Jaunākais izdevums

Lai cīnītos ar augošo bezbiļetnieku skaitu Vācijas vilcienos, jau pēc pirmās pieķeršanas rosinās krimināllietas, raksta Sueddeutsche Zeitung.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru skaits vilcienos samazinās, kas saistāms gan ar mūsdienām neatbilstošu komforta līmeni vilcienos, gan attīstāmu sadarbību ar vietējiem pārvadātājiem novados, nodrošinot regulāru un ērtu autobusu satiksmi līdz vilcienam, kas ļauj ērtāk nokļūt Rīgā, intervijā laikrakstam Diena norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība).

«Jāpiekrīt, komforta līmenis pasažieru vilcienos patiešām ir problēma, un komforta līmenis vilcienos noteikti jāpaaugstina. Pasažieru autobusos kvalitātes prasības jau pakāpeniski stājas spēkā, arī pasažieru vilcienu komforta līmenim jāatbilst mūsdienās ierastajam,» savu viedokli paudis ministrs.

«Jau zināms, ka dīzeļvilcieni tiks modernizēti - mainīsies gan vizuālais izskats, gan komforta līmenis un serviss -, bet arī elektrovilcienus nepieciešams nomainīt. Patlaban tiek vērtēti konkursa pretendenti, un esmu pārliecināts, ka PV drīzumā izklāstīs ilgtermiņa darbības plānu šim virzienam,» intervijā skaidrojis A. Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

E- talonus vilcienos ieviesīs oktobrī

NOZARE.LV, 12.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl ir palikušas dažas tehniskas nianses, lai e-talonus Rīgas teritorijā oktobrī varētu ieviest arī vilcienos, šodien, parakstot sadarbības līgumu, atzina Pasažieru vilciena (PV), Rīgas domes un Autotransporta direkcijas amatpersonas.

Amatpersonas norādīja, ka, ieviešot vilcienos tādu pašu atlaižu sistēmu kā Rīgas satiksmes (RS) transporta līdzekļos, atsevišķos RS maršrutos pasažieru plūsma būs mazāka, piemēram, uz Zolitūdi vai Ķengaragu. Vienlaikus esot skaidrs, ka šis pasažieru skaita pieaugums vilcienos galvenokārt būs uz pensionāru un skolnieku rēķina, kuri tagad braukšanas atvieglojumus varēs izmantot arī vilcienos.

PV vadītājs Artis Birkmanis norādīja, ka savulaik, RS ieviešot e-talonu sistēmu, gadā uzņēmums pazaudēja 625 000 pasažieru, kurus tālākā perspektīvā centīsies atgūt. Birkmanis arī atzina, ka līgums ar Rīgas karti, kas apkalpo e-sistēmu, tiks slēgts šodien un aprēķini rāda, ka, ieviešot e-talonus Rīgas robežās, uzņēmumam zaudējumu nebūs, drīzāk - neliela peļņa. Viņš arī norādīja, ka augusta beigās PV kasēs sāks tirgot e-talonus, oktobra beigās attiecīgās pasažieru kategorijas varēs sākt izmantot 100% un 60% atlaides, bet novembrī šī sistēma tiks ieviesta pilnībā. Ja pasažieris vēloties braukt pāri Rīgas robežām, tam jau iepriekš biļešu kasēs jānopērk vilciena biļete no Rīgas robežas līdz vēlamajam galamērķim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Septembrī Rīgas satiksmes transportā noķerti gandrīz seši tūkstoši «zaķu»

Gunta Kursiša, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas satiksmes sabiedriskajā transportā septembrī bez biļetes braucis 5941 pasažieris, kas ir par 796 «zaķiem» mazāk nekā augustā, konstatējis uzņēmums.

Tomēr septembrī veikts arī mazāk pārbaužu sabiedriskajā transportā nekā augustā - augustā tika veikti vairāk nekā 22 tūkst. pārbaužu, kas ir par 431 pārbaudi vairāk nekā septembrī.

Līgumsoda kvītis septembrī ir izrakstītas 4524 bezbiļetniekiem, bet rēķini – 1417 bezbiļetniekiem.

