Jaunākais izdevums

Pagājušā gada beigu bitkoina industrijas entuziasti pamatīgi apdedzinājušies, piektdien, 13.aprīlī raksta laikraksts Dienas Bizness.

Virtuālo valūtu tirgiem šogad slīgstot depresijā, savu darbību nākas pārskatīt daudzām tādām kompānijām, kas bija sākušas darboties šajā nozarē. Milzu zaudējumi ir arī daudziem investoriem, kas riskēja ieguldīt šādu uzņēmumu vērtspapīros.

Piemēram, Bloomberg ziņo par veselas ēras beigām, kurai vēl samērā nesen bija raksturīga paaugstināta ierindas cilvēku interese par virtuālajām valūtām un ar tām saistītajām tehnoloģijām. Kur ir interese, tur kā sēnes pēc lietus ir arī piedāvājums, un savu roku šajā nozarē metās izmantot augošs skaits uzņēmumu, kuriem pirms tam ar to nebija pilnīgi nekādas saistības. Lūkojoties uz nepārtrauktajiem cenu rekordiem un to, ka visi par šo nozari runā, savu tradicionālo biznesu ar virtuālo valūtu tehnoloģiju avantūru nomainīja, piemēram, tējas, cigāru, mēbeļu utt. ražotāji. Būtībā bija vērojams tāds psiholoģiskais stāvoklis, kas saistīts ar bailēm palaist garām guvumus no vēl tālāka pieauguma (Fear of missing out). Tas nozīmēja, ka daudzi savu finanšu labklājību pēkšņi bija gatavi sasaistīt ar virtuālajām valūtām gluži vai tikai tāpēc, ka domāja, – citi no tā gūst pieklājīgu peļņu. Rodas šaubas, kas var pāraugt apsēstībā, ka esi pieņēmis nepareizus lēmumus (kaut ko nedarīt), un notiek iedomāšanās – kā būtu, ja būtu darīts citādāk. Visa šī rezultātā pamatīgi pieaugt varbūtība kādiem emocionāliem lēmumiem.

Sevišķi pagājušā gada beigu daļā gandrīz katru dienu ASV vien kāda mazākas kapitalizācijas kompānija paziņoja par savu darbības virziena maiņu, proti, tas parasti tika pārorientēts uz darbībām ar virtuālajām valūtām. Bloomberg piebilst – kāpēc gan nē, jo tas, bitkoinam «izejot mainstrīmā» (bitkoina fenomens kļuva par masas intereses objektu), deva milzīgas un tūlītējas «dividendes».

Visu rakstu Bitkoina ballītei izslēgta gaisma lasiet piektdienas, 13.aprīļa laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Eksperts: Bitkoina cena var sasniegt vairākus miljonus dolāru

Natālija Poriete, 27.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virtuālās valūtas Bitcoin cena var samazināties līdz nulles līmenim, taču var arī sasniegt vairākus miljonus dolāru, intervijā DB sacīja BHB Network vadītājs Džakomo Zuko.

«Mums visā pasaulē ir viens internets, un mums nav nepieciešami pieci vai seši dažādi interneti. Kad mēs runājam par produktu, mums ir nepieciešama konkurence, kas virza evolūciju. Internetam pašam par sevi nav nepieciešama konkurence un evolūcija, tam ir nepieciešamība stabilitāte, viendabīgums un konverģence. Bitkoins nav produkts, tas ir protokols, un kā protokolam tam ir labāk, kad viss notiek atbilstoši vienam vienkāršam un labi izstrādātam standartam, kā pats internets. Ja runājam par bitkoinu kā par zeltu, tad šajā gadījumā biznesam nav cerību. Lai uzbūvētu daudz perspektīvāku finansiālo bāzi, iespējams, ir nepieciešams kaut kas savādāks, nevis bitkoins. Kaut kas, kas būvēts uz bitkoina,» viņš uzskata.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamgad pasaules pirmā kriptovalūta svinēs desmito gadadienu. Šajā laikā Bitkoins ir kļuvis ne tikai par universālu līdzekli dažādu labumu un pakalpojumu iegādei tiešsaistē un bezsaistē, bet arī par ļoti ienesīgu biznesu. Turklāt, kā izrādās, kriptovalūtu kā anonīmu decentralizētu monetāro sistēmu ieviešana ir perfekta priekš interneta kazino. Kādas ir Bitkoina priekšrocības tiešsaistes azartspēlēs? Lasi, lai uzzinātu.

