Citas ziņas

Biodīzeļdegvielas kvotas - cīņas mērķis

Lāsma Lēvalde, 11.04.2007

Jaunākais izdevums

Latvijā saasinājusies cīņa par biodīzeļdegvielas ražošanas kvotām un līdz ar to iespēju saņemt valsts subsīdijas.

Uz kvotu palielināšanu šogad pretendē trīs esošie biodīzeļdegvielas ražotāji SIA Mežrozīte, SIA Mamas D un SIA Delta Rīga. Savukārt lauksaimnieku kooperatīvā sabiedrība Latraps, kas pagaidām ražošanu gatavojas izvērst nomātā uzņēmumā Dānijā, bet rudenī to darīs Latvijā, un Liepājā bāzētā BHC grib iegūt kvotas biodīzeļa ražošanai.

Pret jauno dalībnieku

Esošie tirgus dalībnieki norāda, ka nebūtu korekti kvotas piesķirt Latrapam, jo tādējādi tiktu sekmēta citu valstu ekonomikas attīstība. "Latrapam Latvijā nav nevienas rūpnīcas, nedz eļļas spiestuves, tādējādi iedodot kvotas viņiem un subsidējot uzņēmumu, nabadzīgā Latvija dotētu Dānijas ekonomiku," tā SIA Mežrozīte ražošanas direktors Dainis Laugalis. "Kvotu piešķiršanas pamatdoma ir veicināt biodegvielas ražošanas attīstību Latvijā. Mēs nevaram finansēt citu valstu shēmas," tā SIA Mamas D valdes loceklis Juris Užulis. "Tas var beigties ar to, ka Latvija pazaudēs visu," tā Delta Rīga prezidents Leonīds Krasnijs.

Lielāko daļu izved

Pret esošo tirgus dalībnieku teikto iebilst Latraps direktors Edgars Ruža, sakot, ka patlaban ir vairākas problēmas, kā rezultātā izveidojusies šāda situācija. Esošie ražotāji ļoti maz ražošanā izmanto vietējo rapsi, bet lētāku izejvielu ieved no citām valstīm, tostarp Baltkrievijas, viņš stāsta. Turklāt lielākā daļa saražotās biodīzeļdegvielas tiekot izvesta ārpus Latvijas. Tiesa gan, paši ražotāji stāsta, ka lielāko daļu izejvielas iepērk Latvijā. Kā liecina Latvijas Biodegvielu asociācijas dati, pagājušajā gadā tika eksportēts ap 80% no Latvijā saražotās bioprodukcijas. Taču saskaņā ar likumu pēc E. Ružas teiktā, kvotu palielinājumu neesot iespējams saņemt, ja ražotājs vismaz pusi no saražotā nerealizē Latvijā. Tādējādi pēc viņa domām neviens no esošajiem tirgus dalībniekiem nevar pretendēt uz kvotu palielinājumu. Uzņēmējs arī piebilst, ka korekcijas ieviesušas pērn veiktās izmaiņas MK noteikumos, kas biodīzeļa ražošanā atļauj izmantot ievestu izejvielu un tas nav nācis par labu vietējā rapša izmantošanai. Latraps plāno ražot biodīzeli iznomātā ražotnē Dānijā, kur pārstrādās Latvijā iepirktu rapsi un saražoto realizēs Latvijas tirgū. Tas būšot lētāk, nekā to pārstrādāt vietējās ražotnēs.

Pretendē arī BHC

Uz kvotām pretendē arī Liepājas a/s BHC, kas pieprasījusi valsts atbalstu atbilstoši saražotajam produkcijas apjomam, informēja a/s BHC valdes priekšsēdētājs Māris Binders. Uzņēmuma vadība nopietni strādā pie akcizēto preču noliktavas izveides. Noliktava noteikti būšot jau šajā gadā, solīja M. Binders. Db jau rakstīja, ka a/s BHC darbu sāka 2006. gada nogalē. Rūpnīcas izveidē ieguldīti 5 milj. EUR.Neizpilda noteikumus

Patlaban kvotas piesķir Latvijas valdība, vadoties pēc MK noteikumiem nr. 712. Mežrozītei pērn piesķirtā biodīzeļdegvielas kvota ir četri miljoni litru, savukārt šogad uzņēmums iesniedzis pieteikumu uz papildu sešu miljonu litru kvotu, taču no Zemkopības ministrijas saņemts atteikums to piešķirt. Atteikuma iemesls, pēc D. Laugaļa teiktā, ir fakts, ka uzņēmums nav izpildījis nepieciešamās prasības un nav saražojis biodegvielu 75% apjomā no iepriekšējā gada kvotas. Tam gan esot vairāki objektīvi apstākļi.

Arī Mamas D nav izpildījuši MK noteikumus. "Reāli ražošanu sākām tikai aprīlī, jo veselus četrus mēnešus vajadzēja kārtot dažādas formalitātes," tā J. Užulis.

"Investējām jaunā ražotnē un tehnoloģijās, rēķinoties, ka noteikumus izpildīsim, taču iekritām." Mamas D patlaban ražo esošās 4 milj. l kvotas ietvaros, taču jaudas uzņēmums var palielināt līdz 8 miljoniem l. Delta Rīga pērn piešķirtā kvota bija trīs miljoni litru, bet šogad uzņēmums gatavojas saražot 7,5 milj. l biodīzeļdegvielas.

Bez kvotas - neizdevīgi

Ražotāji atzīst, ka ražot biodegvielu ārpus kvotas un nesaņemt subsīdijas nozīmē strādāt ar zaudējumiem. Latvijas Biodegvielas asociācijas un DTRS valdes vakar pieņēma lēmumu lūgt mainīt MK noteikumus, lai pēc būtības sakārtotu biodegvielas lietošanas sekmēšanu. Tāpat nolemts atbalstīt vietējos ražotājus Mežrozīte, Mamas D un Delta Rīga un bioetanola ražotāju SIA Jaunpagasts plus. Lai kvotas varētu saņemt arī Latraps un BHC, tiem jāizpilda atbilstošie MK noteikumi, tā DTRS prezidents Jevgenijs Kisiels.

Vēl nav galalēmuma

Lai gan kuluāros izskanējusi informācija, ka Zemkopības ministrija (ZM) jau galalēmumu pieņēmusi par kvotu sadali, ZM valsts sekretāre Dace Lucaua to noliedza. Joprojām notiekot konsultācijas ar Eiropas Komisiju. "Jautājums ir ļoti sarežģīts, jo daudz neskaidrību. Uzskatu, ka vajadzīgas izmaiņas MK noteikumos," tā D. Lucaua. Galīgais lēmums jpieņem valdībai līdz 1. maijam.

Pēc LBA datiem, pērn gada pirmajā pusē valsts atbalsts biodegvielas ražotājiem bija 160 Ls par 1000 l saražotās biodīzeļdegvielas, otrajam pusgadam - 210 Ls par 1000 l saražotās biodīzeļdegvielas.

Pērn Latvijā saražoti aptuveni 10,5 tūkst. t biodīzeļdegvielas un 9 tūkst. t bioetanola. No kopējā degvielas patēriņa biodegvielas apjoms Latvijā pērn bijis aptuveni 0,3%, bet ES prasības noteic, ka biodegvielas patēriņam pērn vajadzēja būt 2,75%. 2010.gadā - 6% no visas degvielas.

Bio - Venta var tikt līdera godā

Jau šī gada rudenī biodegvielas tirgū ienāks jauns spēlētājs - SIA Bio Venta ar lielākajām ražošanas jaudām Latvijā - 100 000 t biodīzeļa gadā.

Šogad vasarā Ventspils brīvostā topošais SIA Bio Venta ražošanas kompleksā ekspluatācijā būs nodots elevators, un komplekss varēs sākt rapšu pieņemšanu. Rudenī ražotne būs gatava pilnībā, Db pastāstīja SIA Bio Venta valdes priekšsēdētājs Ģirts Fišers. Jau noslēgti vairāki nodomu līgumi gan ar izejvielu piegādātājiem, gan ar produkcijas pircējiem. Db jau rakstījis, ka kompleksā paredzēta rapšu pārstrādes rūpnīca ar jaudu 100 000 t biodīzeļa gadā jeb ap 35 000 t rapšu eļļas gadā. Kā blakusprodukts tiks ražots arī farmaceitiskais glicerīns 9000 t gadā (noietam NVS tirgos), rapšu rauš 65 000 t gadā un kālija minerālmēslojums 1,5 tūkstoši t gadā. Kompleksa izveidē tiks ieguldīti ap 40 milj. EUR.

Nopietna konkurence

Konkurence vietējā - ES tirgū, gaidāma nopietna, atzīst Ģ. Fišers. Bio - Venta kā Eiropas Biodīzeļa padomes (European Biodiesel Board) biedrs aktīvi strādā kopā ar padomi, lai atrisinātu problēmu, ko ES rada no ASV ievests dotēts biodīzelis (B99),kurš ir saņēmis ASV ap 300 USD lielu dotāciju par tonnu (1 USD par galonu). "Tas ir negodīgas konkurences piemērs," norāda Ģ. Fišers. Taču ASV biodegvielas ekspansija esot visas Eiropas jautājums, jo ietekmē biodīzeļa cenu Eiropā, tāpēc ir cerības, ka to izdosies kopīgiem spēkiem atrisināt. Lieli spēlētāji ir Vācijā. Taču ar šiem milžiem varot konkurēt, ja izdodas būt elastīgākam, ātrāk reaģēt uz tirgus pieprasījumu un izmaiņām. Par līdzvērtīgiem konkurentiem Ģ. Fišers nosauc Lietuvā, Klaipēdas brīvajā ekonomiskajā zonā topošo biodegvielas ražotni, kas esot ļoti līdzīgs projekts Bio Ventai. "Lietuvā ir lielākas rapša pārstrādes jaudas nekā Latvijā, tāpēc galvenā cīņa būs par izejvielām - rapsi," tā Ģ. Fišers. Jau tagad Latvijā aktīvi darbojas Lietuvas uzpircēji. Paredzot šo problēmu, Ventspils kompleksa projekts balstīts uz dažādu izejvielu izmantošanu - tikai 1/3 ir rapša eļļas spiešanas jauda, pārējo degvielu saražos, izmantojot galvenokārt no Roterdamas ievestas eļļas (sojas, palmu u.c.) pārstrādei.

Cer arī uz kvotām

Bio Venta 2008. gadā pretendēs arī uz valsts atbalstu - finansiāli atbalstāmajām kvotām. Likumdošanā gan esot vairāki neskaidri formulējumi, kas neļauj precīzi prognozēt iespējamo valsts atbalstu. Lai noskaidrotu MK Noteikumos Nr. 712 nedefinētos jēdzienus, Bio Venta nosūtījusi vēstuli zemkopības ministram M. Rozem un Biodegvielu attīstības konsultatīvās padomes priekšsēdētājam J. Strodam. Vēstulē lūgts precizēt valsts atbalsta nosacījumus, jo "var rasties situācija, kad uz Latvijas valsts atbalstu minimāli nepieciešamā biodegvielas daudzuma ražošanai var pretendēt arī citās valstīs ražotā un realizētā biodegviela, kas būtu neatbilstoši valsts ekonomiskajām interesēm". Arī Bio Ventai šis valsts atbalsts ir būtisks, realizējot biodīzeļdegvielu Latvijā, bet tai, protams, ir arī priekšrocības, konkurējot Eiropas tirgū, ko sniedz arī brīvostas uzņēmuma statuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piespiedu atpūta biodīzeļa ražotājiem

[email protected] % 7504128, 15.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pieredzējušo Latvijas biodegvielas ražotāju un saistīto organizāciju iebildumiem, biodegvielas kvotas 2007. gadam jau ir piešķirtas.

Kvotas šogad saņems pieci biodegvielas ražotāji- SIA JaunpagastsPlus, SIA Delta Rīga, LPKS Latraps, a/s Baltic Holding Company (BHC) un SIA Mežrozīte, taču ne visi tādā apjomā kā prasījuši. Lai saņemtu 2007. gadā pieejamo finansiāli atbalstāmo kvotu, biodegvielas ražotājiem līdz šā gada 1. martam Zemkopības ministrijā (ZM) bija jāiesniedz dokumenti, kas apliecina, ka ražošanai nepieciešamās jaudas ir nodotas ekspluatācijā, saražotā biodegviela atbilst noteiktām kvalitātes prasībām un biodegvielas ražošanai tiek izmantots rapsis vai graudi. Tāpat ražotājiem ar iesniegumu jāapliecina, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu, kā arī uzņēmums nesaņem atbalstu biodegvielas ražošanai citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pastāv cerība uz mazāku piena kvotas pārsniegumu nekā iepriekš

Žanete Hāka, 27.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divus mēnešus pirms piena kvotu sistēmas atcelšanas, kas gaidāma 1. aprīlī, Latvija tai piešķirto piena piegādes kvotu izpildījusi par 85,55%. Ja atlikušajā kvotu pastāvēšanas laikā izslaukumi būtiski neaugs, tad pastāv cerība uz kvotas pārsniegumu mazāk par prognozēto 1%, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs.