Septembrī visvairāk pasažieru par braukšanu bez biļetes sodīti 6. tramvaja maršrutā - 605 pasažieri, savukārt neviens nav sodīts 34. autobusa maršrutā. No visiem transporta veidiem visvairāk «zaķu» konstatēts Rīgas satiksmes trolejbusos (2294 bezbiļetnieki).

Tāpat septembrī ir saņemti pirmie tiesu spriedumi par līgumsodu piedziņu par braukšanu sabiedriskajā transportā bez biļetes. Šiem bezbiļetniekiem nāksies samaksāt Rīgas satiksmes piemērotos līgumsodus, kā arī valsts nodevu 50 Ls apmērā un ar lietas izskatīšanu saistītos izdevumus. Ja ar tiesas spriedumu piedzītā summa netiks apmaksāta labprātīgi, lietas tiks nodotas piedziņai zvērinātiem tiesu izpildītājiem, informē Rīgas satiksme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Papildināts - Plāno bargākus sodus braukšanas ātruma pārsniedzējiem

LETA, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildīgās iestādes ir sagatavojušas grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredz bargākus sodus par ātruma pārsniegšanu.

Aģentūras LETA rīcībā esošie Satiksmes ministrijas sagatavotie grozījumi, kas iesniegti Saeimas Juridiskajā komisijā, paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz desmit kilometriem stundā izteiks brīdinājumu vai piemēros naudas sodu 10 eiro apmērā.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 kilometriem stundā motociklistiem, vieglo automašīnu vadītājiem un kravas automašīnu vadītājiem, kuru spēkrata masa nepārsniedz 7,5 tonnas, draudēs brīdinājums vai naudas sods 20 eiro apmērā. Šobrīd APK paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu līdz 20 kilometriem stundā var piemērot brīdinājumu vai septiņu eiro naudas sodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā vainīgajiem draudēs brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, naudas sods no 30 līdz 200 minimālajām mēnešalgām un viņus varēs sodīt arī ar mantas konfiskāciju.

Par partiju finansēšanu, kas izpaudusies kā atļautā ziedojumu apmēra pārsniegšana un veikta, nepārskaitot ziedojumu konkrētas partijas bankas kontā, tas ir, ziedojumiem partiju «melnajās kasēs», draudēs vēl bargāks sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem.

(Foto: SXC)Bargi sodi draudēs arī politiķiem, kas pieņēmuši nelikumīgus ziedojumus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks Alvis Vilks Ministru kabineta sēdē šodien uzsvēra, ka politisko partiju nelikumīga finansēšana jāpadara par krimināli sodāmu darbību pēc iespējas ātrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pasažieru vilciens paraksta izlīgumu par e-talonu sistēmas ieviešanu

Egons Mudulis, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Pasažieru vilciens (PV), RP SIA Rīgas satiksme (RS) un SIA Rīgas karte (RK) ir vienojušās par izlīgumu, ka turpinās pildīt noslēgto līgumu par e-talona sistēmas ieviešanu vilcienos Rīgas robežās.

Izlīgums paredz, ka 2010. gada oktobrī noslēgtais līgums par elektroniskās biļešu sistēmas aprīkojuma uzstādīšanu un ar to saistītiem pakalpojumiem tiek atjaunots un puses aktīvi uzsāk darbu pie sistēmas tehniskās ieviešanas darbiem.

Par to, ka šāds mierizlīgums «tuvākajā laikā» varētu tikt parakstīts, DB rakstīja jau 18. aprīlī. RK mārketinga direktors Aleksandrs Brandavs tobrīd atzina, ka procesa virzība paātrinājusies līdz ar prasības iesniegšanu pret PV tiesā, lai atgūtu gan ieguldītos līdzekļus 700 tūkst. Ls apmērā, gan negūto peļņu. Jāatgādina, ka 2010. gada rudenī Iepirkumu uzraudzības birojs atļāva PV slēgt 1,2 milj. Ls vērto līgumu ar RS un RK par Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko biļešu sistēmas izmantošanu, kas ļautu vilcienos Rīgas teritorijā lietot e-talonu. Taču 2011. gada augustā PV, ko vadīja Nils Freivalds, līgumu lauza. RS uzskatīja, ka līgums joprojām ir spēkā, jo tā laušanai paredzēta speciāla procedūra. Savukārt PV ilgstoši analizēja, vai līgums ir spēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policisti ir konstatējuši, ka jaunietis un kāda sieviete ilgstošā laika posmā ir uzdevušies par Rīgas satiksmes kontrolieriem. Policistiem ir aizdomas, ka abi censoņi varētu būt iekasējuši arī soda naudas, tādēļ policija lūdz atsaukties cietušos.

Vakar Rīgas satiksmes darbinieki Latgales priekšpilsētā pamanīja kādu jaunieti un sievieti, kuri bija ģērbušies Rīgas satiksmes kontrolieru formastērpos. Jaunietis, ieraugot īstos Rīgas satiksmes darbiniekus, metās bēgt. Līdz ar to viņiem izdevās notvert sievieti, taču jaunietis aizbēga no notikuma vietas.

Sieviete tika nogādāta Valsts policijas Rīgas Latgales iecirknī, kur noskaidrots, ka viņa ir dzimusi 1978. gadā un ka viņai nav nekādas saistības ar īsto kontroles dienestu. Sieviete paskaidroja, ka jaunietis viņu it kā esot pieņēmis darbā un izsniedzis formastērpu.

Izmeklēšanas gaitā likuma sargiem ir izdevies noskaidrot arī jaunieti, kurš aizbēga no notikuma vietas – viņš ir 17 gadus vecs un jau iepriekš policijas redzeslokā nonācis, tēlojot kontrolieri. Policisti ir noskaidrojuši, ka jaunietis ir izgatavojis arī paštaisītus soda protokolus, taču tos pēc aizpildīšanas viņš nav atdevis bezbiļetniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Sods bezbiļetniekiem varēs pieaugt teju līdz 50 Ls; par kavētām dienām rēķinās procentus

Gunta Kursiša, 28.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāk bezbiļetniekiem sabiedriskajā transportā piemēros nevis administratīvo sodu, kā tas bijis līdz šim, bet līgumsodu kas atkarīgs no maršruta mēnešbiļetes cenas un varēs sasniegt 50 Ls. Ja bezbiļetnieks nespēs sodu samaksāt uz vietas, tiks piemērots līgumsods ar soda procentiem par katru nokavēto soda nomaksas dienu.

Ministru kabinets pieņēmis jaunu kārtību, kādā turpmāk bezbiļetniekiem sabiedriskajā transportā tiks piemērots sods par braukšanu bez biļetes, kā arī pieņēmusi jaunu maksimālā soda apmēru, informē Satiksmes ministrija (SM).

Noteiktais maksimālais soda apmērs pilsētas nozīmes maršrutos tagad piesaistīts mēnešbiļešu cenai, savukārt reģionālos pārvadājumos – lielākajai attiecīgā pārvadātāja noteiktajai braukšanas biļetes cenai.

Līdz šim par braukšanu bez biļetes pilsētas maršrutos tika piemērots administratīvais sods no diviem līdz pieciem latiem, bet reģionālajos starppilsētu maršrutos - no desmit līdz piecpadsmit latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Liepājas sabiedriskajā transportā ieviesīs līgumsodu

Vēsma Lēvalde, 30.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par braukšanu bez biļetes Liepājā nķamgad varēs sasniegt 10 latus, ziņo pašvaldības aģentūra Liepājas sabiedriskais transports.

No 2013. gada 1. janvāra Liepājā stāsies spēkā jaunie noteikumi, kas paredz, ka bezbiļetniekiem turpmāk tiks piemērots nevis administratīvais sods, bet līgumsods, kura apmērs Liepājā varēs sasniegt pat 10 latus.

Turpmāk, braucot bez biļetes Liepājas sabiedriskajā transportā, sods būs noteikts trīs lati ar nosacījumu, ka bezbiļetnieks to samaksā kontrolierim pārkāpuma konstatēšanas vietā. Ja bezbiļetnieks kāda iemesla dēļ sodu uzreiz samaksāt nevarēs, kontrolieri izrakstīs rēķinu 10 latu apmērā, kas būs jāsamaksā viena mēneša laikā no izrakstīšanas brīža. Līgumsoda savlaicīgas nesamaksāšanas gadījumā aģentūra pret bezbiļetniekiem varēs vērsties tiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc jaunās sodu sistēmas sodīti tūkstoš Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru

Jānis Rancāns, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī Rīgas sabiedriskajā transportā konstatēti 5603 bezbiļetnieki, no kuriem 1017 tikuši sodīti pēc jaunās sodu sistēmas, kas stājās spēkā 26. novembrī.

