Jaunākais izdevums

Privatizēt vai neprivatizēt LMT un Lattelecom, tam jābūt politekonomiskam lēmumam, uzskata Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde.

«Diskusijas par uzņēmumu privatizāciju turpinās vismaz 12 gadus, tāpēc man ir grūti spriest, ar ko šobrīd tas saistās,» intervijā Dienas Biznesam stāsta J. Binde. Viņš norāda, ka «īpašnieku jautājumus uzņēmuma vadība nekomentē. No korporatīvās pārvaldes viedokļa nav būtiski, vai uzņēmuma īpašnieks ir valsts vai privātais investors, jo svarīgākie ir mērķi, kas uzņēmumam ir izvirzīti un kā tie tiek realizēti. Premjers ir nācis klajā ar pētījumu par valsts uzņēmumu aktīviem, tajā ir plašs diapazons: ir daļa uzņēmumu, kuri strādā nožēlojami, bet ir tādi kā Lattelecom un LMT, kas ir rentabli un pelnoši. Tāpēc viennozīmīgas atbildes, nav – tie ir politekonomiski lēmumi».

«Valsts kā īpašnieks ir īpatnējs ar to, ka pilda biznesa un veic sociālas, valsts līmeņa funkcijas. Tāpēc ir vajadzīga nopietna analīze, jo uzņēmumi valstī rada papildus sociālo efektu – ne tikai nodokļu maksājumu veidā. Ekonomikā ir zināms ziloņa un blusas princips – ap jebkuru lielu kompāniju veidojas daudz mazu uzņēmumu. Jo vairāk lielu uzņēmumu, jo mazie aug lielāki – valsts ekonomika attīstās, parādās aizvien vairāk uzņēmumu. Līdz ar to palielinās darba vietu skaits, ieņēmumi, pieaug iekšzemes kopprodukts un ekonomiskā aktivitāte un tai sekojošā sabiedrības labklājība. Šādi lieli uzņēmumi pilda ekonomikas katalizatora funkcijas,» saka LMT vadītājs.

Viņš komentē arī priekšvēlēšanu politiķu cīņas: «Par solījumiem – pagaidīsim, kad vēlēšanas beigsies un tad skatīsimies, jo būtiskākais dokuments, ko vērts analizēt, būs jaunās valdības deklarācija. Pašlaik televīzijā ir reklāma, kurā pausts – «es jūtos kā pasakā, kur pūķis man sola salūtu katru dienu, zvaigznītes un citus labumus,» tas ļoti precīzi raksturo esošo pirmsvēlēšanu situāciju Latvijā. Atcerēsimies teicienu, ka politiķi ir kā baloži, kas pirms vēlēšanām ēd no rokas, bet pēc vēlēšanām taisa uz galvas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Rīgā notiekošais starptautiskais forums „5G Techritory” pulcē politikas, biznesa un zinātnes līderus, lai apspriestu Eiropas līderības iespējas 5G attīstībā

Foruma mērķis ir Baltijas jūras reģiona valstu savstarpējās sadarbības veicināšana. „Tas, ka forums, notiek Latvijā, ir būtiski,” uzsver Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. VAS „Latvijas valsts radio un televīzijas centrs” valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis norāda, ka „5G Techritory” ir nozīmīgs ne vien Latvijai, bet visam Baltijas jūras reģionam. Šajā pasākumā ministri un telekomunikāciju kompāniju vadītāji augstākajā līmenī tiksies un diskutēs par to, kā būvēt nākotnes 5G ekosistēmu. „Runājot par infrastruktūru, Latvija jau ir iesēdusies 5G ātrvilcienā – ir palaistas pirmās 5G bāzes stacijas,» viņš atgādina.

„Forums būs laba platforma, lai mobilizētu reģiona procesu dalībniekus – gan politiskos, gan juridiskos, gan sabiedrību,” saka Juris Binde, SIA „Latvijas Mobilais telefons” prezidents. VAS „Elektroniskie sakari” eksperts un „5G Techritory” programmas vadītājs Neils Kalniņš apgalvo, ka šis ir lielākais 5G tehnoloģiju forums Baltijas jūras reģionā. „Sākot veidot forumu, gribējām parādīt, ka Latvija var būt paraugs ne tika Baltijā, bet arī Ziemeļvalstu starpā. Pierādām to soli pa solim,» viņš teic.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Binde: LMT darbinieki strādā efektīvāk nekā Lattelecom

Dienas Bizness, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«2012. gadā apgrozījums uz vienu darbinieku LMT bija par 18% augstāks nekā Lattelecom. Savukārt tīrās peļņas rādītājs uz vienu darbinieku bija trīs reizes augstāks nekā Lattelecom. Tas nozīmē, ka LMT darbinieki strādā daudz efektīvāk,» intervijā laikrakstam Diena norāda Latvijas Mobilais telefons (LMT) prezidents Juris Binde.

Jautāts par Lattelecom un LMT apvienošanu, LMT prezidents norāda, ka pašlaik «kopējais fons principā tiek iztēlots tāds, ka Lattelecom viss nav perspektīvs, LMT visi rādītāji pasliktinās. Bet tad rodas jautājums – kāpēc uzņēmumam, kuram nav drošas attīstības perspektīvas, ir vajadzīgs uzņēmums, kam viss iet slikti?».

Abu uzņēmumu sadarbība un kooperācija principā ir iespējama, un tā notiek jau pašlaik, piemēram, LMT izmanto vairāk nekā 1100 kilometru Lattelecom optiskās līnijas kā maģistrālos tīklus, norāda J. Binde. Viņš atzīst, ka sadarbība varētu notikt arī satura veidošanas jomā. Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka «jautājums par LMT un Lattelecom apvienošanos nav jārisina uzņēmuma vadības, tātad valdes, un pat ne uzņēmuma padomju līmenī.» «Šādus jautājumus parasti lemj īpašnieki, kas šajā gadījumā ir Latvijas valsts un TeliaSonera. Šādā līmenī arī jārisina sarunas par to, ko īpašnieki plāno darīt ar sev piederošajiem aktīviem,» norādīja J. Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Eiropas attīstītajās valstīs atslēgu nolikšana nenotiek; Latvija var kļūt par izņēmumu

Māris Ķirsons, 02.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu

Par to liecina jurista Rolanda Neilanda pētījums. DB jau rakstījis, ka Saeimas atbildīgās komisijas deputāti ir sagatavojuši parlamentam izskatīšanai galīgajā lasījumā grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz: pārdodot ķīlu – mājokli, parādnieks tiek atbrīvots no atlikušo saistību kārtošanas pret hipotekārā kredīta izsniedzēju. Diskutējot par fizisku personu maksātnespēju, bieži ticis minēts, ka Latvijā nolikto atslēgu princips tiek pārņemts no ASV. «Tas neatbilst patiesībai, jo tikai daļā no ASV štatiem pastāv šis princips – Aiovā, Aļaskā, Arizonā, Kalifornijā, Minesotā, Montānā, Oregonā, Vašingtonā, Viskonsinā, Ziemeļkarolīnā, Ziemeļdakotā,» pētījuma rezultātus skaidro jurists R. Neilands. Turklāt ASV štatos, kur šis princips pastāv, parādniekam nav jākļūst maksātnespējīgam, lai viņu atbrīvotu no saistībām. «Pietiek ar īpašuma piespiedu pārdošanu vai ar tā atdošanu kreditoram. Turklāt lielākajā daļā štatu (28) īpašuma pārdošana piedziņas ietvaros notiek bez tiesas starpniecības,» tā uz jautājumu, ar ko atšķiras Latvijas parlamentāriešu gatavotie grozījumi no ASV eksistējošās kārtības, atbild R. Neilands. «Parādniekiem, kas vēlēsies izmantot šo jaunievedumu Latvijā, būs jāpasludina maksātnespēja, un pēc mantas pārdošanas viņi tiks atbrīvoti no saistībām pret banku, taču ne pret citiem kreditoriem,» brīdina R. Neilands.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eiropas reformu dēļ var celties mobilo sakaru tarifi

Sanita Igaune, 06.11.2013

J. Binde norāda, ka paralēles varētu vilkt ar Padomju Savienības Sibīrijas upju pagriešanas projektu. Reformas drīzāk var nodarīt kaitējumu, nevis sniegt ieguvumus.

Foto: Vitālijs Stīpnieks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Eiropas Komisijai ir cēli mērķi par vienotu telesakaru tirgu, Latvijā mērķu sasniegšanai izraudzītie risinājumi var radīt pretēju efektu – mobilo sakaru tarifu pieaugumu.

Eiropas Komisija (EK) ierosina dalībvalstīs spert nozīmīgu soli ceļā uz vienoto tirgu, kas sevī ietver viesabonēšanas atcelšanu, vienkāršotus noteikumus, papildu maksas atcelšanu starptautiskiem zvaniem, tomēr DB aptaujātie Latvijas mobilo sakaru operatori brīdina, ka EK izvēlētās metodes mērķu sasniegšanai var radīt pretēju efektu.

«Šobrīd dažu Eiropas politiķu vīzija izveidot vienotu Viseiropas telekomunikāciju tirgu ir EK reklāmas kampaņa un līdzinās Padomju savienības Sibīrijas upju pagriešanas projektam, kas var nodarīt lielāku kaitējumu nekā sniegt kādus ieguvumus.

Būtu naivi domāt, ka proponētā hipotētiskā uzņēmumu konsolidācija tarifu starpību izlīdzinātu tikai uz augstāko tarifu samazinājuma rēķina. Sagraut industriju jau nav grūti, bet vai prātīgi?» DB jautā Latvijas mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. Uzskatāms piemērs, pēc viņa domām, ir EK atzinums, ka t.s. cukura reforma ir bijusi neveiksmīga, taču reāla atbildība par kļūdainajiem lēmumiem nevienam komisāram nedraud.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Portāls db.lv publicē informāciju par pasākumiem, uz kuriem nākamās nedēļas laikā doties pašiem, kopā ar saviem kolēģiem vai biznesa partneriem. Informāciju apkopojis Andrejs Šavrejs.

16.aprīlī plkst.15 Dailes teātra mazajā zālē teātris Ziloņa dziesma. Ziloņa dziesma ir kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona (dz. 1978) pirmā luga, kas pirmizrādi piedzīvojusi 2004.gadā ASV. 2014.gadā kanādiešu režisors Šarls Binamē tai radījis filmas versiju. Ar izrādi Ziloņa dziesma Dailes teātrī kā režisors atgriežas kādreizējais Dailes teātra aktieris Andrejs Žagars.

No sava darba kabineta slimnīcā ir pazudis ievērojams psihiatrs. Pēdējais, kurš ārstu redzējis, ir viņa pacients Maikls. Mēģinot noskaidrot pazušanas iemeslus, slimnīcas vadītājs dakteris Grīnbergs iztaujā pacientu. Savukārt Maikls, manipulējot ar dakteri Grīnbergu, iesaistās smalkā psiholoģiskā spēlē, kas izvēršas grēksūdzē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības priekšlikums ieviest progresīvo Iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un par vienu procentpunktu paaugstināt sociālo iemaksu likmi pagaidām nav pamatots ar Finanšu ministrijas aprēķiniem par fiskālo ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem un prognozēto budžeta deficītu

DB sarunās ar nodokļu ekspertiem izkristalizējās, ka minētais priekšlikums ir tapis, jo valdībai ir bažas, ka sākotnēji iecerēto nodokļu reformu paaugstinātā budžeta deficīta dēļ varētu nesaskaņot Eiropas Komisija (EK). Turklāt nebija arī skaidrības, kur rast līdzekļus veselības aprūpes finansējumam. Tā kā pagaidām nav aprēķinu par jaunā priekšlikuma fiskālo ietekmi, tad nav zināms, vai tas pietiekami samazinās budžeta deficītu, kuru radīs iecerētā IIN samazināšana līdz 20% gada ienākumiem līdz 20 000 eiro, kā arī reinvestētās peļņas aplikšana ar nulles procenta likmi. Eiropas Komisijas pārstāvniecības ekonomikas eksperti jauno priekšlikumu pagaidām atturas vērtēt, norādot, ka tas tiks darīts tikai tad, kad priekšlikums saskaņošanai tiks iesniegts Eiropas Komisijā. Vairums nodokļu ekspertu arī pauž savu izbrīnu, ka valdības vadītājs Māris Kučinskis ir nācis klajā ar šādu priekšlikumu, pirms ir zināmi aprēķini par tā fiskālo ietekmi, un to dēvē par samērā neveiksmīgu komunikāciju, prognozējot, ka aprēķinu rezultātā arī šis priekšlikums vēl var mainīties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai nav jēgas atlikt eiro ieviešanu, jo valsts ekonomika ir ļoti cieši integrējusies Eiropā. Lai gan lats ir viens no valsts simboliem, tas nekad īsti nav bijis neatkarīgs, sacīja telekomunikāciju operatora Latvijas Mobilais telefons vadītājs Juris Binde.

Sarunā ar Latvijas Radio J. Binde norādīja, ka viņš aicina maksimāli izvērtēt eiro ieviešanas plusus un mīnusus, kas ir jebkura liela projekta neatņemama sastāvdaļa. «Protams, jebkura nacionālā valūta ir viens no valsts simboliem līdzīgi kā konstitūcija, himna un karogs. Tajā pašā laikā jāsaka, ka Latvijas lats nevienu brīdi nav bijis īsti neatkarīgs,» sacīja LMT vadītājs.

Viņš atgādināja deviņdesmitos gadus, kad pēc Latvijas rubļa ieviešanas, šī valūta bijusi samērā nestabila un neskaidra. Līdztekus Latvijas rublim kā maksāšanas līdzeklis bijis arī ASV dolārs. Lats bijis piesaistīts starptautiskajam valūtas grozam SDR, bet pēc tam eiro. «Faktiski lats kā ekonomikas vadīšanas instruments tā īsti nekad nav bijis izmantots. Tas vienmēr bijis saistīts, pie tam ar ļoti šauru koridoru, pie kādas no citām valūtām,» norādīja J. Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmās komerciālās ātrgaitas interneta 5G tehnoloģijas sistēmas Latvijā varētu parādīties 2020.gadā; lēna interneta laikmets ir garām, intervijā norāda mobilo sakaru operatora Latvijas Mobilais Telefons (LMT) vadītājs Juris Binde.

«Patlaban notiek visi sagatavošanas darbi, lai nodrošinātu veiksmīgu 5G tehnoloģijas ieviešanu. Aprīkojums 5G ieviešanai pašreiz vēl ir attīstības posmā – notiek prototipa un standartu izstrāde,» skaidro J. Binde.

Uz jautājumu, kurš no mobilo sakaru operatoriem varētu pirmais ieviest 5G Latvijā, J. Binde atbildēja, ka nevar spriest par citiem operatoriem, taču LMT 5G tehnoloģija noteikti būs.

LMT vadītājs uzsvēra, ka ir ļoti būtiski sagatavot infrastruktūru – maģistrālos tīklus datu pārraidei, optisko tīklu un citus. «Mūsu apņemšanās ieviest 5G šodien nozīmē t, ka mēs gatavojam nepieciešamo aprīkojumu. Ir tīkla infrastruktūra un ir aprīkojums. Lielāko daļu aprīkojuma iespējams arī pārbaudīt ar 4G ātrumu. Ja šie procesi ir izstrādāti, tad tos viegli ir pielāgot arī nākamajam līmenim,» uzsvēra Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Politiskais teātris jaunas darbavietas neradīs

M. Ķirsons, E. Mudulis, S. Igaune, L. Melbārzde, Z. Zablovska, 29.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai radītu jaunas darbavietas, nepieciešamas reformas izglītībā, atbalsta programmas darbinieku apmācībai, kā arī valstiskā līmenī jāveicina ražošana un eksports

Nereti priekšvēlēšanu laikā dzirdami solījumi par uzņēmējdarbības vides veicināšanu un jaunu darbavietu radīšanu.Uzņēmēju teiktais DB apliecina to, ka neviens nerunā par konkrētiem plāniem, kā to paveikt arī dzīvē, nevis tikai uz papīra. Faktori, kas nosaka jaunu darbavietu radīšanu, dažādās nozarēs ir atšķirīgi, tomēr «lieku nepiekasīšanos» un stabilu nodokļu politiku atbalsta vairums.

Neraustīt deķīti

«Tiem, kuri vēlas būt politiķi šī vārda pilnā nozīmē, ir jāsaprot, ka nauda neaug valsts budžetā, bet to «saražo» uzņēmēji, maksājot nodokļus. Diemžēl priekšvēlēšanu drudzī, šķiet, šo patiesību ir aizmirsuši daudzi vairāksolītāji,» DB secina SIA Leilands un Putnis valdes priekšsēdētājs Dzintars Putnis. Ražošanā viena jauna darbavieta maksājot vismaz 0,1 – 0,15 milj. eiro, bet vēl augsti tehnoloģiskajās jomās šā summa var sasniegt 0,5 – 0,6 milj. eiro un šādas investīcijas vietējā kapitāla uzņēmumi bez banku kredītiem veikt nevar. «Šādas investīcijas arī rada ļoti labi apmaksātas darba vietas, kas darbaspēka nodokļos dod ievērojamas summas,» skaidro Dz. Putnis. Tādējādi politiķi savās reklāmās daudz runā par jaunu darbavietu radīšanu, taču nepasaka kā to izdarīs, it īpaši, ja bankas šobrīd nebūt neraujas aizdot naudu. Turklāt bieži vien modernu tehnoloģisko ražošanas iekārtu atpelnīšanās laiks pārsniedz banku aizdevuma termiņus. «Politiķiem arī ir beidzot jāaptver, ka nodokļu politiku nevar raustīt kā deķīti no vienas puses uz otru pusi, jo uzņēmējs vairs nespēj saprast, ko viņam īsti darīt,» iesaka Dz. Putnis, vēršot uzmanību uz iepriekš minētiem kurizoziem mikronodokļa likmes jomā – kaut arī lielie uznēmumi nodokļos maksā miljonus, pret apgrozījumu tas veido tikai 5 – 7%, kamēr mazajam biznesam šis līmenis tiek pacelts līdz 11% un vēlāk pat līdz 15%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LMT: Papīra dokumentu pārveidošanu elektroniskā formātā nevar uzskatīt par digitālu valsts pārvaldi

LETA, 09.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papīra dokumentu pārveidošanu elektroniskā formātā nevar uzskatīt par digitālu valsts pārvaldi, norāda Latvijas mobilo sakaru operatora «Latvijas mobilais telefons» (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš uzsver, ka ideja par digitālu valsts pārvaldi ir jautājums par izpratni. «Daudzos iestāžu gaiteņos dominē uzskats, ka, ja mēs papīra dokumentus pārveidojam par elektroniskiem dokumentiem, tad mums ir digitālā valsts pārvalde. Patiesībā tā nemaz nav, jo ir jāmaina paši procesi. Papīra dokumentus tikai pārceļot elektroniskā vidē nekas nemainās,» skaidroja Binde.

Binde atzīmēja, ka valsts pārvaldē ir jāpaaugstina kompetence informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) jomā. «Lielākā daļa neveiksmīgo e-projektu ir tiešā veidā saistīta ar pasūtītāja nekompetenci un iepirkuma sistēmas dīvainībām. Ja vienu lielu sistēmu sadala četrās daļās un izsola četriem dažādiem izstrādātājiem, tad nav arī nekāds brīnums, ka rezultātā šīs četras daļas kopā nestrādā. Drīzāk būtu liels brīnums, ja tās patiešām kopā strādātu,» uzsvēra Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ja Kanādu nevaram uzvarēt, tad hokeju nespēlēsim?

Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Skrīvere, 10.03.2017

1. attēls. Izmaiņas reālajos ienākumos starp 1988. un 2008. gadu dažādām ienākumu procentīlēm (aprēķini 2005. gada ASV dolāros)

Avots: Branko Milanovic, Global income inequality by the numbers: in history and now - an overview

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gada februārī Ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrā Latvijas komanda līdzvērtīgi spēkojās ar vienu no favorītēm – Kanādas izlasi. Latvijas izlasei tikai spēles noslēgumā nācās piekāpties, zaudējot vien ar minimālu rezultāta starpību 1:2.

Latvijas hokeja izlase, un it īpaši vārtsargs Kristers Gudļevskis, tovakar nokļuva pasaules mediju uzmanības centrā.

Iespējams, tieši tad daudziem kanādiešiem pirmoreiz mūžā arī radās vēlme uzzināt ko vairāk par Latviju. Ja tovakar Latvijā kāds būtu apgalvojis, ka spēlēt hokeju ar Kanādu nav jēgas, jo uzvarēt tāpat nevaram, viņu viennozīmīgi uzskatītu par jukušu. Sportā ir pašsaprotami, ka vērtīgāka par uzvaru var būt godīga sacensība. It īpaši ar spēcīgu pretinieku, jo tā palīdz iegūt pieredzi un uzlabot sniegumu nākotnē.

Absolūtais vairākums ekonomistu ir vienisprātis, ka līdzīgs princips darbojas arī starptautiskajā tirdzniecībā. Tirgoties savā starpā ir saprātīgāk nekā norobežoties no pārējās pasaules, pat ja viena valsts otrai pārdod vairāk nekā nopērk no tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Traģēdija Zolitūdē: Būvuzņēmējs Pauniņš notiesājošam spriedumam gatavs

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 23.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvuzņēmējs Ainārs Pauniņš notiesājošam spriedumam esot gatavs. Intervijā uzņēmējs, kura vārds šobrīd bieži tiek piesaukts gan saistībā ar Maxima traģēdiju, gan uguns postījumiem Rīgas pilī, stāsta par Latvijas būvniecības tirgus īpatnībām, vājajiem posmiem un arī problēmu iemesliem.

Kā ir mainījusies jūsu dzīve kopš Zolitūdes traģēdijas?

Tas, kas notika Zolitūdē, bija briesmīgi. Es to pārdzīvoju divas trīs reizes vairāk nekā daudzi citi. Traģēdija ir skārusi arī manus ģimenes locekļus un tuviniekus. Es jūtu milzīgu morālo līdzatbildību par to, kas ir noticis, jo nekas tāds nedrīkstēja notikt. Tas nedrīkst atkārtoties. Mēģinām noskaidrot cēloņus notikušajam, tāpēc esam piesaistījuši gan vietējos, gan britu ekspertus, kas dod savus slēdzienus. Sadarbojamies arī ar tiesībsargājošajām institūcijām. Kopš Zolitūdes traģēdijas veicam dubultu drošības kontroli būvniecības objektos. Tas nozīmē, ka objektā būvniecības laikā būvuzraugs izvērtē visas konstrukcijas, dodot slēdzienu par to nestspēju un citām īpašībām saskaņā ar projektu. Šādu pašu pārbaudi veicam, kad objekts tiek nodots ekspluatācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti

Lelde Petrāne, 08.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paziņoti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju rīkotā konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti.

Konkursa mērķis ir paust atzinību un godināt Latvijas komersantus, kas sasnieguši labus rezultātus, gan radot jaunus un eksportspējīgus produktus, gan nodrošinot vietējo tirgu ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem. Latvijas uzņēmumus, kas sasnieguši labus rezultātus konkurētspējīgu produktu ražošanā, vietējā tirgus nodrošināšanā ar augstas kvalitātes pašmāju ražojumiem, inovāciju ieviešanā un rūpnieciskā dizaina izstrādē, sveica konkursa patrons, Valsts Prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursa «Eksporta un inovācijas balva 2017» laureāti:

Eksporta čempions

Latraps, Lpks

«Eksportspējīgākais komersants» lielo/ vidējo komercsabiedrību grupā

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmums LMT sāks piedāvāt viedtelevīziju, trešdien preses konferencē informēja kompānijas vadītājs Juris Binde.

Investīciju apmēru uzņēmums neatklāj, taču J. Binde indormēja, ka pakalpojuma ieviešanai veltīti aptuveni divi gadi.

«Mēs esam pionieri šajā jomā, un pa mūsu taku ies konkurenti,» viņš piebilda. J. Binde skaidroja, ka viedtelevīzijā saturu varēs organizēt klients, tā ir atvērta sistēma.

Līdzīgi kā telefonsaziņa ir attīstījusies no fiksētajiem sakariem līdz mobilajiem tālruņiem un tālāk — uz viedtālruņiem —, tā arī TV pakalpojumu tirgū attīstība ir notikusi no analogās uz digitālo, interaktīvo televīziju un tagad tehnoloģiju konverģences rezultātā sasniegusi jaunu attīstības līmeni — LMT viedtelevīziju, norāda LMT vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mobilie sakari

DB klubs: Pateicoties 5G, cilvēki iegūs divas brīvas stundas dienā

Rūta Kesnere, 02.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir divas iespējas – vai nu jūs cenšaties konkurēt ar robotiem, vai esat tie, kas šos robotus ražo

Tā nākotnes perspektīvu iezīmē LMT prezidents Juris Binde, viesojoties DB Uzņēmēju klubā ar lekciju «Piektā elementa pasaule: Atmiņas par pasauli». Kā jau noprotams, piektais elements ir 5G tīkls un tā ir atsauce uz Lika Besona filmu ar Milu Jovoviču galvenajā jomā.

Prezentāciju J. Binde iesāk, sakot, ka par 5G runā teju visi, taču reti kurš saprot, ko tas īsti nozīmē. «Atbildot uz jautājumu, kas ir tehnoloģijas, es teiktu, ka tās ir materializētas zināšanas. Tās rada vidi, kurā iespējams saņemt un apstrādāt informāciju. Sākot no 2013. gada, globālais mobilo datu patēriņš līdz šim laikam ir ar eksponenciālu pieaugumu. Īpaši tas jāteic par LTE vidi (4G tīkls). 63% no visiem radītajiem un pārraidītajiem datiem ir mobilajos bezvadu tīklos, un 51% no tiem rada dažādas ierīces,» skaidro J. Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

LMT: «gudrās» sakaru ierīces lieto vairāk nekā 190 tūkst. klientu

Sanita Igaune, 19.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pieaudzis Latvijas Mobilā telefona (LMT) tīklā lietoto viedtālruņu skaits un pārraidīto datu apjoms. Šobrīd «gudrās» sakaru ierīces lieto vairāk nekā 190 tūkstoši LMT klientu, kamēr gada sākumā attiecīgo lietotāju skaits bija 137 tūkst., DB informē LMT prezidents Juris Binde. LMT sagaida, ka viedtelefonu skaits operatora tīklā turpmāk tikai pieaugs.

«Raugoties tuvākajā nākotnē varam prognozēt, ka nākamajos 3-5 gados pieaugs mobilā interneta lietošanas apjoms. Augot 4G pārklājumam, mobilais tīkls kļūs par nopietnu konkurentu fiksētajiem pieslēgumiem, jo lietotāji aizvien vairāk novērtēs to, ka ātrgaitas internets vienmēr ir pa rokai. Kas attiecas uz populārākajām nodarbēm tīmeklī, tad pirmās divas vietas ieņem pārlūkprogrammas lietošana un e-pastu sūtīšana vai saņemšana. Trešā visbiežāk lietotā funkcija ir navigācijas sistēma, kam seko sociālie tīkli un Mobilā TV,» skaidroja J. Binde.

Kā šā gada lielāko notikumu nozarē viņš atzīmē bezlimita pieslēgumus, ko ieviesa LMT un kam sekoja konkurenti. «Tas ietekmē ne tikai mobilo sakaru operatorus, bet arī fiksēto sakaru klientus, jo fiksētā balss pieslēguma vietā tagad var brīvi izmantot pieslēgumu Brīvība un, neskaitot minūtes, zvanīt gan mobilo, gan fiksēto pieslēgumu klientiem,» pārliecību pauda J. Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Binde iesaka Vancovičam cukurgraudiņu ar desmit baldriāna pilieniem vai attīstīt tīklu

Sanita Igaune, 27.05.2013

Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs (no kreisās) un LMT prezidents Juris Binde.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uzņēmuma ieņēmuma nodokļa (UIN) atlaide Latvijas Mobilajam telefonam (LMT) rada aizdomas par daļēji valstij piederošā uzņēmuma glābšanu pirms pārdošana,» savu uzskatu pauž Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, uz ko LMT prezidents Juris Binde atbild: «Mērķtiecīgi tiek ignorēts fakts, ka nodokļu atlaide tiks piemērota tikai 2017. gadā, pēc projekta pabeigšanas, nevis šogad, lai «glābtu grimstošo uzņēmumu»».

Valstij nav jāsubsidē «treknākais» mobilo sakaru operators, tādējādi deformējot konkurenci nozarē, tā LMT piešķirto uzņēmuma ieņēmuma nodokļa (UIN) atlaides piemērošanu komentē Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. «Ir skaidri zināms, ka 4G tīklu visi operatori attīsta arī bez valsts atbalsta, bet valstij nodokļu maksājumi ir ļoti nepieciešami. Ar šādu atbalstu diemžēl netiks nedz veicināta ekonomiskā attīstība reģionos, nedz radītas jaunas darba vietas, turklāt LMT neradīs eksporta produktus un pakalpojumus. Ieguvēji būs ārvalstu sakaru iekārtu piegādātāji,» skaidro V. Vancovičs, uzskaitot, ka Latvijas reģionālajai attīstībai prioritāri ir sakārtoti ceļi, elektrības pieejamība, skolas un slimnīcas, un tikai pēc tam – jaunākās paaudzes 4G tīkls, kas tāpat tiek attīstīts. «Ņemot vērā iepriekš minēto un ievērojamo LMT peļņas kritumu un klientu aizplūšanu pēdējā gada laikā, šādas atlaides piešķiršana rada aizdomas par daļēji valstij piederošā uzņēmuma glābšanu pirms pārdošanas,» akcentē Tele2 vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Gada griezumā: Latvijā pret jauniem klientiem arvien izturas labāk nekā pret lojālajiem

Sanita Igaune, 19.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk ierīču var pieslēgt mobilajam tīklam; tas palīdzēs audzēt arī operatoru ieņēmumus.

Šogad nozīmīgs notikums Latvijā telekomunikāciju jomā bija 800 MHz frekvenču joslas jeb digitālās dividendes izsole, kas domāta ceturtās paaudzes jeb 4G sakariem, kas sniedz iespēju piedāvāt bezvadu datu pārraidi līdz 100 Mbit/s, DB norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. Pēdējos gados tā ir nozīmīgākā frekvenču izsole, jo ļauj efektīvi attīstīt 4G tīklu ne tikai pilsētās, bet visā Latvijā, tostarp mazapdzīvotās lauku teritorijās, līdzīgu viedokli sniedza Latvijas Mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. DB jau rakstījis, ka oktobra beigās pēc divas dienas ilgušās izsoles 25 izsoles kārtās tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas 800 MHz lietošanas tiesības par 3,296 milj. Ls trim operatoriem – LMT, Tele2 un Bite Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Mobilajam telefonam (LMT) šogad izdevās apsteigt iepriekšējo divu gadu līderi saldumu ražotāju Laima un ierindoties Uzņēmumu reputācijas topa pirmajā vietā. LMT prezidents Juris Binde pēc topa prezentācijas pasākuma norādīja, ka jebkurš no topa pirmo piecu vietu ieguvējiem ir pelnījis ieņemt pirmo pozīciju.

Taujāts par reputāciju veidojošiem faktoriem, J. Binde norādīja, ka tie slēpjas ikdienas sīkumos, turklāt reputācijai nāk par labu, ja uzņēmums atturas no konkurentu nomelnošanas. Uzzini vairāk, skatoties video!

Jāņem vērā, ka maija beigās LMT un Tele2 vadītāji publiski apmainījās viedokļiem par UIN atlaides piešķiršanu LMT. «UIN atlaide LMT rada aizdomas par daļēji valstij piederošā uzņēmuma glābšanu pirms pārdošana,» norādīja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs, uz ko LMT prezidents J. Binde ieteica Tele2 vadītājam divas alternatīvas – «pēc vecmāmiņu metodes paņemt cukurgraudiņu ar desmit baldriāna pilieniem un nomierināties vai arī pašiem ķerties klāt tīkla attīstībai reģionos, bet var arī abas,» rezumēja J. Binde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. septembrī pie mobilo sakaru operatora Latvijas mobilais telefons (LMT) ēkas Ropažu ielā 6, Rīgā norisinājās Latvijā radītu militāro inovāciju prototipu prezentācija. LMT sadarbībā ar Aizsardzības ministriju (AM) un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) attīsta vairākus valsts aizsardzības inovāciju projektus, tai skaitā mobilo lietotni Viedsargs militārajai saziņai, kā arī īpašus sensoru, mākslīgā intelekta un datorredzes risinājumus.

Viedsarga projekts šobrīd ir izstrādes stadijā, kas tiek veidots kā informācijas platforma valsts aizsardzības jomas dalībniekiem. Tā būs speciāli pielāgota militārajām vajadzībām un ar īpašu risinājumu datu aizsardzībai. LMT prezidents Juris Binde stāsta, ka Viedsarga platformā ir integrēta karte, kurā var attēlot nepieciešamos objektus un personas, kā arī ziņojumu apmaiņas un saņemšanas funkcija. «Attīstoties 5G mobilo sakaru tehnoloģijām, tiek izstrādāti arvien vairāk dažādi sensori skaņas, kustības, objektu informācijas ieguvei un novērošanai. Tas ļauj izveidot militāro lietu internetu, izmantojot šos sensorus Viedsarga platformā,» atklāj Binde. Atsevišķa mobilās lietotnes funkcionalitāte var būt ietverta arī bez interneta pieslēguma, taču pamatā produkts paredzēts izmantošanai mobilo sakaru tīklā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Policija meklē ziloņa statujas īpašnieku

Jānis Rancāns, 01.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas policisti šorīt aizturējuši trīs aizdomīgus jauniešus, kuri pa ielu nesa iespaidīga izmēra metāla ziloņa statuju. Tā kā jaunieši nav varējuši paskaidrot statujas izcelsmi, pastāv aizdomas, ka tā ir zagta un policija līdz atsaukties tās īpašnieku.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki šorīt pulksten 6.25 saņēma kāda iedzīvotāja zvanu, kurš ziņoja, ka Pārdaugavā trīs aizdomīgi jaunieši nes ziloņa statuju. Pēc iedzīvotāja teiktā, jaunieši ar velosipēda palīdzību statuju pārvietoja pa Ernestīnes ielu Kalnciema ielas virzienā.

Policisti visas trīs aizdomīgās personas aizturēja un kopā ar statuju nogādāja policijas iecirknī. Divi no aizturētajiem dzimuši 1984. gadā, bet trešais 1989. gadā, visi agrāk ir sodīti gan par metāla zādzībām, gan par narkotiku lietošanu, informē policija.

Tā kā jaunieši nevarēja paskaidrot, kur dabūjuši ziloni, likuma sargiem ir pamatotas aizdomas, ka statuja varētu būt zagta. Tādēļ policija lūdz atsaukties statujas īpašnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kučinskis: Nodokļu reforma netiks bremzēta, neatkarīgi no dažādiem uzskatiem

LETA, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Netaisos bremzēt nodokļu reformu tikai tādēļ, ka katrai pusei ir dažāda attieksme, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka novērtē uzņēmēju organizāciju pienesumu reformu veidošanas procesā, un, tikai kopīgi, ieklausoties vienam otrā, būs iespējams nonākt līdz «finišam». Viņš uzskata, ka uzņēmēju organizāciju iebildumi nav viennozīmīgi vērtējami un patiesība vienmēr ir kaut kur pa vidu.

Lai gan dzirdami iebildumi, pēc premjera domām reformas ieguvumi ir visnotaļ lieli, kaut gan varbūt nav tādi, kādus tos bija iedomājušies uzņēmēji. Kučinskis sacīja, ka iepriekš izstrādātais modelis apdraudēja visas tās iestādes, kas tiek finansētas no valsts budžeta.

«Uzskatu, ka vienošanās ar uzņēmējiem joprojām ir spēkā. Nepieņemu nekādus pārmetumus, jo šajā pašā vienošanās par kopīgu darbu ir ieraksts, ka ejam uz to, lai ieņēmumi no nodokļiem iekšzemes kopproduktā (IKP) būtu 32% vai 33%. Tikmēr pirmais piedāvājums, ko izstrādāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Banka paredzēja 28% no IKP,» uzsvēra Kučinskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB banka un Deloitte Latvija skaidro, kādu ietekmi uzņēmumu ikdienā atstās jaunā nodokļu reforma.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis un sociālās iemaksas

Iedzīvotāju ienākuma nodoklī būtiskākā būs likmes maiņa kapitāla ienākumiem. Patlaban ir vairākas likmes - 10 un 15 %. 10 % banka ietur no depozīta procentiem, arī uz dividenžu izmaksu fiziskām personām. 15 % jāmaksā, piemēram, atsavinot nekustamo īpašumu, ja tas pieder fiziskai personai. Abas šīs likmes, domājams, tiks paceltas līdz 20 % vai pat tiks piemērota tā pati diferencētā likme, kas algas ienākumam. Savukārt algota darba ienākumiem piemērojamās likmes šobrīd tiek aktīvi apspriestas. Sākotnējais piedāvājums paredzēja ieviest 20% likmi visiem ienākumiem, bet šobrīd jau tiek runāts par diferencētām likmēm: 20% piemērojot tikai pirmajiem 20 tūkstošiem EUR gada ienākuma, pēc tam - 23% likme līdz 55 tūkstošiem EUR gadā un 31% likme ienākumam, kas pārsniedz 55 tūkstošus gadā. Pirms brīža NTSP jau izskanēja versija, ka augšējā likme varētu būt pat 33.5% apmērā, tā daļēji saglabājot vai asimilējot solidaritātes nodokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Binde par Dombrovski: es pat īpaši necenšos saprast, ko viņš runā

Lelde Petrāne, 10.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Uz šo regulāri uzdoto jautājumu man ir standarta atbilde: tas ir jautājums īpašniekiem. Par šo tēmu jautājumus man uzdod jau 13 gadus. Pēdējie paziņojumi ir apmēram tādi: piedāvātā cena neesot atbilstoša,» tā uz laikraksta Neatkarīgā jautājumu, kas ar Latvijas Mobilo telefonu (LMT) notiks tālāk, atbildējis uzņēmuma prezidents Juris Binde.

Jautāts, kāpēc vispār vajadzētu pārdot uzņēmumus, kas valstij pelna naudu, Binde sacījis: «Šo jautājumu vajadzētu uzdot [premjeram Valdim] Dombrovskim.»

Savukārt, pēc iebildes, ka diez vai Dombrovskis atbildēs, LMT prezidents sacījis: «Atklāti sakot, es pat īpaši necenšos saprast, ko viņš runā. Tās ir trafaretas frāzes, kas cilvēku lielākajai daļai vispār nav saprotamas.

Daļa vārdu, ko viņš izmanto, tiek lietoti nepareizi: tā pati «budžeta konsolidācija» ekonomikā nenozīmē to, ko ar to saprot Dombrovskis.»

Runājot par valstī veikto konsolidāciju, Binde arī stāstījis: «Nāk prātā jaukais stāsts par kazu. Kādai kuplai ģimenei ir ļoti slikti sadzīves apstākļi, visi dzīvo, saspiedušies mazā istabiņā. Ģimenes tēvs prasa padomu kādam vīram - ko darīt? Tas saka: ieved istabā kazu. Ģimenes tēvs ir izbrīnā: kādu kazu, mums jau tāpat vietas nav! Nekas, vīrs saka, ieved gan. Labi, viņš tā arī izdara. Pēc kāda laika gudrais vīrs atnāk pie nelaimīgā ģimenes tēva un saka: tagad izved ārā to kazu. Tēvs izved ar. Nu, un kā tagad ir? - jautā gudrinieks. Ai, cik tagad mums ir laba dzīve! - priecājas ģimenes tēvs. Šī pārspīlētā «konsolidācija» mūsu valsts ekonomikā tas pats kazas sindroms vien ir.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Īpašuma nodokli noteiks pēc četriem obligātiem principiem, administrēšanu pilnībā nododot pašvaldībām

Zanda Zablovska, 18.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes pašvaldības noteiks, ņemot vērā četrus obligātus principus.

Valdības atbalstītie grozījumi likumā par NĪN paredz, ka pašvaldībām būs jāievēro objektīva grupējuma princips (nodokļa maksātāji vai nodokļa objekti tiek grupēti atbilstoši objektīviem kritērijiem), efektivitātes princips (pašvaldība samēro nodokļa administrēšanas izdevumus ar nodokļa ieņēmumiem), atbildīgas budžeta plānošanas princips (pašvaldība salāgo savus pienākumus ar to izpildei nepieciešamajiem līdzekļiem), kā arī prognozējamības un stabilitātes princips (nodokļa likmes laikus tiek noteiktas vismaz divu taksācijas gadu periodam, ja nekustamā īpašuma bāzes vērtības palielinājums vai samazinājums, salīdzinot bāzes vērtības taksācijas gadā un pirmstaksācijas gadā, ir mazāks par 20%).

Komentāri

Pievienot komentāru