Lauksaimniecības Datu centra jaunākā informācija liecina, ka piena ražošanas kvotu 100% apmērā līdz februāra sākumam bija izpildījuši 1126 ražotāji no Latvijā reģistrētā 10 054 ražotāju kopskaita. Valsts rezervē pieejamais piena kvotas apjoms ir ļoti neliels – tikai 309,7 tonnas, kas atbilstoši kvotu administrēšanas noteikumiem jāsadala 765 pieteikumu iesniedzējiem, kas pieprasījuši vairāk nekā 3000 tonnas. «Valsts rezervē pieejamais kvotas apjoms ir niecīgs, bet tas mums ir jāsadala visiem pieteikumu iesniedzējiem atbilstoši kvotu administrēšanas noteikumos ierakstītajai formulai,» saka Lauksaimniecības datu centra direktora vietniece Erna Galvanovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Piedāvā palielināt obligāto piejaukumu dīzeļdegvielai

Lelde Petrāne, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās enerģijas galapatēriņu transporta sektorā un ar patēriņu stimulējošiem pasākumiem, nevis valsts tiešajām subsīdijām, palīdzētu arī turpmāk attīstīties biodegvielu ražošanas nozarei Latvijā, no nākamā gada 1.aprīļa vasaras periodā tiek piedāvāts palielināt biodīzeļdegvielas obligāto piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai līdz 7 %, ko pieļauj gan Direktīva 2009/30/EK, gan standarts LVS EN 590+A1:2011 Autodegvielas. Dīzeļdegviela. Prasības un testēšanas metodes, kas nosaka prasības un testēšanas metodes tirdzniecībā esošajai un piegādājamai dīzeļdegvielai.

Par to informēja Ekonomikas ministrija.

Šāds priekšlikums, kas saskaņots ar Latvijas Biodegvielu un bioenerģijas asociāciju, Latvijas Degvielas tirgotāju asociāciju un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienību, ietverts Ekonomikas ministrijas sagatavotajā un šodien, 27.augustā, Ministru kabineta komitejas sēdē izskatītajā Informatīvajā ziņojumā par situāciju biodegvielu ražošanas nozarē.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aprēķinu, kas iekļauts Informatīvajā ziņojumā, ja obligātais biodīzeļdegvielas piejaukums fosilajai dīzeļdegvielai tiktu palielināts līdz 7 %, dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena patērētājiem palielinātos par aptuveni 0,003 LVL/l (ņemot vērā biržas cenas un dīzeļdegvielas patēriņu 2011. gadā). Arī Lietuva ar š.g. 1.janvāri ir noteikusi 7 % obligāto biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea piešķīrusi finansējumu 43 miljonu eiro apmērā Bio-Venta lieljaudas biodīzeļdegvielas rūpnīcas būvniecībai Ventspils ostas teritorijā, liecina kredītiestādes sniegtā informācija medijiem. Rūpnīca plāno uzsākt ražošanu jau 2008. gada sākumā.

Tās ražošanas jauda sasniegs 100 000 tonnas gadā. Bio-Venta būs viena no lielākajām biodegvielas rūpnīcām Baltijas valstīs.

Saskaņā Nordea sniegto informāciju SIA Bio-Venta iepriekš bija saņēmusi kredītus citās bankās, bet tā kā bija pieaugušas rūpniecības būvniecības un iekārtu izmaksas, tos refinansējusi.

Bio-Venta biodīzeļdegvielas rūpnīcas būvniecība tika uzsākta 2006. gada vasarā. Pašlaik norit iekārtu montāžas darbi, bet biodīzeļdegvielas ražošanu iecerēts uzsākt 2008. gada sākumā. Rūpnīcas komplekss sastāv no rapša un rapša raušu uzglabāšanas un pārkraušanas elevatora, rapša eļļas presēšanas ceha, biodīzeļdegvielas ražošanas ceha un biodīzeļdegvielas un augu eļļas pārkraušanas termināla. Sākotnējā ražošanas jauda būs 100 000 tonnu biodīzeļdegvielas gadā un tiks pārstrādātas aptuveni 100 000 tonnu rapšu sēklas gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nordea finansē Bio-Ventas rūpnīcas būvniecību

, 17.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nordea ir piešķīrusi finansējumu 43 miljonu eiro apmērā Bio-Venta lieljaudas biodīzeļdegvielas rūpnīcas būvniecībai Ventspils ostas teritorijā. Tās ražošanas jauda sasniegs 100 000 tonnas gadā. Bio-Venta būs viena no lielākajām biodegvielas rūpnīcām Baltijas valstīs. Rūpnīca plāno uzsākt ražošanu jau 2008. gada sākumā.

Bio-Venta biodīzeļdegvielas rūpnīcas būvniecība tika uzsākta 2006. gada vasarā.

Pašreiz norit iekārtu montāžas darbi, bet biodīzeļdegvielas ražošanu iecerēts uzsākt 2008. gada sākumā. Rūpnīcas komplekss sastāv no rapša un rapša raušu uzglabāšanas un pārkraušanas elevatora, rapša eļļas presēšanas ceha, biodīzeļdegvielas ražošanas ceha un biodīzeļdegvielas un augu eļļas pārkraušanas termināla. Sākotnējā ražošanas jauda būs 100 000 tonnu biodīzeļdegvielas gadā un tiks pārstrādātas aptuveni 100 000 tonnu rapšu sēklas gadā.