Kas ir kriptovalūta?

Runājot par kriptovalūtām, visbiežāk mums prātā nāk šīs industrijas aizsācējs - Bitkoins. Šī unikālā sistēma tika prezentēta Japānā 2008.gadā. Bitkoins ir digitāla nauda, aizsargāta ar īpašām kriptografiskām tehnoloģijām. Kriptovalūta eksistē tikai tiešsaistē un tai nav taustāmu analogu. Turklāt tā var tikt pielietota jebkuru labumu un pakalpojumu iegādei, līdzekļu pārskaitīšanai uz ārzemēm un naudas investīcijām.

Sistēmas darba pamatprincipi ir anonimitāte un decentralizācija. Taču ir kāda īpašība, kas padara kriptovalūtu par īpaši vērtīgu: atšķirībā no parastajām valūtām, Bitkoina emitēšanas process nav bezgalīgs (ne vairāk kā 21 miljonu monētu var tikt radītas).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Virtuālās valūtas pēdējo nedēļu laikā nonākušas investoru nežēlastībā, kur populārākā šāda veidojuma bitkoina cena kopš saviem nesenajiem rekordiem sarukusi jau par 40%.

Finanšu tirgū gan modes tendences mēdz būt viļņveida. Bitkoina vērtībai sarūkot, cena savukārt pieaugusi kaut kam jau daudz tradicionālākam – zeltam. Proti zelta cena atkal pietuvojusies 1900 ASV dolāru atzīmei par Trojas unci. Kopš aprīļa sākumā tā ir palielinājusies aptuveni par 200 ASV dolāriem.

Dažkārt tiek norādīts, ka daļu agrākos zelta investorus prom no šī tirgus ir aizvilinājušas tā saucamās virtuālās valūtas. Arī tam pašam bitkoinam ir mēģinājumi piekabināt klāt spēju pasargāt investorus pret inflāciju. Šajā pašā laikā gan jāsaka, ka bitkoina uznāciens ir vērojams vien pēc iepriekšējās finanšu krīzes. Šajā periodā Rietumu pasaulē inflācija kāda tā bija faktiski neesoša.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No bitkoina burbuļa plīšanas var izvilt mācību – ja kaut kas izskatās pārāk labi, lai tā būtu patiesība, vairumā gadījumu tā tas galu galā arī ir.

Ir teiciens – kas augstu kāpj, tas zemu krīt. Ko tādu bieži vien var attiecināt uz tādu aktīvu cenām, kas pēc galvu reibinoša pieauguma agrāk vai vēlāk mēdz piedzīvot smagu piezemēšanos. Labāk, protams, ir, ja cenu kritums aprobežojas ar vienu aktīvu klasi, nevis, piemēram, plosoties krīzei, vērtība gāžas pilnīgi visam. Ja tā, tad šādi mirkļi ļauj gūt zināmas mācības. Šogad to sniedza notikumi virtuālo valūtu tirgū – ja vēl pagājušā gada Ziemassvētku vakariņās varēja izvērsties plašāka runa par to, kas tas tāds bitkoins ir un kā tas nākas, ka šāda virtuāla veidojuma vienības cena nupat sasniegusi gandrīz 20 tūkst. ASV dolāru atzīmi, tad tagad, šķiet, drīzāk varētu gudri teikt – jā, tā jau domājām (protams, pēc kara jau visi gudri).

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Rubīni: Bitkoins ir lielākais burbulis cilvēces vēsturē

Dienas Bizness, 02.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitkoins ir lielākais burbulis cilvēces vēsturē un šis burbuļu burbulis beidzot sabrūk, intervijā Bloomberg sacījis Roubini Macro Associates īpašnieks Nuriels Rubīni.

Tirgū nav tikai bitkoins, pastāv vairāk nekā 1300 kriptovalūtas vai sākotnējie monētu piedāvājumi, un daudzi no tiem ir daudz sliktākā situācijā nekā bitkoins, viņš uzsver.

Blokķēde ir pastāvējusi aptuveni 10 gadus, un vienīgais tās papildinājums ir kriptovalūtas, kas ir krāpniecība, piebildis ekonomists. Citos izteikumos, kas mērķēti uz kriptovalūtu buļļiem, bitkoins ir ekoloģiska katastrofa, viņš uzsvēris, atsaucoties uz tā augošajām enerģijas izmaksām.

? http://www.db.lv/diskusija/vai-kriptovalutam-ir-nakotne

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitkoins nav valūta, tas piedāvā maz investīciju iespēju un tā lielākie draudi ir centrālās bankas, uzskata Vanguard Group vecākais ekonomists Džo Deiviss.

«Pēdējo pāris mēnešu laikā man ir uzdevuši šo jautājumu biežāk nekā jebkuru citu: vai bitkoins ir valūta? Es saskatu lielu iespēju, ka tā cena saruks līdz nullei,» viņš sacījis.

Vanguard Investment Strategy Group vadītājs uzsvēris, ka bitkoins neatbilst valūtas kritērijiem, un tas nekalpo kā tradicionāls investīciju instruments.

Bitkoina un citu digitālo aktīvu atbalstītāji uzskata šo tehnoloģiju kā alternatīvu centrālajām bankām, Dž. Deiviss sacījis, ka bitkoins tomēr nav drauds tām, prognozējot, ka centrālās bankas visdrīzāk izveidos savas digitālās valūtas, un tām būs priekšroka, jo tās ievieš noteikumus biržām.

Tajā pašā laikā viņš ir pozitīvi noskaņots attiecībā uz blokķēžu tehnoloģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoru interese par virtuālajām valūtām aug; daudzi brīdina par burbuli šajā tirgū

Ja vērtē dažādu aktīvu cenu pieauguma straujumu, tad šo droši vien varētu saukt par virtuālās valūtas – bitkoina – gadu. Šī veidojuma vienības cena janvāra sākuma atradās pie 890 ASV dolāru atzīmes, kur pašlaik tā ir palielinājusies jau gandrīz līdz 7,4 tūkst. ASV dolāru atzīmei, liecina internetā pieejamā informācija. Tas nozīmē, ka šogad vien bitkoina cena ir augusi par 730%.

Katrā ziņā pasaulē šobrīd, šķiet, turpinās zināms aptrakums ap šo «kriptovalūtu», par ko liek domāt arī citi faktori. Eksperti turklāt piebilst, ka virtuālo valūtu popularitāte no tradicionālo dārgmetālu tirgus aizvilina prom daļu investoru. Piemēram, Google Trends apkopotā informācija liecina, ka meklējumu skaits internetā vārdu savienojumam «pirkt bitkoinus» nupat pirmo reizi vēsturē pārsniedzis meklējumu skaitu vārdu savienojumam «pirkt zeltu». Jau pagājušajā mēnesī meklējumu skaits vārdu savienojumam «pirkt bitkoinus» pārsniedza meklējumu skaitu vārdu savienojumam «pirkt sudrabu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad par sevi atkal atgādinājusi atpazīstamākā pasaules virtuālā valūta – bitkoins.

Šī veidojuma cena februāra vidū atzīmējās virs apaļā 10 tūkstošu ASV dolāru līmeņa. Tiesa gan, šīs nedēļas otrajā pusē tā kopš savām nesenajām virsotnēm jau atkal bija sarukusi aptuveni par 700 ASV dolāriem.

Neskatoties uz šādām ievērojamām svārstībām, bitkoina cena gada laikā ir palēkusies gandrīz par 150%. Valdot šādam fonam, šobrīd atkal manāmas runas, ka virtuālās valūtas varētu būt nobriedušas jaunu rekordu sasniegšanai. Tiek minēti salīdzinājumi, ka tā paša bitkoina cena varētu atrasties gluži vai uz "Telsa trajektorijas" ("Tesla" akcijas cena nepilnu astoņu mēnešu laikā pieaugusi par 400%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā izveidots projekts Forty Seven, kas apvienos kriptovalūtas un tradicionālo finanšu pasauli, informē BT 1 mediju koordinatore Inese Libere.

Kriptovalūtas darbība pamatojas uz blokķēdes tehnoloģiju, kuru var salīdzināt ar DNS struktūru. Blokķēdi nevar iznīcināt, tāpēc informācija tajā var glabāties mūžīgi. Blokķēde ir decentralizēta, un datus tajā nevar iznīcināt, sabojāt vai izmainīt.

Forty Seven komanda grasās atrisināt globālo uzdevumu, izveidojot mūsdienu universālo banku.

Patlaban digitālās naudas tirgus apmērs pasaulē ir pārsniedzis 170 miljardus dolāru. Šo kriptovalūtu nevar pataustīt, bet tiek prognozēts, ka drīz būs pieejama maksājumu karte ar kriptovalūtu un ar tovarēs maksāt, piemēram, par kafiju, ko piedāvās projekts Forty Seven.

Forty Seven speciālisti izmanto jaunākās tehnoloģijas un izstrādnes: blokķēdi, biometriju, viedos līgumus, mašīnmācīšanos un daudz ko citu. Projekts ļaus kriptovalūtas turētājiem – privātpersonām, uzņēmumiem, izstrādātājiem, tirgotājiem, kā arī citām finanšu institūcijām un pat valstīm – rīkoties ar saviem līdzekļiem, kā arī izmantot banku tradicionālos pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pastardienas gaidītāji no zelta pārmetas uz bitkoinu

Jānis Šķupelis, 30.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitkoins populārs to dumpinieku un pastardienas gaidītāju vidū, kas agrāk uzpirka zeltu

Virtuālo valūtu tirgus dalībnieki šā gada beigās izvērsuši īstenu finiša spurtu, kur bitkoina vērtība nupat braši pārsoļojusi pāri 10 tūkst. ASV dolāru līmenim. Turklāt daļa šī veidojuma pircēju nāk no zelta tirgus puses. Šobrīd viens bitkoins ir gandrīz astoņas ar pusi reizes dārgāks nekā Trojas unce zelta. Google Trends apkopotā informācija liecina, ka meklējumu skaits internetā vārdu savienojumam «pirkt bitkoinus» nupat pirmo reizi vēsturē pārsniedzis meklējumu skaitu vārdu savienojumam «pirkt zeltu».

Zelta tirgū par daļu pieprasījuma vienmēr bijuši atbildīgi tā saucamie finansiālās vai pat visas civilizācijas pastardienas gaidītāji. Tie norāda, ka zelts, pasaules ekonomikai, finanšu sistēmai un ģeopolitiskajai kopbildei piedzīvojot ekstremāli skarbus laikus, spēs saglabāt vērtību. Tādējādi no šādu investoru puses ir vērojams pieprasījums pēc fiziskiem zelta stieņiem un monētām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē populārā kriptovalūta bitkoins ir piramīdas shēma, uzskata bijušais Welss Fargo vadītājs Diks Kovacevičs.

CNBC raksta, ka viņš uzsvēris: «Es uzskatu, ka tā ir piramīdas shēma. Tam nav jēgas. Esmu tikai pārsteigts par to, ka tā vērtība nav vēl zemāka.»

Tādējādi Kovacevičs ietilpst to baņķieru vidū, kuri distancējas no kriptovalūtu buma. Līdzīgus uzskatus ir paudis arī J.P. Morgan Chase vadītājs Džeimijs Daimons, septembrī nodēvējot bitkoinu par krāpšanu. Pagājušajā nedēļā intervijā Fox Business gan viņš paudis nožēlu par šo izteikumu, taču piebildis, ka nav ieinteresēts šajā ieguldījumā.

Kovacevičs neuzskata, ka bitkoins ir krāpšana: «Šeit nav krāpšanas, taču tā ir piramīdas shēma. Jūs ieguldāt kaut kur, kur kāds cits plāno investēt. Un daži cilvēki no tā iegūst. »

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja runā par virtuālajām valūtām, tad populārākais šāds veidojums – bitkoins – uz pārējo šādu digitālo aktīvu fona jau sāk izskatīties kā tāds ne īpaši aktuālajām modes tendencēm līdzi izsekot spējīgais vectētiņš.

Galvu reibinošu cenas pieaugumu pēdējā laikā piedzīvojuši daži mazāki šādi digitālie veidojumi, kur visspilgtāk, šķiet, mirdz tā saucamais dogekoins jeb "suņmonēta".Vēl šā gada sākumā bitkoins veidoja aptuveni 70% no virtuālo valūtu kopējās vērtības. Šobrīd citu veidojumu (piemēram, ētera (Ether), minētā dogekoina un binance koina) uznāciens bitkoina īpatsvaru šajā pīrāgā samazinājis līdz 43%, rēķinājusi ASV investīciju banka JPMorgan Chase & Co.

Piemēram, dogekoina vērtība tā tirdzniecības vietnēs internetā vēl šā gada sākumā atradās pie nepilna pus ASV dolāra centa, kur šonedēļ tā jau dzīvojās virs 0,5 ASV dolāru atzīmes. Procentuālā ziņā tas ir pieaugums vairāk nekā par 11 tūkst. procentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien bitkoina cena saruka līdz zemākajam līmenim pēdējā gada laikā un tuvojās psiholoģiski nozīmīgajam līmenim – 3500 dolāriem, raksta MarketWatch.

Trešdien cena saruka par 5,2% līdz 3700 dolāriem, bet ceturtdien bitkoins maksāja 3796 dolārus. Tādējādi bitkoina cena nav tālu no psiholoģiski nozīmīgā 3500 dolāru līmeņa.

«Bitkoins turpina flirtēt ar 4000 dolāru līmenim, taču nespēj atrast pamatu kopš iepriekšējā smagā krituma,» norāda analītiķis Jani Ziedens.

Turpina sarukt arī citu kriptovalūtu cenas, un kopš nedēļas sākuma kopējā to tirgus vērtība ir samazinājusies par 9 miljardiem dolāru līdz 121,8 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Rietumvalstu nozīmīgākajos tirgos pēc svārstīgā februāra atkal nonākušas augstāk. Interesanti, ka pēdējā laikā parādījušās spekulācijas, ka par akciju izpārdošanas viļņiem jau priekšlaicīgi var liecināt notiekošais tā saucamo virtuālo valūtu tirgū. Proti, bitkoina cena ir indikators, kas var parādīt, kur vēlāk ceļos arī akciju vērtības.

Vēl pagājušā gada decembra vidū šī veidojuma vienības cena aizsniedzās gandrīz līdz 20 tūkst. ASV dolāru līmenim. Savukārt jau februāra sākumā bitkoina vērtība tā tirdzniecības vietnēs internetā bija paspējusi noplanēt zem 7 tūkst. ASV dolāru atzīmes, kas ieskicēja beigas pirms tam vērojamajam spēcīgajam spekulatīvajam cenu pieaugumam.

Šādu cenas kritumu pagājušā mēneša sākumā pavadīja arī pirmā ASV Standard&Poor’s 500 akciju indeksa korekcija divu gadu laikā. Savukārt pašlaik atkal bitkoina cena palielinājusies līdz 9,5 tūkstošiem dolāru, liecina Coindesk.com apkopotais bitkoina indekss. Valdot šādam fonam, ir investori, kas saka, ka bitkoins ir kaut kas līdzīgs investoru noskaņojuma barometram. Proti, ja šo tirgu skar depresija, tad negatīvās sajūtas galu galā var skart arī akciju tirgus un citus riska aktīvus. Tādējādi tiek teikts – ja akciju cenas atkāpsies, tad vispirms, iespējams, var gaidīt pamatīgu bitkoina cenu samazinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investors: Bitkoina cena līdz 2021.gadam varētu trīskāršoties

Žanete Hāka, 09.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākās kriptovalūtas bitkoina vērtība nākamo 18 gadu laikā varētu trīskāršoties un sasniegt visu laiku augstāko atzīmi – 20 tūkstošus dolāru, CNN Business prognozējis investors, bijušais hedžfondu pārvaldnieks un Goldman Sachs investīciju baņķieris Maikls Novogracs.

«Bitkoins ir atguvies,» viņš sacījis.

Bitkoina cena nupat pārsniedza 6000 dolāru atzīmi, kas pēdējoreiz tika sasniegta pirms sešiem mēnešiem. Pērn decembrī bitkoina vērtība saruka līdz 3100 dolāru atzīmei, un tad lēnām sāka pieaugt.

Novogracs neparedz, ka bitkoins atgriezīsies tik zemā līmenī, un uzskata, ka tas notiktu tikai gadījumā, ja tiktu piedzīvots ārkārtīgi liels hakeru uzbrukums vai negaidīta regulējuma maiņa, kas smagi iedragātu nedaudz atgūto ticību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

UBS: Vēl ir tālu līdz brīdim, kad bitkoinu uzskatīs par valūtu vai vērtīgu aktīvu klasi

Db.lv, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitkoina piekritēji daudzina, ka reiz pienāks diena, kad šī kriptovalūta aizvietos dolāru, taču UBS analītiķi tam nepiekrīt, raksta Bloomberg.

Taču UBS eksperti uzskata, ka vēl ir tālu līdz brīdim, kad bitkoinu uzskatīs par valūtu vai pat vērtīgu aktīvu klasi. Savukārt, lai bitkoins spētu aizvietot ASV naudas rezerves – papīra naudu, monētas, čekus vai citus ekvivalentus, tā cenai jāsasniedz 213 tūkstošus dolāru vai pat vairāk, vai arī ievērojami jāuzlabo tā apstrādes sistēmu.

Patlaban bitkoina sistēma var apstrādāt tikai daļu maksājumu apjomu, un tas turpinās ierobežot digitālās valūtas izmantošanas iespējas, norādījuši UBS analītiķi.

«Mūsu pētījums liecina, ka bitkoins tā esošajā formā ir pārāk nestabils un tā spējas kļūt par pasaules maksājumu tirgus dalībnieku vai nozīmīgu aktīvu klasi ir ierobežotas,» norāda eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Ethereum tehnoloģijas attīstība var samazināt bitkoina tirgus daļu uz pusi

Db.lv, 19.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtas Ethereum blokķēdes attīstība tuvāko piecu gadu laikā varētu veicināt bitkoina tirgus daļas kritumu, uzskata Thomas Crown Art analītiķis Aians Makleods.

Neskatoties uz to, ka Ethereum vērtība kopš augstākā līmeņa sasniegšanas ir sarukusi par 90%,nākotnē tā varētu atkal pieaugt, un pašreizējais līmenis varētu būt kriptovalūtas zemākais līmenis.

«Turklāt tā vērtība pirms 2018.gada beigām varētu ievērojami atgūties, taču ilgākā laika posmā tā būtiski nomāks bitkoinu. Faktiski es uzskatu, ka bitkoins varētu zaudēt 50% no savas kriptovalūtu tirgus daļas Ethereum,un tas notiks tuvāko piecu gadu laikā,» uzskata eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Katram tehnoloģiju grandam pa savai gigantiskai ekonomikai

Jānis Šķupelis, 20.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Facebook sola jaunu maksājumu sistēmu ar savu virtuālo valūtu.

Sociālais tīkls Facebook nupat informējis par plāniem attīstīt savu virtuālo valūtu. Tas šim tirgum pievērsis uzmanību, un cena palēkusies arī citām populārākajām virtuālajām valūtām. Šī tirgus flagmaņa – bitmonētas – cena pārsniegusi 9 tūkst. ASV dolāru līmeni. Tas no šā gada sākuma ir kāpums gandrīz par 160%.

Facebook gadījumā šobrīd aktualizējies uzņēmuma plāns ieviest virtuālās valūtas «Libra» maksājumu sistēmu. Pārsvarā eksperti teic, ka kompānija šādu soli sper, lai diversificētu savu biznesu un iespiestos finanšu pakalpojumu tehnoloģiju jomā. Agrāk virtuālo valūtu tirgus būtībā bija ideja par maksājumu veikšanu bez trešās jeb uzticības puses. Tas nepatika regulatoriem. Tagad šīs puses lomu grib pildīt Facebook, un līdzīgi plāni izskanējuši arī no citiem mūsdienu tehnoloģiju līderiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātie kriptovalūtu racēji patlaban zaudē institucionālajiem kriptovalūtu racējiem, kuriem par elektrību jāmaksā lētāk, raksta MarketWatch.

Bitkoinu rakšana vēl pirms neilga laika bija gandrīz vai iespēja bez maksas saņemt naudu. Atlika tikai ieslēgt datoru, kas sāka risināt sarežģītas matemātiskas problēmas sistēmā un tā īpašnieks tika atalgots ar bitkoiniem. Tagad, 10 gadus pēc tam, kad tika izveidots pirmais bitkoins, konkurence uz to rakšanu ir ievērojami pieaugusi, un bezmaksas rakšana gluži vairs nav bez maksas.

Faktiski, tas ir tik apjomīgs darbs, ka privātie racēji, kuri šo programmu ieslēdz savos datoros, patlaban zaudē naudu, liecina blokķēžu un datu analīzes kompānijas Diar apkopotie dati.

Kompānija lēš, ka institucionālo racēju iesaistīšanās tirgū ir ievērojami pazeminājusi privāto racēju peļņu. «Bitkoinu racēju ienākumi šā gada pirmajā pusgadā pārsniedza visa 2017.gada ienākumus, un līdz šodienai ienākumi pērnā gada ienākumus pārsniedz jau par 1,4 miljardiem dolāru. Taču tas palielinājis arī elektrības izmaksas, tādējādi septembris ir pirmais mēnesis, kad tās izmaksas ir tik augstas, ka dzēš visu nopelnīto,» saka uzņēmums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bitkoins palecas, investoriem krītot panikā par koronavīrusu

Lelde Petrāne, 03.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bitkoins atkal piedzīvo slavas brīdi. Kriptovalūtas vērtība ievērojami augusi, bailēm par koronavīrusa uzliesmojumu radot trieciena viļņus visā pasaules akciju tirgū, vēsta "CNN".

Viena bitkoina cena šobrīd svārstās ap 9 300 ASV dolāriem. Bitkoina vērtība šonedēļ ir pieaugusi gandrīz par 10% un kopš 2019. gada beigām - par 30%. Tas bitkoinam ir labākais gada sākums kopš 2012. gada.

Bažas par straujo koronavīrusa izplatību ir viens no faktoriem, kas atbalsta bitkoinu - aktīvu, kas bieži ir pieaudzis vērtībā laikā, kad investori ir nervozi. Taču tas nav vienīgais faktors, kas virza bitkoina vērtību augšup.

"Neseno bitkoina vērtības kāpumu var saistīt ar valdošo nenoteiktību ekonomikā," "CNN" komentē kompānijas "Digix" vadītājs Šauns Djijs.

Viņš min arī ilgstošās bažas par ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībām, Brexit un politisko spriedzi starp Japānu un Dienvidkoreju. Tomēr koronavīruss acīmredzami ir lielākais katalizators.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien kriptovalūtas bitkoina cena saruka zem psiholoģiski nozīmīgās 6000 dolāru atzīmes, raksta MarketWatch.

Bitkoina cena samazinājās par gandrīz 15% līdz 5405 dolāriem, kas ir zemākais līmenis šajā gadā.

«Pēc nesenā mēģinājuma pārkāpt 6500 dolāru atzīmi bitkoins ir zaudējis savu sparu un tagad mēs vērojam lejupslīdes tendences,» komentē Think Markets U.K. Aslam galvenais tirgus analītiķis Naems Aslams, kurš paredz, ka bitkoina vērtība var samazināties līdz 5200-5300 dolāriem.

Tādējādi bitkoina tirgus kapitalizācija saruka par 15 miljardiem dolāru, savukārt kopējā kriptovalūtu tirgus vērtība saruka par 30 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien bitkoina vērtība saruka par 13% līdz 4051 dolāram, tādējādi šajā nedēļā kriptovalūta cena ir samazinājusies par 25%, liecina Bloomberg dati.

Kriptovalūtu tirgus piedzīvo smagu periodu, un ikvienas lielākās valūtas vērtība turpina ievērojamu kritumu, Ethereum, Litecoin un XRP cenas saruka par 17%.

Bitkoins patlaban nespēj atrast stabilu pamatu, un cena šķērsojusi vairākus psiholoģiski nozīmīgus līmeņus, krītot aizvien zemāk.

Tomēr, neskatoties uz dramatiskajiem mīnusiem, vairumam analītiķu šīs svārstības nav pārsteigums. eToro kriptovalūtu analītiķis Matijs Grīnspens uzsver, ka nesenās cenu svārstības nesignalizē par kriptoaktīvu beigām. «Mēs patlaban redzam efektus pēc ārkārtīgi straujā bitkoina un citu kriptovalūtu cenu pieauguma 2017.gadā. Tas pats notiek arī citos tirgos, piemēram, tehnoloģiju akciju segmentā,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas laikā bitkoina cena sarūk vēl par trešo daļu

Pēdējo nedēļu laikā vērojama ne tikai akciju cenu samazināšanās. Vēl dramatiskāki notikumi ir virtuālo valūtu tirgū, kur to flagmaņa – bitkoina – vērtība nedēļas laikā vien ir samazinājusies aptuveni par trešo daļu un paslīdējusi zem 4 tūkst. ASV dolāru atzīmes. Rezultātā šī veidojuma vērtība tā tirdzniecības vietnēs internetā kopš savām pagājušā gada beigu virsotnēm ir sarukusi jau par 80%. The Wall Street Journal finanšu uzņēmuma NEO Global Capital eksperti notiekošo raksturo ar vienu vārdu – panika.

Vēl salīdzinoši nesen bija dzirdami paredzējumi, ka bitkoina cena vienā mierā aizsniegsies līdz 50-60 tūkstošiem ASV dolāru, un bija pat runas, ka galu galā bitkoina cenu redzēsim pie miljona dolāru atzīmes. Visam tam palīdzēja cilvēku spēja notikumiem līdzi sekot uzreiz ar viedtālruņu palīdzību un tas, ka bitkoina fenomens kļuva par masas (mainstream) intereses objektu. Naudas plūdus šīs virtuālās valūtas virzienā stimulēja arī dažādu jaunu fondu esamība, kas radās gluži kā sēnes pēc lietus. Tiesa gan, nu sāk izskatīties, ka, pasaules valdībām strādājot pie šīs nozares regulēšanas, bitkoina cena var noplanēt pat zem 1000 ASV dolāru atzīmes. Bitmonētas tirdzniecību periodiski ir pavadījuši arī dažādi krāpniecības, naudas atmazgāšanas un hakeru uzbrukumu skandāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažu aktīvu vērtība līdz ar pandēmiju piedzīvojusi gluži vai kosmisku pieaugumu. Šajā sarakstā pēdējo dienu laikā jāmin virtuālā valūta Dogecoin, kuras cena kopš aprīļa pirmās puses palēkusies teju par 500% un sasniegusi 40 ASV dolāru centu atzīmi.

Jāpiebilst, ka vēl pagājušā gada beigās šī virtuālā veidojuma vērtība tās tirdzniecības vietnēs internetā bija nepilns pus ASV dolāra cents. Tas nozīmē, ka kopš tā brīža cenas pieaugums mērāms jau gandrīz 10 tūkst. procentu apmērā.

Faktiski virtuālajai valūtai, kas sākotnēji tika radīta kā joks un satīra par esošo situāciju virtuālo valūtu frontē (pamatā par to pašu bitkoinu), nu pavisam reāli tiek piešķirta arvien lielāka vērtība. Šī veidojuma mīšanā iesaistoties arvien plašākai cilvēku masai, manāmas prognozēs, ka tā cena jau drīz vien aizsniegsies līdz vesela ASV dolāra un pēc tam – 10 ASV dolāru atzīmei. Jau tagad Dogecoin kapitalizācija pārsniedz, piemēram, autoražošanas leģendas – uzņēmuma Ford – kapitalizāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bitkoina cena pieaugusi par 15%; kriptovalūtu tirgus vērtība - par 20 miljardiem dolāru

Db.lv, 29.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien digitālo valūtu cenas strauji pieauga, un lielāko kriptovalūtu vērtība palielinājās par divciparu skaitli, raksta MarketWatch.

Bitkoina cena pieauga par 15% līdz 4370 dolāru atzīmei, tādējādi aizvadot labāko dienu pēdējo četru mēnešu laikā.

Pēc smagā novembra bitkoins pēdējo 48 stundu laikā guvis atbalstu, un spējis tikt ārā no 3500-4000 dolāru līmeņa.

«Ir vērts pievērst uzmanību tirgus uzvedībai, tuvojoties 3500 dolāriem. Šī ir zona, no kuras kopš 2017.gada vērojams ievērojams kāpums, līdz ar to tehniskā analīze liek mums vērot cenu dinamiku ap šo līmeni,» saka FX Pro Insights tirgus analītiķis Aleksandrs Kupstikevičs.

Ethereum vērtība pieauga par 14,8%, Litecoin – par 15,8%. Rezultātā kriptovalūtu tirgus vērtība palielinājās par 20 miljardiem dolāru līdz 142 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru