laika," teic Kalvis Pētersons, "Homestudy.io" līdzdibinātājs.

Jaunuzņēmums piedāvā tīmekļa platformu darbu labošanai digitāli. Tas nozīmē, ka nav nepieciešama risinājuma instalācija un skolotājs platformu var atvērt jebkurā interneta pārlūkā. "Gribam, lai "Homestudy.io" ir pieejams visiem," uzsver K. Pētersons. Risinājums ļauj atkārtoti izmantot rakstītos komentārus, līdz ar to, ja kļūdas skolēnu darbos atkārtojas, skolotājs var sniegt padziļinātus komentārus, tos katru reizi nepārrakstot no jauna.

Viņš piebilst, ka šajā risinājumā atgriezeniskā saite skolēniem ir pieejam jebkur un jebkad, ja vien ir pieejams internets un vismaz viena viedierīce. "Skolu slēgšanas gadījumā pieredzējām, ka daudz ģimeņu Latvijā un pasaulē nevar nodrošināt viedierīci katram bērnam, līdz ar to var būt sarežģīti samenedžēt laiku pie ierīcēm visiem, lai iegūtu atgriezenisko saiti no skolotāja. Ar "Homestudy.io" to var saņem arī neesot tiešsaitē," skaidro K. Pētersons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RBSSKALS pārreģistrējis uz Citadeli 18 milj. Ls ķīlu

Gunta Kursiša, 11.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības a/s RBSSKALS pārreģistrējusi 18 milj. Ls komercķīlu uz Citadele banka, liecina Uzņēmumu reģistra nedēļas statistika par lielākajām komercķīlām.

Db.lv skaidroja uzņēmuma valdes loceklis Arnis Zaščerinskis, uzņēmums ir refinansējis komercķīlu no vienas bankas uz citu, jo iepriekšēja banka nevarēja sniegt ķīlu ar tik lielu limitu.

A. Zaščerinskis atgādina, ka, uzņēmumam slēdzot jaunus līgumus, tiek lūgtas bankas garantijas.

RBSSKALS grupā ietilpst RBSSKALS Būvvadība, RBSSKALS Serviss, Zemgales Meliorācija un RBSSKALS Būvsabiedrība, kas arī ir pamatdarbības uzņēmumi. RBSSKALS grupā ir arī inženiertehnisko risinājumu un resursu uzņēmumi B.I.C.O. un Bamtec Baltics, kā arī ieguldījumu sabiedrības – Ķīpsala–Zunds, RBSSKALS Alfa Investīcijas, RBSSKALS Beta Investīcijas, Servo Energy un RO Īpašumi. Tāpat grupas sastāvā ir arī ārvalstu uzņēmumi ООО РБССКАЛС (Krievija), CЗАО РБССКАЛС (Baltkrievija) un RBSSKALS OÜ (Igaunija).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Pašmāju «ārvalstu investora» darbībai bijušas smagas sekas

Ilona Bērziņa, publiciste, 21.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados Latvija piedzīvojusi vairākus skaļus investīciju strīdu pretenziju skandālus. Zināmākie no tiem ir kādreizējā air Baltic vadītāja Bertolda Flika pretenzija par 62 miljoniem latu, Spāņu kompānijas CAF strīds par 403,9 miljonus eiro vērtā vilcienu piegādes līguma izbeigšanu, kā arī Igaunijas Wind One prasība 50 miljonu eiro apmērā saistībā ar SIA Winergy lietu, un Uzbekistānas uzņēmēju pretenzija par viesnīcu Royal Square Hotel & Suites un Garden Palace Hotel prettiesisku atņemšanu. Nule šīm pretenzijām pievienojusies arī ASV ofšora Menard Port LLC pretenzija, kurš vēlas panākt tam it kā nodarīto zaudējumu atlīdzību vairāk kā 8 miljonu eiro apmērā.

Starptautisko investīciju šķīrējtiesu prakse rāda, ka iespējamā investora ieguldījumu atzīšanai par investīciju, jābūt izpildītiem attiecīgiem priekšnoteikumiem – noteiktam darbības ilgumam, regulārai peļņai, zināmam riskam, ieguldot ievērojamus finanšu līdzekļus, kā arī pienesumam attiecīgās valsts ekonomikā. Eksperti norāda, ka šim ieguldījumam jābūt samērojamam ar attiecīgās valsts ekonomikas lielumu, un Latvijas gadījumā tam vajadzētu būt mērāmam vairākos simtos tūkstošos un pat miljonos eiro. Cik liels finansiāls ieguldījums vajadzīgs, lai prasītu astoņu miljonu eiro lielu kompensāciju?

Astoņi miljoni par 170 tūkstošu ieguldījumu

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmie bezpilota lidaparāti AirDog patlaban ir ceļā pie beta testētājiem, kas atrodas ārpus ASV, ziņo kompānija.

Eksemplāri izsūtīti uz kompānijas loģistikas partneru izplatīšanas centru.

«Šis process ir aizņēmis vairāk laika nekā mēs vēlējāmies, un arī mūsu klienti gaida, līdz ar to mēs ar nepacietību gaidām, kādus piedzīvojumus mūsu klienti iemūžinās ar AirDog,» paziņojumā uzsver ražotāji.

Lai sāktu piegādes uz ASV nepieciešams sagaidīt FCC sertifikāciju.

Kā ziņots, šī gada sākumā AirDog, kas autonomi seko sportistam un filmē to ar GoPro sporta kameru, pasaules lielākajā tehnoloģiju un inovāciju izstādē CES 2015 tika atzīts par labāko robotu un ieguva otro vietu Best of CES Awards 2015balsojumā.

Tas ļāva projektam gūt lielu atpazīstamību un investīciju piesaistes kampaņā, ko vadīja Seraph Group, piesaistīt investīcijas divu miljonu ASV dolāru (1,80 miljonu eiro) apmērā arī no tādiem uzņēmumiem kā IT-Farm Corporation, Base Ventures, FlyCap, Imprimatur Capital, kā arī no vairākām privātpersonām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank piešķīrusi finansējumu 215 000 eiro apmērā Salas novada dārzeņu audzēšanas uzņēmumam SIA «Rītausma», kas līdzekļus ieguldīs uzņēmuma ražotnes infrastruktūras attīstībā.

SIA «Rītausma» vadītāja Lāsma Bekina norāda: «Piešķirtais finansējums mūsu uzņēmumam pavērs iespēju palielināt ražīgumu un produkcijas kvalitāti, kā arī kļūt videi draudzīgākam. Mūsu prioritāte ir samazināt izmantoto dabas resursu patēriņu.»

Ar piešķirto finansējumu uzņēmums plāno iegādāties recirkulācijas iekārtas. To galvenais ieguvums ir vairākkārtēja ūdens izmantošana, kas samazina gada kopējo iegūtā ūdens patēriņu par aptuveni 45%. Samazinās arī izmantoto minerālmēslu patēriņš par vismaz 20%. Uzstādot abas sistēmas, ieguvums ir gan materiālo resursu ietaupījumā, gan nodokļa samazinājumā par izmantotajiem dabas resursiem. Savukārt CO2 sistēmas ieviešana paredz ražības pieaugumu no 7%- 9%, kas ļautu arī palielināt uzņēmuma kopējo apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV farmācijas kompānija "Pfizer" un Vācijas biotehnoloģiju uzņēmums "BioNTech" ceturtdien paziņoja, ka mēģinās panākt apstiprinājumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas trešās devas izmantošanai, lai palielinātu šīs vakcīnas efektivitāti laikā, kad izplatās jaunā koronavīrusa delta paveids un atsāk strauji pieaugt infekcijas gadījumu skaits Eiropā un ASV.

Delta paveids ir infekciozākais šī vīrusa paveids kopš globālās pandēmijas sākuma 2020.gada sākumā. Pirms vairākiem mēnešiem tas pirmoreiz tika konstatēts Indijā, bet ir strauji izplatījies un veicina Covid-19 gadījumu skaita straujāku kāpumu pat valstīs, kur ļoti aktīvi norit vakcinācija.

"Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka paredz trešās devas augstu efektivitāti pret delta paveidu un tuvāko nedēļu laikā mēģinās panākt tās apstiprinājumu ASV, Eiropā un citos reģionos.

Notiekoša izmēģinājuma sākotnējie dati rāda, ka pēc trešās devas saņemšanas antivielu līmenis pret sākotnējo koronavīrusa variantu un beta paveidu, kas pirmoreiz konstatēts Dienvidāfrikā, palielinājies par piecām līdz 10 reizēm salīdzinājumā ar pirmo divu devu saņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Stāsts par biksēm, kas izmainīja pasauli

Db.lv, 27.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kinoteātrī Forum Cinemas nosvinēta Staņislava Tokalova un Jura Kursieša režisētā seriāla “Padomju džinsi” pirmo divu sēriju pirmizrāde.

“Padomju džinsi” ir stāsts par biksēm, kas izmainīja pasauli, un tas būs skatāms kinoteātros visā Latvijā no 1. marta.

Seriāla scenāriju rakstīja Staņislavs Tokalovs, Teodora Markova un Valdemars Kalinovskis, balstoties uz trim patiesiem stāstiem. “Padomju džinsi” ir traģikomisks stāsts par brīvdomātājiem un konformistiem, par attiecībām un izvēlēm, par robežu un pasaules atvēršanos. Un par biksēm, kas izmainīja pasauli! Septiņdesmito gadu izskaņā – laikā, kad visā PSRS ir izvērsta pati sīvākā propaganda pret rietumu kultūru – kādā Latvijas psihiatriskajā slimnīcā kvēls rokmūzikas fans ir izveidojis veiksmīgu un nelegālu pagrīdes džinsu ražotni.

Komentāri

Pievienot komentāru