Kā Db.lv noskaidroja Rīgas Satiksmē, tad novembra pēdējā nedēļā, kad stājās spēkā jaunā sodu sistēma, sodu saņēma 1017 bezbiļetnieki. No tiem 797 «zaķi» izvēlējās sodu samaksāt uz vietas, bet 220 bezbiļetniekiem izrakstīts rēķins. No tiem bezbiļetniekiem, kuriem ticis izrakstīts rēķins, astoņi cilvēki sodus bija samaksājuši līdz decembra sākumam.

Novembrī sabiedriskajā transportā tikušas veiktas 26 786 pārbaudes. Visbiežāk tās veiktas autobusos (11 915). Trolejbusos veiktas 9 944 pārbaudes, bet tramvajos – 4 927 pārbaudes. Bezbiļetnieku apsēstākie bijuši trolejbusi, kur konstatēti 2 101 «zaķi». Autobusos konstatēti 2 085, bet tramvajos – 1 417 bezbiļetnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Apcietinātajam Krjačekam daļēji piederošais Alkom-Trans regulāri uzvarējis iepirkumos

LETA, 14.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) iepirkumu krimināllietā apcietinātajam partijas «Gods kalpot Rīgai» biedram, Rīgas domes varas partiju dāsnam sponsoram Aleksandram Krjačekam daļēji piederošais SIA «Alkom-Trans» pēdējo gadu laikā uzvarējis vairākos desmitos pašvaldību un valsts iestāžu iepirkumos, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Piemēram, laika posmā no 2013.gada līdz 2018.gada novembrim «Alkom-Trans» uzvarējis vairāk nekā 30 dažādos pašvaldību un valsts iestāžu iepirkumos, liecina IUB informācija.

Pārsvarā tie ir iepirkumi par autobusu, midibusu vai mikroautobusu piegādi, vai arī iepirkumi par transportlīdzekļu tehnisko apkopi, diagnostiku, remontu un rezerves daļu piegādi. Iepirkumu summas caurmērā bijušas no dažiem desmitiem tūkstošu eiro līdz aptuveni 100 000 eiro.

Pēc līgumcenas lielākais «Alkom-Trans» pēdējo piecu gadu laikā uzvarētais autobusu piegādes iepirkums bijis par autobusu piegādi SIA «VTU Valmiera» vajadzībām 2014.gada jūlijā par līgumcenu 1,632 miljoni eiro, kā arī par autobusu piegādi Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram, kurā «Alkom-Trans» līgumcenas daļa bija 1,003 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņojums presei

2015. gada 17.februārī

Šā gada 12.februārī AS «Pasažieru vilciens» (PV) valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns medijiem paziņojis, ka PV gatavojas biļešu tirdzniecības revolūcijai, ieviešot zonu sistēmu. Projekta plānotais ieguldījums lēšams nepilna miljona eiro apmērā. SIA «Rīgas karte» (RK) atzīmē, ka šādu sistēmu būtu iespējams ieviest nekavējoties un bez papildus ieguldījumiem, izmantojot jau iepriekš PV vilcienos lietoto RK aprīkojumu.

RK atzīmē, ka zonu sistēma nav nekas jauns – citu valstu praksē sistēmu, kad pasažieris pārvietojas starp attālumiem dažādās zonās, sauc par uz nobrauktā attāluma balstītu sistēmu jeb OD (origin-destination), aprēķinot tarifu pēc nobraukto kilometru skaita. Šobrīd RK ir atvērta, sadarbojoties ar PV, turpināt līdzšinējo projektu, un uzsākt zonu sistēmas lietošanu nekavējoties, kas neprasītu papildus ieguldījumus jaunas aparatūras un programmnodrošinājuma iegādē, kā arī cilvēkresursu piesaistē. RK atzīmē, ka tās rīcībā esošais aprīkojums un programmnodrošinājums jau šobrīd pilnībā atbalsta esošo PV tarifu sistēmu vai plānoto jauno tarifu zonas sistēmu, līdz ar to jaunas sistēmas ieviešana no PV puses nav nedz nepieciešama, nedz ekonomiski izdevīga ne klientam, ne pārvadātajam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasažieru pārvadātājs pa dzelzceļu Pasažieru vilciens (PV) nolēmis lauzt trīspusējo līgumu ar Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmumu Rīgas satiksme un uzņēmumu Rīgas karte par e-talona ieviešanu vilcienos, pirmdien žurnālistus informēja PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds.

Kā līguma laušanas iemeslus viņš minēja to, ka e-talona ieviešana līdz šim bijusi ekonomiski neizdevīga un rada valsts uzņēmumam zaudējumus. Iepriekš gan tika minēts, ka šīs shēmas uzņēmumam neradīs papildus zaudējumus.

Jau vēstīts, ka e-talona ieviešanas mēģinājumi PV līdz šim izmaksājuši vairākus desmitus tūkstošus latu. Jūlija vidū intervijā Latvijas Radio Freivalds sacīja, ka e-talona ieviešana vilcienos ir apstājusies. Toreiz Freivalds teica, ka tiek runāts ar e-biļetes uzturētāju Rīgas karti par iepriekš slēgtā līguma nosacījumu maiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropa vienmēr bijusi visai "dažāda", kas nozīmējis, ka šajā pasaules daļā plaukst labs fons domstarpībām.

Pati Eiropas Savienība (ES) pamatā tika dibināta kā miera savienība, kuras galvenais mērķis bija tas, lai vecajā kontinentā vairs nebūtu kara. Varētu teikt, ka notika izvēle par labu birokrātijai un dažādu veidu citām ķildām, bet galvenais – "nē" karam Eiropā.

Arī šobrīd daudzi šķēpi tiek lauzi starp reģiona ziemeļiem un dienvidiem, piemēram, par to, vai vajadzētu emitēt kopēju reģiona parādu. Plaisas Eiropā (starp ziemeļiem un dienvidiem) gan, šķiet, kļūst arvien plašākas, kas licis uzdot daudz jautājumus par to, kā ES un monetārais reģions varētu izskatīties nākotnē.

Ja ar to nepietiek, tad šomēnes ar pamatīgu akmeni pa ES kopējo ķildu pūzni atļāvās iesviest Vācijas Konstitucionālā tiesa, kura Eiropas Centrālās bankas (ECB) iepriekšējo aktīvu uzpirkšanu jeb kvantitatīvo mīkstināšanu (gandrīz trīs triljonu eiro apmērā) draudējusi atzīt par potenciāli nelikumīgu, ja šī iestāde tai nesagatavos savas darbības "proporcionalitātes izvērtējumu".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kancleres un fizikas zinātņu doktores Angelas Merkeles spēks ir izsvērti lēmumi un spēja rast kompromisu

Šajā nedēļas nogalē gaidāmās Eiropas ekonomiski spēcīgākās valsts parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanas rada negaidīti mazu interesi un ažiotāžu. Jautājumu par to, kas būs nākamais Vācijas vadītājs, nav. Gandrīz pilnīgi skaidrs, ka šīs valsts kanclere arī turpmāk būs pēc daudzu domām pasaules ietekmīgākā sieviete Angela Merkele. Pretēji prognozēm un vērtējumiem, kas pavadīja viņas ievēlēšanu šajā amatā pirms četriem gadiem, pirmā Vācijas kanclere - sieviete savas pozīcijas kā spēcīga valsts vadītāja ir nostiprinājusi gan sevis vadītajā valstī, gan starptautiskajā politiskajā arēnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Meroni neatklāj, par ko liecinājis tiesā; Lembergs uzskata, ka procesam jābūt atklātam

LETA, 07.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni šodien pēc pirmās slēgtās tiesas sēdes, kurā viņš tika pratināts tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, aģentūrai LETA atteicās izpaust, par kādiem notikumiem viņš sniedzis liecības, turpretim Lembergs norādīja, ka tiesas procesam vajadzētu būt atklātam, lai žurnālisti varētu objektīvi atspoguļot sēžu zālē runāto un notikušo.

Šodien Rīgas apgabaltiesā liecinieka statusā uzklausītais Šveices advokāts pēc tiesas sēdes aģentūrai LETA sacīja, ka, ņemot vērā slēgto procesu, viņš nav tiesīgs izpaust informāciju par sēdes laikā runāto. Aizbildinoties ar to pašu argumentu, Meroni neatbildēja arī uz jautājumu, vai savulaik viņš kā advokāts ir sniedzis juridisko palīdzību Lembergam.

Pēc tiesas sēdes uz jautājumiem par Meroni liecībām pēc būtības neatbildēja arī Ventspils mērs, tomēr viņš ar pārliecību pauda, ka Latvijā visiem tiesas procesiem, ieskaitot šo, vajadzētu būt atklātiem, lai plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tiesas prāvas varētu translēt tiešraidē visai sabiedrībai, tādējādi objektīvi atspoguļojot sēžu zālē notikušo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Otrā pasaules kara agresijas attaisnošanu Lietuvā draud cietumsods

Vēsma Lēvalde, Db, 30.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par padomju vai fašistiskās agresijas pret Lietuvu noliegšanu vai attaisnošanu tagad Lietuvā draudēs pat reāls cietumsods, informē k2kapital.com.

Lietuvas Seims ar 41 balsi par un 13 pret, 25 atturoties, pirmajā lasījumā pieņēmis labojumus Kriminālkodeksā, ko ieteica konservatīvo pārstāve Vilija Aleknaite – Abramkiene.

Saskaņā ar labojumiem sods, arests vai brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem draudēs tam, kurš publiski izteiksies pozitīvi par PSRS vai nacistiskās Vācijas veikto agresiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vācija – liels tirgus Latvijas uzņēmējiem

Ārlietu dienests Latvijas eksportam , [email protected], 10.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas tirgus ir raksturojams kā tradicionāls un piesātināts tirgus ar 80 miljoniem patērētāju un plaši attīstītu rūpniecību. Kaut arī dzīves līmenis Vācijā ir augsts, ap 42% no iedzīvotājiem saņem dažādus pabalstus.

Attiecīgi arī patērētāju psiholoģija ir balstīta taupīšanas paradigmā, kā rezultātā Vācijā ir viens no augstākajiem naudas krāšanas rādītājiem pasaulē. Ņemot vērā visus šos apstākļus, Vācijas ekonomikas modelis ir balstīts uz spēcīgu rūpniecības preču eksporta nozari, kuras piedāvātā produkcija bieži tiek finansēta ar pašu vāciešu eksportēto kapitālu.

Vācijas ekonomikas attīstība

Sākot ar 2008. gada septembri Vācijas ekonomika atradās brīvā kritienā un sasniedza savu zemāko punktu 2009. gada Lieldienās. Gada sākumā vairākkārtīgi uz leju tika koriģētas šī gada ekonomikas izaugsmes prognozes līdz pat -6% samazinājumam. Lai mazinātu krīzes iespaidu 2009. gada sākumā Vācijas valdība pieņēma divas konjunktūras paketes ekonomikas stimulēšanai kopsummā 83 miljardu Eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. aprīļa kriminālsods draudēs arī personām, kuras piedāvājušas vai nodevušas materiālas vērtības, mantiska vai citāda rakstura labumus valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona.

To paredz ceturtdien pieņemtie Krimināllikuma grozījumi.

Saeimas Juridiskās komisijas deputāts Andrejs Judins (Vienotība) no parlamenta tribīnes skaidroja, ka kriminālsods draudēs, piemēram, par kukuļa piedāvāšanu ārstiem, lai viņi noteiktu pacientam diagnozi, kas dod tiesības saņemt kādus pabalstus un tamlīdzīgiem nodarījumiem.

Pēc A. Judina teiktā, Krimināllikuma grozījumu autoru mērķis nav aizliegt pacientiem pateikties ārstiem vai skolēniem izlaidumā uzdāvināt kādu dāvanu skolotājiem, bet gan ierobežot vilinājumu piedāvāt kukuļus, lai iegūtu īpašu valsts vai pašvaldību iestāžu darbinieku labvēlību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapūras iedzīvotājiem draudēs cietumsods līdz sešiem mēnešiem, ja viņi tīšām stāvēs tuvu līdzās citam cilvēkam, paredz piektdien izsludinātie jaunie pasākumi cīņai ar koronavīrusa izplatību.

Singapūra ieviesusi jaunus pasākumus cīņai ar vīrusu, tostarp slēdzot bārus un kinoteātrus, kā arī aizliedzot lielus pasākumus.

Viens no soļiem ir paredzēts sociālās distancēšanās nodrošināšanai un aizliedz noteiktos apstākļos cilvēkiem stāvēt līdzās tuvāk par metru.

Cilvēkiem aizliegts tīši stāvēt tuvu rindās, vai arī sēdēt tuvāk nekā metru no citas personas sabiedriskās vietās.

Vainīgajiem par noteikumu pārkāpšanu draudēs cietumsods līdz sešiem mēnešiem un naudas sods līdz 10 000 Singapūras dolāru (6340 eiro).

Singapūrā līdz šim reģistrēti 683 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un divi nāves gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauni partneri, līgumi un sadarbības iespējas Vācijā, ar šādiem rezultātiem šonedēļ noslēdzies pirmais Vācijas-Baltijas Digitālais samits Dīseldorfā, informē tā rīkotāja Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera (AHK).

Pasākums, kurā galvenie akcenti tika likti uz aktualitātēm e-pārvaldes, kiberdrošības un tā dēvēto Viedo Pilsētu jomā, pulcēja vairāk nekā 250 dalībniekus, no kuriem ievērojams vairākums bija Vācijas uzņēmumu, iestāžu un institūciju pārstāvji.

Baltijas valstu panākumus digitālajā jomā atzina arī Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs Andreass Pinkvarts, kurš kopā ar AHK prezidentu Tomasu Šēlkopfu atklāja samitu.

«Baltijas valstis uzņēmējdarbībā un pārvaldē veiksmīgi soļo uz digitālo nākotni. Par to es pārliecinājos pagājušajā gadā vizītes laikā Igaunijā, kur ieguvu daudz noderīga mūsu projektiem Ziemeļreinā-Vestfālenē. Esmu gandarīts, ka Ziemeļreinā-Vestfālenē uzņēmumiem un iestādēm tagad ir arī iespēja Vācijas-Baltijas Digitālajā samitā tieši iepazīties ar šo progresīvo paraugreģionu pārstāvjiem un gūt impulsus digitālajam attīstībai,» atzina Ziemeļreinas-Vestfālenes ekonomikas ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vācijas Centrālā banka nozīmējusi atsevišķu pārstāvi Baltijas reģionam

Db.lv, 02.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Centrālā banka (Deutsche Bundesbank) Baltijas reģionam nozīmējusi atsevišķu pārstāvi, kurš pastāvīgi ziņos par ekonomiskajām norisēm un finanšu sistēmu reģionā, lai veicinātu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas centrālo banku sadarbību un paplašinātu minēto valstu tautsaimniecību sadarbību.

Ar sava pārstāvja nozīmēšanu Vācija ir paudusi skaidru ekonomisko interesi par Baltijas reģionu, tā palielinot valstu potenciālu piesaistīt starptautisku kompāniju interesi un kapitālu, veicinot inovācijas, kļūstot interesantākiem augsti kvalificētam darba spēkam, attīstot banku sektoru, kā arī atvieglojot jaunu starptautisku biznesa projektu uzsākšanas procesus.

Trešdien, 31. janvārī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens tikās ar Vācijas Centrālās bankas valdes locekli Burkhardu Balcu (Burkhard Balz) un tikko nozīmēto bankas pārstāvi Baltijas valstīs Nikolu Marcinko (Nikola Marcinko). Tikšanās laikā puses apsprieda aktuālo situāciju Latvijas ekonomikā un Baltijas reģiona priekšrocības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunos "Škoda Vagonka" ("Škoda") elektrovilcienus plānots sākt ekspluatēt, izmantojot Krievijā ražoto sakaru bloku "Blok" vilcienu kustības drošības sistēmu, ievērojot priekšnoteikumus drošības risku mazināšanai, pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" pārstāve Sigita Zviedre.

Viņa skaidroja, ka jautājums par "Blok" vilcienu kustības drošības sistēmas izmantošanu elektrovilcienos ir padziļināti vērtēts ar kompetentajām iestādēm. Balstoties uz to rekomendācijām, ir izstrādāts risku mazināšanās pasākumu kopums, lai novērstu identificētos drošības riskus un nodrošinātu "Škoda" vilcienu drošu ekspluatāciju.

"Šobrīd tiek turpināts "Škoda" vilcienu ražošanas process, un elektrovilcienu ekspluatāciju ir plānots uzsākt ar "Blok" vilcienu kustības drošības sistēmu, ievērojot priekšnoteikumus drošības risku mazināšanai tās uzstādīšanas un ekspluatācijas procesā," norādīja Zviedre, piebilstot, ka vienlaikus "Pasažieru vilciens" sadarbībā ar kompetentajām iestādēm turpinās izvērtēt iespējas un papildu drošības risinājumus, lai šajos ģeopolitiskajos apstākļos pakāpeniski aizstātu Krievijas uzņēmumā izstrādātus tehniskos risinājumus ar Eiropas Savienībā (ES) vai Eiropas ekonomiskajā zonā ražotiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

No jūlija Rīgas robežās elektrovilcienos varēs izmantot e-talonu

Elīna Pankovska, 29.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas iedzīvotājiem sabiedriskā transporta pakalpojumos tiks iekļauti arī dzelzceļa pārvadājumi. To paredz starp Rīgas domi un Satiksmes ministriju noslēgtais nodomu protokols.

Plānots, ka turpmāk elektriskajos vilcienos Rīgas teritorijā būs izmantojami tie paši e-taloni, ko iedzīvotāji lieto pilsētas sabiedriskajā transportā. Braucieniem pilsētas robežās vilcienā būs vienots tarifs – 50 santīmu. Nestrādājošie pensionāri, skolēni un invalīdi varēs braukt bez maksas, bet citu atlaižu kategorijām tādas pašas atlaides kā pilsētas transportā tiks saglabātas arī vilcienos.

Plānots, ka atlaižu piemērošanai elektrovilcienos Rīgas pašvaldībai būs nepieciešami aptuveni 350 tūkst. Ls gadā.

Jautājumu par dzelzceļa pārvadājumu iekļaušanu Rīgas kopējā pasažieru apkalpošanas sistēmā un vienotas atlaižu sistēmas piemērošanu tiks izskatīts Rīgas domes sēdē 15. maijā. Pēc tam tiks noslēgts attiecīgs pakalpojumu līgums ar VAS Pasažieru vilciens, vilcienos tiks uzstādīti validatori un jau jūlijā rīdzinieki varēs sākt arī elektrovilcienos lietot savus e-talonus ar pašvaldības noteiktajām atlaidēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Drīzumā Īrijā visās dzelzceļa līnijās būs internets

Lelde Petrāne, 26.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrija drīzumā kļūs par pirmo valsti Eiropā, kurā visos vilcienos būs pieejams Wi-Fi internets, vēsta baltic-ireland.ie.

Starppilsētu un Dublinas piepilsētas maršrutos pasažieri brauciena laikā var sērfot internetā jau tagad, bet līdz šā gada beigām bezmaksas Wi-Fi kļūs pieejams visos Iarnrod Eireann maršrutos.

Šī projekta tehnisko nodrošinājumu finansē valsts transporta pārvalde un tā ietvaros ir aprīkoti vairāk nekā 250 vilcienu vagoni. Līdz gada beigām aprīkojums tiks uzstādīts piepilsētas vilcienos, DART un Dublinas–Belfāstas maršruta vilcienos un tas nozīmē, ka visos dzelzceļa maršrutos būs pieejams Wi-Fi.

Šī ir daļa no valdības plāna nākamā gada laikā nodrošināt piekļuvi internetam visā sabiedriskajā transportā.

Komentāri

Pievienot komentāru