Bio-Venta būs lielākais biodegvielas ražošanas un pārkraušanas komplekss Baltijas valstīs. Rūpnīca aizņems 4 ha platības Ventspils brīvostas teritorijā. Stratēģiskā atrašanās vieta nodrošinās produkcijas transportēšanas iespējas gan pa sauszemes, gan arī pa ūdens ceļiem. Vismaz 80 procenti no saražotās biodīzeļdegvielas produkcijas tiks eksportētas uz Eiropas Savienības valstīm. Atlikušie 20 procenti tiks izmantoti iekšējam tirgum, piegādājot produkciju Latvijas degvielas mazumtirgotājiem un vairumtirgotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Svinīgi atklās Baltijā lielāko biodīzeļdegvielas ražošanas kompleksu Bio-Venta

Vēsma Lēvalde, Db, 22.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22.janvārī Ventspilī svinīgi atklās Baltijā lielāko biodīzeļdegvielas ražošanas kompleksu Bio-Venta.

Ražotne Bio-Venta ir viens no pēdējās desmitgades vērienīgākajiem investīciju projektiem Latvijā, kurš realizēts ar 100 % pašmāju kapitālu. Rūpnīcas izveidē kopš celtniecības darbu uzsākšanas 2006.gadā, trīs gadu laikā tika ieguldītas investīcijas 85 miljonu eiro apjomā. Projekta lielākais finansētājs ir Nordea banka, kas nodrošināja finansējumu 43 miljonu eiro apjomā.

„Pirmajā gadā mēs plānojam sasniegt 100 miljonu eiro apgrozījumu. Pateicoties ražošanas jaudas pietiekamībai, lielāko daļu saražotās produkcijas ir plānots eksportēt uz ārvalstīm, tādā veidā Latvijas kopējo eksportu palielinot par 1.25 % un pozitīvi ietekmējot Latvijas ārējo tirdzniecības bilanci. Modernais ražošanas komplekss šī brīža ekonomiskajā situācijā nodrošina ar labi apmaksātu darbu 72 strādājošos un veic regulāras iemaksas valsts budžetā tiešo un netiešo nodokļu veidā,” norāda Bio-Venta direktors Ģirts Fišers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iesniegti 699 muitas tarifu kvotu pieteikumi

, 15.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) uzņēmēji regulāri tiek informēti par iespēju importēt noteiktas preces no trešajām valstīm ar samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi, izmantojot ES tarifu kvotas. 2006.gadā uzņēmēji iesniedza pavisam 699 muitas tarifu kvotu pieteikumus, Db.lv informēja Valsts ieņēmumu dienests.

Pieprasītās tarifu kvotas 100% apmērā piešķirtas 633 gadījumos, daļēji piešķirtas - 3 gadījumos, atteikums sakarā ar pieteikto kvotu izsmelšanu saņemts 63 gadījumos. Salīdzinot ar 2005.gadu, kad Latvijas uzņēmēji iesniedza 849 kvotu pieteikumus, 2006.gadā iesniegtais tarifu kvotu pieteikumu skaits ir samazinājies par 18%, kas izskaidrojams ar to, ka atsevišķiem Latvijā lielā apjomā importētiem produktiem, piemēram, šķīstošajai kafijai, 2006.gadā tarifu kvotas netika noteiktas.

Vispieprasītākās Latvijā 2006.gadā bija pārtikas produktu importam noteiktās tarifu kvotas. Tā, piemēram, 50% no kopējā preču daudzuma, kuram tika pieprasītas kvotas, veido augļi un rieksti (galvenokārt Ēģiptes izcelsmes apelsīni), 17% - augļu izstrādājumi (galvenokārt Meksikas un Izraēlas izcelsmes apelsīnu sula un Dienvidāfrikas izcelsmes konservētie augļi un to izstrādājumi), 12% - zivis un zivju produkti (galvenokārt Norvēģijas izcelsmes varavīksnes foreles, laši, siļķes, zivju fileja), 11% - Bulgārijas un Rumānijas izcelsmes vīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cemex ar jauno ražotni Latvijā var aplauzties

Z. Pudāne J. Lasmanis, R. Spakovska, 18.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Lietuva izcīnīs vairāk emisiju kvotu, Akmenes cementas varēs ražot vairāk, bet Cemex plāni par jaunu rūpnīcu var izkūpēt gaisā. Šobrīd Cemex piešķirto kvotu skaits ir 350 tūkst. tonnu gadā, kuras visas uzņēmums pats arī izmanto. Latvijas sagatavotajā emisiju kvotu sadales plānā 2008. - 2012. gadam Cemex pieprasījis tikai 0.4 milj. t CO2 emisijas kvotu, bet, kā atzīst paši uzņēmuma pārstāvji, jaunās rūpnīcas darbības nodrošināšanai nepieciešams vismaz miljons emisijas tonnu gadā, kas Eiropas Komisijai iesniegtajā Latvijas plānā neparādās.

Tas kopā ar faktiem, ka Eiropas komisija vēlas, lai Latvija par vairāk nekā pusi samazinātu emisijas kvotas, un to, ka Lietuvas cementa ražotājam Akmenes cementas, kas plāno ievērojamu paplašināšanos, jau šobrīd kvotu ir gandrīz trīs reizes vairāk, var apdraudēt cementa rūpnīcas projekta realizāciju Latvijā, kas ar 200 milj. eiro (140,56 milj. Ls) lielām investīcijām tiek uzskatīts par pēdējā laika apjomīgāko investīciju projektu Latvijā.

Cerība mirst pēdējā

"Cemex emisiju kvotu jautājumu ir pārrunājis ar ministriju amatpersonām, un Cemex ir pārliecināts, ka Latvijas valdība spēs panākt vienošanos ar Eiropas Komisiju, un ražotājam būs piee-jams nepieciešamais kvotu daudzums," Db sacīja SIA Cemex valdes priekšsēdētājs Luiss Migels Kantu (Luiss Miguel Cantu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Bio-Venta noraida pārmetumus par uzvaru LDz konkursā

Sandra Dieziņa, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medijos publicētā informācija, ka Lembergu ģimenes uzņēmums saņem 2 miljonu pasūtījumu no Auguļa pārraudzītā Latvijas Dzelzceļa pauž nepatiesu informāciju par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar SIA Bio-Venta tiesību iegūšanu ar biodīzeļdegvielu nodrošināt VAS Latvijas Dzelzceļš meitasuzņēmumu.

Par to Db informē SIA Bio – Venta valdes priekšsēdētājs Arnis Janvars. Viņš skaidro, ka SIA Bio-Venta biodīzeļdegvielas tirgū darbojas kopš 2008.gada rudens un kā jebkurš uzņēmums ir ieinteresēta pastāvēt un veiksmīgi darboties, gūstot peļņu. Lai nodrošinātu saražotās produkcijas realizāciju, uzņēmums pastāvīgi piedaloties dažādos iepirkumu konkursos un cenu aptaujās. Arī uzvara konkursā par biodīzeļdegvielas piegādi, ko izsludinājusi SIA LDz ritošā sastāva serviss, ir SIA Bio-Venta vadības un darbinieku rūpīga un nopietna darba rezultāts, uzsver A. Janvars.

«Rakstā paustais viedoklis par to, ka piedāvājums iesniegts pēdējā brīdī dēļ it kā SIA Bio-Venta rīcībā esošas plašākas informācijas, ir, maigi sakot, nepatiess, jo visi konkursa piedāvājumi tika iesniegti aizzīmogotās aploksnēs, kuru atvēršana notika konkursa komisijas un konkursa dalībnieku klātbūtnē, izslēdzot jebkādu informācijas noplūdi un konkursa rezultātu sarunāšanu. Starpība starp SIA Bio-Venta un SIA Mežrozīte piedāvājumu bija nevis rakstā minētie daži tūkstoši dolāru, bet vairāk par 23 dolāriem par tonnu, kas sastāda vairākus desmitus tūkstošus dolāru. Raksta autorei, protams, vienalga, ka valsts akciju sabiedrība var ietaupīt šādu summu, jo galvenais ir cīņa pret «oligarhiem»», tā A. Janvars, komentējot pietiek.com publicēto.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena kvotu tirgū izveidojusies dramatiska situācija – lielākajai daļai piena ražotāju pēc 1. jūlija piena kvotas varētu tikt atņemtas un ieskaitītas valsts rezervē.

Tajā pašā laikā 3317 piena ražotāji savas piena kvotas ir pārpildījuši un vairākumam nepieciešamas papildu kvotas, ceturtdien raksta Latvijas Avīze.

Lauksaimniecības datu centrā iesniegtās gada deklarācijas rāda, ka 2009./2010. kvotas gadā 3181 ražotājs pienu nav pārdevis vispār (kvotas izpilde 0%), bet 4452 ražotāji ir kvotu izpildījuši par 1 līdz 84%.

Saskaņā ar ES prasībām, ja 2009./2010. kvotas gadā kvota ir izpildīta mazāk nekā 85%, tad to samazina par 50% no neizpildītā apjoma un atbrīvoto kvotu ieskaita rezervē. Ja ražotājs vispār nav nodevis pienu, tad visu kvotu ieskaita valsts rezervē.

«Tas nozīmē, ka lielākajai daļai piena ražotāju (51%) tiks atņemta piena kvota un pārskaitīta valsts rezervē,» informē Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta direktore Ilga Līdaka. Viņa uzskata, ka Latvijā 2009. gadā un arī šajā gadā vēl turpina savu ietekmi ekonomiskā un finansiālā krīze un pašreiz piemērot šo normu nebūtu īpaši godīgi, tāpēc ierosina diferencētu pieeju piena kvotas administrēšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: CO2 emisiju kvotu sistēma, tās nākotne un mēs

Toms Nāburgs, Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis, 21.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parīzes klimata pārmaiņu konferences rezultātā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp Latvija, aktīvi cīnīsies par oglekļa dioksīda (CO2) izmešu apjoma samazināšanos līdz 2030 gadam. Instruments cīņā pret CO2 ir princips «piesārņotājs maksā», kas praksē nozīmē noteiktu cenu par katru piesārņojuma emisiju tonnu. Nav noslēpums, ka Eiropas Savienības (CO2) emisijas kvotu tirdzniecības sistēma nav devusi gaidīto rezultātu. Zemās emisijas kvotu cenas nav motivējošas industrijai samazināt kaitīgo CO2 izmešu nonākšanu atmosfērā. Nepieciešamība šo situāciju mainīt novedusi pie sistēmas reformām, kas stāsies spēkā 2019. gadā. Reformu rezultātā pieaugs CO2 izmešu cena, kas praktiski ietekmēs visus ES iedzīvotājus un uzņēmumus, jo notiks fosilās elektroenerģijas cenu kāpums. Tādēļ gudras valstis, rūpējoties par elektroenerģijas gala patērētājiem, jau savlaicīgi domā par atjaunojamo energoresursu (AER) efektīvu un iespējami plašu izmantošanu. Diemžēl Latvija nav to vidū.

Kas jāzina par kvotu sistēmu un CO2 Eiropas Savienībā?

Emisijas kvota ir atļauja emitēt 1 tonnu CO2 izmešu. ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas jeb ETS mērķis ir samazināt CO2 izmešu nonākšanu zemes atmosfērā. Šis ķīmiskais elements ir viena no siltumnīcefekta gāzēm (SEG), kas turpina izraisīt postošas klimata pārmaiņas uz mūsu planētas.

Sistēma darbojas vienkārši – tiem uzņēmumiem, kuri ražošanas procesā nevar izvairīties no oglekļa dioksīda emisijas vai ar tehnoloģiju palīdzību nespēj samazināt atmosfērā nonākušā CO2 izmešu daudzumu, ir jāiegādājas emisijas kvotas no komersantiem, kas to spēj. Katru gadu samazinot ražotājiem pieejamo kvotu apjomu, samazinās atmosfērā nonākušo CO2 izmešu apjoms. No 2013. līdz 2020. gadam maksimālais kvotu apjoms ik gadu tiek samazināts par 1,74%, bet no 2021. gada – jau par 2,2%. Pakāpeniski tiks sasniegts 2030. gadam izvirzītais ES mērķis – par 40% mazāk oglekļa dioksīda izmešu nekā 1990. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Iemāca ekstremālās situācijās gūt uzvaru

Anita Kantāne, 12.10.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prāts iemācās saredzēt jebkurus priekšmetus, kurus var izmantot, lai aizsargātos, – šalli, somu, cepuri, atslēgas. Prāta asums ieslēdzas arī ikdienas dzīvē un ļauj saredzēt kritiskas situācijas citās jomās, piemēram, biznesā

Šādi var raksturot cīņas veidu Pekiti Tirsia Kali (PTK), kas izplatās Latvijā, Eiropā un arī citviet pasaulē. Cīņas veids radās Filipīnās, un Latvijas PTK saimei septembrī bija iespēja piedalīties treniņos, ko vada instruktors Tuhons Rommels Tortals (Tuhon Rommel Tortal). Viņš ir pēctecis ģimenei, kura 1897. gadā Filipīnās šo cīņas veidu radīja.

Tas nav sports

«Pekiti radās, lai aizsargātu savu īpašumu un ģimeni. Mēs Filipīnās esam pārdzīvojuši trīs lielus karus – spāņu, amerikāņu un japāņu, kas ietekmēja sadzīvi un kultūru. Cīņas māksla radās, lai izdzīvotu, un par ieročiem kļuva lauksaimniecībā lietotie darbarīki – dažāda veida naži, zobeni. Tie bija vienīgie pieejamie ieroči, lai aizstāvētu savu ģimeni. Šaujamieroču nebija, zemnieki dzīvoja nabadzīgi, un viņu galvenā nodarbošanās bija lauksaimniecība,» vēsturisko fonu PTK rašanās laikā ieskicē T. R. Tortals. Filipīnieša ģimene izkopa cīņas veidu un nodeva to tālāk saviem mācekļiem. Nogurdinošo karu laikā pekiti kļuva par veidu, kā izdzīvot, un nemitīgā karadarbība bija pamats, lai izkoptu cīņas taktiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par piena kvotu pārsniegšanu dalībvalstīm jāmaksā 221 miljons

, 18.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar provizoriskajiem Eiropas Komisijas aprēķiniem, kuru pamatā izmantotas dalībvalstu ikgadējās deklarācijas, ES dalībvalstīm ir jāveic maksājumi gandrīz 221 miljonu eiro apmērā par šīm valstīm noteikto piena ražošanas kvotu pārsniegšanu 2006./2007. tirdzniecības gadā, Db.lv informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa.

Pagājušajā gadā nodevas apjoms sasniedza 355 miljonus eiro. Septiņas dalībvalstis (Austrija, Kipra, Dānija, Itālija, Vācija, Luksemburga un Nīderlande) ir pārsniegušas piegādes kvotas. Kopumā šīs kvotas pārsniegtas par 773 728 tonnām, par kurām jāmaksā nodeva saistībā ar piegādēm 220,82 miljonu eiro apmērā. Gandrīz 80% no kopējās summas ir par pārprodukciju Itālijā, kura pārsniedza savu kvotu par 6%. Austrija pārsniedza savu kvotu par 3,3%, bet pārējās 5 valstis, kurām piemēro nodevu, pārsniedza kvotu par mazāk kā 1%. Attiecībā uz tiešo tirdzniecību patērētājiem tikai Kipra un Nīderlande ir ziņojusi par noteiktā daudzuma pārsniegšanu kopumā par 420 tonnām, kas veido tiešās tirdzniecības nodevu EUR 120 000 apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strods: biodegvielas patēriņš pieaugs līdz ar sabiedrības informētību

, 14.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14. martā, Ekonomikas ministrijā notika Biodegvielas attīstības konsultatīvās padomes pirmā sēde. Sēdes darba kārtībā bija jautājumi par situāciju biodegvielas ražošanā, normatīvo aktu pilnveidošanu un sabiedrības informēšanas pasākumiem.

Ekonomikas ministrs Jurijs Strods, aicināja iesaistītās puses būt aktīviem informējot sabiedrību par biodegvielas īpašībām un tās izmantošanas iespējām. Eiropas Savienībā noteikts mērķis, ka 2020. gadā biodegvielai jāsasniedz 10% no kopējā tirgū realizētā degvielas apjoma. Lai Latvija sasniegtu šo mērķi, nepieciešams sakārtot iekšējo tirgu un informēt sabiedrību par biodegvielas priekšrocībām.

Nolūkā veicināt biodegvielas nozares attīstību ir izstrādāts likumdošanas ietvars, kas regulē biodegvielas ražošanas un kvalitātes prasības, kā arī paredz valsts atbalstu un nodokļu atvieglojumus biodegvielas ražotājiem.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Anrijs Matīss informēja, ka šobrīd notiek darbs pie likumdošanas ietvara papildināšanas, iestrādājot noteikumos par biodegvielas kvalitātes prasībām nosacījumus attiecībā uz augu eļļas, E 85 biodegvielas un biogāzes izmantošanu transportā. Attiecībā uz šiem noteikumiem, ministrija aicina padomes biedrus sniegt priekšlikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV biodīzeļdegvielu uz Eiropas Savienību pārdevusi par dempinga cenām

, 16.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija 2008. gada 13. jūnijā uzsāka antidempinga un pretsubsīdiju pārbaužu procedūras attiecībā uz Amerikas Savienoto Valstu biodīzeļdegvielas importu, balstoties uz Eiropas Biodīzeļdegvielas padomes iesniegto sūdzību.

Eiropas Biodīzeļdegvielas padome, kas pārstāv aptuveni 25% no Eiropas Savienības biodīzeļdegvielas ražotājiem iesniedza sākotnējos pierādījumus par ASV biodīzeļdegvielas pārdošanu uz Eiropas Savienību par dempinga cenām, kā arī par ASV piemērotajām subsīdijām federālo akcīzes, ienākuma nodokļa atvieglojumu veidā un federālo grantu veidā biodegvielas ražošanas palielināšanai, Db.lv informē Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas Pārvaldes vecākā referente Linda Pastare.

Ekonomikas ministrija aicina Latvijas biodegvielas ražotājus, importētājus un patērētājus pieteikties kā ieinteresētai pusei Eiropas Komisijas pārbaudēs. Pieteikšanās kā ieinteresētai pusei ir vissvarīgākais sākotnējais solis, lai varētu nodrošināt savu interešu efektīvu pārstāvību un aizstāvību visas procedūras gaitā un pēc tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Piena kvotas pārpilde var draudēt nākamgad

Sandra Dieziņa, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena piegādes kvota 2012/2013. kvotas gadā izpildīta par 96.04 % un tas nozīmē, ka soda nauda par kvotas pārpildi Latvijai nebūs jāmaksā.

Tiesa, vēl jāsagaida dati par piena tiešās tirdzniecības kvotas izpildi, kas būs zināmi 15. maijā, taču līdz šim šis kvotas apjoms nav ticis pārsniegts, skaidro Lauksaimniecības datu centra Piena kvotu nodaļas vadītāja Inese Bernere.

Šī ziņa priecē piena lopkopējus, taču vienlaikus viņi atzīst - jautājums par piena kvotas pārpildi būs aktuāls divos nākamajos gados, kas ir pēdējie pirms plānotās kvotu sistēmas atcelšanas 2015. gadā. «Šogad kvota noteikti tiks pārpildīta, jo sāks darboties tās fermas, kas pēdējos gados uzceltas un modernizētas. Līdz ar to aktuāla kļūs soda nauda, kas Latvijai jāmaksā kvotas pārpildes gadījumā,» klāsta kooperatīvās sabiedrības Māršava vadītāja Dace Pastare. Viņa uzskata, ka to nedrīkst uzkraut tikai uz to zemnieku pleciem, kuri līdz šim ieguldījuši un attīstījuši ražošanu, tāpēc valstij jāiesaistās un jāpalīdz segt vismaz daļu no tās. Kā DB jau vēstīja, soda naudas apjoms nav mazs – 195.6 Ls par katru pārsniegto kvotas tonnu jeb 19.56 santīmi par piena kg.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Piena kvotu pārsniegums varētu būt 1%; soda nauda - vairāk nekā divi miljoni eiro

LETA, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā kvotas gadā tiek prognozēta kvotas pārpilde par 101%, kas Latvijai varētu veidot vairāk nekā divus miljonus eiro lielu soda naudu, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sēdē norādīja Lauksaimniecības datu centra direktora vietniece Erna Galvanovska.

«Iepriekš prognozējām, ka kvotas pārpilde varētu būt 103%, tomēr patlaban aprēķini liecina, ka pārpilde būs nedaudz mazāka - 101%. Līdz ar to soda naudas apmērs varētu būt nedaudz vairāk kā divi miljoni eiro. Šis 1% tiks aprēķināts tiem ražotājiem, kas nebūs iekļāvušies savās kvotās,» sacīja Galvanovska.

Viņa arī norādīja, ka patlaban daudzas piensaimniecības cenšas samazināt tauku procentu pienā, lai izvairītos no attiecīgas kvotas pārsniegšanas. Tomēr, ja tiks pārkāptas noteiktās robežas, atkal varētu rasties problēmas.

«Var nākties maksāt soda naudu par tīšu tauku procenta samazināšanu. Saimniecībām par to stipri jāpiedomā. Pieļaujamais tauku procents ir šāds - nedrīkst būt zem 2%, bet maksimālais slieksnis virs 7%,» norādīja Galvanovska.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jevgenijs Gombergs: Politizēt var pat durvju rokturi

Romāns Koļeda, 04.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Jevgenijs Gombergs, būdams Latvijas kultūras un vēstures erudīts, palīdz Rīgai atgūt pagātnes tēlniecības skaistumu, un arī tas mūs pietuvina Eiropai, kur metropoles rotā vēsturiski pieminekļi.

picturegallery.d7d5482a-77de-46f4-b34c-9f01202b5f96

Pazīstamais miljonārs naudu iegulda ne tikai senu namu un skulptūru atjaunošanā, bet arī tranzītā un ražošanā – nesen Ventspils brīvostā palaista viena no lielākajām biodegvielas rūpnīcām Baltijā ar ražošanas jaudu 100 000 tonnas gadā.

Jau sen esat iekļauts miljonāru saraksta nodaļā Nekustamais īpašums, un te pēkšņi – biodīzeļdegvielas ražošanas rūpnīca! Ar ko jūs vispār nodarbojaties?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmoreiz Latvijas piena piegādes kvota tiks pārpildīta, kas ražotājiem draud ar bargiem ES sodiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ES dalībvalstīm būs jāmaksā 340 miljoni eiro par piena kvotu pārsniegšanu

, 13.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar provizoriskajiem Eiropas Komisijas aprēķiniem, kuru pamatā ir dalībvalstu ikgadējās deklarācijas, dažām ES dalībvalstīm būs jāveic maksājumi 340 miljonu eiro apmērā par šīm valstīm noteikto piena kvotu pārsniegšanu 2007./2008. tirdzniecības gadā.

Pagājušajā gadā nodevas apjoms sasniedza 221 miljonu eiro. Septiņas dalībvalstis (Austrija, Kipra, Īrija, Itālija, Vācija, Luksemburga un Nīderlande) ir pārsniegušas piegādes kvotas. Kopumā šīs kvotas pārsniegtas par 1 217 000 t, par kurām jāmaksā 338.7 miljoni eiro.

Gandrīz 47% no kopējās summas ir par piegādes pārsniegumiem Itālijā, savukārt 30% no nodevas summas jāmaksā Vācijai. Itālija ir pārsniegusi savu piegādes kvotu par 5.7 %, Kipra par 3.9% un Austrija par 3.2%. Attiecībā uz tiešo tirdzniecību patērētājiem Kipra, Luksemburga un Nīderlande ir ziņojusi par noteiktā daudzuma pārsniegšanu kopumā par 4 673 tonnām, kas nozīmē, ka tiešās tirdzniecības nodeva sasniegs 1.3 miljonus eiro, no kuriem 92% jāsedz Nīderlandei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Informācija par izmaiņām tiesību aktos, kas stāsies spēkā no 1.janvāra

, 27.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2008.gada 1.janvāra Latvijā stāsies spēkā virkne izmaiņu nodokļu likumos, kā arī citos normatīvajos aktos, kas ir Finanšu ministrijas atbildības sfērā, liecina ministrijas sniegtā informācija medijiem.

Nodokļu politikas jomā:

·grozījumi likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nekustamā īpašuma nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījums likumā ''Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 6.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par akcīzes nodokli'' (pieņemts Saeimā 2007.gada 8.novembrī);

·grozījumi likumā ''Par nodokļiem un nodevām'' (stājās spēkā 2007.gada 12.decembrī);

·grozījumi likumā ''Par pievienotās vērtības nodokli'' (varētu stāties spēkā 2008.gada janvārī vai februāra sākumā);

·Elektroenerģijas nodokļa likuma pārejas noteikumi;

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Straujuma: Pieaug piena izvešanas tendence; process nav ietekmējams

Nozare.lv, 17.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban 23% no Latvijā saražotā piena tiek izvests, tomēr pieaugošo tendenci ietekmēt praktiski nav iespējams, jo zemnieki ir tiesīgi pārdot pienu par izdevīgāko cenu, atzīst zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

«Pagājušajā gadā uz Lietuvu izvests par 9% vairāk piena nekā gadu iepriekš, un šī tendence pieaug. Patlaban manā rīcībā esošā informācija liecina, ka katru dienu no Latvijas izved 632 tonnas piena. Procesu nevaram ietekmēt, jo tas ir pašu lauksaimnieku bizness - protams, ka zemnieks pārdos pienu tam, kurš vairāk maksā,» sacīja Straujuma.

Viņa atzina, ka Lietuva ir to valstu skaitā, kuras, pretēji Latvijas interesēm, vēlas saglabāt piena kvotu arī pēc to plānotās atcelšanas 2015.gadā visā Eiropas Savienībā.

«Lietuva savu kvotu izpilda tikai par 80% un ir ieinteresēta, lai tā tiktu saglabāta. Mums ir zināmas bažas, ka šī interese tiks īpaši lobēta, kad gada otrajā pusē Lietuva pārņems ES prezidentūru no Īrijas,» atzina ministre.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja ražotāji piena kvotu neizpildīs, to ieskaitīs valsts rezervē.

Šis ir viens no grozījumiem Piena kvotu administrēšanas noteikumos, kas izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Paredzēts, ka ražotājam, kas piena kvotu esošajā kvotas gadā būs izpildījis no viena līdz 84,9%, nākamo 12 mēnešu laikā neizpildīto kvotas daļu atņems un ieskaitīs valsts rezervē. Tiem ražotājiem, kuri piena kvotu kārtējā piena kvotas gadā nepildīja un tā tika ieskaitīta valsts rezervē, kvotas atjaunošana vairs nebūs iespējama, kā arī ražotājs nevarēs pārdot esošajā kvotas gadā no valsts rezerves saņemtās piena kvotas.

Tie ražotāji, kas teju izpildījuši vai pat pārpildījuši savu kvotu, jau pauduši atbalstu šādam scenārijam, sakot, ka tas ļaus racionālāk izmantot neizpildīto kvotu apjomu. Kritisks pret šādu ieceri gan ir Muižgaļu saimnieks Andis Vītolbergs. «Šis variants nav godīgs. Liekas, ka kvotas ņems nost, jo kādam tās ir vajadzīgas. Šobrīd fermu būvniecība notiek nekontrolēti un ja kāds taisa fermu ar trīs tūkstošiem govju, bet kvotu nav, tad ko citu var gaidīt. Mazajiem saimniekiem ne vienmēr ir tā rocība, lai kvotu varētu izpildīt, taču nedrīkst to atņemt vispār,» tā piena lopkopis un siera ražotājs. Viņš atgādina, ka savulaik par cukurbiešu kvotām pat samaksāja, taču tagad piena nozarē notiek pretējais, kas nav atbalstāms. Kāpēc vajag pretnostatīt nozares, retoriski jautā A. Vītolbergs. Iepriekš SIA Lestene valdes priekšsēdētājs Egīls Seņkāns atzina, ka būtu tikai racionāli pārņemt valsts rezervē kvotas no tiem, kas kvotu nav izpildījuši, un atdot tiem, kas to pārpildījuši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteiktas jaunas ievedmuitas tarifa kvotas

, 17.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka no 2008.gada 1.janvāra ir atvērta jauna tarifa kvota Taizemes izcelsmes maniokai (kvotas spēkā esamības periods – kalendārais gads). Lai piemērotu samazināto ievedmuitas likmi, kas pieejama šīs kvotas ievaros, importētājam jāuzrāda izcelsmes sertifikāts, ko izdevušas Taizemes kompetentās iestādes.

Tāpat arī sākot no 2008.gada 1.janvāra ir atvērtas jaunas autonomās tarifa kvotas, kuras nosaka 0 % ievedmuitas likmi atsevišķiem ķīmijas un rūpniecības produktiem: volframa trioksīdam; 0-acetilsalicilskābei; tetrahidrofurānam; heksān-6-olīdam; katalizatoram, kas sastāv no titāna dioksīda un volframa trioksīda; celulozes acetāta pārslām izmantošanai celulozes acetāta šķiedras ražošanai*; ugunsiztrurīgajiem ķieģeļiem. Minēto kvotu spēkā esamības periods ir kalendārais gads. Šāda pat likme noteikta arī vienfāzes maiņstrāvas elektromotoru ar kolektoru importam*. Kvotas spēkā esamības periods ir no 2008.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 30.jūnijam.

Savukārt, sākot no 2007.gada 12.decembra, ir atvērtas jaunas tarifa kvotas Ēģiptes izcelsmes rīsiem. Samazinātā ievedmuitas nodokļa likme šo kvotu ietvaros ir piemērojama, uzrādot transportēšanas dokumentus, importa licenci AGRIM un Ēģiptes preferenciālo izcelsmi apliecinošo dokumentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pieejamas jaunas kvotas produktu ievešanai

, 20.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 1.jūlija pieejamas jaunas ievedmuitas tarifu kvotas dažādiem lauksaimniecības un rūpniecības produktiem, kas vēl joprojām ir pieejamas un ļauj Latvijas uzņēmējiem no trešajām valstīm ievest preces un pārtikas produktus ar pazeminātām vai nulles tarifa likmēm.

Uzņēmēji var pieteikties uz kvotām nobarošanai paredzētu jaunbuļļu importam – šīs tarifu kvotas spēkā esamības periods ir kalendārais gads, bet apjoms 24.07 tūkstoši vienību. Tāpat interesenti var pieteikties uz tarifu kvotu tādu buļļu, govju un teļu importam, kas nav paredzēti kaušanai un kas ir dažu alpīno un kalnu šķiru dzīvnieki, informē Valsts Ieņēmumu dienests (VID).

Ar šī gada 1. jūliju tiek atvērtas jaunas tarifu kvotas polivinilbutirāla trīs slāņu plēves bez pakāpeniskas krāsu pārejas joslas ievešanai, nesterila nātrija hialuronāta un katalizatoru vai filtru nesēju ievešanai.

Kvotu samazinātā ievedmuitas nodokļu likme 0%, spēkā esamības periods no 2009.gada 1. jūlija līdz 2009.gada 31.decembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru