Jaunākais izdevums

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs, kurš nesen publiskojis savas gleznas, kurās attēloti pasaules valstu līderi, ir uzgleznojis arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas portretu.

Kā vēsta ārvalstu masu mediji, Dallasā ir atklāta bijušā ASV prezidenta pirmā gleznu izstāde, kurā ir attēloti pasaules valstu līderi - gan valdību vadītāji, gan arī prezidenti.

Starp gleznām ir arī bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas portrets. Eksprezidente gleznā attēlota baltā žaketē ar sarkanām rotaslietām.

Izstādes apmeklētāji varēs skatīt arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina, bijušā Itālijas premjera Silvio Berluskoni, bijušā Lielbritānijas premjera Tonija Blēra, Kanādas valdības vadītāja Stefana Hārpera un citu politiķu bildes. Izstādē ir izlikti vairāk nekā 20 esošo un bijušo pasaules līderu portreti.

Izstādi, kurai dots nosaukums Vadības māksla: Prezidenta personīgā diplomātija, papildinās Buša personīgās mantas, fotogrāfijas un piezīmes.

Buša gleznotie pasaules līderu portreti līdz šim publiski nav bijuši apskatāmi. Tos nav redzējušas arī personas, kas tajos attēlotas.

Bušs pievērsās gleznošanai pēc aiziešanas no Baltā nama 2009.gada janvārī. Viņš bija ASV prezidents no 2001. līdz 2009.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs demokrātu kandidāts Džo Baidens sācis gatavošanos varas pārņemšanai no līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa, kurš gan atteicies atzīt savu sakāvi.

Svētdien sāka darboties Baidena komandas mājaslapa "BuildBackBetter.com" un tvitera konts "@Transition46".

Tikmēr Tramps plāno tiesā apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, apstiprināja viņa personīgais advokāts Rūdijs Džuliāni, apgalvojot, ka gūti daudzi pierādījumi par krāpšanos.

Taču bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais norādīja, ka vēlēšanu iznākums ir skaidrs, un piebilda, ka ir apsveicis Baidenu un Harisu ar uzvaru.

Bušs uzsvēra, ka vēlēšanas bijušas taisnīgas un amerikāņi var būt droši par to.

Baidena un topošās viceprezidentes Kamalas Harisas mājaslapā "BuildBackBetter.com" uzskaitītas četras prioritātes: koronavīrusa pandēmija, ekonomikas atveseļošana, rasu vienlīdzība un klimata izmaiņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kritizējot izmaksas, Tramps ignorēs jaunās ASV vēstniecības ēkas atklāšanu Londonā

Zane Atlāce - Bistere, 12.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Jaunās vēstniecības ēkas būvniecība izmaksāja aptuveni 1,2 miljardus dolāru.

Londonā, Temzas upes krastos, Nine Elms rajonā pabeigta jaunās ASV vēstniecības ēkas būvniecība, kas izmaksāja aptuveni 1,2 miljardus dolāru. Vēstniecības atklāšana paredzēta šā gada februārī, vēsta ārvalstu mediji.

Jauna vēstniecības ēka bija nepieciešama, jo iepriekšējā tika atzīta par mazu, nepietiekami drošu un mūsdienu prasībām neatbisltošu.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps ir atcēlis nākammēnes plānoto vizīti Lielbritānijā, paziņojot, ka neieradīsies uz vēstniecības ēkas atklāšanas ceremoniju, jo viņš neesot šī vairāk nekā miljardu dolāru vērtā objekta fans.

Sociālajā tīklā Twitter ASV prezidents kritizēja eksprezidentu Baraku Obamu, sakot, ka viņš veco vēstniecības ēku «pārdevis par zemesriekstiem» un par miljardu uzcēlis aizstājēju. «Slikts darījums,» Twitter raksta D.Tramps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tirdzniecības karš – šķērslis, bet ne drauds izaugsmei

Dainis Gašpuitis - AS SEB bankas, Makroekonomikas eksperts, 28.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo 30 gadu laikā globālie importa tarifi ir pastāvīgi mazinājušies. Tomēr populisma vilnis pasaulē stiprina protekcionisma vēsmas. Tāpēc varam sagaidīt, ka tirdzniecības attiecību saspīlējums saglabāsies.

ASV, Eiropas Savienība, Ķīna un pārējās pasaules valstis vēl izsver atbilstošāko tirdzniecības politikas stratēģiju. Taču globālā ekonomika līdzšinējo tarifu celšanu spēj «sagremot», neradot būtisku ietekmi. Nākotnē tas var mazināt riska apetīti un aktīvu cenas. Tādejādi centrālās bankas var nonākt sarežģītā situācijā - inflācija aktivizējas, bet izaugsmes un aktīvu cenu izredzes pasliktinās.

Tramps paaugstināja tarifus atsaucoties uz «valsts drošības» interesēm, tādējādi iesaistot ASV tirdzniecības karā ar pārējo pasauli, galvenokārt Ķīnu, ES, Kanādu, Meksiku un Japānu. Ietekmētās valstis ir atbildējušas palielinot tarifus ASV precēm, vienlaicīgi mēģinot paplašināt un pastiprināt, starptautiskās tirdzniecības sadarbību. Taču 2018. gada tirdzniecības karš līdz ar to ir raksturojams kā divpusējs, ne vispārējs kā 1930. gados.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV akcijas pēc šīs valsts prezidenta vēlēšanām strauji pieaugušas. Tāpat šim procesam palīdzējušas cerības uz efektīvu vakcīnu pret Covid-19 vīrusu.

Kopumā gan vēl tālāka akciju pieauguma ziņā viss nemaz tik viennozīmīgi neizskatās, teic ieguldījumu eksperti.

Neskatoties uz minētajām cerībām, joprojām ikdiena pasaulē paiet pandēmijas zīmē, kas šajā ziņā turpina uzturēt pietiekami lielu neskaidrību. Diemžēl epicentrs šajā ziņā ir Eiropa.

Nebeidzamā pandēmija

Tiek izcelts, ka Covid-19 situācija Eiropā sāka kļūt nekontrolējama jau septembra vidū, kad vienā dienā reģistrēto jauno saslimšanas gadījumu skaits sasniedza rekordaugstu līmeni, ja salīdzina ar attiecīgajiem mērījumiem pavasarī. Sākumā gan Eiropas valstu valdības nesteidza ieviest stingrus pasākumus vīrusa izplatības ierobežošanai, jo hospitalizēto pacientu un nāves gadījumu skaits joprojām bija daudz zemāks nekā gada sākumā. Taču oktobra beigās, gaisa temperatūrai pazeminoties un slimībai vēršoties plašumā, statistikas dati par smagi slimiem pacientiem un nāves gadījumiem atkal kļuva satraucoši.

Komentāri

Pievienot komentāru