Citas ziņas

Bijušajam aizsardzības īpašumu aģentūras direktoram tomēr pieci gadi cietumā

Elīna Pankovska, 18.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam Aizsardzības ministrijas (AM) Aizsardzības īpašumu valsts aģentūras (AĪVA) direktoram Valdim Pavliņam tomēr būs jāpavada nebrīvē vairāk nekā pieci gadi. Viņš tika apsūdzēts 20 tūkst. Ls liela kukuļa ņemšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Augstākās tiesas Senāts nolēmis atstāt negrozītu Krimināllietu tiesu palātas spriedumu un noraidīt V. Pavliņa aizstāves kasācijas sūdzību, DB uzzināja tiesā.

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, arī Rīgas apgabaltiesa 2010.gada nogalē V. Pavliņu atzina par vainīgu gan kukuļņemšanā, gan dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un piesprieda viņam piecu gadu un sešu mēnešu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, kā arī divu gadu aizliegumu ieņemt vadošus amatus valsts dienestā.

Savukārt kukuļa došanā un krāpšanā apsūdzētais SIA Vigo valdes loceklis Rihards Blūmanis tika atbrīvots no kriminālatbildības. Tiesa atzina, ka R. Blūmanis sasirdzis ar psihiskiem traucējumiem, tādēļ viņam tika piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis - ambulatoriska ārstēšana medicīnas iestādē.

Prokurore Velta Zaļūksne lūdza V. Pavliņam piespriest sešu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt amatus valsts pārvaldē uz trim gadiem. Otrai lietā apsūdzētajai personai V. Zaļūksne lūdza piemērot medicīniska rakstura piespiedu līdzekli. Savukārt advokāti abus aizstāvamos bija lūguši pilnībā attaisnot.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka AĪVA direktors, būdams arī iepirkumu komisijas vadītājs, izmantoja savas dienesta pilnvaras un apzināti veica pretlikumīgas darbības, tostarp kopā ar ieinteresētajām personām organizēja fiktīvu iepirkumu par mākslīgi paaugstinātām cenām un nodrošināja sev vēlamā uzņēmuma uzvaru ar būvniecību saistītā cenu aptaujā.

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka par šīm darbībām iestādes vadītājs pieņēma kukuli 20 tūkst. Ls apmērā no iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma pārstāvja. Kriminālprocesa gaitā konstatēts, ka amatpersonas darbības izraisījušas smagas sekas, nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā 28 tūkst. Ls apmērā. V. Pavliņu KNAB darbinieki aizturēja 2007.gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru